- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
Kérdés előtt olvasd el az összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
koko52
nagyúr
válasz CJ4567 #169498 üzenetére
Természetesen ultra wide. Amúgy nagyon jól néz ki, csak nekem kényelmetlen. Aréna játékhoz szerintem jó. Csöveshez nem. Ilyesmi:
[ Szerkesztve ]
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
avar29
tag
Játéka válogatja, hogy melyik játékban mennyit ad hozzá a Ray Tracing. A tükröződések a legtöbb játékban annyira vannak jelen, hogy a pocsolya visszatükröz egy 10x10-es felbontású valamit, az üvegfelületek pedig mintha ott se lennének (autó), vagy szinte falként viselkednek (kirakat). Eddig egyetlen ellenpélda számomra a Forza Horizon 5, ahol simán azt mondanám, hogy alapból RTX ON, pedig XBOX ONE-on játszom (meg PC-n, de ott van is RTX). Az RTX ON vs OFF összehasonlításban pedig alig látom meg a különbséget és úgyis csak akkor, ha egymás mellett van a kettő (pár hete ugyanis a játékmenetben is bekapcsolható a Ray Tracing).
Meg persze olyan játék is van, ahol túlzásba viszik és a hullámzó víz is egy szabályos tükör lesz, de ez már nem a technológia hibája, szerintem a legtöbb játékban nagyon eltalálták.
Nincs azzal baj, ha ez valakinek lényegtelen, nem veszi észre, de azt senki ne próbálja megmagyarázni nekem, hogy nem ad hozzá semmit. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem, ez gyártófüggő. Attól függ, hogy kinek a kiegészítéseire implementálják. Az Ubisoft az AMD-féle Radeon Rays-re dolgozik, de amúgy leportolható az Intel-féle oneAPI-ra is, mert ott is van a célzott problémára megoldás. Az NVIDIA programozhatóságot nem biztosít, tehát náluk másképp kell megoldani, de eredményre vezethet a Displaced Micro-Mesh Engine használata, tehát RTX 40 sorozatra alternatív módon megoldható a probléma. RTX 20/30 sorozatra nehézkes, mert arra se Displaced Micro-Mesh Engine, se BVH traversal programozhatóság nincs. Esetleg ki lehetne találni rá valami compute shader fallbacket, de nem optimális.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
harry
veterán
válasz maajsz #169489 üzenetére
Nekem is inkabb ez volt az erzesem es ezeket hallottam korabban, hogy elmeletben jol hangzik a szeles monitor = nagyobb latoter, na de azt tenylegesen be is kell latni, egy porgos jateknal meg az nem olyan egyszeru, es jobban jarsz 16:9-cel.
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
maajsz
senior tag
válasz PuMbA #169488 üzenetére
Túlgondolt dolog a 21:9 multiban. A top játékosok is tökéletesen elvannak 16:9-en. A mérvadó inkább a FOV, ott is játéka válogatja. Arena shooterben teljesen felesleges a széles kép, ha nincs elképzelésed kb milyen irányra tarts régen rossz. BR-ben meg megint fölös, messziről mindegy, közelről meg olyan flicket nem fogsz húzni ha egy camper oldalba kap.
-
koko52
nagyúr
válasz PuMbA #169486 üzenetére
Multizni nem szoktam, de akit tudok, hogy nagyon benne van az dupla kijelzővel tolja 3840*1080-on. Pont az a lényege, hogy amíg te rángatod az egeret melyik oldalon mi van, ő belátja egy helyről. Nekem zavaró az ívesség miatt. Viszont a 21:9 az nagyon tetszik.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
PuMbA
titán
Én se váltok feljebb 24" 1080p 144Hz-ről. Minőségibb grafikát akarok inkább, mint magasabb felbontást single player játékokban. Végre az RT hoz valami nagyobb léptékűt ebben a tekintetben. Multiplayer-t meg amúgy is főként 24"-on játsszák, mert a túl nagy monitor nem jó, nem tudod belátni és Valorantozok, szóval oda is tökéletes ez a kijelző.
[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
válasz koko52 #169483 üzenetére
Na igen....24"-on vagyunk...nekem is és fiamnak is vígan elég PC-hez.....
Ha váltunk is jobb monitorra, akkor azok is 24"-ok lesznek,
de esetleg 1ms válaszidővel és Freesync/Gsync...144/165/240 hz[ Szerkesztve ]
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
koko52
nagyúr
válasz harry #169482 üzenetére
Igen, sok helyen tényleg jó, de ezzel a játékkal nem játszok. Illetve az FPS esés szintén betesz itt is.
-
koko52
nagyúr
32" esetén nem maradnál. Engem már 27"-nál is zavart.
-
harry
veterán
válasz koko52 #169480 üzenetére
Ezt nezdted amit kuldtem? Itt (zart hely, sok kulonbozo fenyforrasbol beszurodo feny, amik raadasul folyamatosan valtoznak) nagyon durvan latszik az RT elonye: link
Ettol fuggetlenul en sem vagyok nagyon raizgulva, de van letjogosultsaga, sot egyes helyzetekben (pl itt) nagyon ki is jon az elonye. De persze ha az atlagfelhasznalast nezzuk (egyeb jatekok, elvart magasabb fps stb), akkor ez meg keves, szoval abszolut megertem ha valaki inkabb csak kinyomja. Valoszinuleg en is, mert raadasul 1440p-rol van szo, es hat DLSS helyett FSR. No de megnezzuk.[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
válasz koko52 #169480 üzenetére
Ezért (is) maradok 1080p 60 fps -en....DLSS nélkül csutka RT-vel és maxra tolt látvánnyal minimum az RTX3080 volna az "igazi bátom".....viszont RTX3060-nal meg "maszatoltatom" DLSS(2)-vel hogy bírja egyáltalán tartani az fps-t.......szóval az RTX4090 se tudná DLSS(3) nélkül az 1440p 144 fps-t neked.
Majd esetleg a következő generációnál már nem lesz ilyen gond.[ Szerkesztve ]
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
koko52
nagyúr
válasz PuMbA #169478 üzenetére
Ha sikerülne olyan játékokat írni, hogy kiszolgálja az 1440p 144Hz-et 1% low-on (legalább 120 FPS-el) bekapcsolt RT-vel, akkor majd használom. Addig marad Úri huncutság, mert gondolom
4090 már tudja.szerk. nem tudja."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
ribizly
veterán
válasz PuMbA #169476 üzenetére
+1
@koko52#169475
Sokan félreértik miről is szól ez. Nem arról van szó, hogy innentől minden tükrös lett. Az csak az izlésficamos pályatervezők sara, hogy ezzel próbálják megmutatni. Normális esetben csak onnan vennéd észre, hogy valahogy minden olyan valóságosabb, egységesebb. Nincsenek oda nem illő, vagy furán túl sötét/világos objektumok a pályán, esetleg furán viselkező vízfelületek (pl. egy ideje, mint a Hunt-ban, ahol a fegyver "árnyéka" összeveszik a vízfelület tükröződésével).[ Szerkesztve ]
|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
PuMbA
titán
válasz koko52 #169477 üzenetére
Jaja, nagyon hozzászoktunk a játékok mostani grafikájához. Sokszor fel se tűnik, hogy mennyire nem pontos az árnyék, mert ezt nézzük 15-20 éve. Én sem mindig szúrom ki az árnyék különbségeket, de ha hosszabb ideig játszok, akkor már kezdem észrevenni, hogy na de ez nem így szokott kinézni
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz PuMbA #169476 üzenetére
Maradok a teljes RT offnál. Árnyékok sem érdekelnek, legyen megy a 100+ FPS és nekem az többet ér. Most hogy leírtad ezt a fa és fű dolgot, hát soha sem tűnt fel de valóban így van és igazad van. De mivel nem tűnt fel ezért továbbra sem érdekel az árnyékuk.
-
PuMbA
titán
válasz koko52 #169475 üzenetére
Megértelek, szerencsére a tükröződés RT-t ki lehet külön kapcsolni, ha ez a pár ritkábban látott dolog ennyire zavar és bent hagyni az árnyék és megvilágítás RT-t, akinek nagyon-nagyon valóságos dolgot akar. Bár a félbevágott, teljesen oda nem illő raszter tükröződések sincsenek közel a valósághoz. Az hihetőbb, hogy felfogadtak a városba csomó takarítónőt
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz PuMbA #169474 üzenetére
Akkor kirakat, vagy csempe, nem tudom már. A lényeg, engem irritál. Akinek bejön, az használja nyugodtan, semmi gond ezzel. Csak a realisztikusabb szót ne használjuk. De ha sétáltok egyet a retkes utcán, magatok is rájöttök, hogy az egy álomvilág, ahol polírozó és takarítónők milliói serénykednek minden nap, hogy ha arra jársz, lásd a csatorna bádogon az ellenség fegyverének a sorozatszámát.
-
PuMbA
titán
válasz koko52 #169471 üzenetére
"Ezzel szemben ott a CP2077 padlós videó, amikor konkrétan Velencei tükör lett a padlóból."
CP2077-ben a legtöbb tükröződés elmosott, csak kevés helyen van tökéletes és a valóságtól elrugaszkodottabbnak mondható. Anyagtól függ. Játék közben én kevésszer futok bele színtiszta tükör szintűbe.
[ Szerkesztve ]
-
lo_jo
senior tag
válasz ribizly #169466 üzenetére
Sokkal régebben is csináltak tükröt, csak iszonyatos szívással, mindig valaminek a kárára. Tony Hawk’s Pro Skater 3-ban pl egy teljes pályát kellett megcsinálni mégegyszer a valós alá, hogy úgy lásd, mintha a padló tükröződne. Persze alacsonyabb poligonszámmal, nem kellett minden, stb.
-
-
koko52
nagyúr
Pontosan ez az, amiről beszélek. A való életben hol látsz ilyet? Sehol. Semmi köre a realitáshoz, amit tolnak az egy tükörvilág. Rohadtul nem jön be. Aki járt már olyan gyárban ahol sok a tükröződés, az pontosan tudja, hogy egy polírozott rozsdamentes acél sem fog tükörképet adni, hanem valami elmosódott képet, torzított fényeket. A mázas padlón sem látod magad soha, csak nagyjából magadról valamit. Ezzel szemben ott a CP2077 padlós videó, amikor konkrétan Velencei tükör lett a padlóból.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Abu85 #169469 üzenetére
Hát remélem megoldják valahogy a régebbi hardverekre is, mert a Kiberpunk 2077-et most "full" RT-vel tudom tolni 3060-nal FullHD-ban. Ha az RT számolás fele vagy negyed ennyibe kerülne, akkor vígan 60 fps fölé kerülnék.
koko52: Mondjuk a Fortnite a saját plasztik grafikájával sose a valóságot akarja modellezni.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz PuMbA #169468 üzenetére
A DXR API aktuális verzióiban nem. Jelenleg a ray generation shaderrel meg tudod határozni, hogy egy objektum bocsásson ki sugarat. Ennyi, ez az API maximális tudása. Amire szükség lenne az a már kibocsátott sugár későbbi konfigurálása bizonyos forgatókönyvek szerint, de ezt a DXR 1.0 és 1.1 sem támogatja. Ha nem kellett a sugár, vagy nem volt jó a meghatározott struktúra szerint kilőni, akkor így járt a hardver, számolt egy csomót tök hasztalanul.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
PuMbA
titán
válasz Abu85 #169467 üzenetére
És akkor nem lehet megcsinálni, hogy először meghatározzuk az általános számoló egységekkel, hogy mi nem látszik és aztán pedig ami látszik, azt ráengedni az RT egységre?
ribizly: Ja, sajnos az RDR2 állatorvosi ló. A legtöbb játéknál ketyeg az óra, amikor kötelezően ki kell adni a játékot, ha kész, ha nincs, ha közbejött fél év csúszás.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz ribizly #169466 üzenetére
A HPRT-ről annyit tudni, hogy ugyanazt számolja, amit a DXR, ami nem csoda, hiszen a DXR az alapja, ezt csipán kiegészíti. Annyiban más, hogy ami nem látszik a kamerából, vagy a sugarat kibocsátó objektum nézőpontjából, azt előre megmondja, és nem is számol vele. A szabványos DXR előbb kiszámolja, majd utána mondja meg, hogy hoppá, ez mégsem látszik, kár volt erőforrást pazarolni rá.
Ez lehet, hogy egy Quake 2 RTX-ben nem nagy gond, vagy egy Portal RTX-ben, de egy modern játékban az, mert a mai részletességi szinten egyetlen egy karaktermodell annyi háromszögből áll, amennyiből az említett játékokban egy-egy teljes pálya. Sose gondolkodtatok el rajta, hogy miért csak a nagyon régi, háromszögekben nem bővelkedő játékokat portolják át sugárkövetésre?
[ Szerkesztve ]
-
ribizly
veterán
válasz Abu85 #169462 üzenetére
Anno (BME VIK-INFO Számítógépes grafika és képfeldolgozás tárgy) úgy tanultam, hogy ez alapvetően egy képlet, ami kiszámolja szépen a dolgokat. Persze akkor még nem volt hozzá elég erős vas, hogy mindezt real-time megcsinálják.
A HPRT ha jól értem, akkor valamilyen szinten más (optimalizált?) formulát használ, ergo a fizikai szimuláció kiszámítási képlete nem változott, hanem a megjelenítés (mégsem kell mindenre kiszámolni?!?) meg az ahhoz tartozó számítás módja. Ugye?@#169464 PuMbA
És RDR2-ben csak le tudtak programozni azok a drága fejlesztők egy rendesen működő tükröt 2018-ban.|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
GEIL
addikt
válasz KAMELOT #169460 üzenetére
---> [link] <--- Fortnite RayTracing
1:16-nál lévő épület fullos tükörborításánál pl még nextgen konzolokon is csak egy ezüst paca látható vagy homályos elnagyolt táj.... a karakterünknél pedig egy egy szines maszat.....de PC-n RayTracinggel a mögöttünk lévő bokornál guggolva a tükröződésben látom 1 az 1-ben ahogy jön pl az ellenfél...én látom őt, de neki jó eséllyel halvány fogalmas sincs erről...és persze nem is láthat engem.....
(hacsak nem ő is PC-s és RayTracinges játékos.. XD)
Ez a tükröződéses példa....De pár hsz-sal előtte emlitettem hogy a "RayTrace-elt dinamikus fények és valós árnyékok" is nagy segítségek....egy sarok mögé bújva várom hogy jöjjön az ellen....az árnyéka már benyúlik a sarok mögé...én látom és azt is hogy mi van nála...stb stb......ezek szerintem baromi hasznos és látványos lehetőségek.
Akik meg fps hajhászok és 240 fps-sel tolják árnyékok és effektek nélkül, azok szerintem hátrányban vannak bizonyos helyzetekben. Nekik máshol érződik az "előnyük".
Én 2022-ben beálltam a 60fps-re és a fullos látványra....eleget néztem csutka butitott grafikákat....competitive gamer se vagyok (már)....szemüveges is lettem....és az a pár óra videojáték az tényleg legyen olyan max grafikán ahogy a fejlesztők azt megálmodták....minden butitás csak kompromisszum hogy meglegyen az fps....
KELL a RayTracing....[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz ribizly #169461 üzenetére
RDR2 tényleg kegyetlen jó, csak sajnos a legtöbb játékban nem figyelnek ennyire a dolgokra és ezért lesz tesze-tosza a raszter grafika. A jó raszter grafikához rengeteg idő kell. A God of War Ragnarok is nagyon szép, de ott nincs dinamikus napszak, szóval minden fény / árnyékot és az ehhez szükséges kalkulációt előre fixen megcsinálták és ezért néz ki ilyen jól. RT-vel kegyetlen sok munkaórát meg lehet majd spórolni, mert nem kell például minden egyes lámpatesthez odabiggyeszteniük egy fényforrást kézzel és megadni, hogy na ez a fényforrás a felülete nagyságából adódóan X tulajdonságú fényt csinál.
[ Szerkesztve ]
-
harry
veterán
Ha a heten megjon a cucc, majd tudok nyilatkozni vegre en is RT temaban Videok alapjan az jott le, hogy egy porgos jatek heveben valoszinuleg nem veszed eszre / nem erdekel. De pl. egy open world maszkalos jatekban, akar a Cyberpunk, van ido 'nezelodni', es vannak helyek, ahol a tukrozodes jobban kijon (nagy uvegfalak, viz stb), meg a pontosabb arnyekok is szembeotloek, erre a legjobb pelda az a jelenet, amikor Dex-szel beulsz a kocsiba, ott nagyon hitvany a raszteres megoldas, foleg az RT-hez kepest: video, de az egesz video erdemes lehet megnezni, persze nehol tenyleg alig eszreveeto)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz ribizly #169461 üzenetére
Nem a hardver erőssége korlátoz. Egy nagyon erős szoftveres limit van az egyes lépcsőknél a programozhatóság hiánya miatt. Ezt feloldva a jelenlegi teljesítmény megsokszorozható a mai hardvereken. És nem kell hozzá semmi trükk, egyszerűen csak nem számolnak feleslegesen sok olyan dolgot, ami ma még kényszerűen kiszámítandó, de haszna az semmi. Ezért fejleszti az Ubisoft a High Performance Raytracinget.
-
ribizly
veterán
válasz Abu85 #169459 üzenetére
Úgy értem a HW sebessége erősen korlátoz. És ez ott mutatkozik meg főleg, amikor RX-en akarjuk futtatni ezeket a címeket bekapcsolt RT-vel.
Az, hogy melyik cég az engine-jében, config-jában mivel próbál "csalni" (DLSS(3!)/FSR, HPRT, visszaverődések számának limitálása, vegyes használata az RT-nek mindenféle egyébbel), hogy valami értelmes FPS értéket is kapjon a játékos már egy másik téma. Szerintem tök jó, hogy eljutottunk idáig, szóval részemről minden megoldás szívesen fogadott, ami ennek segít.
És mondom ezt úgy, hogy a mai napig az egyik legszebb játékoknak a RDR2-t meg az AC Odyssey-t (Uncharted4, The Last of Us 2-ről nem is beszélve) tartom, ahol ugyan vannak RT szerű megoldások, de azok nem azok..[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz ribizly #169458 üzenetére
Nem a hardver szab ennek határt, hanem a szoftver, pontosabban maga az API. Ha a hardver lenne a probléma, akkor az Ubisoft nem tudná sokszor gyorsabban ugyanazt kiszámolni ugyanazon a hardvere másképpen. És ebből kifolyólag nem is költenének a HPRT projektjükre.
[ Szerkesztve ]
-
ribizly
veterán
válasz Kleroo #169457 üzenetére
Ezt teljesen rosszul látod.
RT nélkül nem tudod megoldani a fényeket így. A közelítő megoldások nem számolnak fények felületekről való visszaverődésével, így árnyékokat sem tudnak többszöröset rendesen generálni. Úgymond minden extrát "kézzel kell". Itt pedig minden fényforrásnak saját fénye és az által generált árnyékok vannak, amelyek egymásra hatással lesznek. Ennek mértékének pedig csak a HW szab határt.Vagy a RT-el simaliba így feljavítani a régi game-eket?
Majdnem. Ha minden objektumot és fényforrást definiálni tudsz önmagában (ugye minecraft erre a jó példa, mert ott minden pályaelem saját fizikai paraméterekkel bír), akkor sima. Egy olyan játéknál, mondjuk mint pl. a Rage, ahol minden (még az asztalon lévő puhár is a pálya része) nehézkes lehet. Engine meg játék felépítés függő erősen.
Ám, ha vannak arra alkalmas eszközök egy játékban, hogy ezeket könnyen lehessen definiálni (mármint, hogy mi legyen fényforrás és milyen paraméterekkel), akkor egész egyszerű lehet a történet, mert a gyári "lightmap"-et kiveszed és megkapja az újat, ahol ezeket kezeli. Érdemes a DF videót megnézni, mert ott erre is kitérnek részben a Q1 kapcsán, illetve a Metro Exodus-os videóban is.[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
válasz ribizly #169442 üzenetére
Királyul néznek ki. De kb ugyanezt meg lehetne csinálni RT nélkül is. Vagy legalábbis nem látok benne olyat, hogy wow ez ám a raytracing. Vagy a RT-el simaliba így feljavítani a régi game-eket? Mert az jó, viszont továbbra sem nagyon ad plusz tech szintet, inkább csak egy könnyű restaurálást.
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
SirRasor
addikt
-
ribizly
veterán
válasz PuMbA #169452 üzenetére
Talán nem is a "helyes árnyékok" a legnagyobb okosság ebben, hanem a teljesen valóssággal megegyezően működő dinamikus fény-árnyék "effektek".
Pl. Quake 2 RTX-ben van egy pálya, aminél minden fal tükör. Hát szerintem csak ott elidőztem 20 percet, amíg azt nézegettem mi honnan hogyan látszik.
És ugyanez vonatkozik sok olyan helyzetre, ami az árnyékokkal kapcsolatos.
Ilyeneket régen nem lehett látni játékokban.|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
PuMbA
titán
Persze, hogy sokat dob a látványon Aki azt mondja, hogy nem, az sose kapcsolta még be egy játékba pl. az RT árnyékokat. A Cyberpunk-ban is teljesen megváltoznak az árnyékok, mert végre figyelembe van véve a távolság miatti lágyulás. Egy fa alatt nem tűéles és sötét árnyékok lesznek, hanem egy homályosabb és fénnyel jobban átjárt terület képződik, a fűszálak pedig tűéles árnyékokat fognak adni, mert közel vannak a földhöz.
[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
válasz PuMbA #169448 üzenetére
Ray Tracing téma.....
Teljesen egyetértek azzal amit mondasz a RT-ről......még a Fortnite-nál is sokat ad hozzá a "látványhoz"....rejtőzködök egy láda mögött...velem szemben egy fémes vagy tükrős felület és látom a tükörképét mindennek ami történik mögöttem, mellettem.....RT nélkül valami fémes maszat lenne csak de a távoli dolgokat már nem látni benne (max kis felbontású előre renderelt valamit)....RT-vel viszont 1 az 1 ben a valós tökörképet látom......vagy pl egy kamionnak a krómos lökhárítójában látom saját magam, mintha valódi tükör volna......vagy a vízen lebegő tárgyák is szépen tükröződnek....vagy egy robbanás és fáklya fénye is valósan vetíti az árnyékokat magunk elé, mögé...ahová kell.....vagy guggolok egy sarok mögött és hallom a lépteit az ellenfélnek, de pontosan nem tudom mire számítsak hiába mögötte tűz a nap...RT-vel viszont az árnyéka kinyúlik a sarok mögül valósan és még azt is látom milyen fegyó van a kezében....stb stb.....
A jövőben tuti lesz fejlődés és pár év múlva teljesen természetes lesz ez az "effekt".
Bárki bármit mond, már most sokat dob a látványon....Jelenleg az RT-t a DLSS-sel kombinálva pedig élvezhető sebességgel tudjuk használni.
(annak idején még Geforce 3-nál kezdtem állítgatni pl az Anisotropic filteringet kombinálva a QuincunxAA-val a 4xAA helyett....mert látványban kb egyfomra hatás volt, de az fps sebességen csak fele annyit rontott....stb
[ Szerkesztve ]
-
spleenszuru
őstag
válasz palfitom #169273 üzenetére
Köszönöm.
Kicsit már túlkapom ezt a témát, bocsi is ezért, de mivel legdrágább komponens lesz a gépben, jól szeretném elkölteni azt a pénzt.
Szépen viszik a Sapphiret, szóval megkérdezném, hogy ugyan nem "legjobb AMD brandek", de mi van, ha Gigabyte AORUS Master, vagy ASUS TUF-ot választok a 6900 XT-n belül?
Veszítek valamit egy Sapphirevel szemben, vagy ezek azért már nagyjából egyformán jók?
Az ASUS már 350k körül is van, ami elég vonzó.Malaka!
-
-
koko52
nagyúr
válasz ribizly #169446 üzenetére
Egyén függő, nekem sem a világ sem a story nem jött be.
Én pl szerettem a FC6-ot is, userek 80%-a meg nem."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
ribizly
veterán
válasz koko52 #169445 üzenetére
Távol álljon tőlem, hogy védjem azt a játékot, de azért a stroy meg annak a minősége szerintem pont olyan, amire kevés lehetne a panasz. Hogy mennyire "hallottnak" meg butának érződik mindemellett a város meg a világ az már egy más kérdés. Nekem jobban működött volna egy nem openworld játékként, mert önmagában a történet volt elég hosszú.
Az RT-t egy helyen próbáltam ki, ahol nagyon úgy éreztem, hogy le fog esni az állam, aztán annál a "jelenetnél" semmi különbség nem volt az 1/4-ed FPS-en kívül.|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
koko52
nagyúr
válasz ribizly #169444 üzenetére
Nem a látványért játszom, hanem a sztoriért/izgalomért. Ha nincs meg nem játszom újra. Ilyen a CP2077, egy óra után uninstall.
-
ribizly
veterán
válasz koko52 #169443 üzenetére
Azért mennyire könnyű ezt ennyivel elintézni. Pedig már csak maga a technológia része miatt érdemes volna ránéznie mindenkinek, aki RTX kártyával rendelkezik.
Én magamon lepődtem meg a legjobban, hogy "csak rá akartam nézni" és a Q2RTX-et gyorsan végig is vittem azzal a lendülettel.|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
koko52
nagyúr
válasz ribizly #169442 üzenetére
Nem játszok régi címekkel. Egy játékot 1x viszek végig. Pár kivétel van eddig a 25 év PC alatt: Max Pain, COD 1-3, FC3.
-
ribizly
veterán
válasz Kleroo #169440 üzenetére
Kb. sajnos igaz amit írsz.
Egy SotTR, BF5 esetében kb. semmit sem ér vagy jelent.
Amik AAA-ban jól tudják prezentálni mire is lenne képes azok még a Metro Exodus Enhanced, Watch Dogs Legion, Control, de ezekben is nagyítóval kell keresni a különbségeket, mert egész egyszerűen annyira jól sikerült eredetileg is a design.
A CP2077 egy egészen más tészta, mert ott DLSS3 nélkül nem érdemes bekapcsoni semmit.
Ahol meg tudta mutatni mire is lehetne képes azok a "mod"-olt régi játékok (Q1RTX, Q2RTX, PRBOOM, ...) és ott aztán tényleg álleejtős a dolog, mert ezek a játékok így most jobban néznek ki, mint ahogyan emlékezünk rájuk. A gameplay remek még mindig, jól futnak és fantasztikusan néznek ki. Ugyanez lesz igaz a majd megjelenő Portal RTX-re, HL1 RTX mod-ra, stb. Ezekhez viszont kell az RTX, mert sok esetben hiába van bennük még FSR is akár, egy RX 6800-on is gyengén muzsikál (DF teszt róla).@koko52
Próbálj rá azokra a mod-os cuccokra.[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz avar29 #169439 üzenetére
Én pl soha nem kapcsolom be az RT-t, mert nekem nem tesz hozzá semmit, de FPS-t elvesz. Mióta látom a tökéletes tükörképem kirakatüvegen, retkes pocsolyákban, járólapokon, csempékben, autók fényezésén, ablaküvegén? Nekem ez ilyen cukormázas, csillámpónis baromság.
-
Kleroo
veterán
válasz avar29 #169439 üzenetére
Mit tud az RTX amit a korábbi csalós megoldás nem tud 99.9999%osan megoldani?
Mint tech király, csak kb efymás után nézve se nagyon látni difit. A minecraft más, ott eleve egy totálúj/friss kb filtett kapott az egész game. De egy Tomb Raider, BF5 sztem kb ilyen...ok...fel sem tűnik :D .
Kell még vagy 5év ennek. Talán következő konzolgennek lesz rá ereje, és 0ról csak raytracingesnek álmodott játékok jönnek majd. :D[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
avar29
tag
válasz traktorgumi #169436 üzenetére
Személy szerint nekem nagyon bejött a Ray Tracing. Egy hónapja pont emiatt nem is jöhetett szóba az AMD kártya vásárlásakor. Az elmúlt években nem volt egy olyan technológia ezen kívül, ami ennyit tett volna a játékok valós kinézetéért. Igazából nem értem, minek veszünk több százezres kártyát a fotorealizmusért, ha pont a legfontosabb elemet hagyjuk ki belőle. Mióta 3070-em van, nem játszottam Ray Tracing támogatott játékkal RT nélkül (Minecraft, Battlefield 5, Cyberpunk 2077), annyira jó. Mindenképpen nézz sok-sok videót róla (RTX on vs off), hogy téged mennyire győz meg.
Ettől tedd függővé, hogy RX 6800 XT vagy RTX 3080, mert ha nem érdekel az RT (oké, van AMD oldalon is, de úgy láttam, hogy harmadolja az FPS-t, és csak az egyik részét kapod meg belőle), akkor jobb vétel lehet az RX 6800 XT.
UI: nincs miért félni a bányászkártyáktól. Legyen rajta garancia, de ez általános érvényű.[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz traktorgumi #169436 üzenetére
Mindkettő jó kártya, neked kell dönteni. 6800XT is tud ray-tracing-et, de a 3080 a jelenlegi játékokban gyorsabban. DLSS vagy FSR közül melyik kell neked, ezt se tudjuk, szóval ajánlom YouTube videók nézegetését e témákban és akkor kikristályosodik számodra, hogy melyik tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
traktorgumi
aktív tag
Mit érdemes most venni?
használtan 3080 vagy uj 6800xt?(kicsit felek a banya kartyatol)
megéri a ray tracing?
3070ti hulye arban van a sima 3070 meg kevesnek érzem a következő 2-3 evre -
avar29
tag
válasz Sipasanyi #169430 üzenetére
3070 már megfelel a célra, mindenhol meglenne vele a 1080p/75FPS mindenhol (Cyberpunkban 100%-ban Ultrán RT mellett volt 70FPS), de 3080 még jobb (3070 Ti-t nem javaslom, mert nem tud annyival többet, hogy 40 ezerrel többet kelljen fizetni érte és 60 wattal többet fogyasszon). Használtan, természetesen.
PuMbA: 3060-ból szerintem eleve felesleges három ventiset venni. 3070 már talán, ennél feljebb már javasolt.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz PuMbA #169385 üzenetére
A dolgot megoldottam alulfeszeléssel, ami egyáltalán nem lett kiélezett, "csak" 0.95V-ig mentem le. Úgy olvastam, hogy ennyit mindegyik 3060 simán bír. Most már maximum 130W-ot fogyaszt a 3060 ugyanakkora sebesség mellett és 1200RPM-en forognak a ventik, mint a 3050 esetén Így már tényleg nem igazán éri meg a három ventis.
[ Szerkesztve ]
-
Gaboman
nagyúr
Köszönöm mindenkinek, akkor marad a régi játékokra. azokat még viszi, az újakra meg ott az XBox.
Ha meghalsz te nem tudod hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is ha hülye vagy. ;-)
-
Sipasanyi
tag
Üdv érdeklődnék hogy egy 10850K proci mellé milyen kártyát ajánlanátok amivel még megbírkózna, 1080p 75Hz/75fps lenne a cél magas részletességi beállításokkal, Ray Tracing, MSAA stb. Kizárólag Nvidia érdekelne.
LUXURY IS A CHOICE
-
Gaboman
nagyúr
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, Nvidia kártyából mi az amit ajánlanátok a konfigomhoz
a jelenlegi GTX950OC helyett?AMD X4 Phenom II 960T Black Edition, Asrock FX990 Extreme 3, 8GB Corsair Vengeance 1600Mhz, 1TB 7200rmp Green Edition, Gigabyte GTX950 OC, Aerocool X-strike, XFX 450W Prp.
[ Szerkesztve ]
Ha meghalsz te nem tudod hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is ha hülye vagy. ;-)
-
CJ4567
nagyúr
-
avar29
tag
válasz arcitec #169419 üzenetére
Igen, pontosan ezért linkeltem be csak mellékesen, mert igazából a kritériumoknak megfelelt, de kevés. Amolyan próbagarancia, hogyha van valami baja, akkor addigra tuti lesz valami tünete, de későbbi meghibásodás ellen nem véd.
Mindenesetre a 265 és 280 ezresek szerintem már elég jók garancia szempontjából.nejad: Igen, arra én is furcsán néztem, viszont a másik szerintem rendben van. Más kérdés, hogy 280 ezernél már inkább rádobnék egy kicsit és 3080 Ti, mivel a 3080 már 220 ezernél kezdődik. Az meg, hogy Manli, Zotac, vagy éppen MSI vagy ASUS van ráírva a dobozára, nem igazán érdekel, ha egyébként rendben van. Nekem két ventillátoros Manli RTX 3070 van, egyáltalán nem hangos terhelés alatt sem.
[ Szerkesztve ]
-
-
SirRasor
addikt
válasz bobalazs #169417 üzenetére
Hmm ezt néztem én is, de akkor mi értelme a TriXX BOOST-nak? Lehet hamarabb fejlesztették ki, mint ahogy az AMD elérhetővé tette Adrenaline-ben
CJ4567 a fentiek alapján tárgytalan, megy a 2.0 mindenhol (és 1 fölösleges programmal kevesebb).
[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
avar29
tag
válasz arcitec #169415 üzenetére
265 ezer, PlayIT Store vásárlás, garancia 2024-ig.
280 ezer, AQUA vásárlás, garancia 2023 szeptemberig
Azért linkelem ezt is, 255 ezer, csak nem tudjuk, hova szól a 2 hónap garancia. -
KAMELOT
titán
válasz egyedülülő #169412 üzenetére
Én vennék egy 3090-et. 350k környékén vannak garisak.
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
SirRasor
addikt
válasz avar29 #169410 üzenetére
Jogos a fejtegetés; ez alapján tényleg a 3080 éri meg jobban, ha kb. ugyanannyiért tudja megvenni.
Eszembe jutott még valami: Far Cry 6-nak szerintem eszméletlen szép grafikája van. HD texture pack is fent van, be van kapcsolva. Minden fullon+RT+FDH-ben 7 GB alatt van a vram felhasználás. Persze ehhez megfelelő optimalizálás is kell, de ezek szerint kivitelezhető és még a 8 GB-ot se maxolja ki.PuMbA a játékkompatibilitás terén derűlátó vagyok az alapján, amit kemény 1 napja tudok: feltettem a kártyához javasolt Sapphire TRIXX szoftvert, amiben van valami TriXX BOOST. Heh, milyen kamubeállítás ez, nézzük csak:
"TriXX Boost enables gamers to run games at a higher FPS by reducing the rendering resolution and up scaling the final output image by integrating Radeon Image Sharpening."
Ez maga az AMD FSR kikényszerítése, ami minden játék alatt működik. Ja...hogy ezt így is lehet?Make Love not war!
-
egyedülülő
őstag
Úgy érzem egyelőre akkor maradik a 3080 nál, aztán majd ha váltok akkor megnézem aktuálisan milyen lehetőségek lesznek. Sok érdekes kommentet olvastam. Köszi.
[ Szerkesztve ]
"Ha lenéznénk az űrből a földre, nem látnánk az országhatárokat. Csak egyetlen kis bolygót látnánk."
-
harry
veterán
válasz egyedülülő #169402 üzenetére
En is hasonlo kategoriaban nezelodtem (6800xt, 6900xt, 3080), en most a korabban linkelt vizes 6900xt mellett dontottem, ez volt jo aron. Es igazabol kb ezt javaslom, ar-ertek aranyban amit epp meg tudsz csipni valami akcioban / hasznaltan. De egyik sem rossz vetel.
RT: izgi, de oszinten szolva ketlem, hogy tul sokszor eszre tudnam venni a kulonbseget, a raszterizalas mar annyira pro szinten van (lehet ebben van egy adag onigazolas, de amig a 3080 dragabb lett volna, es raszteres modban kevesebbet hoz a 6900xt-nel, addig csak az RT nem billentette volna oda a merleget nalam). 6800xt meg azert esett ki, mert minimalis volt az arban a difi, de megint, ez piac / akciok kerdese.
Note: 1440p-re kerestem kartyat, de szerintem 4k sem kene mar gond legyen / nem tudom ott mekkora difik vannak, elvileg nem sok ott sem.
ANOka: koszi a tippet!
[ Szerkesztve ]
-
avar29
tag
Nem gondolnám valós problémának a 8-10GB VRAM-ot.
SirRasor említette, hogy a Shadow of The Tomb Raider megzabál 10GB-ot: 1440p/4K 3090 (Ti), 4080 tesztet néztem. Ultrawide 1440p-n valóban megeszik 9-10GB-ot (bekapcsolt RT mellett) de 1080 és 1440p-ben nem tudok olyan játékról, ami modolgatás nélkül elkérné egy 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti VRAM-ját. Talán létezik, jelenleg 0,1% körüli arányban. És ugye te 10GB-os kártyát néztél, az nem mostanában lesz kevés. Mostanában sokszor ment a találgatás a VRAM-okról itt a topicban, úgyhogy számtalan tesztet néztem 3070, 3080 kártyákról, hogy mennyi VRAM-ot kérnek tőlük a játékok: 99%-ban 7500 alatt marad a 3070 esetében, a 3080-tól pedig néha elkér 8,5-9GB-ot egy játék, de ennyi. Egyedül a Warzone kéri el azt, ami van (3080: 9200MB, 3080 Ti: 11500MB, 3090: 22000MB), de nem hoz magasabb teljesítményt, a 3080 Ti és 3090 között nincs 3% különbség, pedig utóbbi kétszer annyi VRAM mellett dolgozik.
De tegyük fel, hogy mégis bekövetkezik: valamelyik játék elkéri a 3080 10GB memóriáját, emiatt a kártya kevesebb FPS-t nyújt, mint a 12GB-os verziója: Extreme Ultra+++ helyett csak Super Ultra ++ lesz az egyik láthatatlan beállítás és kész. Élvezhetetlen nem lesz egyik játék sem csak azért, mert elkérne még 200MB-ot a kártyától. És ez még 4K Ultrán sem következett be, 99,9%-ban nem okoz bottlenecket még a 8GB sem. Egyszerűen 90%-ban hamarabb fogy el a kártya ereje, mint a VRAM. És ez így is marad, amíg 100-ból 95 játék Nvidia-ra van optimalizálva. -
avar29
tag
válasz traktorgumi #169373 üzenetére
Ha kell a Ray Tracing, mindenképpen Nvidia! Én jelenleg nem tudok érvet sorakoztatni az új mellett (ha ÁFA nélküli vétel, az más tészta, de amúgy irracionális döntés). Nem tudom mennyi a kereted, 220 ezertől 3080. A 3070 Ti-t nem tudom hova tenni, alig 10%-kal tud több FPS-t nyújtani a 3070-nél, miközben jelentősen drágább használtan (~160 ezer vs 200 ezer) és annyival fogyaszt többet, mint a 3070 a 3060-nál (ahol 50%-kal több teljesítményt nyújt a 3070). Való igaz, hogy a 3080 sem nyújt annyival többet, hogy 25%-kal többet fogyasszon a 3070 Ti-nál (+50% a 3070-hez képest), de azért utóbbihoz képest már egy másik szintről van szó. És nem, nem spúrságból említem mindig a fogyasztást, hanem csak egyszerűen ne fogyasszon többet a kelleténél.
Én mindenképpen a használt 3080-at javasolnám. Legyen garancia, ne legyen irreálisan drága (290-300 ezer) és bestbuy lesz. -
PuMbA
titán
válasz SirRasor #169407 üzenetére
Mert még most van készítés alatt és aztán még játékba is bele kell rakni DX12 is milyen sok idő lett, mire általános lett. Nehéz megmondani, hogy mikor lesz és mennyi lesz az elterjedési idő. A jelenre lehet a legbiztosabban felkészülni, a többi majd idővel kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz PuMbA #169403 üzenetére
Megnézve az Ubisoft előadását, egyik sem marad e kettő közül. Az új hívószó a HPRT, ami a High Performance Raytracing rövidítése. Kvázi motoron belül mélyre integrált nagy teljesítményű sugárkövetés, ahol a nagy teljesítményt a DXR szabványon túli kódrészek biztosítják. És egyébként egészen döbbenetes, hogy pusztán szoftverből mekkora minőségelőnyt és mennyi sebességet lehet így nyerni. Nem tudom, hogy mennyit lehet mondani, de a HPRT kód még natív felbontáson számolt RT-vel is gyorsabb, mint a szabványos DXR kód a felbontás nyolcadával számolt RT-vel. És eközben a HPRT kód VRAM-igénye nem megy 14 GB fölé, míg a DXR kódnál 25 GB.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Ezt nézd meg a 2. percig és a döntés talán egyszerűbb lesz. Nehéz döntés egyébként, mert nem tudjuk a jövőt biztosra, hogy a Cyberpunk vonal marad vagy leváltják az egyszerűbb, kiegészítő RT dolgok, mint amit a Far Cry 6 csinál, hogy majdnem a teljes rész raszter és ahol a raszter már nem működik, csak ott lesz RT. Ezzel a módszerrel az AMD sem ad rossz teljesítményt.
[ Szerkesztve ]
-
SirRasor
addikt
válasz egyedülülő #169399 üzenetére
Szerintem textúrák > RT
Szerintem többet ér jelenleg a vram.
vramból jelenleg 10+ GB-ot megzabál a Shadow of the Tomb Raider.
A most kijövő csúcs VGA-kban már 20+ GB van, középkategóriában 12 GB.Make Love not war!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Techpowerup VGA tesztek /VGA teljesítmény összehasonlítására alkalmas/
Az AMD grafikus feldolgozó egységek listája
Az Nvidia grafikus feldolgozó egységek listája
Az Intel/Intel Arc grafikus feldolgozó egységek listája
5+1 kritikus dolog, amire oda kell figyelned használt videókártya vásárlásánál
Videókártya tesztelések a King's Tech-től, amely nemcsak szórakoztató, de egyben tanulságos is
- Fujifilm X
- PlayStation 5
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- ASUS ROG STRIX Geforce RTX 3080 Ti OC 12GB GDDR6X 384bit
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
- AKCIÓ! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális EVGA GeForce FTW3 ULTRA GAMING RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X 256bit Videokártya
- BONTATLAN! ASUS ProArt GeForce RTX 4070 OC 12GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest