Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Algol

    senior tag

    válasz suspect #14319 üzenetére

    "nagyobb terhelés esetén is a nagyon max a 60"

    Ekkora hőmérséklet esetén nincs okod aggódni. Alább saját tapasztalatom áll.

    Járt nálam néhány DELL Inspiron 5110-es laptop. Bennük
    Core i7-2630QM @2,0 GHz / 2.9 GHz (max. turbo) illetve a későbbi kiadásokban
    Core i7-2670QM @2,2 GHz / 3,1 GHz (max. turbo) 4 magos (8 szál HT) Sandy Bridge, 32 nm processzor volt.
    Ezeken olyan alkalmazást futtattak (gyakran napi 4-6 órán át), amely minden magot 100%-ra terhelt és a prime95-höz hasonló mértékben melegítette a processzort. A magok hőmérséklete elérte a 100 °C-ot illetve meg is haladta néhány másodpercre, de ekkor az Intel Turbo Boost Technology visszavette 800 MHz-re a proci órajelét, az pár másodperc alatt lehűlt 95 °C-ra, majd ekkor újra felnyomta az órajelet a névleges frekvencia fölé, mire a hőmérséklet megint meghaladta a 100 °C-ot.

    Nos ez azt mutatja, hogy ezeknél a processzoroknál 100 °C a gyárilag beállított hőmérsékleti küszöb, csak ekkor lép működésbe a túlmelegedés elleni védelem. Eddig még egyetlen gép sem romlott el (6-8 gépről van szó).

    Persze lehet, hogy valami problémát talán mégis tapasztalhatott a gyártó, mert ezek a gépek augusztusra eltűntek a kínálatból. Helyettük azóta ilyent veszünk:

    Toshiba Satellite L855, ebben már Core i7-3610QM @2,3 GHz / 3,3 GHz (max. turbo) Ivy Bridge, 22 nm processzor van.

    Ennél a processzornál a maximális hőmérséklet a fent leírtakkal megegyező körülmények között 85-89 °C volt, miközben minden magot 3,1 GHz-en!!! járatott a Turbo Boost Technology. Eszerint a gyártó megengedhetőnek tartja a 85-90 °C-os processzor hőmérsékletet.

    Visszatérve kérdésedre: mivel tudnád segíteni a hűtést?

    Ha hűtőpadod van, akkor azonkívül, hogy rendszeresen ellenőrzöd nem tömődtek-e el a hűtőborda rései nem sokat tehetsz. Ugyanis erősebbre kellene cserélni a géped ventilátorát, hogy több levegőt hajtson át a gépeden. Egy notebook esetében ilyent beszerezni nem könnyű.

    Persze van még egy lehetőség: csökkentsd a szobában a hőmérsékletet!
    Költözz egy hűtőházba! ;]

    Üdv: Algol

Új hozzászólás Aktív témák