-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
oAcido
aktív tag
Sziasztok!
SSD vásárlása előtt állok.
Otthoni felhasználásra lenne: rendszer meghajtónak, programoknak, egy-két gyakran elővett játéknak
MSI Z97 Gaming 7 lapban lenne használva (m.2 adapterrel, mert az alaplapi PCIe x2 csak). Adapterrel használva tudna bootolni a Win?
Adata SX8200 480GB-ot néztem ki magamnak. Aprón nézelődve Samsung PM961 512GB-ot láttam, viszonylag jó áron.
Vegyem az Adata-t vagy nem éri meg azt a 10 ezres felárat a Samsunghoz képest?
-
villifog
tag
válasz
Tockos25 #49396 üzenetére
Esetleg az ADATA 256GB SU900-as ssd. Nem TLC, hanem VNAND MLC.
-
cyberkind
félisten
Sziasztok!
Laptopba vennék csak játékra SSD-t 1TB-os kivitelben. Ez a modell jó lehet, vagy menjek feljebb a Samsung-ra?
Köszi!
Üdv!
-
Tockos25
tag
-
joe999
tag
Sziasztok!
Mini PC-be kellene egy olcsó 120-as SSD. HTPC -nek van használva gyakorlatilag 0 írás mellett. Találtam egy ilyet 3 év garral, kedvező szállítással:
[120GB LITEON MU3 PH6]
[link]
Speckó alapján nem tűnik rossznak 3D MLC 3 év gar. Szerintetek megér egy próbát, vagy válasszak kicsit drágábban a bevált típusok közül? -
tamasas0913
tag
válasz
excalibur36 #49393 üzenetére
Szia.
Igen a minél nagyobb a jó. Annál nagyobb a terhelhetősége az SSD-nek. -
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
Mit jelent ez?
"Élettartama körülbelül 144 TBW körül mozog, amely 5 év garancia mellett, ez körülbelül 30% átírás teljes napi kapacitásnál. "
"állóképessége körülbelül 72 TBW, mely 5 éves garancia esetén naponta a teljes terhelés 30 százaléka. " ezek közül melyik a jobb?
Egyáltalán mi a TBW? Ha ez a szám minél magasabb annál jobb?
Az M.2 interfész a sima SATA csati?ezt rá lehet kötni a SATA csatlakozóra?
Az 550 MB/s olvasási sebesség, és 440 MB/s írási sebesség jó?
A v!laszt és a segítséget előre is köszönöm! -
palipa
csendes tag
Sziasztok!
SSD-d keresek, a következő korláttal:
Jelenleg egy Gigabyte P35-DS3-at koptatok.
Később ősszel, vagy jövőre váltanék AM4-es platformra.1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
~35e Ft
2. Mekkora SSD-re van szükség?
500 GB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Asztali gép, SATA3 (M.2 PCIe még nem érdekel, túl drága és nem tudnék mit kezdeni a teljesítménnyel egy SATA-s SSD-hez képest)
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD?
Gigabyte P35-DS3
MSI B450 Tomahawk
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD?
>= 3 év
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Tök átlagos. Szoftverfejlesztés és néha játék, főleg régiek, előbb-utóbb Dishonored 2, újabb Wolfenstein-ok, Witcher III és ELEX.Igazából a Crucial MX500 és a Samsung 860 Evo között vacillálok. Van bármi, amiatt az előbbit érdemes vásárolnom, vagy a Samsung ellenjavallt, a kisebb árcédulán kívül?
Köszi!
-
Emperor_
addikt
válasz
excalibur36 #49387 üzenetére
Mindkettő jó választás, vedd azt amennyi garit szeretnél!
Minden SSD.t ajánlunk, ami a fenti Összefoglaló.ban benne van 😉.
-
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy SSD-t rendszermeghajtónak a gépembe.
Ezt a kettőt néztem ki magamnak:
ADATA Ultimate SU800 SSD 128GB
Intel 545s 128GB SSD
Melyiket ajánljátok, melyiket tartjátok jobbnak, gyorsabbnak,hosszú távon megbízhatónak?
Illetve milyet tudnátok még ajánlani 128 és 180 GB. között? -
Emperor_
addikt
válasz
elistvan #49377 üzenetére
Szia!
Bocs, telórol nem annyira megy link-kek beszúrása.
Igen, erre. Van némi sebességkülönbség az AHCI javára és több parancsot támogat. Jobb azt használni.
Leklónoz, kicserél, elindít, működést ellenőriz. Ha minden ok, akkor: Registry hack és abban leírt BIOS matatás lépései sorban.
-
A21
tag
Sziasztok!
Fórumban még nem volt említve. HP notebookban ketyeg. Vélemény lenne-e róla esetleg? Megbíhzahtóság érdekelne hosszabb távon, meg a gyorsasága. Köszi!
sandisk sd9sn8w-256g-1006
-
secular
tag
Sziasztok!
ASUS X555LB-DM089D típusú laptopomat bővíteném ssd-vel.
DVD meghajtó helyére menne viszont a beépítőkerethez lövésem sincs. Egy féle van? Vagy ez is több márkában létezik? Tudna valaki ebben segíteni?Valamint egyszerűbb lenne ha lenne M.2-es foglalat a laptopon, de erre való utalást nem találtam a honlapon (akkor nincs?), hol tudnám ezt ellenőrizni?
Köszönöm a válaszokat!
-
Beni2360
félisten
Erre valaki !
Vagy van egy 840 EVO 4 éves 521 nappal saját tulajdon a régi lapiból.
Vagy egy HYPRE X Fury 120 Gb 5 nappal. MCL -
elistvan
őstag
Ami ezen cikk alapján lópikulányit számít.
-
elistvan
őstag
válasz
Emperor_ #49376 üzenetére
Utólag miután leklónoztam? Erre gondolsz? De miért olyan lényeges az ahci mód ha csak a menet közbeni eltávolításért felel? Én akarom, ki-be pakolgatni, főleg, hogy oprendszer lesz rajta.
-
SliM
csendes tag
Hello Mindenki!
Van egy Kontron KTQM87/mITX configom és szemezek az NVME SSD-kkel egy ilyen adapterrel a PCI Express x16 foglalatba: [AXAGON PCEM2-S PCIe NVMe M.2 adapter]
Kérdésem, hogy működne-e a dolog, vagy felesleges pénzkidobás lenne?
Vagy hol kaphatnék erre választ?
Netes keresés nem sokra vezetett.A legerősebb verzió I7-4860EQ procival.
Köszi előre is
-
elistvan
őstag
hello!
SSD-t szeretnék venni és lenne pár kérdésem:
A kinézett típus:
Kingston SUV400 120G SSD (használt, 30 giga írás van benne)A szüleim core2-es gépébe lenne amiben egy 500-as hdd mellé kerülne 350-es FSP táp mellett.
Viszont a win7 nem ahci módban lett telepítve a vinyóra. Klónozás után ez a rendszer működne
ha utólag kapcsolnám be a biosban? -
core i7
addikt
Sziasztok megszeretném kérdezni érdemes-e Windowsnak külön SSD-t venni? Vagy mehet egy SSD-re minden? és mi a véleményetek a western digital SSD-kről érdemes-e ilyenben gondolkodni? TLC techonologia mennyivel hal hamarabb mint a MLC?
-
ates85
tag
Sziasztok!
M.2 PCIe SSD-t tervezek venni, de nem tudok dönteni kettő modell között.
Kingston A1000 480GB
Samsung 970 EVO 250GB
Árban mindkettő 30 ezer körül van. Kérdés megéri e a 970 EVO nagyobb teljesítménye kisebb kapacitással a Kingstonnal szemben? 250 GB épp elég lenne nekem, de tudnám azért hasznosítani azt az extra tárhelyet amit a Kingston nyújtana. -
Gumicuminudl
csendes tag
válasz
Gumicuminudl #49162 üzenetére
Ahogy ígértem, itt egy teszt a régi és az új ssd-vel. : [link]
-
Frawly
veterán
válasz
szokel16 #49364 üzenetére
Nagyon vészesetben az A400 vehető, de megéri azt a kicsi felárat az Adata SU800. Az A400, meg a 120 gigás UV500 hajlamos belassulni nagyobb fájlmásolásoknál, mikor kifogy alóluk a cache, emiatt kicsit lassúcskák, de lassabb gépekben azok is vállalhatók.
(#49363) galervin93: neked is ugyanezt tudom tanácsolni. Csak annyival egészíteném ki, hogy SU650-et ne vegyetek, mert vannak közöttük szériahibásak.
-
dhcodoki
senior tag
Sziasztok!
Adott egy MLC-s és egy TLC-s SSD. Nagyjából mindkettő megbízható, jófajta termék.
Illetve van két gépem, az egyik NAS-soláshoz, torrenthez (HDD-ről 24/7-ben) és egyben filmlejátszáshoz (Kodi + madVR), a másik netezéshez, photoshop-hoz, irodai alkalmazásokhoz van használva.
Melyik gépbe, melyiket javasoljátok?
Köszi! -
szokel16
csendes tag
Sziasztok
Szeretnék érdeklődni, hogy milyen ssd-t ajanlanátok, amire csak a programok és a windows lenne felrakva. Sima böngészés, filmezés. Elég egy 120 GB-os is.
Kingston A400 lett nézve, mert elég jó áron van. Ez jólehet vagy inkább másikat ?
Előre is köszöntem.
-
galervin93
addikt
Üdv!
Meglepve tapasztalom, hogy elég szépen alászálltak az SSD árak az elmúlt egy-két évben.
Van egy horgász egyesületi laptop nálam, ami már elég öregecske. Nekem van egy halott laptopom 2*4 giga rammal, amit be is pattintottam, észrevehetően pattogósabb lett (2 giga volt benne...), a 32 bites Win7 lát is belőle 4-et, gondolom a másik fele is jó, majd egy 64-es Win10 ki is használja, mindegy, nem is ez a lényeg. Egy i3 2310M a lelke szegényemnek, a kérdés az volna, 10ezer körül melyik az az SSD, ami ajánlott a jelenlegi 5400rpm-es ezer éves vinyó helyett? Méret igazából nem számít, mert csak oprendszer meg Word, Excel, valami pdf-olvasó meg egy böngésző fog futni rajta, semmi egyéb, így igazából egy 64 gigás is simán elég volna, de úgy látom annyira összefolytak az árak, hogy egy 120/128-as szinte ugyanilyen árban kínál dupla tárhelyet. Szóval a kérdésem, melyik az a 120/128-as SSD, ami már ajánlott? Pl. Kingston A400, Adata SU650, WD Green 120 giga ilyen 10k körül már elfogadható évi max egy-két száz óra használatra a fent progik mellett? (ja igen, Sata3 csatis) -
ryke1
tag
Sziasztok,
a kereso nem dobott itt semmit a "Kingston SSD A400 2,5 Zoll 480GB",
mennyire hasznalhato?
Koszi az infokat -
tamasas0913
tag
válasz
bftsroli #49355 üzenetére
Szia. Épp szombaton érkezett meg nekem a 970 EVO.
Z97X-SLI lapba ment. Valóban visszafogja a 10Gb-es csatoló. Ennyit tud benne.
Én rendeltem hozzá egy PCIe 4x átalakító adaptert ami majd megy a második vga slotba. Amúgy egy későbbi újabb rendzerre gondolva vettem meg én is. -
Frawly
veterán
válasz
lgabci #49354 üzenetére
Így van, nem aggódni kell, hanem használni az SSD-t. A HDD-ken is lehet adatsérülés, az adatok checksumja ott sincs alapból tárolva. Ha fontos nem csak a metaadatok, hanem az adatok integritása is, akkor ZFS-t, Btrfs-t kell használni, Windowson ReFS-t. Esetleg az adatokat tömörítve tárolod, mert akkor szintén van checksum.
Az FTL sérülése legalább olyan ritka jelenség, mint a hibás proci. Mindenki olvasott olyanról, aki látott olyat, aki ismert olyat, akinek hibás lett a procija. Közben meg élőben hibás procit nem sokan láttunk (hacsak nem hűtőt lekapva kapott lángra), beszélhetek szerintem többek nevében, legfeljebb tévedek. Még tuningkor és túlmelegedéskor sem nagyon szoktak meghibásodni, inkább fekszik ki az alaplap alattuk.
Persze elméletileg nincs kizárva. De a lottó ötösödnél is kisebb a valószínűsége. Egy simán fejlesztésre használt desktop/munkagépen kár emiatt aggódni.
A parity bites ellenőrzés azért kopott ki a memóriáknál, mert nem ért sokat.
Szerintem több mint a világ fele használ mára már SSD-t, és ez az arány egyre emelkedik. A végén nem is sebességben fogják elverni a HDD-ket, hanem adatsűrűségben, a HDD-knél küszködnek, hogy 20 TB felé menjenek, SSD-knél meg már fölé tudnak menni. Hosszú távon a HDD-k halálra vannak ítélve, addig szép lassan haldokolnak, míg az olcsóság miatt még használatban maradnak puszta adattárnak.
-
Geth
veterán
válasz
bftsroli #49355 üzenetére
Menni megy, csak ahogy írtad, az SSD sebességét megnegyedeled.
Másik opció még, hogy lemondasz az x16-os GPU-ról, és átalakítóval rakod be egy slot-ba. Ekkor az SSD-t kimaxolhatod, cserébe a GPU-nak fenntartott slot is csak x8 lesz (a lap leírása alapján).
De azért leírom, mert ez a standard jótanács, hogy amiket felsoroltál, arra elég egy megbízható (és ugyanezért a pénzért sokkal nagyobb) SATA SSD. -
bftsroli
csendes tag
Sziasztok!
Samsung 250GB 970 EVO MZ-V7E250BW M.2 PCIe SSD-vel van valakinek tapasztalata MSI Z97 Gaming 5 (1x 2280 Key M, PCIe Gen2 x2/SATA) lappal? Működőképes lenne azon kívül, hogy a gen2 x2 miatt lassabb lenne?
Win10, alap programok illetve 1-2 játék kerülne rá. -
lgabci
újonc
válasz
Frawly #49352 üzenetére
Köszönöm a részletes választ.
Akit kérdeztem, mindenki azt mondta, hogy nem érdemes az SSD belső működésével törődni. Kell venni egy (pl. itt) ajánlott típust, és azt használni. Plusz ezt is említették, hogy már volt nekik is áramszünet és nem történt baj (ami nem jelenti, hogy a jövőben sem történik).
Volt, aki ide irányított, hogy kérdezzem meg ebben a fórumban.Mivel mindenki azt mondja, hogy amit kergetek annak nincs értelme, így valószínű én láttam rosszul a dolgot.
Azért valamilyen filesystem szintű védelem jó volna. Sajnos Ext4-ben csak a metaadatokat védi checksum, a file-ok tartalmát nem (és az F2FS-nél is azt írják, hogy egyáltalán nincs checksum). Még alszok rá egyet. Lehet reggelre a checksum se érdekel már: a fél világ SSD-t használ, és senki se törődik a belső működésével.Memória: a PC-kben eredetileg volt parity bit :-)
A memóriát is szoktam tesztelni alaposan. Ennek ellenére volt már, ami később elromlott.
Még sarkalatos pont a tápegység.
De már láttam hibás CPU-t is: a cache-ben ment el egy bit, a memóriatesztben szépen periodikusan ismétlődő hibák voltak, akárhányszor volt kicserélve a memória másikra. Enne ellenére az oprendszer boot-olt és működött is egy darabig. A cache-t letiltva jól működött. CPU csere után újra tökéletes volt a számítógép. Igazából bármi tönkremehet, miért épp az SSD miatt aggódtam. -
Beni2360
félisten
Sziasztok:
Adott egy új Acer Aspire 5 A515-51G-557U lapi 1 TB vinyóval 8 GB RAM-mal és egy nagyon jó win10 + stb rendszerrel.
Szeretnék mellé egy M.2 SAMSUNG 860 EVO 240 GB SSD-t berakni.
Felhasználás csak napi szinten böngészés, stb semmi nagy munka.
Néha napján képek-videók szerkesztése alap szinten és videók kiírása- BD lemezre. Filmek a HDD-n lennének lementve.
Kérdéseim, jó amit választottam? És ehhez is letölthető a szoftver amivel szeretném a teljes rendszert progikkal együtt át tenni az SSD-re és onnan bootolni? -
Frawly
veterán
válasz
lgabci #49346 üzenetére
Szerintem ha sérül a FTL, akkor nem másik blokk tartalmát kapod vissza, hanem vagy semmit, vagy valami teljesen random adatot. Ez ugyanannyira elméleti eset, mint az ECC memória hiánya. A konzumer szegmens sose támogatta az ECC-t, mégis az emberek 99,9999%-a elvan nélküle, ha valahol memóriahiba is lép fel, azt azonnal észrevenni fagyás, újraindulás, kékhalál, kernel panic, stb. miatt. Ugyanígy SSD-n is marha gyorsan észre fogod venni, ha nem működik jól.
Én már számtalanszor áramtalanítottam SSD-t intenzív írás közben, ami nagyon nem javallott. Volt, hogy 5 mp-ig nyomva tartva a kikapcsológombot, volt, hogy USB-s adapterről (amelyről egyben a tápot is kapta), beragadt Win10 frissítés közben, amikor csak értelmetlenül darálta a lemezt, lerángattam, és semmi bajuk nem lett, semmilyen FTL nem sérült, pedig ezek durvább leállások voltak, mint egy normál, idle üzemben beütött áramszünet.
Ha annyira ragaszkodsz ehhez a power loss protection feature-höz, vegyél MX300-at. Még most is kapni, nem is olyan drága. Megbízható modell, nekem is van kettő, hibátlanul szuperálnak, de még máshonnan sem hallottunk rá panaszt, sok tera írás után is 100%-osak maradnak.
Ilyen FTL hibáról csakis memóriakártyáknál, pendrive-oknál olvastam, általában azokon is csak akkor, amikor dögledeznek megfele. Ezeken az eszközökön érthető, mert nincs aktív vezérlőjük, ami hibajavítást tudna végezni, de pl. a linuxos f2fs ez ellen is véd.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest