Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen videókártyát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
inf3rno #20997 üzenetére
Ige ebben igazad van szerintem is. Én szerintem most nem állok az útjába a dolgoknak, mert normálisnak tűnik a leendő szomszéd és félig meddig ismerős is. Nehogy ezen bukjon a dolog és véletlen ideköltözzön valami dzsunka család helyettük. Azonban később ha gond lenne (konfliktus, okoskodik valamin stb), simán beadhatom a kérelmet a szolgalom törlésére, hiszen
5:163. § [A telki szolgalom megszűnése]
(1) A bíróság a telki szolgalmat megszüntetheti, korlátozhatja vagy gyakorlását felfüggesztheti, ha az az ingatlan mindenkori birtokosa ingatlanának rendeltetésszerű használatához már nem szükséges. [link] (net jogtár link, telóról ne kattints rá)
Az én telkem nem szükséges az ő ingatlanának víz illetve szennyvízbekötéséhez. Két egymás mellett álló ház az utcában. A rákötésnek semmi akadálya.
-
inf3rno
nagyúr
Azért nem hiszem, mert a klasszikus példa, amit szolgalmi jogra felhoznak, amikor te a szomszéd és a csatorna között vagy, és csak rajtad keresztül tudja megoldani. Olyankor egy idő után elbirtokolhatja a szolgalmi jogot. Itt viszont nem indokolja semmi, hogy rajtunk keresztül menjen, és amennyire én tudom annak idején nem fizetett érte semmit az előző tulaj, hanem a mi pénzünkből lett megcsinálva az egész. Lepapírozva sem lett. De majd jobban utánajárok ennek, vagy megkérdek egy ingatlanos jogászt, hátha ő jobban tudja ezeket.
A telekhatár is ilyen, hogy a háztól fél méterre van elvileg, de kerítést nem építettünk oda. Azt is pótolni kell, hogy körbe lehessen járni a házat, főleg hogy felújítás előtt vagyunk, és semmi kedvem attól függővé tenni, hogy éppen milyen kedve van a fazonnak, és átenged e minket. Van valami parkoló ház félesége, lehet visszabontatom azt is, ha a mi telkünkre esik.
Vannak egyébként fura dolgai, egy kicsit kattant, naponta vagy ritkább esetben két naponta nyírja a füvet a traktorjával a 3000nm-es telken. Már ha azt lehet még fűnek nevezni, igazából már ki van égve az egész. Aztán az irritálja, hogy áthullanak a dió fájáról a levelek, összeszedem, és átszórom hozzá vagy eltüzelem. Nem kell, hogy mérgezze a földemet a növekedés gátló, ami a dió levelében van. A stílus mellé meg mintha ő lenne a földesúr, én meg valami jobbágy. Volt más is, de mindegy. Eléggé el van már mérgedve a helyzet, és tuti nem én leszek az, aki engedni fog. Egyelőre még öreganyám ott él haszonélvezettel, és nem akarom felzaklatni ezzel, úgyhogy jegeltem a témát.
-
válasz
inf3rno #20995 üzenetére
Nálunk is így van megoldva. Egy bekötést csinált a vízmű, viszont két külön csövön csatlakozik rá a két ház. A szomszéd csöve a mi telkünkre jön ki és onnan ment vissza az övére a derítőbe. Na ez lett annó úgy megoldva, hogy mivel majdnem egy vonalban jön ki a két ház csöve a föld alatt, össze lettek hozva egy árokban egészen a tisztítóaknákig. Viszont itt külön rendszeren fut a két házé, külön csöveken, külön tisztítóaknákkal. Igaz a mi telkünkön van a bekötés és a tisztítóaknák is. Itt is mivel jó volt a viszony, igaziból kérdés sem volt, hogy megoldjuk a dolgot. Mivel egy bekötést csinált a vízmű, feleződött az összeg is. Egy papírt kellett akkor csak írnunk, hogy ha gond van, beengedjük a szomszédot/futhat a mi telkünkön a cső. Ez viszont nem jelent meg az ingatlannyílvántartásban. Gond nem volt vele az elmúlt évtizedek alatt.
Amúgy ezekre az esetekre nem tudom vonatkozik-e az a szolgalmi rész, hogy mivel nem akadályoztad a gyakorlását az eltelt idő alatt, így alapból egy idő után erre már jog szerint "jogosult" lesz. De ez lehet csak mondjuk telekrészekre vonatkozik.
-
inf3rno
nagyúr
Nekünk a szennyvízzel van így. A szomszédé rá van kötve már franc tudja mióta. Viszont az egy igazi tapló, úgyhogy meg fogom szüntetni ezt a rendszert. Egyébként is felénk lejt az egész, ha eldugul, akkor simán ránk nyomhatják a szennyvizüket. Nálunk mindkét ház az út mellett van, ahol megy a közmű, úgyhogy nem hiszem, hogy bármilyen szolgalmi jogot tudnak így érvényesíteni, mert nem választjuk el őket a közműtől, bármikor nyugodtan ráköthetnek a saját telkükről. Sajnos öregapám jóban volt az előző tulajdonossal, aztán vannak ilyen csontvázak a szekrényben. Nem is egy. :S
-
válasz
MaCS_70 #20987 üzenetére
Igen ez oké! A lényeg inkább az lett volna, hogy akinél a vízóra van, éri-e emiatt valami hátrány, hogy ez rákerül a tulajdoni lapra? Ilyenkor csak ahhoz lesz joga a a másik telek tulajának, hogy a vízóráját időnként leolvassa, ha akarja? Ez a megoldás már kb azóta így lehet, mióta a vizet bevezették a két telekre, csak eddig senki nem foglalkozott vele. Most a hitelfelvétel miatt kellene rögzíteni hivatalosan. A másik telek tulajának 250 ezer ft lenne csak a telekre a víz + még a házba is be kellene kötniük. Viszont ha nem jár effektíve hátránnyal a dolog, akkor nem szúrnánk ki vele feleslegesen.
-
Az ilyen megoldásokat mindenképpen rögzíteni kell az ingatlan-nyilvántartásban! Rengeteg bejegyzetlen, szokásjogi szolgalom van, amelyek viszont nagyon ingoványos talajon nyugszanak.
A szolgalmat egyébként mindkét ingatlan, tehát az uralkodó és a szolgáló telek tulajdoni lapján feltüntetik, így tehát a jogviszony mindkét oldalról egyértelmű.
MaCS
-
válasz
#17700352 #20964 üzenetére
Ez súlyosan jogsértő, sőt, már nagyon sokkal a GDPR előtt is az lett volna.
Első sorban az adatkezelés célhoz kötöttségének elvét sérti, ráadásul a kiszolgáltatott helyzetben levő magánszemély magánszférájába történő beavatkozást valósít meg -- és ebből akár ügy is lehet.
Egy ilyen, nem túl rámanős esetből mondjuk én sem csinálnék érdemi balhét, de egy választ, hogy "Ugye tudod, hogy ez súlyosan jogszabálysértő?" megérhet, és ezzel talán másokat is megóvsz némi jövőbeli kellemetlenségtől. (Vagy megfosztasz egy kellemes randitól...
)
MaCS
-
válasz
philoxenia #20982 üzenetére
És a hátonpörgés segít a törvényi szabályozással szemben? Csak kérdem
-
tobias40
veterán
Sziasztok!
Munkaügyi segítség kellene!
A munkáltató rendes felmondással felmond,a felmondási idő alatt lehet munkát vállalni pl. napi 2 órában?
A régi munkáltatónál a munkaszerződésben benne van hogy másodállás engedélyezéséhez kell az írásos bejelentés a munkáltatónak!(és az engedélye)
Ez akkor is érvényes ha már elszámoltak egymással anyagilag,(végkielégítés,szabadság stb... kifizetve,) ha kilépő papírok kiadva-aláírva?
A felmondási idő alatt már nem kell munkát végezni a régi munkahelyen mert a dolgozó a szabadságát tölti amit eddig nem vett ki,és nem nem akarja a felmondási idő másik felét kitölteni!(amire nem kötelezheti a munkáltató)Köszi a segítséget előre is!
Nem tudom hogy érthetően írtam le? -
philoxenia
MODERÁTOR
Na most, ha ráírok valakire, hogy onnan ismerős miért kellene, hogy alkalmazott legyek a cégnél?
Nagyon könnyen kiderülhet, ha alkalmazott ott, kész lebukás, mindenképp inkább titkolnám, hogy honnan vannak meg az adatai.
Ha eleve nézegeted az adatokat elég hamar ráunhatsz. Persze tudom ez olyan sztereotip kép az "informatikus Pistike" akinek másképp sose lesz csaja, de ez szvsz. hülyeség, ahány informatikust ismerek talán egy-kettő ilyen külsejű.
Tehát elkezdem nézegetni az ügyfeleket, név alapján a FB-on?Hamar megunható szerintem.
Ellenben, ha van egy ritka nevem valakihez, akinek tetszik a külseje, azt kifejezetten könnyű megtalálni. A nevet meg ügyfélként is simán meghallom bárhol, tőlem is gyakran kérdezik a nevem ilyesmi helyeken. Pl. "Csomagért jöttem." "Milyen névre van?"
"Kapisztrán Kinga." "Máris keresem" Gyorsan beírom a mobilomba a nevet aztán már kész is az ördögi terv...
Nem kell hozzá GDPR. Nem is kell, hogy lásson az illető, ha nem vagyok Rákóczi Feri, vagy Vadon Jani magasságú, simán elveszek a tömegben. -
KilgoreTrout
senior tag
Nálunk egyszer olyan volt, hogy egy banki ügyintéző kereste meg a feleségem Viberen...
Szóltunk neki, hogy ez nem igazán oké, és nem értette, hogy miért. Végül szólni kellett valami felettesének.Az a gáz ebben, hogy itt nem csak a nevéről van szó, hanem látja a telefonszámát, címét (és területtől függően egyéb kényes adatait). Egy rendőr se kereshet rá a nyilvántartásban csak úgy bárkire magáncélból, akkor egy kereskedő se tegye...
-
amargo
addikt
válasz
drzozo #20977 üzenetére
Én (is) azon a véleményen vagyok, hogy a fiatalember ne tegyen ilyet! Egyszerűen, ha már tényleg akar valamit a vásárlótól (mert jó csaj/pasi/etc), akkor ott f2f tegye meg. Biztos van egy romantikus bája is valakinél, hogy nyomozgatnak utána, de szerintem ez inkább kétségbeejtő.
-
asdf_
veterán
válasz
drzozo #20977 üzenetére
A józan ész az, hogy egy vadidegen ember nem stalkerkedi le social median a munkahelyére belépő jócsajt és nem ír rá. Egyrészt mert creepy másrészt mert jogsértő. A fiatalember dolgozzon olyan helyen, ahol nem kerül ügyféladatok közelébe és nem él azokkal vissza, remélem, a munkáltatója is így gondolja majd.
-
drzozo
senior tag
A lenti edigitalos történet kifejezetten az az eset, ahol a józan észnek és az elengedésnek kellene nyernie a jogi úttal és a panaszkodással szemben.
-
nyogo83
senior tag
Koszonom.
Ez volt az elso eset, hogy nem en kotottem a biztositast, hanem a kereskedes intezte. Minden papirt leadtam nekik, meg az elozo biztositasrol is, mivel kertek. Szoval ott a kereskedes szurta el, en meg ott hibaztam, hogy nem figyeltem a besorolast.Igazabol ha igy is marad, azon kivul hogy alacsonyabb a valodinal a bonuszom, nagy kar nem er, mert annyira alacsony ra a biztositas, hogy max egy ezrest jelentene.
-
asdf_
veterán
válasz
nyogo83 #20973 üzenetére
Alapvetően kereskedésben minden esetben A0-ra kötnek, utána TE eladod a régi paripát, majd ezt követően TE ráíratod a régi bónuszát az újra. Ha úgy kötötted, hogy a régi jármű már nem volt meg és leesett róla a biztosítás, akkor viszont az ehhez tartozó papírokat el kellett volna vinned és eleve a megfelelő bónuszra kötik meg. Nyomozgatni senki nem fog neked semmit, az A0-s kötésen nincs is mit, ha B9-et írsz be, akkor meg kérik a kártörténeti azonosítót, hogy ugyan mire fel a B9 enélkül.
A nagy kérdés így, amit ki kell nyomoznod, hogy egy lemondott biztosítás átíratása másik járműre történetnél milyen határidő van erre (3 hónap, fél év, egy év, két év), és hogy kifutottál-e már ebből. Délutánra megkérdem neked. -
nyogo83
senior tag
Sziasztok! Biztositoval kapcsolatos problemam van, hogy jogilag helyesen jarnak-e el, vagy nem.
7 eve van biztositasom motorral, ez ido alatt tobbszor csereltem, balesetet soha nem okoztam. Tegnap kaptam meg a kovetkezo evi dijfizetot, amin feltunt, hogy nem jo a bonus besorolasom (B2).
Felhivtam oket es kiderult, hogy 2019-ben kotottem naluk egy biztositast A0-ban es mivel nem kertem a bonusz atvezeteset, emiatt onnan kezdodott a bonus szamolasa. Teny, hogy elkerulte a figyelmem, mivel nem en kotottem, hanem a kereskedes intezte teljeskoruen, valamint a realtiv alacsony dij miatt fel sem tunt mivel par szaz forint kulonbseg volt az elozoekhez kepest (5k/ev).
A vicc, hogy a 7 ev alatt vegig ennel a biztositonal kotottem minden jarmure, szoval az ugyintezo percek alatt vissza is nezte az osszes kotvenyt, es mondta hogy latja, de sajnos mar nem lehet atvezetni.Mondtam, hogy szerintem meg ilyen nincs, hogy azt veszik alapul amit beirnak biztositas koteskor es nem egyeztetik a kozponti kartorteneti adatbazissal. Gondolom ha B9-et irtak volna be a kereskedesben, akkor azonnal kijavitjak a biztositonal
Igazabol csak ennyit talaltam [link]
Ezek alapjan a biztositonak kotelessege lenne egyeztetni az adatokat, ha pedig nem tudja megallapitani a valos besorolast, akkor minimum ertesiteni. Ilyen nem tortent, de nehez is lenne erre hivatkozni, mikor minden elozo biztositasom naluk volt.Jol gondolom, hogy nem feleslegesen verem az asztalt?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
philoxenia #20971 üzenetére
Ja nálam is bepróbálkoznak néha.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
inf3rno #20970 üzenetére
Nem kerestem rá. Viszont, ha igazán el akarod kerülni, az ismeretlenek tolakodását, elég szorosra kell húzni a határokat a személyes adataid megadásánál.
Simán látok falubeli roma fiatal hölgyek ismerősei között pakisztáni, indiai, stb. ismerősöket. Egyszerű képkereséssel is messzire juthat az ember. Keresel egy keresztnevet és képkereséssel máris...[link] -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Személyesen voltál benn az e-digitalban? Simán lehet egy vevő, aki leleste a neved a számláról. Esetleg mondtad hangosan a neved valahol és hallotta? Minél ritkább neved van, annál könnyebb rádkeresni a közösségi oldalakon. Igazából a FB profilodat lenne jó úgy átállítani, hogy ne találhassanak rád a guglival.
Mondjuk a nickedből itt valaki arra következtet, hogy Seres Xilla a neved. Ez esetben elég egy sima keresés. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Jogilag maximum azt lehetne mondani erre, hogy az adatkezelési szabályzatban foglaltaktól eltérő dologra használták fel az adataidat, és emiatt sérti a srác a GDPR-t, de nem foglalkozna vele senki, mert ez ilyen egyedi eset, nem tömeges visszaélés vagy ilyesmi jó esetben. Mondjuk nem biztos, hogy az ismerkedés a cél, lehet sokat költöttél, és a pénzre hajt. Az is lehet, hogy fosott odamenni hozzád és elkérni a számodat. Egyik sem egy sikertörténet.
Egyébként maga a cég elég retek garancia ügyintézéssel bír, szóval nem vesztenél semmit, ha többet nem tőlük rendelnél.
-
válasz
te fiú vagy lány vagy?
mert ha fiú akkor ez elég merdek sztori
amugy meg ha valaki egy webshopnál dolgozik, akkor általában meg tudja nézni ki rendelt...
nagy cég ez az e digital de azért nem egy amazon, hogy komoly adatvédelem legyen
javaslom tegyél panaszt az e-digitalnál, ennél jobb ötletem nincs
viszont van egy "rossz" hírem, ha lány vagy és csinos, akkor ezt még egy jódarabig át fogod élni, ezek a gonosz férfiak már csak ilyenek -
törölt tag
[e-digital és vevői adatok kezelése]
Sziasztok!Elsősorban jogászoktól szeretnék érdeklődni a következő szituáció kapcsán, hogy tudnék-e és milyen (jogi) lépéseket tenni.
Előre is elnézést a terjengősségért, próbálok minél részletesebb lenni.
Ma az e-digitalban vásároltam (online rendelésért mentem), megtörtént az ügyintézés, majd mentem is a dolgomra.Kb. fél óra múlva kaptam egy Facebook-üzenetet egy számomra ismeretlen sráctól, hogy “Szia! Azt hiszem, az e-digitalban futottunk össze”. Egyből az ugrott be, hogy az egyik ott dolgozó írt rám, ami már alapból furcsa, azonban senki olyannal nem beszéltem (akár ott dolgozó, akár egy másik vevő), aki a profilképe alapján hasonlított volna rá, bármennyire voltunk is maszkban, tuti nem beszéltünk. Főképp nem mondtam meg neki a nevemet, hogy megtalálhasson Facebook-on (ráadásul nem valami hétköznapi nevem van).
Erre visszaírtam neki, hogy “Ömm, szia. Csak nem otthagytam valamit?”, hogy talán kiderüljön, tényleg ott dolgozó személlyel beszélek-e. Erre visszaírta, hogy “Nem dehogy
Csak gondoltam, rád írok, hogy hogy telik a napod.” (Erre nem válaszoltam, és nem is tervezek.)
Na mármost ezek szerint eléggé úgy tűnik, hogy a srác “felszedés” céljából írt rám. Minden bizonnyal az e-digitálos rendelésem adatai alapján (vagy a munkatársaival beszélte meg a dolgokat, ami ugyanolyan ijesztő számomra, hogy csak így megadogatják egymásnak az ügyfelek nevét/adatait, hogy aztán privátban, személyes ügyben kapcsolatba kerüljenek velük.) Ami tényleg a legfurcsább, hogy nemhogy nem ő volt az ügyintézőm (tehát elviekben még véletlenül se láthatta az adataimat), de még csak egy szót sem váltottam vele.
Érdeklődni szeretnék tőletek, hogy ez jogi szempontból, mondjuk GDPR terén megállja-e a helyét vagy tudok-e valamilyen jogi lépést tenni az e-digital vagy a srác felé?
Vagy először írjak neki újból, és kérdezzem meg kerek perec, hogy ott dolgozik-e/honnan szerezte meg a nevemet?Tényleg elég ijesztő, hogy nemhogy a nevemet, de akár a lakcímemet és telefonszámomat is tudhatja ez az ismeretlen srác.
Ha szeretett volna valamit tőlem, úgy gondolom, odajöhetett volna hozzám az üzletben, de így a hátam mögött, egy netes vásárlás adatain keresztül ezt elég furcsának találom.Előre is köszönöm a segítséget!
-
Sziasztok!
Szeretnék valamit kérdezni szolgalmi joggal kapcsolatban. Adott egy ingatlan, aminek a vízellátását a szomszédos telken lévő közös vízóraaknában lévő bekötés és vízóra szolgáltatja. Ezt az ingatlan vennék meg hitelre és a bank fennakadt ezen a dolgon. Azonban szolgalmi jog bejegyzéssel elvileg megoldható lenne a dolog. Annyit szeretnék kérdezni, hogy amelyik telekre bejön a víz, tehát amire bejegyzik a jogot, mennyiben jelent ez problémát? Azzal a telekrésszel utána bármit csinálhat, vagy csak a vízbekötéssel kapcsolatban lesz bármihez is joga? Ha később az ingatlant eladják, ez a jog megmarad? Amiatt kérdezem, mert ahol a közös vízóra van, az egy teher és problémamentes ingatlan és szeretném is ha így maradna.
Köszönöm szépen!
-
coco2
őstag
válasz
Gaben92 #20960 üzenetére
>Márpedig a finn adóhivatalt egyedül az érdekli, hogy ténylegesen mennyit örököltél meg öröklés jogcímen.
Ha az örökösök úgy osztották el az örökséget, hogy ténylegesen az asszony szinte semmit sem örökölt - ami egyébként szívük joga - akkor ténylegesen semmit sem örökölt. Ha azt családon belül sikerül papírozás nélkül csinálni, akkor van kiskaputok. A tesó eladja a dolgokat, és a pénzt feketén odaadja az asszonynak. Ha elkezdetek papírozni, mindkét ország kormánya elkezdi majd a tenyerét dörzsölni, hogy mi ez a suss-kuss, én is akarok belőle! Ha papírokkal együtt akarsz valami kiskaput, irány ügyvéd - arra itt nem fogsz segítséget kapni.
-
Gaben92
őstag
Igazából tisztán akarjuk megjátszani de felesleges extra fizetése nélkül. A finn jog kizárólag azt nézi, hogy mekkora értéket örököltél. A magyar jog viszont mindenhol csak arról nyilatkozok, hogy “mi alapján állapítanak meg illetéket”.
Példánál maradva a 100k €-s ingatlan 1/2-1/2 esetre ahol az egyik fél az ő 1/2-ét átengedi 50k€ ellenérték fejében a másik örökösnek annyit definiál, hogy:
- az átengedő 50k € után öröklési illetéket fizet
- az átvevő 50k € után öröklési, 50k € után visszterhes vagyonszerzési illetéket fizet.A finn adóhivatalt ezzel szemben kizárólag az érdekli, hogy ténylegesen mennyit örököltél meg, azaz a hagyatékátadó végzésen szereplő tételek összege.
Amiről nem találok infót az az, hogy ilyen esetben az az 50k € hagyaték rögtön a másik félnek lesz átadva és az átengedő fél lényegében nem örökölt semmit az 50k € bevétele pedig eladásból van, vagy pedig ugyanúgy öröklésnek számít-e. Márpedig a finn adóhivatalt egyedül az érdekli, hogy ténylegesen mennyit örököltél meg öröklés jogcímen.
-
-
arn
félisten
Ok koszi, holnap telefonalok.
-
B.i.L
senior tag
Most volt hagyatéki tárgyalásom,édesanyám hunyt el.
Akár helyszínen,de jobb elöbb jelezni,hogy 'lemondasz' a örökös részedről,a túlélőtárs javára. Annyiban módosul majd a hagyatéki végzés,hogy a lemondásod is szerepel benne,és kicsit többe fog kerülni.
Olyan 180K.az összeg,de ezt,ha előre bejelented,akkor papírforma értesítésben konkrétan jelzik,le lesz írva minden. -
BlacKSouL
addikt
Mi a teendő, és mik a lehetőségek akkor, ha a munkáltató az utolsó munkában töltött naptól számított Mt. által előírt 5. munkanapig nem utalja a munkavállaló részére járó pénzösszegeket, valamint nem juttatja el a munkaviszony megszűnése kapcsán törvényileg előírt dokumentumokat sem a munkavállaló részére?
A közös megállapodás is kiemeli az 5 napos határidőt a fentiekre. -
Gaben92
őstag
válasz
bitpork #20947 üzenetére
Futok vele még egy kört de elvileg az már nálunk rendben van. Eladáskor capital gain/loss van kalkulálva és az után kell adózni (vagy kapsz vissza adót), de mivel itt árában megy majd a dolog minket nem érint.
Másik része, hogy ha mégis "capital gain"-nek tekinti a finn/magyar állam akkor se kellene, hogy probléma legyen ugyanis a finn jog világosan fogalmaz arról, hogy a kettős adóztatásról szóló egyezményben definiált metódus alapján kaphat adójóváírást vagy teljes felmentést. A korábban linkelt finn-magyar kettős adóztatós elkerüléséről szóló egyezmény 13. cikkének első bekezdése pedig egyértelműen arról ír, hogy kizárólag abban az országban adóztatható ahol a vagyon fekszik. Szóval még ha rá is fogják, hogy a 30k az capital gain mivel egy olyan ingatlant ad el ami korábban nem volt az övé, akkor is csak a magyar állam adóztathatja.
-
-
Meg lehet - legalábbis közjegyző egy kanyarral tartotta meg a hagyatékit és írta meg az ajándékozást. Csak előre kell neki jelezni hogy fel tudjon készülni és nem akkor a nyakába borogatni.
Viszont érdekes kérdés. Édesanyámnál (nyugdíjas) negyed rész volt az ajándékozás tárgya egynegyed pedig köteles. A NAV, egy ügyvéd és a közjegyző szerint sem kell neki a negyed eladása után adót fizetni az ingatlan 1 éven belüli eladásakor mert becsérték alatt lett értékesítve. De azért várjuk még a csekket biztos ami biztos... -
Gaben92
őstag
válasz
bitpork #20924 üzenetére
+coco2:
Beszéltem közben a finn adóhatósággal (vissza kellett hívniuk mert ahogy ők fogalmaztak "speciális eset" de gyakorlatilag valóban itt kell fizetni az illetéket. A lényeg ott van, hogy a finn jog nem különböztet meg ingatlant, ingóságot, stb. hanem csak az örökség értékét nézi emiatt más szabályozás vonatkozik rá. Különösebben nincs bajunk amúgy az itteni adórendszerrel hiába mocskosul bonyolult és én például többet adózok mint Magyarországon (nem összegben, %-ban). Hazaköltözés olyannyira nem opció, hogy most készülünk házat venni, annyiban változott a dolog csak, hogy az örökség megy bele az önrészbe, hogy kevesebb legyen a hitel.Még egy dolog eszembe jutott de nem tudom mennyire járható út, viszont két legyet ütnénk egy csapásra. Ehhez mondjuk nem árt ismerni a teljes történetet.
Feleségem és a báttya a 2 örökös, végrendelet nincs emiatt ugye 50/50-ben menne a dolog. A hagyaték tárgyát képező ingatlan az asszonynak nem kell, báttyának kellene de annyi megtakarítása nincs, hogy kifizesse az asszony ráeső részét arra viszont hajlik, hogy akár az évek során több részletben megvegye tőle. A 70-80%-át kb ki is tudná fizetni.
Ha jól tudom a hagyatéki tárgyaláson lehetőség van az örökség egy részének átengedésére ellenérték fejében. Szóval az asszony átengedné az ő részének a 80%-át a báttyának aki ezt kifizetné neki olyan áron amennyire az ingatlant felértékelték. Ilyen esetben ugye ingatlan adásvétel történik.
Egyszerűség kedvéért 100.000€ értékkel számolva:
1. Mindketten örkölnének 5/10 részt az ingatlanban 50k € értékben
2. Az asszony visszterhes átengedés jogcímen átenged 3/10 részt az ingatlanből 30.000€ ellenérték fejében (haszon nélkül).
3. Ilyen esetben a jogcím vétel szóval az asszony csak 20k€ bevételre tesz szert öröklésből, és 30k€ bevételre ingatlan eladásból.Illetékfizetési kötelezettsége Magyarországon semelyik félnek nincs (egyenes ági öröklés, és közeli hozzátartozók közötti adásvétel illetékmentes). Finnországban pedig egy 20.000€ öröklést jelent ami még adómentes, illetve egy 30.000€ bevételt ingatlan eladás után amihez Finnországnak viszont semmi köze mivel egyrészt az ingatlan Magyarországon fekszik, másrészt nyeresége nincs rajta mivel szerzési áron adta el.
Aztán idővel mikor úgy alakul a maradék 20%-ot is megveheti a bratyó. Benéztem valamit vagy ez járható út?
-
arn
félisten
apukam nemreg halt meg, szeretnem az anyukamra hagyni mindent, amit edesapam utan orokolnek. ez hogy lenne lehetseges? vegrendelet nincs.
ahogy utana olvastam, vissza lehet utasitani az oroklest, de akkor ugy tudom, hogy a fiamra (az unokajara) szallna az orokles joga. igy meg sokmindent nem oldanank meg.
-
darvinya
titán
Ok.
Eddig sem fizettem adót, most eszja -n sem kell adót fizetnem, ezt írja.
Akkor hogy is van ez az adó, 2019-es eladás volt, becsült érték alatt.
Nem hiszem, ennyit számítana, hogy rokkant vagyok. -
asdf_
veterán
válasz
darvinya #20938 üzenetére
Mivel tobábbra is az ingatlan eladásából szerzett HASZON után kell adózni, az ingatlan árát pedig piaci alapon, múltbéli eladások és/vagy helyszíni szemle alapján határozzák meg a hagyatékiban, az alapeset az, hogy nem lesz mit adóznod, mert piaci ár volt amin örökölted, és piaci áron adod el. Nem mellesleg, ha 1 misit keresel rajta, akkor 150 ezret kell adózni (tehát a haszon 15%-át). Namost nyersz 850e Ft-ot, és adózól 150-et, vagy ülsz benne, 5 évig, hogy ne kelljen adózni szaros 150 ezret? Hát persze, hogy eladod és adózol, ha nem vagy hülye.
-
mike1334
veterán
válasz
darvinya #20936 üzenetére
Örökléskor (vagyonszerzési) ILLETÉK (egyenesági rokonoknál nincs), eladásnál ADÓ (szja, akkor is meg kell fizetni, ha illetékmentes volt az öröklés, de évente csökken az összege).
"Akkor 5 év múlva jön a NAV, hogy fizessek adót, mert eladtam/eladtuk az örökölt tárgyat?"
Ha eladod az ingatlant (az egyszerűség kedvéért) 5 éven belül, akkor szja-t kell fizetned utána (ennek az alapja csökken évente, plusz van még pár körülmény, ami befolyásolja az összeget).
-
válasz
darvinya #20927 üzenetére
Tisztázzunk pár alapfogalmat! (Mert amint látom, itt azért vannak komoly zavarok...)
Magyarországon örökösödési adó NINCS. Ami van, az az örökösödéi ILLETÉK, ami viszont egyenesági öröklés esetén nem játszik.
ADÓ ott kerülhet képbe, ha valaki értékesíti a hagyaték tárgyát, de ez már teljesen elválik magától az örökléstől. Az a lakóingatlanokra vonatkozó általános jövedelemadó-szabály jön ugyanis be, hogy de facto a profit után kell (öt éves degressziós időtartamban) adót fizetni, függetlenül attól, hogy vetted, kaptad vagy örökölted-e. Öröklés esetén pedig az alapértéket mint legfontosabb tételt pedig a hagyatékátadó végzés tartalmazza.
MaCS
-
válasz
darvinya #20933 üzenetére
Nálunk a Becsérték 21 millió volt (vicc h kijött az önkormányzattól két irodista hölgy akinek semmi releváns papírja nem volt, és aszonták ennyi) amit beleírtak a hagyatéki papírra felírtak és mivel 19 millióért sikerült eladni nulla adója volt. MOD De a közjegyző írásban szólt hogy ha többért megy el akkor az adóhivatal majd küldi a papírt a befizetendőről a földhivatali bejegyzés alapján.
-
-
darvinya
titán
Ügyvéd mondta, de közjegyző erősítette meg.
Logikusan én is ezt gondoltam, de nem így volt.
NAV kalkulátor, haha…majd mikor adót fizeted akkor már a kalkulátort kidobhatod, mert nem hivatalos, csak tájékoztató.
5 év után már nincs adó, de addig összes közmőves jön behajtani, s fújhatod az egészet.
Lehet fizetni, de azt semmilyen plusz nem hozza be, mert.amortizálás is van az alatt. -
asdf_
veterán
válasz
darvinya #20927 üzenetére
Hangsúlyozottan nem hozzáértőként, de szerintem hülyeséget mondott az ügyvéd. A hagyatékátadó végzésen szerepel az ingatlan értéke, az a te "bekerülési" összeged. Ha ennél magasabb áron adod el, akkor a KÜLÖNBÖZET (tehát az eladáson realizált nyereség (mínusz egyes költségek bizonyos feltételek fennálása esetén) az adóköteles. És ráadásul ez is úgy, hogy 4 évig sávosan csökken, az 5. év után már nem kell adót fizetni.
Kalkulátor -
darvinya
titán
Magyarországon belül az egyenesági öröklés után nincs adófizetési kötelezettség
Nem.teljesen igaz.
Akkor nem kell fizetni, ha értékbecslő megállapított értéken belül értékesíted, afelett adó köteles az egész.
2 éve pont, majd nem így szívtuk meg bátyámmal az örökölt ingatlant eladást.
Mert Ő mindenáron a legjobb áron akarta eladni, ezután ügyvédje felvilágosította, hogy akkor bizony adóznia kell az egész összegre, nemcsak a becsült érték felettire.
Ekkor mondtam, hogy legyen, de ő fizeti az én adó részemet is. -
coco2
őstag
válasz
Gaben92 #20917 üzenetére
Amennyire én látom, az ott élés a fő probléma. Ha ott szeretnél élni továbbra is, akkor biza az ottani törvényeket el kell fogadnod. Amikor oda utaztál, vízumot kértél, aláírtad. Ha az örökség nem olyan tetemes, hogy érdemes legyen miatta veszekedni, fogadd el, hogy azt a részt belőle bukta az asszony. (Apropó ha jól értem, ő örökölt, és nem te, igaz?)
Opciók, amit tenni lehet:
1. Ha az örökség tetemes, megpróbálhatod, hogy egyszerűen csak hazaköltöztök. Öröklési pénz ne kerüljön be a Finn gépezetbe. Ne legyen ott nyoma pénznek. Szerintem nem fognak utánad jönni, ha csak vissza költözöl Magyarba. Náluk talán olajozott az állami gépezet, de nálunk nem
2. Létezik olyan, hogy örökség elosztás. Ha jól értettem, az asszony örökölt, és neki van egy testvére. Ha ő kapja a házat / autót / céget / akármit, Magyarországon belül az egyenesági öröklés után nincs adófizetési kötelezettség. A Magyar Állam semmit sem nyel le belőle. Ami trükköt el lehet követni, hogy két külön csoportra szeditek az örökölt tárgyakat. Felveszitek az egyik csoportba a nagy értéket, a másikba meg mondjuk egy vázát, vagy akármit. Egy tisztán eszmei érték szerinti kulcstartó vagy akármi 1 ezer huf értékben már kinevezhető értéktárgynak. És azt örökli az asszony. Az után a Finnek nyugodtan megkaphatják a jutalékukat. Viszont akkor jogerős lesz, hogy az asszony gyakorlatilag semmit sem örökölt. Gondoljátok át előrelátóan és körültekintően!
-
válasz
Gaben92 #20923 üzenetére
Ez így van. De minden bevételnek (az örökség is az) az életvitelszerű tartózkodás képezi az alapját. A barátom aki dániai csak úgy tudta megúszni a Dán adókulcsokat hogy vett egy lakást Monacoban és oda kiköltözött egy teljes évre. Szigorúan kiköltözött, tehát az év alatt nem tölthetett 40 napot meghaladó időt Dániában semmilyen indokkal különben a Monacoban szerzett jövedelme után még a Dán adókat is meg kellett volna fizetnie.
De ez nem ide tartozik csak példaként említem hogy az életvitelszerű tartózkodás a kulcs. És ez alapján neked ott kell adózni.
MOD
az általad említett 4 szakasz 2 bekezdést is olvasd el. A 6 szakasz meg az ingatlan használatából befolyó jövedelemre vonatkozik az én értelmezésem szerint.
-
-
Gaben92
őstag
válasz
bitpork #20920 üzenetére
Van testvér de azzal se vagyunk feltétlenül előrébb. Az itteni jog ugyanígy fogalmaz ajándékok esetére is. Még a saját gyerekednek se adhatsz 5000€-nál többet 3 év alatt "gift tax" nélkül.
60.000€ értékű lakásra 3500€ az öröklési adó. Ha mondjuk lemond a hagyatékról a tesetvére javára aki cserébe "megajándékozza" 60.000€-val, azután 12.850€ a gift tax.
-
-
Gaben92
őstag
válasz
bitpork #20918 üzenetére
Ettől félek én is.
Adómentesség "sajnos" nem fenyeget, sokkal inkább aggódok amiatt, hogy ha az öröklés után a (családon belüli) házeladást is megadóztatják itt akkor az állam ~20.000€-t nyel le "mer' mér' ne?" alapon...
Szóval erőteljesen örülnénk ha a finn államot ebből ki lehetne hagyni valahogy.
-
válasz
Gaben92 #20917 üzenetére
Nem ismerem a Finn törvényeket de szerintem az életvitelszerű tartózkodás a mérvadó - esetedben a Finn. A Dánoknál is ez van. Ott kell adót fizetned ahol az év 365 napjának a felét+ 1 napot töltesz.
MOD
De ha pl örökséged nem haladja meg a 20'000€-t akkor adómentes vagy az általad linkelt honlap alapján. -
Gaben92
őstag
Sziasztok!
Örökléssel kapcsolatban kicsit ellentétes információkat kaptam és ha valaki kicsit helyre tudná tenni a dolgokat azt nagyon megköszönném.
Röviden a történet:
Feleségem édesapja nemrég elhunyt (Magyarországon élő magyar állampolgár) és ketten vannak örökösök a testvérével. A dolgot bonyolítja, hogy Finnországban élünk életvitel szerűen (itt adózunk, itt van TB-nk, bejelentett lakcímünk, stb.), viszont van magyarországi állandó lakcímünk is és kizárólag magyar állampolgárok vagyunk.
Magyarországról azt az infót kaptam, hogy mivel van Magyarországon bejelentett lakcím, így minden a magyar jog szerint megy és a finn NAV (Vero) nem követelhet semmit mert ellentétes az eljáró ország joggyakorlatával. A Vero ezzel szemben azt állítja, hogy ha Finnországban élünk akkor öröklési adót kell fizetni itt.
A Vero nem igazán tér ki arra az esetre ha valakinek van az adott országban állandó lakcíme és állampolgárságról se említ semmit. Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mi is a tényállás most.
-
Apollyon
Korrektor
Anyukámnak határozott idejű szerződése volt, ami már lejárt május 31-gyel, szóval most jogcím nélkül fut a dolog, egyébként egy VII. kerületi lakásról van szó.
Elvileg június 14-én fognak megszavazni valamit, de remélem csak a "haveroknak" fog szólni, mert én nem szívesen mennék bele ebbe a dologba.Meg azért sem persze, mert akkor azzal kicsinálnák az önkormányzati lakásokat, amire a rászorulóknak meg szüksége van. (Én nem vagyok az.)
-
darvinya
titán
válasz
Apollyon #20908 üzenetére
Eddig is volt.olyan, hogy aki örök bérleti szerződése van, az tudta megvenni, függetlenül, hogy az a közvetlen jog utódú.
Aki csak időszakos szerződéses, az eddig se, s ezután sem tudja megvenni.
Ezt 11.kerületi önk.lakás időszakos bérlőként tudom.
Nekem az örök bérleti szerződéshez sosem lesz lehetőségem, azt csak múlt rendszer hagyatéka.Ha nálad örök bérleti szerződés van, akkor önkormányzattal fel kell venni a kapcsolatot, miszerint meg vennéd.
-
válasz
Apollyon #20908 üzenetére
ha tényleg meg tudod venni, akkor egyetértek hogy nagyon balfék dolog nem élni vele és "benthagyni" tízmilliókat
viszont ugy tudom a legutóbbi verzióban már csak azokra a lakásokra a vonatkozik amik budapesten a világörökségi részen vannak, nem tudom a tiéd iylen-eráadásul csak akkor lehet megvenni ha már tavaly is volt szerződésed, tehát lehet hogy ez az egész lehetőség számodra nem is adott
nem tudom van-e most egyáltalán végleges döntés erről, konkrét szabályokkalmásik szempont lehet az is, hogyha úgy gondolod nem kívánsz élni ezzel, nem veszed el a közvagyonból amit elevehetnél, ez egy nagyon becsülendő dolog, bár azért vannak kétségeim hogy bárki kihagyna egy iylen lehetőséget
-
Apollyon
Korrektor
Sziasztok!
Mi a helyzet most az önkormányzati lakástörvénnyel? Továbbá mi a véleményetek a következőről? :
Van egy önkormányzati lakás, amely édesanyám nevén volt. Sajnos ő nemrégiben elhunyt, én pedig már születésem óta oda vagyok bejelentve állandó lakcímen, meg értelemszerűen laktam is ott.
Én szívem szerint új szerződéskötés helyett (amely csak az én nevemre történhetne) én visszaadnám a lakást az önkormányzatnak, és lezárnám részemről az egészet, tekintve, hogy külföldön élek nagyrészt, és nincs szükségem a lakásra.
Azonban van most ez a mutyi törvény, ami által a lakás 10,5%-áért meg tudnám azt vásárolni, és utána eladni. De egyrészt nincs nekem most arra pénzem, hogy akár csak 10,5%-nyi összeget kirakjak zsebből (max. kölcsön), másrészt szorít az idő, mert 2 héten belül vissza kell mennem külföldre dolgozni.
Most pedig mindenki inzultál, hogy mekkora balfék vagyok, hogy nem élek a "lehetőséggel". Mégis mi lenne itt a legjobb teendő?
-
coco2
őstag
válasz
philoxenia #20906 üzenetére
Nincsen szó olyan irányról, hogy testi épség veszélyeztetése, vagy "ki a bűnös" és egyebek. Azok nem érdekelnek. Még rövidebbre szeretném zárni a kérdést.
Ez itt a jogász topic, és a szerzői jogi törvény megfogalmazott formája laikusok számára nem elég közérthető. Segítséget kérnék az értelmezéséhez, hogy még egy magamfajta informatikus is megérthesse. Egy hosszabb sztori #20897-ben, egy egyszerű eldöntendő kérdésre fogalmazott rövidített sztori #20905-ben.
Az eldöntendő kérdésre elég egy igen / nem válasz.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nálunk a vasútnál van olyan szabály, hogy, ha a dolgozó nem ért egyet az utasítással kérheti írásban, ha pedig életet, testi épséget és vagyonbiztonságot veszélyeztetne a végrehajtással, meg is tagadhatja azt.
Adja írásba a főnök, hogy mit akar, aztán utólag világos lesz, hogy ő hibázott.
Olyan ez, mint a megrendelő és a mester/mérnök viszonya. Ha lila tetőt kér az ügyfél, narancsszínű fallal, meg lehet csinálni, persze attól még ronda lesz. A szabványokon belül maradva ha mondjuk írna a fejlesztő egy szoftvert ami 100 MB és 500MB memóriát eszik, de a főnök utasításai miatt a program 500 MB tárhelyet foglal és 1,5 GB memóriát eszik, a főnök lelke rajta....
Egy főnök általában sokkal nagyobb szakmai tudást feltételez magáról, mint amennyivel rendelkezik. -
coco2
őstag
válasz
philoxenia #20902 üzenetére
A linket köszönöm, ilyesmiket (másik forrásból) már olvastam, és annak alapján vetettem fel a gondolatot előzőleg:
"Az egyéni jelleg akkor áll fenn, ha az adott körülmények között lehetőség van többféle kifejezési módra és ezek közül a szerző egyéni módon valósítja meg, hozza létre alkotását."
Szitu. Fejlesztéssel (legyen szó bármilyen fejlesztésről) foglalkozó cég főnöke munkahelyi kötelességre hivatkozva szakmailag megkérdőjelezhető döntés elfogadására, és következményeinek alkalmazására utasítja a munkavállalóját (a munkavállaló tuti nem azt a döntést hozta volna meg). Amennyire én értelmezni tudom, a felvetett esetben a később egyéni jelleget tükröző mű már az előtt megszületett, hogy a munkavállaló bármihez hozzákezdett volna.
Vajon egy jogász is ugyanígy látja?
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Különböző hírszolgáltató weboldalak tartalmával szeretnék egy weboldalt összeállítani, nagyjából egy hír aggregátor oldalt, olyat, mint a Startlap, Hírkereső stb.
Ehhez az RSS csatornájuk tartalmát szeretném felhasználni.
A kérdésem az lenne, hogy ezeknek a RSS-tartalmaknak az újraközlése (változtatás nélkül természetesen) engedélyköteles-e vajon?
A Nemzeti Sport RSS csatornáján találtam pl. egy ilyen bejegyzést:
Tilos a Nemzeti Sport Online bármely fotójának, írott anyagának vagy részletének a szerző, illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.
Ezek szerint szükség van az írásos engedélyre, igaz?
Vagy itt az újraközlés azt jelenti, hogy saját cikkben használnám fel az ő tartalmukat (fotó, írott anyag), és csak ez az engedélyköteles?
Az minek számít, amit a Startlap és a Hírkereső és a többi ilyen oldal csinál? Ők is ugyanúgy az RSS-tartalmakat használják fel. Ezek szerint ők is engedélyt kértek minden tartalomszolgáltatótól?
Az újraközlés, ha én megjelenítem azt, amit ők közzé tettek azért, hogy meg legyen jelenítve? (RSS) Mert hát ugye ezzel nekik generálok forgalmat, hisz' egy az egyben az RSS-ük tartalma lenne megjelenítve, kép, link, rövid leírás - amiket ők adtak pont ezzel a céllal.Nem igazán egyértelmű ez számomra. Nem szeretnék később problémát, szóval persze, az lesz a legegyszerűbb, ha engedélyt kérek mindenhonnan - viszont szeretném azért érteni is, hogy vajon milyen jogszabályok vonatkoznak ide.
Ha megtenné valaki, aki ezt érti, megköszönném, ha elmagyarázná pár mondatban.
Köszönöm.
-
Đusty
addikt
válasz
mike1334 #20898 üzenetére
"Ilyen ez a jogállam..."
Azért ezt annyira nem emlegetném itthon mert le se [sz@...-ják] , de ez már politika topikba való. -
coco2
őstag
válasz
philoxenia #20899 üzenetére
-Informatikus vagyok.
-10-es számrendszert használtam.
-Tökyó lenne megértenem a felvetett kérdés helyes megfejtését
Új hozzászólás Aktív témák
- Redmi Note 7 - nota bene
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Honda topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- 4 lemezes NAS eladó, 8 magos ryzen7 proci, 16GB DDR4 ram, 2X 2.5G lan, 2x nvme ssd, alu ház
- ÚJ aktiválatlan Független Apple iPhone 15 128GB ! 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- teljesen ÚJ Bontatlan Apple iPhone 13 128GB MidNight ! 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- leobog hi 75 épített billentyűzet - evangelion unit 08 Mari Makinami ihlette
- Samsung Galaxy S23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest