Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mankó

    veterán

    Egy privát beszélgetésből másolok egy részletet, hátha másnak jól jönnek még a tapasztalatok.
    65 colos tv-kről van szó.

    "Nem könnyű jó tv-t, jó áron venni. Az ember azt gondolná, hogy vesz egy tv-t 500 ezerré és minden fasza lesz. Hát el kell hogy keserítselek, nagyon nem így van. Nincs tökéletes tv, ami minden tekintetben meg felelne, szerintem még millióért se. Gyakorlatilag végig mentem az 500 ezres tv-k nagy ágyúin 3 hónap alatt, szóval van kicsi betekintésem. Sony XF9005, Samsung Q80 Qled, Panasonic FZ800 Oled.
    Az a kérdés, hogy miben kötsz kompromisszumot a jobb képért, vagy nagyobb méretért. Ne siesd el a vásárlást, ha már eddig kibírtad! Vidéken nincs lehetőség összehasonlítgatni élőben a kiszemelt tv-ket, marad a fórum, meg az összehasonlító youtube videók, amik gyakorlatilag csak a főbb különbségekre elegek. A MM-ban, Euronicsban kiállított tv-k képét az ember mind szépnek látja, mert a rajtuk futatott demo-k mindegyiken jól néznek ki. Otthon aztán a letöltött filmek már máshogy néznek ki, illetve ki jönnek azok a hibák, amikre nem tud az ember figyelni az áruházakban, mert nincsenek meg az otthoni körülmények, mert át van vágva az ember szeme a látott demo-kkal. Jobb ha az ember rá szán egy délutánt, esetleg napot és vitt anyaggal teszteli a kiszemelt tv-ket. S van, amit akkor sem fog látni, de talán a főbb dolgokat igen. Sajnos én nem tudtam ezt meglépni, de ha most vennék tv-t tuti így csinálnám.
    Szerintem te is bele estél abba a hibába, hogy a meglévő keret szerint választanál tv-t. Ne tedd! Fogj egy papírt és vedd számításba, hogy mik azok a fontos paraméterek amikből nem engedsz és mik azok amiket feláldoznál értük. Attól nincs rosszabb, mikor már ott a tv, és csak később esik le, hogy ezt meg azt inkább beáldoznád, hogy azt a hibát ne lásd.
    A fenti 3 tv mind jó tv a maga nemében, de az ember mindig a legjobbat szeretné a pénzéért, és én is úgy voltam vele, hogy fél misiért ne legyen már ilyen olyan hibája. De lesz. Valamit mindig fel kell áldozni azért, hogy tökéletesnek ítéld a választott tv-t.
    Nehéz lenne sorrendet felállítani a 3 tv között, mert mindegyiknek van pozitív és negatív oldala és csak néhány dolgot emelek ki.
    Sony XF9005: megjelenítőnek tökéletes, szép színek, jó feketék. Gyári beállítással is ok. Hangja, távirányítója átlagos. OS nekem nem jött át, látni az Android rejtett hibáit, amik később még okozhatnak galibát. Meg lehet találni a dolgokat, de lehetne egyszerűbb, átláthatóbb. 4k-ban jó input lag, full hd-ben már nem túl combos. A tv kinézete bazári műanyag, gagyi hatású, mint a távcsatijáé. Mozgása néha meg megrecccent, pedig a menüjében az interpolációk majd minden maxra volt húzva. Bevilágítás, felhősödés volt és nem is kicsi. Ezt azért már jó lenne elfelejteni 2019-ben. Fekete átvezető képeknél is jól látszottak. Feliratoknál jól észrevehető fény glória. Van Dolby Vision és ki tudja tolni a DTS-t. HDR-t nem teszteltük, de fényereje meg van hozzá, úgy hogy gond itt sem lehet.
    Samsung Q80: nekem a mozgáson kívül minden másban megfelelt, amíg az Oled-et nem láttam. Nagy fényerő, kellemes színek, nagyon jó fekete. Fekete átvezető képeknél mintha kikapcsolva lenne a tv. Bevilágítás, felhősödés nulla. Teljesen homogén kép. Input lag tökéletes, mindenhol. Hangja brutál jó. Hi-fi hangzás, agyon ver egy sound bart, átlagos filmekre, youtube-ra tökéletes, persze egy dedikált hm-it nem vált ki, ott erőteljes, borzongató mozihatás érhető el. Átlátható könnyen kezelhető menü, logikus felépítés. A kapott okos távirányító jól kezelhető, kézre álló, tanítható, hangirányításre is rávehető. Menüje gyors, könnyen átlátható. Fehér feliratoknál , objektumoknál nagy fény glória, amit menüból sikerült kicsit kompenzálni, jobb lett, de még mindig látható. Médialejátszóban szürke feliratnál eltünik, de a filmek eredeti nagy fényerejű fehér objektumai, eredeti feliratainál mindig is látszani fog. Képe szép, részletes, feketéi szépek. Mozgása nagyon szar. Hónapokig állítgattam, volt amikor örültem mert nem látszott, aztán olyan élesen, fájóan megrendítően szar lett, hogy a filmtől is elment a kedvem. Egy ilyen után döntöttem az eladás mellett. Akadó mozgás, szellemképesedés gyors és lassú mozgásoknál, háttér megjelenítésénél. Van hogy akkorákat rántott a oldalirányú svenknél, hogy majd kiesett a szemem. Teljesen megölte a minőségi mozizás élményét számomra és elvette a kedvem az amúgy pozitív megítélésű tv-től. Megjelenése, talpa minőségi, anyagra és megjelenésre egyaránt. NIncs DV és DTS. HDR megjelenítése tökéletes, már már zavaró.
    Panasonic Oled: Talpa robosztus, megjelenése visszafogott, minimalista, de pont emiatt nekem tetszik. Kinézetre a Samsung szebb, de ez sem mondható csúnyának, mindenképpen jobban néz ki, mint a Sony. Távirányító hagyományos, műanyag, nagy, felejthető darab, de azonnal kezelte a lejátszót és az erősítőt, minden nemű beállítás nélkül. Hangirányítást nem tudja.
    Menüje egyszerű, gyors, de szokni kell. Mindenre van külön gomb a távirányítón.
    Megjelenített képe nagyon jó, fenomenális. Bevilágítás, felhősödés nincs. Már a gyári beállítású színei is olyanok voltak, hogy beleszerettem. A beépített THX minősítésű beállításai meg mindent visznek. Vannak olyan képek, videó folyamok, hogy akár ott is lehetnék, akkor se lenne a valóság szebb vagy részletesebb. Rettenet jó. Olyan részleteket is felfed, amiről eddig tudomásom se volt. A 2 led tv inkább összemosta a részleteket és úgy éri el a jó feketéket, színeket. Nekem nem jött ez le egyből, haver mindjárt megmondta az első bekapcsolásnál, hogy ennek már most jobb színei vannak. Egyszerűen zsigerből érzed, hogy ez jobb. Vannak olyan filmek, jelenetek, hogy rázsibbadtam, hogy basszus ez mennyivel jobban néz ki itt, mint a Samsungon. Tegnap a Hunter Killer küldetést néztem újra, volt 2 olyan jelenet benne, hogy visszanéztem 4x annyira tetszett. Nagyon furcsa, de teljesen más mozi élményt ad, pedig ezen is szép és a másikon is, de az oled minőségibb, élőbb kép. Tegnap megfordult a fejemben, hogy a világító ledeket is eltakarom, hogy teljesen vak sötét legyen a szoba, de még így is hogy volt ami világított így is annyival többet adott a filmezéshez, hogy voltak részletek, amibe bele borzongtam. Lehetetlen ezt átadni így képernyőn olvasva, de néhány dolog remélem átmegy.
    Mozgásban itt is vannak zavaró részletek, de jobb, tényleg jobb a Samsungtól, még próbálgatok ezt azt, de ezzel már megalkuszok, mert képben annyival többet ad.
    Fényereje kisebb, de még így is bőven elegendő a HDR-hez. S itt legalább nem fárad el annyira a szemem, mint a Qlednél. Input lagja kisebb, de egyáltalán nem vettem észre különbséget a Qledhez képest. Hangja lényegesen rosszabb a Samsungtól, a Sonytól viszont jobb. Mivel HM rendszer van, így ARC-vel áttolva a hangot erősítőre, nem negatívum.
    Semilyen szövegnél, objektumnál nincs fény glória. Sehol. Sugárzik fekete háttérnél a fehér szöveg, de nincs glória, megvilágítás ellipszisben. A Sonynál nagyon lehetett látni, a Samsungnál kicsit lehetett rajta javítani, az Olednél alapból nincs. Marha jó.

    Ha mindenesnek kellene tv, akkor egyértelműen a Samsung viszi a pálmát, de a mozgásával meg kell barátkozni vagy messzebb kell a tv-től ülni, (nálam 2.8-3m) hogy a távolság jobban összemossa a zavaró akadásokat, szellemképesedést. A Sony is jó választás, de a 2 másikhoz nagyon túl van árazva, mint az összes Sony termék.
    Ha a képi megjelenítés a fontos, akkor az Oled mindent lesöpör. Tegnap voltam a srácnál fifázni, aki elvitte a régi Sonymat. S bár még mindig szeretem azt a tv-t, (6 év nem múlik el nyomtatlanul) nagyon kitűntek a különbségek. Rácsodálkoztam, hogy mennyivel kisebb az 55-ös méret (pedig amikor cseréltem, még asszony is megjegyezte, hogy nem túnik annyival nagyobbnak az új), pedig dehogy nem. Átvezető fekete képnél egy világos szürke bevilágításos massza fogadott, csak lestem, hogy eddig hogy bírtam ezt nézni. Összemosott színek, de tiszta kép. Régebbi technika, összemosott, kevesebb részletet tartalmazó folyamatos kép messzebbről, vagy ugyanakkora távból kisebb kép.
    Lehet egy Sony Oled-en folyamatosabb lenne a kép dupla áron, ott meg lehet más idegesítő hibába futnék bele, az áráról meg inkább ne is beszéljünk. A Sony amikor vettük 350 volt, nem bántam meg, hogy kifizettünk érte annyit, mert a mai napig jó vételnek tartom. A Samsung 385-ös ára bomba vétel volt. Ha nem lett volna a mozgása fos, most is az lenne. A Panára 100-at fizettem, de a Samsungon buktam 35-öt, amit végül is nem bukásnak élek meg, mert 3 hónapot használtam. A 100-as ráfizetést bőven kompenzálja a jobb kép, hogy elbuktam néhány kényelmi funkciót, vagy jobb hangot az meg annyira nem érint, mert a hm kiváltja, illetve a Pana-n is elérem más formában. Ezért mondtam az elején, hogy meg kell alkudj magaddal, hogy mit tartasz fontosnak. Én most is azon a véleményen vagyok, hogy van amiért megéri többet fizetni, vagy kompromisszumokkal valami mellett letenni a voksot.

    A mozgássos dologgal kapcsolatban meg arra jutottam, hogy a 24p ekkora távolságból, ekkora méreten 4k felbontáson mindig fog produkálni zavaró akadásokat kisebb nagyobb mértékben, teljesen mindegy milyen drága tv-t választok. Ha nem akarom látni ezt kisebb tv-t kell választani, mert messzebb nem tudok már ülni. A 65 col után már nagyon nagy érvágás lenne számomra az 55-ös méret.

    Nagyon meg kell gondolni a tv vásárlást és inkább szánj rá több időt, mint hogy szívd a fogad utána, hogy jaj inkább fizettem volna érte egy kicsivel többet."

Új hozzászólás Aktív témák