Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
joysefke
veterán
R7 1700 3/3.7 GHz 65 W 8 mag
R5 1400X 3.5/3.9 GHz 65W 4 mag
Én a fenti anomáliába elsősorban azt látom bele, hogy mivel az AMD most a desktop ZEN lineup teljesítménycentrikus (8/16 mondjuk HEDT és a 4/8 a kommersz desktop teteje) részével jelenik meg, és mivel az intel-hez képest az energiatakarékosság úgy tűnik legalább pariban van, ezért nincsen abban a kényszerben, hogy mindenhol kicentizze a TDP keretet.
A 8/16-s modellek kedvező TDP-je már önmagában is egy elég nagy marketing bravúr (valószínűleg technikai is, de várjuk ki a végét), jó nagy vízhangot kelt és elülteti a fejekben, hogy a ZEN márpedig takarékos.
A kommersz szegmenseben (4/8-4/4) ezért _szerintem_ elegendő, hogy egyelőre megadnak egy 65W-os TDP-t, ami ugye pontosan megegyezik az intel non-K i5/i7 lineup TDP-jével. Szerintem a megcélzott szegmensben az elsődleges user elvárás az, hogy a fogyasztás pariban legyen az intel-lel, amit ugye TDP szerint teljesít, az hogy a TDP már papíron is kicsit alulmúlja az intel 4/4 4/8 megoldásait is pár wattal és mondjuk 65W helyett legyen 45W az könnyen lehet, hogy az AMD szerint nem akkora elvárás, hogy ebben a körben érdemes legyen utána menni.
Tehát ha mondjuk a 4/8-as 1400X RyZEN a 65W TDP-ből mondjuk ténylegesen 45W-ot használ fel, akkor azáltal, hogy most 65W-ban nevezik meg a TDP-t adnak maguknak a jövőre vonatkozóan mozgásteret, hogy egy "esetleges" intel lépésre legyen könnyű válaszlépésük:
Például ha az intel az egekbe tolja a 4/4-es chipek frekijét, akkor a 65W-os TDP keret kitolása nélkül is tudnak kiadni magasabb órajelű 4/8-as procit, míg ha egy alacsonyabb TDP keretbe skatujáznák be magukat, akkor ott vannak, hogy TDP keretet kell kitolni. Nem nagy dolog, de akkor is
Másrészt, nyilván az AMD is kér majd később az energiatakarékos desktop procik szegmenséből (intelnél P és T jelekkel pld i5 7500T). Célszerű lehet az igazán alacsony TDP-ket majd ott ellőni. A jelenlegi 65W-os TDP után egy mondjuk 30W-os R5 1400T sokkal nagyobb durranás lehet.
-
joysefke
veterán
válasz
seolwon #19279 üzenetére
igazad lehet, de ezt még nem lehet egyértelműen kijelenteni mert:
-(1)a TDP keretet nem feltétlenül használja ki teljesen a kisebb processzor a megadott órajelek mellett-(2)a proci fogyasztása azonos órajelen és fesz mellett sem skálázódik lineárisan a magok számával, mert vannak olyan áramköri elemek, amik a processzoron rajta vannak, de nem a mag része, az kb egy fix fogyasztást ad attól függetlenül, hogy éppen 4-6 vagy 8 magod van...
-(3) még az is lehet, hogy az első időben válogatni fogják a procikat, ami hőtermelés szempontjából nyolc magosként selejt, az 6 vagy 4 magosként még beleférhet a keretbe...
J.
-
HavocS
senior tag
válasz
Raymond #19287 üzenetére
Na közben rájöttem hogy hülyeséget mondtam, Hyper 103 van, csak sokat vaciláltam a kettő között és nem is emlékeztem hogy végül ezt vettem
Viszont azt nem látom a listában, meh.szerk: ééés közben már találtam egy PH cikket ahol pont írja hogy a 103 sehogysem kompatibilis. RIP.
Mondjuk kíváncsi leszek a gyáriak milyenek lesznek, remélem adnak legalább olyan minőségűt mint az intel ad, az FX-ekhez csomagoltak katasztrofálisak, tényleg szigorúan csak alapórajelre jók.
-
Raymond
titán
-
HavocS
senior tag
BTW most a hűtők kompatibilitásával hogy állunk? CM 212 evo ami most AM3+ -on van rá fog menni AM4-re alapból? (keresgéltem de találtam ilyen meg olyan választ is...)
-
válasz
Petykemano #19278 üzenetére
Ez addig igaz, amíg csak 8 magosat gyártanak és a hibásakat kevesebb maggal adják el. Szerintem meg gyártani fognak sima 4 magosat is. Erről az irányról valamiért nincs pletyka, infó, semmi.
-
seolwon
tag
Ha igazak a számok:
R7 1700 3/3.7 GHz 65 W 8 mag
R5 1400X 3.5/3.9 GHz 65W 4 mag
Tehát -4 mag 0.5 GHz órajel emelésre "elég" (erős leegyszerűsítés). Akkor ebből következik hogy TDP-vel csak nem olyan jól skálázódik az órajel felfelé.
(#19268) joysefke Lényegében mindegy hogy 7700 K vagy non K. A tesztoldalak alapórajelen végzik a teszteket és abban kellene jól szerepelnie.
Szerintem egy 95 W TDP-s 4/8-as proci jó magas órajelen jól mutatna a tesztekben. De valószínűleg a 65W --> 95W nem hoz annyit.
-
Petykemano
veterán
válasz
Németh Péter #19269 üzenetére
Product binning, azt mondják.
A magas frekvenciát jobban bíró hibátlan egyedek lesznek a top 8 magosok.
A frekvenciát nem bírókból lesznek a gyengébb 8 magosok és esetleg 4-6 magosok is.
Valószínűleg a hibás, de a frekvenciát jól bíró példányokból lesznek az x-es 4-6 magosok. -
Raymond
titán
válasz
Yutani #19275 üzenetére
Vagy egyszeruen nem kell mert az ellentaborban sincsenek jobbak abban a szegmensben. A ket negymagos ami ott van a $200 kategoriaban (180-210EUR) az i5-7400 (3.0/3.5Ghz) es az i5-7500 (3.4/3.8Ghz). Ez ellen ezek az olcsobb negymagos Ryzen-ek mennek es ahhoz nem kell 4Ghz+ belejuk. Meg ha csak ugyanazt a teljetimenyt is nyujtjak, eleg ha ott az a $50 arkulombseg.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Németh Péter #19274 üzenetére
Nem akar olyan 4 magos procit kiadni az AMD egyelőre, ami kevés szálon veri a csúcsterméket, valószínűleg ez van mögötte. De majd megmondják a nálam okosabbak.
-
-
Malibutomi
nagyúr
Ennek csak akkor van (volna) ertelme ha tudjak hogy az alacsonyabb orajelen is ellenfel az i5-i7 prociknak. De mivel IPC-ben nem erosebb azoknal, igy nem latom ertelmet az alacsonyabb orajelnek. Max akkor ha ugy 65W TDP-s, hogy ez siman kikapcsolhato, aztan lehet huzni ameddig az alaplap es a hutes birja.
Akkor lehet lebegtetni hogy 65W TDP, meg lehet lebegtetni a tuningpotencialt is.
Nem csodalkoznek ha erkeznenek majd a 95W XX verziok ezekbol -
Fiery
veterán
válasz
Németh Péter #19269 üzenetére
Alapveto kulonbseg a 4-6 es a 8 magos modellek kozott, hogy csak a 8 magosbol van 95W TDP-s verzio. A kisebbekbol csak 65W TDP-s valtozat keszul jelenleg. Emiatt nem meglepo, ha mas orajeleket tudnak majd ezek elerni, kvazi zarojelbe téve a magok szamat.
Az ES peldanyok, foleg az elso, A0 steppingesek, me'g joval alacsonyabb orajelre voltak kepesek, mint a vegleges steppingu (B1) peldanyok. Most mar nem tema a 4 GHz 95W-bol, siman megy, plane ha az XFR is dolgozik.
-
válasz
Malibutomi #19267 üzenetére
Nekem sem világos, hogyha sikerült az AMD-nek összehozni egy 8 magos procit 4GHz-en, akkor miért jöttek arról pletykák, hogy a 4 magos változatok nem érik el ezt a frekvenciát sem. Az lenne nekem a logikus, hogy a 4 magosok nagyobb üzemi frekvenciát érnek el. Ugyanakkor a 4-6 magosokról szinte alig van szivárgás, alig tudni róluk valamit. Illetve annyi tűnik valószínűnek, hogy 4-6 magos modellek nem is lesznek induláskor. Én igazából azt is megkérdőjelezem, hogy a 4-6 magos procikból ne lenne 4GHz-nél gyorsabb majd.
-
joysefke
veterán
válasz
seolwon #19266 üzenetére
A 7700K egy tuning-proci, aki hajlandó azt tuningolni, az ugyanakkora energia-ráfordítással tudja bármelyik RyZEN-t is tuningolni/finomhangolni. Tehát az, hogy "gyárilag" a 4c/8t kategóriában nincsen olyan magas szorzóval RyZEN proci, még nem jelenti azt, hogy itt ne lehetne valamit párbaállítani a 7700K-val szemben (az hogy az éppen egy 4/8-as vagy egy 6/12-es RyZEN lesz, az még kiderül).
Sokkal érdekesebb a kérdés, hogy ha valaki nem akar a gyári auto-tuningnál messzebb menni (nem akar kézzel bohóckodni), akkor mi lesz a 7700-non K ellenfele. Több maggal értelemszerűen tudja az alacsonyabb órajelet/ esetleg alacsonyabb IPC-t kompenzálni az AMD, de ha valakinek fontosabb a magas egyszálas teljesítmény (4/8-as procit tekintve) akkor a gyári auto-tuning esetleg nem lesz elegendő a 7700 non-K ellen. Majd kiderül mennyire jó ez az XFR, illetve, hogy pontosan hogy néznek ki az órajelek, IPC.
-
seolwon
tag
válasz
Malibutomi #19263 üzenetére
Csak majd éppen ezért nem lesz "rendes" ellenfele a 7700k-nak.
-
joysefke
veterán
válasz
Malibutomi #19263 üzenetére
Nem hiszem hogy technikai oka lenne, a kevesebb maggal pont magasabb orajelet kellene tudnia elerni.
Könnyen lehet, hogy termékszegmentáció:
lehet nem akarják, hogy a magasabb kategóriás terméküknek bárhogyan (órajelben) konkurenciát állítson az olcsóbb termékük. Ettől függetlenül persze a manuális vagy automata tunninggal érhető el magasabb órajel. Gondolom... -
seolwon
tag
válasz
hobizoli #19260 üzenetére
Neked az nem tűnt fel hogy az AMD-nek a szerver piac a fontos? Oda meg kell a sok magos proci, (alacsonyabb órajelen) a jó fogyasztás/teljesítmény arány miatt.
Pl. ha a szervereket telepakolnák 95 wattos 7700k-val a magas órajel miatt az nem lenne túl gazdaságos.
Kár volt írni 120 off kommentet a magok számán rugózva.Egyébként az miért lehet, hogy a kevesebb magszámú procik (4-6) eléggé alacsony órajelet kapnak (kisebb mint a 8 magos, ahhoz képest magas TDP-vel)?
-
hobizoli
nagyúr
-
válasz
Németh Péter #19244 üzenetére
-
-
füles_
őstag
A very close look at Biostar Racing X370 GT7
Elvileg ez a cold bug sincs már jelen.
-
Omli85
őstag
Egy valami mellet ne menjünk el azért, hogy egy szálon igencsak látványosan erősödött a ZEN az elődökhöz képest és több szálon nem nagyon volt azért szégyellnivalója az FX szériának se ár teljesítményt tekintve pláne...
Nem feltétlen kell itt a piaci változáshoz az, hogy intelt átlépő teljesítményt hozzon féláron. (ne vegyük most alapul a 6900K vs nagy Ryzen dolgot)
Hasonló teljesítmény mellet clock to clock szorzózármentes modellpalettával jobb C/T kínálattal eléggé meg tudja itt keverni az állóvizet véleményem szerint.Árazás viszont tuti el lesz dobbantva a földtől idehaza illetve nem nagyon tudunk még semmit az alaplap árazásról se sajnos
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nők, nőügyek (18+)
- Yettel topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 5950X 16-Core 3.4GHz AM4 (64 M Cache, Up to 4.9GHz) Processzor! BeszámítOK
- 8.-9. generációs processzorok különböző árak Beszámitok!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 3600 gyári hűtővel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest