- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- DUNE médialejátszók topicja
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Hisense LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #19773 üzenetére
Köszi, akkor jól sejtettem! Mert olvastam már olyat, amire fix 19V-ot, meg olyat is amire fix 12V-ot írtak. Így akkor ez eléggé lapspecifikus
A SATA tápcsati ezeddig nem tűnt fel, de láttam már olyat, ahol egy 4p Molex állt ki a lapból (mint ami a régi, PATA-s, 3.5-es HDD-ken van táp gyanánt)szerk:
Még egy olyan kérdésem lenne thin m-ITX deszkáákkal kapcsolatban, hogy ezeken (kommersz) általában kevés a SATA port.
Sőt, van olyan is, ahol nincs is PCI-E rövid slot sem, amibe mondjuk egy 4 Port SATA III PCI-Express kártyát bele tudnék rakni.
Ilyenkor lehet használni a mini-PCI-E portot, csak ott jellemzően a fizikai korlátokból adódóan max 2 portos bővítőt kapok? -
törölt tag
Urak,
Kicsit kiokosítanátok thin mini-ITX alaplap-táp témában?
1, a 12-19V közti betáp bármennyi lehet, vagy ez csak egy tól-ig keret, de maga a lapgyártó dönti el, hogy az adott deszka megy-e a teljes tartományban, vagy csak mondjuk a 19V-ot szeretni? (netán csak a fix 12V-ot fogadja...)
2, A perifériák (HDD-SSD-ODD, plusz ventik) ilyenkor honnét vannak táplálva?
-
törölt tag
Egy kis tech. segítséget kérnék. Van itt nálam pár régi mini-ITX-es deszka, jellemzően VGA (dSUB) kimenettel. A napokban hozzám került egy autóba való "kijelző-TV". Nincs márkája, még tipusszáma sem...
Van rajta egy USB-A csati, de gondolom ez csak egy fizikai megoldás, mert elvileg ezen megy bele a viedo/audio-jel.
A kérdésem az lenne, hogy jól sejtem-e, hogy ez nem egy valódi USB implementáció; valamint hogyan tudnám ezt működtetni egy VGA kimenetről, mert egy kis médialejátszót szeretnék összerakni és ez lenne a beépített és egyetlen kielzője a kütyünek. Vegyek ebay-en vmi VGA to S-Video átalakítót?HookR:
PiixL Jetpack Erről van esetleg több képed? A linkelt oldalon "semmi se nincs" -
törölt tag
válasz
Geller72 #17178 üzenetére
Ezt nem ismertem. Tényleg sokkal értelmesebb venti van rajta, mint amit meg kellett szoknunk.
A fit-PC-t csak azért linkeltem, mert kellett a 24/7.
Néhány topikban fel szokot tűnni "Nyunyu" fórumtárs, régebben pont ilyen számlázó-PC-ket telepített vakulásig. Ő eléggé lehúzta a kommersz ITX lapokat -
törölt tag
válasz
bigrock #17175 üzenetére
"Nagyon fontos viszont, hogy stabil legyen, 24/7-ben"
Akkor valami fit-PC-szerűt próbálnék. Akár meghagyva az eredeti kabátját és úgy építve bele egy decens házba
Az NUC lapok drágák, és még nincs is burkolatuk.
A normál mini-ITX-eken meg vagy gagyi a ventillátor (onboard CPU), vagy neked kell rátenni külön, de akkor meg a magasággal leszel/lehetsz bajban, hacsak nincs lehetőséged fúrni-faragni
-
törölt tag
Ez belefér a házikóba?
félmagas 7750-es -
törölt tag
a képek alapján ez egy passzív "toldókábel", ami átalalkítja a táp+SATA kábelt a HDD poziciójába.
radi8tor1:
"Azóta rákérdeztem egy ismerősnél. Se"mmilyen elektronika nincs a hot swap bay-es cuccoknál. Csak a vezérlőben van különbség a simáknál."
A vezérlő itt mit takar, ha nincs elektronika? Vagy nagyon keverek vmit??? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
zolikaDB #15484 üzenetére
Nálam az a ház, amibe az első kitekeréskor már elkenődik a menet csavaron/házon, az nem ház, hanem vmi más. Különösen nem 10k-ért.
Az hogy a belső alkatrészei hiányosak voltak, azt nem írom a számlájukra, eltűnhetett bárhol.
De nem értem, miért örülsz annak, hogy belül fekete, ha úgysem szerelgeted, hiszen nem is lehet
Én egy pálcáért sem lőnék rá a vursliban...Leszabályozva nem tudom, de nálam önmagában sokkal hangosabb a házventi, mint az összes többi átlagos alkatrész együttvéve. (aka nincs egyik komponens sem halkságra kihegyezve!)
-
törölt tag
válasz
Hurkaleves #15237 üzenetére
akkor gy tiszta, köszi!
BTW régebben sok táp nem indult el, csak "röccent" egyet, ha nem volt a 12V-os ágon kb min. 1A-es terhelés. Lehet, hogy ezt a fícsört már kivették...
-
törölt tag
válasz
Hurkaleves #15235 üzenetére
Alaplap nélkül, ugye?
Ilyenkor gondolom van rajta egyéb terhelés, hogy ténylegesen el is induljon -
törölt tag
Urak,
ATX2.0-nál a tápegységből jövő "zöld" vezeték csak simán a testre van zárva és azzal indul a táp, ugye? Tehát nem kell, hogy bármi feszt kapjon az alaplap és az ON gombra egy logikai kimenet rugja be a tápot? -
törölt tag
válasz
Pista0001 #15127 üzenetére
Ez azért van, mert elkényelmesedett az iparág. Fehér hollóként néha felbukkan egy olyan deszka amit mondasz, de az meg nem lesz egy csomó mindennel kompatibilis, merthogy már az elején nem tartalmazta a speckó, amit (szerintem) kellett volna, egy ilyen méretkategóriában. Merthogy a külméret, a hátlapi csatik helye (pl pont intel adott ki olyan deszkát is, ahol még ez sem teljesül), meg a csatolóbusz helye az minden csak nem egy komoly mechanikai restrikciógyűjtemény. Kb amíg a kávé lefőtt, ki is találták. ITX-nél már a kezdet kezdetén beforgattam volna a csatolósint alulra, procit-RAM-ot fix helyre, etc. Jelenleg meg a totál felelslegesen kialalkuló térfogatokat próbáljuk belakni procihűtővel, HDD-vel, kábeldzsungellel és egyéb univerzálisnak tervezett dolgokkal. Nem véletlen nyivákol mindenki a kis házaknál, hogy jó, meg szép, csak valahogy nem az igazi.
Meg ne keverjük má' a design-error-t a concept-error-ral
-
törölt tag
válasz
#16939776 #15125 üzenetére
Lehet hogy egyről beszélünk, de az LVDS csati környékén találtam egy jumpert, amivel lehet váltani a kétfajta betáp közt. A PH-s cikk kicsit félreérthető volt számomra, azt gondoltam, hogy 12-19VDC közt bármit megeszik, de akkor ezek szerint nem olyan.
Mondjuk ha egy tizessel drágább, cserébe nem kell pico-PSU-t vegyek, akkor nálam nyerő a dolog. A thin-ITX miatt meg csak elkezdenek a gyártók is jóféle házakat kiadni, igen lapos hűtéssel, hiszen itt mindenhol ugyanott fekszik a CPU. De ha giga is eljátsza, amit a VIA próbált a konzumer felé, akkor pont annyi ilyen lapom lesz tőlük (0).
Mondjuk nem is értem, hogy ITX-nél miért nem betonozták le a proci helyét. Csak elsőre tűnt volna korlátosnak, utána meg mindenki jobban járt volna.
Meghogy miért ragaszkodnak annyira a jellemzően egyoldalas kialakításhoz... -
törölt tag
Ez az FC8-Evo-s teszt elég jó. Határesetként, de elment vele egy 4magos i5 is. Olyan teszt nincs véletlen, ahol hőtérképet közölnek a deszkáról? Kiváncsi lennék, hogy VRM rész és a kondik mennire melegednek; vagyis, hogy hosszútávra mennyire válhat be egy ilyen átszellőzés nélküli ház. Mert a csipeken van védelem, de a többi alaplapi alkatrészen nincs.
Pista0001: Igen, ahogy írod, nem egyértelmű a beépíthetőség. Gondolom a mini-ITX annyira behatárolja, hogy a a procit mindenképp rá lehet kötni a hűtésre, csak a többivel lesz alkalmasint fasírtban
Olyan teszt volt már, ahol fonott rézkábellel viszik ki a házra a meleget a CPU-ról? Tudom, hogy lényegesen gyengébb, mint a hőcső, de brute force-szal talán pótolható a különbség.
-
törölt tag
ezt nem konkrétan azokra a deszkákra értette (tehát nem paneltápra), amiken nincs a szokásos ATX tápcsati, hanem a tégla közvetlenül a deszkába megy? Sima ITX-nél is volt olyan intel MB ami egy darab DC-t kért ATX táp helyett, meg aszem az új thin-ITX lapok közt is van olyan. Az NUC-k meg tán mind ilyenek
(mondjuk annyi pénzért az a minimum)
Amiről HookR-ék értekeztek az imént, full passzív házakról, az jobbára csak Thin-ITX platformon használható, ugye? Merthogy csak itt kötött a CPU foglalat helye.
-
törölt tag
adapter.hu-nak van most alternatívája 90-120W közti téglával kapcsolatban? Mindenképp fix 12VDC-st akarok, nem szabályozhatósat (LR1106-ot akarok hajtnai róla, egy ilyen biostarNM70I-847 deszkát meg pár aprólékot) Tudom, az LR1106 ide overkill, de most ez van.
Használtban most nem találtam -
törölt tag
"Szinte biztos vagyok benne, hogy nem voltak tisztában az eredettel"
Kb 5 cég van, akinek a DC-DC ATX termékeit külön is meg lehet venni, mint átlag-user, akár ebay-ről, akár közvetlenül, tehát potenciálisan konkurensei lehetnek az adapter.hu-nak. De lehet, hogy akár egy tucatnyian is vannak. Szerintem egy ilyen kicsi piacon illene kapásból rávágni, hogy ki a gyártó/forgalmazó és nem holmi "kétes eredettel" elütni a dolgot.
Vagy én értek félre vmit, és tuljadonképp ez a termék megvásárolható náluk, csak más van rászitázva? -
törölt tag
válasz
TomiLi #14400 üzenetére
Hát, gondolom egy fullos ATX méretnél számíthat, mert ott már elég hosszúak a lane-ek, főleg ha meg is toldod. Nekem a csupasz minden gond nélkül ment egy fél napig egy ITX deszkában. Persze nem játszottam vele (vagyis nem volt brutál mértékű adatforgalom), csak kiváncsi voltam progik alatt, hogy megy-e megbízhatóan.
Ha egy ilyen ócsó -teljesen árnyék nélküli, mint a régi PATA- kábelt veszel a kínaiaktól kb 6 USD-ért, sokat akkor sem buknál, ha neked nem jó és itt az apróban sem kelne el. Ebay-en PCi-express flexible, vagy -ribbon néven keress rá, értelemszerűen a 16x-osra. Ennél a legolcsóbbnál a deszkába csak egy PCB-t kell dugni, lock nélkül, a ribbon másik felére meg egy 16x-os mama van ráműtve, az bele is kattana kártyába (legalábbis a hátsó végén)
Amennyire tudom, a lane-ek differenciálisak, így eléggé zavarérzéketlen önmagában is, inkább az alaplap vezetékezése és megfelelő impedancia illesztése (ami a toldó nélküli hosszon nyilván teljesen jó) lehet a tényező; vagyis, hogy mennyire tervezték bele az "overkillt".Storm4 #14398
Nade hiszen ők szegről-végről forgalmazzák a realan házakat, nem? Vagy akkor az is költői túlzás? -
törölt tag
válasz
TomiLi #14395 üzenetére
köztes verzió nem jó neked?
Ezen már van vmiféle árnyék is.
A csupasz szalagkábeles verzió nálam ment gond nélkül PCI-Express 2.0-ban egy 5670-es kártyával. -
törölt tag
De jó lenne, csak egyrészt lényegesen drágább ( ez a biostar 21k környékén van procival, a DH61 meg csak magában 17-19k felett), másrészt csak mindenféle trükkel tudnám csak a biostar magasságára redukálni, vagyis ultraalacsony hűtő jó sok pénzért. De ha ingyen adnák mellé, akkor is macera lenne. A biostar-on meg a hátlapi kivezetések a legmagasabbak, így ha azokkal egy szintben teszek HDD-ket (vagyis ahol a teteje van a hátlapi csatiknak,onnét indulna a 2.5-es HDD), akkor még mindig marad "légbeömlő-nyílás" a procin lévő kerregőnek. Ezt, egy alkatrészekből összerakott gépnél, nem tudnám így megcsinálni. A thin-ITX-ek meg jellemzően procifoglaltosak, ezért hiába alacsony a hátlapi csatisor -ami magával hozná az alacsony dobozt- a procihűtő agyonvágná az egészet. Ha meg mégis integrált procis, azon meg nem találtam parallel portot. Bár ezt a nem-integráltakon sem láttam eddig...
"Khm-khm!
"
Rajta vagyok teljes gőzzel!
Egyébként ez is ahhoz kell, csak úgy tűnik, a timföldbányászattal kezdem a projektet.Az Asrock FM2A75M-ITX-en is ilyen.
Azon épp nincs benőve a hátlapi csatik közé. Meg amd... -
törölt tag
Az a PH-s hír nálam kimaradt.
"azért mégiscsak egy valódi processzor van benne"Mercutio_:
"nem megy a 23,976-os képfrissítési mód"
Ez csak lejátszásnál probléma,vagy enkódolásnál is jelentkezik?
Lejátszás közben nem zavar még az sem, ha a youtube akad, egészen addig,míg nem lesz belőle slide show; de ha editálnék valamit és az adna - az intel sarából kifolyólag- frame problémát, az bosszantana.
Amúgy léptetőmotort akarok hajtani róla (ezért a parallel port), de a GCLF2-t kicsit soványnak érzem, ha mást is szeretnék futtatni mellette. -
törölt tag
ez volt már?
Biostar NM70I-847
847-es onboard cerka (2x1.1GHz) + NM70 chipset. Ilyen RAM elrendezést még sosem láttam. És van rajta SPDIF header, meg soros és printer port header.
Ez izmosabb egy 2magos atomnál? -
törölt tag
Ok, köszi a visszajelzést, majd várom a választ, ha vki visszamondja. (priviben is jöhet, ha itt nem reagálnék semmit)
A probléma egyébként csak a dell kockával kapcsolatban állt fent, ugye; ott is a PowerGood hiányából adódóan? Vagy esetleg ilyen PFC-szerű összeakadásról van szó, mint az újabb tápok kontra nénány nem szinuszos UPS? -
törölt tag
válasz
Mercutio_ #14313 üzenetére
vegyé' intelt!
---
Thin-ITX-ből lesz olyan amelyik integrált, de nem az atom szutyok van rajta? Nem akakrnék molyolni külön a hűtővel, hogy alacsony maradjon, de ahogy látom, az integráltak alapvetően 15-20mm magasak ventivel együtt (ami úgyis cserélődik), szemben a többi megoldás 35-50mm-ével
-
törölt tag
, akkor már a 2db-os rendelés is lutri, mert vagy 10USD-vel több, mint a 45EUR...
Az előzőekben említett 3db-os elméletem megdőlt, bár sosem állt erős lábakon
Viszont akkor aki intézi a rendelést, annak esélyes, hogy a vámosokkal is kell gittet rágni...
strom4, így is vállalnád? (nyilván nem ingyé')APU vs Dedikált:
valahogy én is úgy látom, hogyha minden a megfelelő irányban haladna, akkor is minimum 3 év kellene, hogy a közepes VGA-k (teljestményben és méretben) okafogyottá váljanak."A PCIe specifikáció LP kártyák nyákhosszára ~168 mm-t"
Köszi!.mf #14301,
ez nem lenne jobb? DSATX 200W Ugyan nem olyan széles a bemeneti tartománya, de cserébe akár 12A-t is tud a 12VDC-n; ha jól sejtem, felfelé is tud transzformálni, de ez az érték ilyenkor értelemszerűen csökken.----
ezt láttátok már? DCDc-USB-200, USB-n át programozható tápocska. Igaz csak egy kimenete van -nem ATX- de egy izmosabb VGA-hoz kiegészítő tápnak jól jöhet adott esetben, ha a rendelkezésre álló bemenet sem 12VDC.
-
törölt tag
Persze, biztosan lehet vegyíteni a rendelést (remélem). Én sem akarom kihajtani a 250W-ot, csak nem látom értelmét kisebbet venni, nincs akkora különbség árban. Bár az általad említett 180W-os wide inputjával tudnék mit kezdeni. Arra volt már ár itt a fórumban?
5db-ot nem akarok a vámszivattyú miatt...
A 180W-os gondolom 35W TDP-jű procihoz és jellemzően 1db 3.5" ( a 12VDC miatt) plusz egy marék 2.5"-es (az 5VDC miatt) vinyóból álló konfighoz ideális, nem? -
törölt tag
Tavaly decemberben strom4 kért ajánlatot realan 250W-os DC-DC-kre.
3 darabra 84.5 USD jött ki, az talán még alatta van a vám/áfa-köteles határnak.
Van vki akit érdekelne egy ilyen "csoportos" rendelés, illetve hajlandó bonyolítani? -
törölt tag
HookR,
Pár éve csináltál egy kutatást VGA kártyák hosszáva kapcsolatban (2010-07-07)
Ott az jött ki, hogy 270mm-be szinte minden normális alternatíva belefér; főleg ha mini-ITX az alap.
A rövidebb tartományban (kevesebb mint 165mm) szerinted (szerintetek) meddig lesz életképes felhozatal? Gondolok itt arra, hogy mikor érik el az apu-k azt a szintet, hogy már keveset adhat hozzá egy ilyen kis méretű VGA, ezért inkább vagy használják a prociba integráltat, vagy vesznek egy emberes 220-270mm-es erőművet? -
törölt tag
válasz
Victorio #14260 üzenetére
Ez részben igaz, de a FET-ekez is úgy méretezték, hogy kell neki a levegőáram. Attól hogy kisebb az Rdson-ja, attól még ugyanannyira fog melegedni, merthogy kisebb elvezetendő hőmennyiségre kalkulálták a környékét. (értsd: a max hőmérséklet a limit, de az lehet akár "fatranzisztor" is részükről. Lásd némelyik újabb intel proci, hiába kisebb a TDP, mégis melegebb az egész, mert elbénázták
a hőátadást)
A PCB-ről nem is beszélve. Egyszerűen semminek nem tesz jót a minnél nagyobb ismétlődő hőtágulás.
Azt meg nem tudod majd megmondani előre, hogy melyik alkatrész környékén alakul ki hőzsák, amit a legkisebb légáram is képes eliminálni.Az A osztályú erősítőn meg ált csak a hűtőborda volt nagyon meleg, a többi (kényesebb) nem melegedő alkatrész panelon ült (vagy bedrótozták a bordára, hogy "együtt fusson" a végtranyókkal) , valamelyest szeparálva a bordától. Vagy legalábbis ez lett volna a cél...
Egyébként meg a prescott kazán időkben még nem is volt annyira ismert a szilárd elektrolitos kondi, oszt' mégis elmentek sokáig a vasak.
Ellenben a kocsidat sem pörgeted folyamatosan a "piros vonalig", hiába tudna még többet is.
De ha nagyon fanless cuccot akarsz kommerszből, akkor amit pár napja HookR linkelt, abban lehet egy jó megoldás, csak te is álltva használd, hogy legalább elméleti esély legyen a ház átszellőzésére a kéményhatás következtében.
-
törölt tag
válasz
Victorio #14257 üzenetére
Inkább a többi cuccod fog megsülni benne, mivel a procikban ált van védelem, de amit a proci még elvisel, ott a többi elem élettartama rohamosan csökken. (kondik, VRM, HDD).
Ha nagyon lecsökkented a bordaközt, akkor kb ugynazt kapod, mintha egy tömör anyagot tennél oda, hacsak nem forszírozod a levegőt, hogy közéjük menjen. És azt se felejtsük el, hogy a deszkagyártók eleve számolnak egyfajta légáramlással, mert ha 50°C-t fújsz rá az alkatrészekre, az még mindig jobb, mintha konstans 70°C alakul ki -
törölt tag
válasz
Mercutio_ #14227 üzenetére
Nekem a +1MB cache meg a 25% ér annyit, hogy a drágábbikat vegyem. Ugyan videót nem vágok, amit nézek arra meg a bármi jó, de sok egyéb programom szerintem jobban fogja szeretni majd a HD4000-et, mint azt ami a pentiumban van. Meg HDD-ből is egy picivel nagyobbat kapott.
Talán üzemidőben lehet gyengébb az i3-3217U-val szerelt laptop, de ezt a linkelt oldal nem közli.Jól tudom, hogy az ivy-s procik még jobbak üresjáratközeli fogyasztásban mint az elődeik?
-
törölt tag
Köszi a képeket! Csakmár a készből is láthatnánk, akár kevésbé jól világítottat is
A VGA ventiknél szerinted ez a jobb hatásfokú, ahogy te rajzoltad, vagy ha inkább a bordával parallel és a kártya mögé van felrakva a venti? (tudom, nálad ez nem fért volna el a vinyó miatt) Így az egy mondjuk 100-as venti egyik fele szellőzethetné a VGA-t, a másik fele a CPU-t.
"ezért feltételezem, hosszirányban tervezted"
Igen, bár a "kipufogó" lehet hogy oldalt lenne, hoyg ne kelljen az előlapot szétperforálni"kellően hosszú szalagkábellel a VGA hűtése nézhet akár 'lefele'"
Ezidáig nem találtam extra hosszú PCI-x kábelt. Talán nem is szeretné a rendszer, hiszen nagysebességű lane-eket kell illeszteni, ahol a határon túl már minden cm számít. A gyár meg nyilván nem adja ki ezt az infót, hogy mekkora lane hosszig van kompenzálva a buszrendszer.
A VGA kari MB mellé fektetésén gondolkoztam, de akkor semmiképp sem lesz kompakt a rendszer."de itt már elengedhetetlen a 12V kikerülésesdi."
Nem olyan régen elemeztétek, hogy nem minden konfigban működik a plusz 12V-os kocka külön a VGA-nak. Ezt sikerült megnyugtatóan rövidre zárni?Goose-T:
500GB-ig igaz, de aki 3-4 vinyót erőltet a gépébe, annak vagy kell a hely, vagy már van egy csomó kisebb a fiókban, ami gyakorlatilag ingyen van, így bármilyen olcsó és új nem alternatíva.
De tényleg meglepő, hogy 500GB-ig gyakorlatilag egy árban vannak, mégha az egyéb paramétereik el is térnekMercutio_
Azért köszi a linket, nekem felkeltette az érdeklődésem egy ilyen igazán kicsi, hordozható laptop.
Hasonló paraméterekkel eddig csak a számoma felejtős E350-nel láttam gépet (mégha egy 50k-val olcsóbb is volt), vagy az ezeréves használt Lenovók harmadennyiért, de kisebb kijelzővel és HDMI hiányával. Ez a 145k még éppen határeset. -
törölt tag
válasz
Pista0001 #14212 üzenetére
I see...
A 360-as seasonicról majd adsz nekünk egy rövid beszámolót? A durván 18k-s ár már nem is annyira rossz, ha 5 évre kiszámoljuk a fogyasztási különbséget, illetve, hogy annyival is kevesebb termelt meleget kell kiszellőztetni a házból, ezáltal csendesebb az egész rendszer.
-
törölt tag
Mario gomba:
Áhh, értem, köszi! Ettől függetlenül én nem látom abban a házban a hozzáadott értéket/ötletet."Szükség is volt a gumigyűrűre, mert a masszív ház felerősítette a HDD hangját. "
A gumigyűrű ilyenkor a venti teljes felfekvési felületén körbefut, mint vmi nagy o-gyűrű, vagy csak a 4 csavarhely alá kerül? Ha az utóbi, akkor a keletkező résen át kissé söntöli a légáramot, nem? Többek közt ezért nem értem ezeket a gumibakokat sem; ha letartja, akkor ugyan nem zajos, de falsot szív, ha meg rászorítja a felületre, akkor a rezgést csak minimálisan szűri ki. Persze, lehet hogy eltúlzom a jelentőségét..."ám cserébe a ház nem tud hűtőbordaként funkcionálni."
Lomexben, a kukás részen, lehetett régebben kapni öntapadós szilikon blokkokat (kb 20x50x5mm volt). Bár elég vastagok voltak, de ha van még hozzáférésed forgácsoláshoz, akkor ezt be tudod annyira sülyeszteni, hogy a lemez ne érjen össze a házzal, de a szilikon-párna átvigye a hő jelentős részét. (merthogy gyárilag erre lett tervezve: telj.-tranyókra, hogy a ház/hűtőborda felé ki lehessen terhelni a meleget.) De szokott leni egyéb helyeken, alkatrészkereskedésekben is, csak ált náluk vettem ilyeneket."ha netalántán kedvem szottyanna megsütni a VGA-t"
Why not?!VGA:
Helykihasználás szempontjából (minden egyéb szokásos alkatrészt egybevéve) szerinted melyik jobb? Az általad itt használt LP VGA, vagy a flex PCI-x kábellel a deszka alá forgatott VGA? Utóbbi esetben kényelmesen használhatok full height kártyát is, viszont a ventijénél további plusz helyet kér, hogy ne szenvedjen légszomjban. (Jelenleg ezt úgy tervezem megoldani, hogy a VGA passzív lesz és ventivel szellőztetem át a VGA passzív hűtő és a MB nyákja közt kialakuló légcsatornát.HDD-k:
Szerintetek mekkora helyet kell(ene) hagyni köztük, hogy némi! forszírozott hűtéssel hatékonyan át lehessen szellőztetni a köztük keletkező meleget? Gondolom van egy minimális mérethatár, ahol már nem lineárisan csökken a távolsággal a szállított légtömeg, mivel a felületi turbulencia () egyre jobban hazavágja az egészet.
-
törölt tag
A 4M nagyon funny! A Tenius szép, letiszult, de inkább csak a lemezmunka része "ütős", a faburkolat nekem elnagyoltnak tűnik (de design szempontból mindenképp dob az egészen)
A "Get a Life"-ot meg nem értem. Ez vmi játék volt anno?Kész van esetleg a dobozod? Már rég nem látam róla progress reportot.
---
Ugyan nem mITX, de talán elfér:
http://ipon.hu/webshop/product/intel_d33217gke_oem/294485
Kár hogy ennyire túlárazott (bár magát a procit "tálcásan" is asszem 20USD felett adják listaár szerint), mintha láttam volna vhol 250 USD környékén is ezt a deszkát. Az meg már pariban van a VIA áraival, cserébe sokkal erősebb. -
törölt tag
Hja, így könnyű...
De nekem Geil Value RAM van benne, az meg sokkal magasabb. Majd ha lecserélem 8GB-os modulokra, akkor figyelek erre is.
De az is lehet, hogy ignorálom, mert inkább flex kábellel kötöm majd be a videokaritimibogyo:
A kozuti kicsit más felépítésű. Ha ott levégod a szélét, akkor az összefogatása is oda lesz. a a másik oldalát flexeled meg, akkor meg a hőcső lesz nyitott. (Itt nem a hőcsövek tartják össze a lamellákat, hanem a végeik vannak egymásba hajtogatva)
Egyébként meglehetősen nyögvenyelős a szerelése. Nem is értem, hogy egy ilyen öteltes konstrukciót hogyan lehetett ilyen topán befejezni -
törölt tag
Tudtátok, hogy a ga-h67n-usb3 b3 deszkára nem megy fel a kozuti? Illetve felmegy, de akkor vagy a RAM-ba sodor bele, vagy a videokariba. Mondjuk a hozzá közelebbi RAM-ot így is feszíti egy picit, de ez lehet azért van, mert burkolata van a memóriának.
Vissza kellett rakjam a gyári intel ventit.
De legalább a saphire 5670-es most passzívan jár egy Accelero-val (idle 40°C, kicsit viszavett órajellel). -
törölt tag
válasz
#22145024 #12810 üzenetére
Valahogy mégis meglett. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
( http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDEQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.benpo.cn%2FAbcde%2Fpro%2FProImage1%2F0000000022.pdf&ei=3i9fUNPuL-n74QStjIDQCQ&usg=AFQjCNHJs_rN0c_fVgj_vRl8daRc6L385Q&sig2=mea36ouAJTgC_mQPGZueCg&cad=rja ) -
törölt tag
Van ötletetek, hogy az alábbi deszkán mik lehetnek a csatik a fotók alapján? PDF-et többszöri nekirugaszkodásra sem találtam:
A jobb alsó részén, az gondolom egy USB, amint a felirat is mutatja, továbbá a fehér egy venticsatlakozó lehet. De a többi?ez meg valszeg a frontlapi csatik/ledek, de próbálgatással itt is csak a jelzett dolog a triviális:
A deszka egyébként egy "Pentium M733 1.1G/2M" mini-ITX lap, továbbá még van rajta egy B845M felirat meg hogy a híres-neves Benpo cég követtel el Kínában.
----------
Pista0001:
Nem kidobott pénz, csak amikor van 3k-ért is táp, akkor ez használtban kb a 3x-osa. Emlékeim szerint az egész deszka a RAM-mal nem volt annyi, a többi lom meg van a fiókbanDe a kis hely miatt, lehet mégis picoPSU mellet döntök
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #12797 üzenetére
Hátsóventiset egyet sem találtam FSP-ből...
(bár csak külön tápot néztem, nem házzal együtt)
Paneltápból mit ajánlotok GCLF2-höz? 2db. 2.5"-es HDD meg egy slim-ODD továbbá egy belső kártyaolvasó és 3db ~60mm-es venti van a repertoárban. Lehet, hogy még kívülre rá lesz akasztva egy USB-s HDD tár.
Elég lehet neki a 60W-os, vagy kell a 75-ös? (mondjul LC-Powerből sem láttam most használt 75W-osat aprón) Esetleg vkinek eladó? -
törölt tag
válasz
Pista0001 #12795 üzenetére
Köszi!
Ahogy írod, nem is említettem, hogy a külméretek sem mindig egyformák. Csak akarnék venni használt, belső (hátsó) ventis SFX-et és nem akartam marhaságot keresni (125x63,5-ös hátlap, ~100mm mély).
100-150W illetve 250-300W környékén melyik márka a megbízható? Bár az utóbbiból a TFX szerintem jobb elrendezést ad... -
törölt tag
Urak,
SFX-nél hogy különböztetik meg, hogy a tetejére van rászervítve a venti, vagy a "szokásos" ATX stílusban (azaz a burkolat alatt, ráadásul a kapcsoló és a dugalj mellett). Van erre vmi külön prefix, vagy a "ránövesztett" ventis nem is SFX? Neten mindkettőt előszeretettel nevezik SFX-nek -
törölt tag
válasz
Pista0001 #11289 üzenetére
Semmiképp nem szándékoztam froclizni a szaktudásod, pláne lámának nevezni!!!
A stringet azért írtam be, mert ha az alapján ad ki francia oldalt, akkor ott nyilván nem idegenkednek a "külföldiektől".
Anyagminőség:
Amit katalógusban megtalálsz, az csak irányadó és javarészt határértékeket közöl. Hogy pontosan be tudd állítani a paramétereket, ahhoz mindig ugyanattól a hengerműtől, ugyanazt az összetételt és ugyanazt a technológia sort bejáró lemezt kellene venned, ami lássuk be, otthonról nem kivitelezhető. Ezt szerettem volna megspórolni neked.
Tehát ha betolod egy lemez katalógusadatait, azzal végülis rosszat nem csinálsz, csak a jótól van még messze. Azt meg valószerűtlennek tartom, hogy egy cég kiadná ezeket a gyakorlati adatokat olyannak aki épp az utcáról esett be a 1+1+2db lemezével.Szal az a tíz perc, amit eltöltenek egy natív formátum feldolgozásával, majd kiterítésével, nem fogja megdobni az árat, mert belefér a gyártás-előkészítés költségébe.
Hőcső:
köszi! -
törölt tag
válasz
Pista0001 #11285 üzenetére
"de itt nem is tudom hogy keressek ilyet mert még nyelvi gondok vannak (nem kicsit)"
akkor próbáld meg a "sheet metal work" string alapján, lokalizálva az adott régióra"hàtha utàna én is le tudom hajtani"
Hol, a kredenc szélén, húskloffolóval?
Bízzad szakikra, ők ezt csinálják egész nap. Ha spórolni akarsz, inkább a tervezéssel tölts több időd, hogy minnél könnyebben gyártható, illetve bolondbiztos legyen. De ez persze szigorúan szvsz...Meg olyan progival tervezz, amit az adott cég natívban tud kezelni, így a hajtási paramétereket könnyel ráhúzzák majd a modelledre
"Ezekben a programokban meg lehet adni az anyagminôséget is, és az alapjàn szàmìt terìtett méretet?"
igen, de csak natívban megy gördülékenyen, Ha vmi köztes formátumot adsz, akkor plusz órákat számolnak fel...Hőcső:
csak régebben volt vmi topic /tán itt a PH-n/ házi gyártású hőcsövekről, ott a gyáriakat is kivesézték, és nem volt egyértelmű, hogy az egyszer már készrehajtott csövet lehet-e még tovább nyomorítani, vagy annyira sérül(het) belül porózus réteg, amitől lényegesen csökken a hőszállító képessége. Ami meg nem ilyen porózusos izével megy, annál meg nem is volt mindegy hogy mennyire vertikálisan áll az egész, illetve milyen útvonalon.
De érdekel engem is, hogy milyen a konrádos, máshol amúgy se nagyon van készleten.
Az ebay-es kínai meg lehet hogy csak sima lezárt csőA második megoldásoddal csak annyi a gondom, hogy vmi úgyis ütközni fog. Ált így lesz az ember egyik szekrénye tele leamortizált gyári hűtőkkel. De akkor már késő...
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #11252 üzenetére
HookR-nél a pont!
Ha nagyon pontosan akarsz hajlíttatni, akkor okvetlen kérdezd meg hogy milyen rádiusszal hajtják az adott lemezt az adott hosszon és hogy az mit "emészt fel" a kiterített lemezből.
És a tervezésnél úgy csináld, hogy minimum +/-0,5mm legyen a tolerancia.
(én soxor kaptam 1mm-es eltéréssel is darabot, ha nem ezrével kellett gyártani, mivel nem volt "kedv" a beállásra. A monitor előtt meg könnyű okosnak lenni, hogy csináljanak próbahajtásokat; a gyakorlatban egy-egy darabokhoz csak saccolnak legtöbbször)
Ezen egy kicsit segít, ha eleve olyan lemezt választasz, amit jól ismernek és napi gyakorlatban vágják, lézerezik, stancolják, hajlítják.későbbi hsz.-ben írod, hogy hajlítod a hőcsövet. Ezt a fajtát konkrétan hol árulják és a gyáriakhoz képest mennyivel rosszabb (?) a hőszállítása?
-
törölt tag
válasz
Mattanyahu #11236 üzenetére
"proof-of-concept (ha tud valaki rá jó fordítást szóljon "
megvalósíthatósági tanulmány? (bár ez sem sokkal magyarabb...)
Pista0001
"Mattanyahu: Lemezhajlìtàst is lehet modellezni/méretezni benne? Szükségem lenne egy ilyen programra, ha tudja akkor megnézem."
Próbálj ki egy solid edge-t. Még a v19 is elég jó már lemezben. És nem igényel pilótavizsgát -
törölt tag
U lemez:
Talán nem a legszebb de élhajlító hiányában meg lehet próbálkozni x-y asztal alatt végigfurkálni a hajlítandó élet, így akár kézzel is meg tudod hajtani és nem lesz túl pontatlan. Egy egyenes fadarab/kalapács kombóval meg utána lehet kalapálni sablon mentén satuban. És majd azt modod, hogy az szellőzés és így is akartad
Van vhol egy 2T-s karosprésem, de prizmám nincs hozzá; asszem csináltatok hozzá egyet, mert az 1-1 darabos hajtogatás nálam is kritikus...
BTW 5083-ból csináltattad a vastagját? -
törölt tag
HookR,
Gratula a házhoz! Nem semmi forgácsmennyiség jöhetett ki a 10-es hátlapból
A tervezőprogid szerint emnnyi lesz a súlya üresen?
A frontján alul mi indokolta a csavart? Látom a többi helyen ötletesen eltüntetted. -
törölt tag
HookR,
hogy halad a házikód? -
törölt tag
szerintem magába roskad ha még több anyagot kiveszel belőle
Nem tudom hol tart ma a házipar ebben a szegmensben, de még a "kukázott" mini-ITX ház is vastagabb anyagból van (0,8 vs 0,65mm)
A kézzel nyitható csavarok meg inkább szerszámmal használhatóak jól. Leginkább egyenes végű csavarhúzóval, mert a kereszthornyos elég könnyen kifordul belőle, és lenyalja a fejet. (bár nem próbáltam végig mind a 25 féle kh cs.húzót...)
A fentebb említett no-csicsa fícsörön kívül még egy pozitívumot tudok mondani, mégpedig azt, hogy az elején a rácsoknál figyeltek a lukak geometriájára és úgy lett hajtva, hogy az szimmetrikus maradjon.Ja és üresen nagyon zörög. Még nem cuccoltam bele, mert kicsit elment a kedvem
-
törölt tag
Létezik s1155 mini-ITX-ben olyan, amibe 3 RAM slot van? Nagyhamarjában még microATX-ben sem találtam olyat, amibe belemenne 24GB
-
törölt tag
"1 slotos kártyahely"
Köszi, ezt nem is figyeltem. Akkor ez nálam is kizáró okká nemesedett. De télleg hülyeség, hogy van egy ekkora doboz és csak slim kártya fér bele
Azért marad a CBI csak vmi lapos lesz paneltáppal és majd nem rakok bele semmilyen karit. A vidkaris gépnek meg nézek egy másik házikót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest