- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Corsa02
őstag
Sziasztok!
NAS vásárláson töröm a fejem, jelenleg egy routerre csatlakoztatott HDD és arra telepített Entware+Transmission rendszert használok, de egy NAS egy gyorsabb és stabilabb dolog lenne.
Amire használnám:
- Torrent, nem sok max 10 torrentet futtatok, de inkább csak 4-5 fut egyszerre.
- El tudjam érni kívülről, kívülről is el tudjam a filmeket indítani
- Okos TV-n keresztül tudjam lejátszani a videókat, filmeket
- FTP
- Halk legyenKb. ennyi. Tudnátok abban segíteni, hogy melyik NAS lenne erre a legalkalmasabb? Kb. max 50e-ret szánnék rá.
Köszönöm
-
WaterWawe
őstag
Köszi szépen. Lehet akkor inkább Seagate IronWolfok lesznek. Árban kb. annyi mint a WD RED és nem szerepelnek az SMR listán.
-
Noxy
veterán
-
válasz
WaterWawe #26840 üzenetére
Ezek a problémák jellemzően nagyobb terheléseknél jelentkeznek (pl. ha mondjuk real time írások vannak vagy tényleg a lehetőségek határán mozog az írási mennyiség), és szerintem RAID5-től, ahol már tényleg feladat a HDD-k összehangolása.
És szerintem ilyen esetekben is akkor, ha vegyesen vannak az SMR és a PMR HDD-k a tömbben.
MaCS
-
WaterWawe
őstag
-
-
WaterWawe
őstag
Köszi szépen a válaszokat.
Szerintem a ds220j lesz a nyerő, 2db WD RED vinyóval.
-
WaterWawe
őstag
Sziasztok!
Irodába vennék egyszerűbb nas-t. 2 slotosat, hogy esetleg legyen lehetőség RAID1-re. Még viszonylag új vagyok a témában, szóval röviden az elképzelés az lenne, hogy 4db Win10-es irodai gép erre csinálná a biztonsági mentéseket (doksik, excelek, könyvelőprogram mentései) automatikusan mondjuk naponta. Illetve alkalmanként készülne egy külső tárolóra is backup a nas tartalmáról. Torrent nem lesz, media stream ritkán.
Ami viszont lényeg lenne, hogy könnyen kezelhető, (lehetőleg magyar nyelvű) felület legyen, illetve ne kelljen mélyebb informatikai tudás alapvető funckiók eléréséhez. (Szóval ne kelljen nekem menni minden alkalommal amikor újra kell indítani, vagy valamit vissza kell állítani
). Illetve nyilván az ügyefelek adatai is rajta lesznek, szóval a biztonság sem utolsó.
Tudnátok ehhez ajánlani valami nas + hdd setupot? Megnéztem a Zyxel NAS326-ot, ami az összefoglalóban van, de írnak róla hideget - meleget. A Synologykról szinte csak jókat írtak, megérheti a többletköltséget ilyen felhasználásra?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
válasz
csabi1971 #26826 üzenetére
Tuti ez a baja.
10+ ilyent javítottam, mindegyik megy még.Ha szét van szedve a javításhoz, akkor érdemes a hűtőbordát levenni, lepucolni, normális pasztával újrapasztázni (pl. MX4).
A gombelemet is cserélni kell: CR1220 kell bele.
Végül a ramot is lehet bővíteni, 8GB SO-DIMM DDR3L 1.35V 1600Mhz (notebook)ram jó bele.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
csabi1971 #26819 üzenetére
A 4 lemezes 2015-s modell ( DS415+ ) utódja a DS918+
csak hát az közel nem 100EFt....
DS918+ , DSM 6.1.4 telepítése, Alap és SHR kötet létrehozása,bővítése,javítása.
-
csabi1971
csendes tag
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy öt-hat év használatot követően a 415+ nasom megadta magát. a négy led sárgán a bekapcsolást jelző pedig kéken villog. A szervizben nem reagál új HDD-re…
Elkezdtem nézni az utódját, ehhez kérném a segítséget. A torrent kliens kezelésére (max 20-30 futott egyszerre), a filmhez használt lejátszó 4K tartalmakkal való ellátására, és a zenei lejátszóm veszteséges mentes kiszolgálására használtam. 2-3 TB film anyag és bő 1 TB zenei anyag volt rajta 2 meghajtón. Egy minim szerver volt pluszban telepítve rá a DSD fájlok miatt. Egyéb szolgáltatását nem vettem igénybe, nem is tervezem, a nas szünetmentes tápegységen keresztül kapja a kraftot. A 415+ előtt egy 212-es volt, az gyengének bizonyult, sokszor akadt a kép, ezért lett komolyabbra cserélve. Milyen új készüléket javasoltok? -
sharp4
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy házi szerverrt létrehozni. Leginkább munka miatt, melyet távolról eltudok érni, és akár még dolgozni is tudok egy csatlakoztatott SSD-n. Melyik típus lenne erre a legmegfelelőbb?
-
A RAID4 sosem terjedt el, a RAID1 fölött a RAD5 és 6 van használatban, illetve a 10, ami valójában 1&0.
És Multibit jól írja: otthonra nem a RAID a jó megoldás. Nagyon sokszor leírtuk már, hogy a RAID a közhiedelemmel ellentétben nem adatbiztonsági megoldás, hanem a meghibásodás miatti időkiesést hivatott megelőzni.
Adatbiztonságra az első körben külön eszközön, második körben más földrajzi helyen, két és feledi körben meg más fizikai megoldással tárolt adatmentés a megoldás.MaCS
-
Veron
addikt
Úgy értettem, ahogy Airlac írta: neten érnénk el a NASt. :)
Patice válaszát nem értem. A RAID5t redundancia miatt szeretném, de lehet nem az 5ös a megoldás, hanem a 4es,vagy amit pippo írt. Van olyan adat, amit mindenképp tükrözve kell tárolni, és van amit nem fontos.
A Torrent sem egész nap pörögne egyébként és lehet snart home központként is üzemelne a NAS. -
Patice
nagyúr
Filmeket nem tárolnék RAID5 tömbben.
Tök felesleges.
Plex, Emby megoldja, hogy egyben lásd a tartalmakat, ami meg lehet külön külön ext4-re formázott HDD-ken. Így lehet mindegyik lemezre töltögetni és megoszlik a terhelés a lemezek között -
pippo76
tag
-
Veron
addikt
Mennyire életképes a következő megoldás?
Családi NAS adattárolásra (RAID5), filmnézésre, torrentre fizikailag különböző geolokációkról, lakossági internetelőfizetés használatával. Városon belül kellene megvalósítani a NAS elérését, a szolgáltató 200 mbit garantált féltöltési sebességes garantál.
Puszta számok alapján működhet, valakinek van közelebbi tapasztalata? -
Alex91
félisten
válasz
Dzsosy #26804 üzenetére
Ha nem baj, hogy esetleg a neteted nem tudja kihajtani torrent alatt, meg nem fog tudni transcodolni realtime, akkor az olcsobbak is megfelelhetnek. Ajanlanam meg a Qnap TS128A, 228A modelleket is. Synologybol ezek a legalja, mondjuk a 220j meg talan elmegy altalanos felhasznalasra. Ott a 118, 218-et ajanlanam indulonak. Ha tobbet tudsz raszanni, akkor Inteles NAS...
-
Dzsosy
senior tag
válasz
Alex91 #26803 üzenetére
Köszi.
Akkor ezek szerint erre a felhasználásra az említett gyártók bármelyik terméke tökéletes lehet.
Igazából ami még érdekelne még, hogy ezek az egyrekeszes, 30-40 ezer forintos NAS-ok mennyire használhatóak? Fájdalmasan gyengék/lassúak? Érdemes lehet az előbb említett célra, legalább egy árkategóriával feljebb lépni?Gondolok itt ezekre:
SYNOLOGY DiskStation DS120J - 40000 Ft
SYNOLOGY DiskStation DS220J - 65000 FtBocs, ha hülye a kérdés, de nem akarok "feleslegesen" kidobni pénzt, de ha azt mondjátok, hogy megéri a plusz 60%-ot, akkor hallgatok rátok. Tudom jól én is, hogy sokszor az olcsó cuccok valójában a legdrágábbak a kvázi használhatatlanságuk miatt.
-
Dzsosy
senior tag
Sziasztok!
A gyerek érkezése miatt a PC-met laptopra váltom és mivel eddig a PC üzemelt Plex média szerverként és torrentere is ezt használtam, így arra gondoltam, hogy a laptop mellé beszereznék egy nas-t (a PC hiányában).
Semmi extra igényem nincs. Plex szerveren 1080p film lejátszás egyszerre 1 Tv-n (szökőévente szóba kerülhet 2 db Tv is) és torrent futtatása, akár 20-30 db is egyszerre.
Távoli elérésre sincs szükségem. Igazából első körben router+HDD kombóban gondolkoztam, de ha lenne nem túl horror árú nas, ami kielégítené stabilan ezeket az igényeimet, akkor az egyszerűsége miatt inkább ezt vennék. HDD-m van.
Jó lehet ilyen felhasználásra egy olcsóbb NAS? A plex-et támogatja mindegyik?
Köszi előre is a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vicces képek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Futás, futópályák
- Megújult a PROHARDVER!
- Spotify
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- Acer Aspire 3 - Netezős laptop (i3 + 256GB SSD + Win 11 + HD)
- Eladó Apple 10.9-inch iPad Air5 Cellular 64GB - Space Grey model - 2023.09-es vásárlás
- Eladó Konfig I7-10700 32GB DDR4 512GB M2 SSD RTX5700XT 8GB K7!
- Félkonfigom eladó! (MSI GTX 1660 Super Gaming X, i3-10100F, HyperX Predator 16GB DDR4, FSP 500W)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest