- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- LG LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen széket vegyek?
- 3D nyomtatás
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nyomtató topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
haruspex
aktív tag
válasz marcyman #45074 üzenetére
Mint már írták már van Olympus 17mm is három féle: 2.8 pancake, és 1.8, sima, meg most már 1.2 aranyárban.
Én nem használtam egyiket sem, erre a távra inkább a pana 20mm-est szokták ajánlani, abból mostanában az első verzió 50 ezer körül megy használtan, a 17mm f 1.8, azt hiszem drágábban. Hogy képminőségben mi, és mennyi a különbség, azt szerintem az MFT fórumban kérdezd meg, ott biztos van aki mindkettőt próbálta. -
haruspex
aktív tag
válasz marcyman #45035 üzenetére
AZ M3-ban nincs Dual pixel AF, azaz egyrészt lassabb lesz a fókusz, másrészt kiesik a többé-kevésbé kompromisszummentes adapterezhetőség, úgyhogy mindenképpen az M6-ot ajánlanlom. Az egy M5 tulajdonképpen csak kereső nélkül. Jobb a beépített kereső, ha a méret nem számít nyilván, de nagynak érezném a 22mm-es palacsintához. A Canon rendszere akkor jó választás, ha főleg olcsó nagylátó, meg egy fényerős 35mm-es objektív kell, a többit meg majd megoldja az ember adapterezett EF üvegekkel.
Ha hurcolásszós gép kell, keresővel, és kihajtható kijelzővel, akkor megnézném a Panasonc Gx80-at, amennyiben a 35mm helyett jó a 40 is. Ez eseten a Panasonic 20mm f 1.7 Pancake objektívvel. Kicsit gyengébb a szenzor és a kereső, viszont l jobb a videó, és van 5 tengelyes szenzorstabi . Kisebb mint a Canon, és az MFT kiforrottabb rendszer mint az EF-M.
Sony vonalon nem tudok kicsi, olcsó és jó 35mm-es obit.
[ Szerkesztve ]
-
-
Muerte68
addikt
válasz marcyman #45006 üzenetére
Hát nem tudom nekem volt már egy pár gépem-NX5-E510-PL1-P3(ennek a módválasztó tárcsa lejárt de meg ragasztottam )Canon1000D-A5000-G3-EM10-és most XE1-de szerintem ez az egyik legmasszívabb váz de kinek mi
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
PuMbA
titán
válasz marcyman #45003 üzenetére
Ahogy Muerte68 írja, 100g a különbség, de nagyon nem vettem észre, hogy annyival könnyebb lenne Mindenképp a megfogdosás a legjobb dolog, amit tehetsz. Én is MILC-et akartam venni, de annyira nem áll a kezemre a kis méretük, hogy muszáj volt DSLR-t venni. Remélem a jövőben csinálni fognak DSLR méretűbb MILC-et az alsóbb kategóriában is.
[ Szerkesztve ]
-
Muerte68
addikt
válasz marcyman #45003 üzenetére
540 g (1.19 lb / 19.05 oz)-77D
427 g (0.94 lb / 15.06 oz)-M5131 x 100 x 76 mm (5.16 x 3.94 x 2.99″)-77D
116 x 89 x 61 mm (4.57 x 3.5 x 2.4″)-M5Azért nem egyformák
az hogy leesett egy gomb egy amúgy kinyírhatatlan masszív vázról az valószínű,már valami előzménye volt mielőtt megvetted de ebből általánosítani
Az XE1 váza valószínű masszívabb mint a műanyag DSLR-vázak nagy része-amik nagyrészt Kínában készülnek míg az XE1-Japán .[ Szerkesztve ]
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
jjeahh
nagyúr
válasz marcyman #45000 üzenetére
Hát te tudod, túrázni én semmiképp nem vennék nagy gépet... napi szinten mászom a közeli dombokat-hegyeket jelenleg egy panasonic g6 társaságában, de még ezt is ducinak érzem erre a célra, legszívesebben egy gm5 szerű géppel kattognék. De van aki képes ff dslr-t is cipelni egy tucatnyi fehér üveggel meg 25 kilós manfi állvánnyal, mert fő a stabilitás bármi áron, szal kinek mi... ezt a méret dolgot neked kell eldöntened.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
PuMbA
titán
válasz marcyman #45000 üzenetére
Arra is figyelj, hogy a 77D ugyanannyi súlyú, mint az M5. Nekem elég kényelmetlen volt így, ekkora súlyt kis MILC markolattal tartani. Valamint adapter nélkül rámegy az EF-S obi a DSLR-re, szóval az EVF és a mérete miatt játszik csak az M5 Ha pedig a 77D OVF-jét és a felső LCD-jét használod, akkor két-háromszor annyi üzemidőt tud a 77D, mint az M5.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz marcyman #44982 üzenetére
Itt találsz egy usert akinek van . Én nem venném meg, de mindenkinek másak az igényei, lehet, hogy ahogy és amire te használnád, tökéletesen megfelelne...
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
PuMbA
titán
válasz marcyman #44982 üzenetére
Touch and drag fókuszpont mozgatást nagyon eltalálták benne, ez a különlegessége a gépnek Az EVF is kiváló / jobb minőségű több géphez képest, szóval jó pár dologban nagyon erős, de a videóban felsorolják ezeket. Nézd végig.
[ Szerkesztve ]
-
Muerte68
addikt
-
Vyndree
őstag
válasz marcyman #25129 üzenetére
Samsungokra szerintem van világgarancia. Megkérdezhetem ez miért olyan fontos? Küldöldről hoznál be, vagy világutazó vagy?
A világgarancia nem minden esetben él Mo-n. Philips kamerámra is volt EU gari, de Mo.-n a szerviz ki van adva valami kft-nek akinél persze nem él, pedig a papírjaiban fel van sorolva a Hungary. Felhívtam a Philips Magyarországot, adtak egy postai címet hogy küldjem el oda (hozzájuk az Alíz utcába), de ennek már több mint fél éve, a készüléket azóta sem láttam.
Szóval a világgarancia nem feltétlen él Mo-n, a Philipsnél biztos nem. (most olvasom a Samsungnál is előfordulhat ugyanez) -
Stauffenberg
nagyúr
válasz marcyman #25109 üzenetére
Amilyen árkategóriában te MILC-et keresel, ott már semmivel sem rosszabb a strapabíróság, mint a DSLR-ek esetén. Ez már a középkategória, amitől joggal várja el az ember, hogy legyen rendesen összerakva a gép és ne rettenjen meg egy kis szélsőséges időjárástól.
Ha célirányosan időjárásálló vázra akarsz rámenni, akkor Fujifilm X-T1 vagy az Olympus OM-D vonal felsőbb kategóriás darabjai kellenek neked (az E-M10 nem ilyen). De tájfotóhoz vagy majd a sarki fény fotózásához inkább az X-T1, abban a szenzorban jóval több a tartalék.
Egyébként vegyél kézbe egy Sony A6000 vázat is, nem hinném, hogy félteni kéne egy kis túrától vagy fagytól. Veszel hozzá egy Samyang 12mm f/2 NCS CS objektívet és Börzsönytől a sarkkörig mindenhol tájfotózhatsz vele és a sarki fénnyel sem lesz problémád. Nem mellesleg komoly összegeket megspórolhatsz amiből újabb üveg jöhet ki valamilyen más célra (a Sony 35mm f/1.8 és a 50mm f/1.8 nem rossz darabok).
Vagy éppen ha AF nem izgat, akkor Fujifilm X-E1, annak még a Jpeg motorja is a régebbi (egyébként szebben hangolt) érából való. Ehhez is megveheted a Samyang 12mm f/2 üveget és marad a világ egyik legjobb 35mm-es objektívére a Fujifilm XF 35mm f/1.4 R-re is.
-
MrChris
nagyúr
válasz marcyman #25118 üzenetére
fogalmam sincs, hol lehet meghesszölni.
Tesónak van sigma dp szériából legalább 2 gépe és nagyon tetszik az a képi világ. Persze van akit zavarnak az itt-ott előjövő recék kockák, furcsa színek. És nem iso bajnok, videót meg...
Viszont Fhd méretben is van egy utánnozhatatlan átütő élessége, de mégsem túlélesített. Olyasmi mint a sima fhd videó után a fhd raw videó vagy 4k-ból méretezett fhd. Elég réteg gépek ezek a foveonos cuccok. -
senior tag
válasz marcyman #25109 üzenetére
Akkor fogj a kezedbe egy X-T1-et, vagy egy E-M1-et.
Nekem Pentax K-5-öm van, meg X-E2-m, amik erős építési minőséget képviselnek,de az X-T1 kézbe véve még így is levett a lábamról.
Egyébként nem a méret a lényeg strapabíróság szempontjából, hanem a strapabíróság.
Biztos vagyok benne, hogy egy beugró FF-et a fent említett Oly vagy Fuji keresztben lenyel építési minőségben. (Holnap Fuji X nap a Digitcamnél.) -
m3ss
veterán
válasz marcyman #25097 üzenetére
en is belevau. minek tajkepezni ff? mert 3x annyiba kerul ra egy saroktol-sarokig eles nagylato mint apscre?
raadasul az ff nagylatok nagy reszet (az olcsobbakat) nem fogod tudni szurozni.
annyiba kerul majd ra a szuro, mint egy apsc nagylato obi
d5100 tokeletes gep tajkepezni, mondjuk egy tokina 11-16-tal. de talan meg egy jol kifogott s10-20-szal is.
dof miatt is jobb talan az apsc tajkepre...mondjuk zaridot jobban lehet ff kameraval manipulalni diffrakcio miatt.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
senior tag
válasz marcyman #25097 üzenetére
Tényleg nem bántásból, de megint nagyon egyszerűsítesz.
A kicsi webes kép, meg a nagy részletes nyomat között van néhány átmenet. Mekkorában szeretnél nyomtatni, hogy FF kell?
Egyébként meg (#25098) Stauffenberg +1.
Ami még lényeges szerintem (bár már írtam), hogy DSLR esetén beugró FF-ben (Canon eos 6d, Nikon d610) gondolkodsz. Emlékeim szerint a tapasztaltabb fórumtársak nincsenek elragadtatva ettől a kategóriától, de majd talán elmondják újra a véleményüket. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz marcyman #25086 üzenetére
Nézd azért az objektíveket is. A Sony A7 (vagy már inkább az A7 II) egy egész pofás váz, de kezelésben szerintem a Fujifilm X-T1 jobb, az EVF meg aztán köröket ver rá az A7-re. Persze az A7 szenzorában több a tartalék, de tényleg fontos lehet, hogy milyen nagylátó, UWA objektíveket kapsz.
Sony (Full Frame):
Sony/Zeiss 16-35mm f/4 OSS - 430.000 Ft
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC - 120.000 FtFujifilm:
Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS - 320.000 Ft
Fujinon XF 14mm f/2.8 R - 260.000 Ft
Samyang 12mm f/2 NCS CS - 120.000 Ft
Samyang 10mm / f2.8 ED AS NCS CS - 154.000 FtA direkt APS-C-re készült Samyang 12mm f/2 NCS CS például egy bitang jó darab, rögtön beindult rá az asztrofotós közösség. Ez van Sony E bajonettre is, de csak APS-C képkört vetít. Így meg egy Sony A6000-el is megismerkednék közelebbről akár.
[ Szerkesztve ]
-
silmatauki
őstag
-
silmatauki
őstag
Az X-T1 nagyon király gép, de a helyedben várnék pár hónapot. Az X-Pro2 valszeg most jön majd ki, immár új, remélhetőleg sokkal nagyobb felbontású szenzorral. Addig meg használj mondjuk egy olcsó X-E1-et, az tájképre tökéletes (leszámítva az időjárásállóság hiányát), azon nem bux sokat, szemben egy X-T1-gyel.
-
A Zéé
addikt
azért obikat is nézegess erőteljesen, mert itt elég sok minden vázról esett már szó, obikról viszont még nem, ami még talán fontosabb is.
Sem FF-en sem MILC-eken az uwa nem egy olcsó dolog, illetve úgy mondom drágább, mint apsc-n. Ha sarki fény túrában gondolkozol, oda azért nem árt fényerős uwa, hogy látványos legyen. Itt mondjuk tényleg tudnál profitálni a FF jobb iso teljesítményében, kérdés, hogy egy ilyen erős megkötéssel, hogy 1 szem obit akarsz csak, érdemes-e FF-ben gondolkozni, pláne úgy, hogy már a D5100-at is nagynak tartottad?Elindult a vezérhangya nálad, úgy látom, de valahogy az írásodból az jön le nekem, hogy igazából még te se tudod megindokolni, hogy miért is kellene neked fullframe
Lehet, hogy inkább a D5100-hoz kellene valami értelmesebb obit választani. Mert egy D610 + egy 24-85VR tényleg nem biztos, hogy sokkal komolyabb előrelépés lenne, mint a D5100-hoz mondjuk egy 17-50/2.8 beszerzése.
Just a simple Lineman...
-
jjeahh
nagyúr
egyszerűen nem úgy kell felfogni, hogy "már ff", egy gépet nem az tesz profivá vagy komollyá, mert ff szenzor van benne, csupán igény kérdése, hogy neked szükséged van-e rá... vannak kis szenzoros munkára szánt gépek, és amatőröknek szánt ff gépek is bőven. ha sok kezelőszerv, ergonómia kell, ráadásul a nagy méret is zavarna kirándulás közben, akkor egy belépő ff dslr-el valszeg nem leszel elégedett sztem a d5100 után.
szerk: amúgy ajánlom figyelmedbe Parci kolléga fotóit, érdemes megnézni mikkel lőtte
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz marcyman #25082 üzenetére
Kérdés, hogy mik az igényeid. Belépő FF, csak mert azt hallottad, hogy jó tájképre? Ennyire nem egyszerű, plusz másra is használnád, nemcsak tájképre. Mennyire ismerkedsz a fotózással, mennyit akarsz RAW-kal pö***lni, mennyire akarsz cipekedni? Ráadásul belépő FF jöhet szóba, akkor inkább kisebb szenzoros gépből valami komolyabb, szerintem. Egy FF-ből sem jönnek maguktól a csodaszép tájképek.
Fuji tájképek pl.: [link]
A zöld probléma már rég nem olyan vészes, mint az elején volt. Elég komoly JPG-ket dobál ki, és vannak jó RAW konverterek is.[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz marcyman #25078 üzenetére
szerintem tájképnél az obin, állványon, szűrőkön több múlik mint a szenzoron... én spec ff gépet csak portréra, a dof buzulásom miatt vennék, ha lenne keretem rá, esetleg ha szükségem lenne extra magas iso-ra (nincs). a sony a7 pici, de többször felhozták már, hogy pont széleslátó obikkal sötétednek, lilulnak a képek sarkai a nagyszenzor + kis bázistávolság kombinációja miatt.
nem akarlak lebeszélni a ff dslr-ekről, de sztem próbálj ki valamilyen kisgép + uwa kombót, lehet, hogy alapjaiban megváltozik a véleményed én nem Mo-n lakok, de asszem az oly mintaboltból pl lehet kölcsönözni szinte bármit ami oly, egy valamilyen om-d + 9-18 megérne egy próbát... ha nem elég a látószög, akkor meg még mindíg ott van a pana 7-14. fujira asszem 10-24 van ami nagylátó, ami már nem olyan pici, de még mindíg kisebb mint egy ff dslr szett...a sony-ra is van nagylátó, a 10-18, bár az nem tudom milyen, sosem néztem utánna mivel engem nem mozgattak meg a nex/alpha gépek.[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz marcyman #25068 üzenetére
ez a FF de kicsi könnyű legyen talán a sonyt kivéve nehezen fog menni, batárak a vázak és obik. Valamiért ez a trend, filmesnél sokkal kisebbre, könnyebbre is sikerült összehozni a vázat, ráadásul nagyobb bázistávval.
FF dslr váz 0.8-1kg, nagylátó obi ~400-500gr és ha szeretnél késöbb nagylátózáson kívül mást is akkor még 4-800gr egy rendes mindenes obi. És erre jönnek a kiegészítők, akku, szűrő, táska esetleg szelet bíró állvány ha már tájazunk. -
jjeahh
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest