Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Androidos fejegységek
- OLED TV topic
- Milyen notebookot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
válasz J0shu4M1ll3r #19097 üzenetére
nekem az első NAS egy Netgear Stora volt, leárazáson vettem, mikor kifutó lett, annyiért még jó volt, két évig el is voltam vele, de azért nem ajánlanám senkinek utólag, hogy olyat vegyen
mindig vannak olyan esetek, amikor valami, amit nem ajánlunk, megérheti, de nekem az a tapasztalatom a NAS használattal, hogy a felhasználói igények idővel erősen tudnak fejlődni, ahogy az ember ehhez alakítja az otthoni infrastruktúrát. eleinte nekem is csak annyi volt, hogy felmásoltam rá a filmeket, sorozatokat és a média lejátszó onnan játszotta le. aztán hegesztettem rá torrent klienst, és elkezdtem egyre több adatot elérni róla, na akkor lett kevés, a torrent és két párhuzamos 720p stream már nem fért bele a képességeibe.
azóta már ott tartunk, hogy otthon a legtöbb számítógépben nincs is HDD (kivéve a játékos gép, mert abba kell), a nagy méretű adatok a NAS-on vannak, van 2 média lejátszó, 1 laptop, 1 asztali gép, de a telefonok, tabletek is erről dolgoznak, automatán szedi le a cuccokat, menti a fontos adatokat felhőbe, a telefonokról felszinkronizálódnak a képek és egyéb fontos cuccok. mondjuk ehhez az otthoni hálózatot is hozzá kellett szervezni, de szerencsére amúgy is felújítottunk, mikor vettük a házat, szépen körbe lett kábelezve, az access pointok megfelelő pozícióba felrakva, hogy mindenhol legyen lefedettség.
biztos nem mindenki borul el ennyire, mikor otthoni hálózatot csinál, de iszonyat kényelmessé teszi a tartalomfogyasztást és inkább olyan cuccokat ajánlok, amik egy lakásban élő 2-3 fős háztartás igényeit pár évig ki tudják szolgálni akkor is, ha túllépnek az alapvető dolgokon.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz MaCS_70 #19098 üzenetére
Értem. Köszönöm a segítséget és a magyarázatot!
@ #19100 giorgio:
Köszi az infót. Én egyelőre egyedül fogom használni egy lakásban, és még csak most próbálom kitapasztalni, hogy mennyire van szükségem egy nasra. Aztán ha beszippant a világa, majd meglátjuk
A film nézés és torrentezés érdekel leginkább, azt mindenképp meg fogom nézni, hogy hogy bírja párhuzamosan.[ Szerkesztve ]
"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
félisten
válasz J0shu4M1ll3r #19097 üzenetére
Az is valami!
És a legtöbb felhasználó jellemzően nem ütközik bele a D-Link korlátaiba -- simán Te is közéjük tartozhatsz!
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz MaCS_70 #19096 üzenetére
Nálam is az a terv kb. hogy a filmeket tárolom majd rajta és egy pi3 lesz a lejátszó.
Ha meg mégsem jó, akkor is előrébb leszek tapasztalattal"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
félisten
válasz J0shu4M1ll3r #19093 üzenetére
Messze nem ennyire. A D-Link valóban gyengébb ár/értékarányban, mint a Zyxel (tehát nem érdemes megvenni), de teljesen jól használható. Régi kollégáméknál egy 320-as szolgálja ki az irodát -- teszi a dolgát, nincs rá panasz. (Filmeket mondjuk nem sokat másolnak, de azért néznek.)
MaCS
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz Multibit #19094 üzenetére
Ez igaz, én az enyémet pl. kaptam, úgy, hogy semmi pénz nem bánta
Csak a falhoz vágós részt nem értettem, nekem kicsit erős volt, de lehet azért, mert még nem merültem el benn annyira."There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
Multibit
nagyúr
válasz J0shu4M1ll3r #19093 üzenetére
Különbözőek vagyunk. Neked megfelel. Nekem nem kéne. A Zyxel alig drágább, de sokkal jobb. Soha ne legyen kizárólagos választási szempont az alacsony ár!
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz Essejó #19091 üzenetére
D-Link .. Ha nem akarod pár nap után a falhoz vágni hangos sikolyok közepette, akkor sürgősen verd ki a fejedből.
Ennyire rossz lenne?"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
-
Essejó
veterán
válasz kovbandi82 #19087 üzenetére
D-Link .. Ha nem akarod pár nap után a falhoz vágni hangos sikolyok közepette, akkor sürgősen verd ki a fejedből.
WD My Book World Edition: Volt ilyenem. Meghalt benne a 2 TB-s WD, a háza és az elektronikája elvileg valamelyik dobozom mélyén pihen, várva, hogy vagyok-e olyan lelkiállapotban, hogy összerakjam. Vagyis a berakott vinyó határozza meg a konfiguráció beállítását az az valahogy fel kell rá bűvészkedni egy linux alapú működtető szoftvert majd terminálon keresztül sorról sorra beállítani. Én még várok vele.
Synology USB Station 2 hálózati adattároló (HDD nélkül) 25.000Ft Viccnek jó, de szerintem felejtős.
...Ezeket a NAS rendszereket ugyanúgy kell telepíteni mint egy sima wint? Nincs valahol erről egy Step by step leírás?...
Parancsolj egy Step by step leírás a Xpenology Téma Összefoglaló-ban giorgio Hajdani TG-nk tollából
Ha Virtuálisan is érdekel, ( én is előbb Oracle VB-re telepítettem, ismerkedés gyanánt)
Virtual Synology with DSM 4.3Synology Virtual DiskStation 5.1 with VirtualBox
Az 5.2-es aktuális verziót raktam fel, viszont a két leírás közül a 4.3-at éreztem hasznosabbnak.NAS4FREE how to install and configure
Ránézésre ez is egy érdekes progi.
Viszont nem offolnám tovább a topicot. Xpenology ügyben megtalálsz ott vagy akár privátban is, akár VB-re való telepítése miatt.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
válasz fogtunder #19088 üzenetére
Egyik se jó? Akkor a végén csak a HP marad, egyenlőre még a winyó is elég lenne benne, meg van is itthon külső winchesterem, másnem rádugom.
Ezeket a NAS rendszereket ugyanúgy kell telepíteni mint egy síma wint? Nincs valahol erről egy Step by step leírás? Nem vagyok teljesen láma a dolgokhoz, próbálkoztam volna Vmware-el, de nem indult el a virtuális gép sajnos.
Egyébként a ZyXel 310-es szériájával mi a baj? Összefoglaló alapján úgy jött át, max a hűtéssel lehet bajom. Tényleg bocsi a sok kérdésért, de nem szoktam beleugrálni a vásárlásokba, igaz nem nagy összegről van szó, mert nincs kedvem 1-2 hónap múlva kidobni[ Szerkesztve ]
-
spe88
senior tag
válasz fogtunder #19088 üzenetére
hmm hát ez rossz hír. nagyon.
Úgy akartam eddig, hogy az egyik HDD-ről csinálok egy backupot, ami földrajzilag is máshol lesz és félévente egyszer updatelek, tehát, mondjuk ez még menne egy usb-s mókával, hogy csak direktbe rákötöm NAS-ra. Viszont, akkor annak a HDD-nek is linuxos fájlrendszere lenne, azt meg akkro csak linuxos rendszer olvas? Vagy olvassa azt a Win is, ha rákötöm bedobom a PC-be? Esetleg USB rack?
Viszont a legfontosabb: ez a Linuxos fájlrendszer ez támogat soft linkeket, mert tele van vele az egyik lemez.
Ha igen, akkor még gondolkodok egy NAS-on, ha nem, akkor csak az épített játszik.Most sokkoltak ezek az infók
Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!
-
fogtunder
nagyúr
a dobozos cuccok ilyenre nincsenek felkészítve sajnos, szűz lemezeket szokás bepattintani, erre vannak kitalálva. és mivel minden linux vagy bsd alapú, az NTFS sem a kedvencük.
adatmozgatásra amúgy a leggyorsabb a gigabit LAN, az 110MBps körül tetőzik szekvenciális írásban, ha a NAS is bírja. így is rohadt sok idő 12TB-t átmozgatni, de ez van.
de mondom, ha nagyon meg akarod tartani, építhetsz házilag is NAS-t és fel lehet csatolni, csak nem optimális, kb. minden vagy ext4, vagy btrfs filerendszerre van tervezve, ez nem egy windowsos világ. azt nem is tudom megmondani, mennyire lenne 100-as egy ilyen rendszer, mert ilyennel soha nem próbálkoztam.
(#19087) kovbandi82: én ezekről mind lebeszélnélek.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Essejó #19083 üzenetére
10 USB port van rajta, max arra raknék külső winyót, a 2.0-ás sebesség bőven elég nekem képeknek pl. De közben nézegettem mást is, D-Link DNS320-as NAS-t, WD My Book World Edition, meg láttam egy Synology USB Station 2 nevű ketyerét is a neten, mindegyik jónak tűnik. Kiemelném, az én esetemben nem kell terrákat mozgatni, nincs nagy rendszerigényem. Szóval kétségek közt hánykódok
-
spe88
senior tag
válasz fogtunder #19085 üzenetére
azt hittem az a minimális helyigény, ami ezeknek a NAS OS-eknek van az be van építve a rendszerbe és ott is marad. Gyakorlatilag, akkor ha felcsatolok egy HDD-t, akkor az oda "automatikusan kitömörül" és feltelepíti magát? Egyfajta PnP módszerrel?
írnék egy konkrét példát:
Az működhet, hogy van egy 6 TB-os WD Red-em, ezen csinálok egy X GB-os partíciót (nem tudom mekkora kell az OS-nek) településkor megmutatom neki, hogy azt formázhatja olyanra, amire akarja, felrakja magának a rendszert, a mellette lévő partíció meg marad sima NTFS az adatokkal, illetve a másik slotban lévő HDD is NTFS.
Remélem, hogy ez így működik, mert ha nem, akkor ez az egész NAS dolog egy vicc a részemről, nem fogok ezért venni még 2 6TB-os HDD-t hogy biztos, ami biztos lementsem, majd ha törlődik róla minden, akkor valamilyen USB-s úton módon a backupról visszamásolom a lemezekre röpke év alatt azt a 12 TB-ot .
Nyilván van olyan megoldás, hogy egy partíciót létrehozok anélkül, hogy formáznám, szóval az még menne, erről tudok bár még nem csináltam.
Megoldható, amit írtam, mert ha nem, tényleg nem tudom mit csinálok, NAS-t akarok már ezer éve, hogy az milyen jó, de miért csak most olvasom ezt róla, kevés helyen írták eddig...
-
fogtunder
nagyúr
részben amiatt, de egyéb okai is lehetnek, több NAS OS pl. a HDD-k elejéről lecsíp magának egy partíciót és oda települ. ehhez ugye partícionálni is kell, meg formázni, szóval az adatok úsznak.
vannak olyan PC-re írt NAS OS-ek, amikre fel tudsz csatolni NTFS-re formázott lemezeket, de ez nem nagyon ajánlott felhasználás. dobozos cuccról én csak olyanról tudok, ami USB-n át tudja kezelni őket.
az ajánlott metódus az, hogy szerzel valahonnan egy backup lemezt, amire a nagyobbik tartalmát (ha van ilyen) ki tudod menteni, berakod, felmásolod rá a cuccokat, majd ugyanezt a másikkal is. időigényes, de ez a legtisztább.
-
spe88
senior tag
Olvastam a kezdő hozzászólásban, hogy ha egy másik NAS-ba rakom be a HDD-t, akkor az adatok elveszhetnek. A jelenség gondolom előfordul, akkor is, ha PC-ből veszem ki.
Ez azért van, mert a NAS Linux alapú OS-t használ, aztán megformázza magának a berakott HDD-t?2 NTFS HDD-t akarok a NAS-ban használni már mindegyik tele van adattal, sőt az egyik az még soft linkekkel is. Megoldható valahogy, hogy ezeket lássam mindenféle adatvesztés nélkül a hálózaton, ha csatlakoztatom a NAS-t a routerrel?
Elég kezdő vagyok még a témában...
Köszi
-
Essejó
veterán
válasz kovbandi82 #19082 üzenetére
Jó ez a HP Elit is főleg ha lehet még bele tárhelyet pakolni. Aztán ráraksz valami célszoftvert: freenas, nas4free, omv vagy esetleg a szürke eminenciást A Xpenology-t ami a Synology DSM programja, nagyon nem hivatalosan, de úgy kb az összes funkciója működik.
Nem tart tovább egyiket sem beállítani, mint ha Win alatt próbálnál egy szerver megosztást.
Bármelyik kompaktabb mint a win, hiszen pont erre a célra vannak fejlesztve. Mindazt amit felsoroltál hogy mire használnád tudják, sőt többet is.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz kovbandi82 #19080 üzenetére
de a NAS-t is ugyanúgy ki tudod kapcsolni, mint a laptopot, rohadtul nem praktikus ez a fajta megoldás szerintem, pláne ha nem kábelen csatlakoztatod a lapost a netre.
-
válasz fogtunder #19078 üzenetére
A torrent kliens csak akkor menne, ha a noti be van kapcsolva, igy is elegendő a seed idő, csupán azért kellene egy központi tárhelyre tölteni, hogy ne kelljen utána felmásolni, mert ugye a célom egy központi tárhely lenne.
Az említett NAS gyenge akkor elvetem, eleve max 30 körül áldoznék rá (tárhellyel) mit ajánlanál, használt is lehet. Először ki akarom próbàlni jó-e Nekem, ha igen akkor beruhazok komolyabbra. Mondjuk a HP mellett szólna, ha nem jön be, akkorva 7 éves fiamnak első gépnek tökéletes lenne -
Doky1988
senior tag
Üdv!
Zyxel NSA310 nasom szeretném lecserélni lassan.
Valami erősebb kütyüt szeretnék, amivel szemezgetek, az valami Synology NAS.. Nagyon tetszik a rendszere, hogy őszinte legyek.Könnyebb feltenni mindent, szinte 1 kattintás.. Meg pofásan néznek ki, állítólag halkabbak mint a Zyxel.Amire használnám:
- Torrentezés
- DLNA
- FTP szerver
- Webszerver
- Backup szerverSaccperkábé ennyi
Torrentezni sajna néha igen kevés a tudása a 100/50mbithez, ugyanis ha nem korlátozok mondjuk 3-4mb/sec -re max, akkor igen kifagyogat, meg elérhetetlenné válik sajna.Ezért szeretnék valami erősebb NAS-t ami birja.
Ötletek?
DokY | www.zsolti.hu
-
fogtunder
nagyúr
válasz Essejó #19075 üzenetére
tudom én, ismerem a megoldást, mikor még ott voltam TG, már akkor is haraptam erre, mert egy fizetős szolgáltatás megkerülése. nem igazán zavar, ha valaki csinálja, mert az ő dolga, de itt ne reklámozzuk már azért.
(#19076) Multibit: nagyvonalú voltam és megelőlegeztem a nagy B-t és M-et, ezt nagyjából bírni kellene neki, mert a 325v2 is hasonló szinten volt.
(#19077) kovbandi82: én a 310-est nem venném, iszonyat gyenge, már új korában se volt izmos. a HP még egy jó ideig bőven bármire jó lesz, ha a mellett döntesz. a torrent futhat kliens gépen, és tölthet hálózati megosztásba, de ennek mi az értelme, mikor a NAS amúgy is kell, hogy menjen hozzá? távvezérelhető torrent kliens kell, és a NAS csinálja csak a letöltést. az meg, hogy a Win könnyebben testre szabható, szerintem nem igaz, mert a NAS OS-ek célszoftverek, egy csomó mindent körülményesebb ablakok alatt beállítani, mint egy erre fejlesztett rendszeren, max kevésbé idegen az első alkalommal, mert már hozzászoktál. ha ez a két opció van én inkább a HP-t vállalnám be.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok. Tanácsotokat szeretném kérni. Itthonra szeretnék egy eszközt, aminek a lényege, hogy a belső hálózaton az androidos és a windowsos eszközök is ugyanazokat a fájlokat elérje, lejátsza (kép, hang, videó) Nem töltök HD filmeket, SD-vel is megelégszem, régimódi vagyok, max 300 giga anyag. Szóval agyalok, hogy egy ZyXel NSA310-et vegyek, HA-n olcsón hozzá lehet jutni, vagy egy ilyet: http://hardverapro.hu/apro/hp_elite_compaq_8000_usdt
Tény ez utóbbit könnyebben testre tudom szabni, símán Wines megosztással megosztom a hálózaton, és ennyi, viszont a zajszint és a fogyasztás nem mellékes. Igaz kiszámolgatva a NAS kb 500/hó a gép 1000/hó. Csak egyáltalán szükséges-e.
Maga a NAS Ftp-n megosztva megfelelő, csak olyan is megoldható-e rajta, hogy a torrent kliens a notebookon fut, de a letöltési mappa a NAS. Mert az elmélet elmélet, tehát igen, de valakinek van-e ebben gyakorlati tapasztalata?
A NAS mellett szól az esetleges halkabb üzem és a relatíve kisebb fogyasztás, a mini pc mellett a széleskörűbb felhasználhatóság, számomra egyszerűbb konfigurálás, bár kétlem hogy másra is használnám. A másik, hogy a régi LCD nem okoska TV-t lecserélem újra, hálózaton látja a NAS fájlait és le is játsza?[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz adamz91 #19070 üzenetére
hát nem tudom, mennyit bír effektíve, a maximális kapcsolatok számát biztos korlátozni kell majd, mert az ARM procikat hamar megeszi a torrent. 20MBps-nek legalább az egyik irányban mennie kell, ha komolyan akarsz torrentezni, akkor az zsebbe nyúlósabb, mert valami celeron alapú cucc kell, azok meg 80 alatt nem nagyon vannak.
PC vonalon megoldás lehet egy DC bemenetes integrált procis lap laptop táppal, vagy egy alacsony fogyasztású proci a meglévő gépbe és egy nagyobb PicoPSU beszerzése is.
-
adamz91
tag
-
fogtunder
nagyúr
válasz adamz91 #19068 üzenetére
ZyXel NAS520, most 30-ért megy, ennyiért best buy, arra, amire akarod, bőven jó lesz.
most rákerestem gyorsan, ugyanazt írják róla, mint amit a kb. 3szor drágább QNAP TS-251-ről tudok elmondani, hogy a benne lévő WD RED hangosabb, mint a beépített venti, de TV szekrényből ez se hallatszik ki.
ha kb. néma cucc kell, akkor PC alkatrészekből lehet építeni, de drágább lesz és neked kell szoftverezni.
-
adamz91
tag
Hali, Otthoni használatra szeretnék valamilyen nast. 2 raspberry (tv-vel összekötve filmnézéshez hálózatban) 2-3 pc-vel fog beszélgetni és egyelőre egy 3TB-s hdd-t kéne,hogy meghajtson. Olyat szeretnék ami 2 vagy több hdd-t kezel, gyors, halk és megbízható. Ajánlatokat várnék.
-
HyoRemix
csendes tag
válasz diegho #19062 üzenetére
"Ahogy nézem ez (ZyXel NAS 520) is 40k, kivéve most edigital-nál, de holnap már ott is 40k lesz szerintem, tehát ugyanannyi, mint a Synology."
Október 2-ig lesz ennyi az ára, tehát még van egy kis időd gondolkodni, és ennyiért mindenki ezt ajánlja!
[ Szerkesztve ]
Asus Maximus VIII Hero, I7-6700k, ASUS ROG Strix GTX 1080, G.Skill 16GB RipJaws V 3200Mhz
-
fogtunder
nagyúr
válasz diegho #19062 üzenetére
A hangot passzolom, de az átlag irodai gépnél nem hiszem, hogy hangosabb lesz. Többnyire szabvány ventik vannak amúgy bennük, de az átmerő miatt nem biztos, hogy tálalsz halkabbat. Én 40ért is a ZyXelt venném, vagy ha nem ezt, akkor a NAS326-ot, vagy DS216j legalább. A 216se tényleg nem ajánlott a RAM miatt.
-
diegho
nagyúr
válasz fogtunder #19061 üzenetére
Van wi-fi is, mert nem egy iroda, hanem kettő kicsi és kábelezni nem lehet, az úgy meg már erősen drága és itt a balkánon 2500ft-ért is megy a harc nem ám többért.
Ez a Zyxel mennyire hangos? Cserélhető is benne a venti? Ahogy nézem ez is 40k, kivéve most edigital-nál, de holnap már ott is 40k lesz szerintem, tehát ugyanannyi, mint a Synology.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz diegho #19060 üzenetére
Most 30ért van a fentebb emlegetett ZyXel NAS 520, inkább azt, a 216se nagyon gyenge hardver, érre a célra meg nem kell a Syno oprendszere.
Mondjuk a 100as hálót én upgrade-elném, egy gigabites switch és a kábelek nem kerülnek sokba de ég és föld a különbség.
-
diegho
nagyúr
Sziasztok!
Egy 5-6 gépes irodába keresek 2 HDD-s NAS-t a doksik, sql adatbázisok napi mentésére, az adatmozgás napi szinten 3GB-nál nem több, 100-as háló van, semmi komoly extra nem kell. Alapvetően a Synology DS216se-re gondoltam, van ennél jobb ajánlat erre a feladatra? 2db 1TB-os WD Red megy majd bele.
-
atilla100
tag
Sziasztok!
Első NAS vásárlásán gondolkodom és a Zyxel NAS 520-as készülékét néztem ki. Ha jól emlékszem akkor lehet időzített be- és lekapcsolást beállítani rajta? Körübelül mennyi torrentet tudok majd rajta futtatni? (20/2-es internettel) -
fogtunder
nagyúr
válasz MaCS_70 #19053 üzenetére
1.) általában azt szokták jelezni vele, hogy a NAS képes az ONVIF szabványú kamerák képét élőben megjeleníteni a saját admin felületén.
2.) nagyon jó kérdés, ezt a funkciót még sosem használtam. viszont elkezdtem én is nézegetni a dolgokat, ha bele számolja az ember a kamera licensz árát (mert többnyire csak kettőhöz adnak a gyártók), akkor már lehet megéri venni egy direkt erre tervezett DVR-t és max mentést csinálni a NAS-ra.a legtöbb kamera tudja csak simán menteni is a képet smb vagy ftp protokollon keresztül, ehhez nem kell túl nagy vas, bármi jó, ami a gigabit ethernetet ki bírja hajtani. viszont gondolom ebben az esetben manuálisan kell törölgetni a dolgokat, vagy csinálni egy jobot, ami az x napnál régebbi állományokat törli a megadott mappákból.
illetve ha linux alapon építesz valamit, arra fel lehet rakni a zoneminder nevű programot, én még nem próbáltam, de ez volt az egyetlen open source program, amire sikerült rábukkanni, mikor a témában keresgéltem.
-
félisten
IP-kamerás kérdéseim vannak:
1. Pontosan milyen szolgáltatást takar az, hogy egy NAS IP-kamerát kezel?
2. Ennek függvényében: Mondjuk 4 kamerához milyen NAS a belépő szint?Köszönettel: MaCS
-
fogtunder
nagyúr
válasz krealon #19046 üzenetére
Ezt az erteket (max connections) 100-200 -nal nagyobbra altalaban nem erdemes allitani, mert kulonben csak a router-edet terheled tul.
ez nekem tök új infó, hogy a router is terhelődik ilyenkor, nálam sose volt belőle gond, most is 1000 van beállítva. a NAS néha kiakad kicsit, mikor valami nagyon népszerű cucc kezd el 17MBps környékén jönni, de a router még nem panaszkodott.
-
HyoRemix
csendes tag
válasz krealon #19046 üzenetére
"100 Mbps-nel lassab netkapcsolatot tele tud tolteni (persze nem egyszerre mindket iranyba, mert arra egy rendes PC kell).
Nem a megosztott fajlok vagy seed-elt torrentek szama a lenyeges, hanem a parhuzamos kapcsolatok szama.
Ezt az erteket (max connections) 100-200 -nal nagyobbra altalaban nem erdemes allitani, mert kulonben csak a router-edet terheled tul."Szerencsére Digis vagyok, 100as vonallal, de még azt sem használnám ki igazán. Általában olyan 100-150kb/s-re állítom a feltöltést.
A letöltés sem gond, azt is inkább gépen oldom meg.
Ami számomra fontos az a feltöltendő file-ok száma, akár kicsi torrent, akár nagy, ez vegyes, csak a seed megy inkább. Emiatt tam, hogy pár száz torrent file a cél, amit eddig pc-n is megoldottam, azt szeretném tovább nyomatni a NAS-sal.
A leírtak alapján azt gondolom, hogy akkor működnie kellene ugye?!Asus Maximus VIII Hero, I7-6700k, ASUS ROG Strix GTX 1080, G.Skill 16GB RipJaws V 3200Mhz
-
krealon
veterán
válasz HyoRemix #19045 üzenetére
"Vennék egy NAS-t, főleg torrentezés céljából, feltöltésre, sok torrent kép futtatáshoz. Ami most ugye akciós az a Zyxel 520 darabja."
A mostani 30k-s ara, ar/ertek bajnokka tette.
"A Transmission ami rajta van, normális kliens, vagy azért gagyibb fajta?"
Normalis, megbizhato.
"Mennyire használható ez a NAS torrentezésre? Pár száz file töltéséről beszélnék itt, legalább 2-300. Nem tudom, hogy a software támogatja-e, illetve a hardware bírja-e rendesen?!"
100 Mbps-nel lassab netkapcsolatot tele tud tolteni (persze nem egyszerre mindket iranyba, mert arra egy rendes PC kell).
Nem a megosztott fajlok vagy seed-elt torrentek szama a lenyeges, hanem a parhuzamos kapcsolatok szama.
Ezt az erteket (max connections) 100-200 -nal nagyobbra altalaban nem erdemes allitani, mert kulonben csak a router-edet terheled tul. -
HyoRemix
csendes tag
Sziasztok!
Bocsánat, ha butaságot kérdeznék, igen csak nem vagyok hozzáértő, és eléggé bizonytalan is vagyok.
Vennék egy NAS-t, főleg torrentezés céljából, feltöltésre, sok torrent kép futtatáshoz. Ami most ugye akciós az a Zyxel 520 darabja.A Transmission ami rajta van, normális kliens, vagy azért gagyibb fajta?
Mennyire használható ez a NAS torrentezésre? Pár száz file töltéséről beszélnék itt, legalább 2-300. Nem tudom, hogy a software támogatja-e, illetve a hardware bírja-e rendesen?!
Másra nem fogom nagyon használni, max néha én érnék el róla dolgokat távolról, de inkább a torrent a fő profil, ahhoz megfelelő ez, esetleg mást ajánlanátok?!Köszi előre is!
Asus Maximus VIII Hero, I7-6700k, ASUS ROG Strix GTX 1080, G.Skill 16GB RipJaws V 3200Mhz
-
diegho
nagyúr
Sziasztok!
Egy Zyxel 310 kiváltására kellene egy kicsit komolyabb 2 merevlemezes NAS. Egy irodában 5 gép napi biztonsági mentését bíznám rá egy 100-as hálón. A napi mozgatott adatmennyiség maximum 3GB lenne. Fontos, hogy halk legyen és cserélhető legyen a venti. Mi most a legjobb opció ezekre az igényekre? 2x 1TB WD RED menne bele.
-
tPedro_
őstag
Koszi a valaszokat, akkor a particios megoldast elfelejtem, jo lesz a sima mentes is.
(Visszaterve a 326-ra, azt igazsag szerint nem is neztem, mas markak kozott kerestem az 520-ashoz hasonlot.)
(#19037) Kronk: en mindenhol 2 ev garival latom csak (szerk.: 1 boltnal talaltam csak 3 evet)
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz k-dani #19039 üzenetére
ja, bocs, nem kicsit vagyok fáradt mostanában, valóban neki kellett volna válaszolni
nekem ~60GB adatom van, amit duplikálok NAS-on belül, tárhely igénye nincs sok, akkor meg miért ne legyen róla másolat? ha meghal a fő HDD, legalább ennek a letöltögetésével már nem kell szarozni. és nekem ezek nincsenek meg egyik kliens gépen sem, otthon minend média jellegű tartalmat csak a NAS-on tartunk, onnan nézzük. mivel nincs élő szinkron, ha saját hibából rontok el valamit, akkor van időm a következő alkalomig kitisztázni, szóval ez szertintem nem gond, adat degradációba én az elmúlt 6 évben, mióta NAS-t használok, még nem futottam bele.
távoli elérésre én a QNAP gyári dolgait használom, myqnapcloud és a mobilos appok, a VPN nekem nem jó megoldás, mert akkor a belső hálóról csatlakozok le, ami sokkal jobban fáj, inkább böngészőn keresztül intézem a dolgokat. arra a pár alkalomra, mikor kell, teljesen használható a felület, filmet nézni meg úgysincs bent időm (de ha lenne, akkor Plex böngésző ablakból)
-
k-dani
csendes tag
válasz fogtunder #19038 üzenetére
ha nem létfontosságú, minden percben változó adatokkal dolgozol, akkor felesleges a RAID-1, meg a partícionálás.
Én csak válaszolni próbáltam a kollégának, aki érdeklődött, hogy hogyan lehet ezt megcsinálni. És én úgy láttam (0 NAS tapasztalattal), hogy az ő felvetését nem is lehet megcsinálni. De ebben tévedhetek is.
Egyébként kb. osztom a véleményed, hogy felesleges ilyet csinálni. Sőt, én még a NAS-on belüli adatduplikálást is feleslegesnek érzem.
Még nem állt teljesen össze a kép, hogy hogyan használnám, de valami ilyesmi jár a fejemben, ha már itt tartunk:
Az adataim egy része (dokumentumok, családi képek) lenne a számítógép helyi merevlemezén, valamilyen módon szinkronizálva a NAS-sal. Ezeket vagy felhőben, vagy másik helyen levő NAS-ba menteném időszakosan (nem szinkronizálni, mert fájlhibát, véletlen törlést nem szeretnék propagálni és véglegesíteni mindenhol). Elképzelhető, hogy nincs is szükség, hogy a helyi merevlemezen meglegyenek, lehetne használni talán a NAS megosztásáról is, de talán jobb, ha a hálózat valamilyen hibája után is elérhetőek maradnak az adataim.
Az adatok másik része, mint például filmek és zenék, amik nem kritikusak, és nem is biztos, hogy a számítógépen gyakran babrálom őket, meg csak a NAS-on lennének. Ezeket úgyis valamilyen multimédiás lejátszó fogja majd használni (Smart TV, Raspberry, kínai Amlogicos lejátszó stb.).
És valami módszeren gondolkodnék, hogy az adatokat távolról is elérjem, például a munkahelyemen. Erre egy VPN-t látok alkalmasnak. -
fogtunder
nagyúr
válasz k-dani #19036 üzenetére
ha nem létfontosságú, minden percben változó adatokkal dolgozol, akkor felesleges a RAID-1, meg a partícionálás. tudtommal ilyet csak a D-Linkek tudnak, de ezért biztos, hogy nem vennék azt.
az egyik köteten tárolod az adatokat, amiket duplikálni akarsz, a másikra létrehozol egy mappát, ahová rsync jobokkal lehet időzített inkrementál mentést csinálni arról, aminek duplán kell meglennie és beállítod igény szerint a frekvenciáját. nekem is így van, 12 óránként lefut, megvannak duplán a fontos dolgaim (illetve triplán, mert felhőbe is felmegy) és nincs felezve a tárhelyem.
(#19037) Kronk: fura, az ED csak hivatalos forrásból vásárol, amennyire tudom, szóval nem kellene, hogy eltérés legyen. én mondjuk simán bevállalnám két év garival is ennyiért.
[ Szerkesztve ]
-
k-dani
csendes tag
válasz tPedro_ #19030 üzenetére
2db hdd-vel hasznalnam, amiket igy gondoltam felosztani:
Mindket meghajto 2 reszre lenne particionalva (egy nagyobb es egy kisebb).Még nincs semmilyen NAS-om, de én is nézegetem ezt a típust, és engem is érdekel ez a kérdés.
Lehet ezzel egyáltalán ilyet csinálni? Mert a dokumentációját olvasva, egy lemezen vagy egy kötetet lehet létrehozni, vagy egy disk groupot. Ha jól értelmezem, mindkettő kitölti a lemez(ek) teljes területét. És mindkettőnek kapásból meg kell mondani, hogy milyen RAID tipus legyen. A különbség, hogy a disk groupon lehet utána több kötetet létrehozni, de ezek mind ugyanolyan (RAID) típusúak lesznek.
Jól értettem a dokumentációt?
Vagy esetleg lehet játszani eltérő méretű lemezekkel, és a RAID1-nek fel nem használható többlet területen lehet létrehozni új kötetet? -
tom956ster
aktív tag
Én beneveztem egy HP Gen 8 microserverre, két db 2tb lemezzel. Terv szerint xpenology lesz rajta, a fenti ajánlások szerint 110k körül ennél nincs jobb... meglátjuk
3D civil engineer / Dell Precision M7720 /desktop workstation: Gigabyte GA-Z170XP SLI | i5 6600k | 2x16 GB Jigsaw|2 x ASUS GTX 1060 6GB | Server: HP Gen 8 Microserver
-
tPedro_
őstag
Sziasztok!
En is elgondolkodtam egy akcios Zyxel nas520-as beszerzesen. Otthonra kene, biztonsagi menteseknek es media szervernek. Esetleg torrent. Erre a celra ha jol sejtem megfelel. Hasonlo arban nem talaltam masikat.
2db hdd-vel hasznalnam, amiket igy gondoltam felosztani:
Mindket meghajto 2 reszre lenne particionalva (egy nagyobb es egy kisebb). Az 1-1 kis particio lenne raid1-ben adatmentesnek, a masik kettovel nem csinalnek semmit, azokat hasznalnam a media tarolasara.
Megoldhato ez igy?Koszi elore is.
Udv.
-
Sweet Lou 6
addikt
Üdv.!
Egy kis irodába keresek NAS megoldást, 3 PC-t kellene kiszolgálnia, 90%-ban office fájlok és képek lennének az adattípusok. Ami fontos lenne:
- 2 lemezhely, a 2. lemez az 1. backup-jaként működjön
- kizárólag a privát felhő funkciója lenne kihasználva, tehát pl. az olyan multimédiás képességek mint a videólejátszás nem szempont
- megbízható, jól kezelhető szoftver
- minél kedvezőbb ár.
Elsőre egy Synology DS216se-t néztem ki.sweetlou6.wordpress.com
-
félisten
Ez tényleg baromi jó ár, van is csábító ereje -- számomra azonban változatlanul az a nagy kérdés, hogy mennyire küldhető el aludni mondjuk egy OMV-tal. Amikor jó egy éve próbálkoztam ilyesmivel, tárlemezek nélkül havi 2000 Ft fölött volt a fogyasztása, ami már nem elhanyagolható összeg.
MaCS
-
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #19022 üzenetére
az eredeti válaszomban amúgy nem is azt írtam, hanem a 416 Playt, itt is arra gondoltam.
Openmediavault topik van, összefoglalót olvasd át légyszi, ott megtalálod, illetve van pár szó erről az egészről. Windows nem kell. Gen 8 topik is van, de az a telepítés szempontjából irreleváns. leírások inkább angolul vannak, de semmi ördöngősség nincs benne, image file letölt, bootolható pendrive elkészít, grafikus felületen lefut a telepítés, aztán be kell állítani.
UPS témában továbbra is azt mondom, hogy a saját topikjában kérdezősködj, nem cseszegetni akarlak, hanem segíteni, hogy választ kapja arra, amit kérdezel. én nem használok amúgy, 5 év alatt volt jópár áramszünet, lement a megszakító, soha nem vesztettem adatot.
-
pappzo
csendes tag
válasz fogtunder #19019 üzenetére
Igen ilyesmi linket amit adtál ,mert fogalmam sem volt mi ez stb.
A DS216 nekem nem jó mert 4 lemezest szeretnék.Szünetmentesre meg csak esetleg tapasztalatot aki használ hozzá, hogy milyet, amit ha rádugok és érzi a betáp vesztést a NAS-t is képes lekapcsolni. Illetve, hogy egyáltalán érdemes-e.
Erről a szerverről, vagy a telepítésről stb-ről van saját topik, vagy lehetőleg magyar nyelvű valami oldal ahol leírják mit és hogy?
Windows telepítés nem gond, de utána teljesen passz.
A fogyasztás nem releváns (kedvezményes villany), inkább a könnyű és egyszerű kezelhetőség és hogy a médialejtászó és a TV gond nélkül lássa. -
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #19018 üzenetére
írtam, ha nem épített, akkor vagy a ZyXel, mert olcsó és ha nem akarsz transzkódolással bohóckodni, akkor elég lesz, vagy a Syno DS216Play, az elég sokáig ki fog szolgálni, Intel chipsetre épül, jobban bírja a terhelést.
a szüntementesnek van saját topikja, én nem értek hozzá.
nem igazán értem, hogy pontosan milyen linket kértél, itt a Gen 8 Mikroszerver.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz pappzo #19016 üzenetére
szia,
nem egyszerű ügy, szerintem ezek közül egyik se nagyon ér annyit, amennyibe kerül. talán még a ZyXelért kifizetném az árát, de a TS-431-et és a DS416j-t biztosan hanyagolnám, nagyon gyenge bennük a hardver ennyi pénzért. ha van rá ennyid, akkor már érdemes egy DS416 Playt venni, nem sokkal több, mint a sima 416, viszont sokkal erősebb.
vagy vehetsz egy HP Microszervert, ami ugyan valamivel többet fog fogyasztani, de 55 körül már kapsz, és az összes fenti eszközt körberöhögi. ebben az esetben neked kell felrakni rá oprendszert, de ha tudsz angolul és google-t használni, akkor ez max 2-3 óra pluszt jelent egy dobozos NAS beüzemeléséhez képest.
média kollekcióra szerintem a RAID-5 overkill, ha az épített verzió mellet döntesz, akkor rakhatsz fel OMV-t, a Union File System pluginnel egyként tudod láttatni a különböző köteteken lévő megosztásokat, nem kell keresgélni, a pótolhatatlan adatokat pedig egy időzített jobbal tudod a HDD-ken duplikálni, vagy akár mindegyikre is kimásoltathatod. ha mindenképpen az egészet hubatűrőre szeretnéd, akkor mehet mellé még egy Snapraid, akkor egy lemez kiesést tűrni fog, viszont nem lesz tömböd, ami össze tudna omlani, a legeslegrosszabb esetben is csak annak a lemeznek a tartalmát bukod, ami meghal.
családi képek mentésére én valamilyen felhő alapú backupot ajánlok a lokális helyett, mert ha betörnek és visznek mindent, vagy tűz van, vagy jön Godzilla, akkor is meglesznek a dolgaid, vissza tudod nyerni őket.
-
pappzo
csendes tag
Sziasztok!
Otthonra 4 lemezes NAS-t vennék 4 db 4 TB-s WD RED wincsivel, RAID 5-be hasnzálnám, vagy amit javasoltok, lényeg, hogy 1 lemez kiesését a NAS viselje.
Nagy mennyiségbe inkább filmeket tárolnék rajt (annak elvesztése kevésbé fáj, de mégis kényelmesebb, ha nem veszik el. E mellett lennének családi képek stb, az már sokkal fájdalmasabb lenne. Ezért arra is gondoltam hogy a képeket össze szinkronizálnám egy asztali PC-vel is, így végül is növelve azok megbízhatóságát.NAS-on futtatnék torrent klienset is.
1 smart TV-t és 1 médialejátszós projektort szolgálna ki nagyobb üzemben, e-mellet pár laptop és egy PC kapcsolódna hozzá (bár elhanyagolható forgalommal), illetve a családi mobil telefonokat szinkronizálnám össze vele (fénykép letöltés).
A legnagyobb felhasználója a média lejátszós projektor, ezért az és a SMART Tv kábelen csatlakozna egy routeren keresztül hozzá.
Könnyű kezelésű és jól menedzselhetőt szeretnékKérdések a fentiek figyelembe vételével?
1. Mit ajánlotok?
2. Vegyek-e hozzá szünetmentest?
3. Ha igen milyen típust? (olyan érdekelne amit be tudok állítani, hogy 2 perc áramszünet felett kapcsolja le a NAS-t (más nem menne róla, max a Router még).Eddig ezeket néztem:
- ZYXEL NAS542 52 eFt
- QNAP TS-431 78 eFt
- SYNOLOGY DiskStation DS416J 98 eFt
- QNAP TS-451 128 eFt
- SYNOLOGY DiskStation DS416 129 eFtVárom tanácsaitok:
Papp Z. -
krealon
veterán
válasz PowerBuldog #19011 üzenetére
"Zyxel NAS326 [...] megszakad a kapcsolat és se kép se hang."
A NAS325 az NSA325-v2 tovabbfejlesztett valtozata (viszont szoftveresen gyakorlatilag nincs kulonbseg), igy az NSA325-v2-es topik ajanlott a vele kapcsolatos problemak kitargyalasara.
-
Nemt0m12
tag
Sziasztok.
Tervezek venni egy zyxel nas540-et.
Kérdésem akinek van hasonló kategóriás nasja megtudná mondani , hogy transmission esetén kb mekkora letöltési sebességre képes? -
PowerBuldog
veterán
Sziasztok!
A Zyxel NAS326-om egyik percről a másikra megadta magát. Nem tudom se asztaliról se TV-ről elérni. Indítás után pár percig elérhető az admin, illetve a TV is látja, de aztán megszakad a kapcsolat és se kép se hang. A ledek világítanak, hogy be van kapcsolva és a HDD1 is aktív, de semmi.
Valami tipp?Vagy hova kellene ezt a kérdést feltenni?
[ Szerkesztve ]
Eladó motyók: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/powerbuldog/index.html
-
hl225
tag
Sziasztok!
Hasonlóan a korábbi hozzászóláshoz 6-8 fős kis irodának keresnék eszközt elsősorban fileszerver céljából. 2 lemez lenne benne elhelyezve Raid1-ben. Jó lenne ha létre lehetne hozni vele VPN hálózatot illetve kivülről is elérhető lenne. Itt jó lenne ha ezen felhasználó elérhetősége 1 vagy 2 könyvtárra vonatkozna. Esetleg e-mail szerver sem lenne rossz, de ebben még nem vagyok biztos mekkora létjogosultsága lenne. A keret 60e forint lenne merevlemez nélkül. Terhelve nagyjából egyenletesen elosztva lenne, nem mindeni egyszerre szeretne hozzáférni.
Amit néztem:
Zyxel NAS520 jelenleg edigitalnál elég jó áron elérhető
Synology DS216J
Illetve a fórumban is felmerülő HP Gen8 szerver.A Synology-nak lehet-e olyan képessége amely külön kiegészítő elem telepítésével a Zyxel-nál nem elérhető?
Ti mit javasoltok? Leírás alapján úgy gondolom képes lennék a HP szerverre a megfelelő program telepítésére, úgy érzem ez hosszabb távon nagyobb rugalmasságot engedne. Ebben az esetben elég lenne az alap 4GB memória vagy annak bővítése lenne célszerű? -
BossBoss
őstag
-
BossBoss
őstag
Sziasztok! Egy kisebb irodába keresek NAS megoldásokat. 7 laptop és a 2 pc-t kell kiszolgálni. Irodai adattárolásra (office file-ok, képek, vidoók is!), közös meghajtónak tárhelynek. Lehet 2 vagy 4 lemezes is. Irodában mindenkinek a Synology megoldásai ismerősek. De ár/értékben jobb megoldások is lehetnek. Keret max.100 ezer forint. Köszönjük!
-
Multibit
nagyúr
válasz J0shu4M1ll3r #19002 üzenetére
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Nem találtam konkrétan nas problémával foglalkozó topikot, ezért itt lenne egy kérdésem:
Kaptam egy D-Link 320-as nast, és annyi a gond vele, hogy se a setup wizard nem látja, se pedig a router felületén nem látom. Bekapcsol, világít a power led, jelzi, hogy van benne 1 hdd, de valamiért nincs hálózati kapcsolat. Lehet, hogy tönkre ment benne valami? Mármint a panelon? Vagy csak valami beállítási probléma?
Előre is köszönöm a segítségeket!"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Assetto Corsa Competizione
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Gamer headsetek a felsőkategóriából