-
PROHARDVER!
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabis
őstag
-
Gabis
őstag
válasz
perge666 #86870 üzenetére
Szia! Alakul a Simson
-
Devv77
csendes tag
válasz
perge666 #86926 üzenetére
Igen, ebből a felindulásból vettük meg mi is. Csak akkor még nem tudtuk hogy injektorossal így be lehet fürdeni. Nagy öröm volt használni és szuperül ment amíg ment. Azóta semmi jele ennek, max csak az emlékei
Sajnos nincs, még a szerelők között is körbe kérdeztünk, a környékünkön nem találtunk olyat aki elvállalta volna. -
Gabis
őstag
válasz
perge666 #86870 üzenetére
Szia! Egy kis börze a kopasztól.
-
KTMHobby3
tag
válasz
perge666 #86932 üzenetére
Bocsánatodat kérem, nem akartak megbántani. Távol áll tőlem. Én a saját helyzetemből tudok kiindulni, nekem egy ilyen drága motor, csak álom. Persze hogy nagyon szeretném kipróbálni, nagy élmény lenne. Mivel erre nincs lehetőség, ezért csak álom marad.
Kérlek, ne haragudj rám. -
nyogo83
Topikgazda
-
csongi
veterán
válasz
perge666 #86765 üzenetére
Bocsanat, telefonon nem sikerul tul jol a gepeles.
A kodolt szo, pedig szerelgetes.
Szerszam ugyben , nem szamoltam, de kb 500k felett, es hianyos a keszlet rendesen. :(. kb ennyi kellene meg, es akkor sem ernek el egy egyallasos hivatalos szerviz keszletenek a harmadat sem.
Tovabbra is azt mondom, hogy a sajat othon szerelgetes nem mindenkinel kivitelezheto. Alap javitasok ok, de ettol a jon megy megall kategoria lesz. Ezek a makacs tenyek.
Ha ennyi eleg, akkor eleg. Nincs baj ezzel.
Igy lesz eladva, egy laikus megveszi, orul, aztan paff.
Lehet kezdeni szerszamot venni, informalodni mit hogy.
Tobbet lesz szerelve, mint hasznalva. :).
Az, hogy egy forumba van 5-6-7 ember aki maga takecolja a robeszt, nem relevans.
Bocsanat nem elrontani akarom a kedved. :)Nem mondtam azt sem, hogy ujat kell venni.
Csupan legyen a zsebbe a veteli ar minimum harmada egy javitasra.
Az eves 1500 Km ma mar az e- bikok jatszva toljak, es meg kisebb a szerviz igeny.
1700 at toltam eveken at tekerve. Es akkor a telen 20cm havak voltak. :). A tel oktober vegen bekoszontott, es aprilisba kezdodott a tavasz, a hovirag a ho alol nott ki. :). -
csongi
veterán
válasz
perge666 #86753 üzenetére
A pénzünk értékével van a baj, a mennyisége már így is extrán durva.
De sajnos egy osztrák gumi csere sem lenne kevesebb. A kétkezi munkának eddig nem sok értéke volt a kereskedelemhez képest. Ez változott volna lassan, de ebbe belefejelt a jelenlegi helyzet. És ettől még drasztikusabbnak érződik -
mumtaz
senior tag
válasz
perge666 #86624 üzenetére
Amúgy jah. Tábori 70-es henger volt rajta, de úgy be lett lőve, hogy 13000-et forgott. Viszont az eredeti megszakítós gyújtás volt benne. A teljesítményt nem bírták a főtengely csapágyak és abban a méretben akkor képtelenség volt jobbat találni. Meg nyilván lehetett valami más baj is. Mindig kiverődtek és kicsit kotyogni kezdtek, ami épp elég volt, hogy a megszakító összevissza nyisson és ugye ettől szanaszét volt gyújtás. Durrogott, kihagyott, minden volt. És átlagban tényleg 1000km volt, mikor elkezdett kiverődni a csapágy.
De egyébként szerettem, iszonyatosan ment. Sajnos költözésnél ellopták.
-
KTMHobby3
tag
válasz
perge666 #86614 üzenetére
Egy motor olyan, amennyire a gazdája szereti. Simogatja, dédelgeti, vagy belerúg. Mindegy hogy milyen márkájú. Az én 35 éves motorom most sokkal jobb, mint újkorában. Sokat foglalkoztam vele, tuningoltam, ledesítettem, nagyon szeretem. Számomra élmény vele a motorozás.
-
macilaci78
nagyúr
-
válasz
perge666 #86586 üzenetére
Nem, illetve nem csak ahhoz.
Egy 70-es szettel és rezonátorral lehet vele elérni a legnagyobb hatásfokot de így, gyári állapotban is érezni fogod a különbséget. Dinamikusabb is lesz, és egy 8-10 km/h-val jobb lesz végre is.
Amúgy Rivaul nagyon jól leírt mindent. A szettben lévő görgőkkel nem kell foglalkozni, azok csak "mutatóban" vannak benne. Egy tuningmentes robogóba berakott multivariátornál mindig a gyári görgőméretet kell alapul venni. Ugyanazzal a görgőmérettel minden jobb lesz mint előtte. Általában nem kell eltérni tőle, max plusz-mínusz fél gramm. De ez csak tuningmentes motorra értendő. -
Rivaul
addikt
válasz
perge666 #86586 üzenetére
Egy gyári robogón is kifejezetten jó teljesítményt lehet velük elérni. Nekem Polini Hi Speed volt. Kb mind hasonló. A görgők csak alapnak vannak a csomagba mert a gyári 15x12 ezek meg 16x13 talán, már nem emlékszem. Szóval hogy legyen valami kezdésre, de valószínűleg másik szettet kell bele venni hogy ideális legyen. Nekem a gyári roxba is jó 10-15kmh különbséget jelentett és ennél is nagyobb dinamizmus javulást. De kva drágák lettek basszus...
-
perge666
veterán
válasz
perge666 #86461 üzenetére
Egy kis helyzetjelentés a BWS-el…..
Változatlanul működik,jön,megy,megáll.
8 napja ezzel járok dolgozni,reggel 2.rúgásra már szépen ketyeg,délután 2-3-4 rúgásra indul ez változó.
40 km/h környékén érzi magát a legjobban,felette kicsit már nagyobb a hangja szerintem,de vígan bírja a nyélgázt is csak akkor szerintem zabál is a magas fordulat miatt.
40-45 km/h-val járok vele,délután nagyobb forgalomba érezni hogy le akarnak tolni az útról. ( a Sendával ilyen nincs mert simán felveszem a forgalom ritmusát ha kell )
Emiatt mindenképp szeretnék a hajtásához hozzányúlni hogy az 55-60-as utazót tudja,remélem nem túl nagyok az igényeim.Előző BWS-em is kb ennyit tudott mint ez.
Homokúton is szoktam használni,na ott tökéletes ez a hangolás,menetteljesítmény,ott egy igazi kis méregzsák.
A kipufogó már nem füstöl csak azt a minimális 2T olajat ereszti ki amit a különolajzó adagol.
Szerintem a 15xxx km amit mutat a számláló az valós lehet mert úgy működik ahogy kell,gyári rajta minden és működik is,egyedül az önindító nem akar egyelőre életre kelni,jó akkut belerakva csak kattan egyet gombnyomásra a relé és annyi.
Jaaaaa meg van egy defektem az első kereken amit minden másnap felfujtatok,mert lusta vagyok leszerelni a kereket és elvinni gumishoz. -
-
seller007
tag
válasz
perge666 #86462 üzenetére
Hát igen, újat nem vennék még (2. szezonom, nagykörúton belül járkálok), a mostani is hibamentes a most volt "magától megszűnt" 1 hibától eltekintve, én sem hiszem, hogy nagy különbség lenne üzembiztonságot illetően.
Motoros mindenhol protektoros kabátot/kesztyűt kellene vennem.
Lehet kosz, de ha az is volt, én nem takarítottam semmit és azóta is jó.
Úszó? tudja a fene...
Reménykedek, hogy most már fog hülyéskedni többet. -
-
válasz
perge666 #86423 üzenetére
Elméletileg ez a forma nem lehet 2001-es, mert 99-ig gyártották. 99 után kicsit változtattak a burkolaton, de csak egy ráncfelvarrás volt, alapjában véve az egész motor ugyanaz maradt.
A 99 utániak így néztek ki elölről:
Elég rossz képet választottam. a lényeg az elején pl az, hogy a lámpák már nincsenek úgy kitüremkedve oldalról nézve mint a tiednek, és az orr része is hegyesebb, amolyan szúnyogosabb lett.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
perge666 #86415 üzenetére
Igen, volt rajta felirat. Anno 20+ éve jobb oldalán csúszott kicsit a fűvön és a dekor rögzítő fülek deformálódtak. Végül az Eleven Motornál vágattam le.
És igen, katalizátoros.Nekem is ez a forma van, de az első keréknél van plusz sárvédő, aminek a hegye bele tud érni a felső idomba.
-
válasz
perge666 #86413 üzenetére
Gilera stalker-t akartam írni, nem tudom hogy honnan jött a piaggio...
A képeden lévő gépből volt több is nekem, sőt, az egyik átalakítva még mindig meg van. Ugyanilyen kipufogó volt mindegyiken, de nem volt rajtuk ez a fémtábla, műanyag védő volt helyette. Ilyet még nem is láttam...
-
-
válasz
perge666 #86336 üzenetére
Elfelejtettem hozzáírni az eredeti kérdésre válaszolva, hogy nem tétel a fenntartása. Az éves biztosításom hozzá (nem akarok hazudni, mert nem tudom fejből pontosan) 6-7 ezer körül van. A súlyadó (teljesítmény) is minimális rá,. Meg kétévente az a tízen pár ezer a műszakira. Szerintem nem tétel éves szinten levetítve. Az ára meg csak feljebb megy folyamatosan. Mondom, kaptam már rá olyan eszement ajánlatokat, hogy majdnem meginogtam... de inkább nem.
Nyélgázon gps szerint (bebújva a plexi mögé) 125 a vége. De ami fontosabb, hogy eszméletlen jól gyorsul a köbcentihez viszonyítva, egy 125-ös sehol sincs hozzá képest. A valós 100-110 nem akadály neki, de én (múltkor pont téma volt itt) inkább még ezzel sem mennék fel a pályára. Viszont nagyon univerzális. Sokan ugye belekötnének a 12 colos kerekbe, viszont elég jó futóműve van szerintem. -
válasz
perge666 #86333 üzenetére
Teljesen jogos. Elméletileg nem kell, de nincs szívem eladni. Műszakilag-motorilag nagyon patent a motor. A meghajtást a vétel után (2017) egyből kezelésbe vettem, minden malossi benne. A továbbiakban egy új membránt kellett még felhajtanom az elkeményedett gyári helyett, ami baromira nem volt egyszerű dolog. Nem hogy Magyarországon nem, de semmilyen EU raktárban sem volt fellelhető. Mindez annak volt köszönhető, hogy a 180 4T runnereket a 125 és a 200-al ellentétben walbro karburátorral szerelték össze. És ugye a 125 és 200 4T runner-ból jóval többet gyártottak mint a 4T 180-ból. Kínaiakat is számításba vettük, de nem volt köztük olyan amilyennel a gyárit pótolni lehetett volna. Már ott tartottam, hogy egy új karburátor vételét is a lehetőségek közé soroltam, de hamar lemondtam róla amikor szembesültem az árával. Öt évvel ezelőtt került volna 98 ezerbe. Most nem tudom, hogy mennyi lehet. Aztán nagy nehezen az ebay-en ráakadtunk a keresett darabra, közvetlen a gyártónál, egy olasz városban volt csak fellelhető az adott darab. Emlékem szerint 18-20 ezer környékén volt a membrán amire tetemes szállítási költség ment volna fel rá. Egy kontaktom segített végül rajtam, akinek szintén kellet jó pár ritka motyó vespa meg egyéb motorokhoz, amik szintén fellelhetők voltak ennél az eladónál/gyártónál. Így hozzá lett csatolva az enyém is, és gyakorlatilag megúsztam a szállítási költséget. Az új membránnal mintha egy másik motort kaptam volna. Az előző a keménysége és egy repedés miatt képtelen volt a tolattyút teljesen felhúzni, így olyan volt, mintha csak félgázon mentem volna vele.
Ami a külsejét illeti szemre egyáltalán nem csúnya darab, én fényeztettem le, de úgy kukáztam össze az idomokat mert volt amelyik sérült volt. Volt olyan is amit nem tudtam pótolni, így javítani kellett. De műszakilag nagyon jó. A két első telót én újítottam fel, és a fékeket is rendbe hoztam. Mondjuk a fékek valójában rendben is voltak, tárcsáknak semmi bajuk nem volt, de a betéteket lecseréltem újra, meg természetesen a fékfolyadékokat is.
36 ezer van benne ami nem tűnik kevésnek, de legalább valós, ráadásul egy ilyen motornál ami karban van tartva egyáltalán nem vészes, minimum még egyszer ennyi bele mehet. Az olajfogyasztása minden kamu nélkül szinte nulla, ugyanúgy lejön belőle a beleöntött egy liter a leeresztéskor is. Pedig amikor aktívan használtam, akkor szinte mindig csak nyélgázt kapott. Amúgy 24 ezerrel vettem. Annyi, hogy a kötelező 3000 helyett én már 2000-nél cserélek olajat. De ezt mondjuk minden motoromnál megteszem.
Egyébként ne tudd meg, hogy már mennyi pénzeket akartak érte adni.De le sem írom, mert nem akarom eladni.
-
perge666
veterán
válasz
perge666 #86216 üzenetére
Ááááá,de benéztem a rendelést,ezt nem hiszem el.
Kinéztem a megfelelő kuplungbovdent,de nem raktam be a kosárba,közbe kerestem egy kuplungkar feszítő rugót is és visszamenve a bovdenhez egyel feljebbit rendeltem meg ami Derbi Senda R 99-es évjárathoz jó ami EBE50 blokkhoz való és nem D50B-hez.
USER ERROR!!
No komment -
Zoli bácsi
őstag
válasz
perge666 #86144 üzenetére
Rendszámos motornál tuti így van. Szerintem segédmotornál is. Azzal semmi hibát nem követtél el ha felvetted, csak magadat tetted láthatóbbá.
Várjatok, nehogy hülyeséget mondjak, Google... [link] [link] [link] [link]
Hát, énnekem ez nem egyértelmű....AZt szűrtem le, nem kötelező segédmotorra a láthatósági mellény, csak ajánlott. Viszont legyen nálad, mert ha éjszaka tolnod kell, akkor kötelező.
Javítsatok ki ha hülyeséget beszélek. -
KTMHobby3
tag
válasz
perge666 #86032 üzenetére
Azt tudnod kell hogy az NDK-s motorok sokkal jobbak voltak, mint a többi szocimotor. Jobb anyagból készültek. Abban az időben csak ezeket lehetett kapni. Mi, a nejemmel egy 150-es MZ-vel 3 hosszú utat tettünk meg, mindegyik 3 ezer km fölött volt. Mindegyikről épségben hazaértünk. Talán csak Neked nem volt szerencséd velük.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
perge666 #86025 üzenetére
Na.....Nekem 3 Simsonom volt, amit újan vettem. Sokat nem mentek, én szerencsés voltam, kapcsolatok miatt hozzáfértem újhoz, a két éves szinte új áron elment (Szocializmus...)Haveromé nagymotornak lett levizsgáztatva, két személlyel nyúztuk. Kb. 25 éve átvettem, megvettem tőle, kellett neki a hely a pajtába. 60 ezer km volt benne. Ismertem, gyári blokk, gyertya meg megszakítón, gumikon kívül hozzá nem volt nyúlva. Lánc, minden gyári volt. Hozta a gyári végsebességet.
Iszonyú strapabírók voltak, erősen kitűntek minőségben a többi akkor kapható motor közül. Haveri körben azért volt mindenféle csettegő, Romettől a Verhovinán keresztül a 250-es ETZ, MZ-kig, szóval az ember azért látta melyik gép mit bír.
Állítom, egy Simson megkímélve lazán elmegy kopó alkatrészek cseréjével minimum 100 ezer kilómétert, hogy nem kell megbontani. Ezt a régi, 70-es évekbeli (Tán a 80-as évek elejiek is) MZ TS-ek is tudták. ETZ ami volt a haveri körben, 20e. km után vesztette az erejét, 30-35 ezernél furatták, már nem ment neki a szélnek nekik 5. fokozatban.Romlott a minőség, de a Simson valahogy tartotta, az utólsó szériások is sokat bírtak.
Persze a lerúgott barkácsolt példányok biztos szerelgetést igényeltek, de egy gyári új Simson évtizedekig elment. A haveromét eladtam, mert rájöttem hogy nincs alkatrész. Akartam rá tenni új hengert dugattyúval. De a török henger nem jött össze a lengyel dugattyúval.....Az utángyártott kipufogó 2 mosás után rozsdásabb volt mint a gyári 15 éves.....Szóval új gyűrűket, csapszeget kapott, és eladtam, biztos most is fut valahol......
Ja, 60 ezer km-nél nem volt látható kopás a hengerben! Úgy hogy nyélgázon volt hajtva. Főtengely sem kottyant.
Egy gond volt mindegyikkel, nekem a 6V-osak voltak, az akkumulátort soha nem akarták tölteni, de mivel csak az indexhez, meg parkolófényhez kellett, nem volt akkora hiba. -
válasz
perge666 #85849 üzenetére
Ugyanígy vagyok vele én is. Teljesen egyetértek azzal, hogy nem csak a hosszabb ideig tartó állás miatti berohadás veszélye van az e10-el, hanem az állandó és tartós használat mellett is, és a hosszabb távon is kihatással van a gumi és műanyag alkatrészekre. Szerintem ez nem kétség. Mostanában nem igazán váltogatom a nagy motorjaimat, a mostaniak szerintem még jó darabig meglesznek, így semmi pénzért nem tennék e10-et beléjük. A múltkor már beszélgettünk erről és akkor még az autómmal is így voltam, de azt időközben én is feladtam. Nagyon sokat megyek a saját autómmal is, évi minimum 20, de inkább 25 ezret, ilyen összeg mellett már én sem megyek el.
Nem idevaló téma, de érdekesség képen megemlítem, hogy rengeteg anyag van már fenn a neten (YouTube-on is), amik kifejezetten a modern, nagynyomású belső égésű benzines motorok és az e10-es üzemanyag kombójával foglakozik. Ezen belül pontosabban arról van szó, hogy miként változtatja meg (torzitja el) a gyárilag megtervezett optimális befecskendezési képet az alkohollal kombinált benzin. Több, korábban teljesen megbízható autó típusnál egyre gyakrabban jelentkezik dugó átégés/kilukadás probléma ami korábban nem volt jellemző. Szét szedve ezeket a motorokat egyértelművé vált, hogy ezeknél mind megváltozott a porlasztási kép, több üzemanyag jut kisebb felületre ami előidézi a hibát. És sok szakembernél egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy ezt a dolgot az e10-es üzemanyaghoz lehet kötni. És az sem véletlen, hogy több típusnál is akkor lett ugrásszerű növekedés ezt a hibát illetően, amióta megszületett a 10 százalékos benzin. Azért érdekes nem?
-
válasz
perge666 #85658 üzenetére
Ha értelmesen van összerakva a pöckölt robogó, akkor is kijöhet 3 literes fogyasztás. Nekem Malaguti F15 TDS robogóm van, 70ccm Malossi vas henger, teljes Polini hajtással, Giannelli Reverse puffogóval, 95km/h óra szerint a végsebessége, 3 literrel eljárok vele a 6oson Budapesten. Nem közlekedek lassan, mindenhol kihasználom a maximális sebességkorlátot.
És 100kg vagyok
.
-
Rivaul
addikt
válasz
perge666 #85352 üzenetére
Engem nem is érdekel mit írnak róla. A robogósok 90%-nak fogalma sincs mi van alatta. Akinek meg van, az még rosszabb. Mert vagy hazudik, vagy agyon áraz. Megnézem mennyibe kerül és a képeket. Ez alapján már tudom hogy érdemes-e rá írni. Akkor is csak azért hogy mennyi akkor a tényleges annyi
-
-
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
perge666 #85298 üzenetére
Kozben megtalaltam en is ezt a Zip-et. Haaat, ez legyen egy jo pelda mi var arra aki most hasznalt robogot keres
- olyan es akkora legszurohaz soha nem volt 2t Zip Hi-Per blokkon, csak egy kicsi. Nagy legszurohaz jellemzoen a 4T-n van. A szabad nyilasrol most ne is beszeljunk ami a kepen van, ez egy full tipusidegen legszurohaz. Es nem ez az egyetlen ilyen dolog
- az ules alatti sisaktarto valoszinuleg 4T Zip-e, mert ott az uzemanyag betoltovel atellenben kell lennie az olajtartaly betoltonek.
-De a legjobb: nem tudom masnak is beugrik-e egybol mi a furcsa a blokkal igy ranezve a deknire
Csak annyi segitsegnek, hogy akinek van vagy latott mar 3KJ Yamaha blokkot, ismeros lesz. -
nyogo83
Topikgazda
válasz
perge666 #85289 üzenetére
A regebbi elso Zip-ek(kb 95-tol) 2000-2001-ig Hi-Per 2T blokkosak voltak, utana meg a 2005-2006-ig Hi-Per2 2T blokkos, ami mar lehetett vizhuteses is(klasszik Runner/Liberty blokk, ranezesre felismerheto).
Amennyire en tudom, minimalis kulonbseg van a regi Piaggio es az uj blokk kozott(kihajtas tengely csapagyazas, elokeszites a vizpumpanak, stb). Ezekben mindben kell lenni olajpumpanak, amit a variator oldalon egy kulon kis szij hajt.
Nem tudok(legalabbis soha nem talalkoztam eddig) olyan Hi-Per blokkos geppel amiben nem volt gyarilag olajpumpa es keverni kellett az uzemanyagot.2005 utan jott a 4T blokk, a Hi-Per4. Azt meg hogy negyutemu, csak meghallanad
-
perge666
veterán
válasz
perge666 #85262 üzenetére
Valaki meg tudná mondani hogy az általam említett Piaggio Zip 2-be hol van az olajtartály?
Az ülés alatt ahol elvileg lennie kellene ott nincs gyárilag se lyuk se tartály,semmi.
Valahol máshol kell keresni?Vagy létezik hogy 4 ütemü lenne?
De akkor miért kell keverni a benzinbe olajat? -
RJ45
tag
válasz
perge666 #85177 üzenetére
Mi 20 éve voltunk ilyen első autós hülyegyerekek.
Haver akkor volt kocsival pizzafutár fót-göd-dunakeszi. Akkoriban itt a lakosság összesen volt kb. 50ezer ember.
Szabadnapokat beleszámolva vajsimán megvolt neki a napi 100km. Szóval havi háromezret, tehát évi 36 ezret beletolt az 1.5 dízel Golfba, ami hengerfejes is lett.Pedig az is ilyen elpusztíthatatlan dízel motornak számított akkoriban. Bele se merek gondolni mennyit pöröghet egy kajafutár BP-n ma, ahol laknak 1,7 millióan és milyen vásárlóerővel... Szóval a levetett futármotor rész az biztos jelen van a használt motorpiacon.
De egyébként meg úgy képzelj el otthon ülök, mint az óvodás. Ülök a garázsban törökülésben a földön (egy 5cm vastag nikecell-en) , fejemen a fejlámpa és az ölemben forgatom a variátorom alkatrészeit csak hogy találjak már végre valamit rajta, bármit. Az, hogy a golyó hol mozog az is csak úgy látszik rajta, hogy másképpen töri a fényt, de elhúzom az ujjamat a felületen és ott is teljesen sima.
Tehát a 22k (ami akkor nálad 11 év) az ennek elhanyagolható tétel. Van az a tisztító eljárás tudod, amikor nagyon apró szeműre ledarált dióhéjat nagy nyomású levegővel fújnak és az úgy lekoptat mindent a fémről... Simán el tudom képzelni, hogy így vagy valami ultrahangos mosóban, vagy valami profi módon letisztítanák és mellé tennék az újat, hogy nem tudnám eldönteni melyik melyik.
Ehhez képest, hogy egy másik ugyanilyen típus meg totál kész legyen... hát ott azért... tuti hogy kell azért tenni keményen, hogy egy ilyet kinyírj. -
RJ45
tag
válasz
perge666 #85175 üzenetére
Talán van valami kis affinitásom meg garázsom hozzá, de ennyi.
A YT-on nézegettem pár videót, hogy mi hogy van megoldva mielőtt nekifogtam. De nem is vállalta itt senki. Olyan nagyon nem vágytam én ebbe beletanulni, hogy hogyan működik a CVT váltó , csak most így sok választásom nem nagyon volt. Jött az egyik a másikból.
Nem vállalták a gumicserét, kivettem a hátsó kereket. Ha már kint van a hátsó kerék könnyű lehúzni a benzincsövet, na akkor most kicserélem a benzincsapot és így tovább... egyik jött a másik után.
Amennyire én láttam a komolyabb hibákról készült videókban azért azoknál a hibáknál mindig tünetegyüttes van, ami alatt azt értem, hogy minimum saját hangja is van a problémának azon túl, hogy nem megy jól a motor és magasabb fordulaton pláne lesz valami erősödő hang.
Szóval az, hogy minden pöpec, ereje van, ugrik, pörög, de egyszer csak megfullad az inkább a benzin szinkra levegő trió egyik tagjának elfogyása, mint tudom is én, úr Isten főtengely csere és henger és mind meghalunk, hajtókarcsapágy meg új dugó, meg minden is kell.
Amennyire a saját blokkom belsejét most láttam ezek a Yamahák valami kegyetlen tartós cuccok.
Szenzációsan ki van találva. Ahogy a kezembe vettem a tárcsákat, hogy annak se egy kis válla vagy egy kis bemaródás vagy akármi, semmi. Egyszerűen jó a minősége. Benne van 22k és mint az új.
Szerintem amikor ezek tönkremennek, akkor azt vagy megelőzi egy szakszerűtlen belenyúlás, bontás, rosszul összerakás, vagy nagyon rossz körülmények között van tárolva vagy tényleg nagyon öreg... valami extrém, de ha van egy porszáraz garázs, ahol lakik a motor és nem egy extrém túlhasznált futármotor akkor így a fő részek... egyszerűen nem romlik el. Persze rengeteg futár van és imádják a Jog-okat meg Dio-kat meg a többit.
Azt el tudom képzelni, hogy egy futár megveszi 15k-val és beletol még vagy 50k-t és akkor ott már tényleg valami túlkopás van és csapágycsere van és az már ott, azon a ponton gazdasági totálkár. Csak akkora futásig én, amíg élek nem jutok el egy motorral. Azért egy futár kegyetlen sokat megy naponta például BP-n. -
RJ45
tag
válasz
perge666 #85172 üzenetére
Szerintem a hozzám hasonlók nem igazán vannak tökéletesen tisztában a saját motor állapotával sem. Szóval a többi árát nézik inkább és ezért gondolom, hogy egyformán megy fel a jó is meg a kevésbé jó is.
Én most foglalkoztam először egyszerre ennyit ezzel a Jog-al. Nekem is megy és megy évek óta. Most, ha a tenyerem ráteszem a ventirácsra, akkor olyan a hangja alapjáraton, mint az újnak. Ha leveszem a kezem a rácsról akkor onnan jön még egy kis műanyagos hangú csörgés, de nincs éppen itthon akkora imbuszom, hogy a jobb oldalon a burkolatot levegyem. Ez még hátra van, hogy ott vajon mi kopott.
Ma utána húztam a variátor tárcsának, minden faja. Kb. másfél-két centi gázbovdenem marad amikor már fekszik a 60-as óra és indulásnál is jót ránt, szóval bevált ez a szíj. A görgőket ahogy a tólómérőn néztem kb. semmi értelme nem volt még kicserélni, de beletettem azért az újat. Csúszkából fehér volt benne, nekem a boltból feketét küldtek, de tök ugyanaz a 3KJ.
Veszek egy normális imbusz készletet, mert a féknyereghez is kell úgy is, előre még teszek egy új betétet, aztán ennyi.
Hajtóműolajból van valami nagyon ajánlott? Azt sem találok éppen itthon. Fékfolyadék még maradt, autón egyszer kellett cserélni hátsó féknyerget, még onnan van egy kis DOT4-es, fingom sincs motorba jó e, annak is utána kéne nézni.
Egyébként alakul a motor.
Hidegen még előfordul, hogy gázra fullad, de melegen meg teljesen hibátlan, szóval lehet akár gyertya is, én még soha nem cseréltem ki. Ég tudja hány éves az is...aztért a kabit is... legalább az úszóházat le kéne szedni.
Majd, ha már meleg lesz. (Mondjuk mindig ezt mondom
)
-
RJ45
tag
válasz
perge666 #85168 üzenetére
Túl foglalkozósak vagytok. Én a saját lustaságomból indulok ki. Én azért tudom hová vezet, ha 5-8 évig nem nyúlsz a motorhoz, csak tankolod, mert van saját tapasztalat
Az olyanok, mint én együtt élnek apróbb elkoszolódásokkal. Aztán halmozódik. Adott pillanatban egyszerre lesz rossz a benzincsap, koszos a karbi, ami rosszul is van beállítva, mert tél van és nyáron volt összetéve, és lesz bent rossz hőértékű gyertya, mert az is "nyári" és mindennel együtt már simán tudott az enyém is letorpanni, ahogy írtad, de csak hidegen.
Oké, 20 perc után nagyon nem, de azt nem írtad, hogy 20 percet járt. Ez nem derült ki, ezért gondoltam, hogy még van remény. Nem akarok én rád melegíteni semmi szart. Én csak azt mondom, hogy könnyen lehet, hogy a hozzám hasonló lustáktól lehet jól járni...
Ugyan ritkán foglalkozunk a motorral, viszont már nem kínozzuk szét, mint a tinik és ha nincs messze a munkahely akkor nem is megyünk sokat.
Például most vettem le először a deknit a héten, de a karbit most sem szedtem szét, hogy nem koszos e az egyik fúvóka. Ha nincs kedvem, akkor nem érdekel tökéletes e a motor, csak túl akarok lenni rajta és szerintem nagyon sokan vannak így vele 30 vagy éppen 40 felett, amikorra egy kis testű robesz már biztosan nem különösebben szeretett tárgy, csak érzelemmentes közlekedőedény. -
Rivaul
addikt
válasz
perge666 #85168 üzenetére
Egyetértek. 125-ért már normális BWS/Boostereket lehet találni. Amin 1-1 kis állítani való van ennyi pénzért, még el megy. De szerintem ez az az összeg ahol már egy ilyet el kell engedni józan ésszel. Nem mai jószágok. Ráadásul a boy racer kategória. A kettő együtt nem sok jót feltételez a leírtak alapján. 70-ért max véleményem szerint, amiért elgondolkodtató lenne.
-
RJ45
tag
válasz
perge666 #85161 üzenetére
Szerintem Yamaha csinálhat ilyet hidegben akkor is, ha semmi komoly baja. Lehet magasabb hőértékű "nyári" gyertya volt bent és a futón meg kockára fagyott a moci. Most az, hogy picit pöfög alapjáraton nem biztos, hogy elég, pláne ha még retkes is.
Legközelebb, amikor fulladni kezd ne elvedd a gázt, hanem kezd el húzogatni a gázt, nagyobb gázfröccsökkel kínáld meg. Ha nincs nagyobb baj úgy majd elkapja és utána kipörög hatvanig vagy amennyi éppen a vége. Mész pár sarkot hatvannal utána már nem fullad majd meg akkor sem, ha szépen folyamatosan gyorsítasz ki. Elhanyagolt fülig retkes karbis motoroknál alap, hogy meg kell ráncigálniHa torpan valami nincs, elveszed a gázt, de rögtön húzod is vissza neki ahogy magához tér a nagyobb gázt. Persze lehet, hogy nagyobb pénzmagot kéne inkább ültetni. Szerintem 125k ma már nem akkora nagy összeg Yamaháért, hogy az eladó még szeretgesse is meg neked eladás előtt. Tavaly ősszel letámasztotta, aztán onnan "fellelt" állapotban felteszi ennyiért. Végtére is nem kínai árban megy újonnan sem. Szerintem ez pont az a pénz, amennyiért úgy van vele, hogy majd te kitisztítod a karbit, meg veszel gyertyát meg amit akarsz...
-
Rivaul
addikt
válasz
perge666 #85125 üzenetére
Van ami nagyon hasonló de a Jog kisebb, vagy annak hatását kelti. Az Artistic Spec pl lényegesen kisebb mint egy AF18. A Rallyból sok féle van. Van az első szériás és a második, ami ilyen kis golyó lámpás mint az F12 Malac. Az első AC, a második LC. Azon belül is van dobos és tárcsás is. De mind fekvő Mina. Igazából blokkra minden is van hozzájuk hisz sablon. Ami neccesebb az a burkolati elemek.
-
RJ45
tag
válasz
perge666 #85125 üzenetére
Jól hitted. Csak akkor van különbség ha nem azonos évjáratokat hasonlítasz egymáshoz.
Az én JOG-om is sokan DIO-nak nézik. Pedig a DIO-on akkoriban nem volt tárcsafék elöl és a lámpatestek is eltérőek, de ettől még méretre, formára, szagra, bűzre tényleg annyira hasonlít, hogy sokat benézik csak amiatt, hogy az ülés mellől leszedtem a JOG matricát. -
Rivaul
addikt
válasz
perge666 #85123 üzenetére
Teljesen jó. A Dio nem annyira picike mint a Jog. És bizony, nagyon tudnak menni ha rendben vannak. Nem végre, hanem dinamikára, ami nekem pl fontosabb. A felhasználó súlyából meg ugye elvesz a gép ön súlya. Egy átlag 80-90kg robogón 70kg ember, ugyan annyi mint a 60kg Dio-n a 90kg felhasználó. Tehát ebből a szempontból előnyös a kis motor.
-
perge666
veterán
válasz
perge666 #85117 üzenetére
Tetszett a motor nagyon egyébként,könnyen indult,szép hangja volt,a kerekek nagyon tetszettek rajta,volt 1-2 apróbb szépséghibája,de összességében szép állapotú volt.
Ami zavart az a markolatok kopottsága,ezáltal ragadós volt.
A hajtásrésznél volt indulásnál egy kis ékszíj nyöszörgése.
Kilóméter óra nem mért.
Mentem vele pár kört,erős volt és jól gyorsult,alapjáraton ketyegve egyszercsak lefulladt. Mondja az eladó hogy kifogyott a benzin,mondom sebaj van nálam a kocsiba hozok bele. Öntöttem bele majdcsak 1 litert és pöccre beindult de meg is fulladt. Innentől csak szivatóval volt alapjárat és csak úgy ment. Gondolom karburátor dugulása volt neki,elvileg szeptember óta nem ment. ( ELVILEG )Összességében nagyon megtetszett a moci,99-ért hirdette 90-be adta volna,de végül kihagytam a vételt amit bánok is meg nem is.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
perge666 #85096 üzenetére
Még az is elképzelhető, de hölgy részére lenne és tényleg nem az a cél, hogy kimenjen a világból, csak ne kelljen egy órát várnia egy buszra vagy ennyit gyalogolni egy irányba. Én fele távolságot biciklivel nyomtam, úgy volt 10-15 perc, de télen, vagy nagy szélben még jól beöltözve se nagy élvezet.
A másik, ha pl kivehető akksis és engedik a főnökei, akár ott is tölthetné, nem kell sem benyát venni, sem kevergetni a motorolajat, ha kétütemű, bár nem tudom, manapság kis robogóban milyen hajtás a divat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ezek lehetnek a Realme 14 Pro és 14 Pro+ európai árai
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- OLED monitor topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Google Pixel topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Óra topik
- További aktív témák...
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Deep Max - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest