-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
Vastag PBT szóköz kupak már elég kihívás a Gateron Clearnek, így sem mindig tudta visszarúgni a helyére.
Puhább rugóval nem tudom, hogy egyáltalán használható maradna-e a kapcsoló.Van valahol egy zacskó (120db) Gateron Clearem, amit nem hiszem, hogy bármikor is billzet építésre használnék.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Ringman
nagyúr
válasz Domonkos #40898 üzenetére
puhábbat is lehet csinálni, azokban kb 45g-s rugó van, 35-ösre ki lehet cserélni, de ott már leragadhatnak a stabos gombok.
geekhacken volt egy spring review, de nem találom
szerk:
gat cleares billentyűzetet csak építettet lehet kapni[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Domonkos
Ármester
Gateron clear kapcsoloval szerelt billentyuzetekhez kell a legminimalisabb ero a mukodteteshez, ha a normal kiosztas/elrendezes megfelel. Puhabb kapcsolorol nem tudok. Magyarorszagrol nem igazan beszerezheto, csak rendelessel.
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Ringman
nagyúr
ha minimális erő szükséges a lenyomáshoz és mozgáskoordinációs problémák is vannak, az elég sok félrenyomást is eredményezhet.
minimális erő kell a lenyomáshoz - ilyen mechanikusban lesz.
pl cherry red, brown (és klónjaik - bár azok a gateronon kívül nehezebbek), vagy még könnyebben gateron clear (egyedit kell építeni, vagy építtetni kínaiakkal - aliexpress), matias quiet linear switchcsekkel - utóbbiból van ergonomikus is [link]vannak spec billentyűzetek - pl maltron, vagy kinesis de ezek elég drágák.
+ egyedi ergo billentyűzetek is vannak, de azt megint diy.
legegyszerűbb, ha vhol kipróbáltok valahol egy mecha billt (pl mediamarkt - ott néha szoktak cherry red és brown billentyűzetek lenni) - gateron clear és gateron red switchcsel szerelt billentyűzet kipróbálásában tudok segíteni - én cleart használok napközben.
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Stehe
aktív tag
Sziasztok!
Billentyűzet vásárlásban kérném a segítségeteket: Egy barátom részére keresek billentyűzetet, aki sajnos a kezét nem teljesen tudja finoman mozgatni, mozgáskoordinációs problémái vannak Egy olyan billentyűzetet keresnénk, ahol a billenytű lenyomásához minimális erőre van szükség, de nem érintős
Ti erre milyen eszközt ajánlanátok? Esetleg vannak ilyen felhasználási módra speciális billentyűzetek is?
[ Szerkesztve ]
-
Werkly
őstag
Gamdias billentyűzetet szabad venni? Ha igen mely típusokat? Elsődlegesen gamingre kell! Kösz!
-
Beretvás
veterán
Beszereztem egy Corsair K70 Rapidfire Red-et, gondoltam írok pár sort.
Egy Redragon Kalát váltott le, szerettem a kék kapcsolókat gépelés közben de azért ez a speed switch sokkal jobban adja, tompa koppanás a leütésnél nem zavaró gépelésnél sem, játékban még nem teszteltem, de holnap megejtem azt is.. Anyaghasználat teljesen rendben van,kupakok ugyan festettek de nem kopnak azok annyira.. 1 negatívum is van, mégpedig a lobacco nagy betűk. Egyenlőre elégedett vagyok vele..
[ Szerkesztve ]
-
-
tearitup
csendes tag
Sziasztok,
mechanikus billentyűzetet keresnék a következő igények mentén: Cherry blue switch, szinte kizárólag gépelésre használnám, ezért semmilyen spéci gamer funkció, illetve notepad sem szükséges, az egyetlen ami nem lenne rossz, az a háttérvilágítás, de ebben az árkategóriában nincsenek illúzióim, nem ez a fő szempont. Jó lenne magyar, de igazából német vagy bármilyen más ISO kiosztás megfelel. Illetve még annyi, hogy ne lapos kialakítású, hanem normáls magasságú legyen.
Egy ideje nézelődöm, de eddig nem igazán találtam az igényeimnek megfelelőt, a a Tesoro G1N alapvetően jó lenne, viszont mindenképpen blue switchet szeretnék és jelenleg csak barnával kapható. Cherry MX 3.0 lapos kialakítású, Gigabyte Force K83 még esetleg.
Valamit tudnátok ajánlani?
-
Skullwipe
senior tag
válasz nyunyu #40886 üzenetére
Ó, én ezek közül bármelyiket elfogadnám nagyon szívesen akármennyiért. Egy kicsit variálni kellene az esc miatt (1,25u, 1. Fn, 2. NumLock mondjuk ), ha jó helyen vannak amúgy a stabok a bal oladali caps/shift/ctrl/space alatt akkor nagy gond nem is lenne velük (a sakk meg csak hab lenne a tortán). Na igen a szőkítés sajnos maradandó károkat okoz, de nekem úgy is tűnik, hogy pont valamelyik nem is kapott megfelelő mennyiségben ilyen eljárást. A gond inkább tudod hogy a foltosodásnál látszik meg, és piszok rondán néz ki, én is jártam így kupakon is, meg case-en is. Sajnos hogy kifakulnak a karakterek meg szokásos dolog, elkerülhetetlen. Az inkább a jó kérdés, hogy vajon tényleg vissza tudnak az ilyen hibák állni (sárgulni) pár év után?
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
válasz Skullwipe #40883 üzenetére
Pedig egeszen jol dokumentalt dolog. En is csak a topikra akadas utan kaptam hozza kedvet. Bar en az f-sort vagy meghagynam, vagy amennyire csak lehet levennek a tetejebol. Amugy is viccesen nez ki ilyen rohadt nagy tolltarto resszel, de f-sor nelkul mar nevetseges.
-
nyunyu
félisten
válasz Skullwipe #40885 üzenetére
Alsó 5140-et láttam valamelyik bontóban sakktáblás WKL kivitelben is, de annak ISO helyett Focus layoutja volt (big-ass Enter+rövid jobb Shift mellett az Ű), de azon a feliratok még nem lézerezve, hanem valamilyen matricával voltak megoldva, és csúnyán koptak.
(Felső 5131 kupakszettje szerintem peroxid mérgezést kapott anno )
[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
válasz Ringman #40884 üzenetére
Jó is lenne ha még ilyenek lennének a gumisok, de nálunk hogy jelentek meg, ugye big-ass-el? Akkor sajnos az alsó soron kívül nem lehet az egészet felhasználni "modern" ISO-hoz, meg ha egyáltalán lehetne ilyet találni néha napján, alpshoz több kupakom van gumisokról mint igazi switchek-ről (de már mondtátok hogy tai-hao miatt, ha jól rémlik a nevük)
[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
válasz Domonkos #40882 üzenetére
Biztatnálak rá legszívesebben, mint kuriózum hogy megcsináld, de őszintén, eléggé fájónak hangzik hogy ez tényleg lehetséges, egyszer lehet csak megpróbálni és nem lenne túl jó csak ezért tönkre vágni, szinte húsba vágó a gondolat is azokkal a szép kupakokkal így eljárni. Én piszkosul kíváncsi lennék, hogy ez tényleg hogy nézhet ki, még nem hallottam ilyen átalakításról.
@nyunyu: Az ha most BTC akar lenni és nem valami alt akkor ha jól gondolom az szép summa. -
Domonkos
Ármester
válasz Skullwipe #40879 üzenetére
Azok konkretan packard bell 5131c-krol voltak. Nem nagyon tudok mas ertelmes (ertsd: akarmilyen ertelmes celra hasznalhato) megyar feliratozasu billentyuzetet a 90-es evekbol.
Persze a model M mindig marad mint kakukktojas, de azt kar lenne akarmi mas billentyuzetert bealdozni...
Mondjuk most pont gondolkozom rajta, hogy az egyiket "bealdozzam" es csinaljak belole vagy egy tkl, de inkabb egy 60%-os valtozatot. Utobbinak annyi akadalya van, hogy mig egy hosszanti szeletet nagyon konnyu ugy kivagni, hogy a maradek resze popecul osszeillesztheto legyen, ugy szelteben szeletelni mar problemas.[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
válasz Domonkos #40878 üzenetére
Volt régen egy hírdetésed amikor vödörnyi magyar feliratos kupaktól szabadultál meg piti összegért. Milyen régi billeken vannak magyar feliratozással ellátottak? Mert a fehéren, fekete karaktereknél egyszerűen nincs jobb véleményem szerint. A fekete és áttetsző meg a legrosszabb láthatóságot biztosítja.
-
-
I-S-T-I
tag
Sziasztok!
Ma délután bementem egy győri outlet üzletbe az ETO Parkban és belebotlottam egy mechanikus bill-be. Konkrétan ez a billentyűzet az: [link]
A bill francia nyelvű, ISO kiosztású. Outemu Blue swichek vannak rajta. Kemény 4000 Ft-ot kértek érte. Még van belőle a boltban 5-10 darab.
Honnan lehetne hozzá rendelni magyar kiosztású gombokat? Ahogy néztem Cherry MX koppintás a switch, az Asus Strix billentyűzetem gombja passzol rá.
Üdv: Isti
-| i7-9700K + RTX 2080 AORUS |- -| Samsung S20 FE 4G |- -| Sabbat E12 Ultra |-
-
powerwade
senior tag
válasz Domonkos #40873 üzenetére
Nekem is van egy James Donkey TKL itthon, imádom,
elsőmásodik mechám bár most parkolópályán van Olcsó, és gateron red kapcsolós.[ Szerkesztve ]
-
cellukx
tag
Sziasztok!
Első mechanikus billentyűzetemre hajtok
1.Mekkora összeget szánsz rá?
20.000Ft2.Használt szóba jöhet?
Igen3.Milyen billentyűzetet használsz most?
Genius multimedia KB-21e Scroll4.Mire használnád a billentyűzetet?
Játék, főleg FPS5.Milyen típusú billentyűzetet keresel?
mechanikus6.Van konkrét modell ami tetszik?
Az a baj, hogy igen és nem tudok dönteni, hogy első mechás billentyűzetnek mit válasszak. Elszállni sem szeretnék árban és csak akkor adnék max. 30.000Ft-ot érte, ha nagyon muszáj. Tapasztalatom meg nulla és hátha akad olyan, akinek az alábbiak közül már megfordult pár a keze alatt.James Donkey
Sharkoon Skiller Mech SGK2 Red
Logitech G910 Orion Spectrum
Fnatic Gear Rush
Sharkoon PureWriter TKL
OZONE
Logitech G Pro7.Milyen kiosztást szeretnél?
ISO és ANSI is jöhet, nem kell magyar, jó a német és angol is.8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél?
Numpad nem kötelező.9.Extra igények.
Nincsenek.Előre is köszi!
-
vlevi
nagyúr
Mediamarktban nyomkodtam, bejövős.
Pont most akartam én is beírni ezt a 24k-s edigital akciót, de megelőztél.
Én már rendeltem egyet.
Sokat gondolkodtam, kérdeződködtem is itt, hogy cherry, vagy kahil, és járt az agyam más, barna kapcsolós billentyűzeteken, de így, hogy 24-ért adják azt, ami egyébként 30 fölött van mindenütt, már nem keresek másikat.
Egyébként nem csak ez van leakciózva az edigitalban, érdemes szétnézni, mert pl. a gram spectrum is olcsóbb egy kicsit."cougar x3-mat cherry reddel,"
Eléggé eltérő a red és a brown. Ha többet gépelsz, mint játszol, szerintem a barna a jobb. Sőt, szerintem játékra is[ Szerkesztve ]
-
Crabface
senior tag
Pont ma írtam...
[ Szerkesztve ]
"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."
-
tankraid
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #40866 üzenetére
áhhh német semmikép. esetleg tudtok valami normális tkl-t 20k körül magyar kiosztással?
Nagyon köszönöm!
-
nyunyu
félisten
válasz Skullwipe #40860 üzenetére
Klasszikus színű (piros/barna/fekete/kék) Kailh kapcsolókat még a régi, nem túl pontos gyártósoron tolják, minőségük olyan, amilyen.
Modern Kailheket (Speed, Boxed, NovelKeys féle egyedi szériák) viszont a Razer miatt felhúzott új soron (közben Razer lelépett, még olcsóbb beszállítóhoz), ami sokkal konzisztensebb kapcsolókat produkál.
Cherry manapság azért nem nagyon kerül custom épített billzetbe:
- drága
- unalmas ugyanazt a 3-4 kapcsolót nézegetni (SIlver, Pink ugye még mindig nehezen elérhető, de azok is gyakorlatilag rövidcsövű vagy hangtompított Rednek felelnek meg)
- nincs igazán taktilis kapcsolójuk (Clear lenne, de nem gyártják...), se ketyegős.Közben klón gyártóknál egyre többféle opció van kapcsolóra (mind rugóerőre, mind clickynessre), olcsóbban.
Bátrabban kísérleteznek a mecha hívő közösség ötletei alapján.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
bendikeee11
tag
válasz Johnny_vT #40859 üzenetére
Köszi a választ! A külföldi kiosztás nálam nem probléma, kb 4-5 évig használtam német kiosztású Razer Lycosa-t.
Olcsó Logi nálam kizárva, eddig csak bajaim voltak vele. Bár billentyűzetüket nem próbáltam. Egérből viszont nagyon bejött.
Cougar Attack X3 (MX Red) - még jó lehet
Kingston HyperX Alloy FPS Pro (MX Red) - vagy ez.
de ugye itt már 30ezres kategóriáról beszélünk és nem 20.Yesterday is History, Today is a Gift, Tomorrow is Mystery.
-
Skullwipe
senior tag
válasz bendikeee11 #40856 üzenetére
Teljesen más a kapcsoló érzetre mint a cherry, mivel nem teljesen ugyan az. Az szokott érv lenni, hogy nem tartós a Kailih. Én kaptam már üzenetet szervizestől, és szerinte közel se olyan nagy a gond a Kailih-val mint ahogy azt mondják. Szóval, semmit se fogsz veszíteni ha azt választod, ugyan úgy menni fog az sok évet. Csak hogy ha egy valakinek gondja van akkor rögtön az jön le, hogy vacak. Nem értem mire fel mondják állandóan a topic gazdák hogy "még se cherry", rengeteg egyedi építésű billentyűzetbe kerülnek ilyen "klónok" és mostanság megjelent új kapcsolók meg aztán végképp nagyon érdekesek és új élményeket nyújtanak ezen a téren. Ekkora változatosság egyidőben ami mostanságvan, nem igen volt régen.
[ Szerkesztve ]
-
Johnny_vT
senior tag
válasz bendikeee11 #40852 üzenetére
Én is nézegettem erősen, de csak angol és német kiosztással találtam, ami nálam még elmegy. Neked nem probléma?
Tudásához mérten tényleg az egyik legjobb vétel lehet a privát kis táblázatom szerint. (Ahogy lentebb is írtam, ebben nekem csak a RED és BROWN switch-es modellek szerepelnek, BLUE switch-es kínai billentyűzetekből Dunát lehetne rekeszteni sokkal olcsóbb áron is.)
Ismertebb márkákból alternatíva a Logitech G413 (igaz ez Romer-G, de alig hangosabb a random Brown-nál, nomeg egyszínű a világítása), CoolerMaster MasterSet MS120 (egérrel egyben) és esetleg a Trust GXT890 Cada. Mind német vagy angol kiosztással, ISO-ban, a Sharkoon-hoz képest max 13 euróval drágábban.
Lábjegyzet: szigorúan netes infók alapján írtam a fenti felsorolást, egyik sem járt még nálam ténylegesen. A Logitech-et és Trust-ot viszont már fogdostam Saturn-ban, egész jók voltak.
[ Szerkesztve ]
- És te hogy neveznél egy baromi gyors, apró, kék izét...?
-
xLt`
tag
Tesoro-excalibur-spectrum brown kailh kapcsolóval? Most akciós az extreme digitalba. 24k. Vélemény?
-
bendikeee11
tag
válasz Domonkos #40854 üzenetére
Nem tudom hogy belemerjek e ugrani. Valahogy mégis csak ragaszkodok a cherry-hez...
Tudásban annyi hogy van rajta num pad, rgb, 1000hz polling rate, anti ghosting.Gyorsan szétnézve elég kevésnél találtam ilyen lehetőségeket, de javítsatok ki ha esetleg tudtok jobbat ajánlani ilyen árkategóriába.
Yesterday is History, Today is a Gift, Tomorrow is Mystery.
-
Domonkos
Ármester
válasz bendikeee11 #40852 üzenetére
Igazabol nem rossz, de nem egy cherry.
Amugy mit kell egy billentyuzetnek tudnia manapsag? NKRO-t megertem, na de a tobbi?Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
bendikeee11
tag
Sziasztok!
Szeretnék véleményt kérni erről a billentyűzetről: Sharkoon Skiller Mech SGK3
Ennyi pénzért elég sok mindent tud ahogy látom. Egyedül a kapcsolói kérdésesek nálam.
Mennyire tartósak ezek a Kailh kapcsolók? Mi a különbség közte és a Cherry között? Bevállaljam?
Játékra kellene főképp. Régebben egy CM Quickfire TK-t használtam Cherry MX Blue kapcsolóval. Az nagyon bejött, imádtam, de most nem áldoznék erre annyi pénzt.
Megéri ez?
Előre köszi a válaszokat!
Yesterday is History, Today is a Gift, Tomorrow is Mystery.
-
Crabface
senior tag
válasz Ringman #40846 üzenetére
Inkább a legnagyobb betűmérettel amit csak elvisel az oldal. Meg számolni sem tudom heti hányszor kell ezt elmagyaráznom, hogy a matrica vagy felirat teljesen független az oprendszertől vagy bármilyen szövegbeviteltől.
Irl
[ Szerkesztve ]
"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."
-
Ringman
nagyúr
válasz Domonkos #40826 üzenetére
haata grafikonjait [link]
nyunyu ansi és iso hun layoutját is betettém, amiben az altgr-es í/Í karakterek is benne vannak
meg ezt 72-es betűméretre változtatni:
Fontos: A billentyűzeten lévő feliratozás nem befolyásolja az operációs rendszer által bevitt karaktertEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
chopin42
addikt
Üdv mindenkinek! Pár napja leírtam a kálváriámat a szeretett Fnatic Gear Rush Pro silent-el kapcsolatban. Aki kíváncsi:[link]
Hol tartok most:
Megjött a vmd 89 izopropil alkohol spray.
A kupakok langyos, enyhén mosogatószeres vízzel át lettek mosva, leöblítve, egyesével el vannak törölgetve, majd raidátorra duplán hajtott törölközőre aljukkal lefelé rá vannak téve, hogy tuti szárazak legyenek.
A billentyűzet maga (plate mounted nyák+kapcsolók) a fent említett 98%-os, vízmentes spray-el alaposan át lett öblítve, többször, a gyakran használt kapcsolók belsejébe, és a fémlemez nyílásaiba is jutott bőven. Oldalára állítva szárad, most olyan szaga van kissé, mint az egyik kollégának az iskolában, ahol tanítok. Holnapig hagyom száradni. A kapcsolók szépen, csendesen járnak. Reményeim szerint holnap, vagy legkésőbb pénteken összerakom, és jobb lesz, mint új korában. Drukkoljatok
Most megyek a gányolós/hobbi elektronika topikba, ötletekért, hogy mivel tekerjem körbe a kapcsolókat, elősegítvén a fenti történet nem megismétlődését.
dugø, emiki6: Nektek külön köszönöm a részletes tippeket, és mindenki másnak is, aki próbált segíteni. Ha feleségem új telefonja itt lesz, illetve megjön a rendelt o-gyűrű szett bangood-ról, csinálok egy tesztet az egérről és a billentyűzetről is, a csendesség jegyében címmel. Az egeret már szétmoddoltam (új silent kapcsolók, új teflontalpak, görgő zörgése egy papírdarabbal tompítva).[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
Crabface
senior tag
Ez nem hangzik rosszul. Kicsit gémer csak.
-
nyunyu
félisten
válasz Johnny_vT #40817 üzenetére
Akinek vannak forrásai megmondaná nekem, hogy Cherry kompatibilis kupakszettből milyen árban mozog egy double-shot magyar készlet?
Van rá felesleges 5 milliód, hogy rendelj 100-at a GMKtól?
(Mondjuk akkor sem biztos, hogy fél éven belülre be tudnák ütemezni a gyártását. )
[ Szerkesztve ]
-
Crabface
senior tag
Nem, otthon van többféle kapcsoló. Black, Blue, külcsönbe bármikor egy Brown. Gumizva, anélkül, abs és pbt kupak is van hozzá így elég sok mindent tudsz próbálni, ha úgy alakul. Veszprémi Médiában csak membránosok és ollósok vannak kint, meg egy Rapoo outemu blue kapoccsal.
-
vlevi
nagyúr
Nálunk van Mediamarkt.
Ott ki tudtam próbálni kétféle barnát, a korábban említett Asus Mech RGB-t, és a Tesoro Excalibur Spectrumot. Red switch-el, akkor még nem volt összehasonlítási alapom, ezért nem tudtam, hogy mit is jelent az, hogy a barnának van egy kis taktilis visszajelzése a piroshoz képest. Formára nagyon megtetszett a Tesoro Gram Spektrum, ami wiszont red switches, és megrendeltem. A billentyűzet formájára továbbra sem tudok rosszat mondani, jól összerakott masszív darab hatását kelti. De a red switch nekem nem igazán jött be. Ezután újra elmentem kipróbálni a MM-ba a brown-t, és mostmár határozottan érzem a kettő közti különbséget. Gépelésre jobb a brown, de szerintem játékra is. Én játszottam a red switches Tesoro Gram Spektrummal a Doom-ban, és az Euro Truck sim-ben is, mindkettőben rendszeresen előfordult, hogy nem vettem észre, hogy nem nyomom elég erősen, és szép lassan, pár másodperc alatt felengedtem a gombot, persze megállt a kamion, utolért a szörny, satöbbi, szóval játékra sem vált be. Ez az én személyes véleményem a red switchről. -
emiki6
veterán
válasz Domonkos #40829 üzenetére
Meghiszem azt...
Szerintem írd oda a listához, hogy kb mikor lett frissítve, csak miheztartás végett, illetve én a helyetekben csinálnék egy "nekem vót, jóvót" listát, amit mondjuk a megbízható tagok szerkeszthetnek és néha archíválásra kerül.
Meg esetleg lehetne egy "még nem próbáltuk, de jónak tűnik" lista, bár az meg gondolom kezelhetetlenül hosszú lenne, így sok értelme nem lenne, de egy "itthon kapható, népszerű, ám kerülendő mechanikus billentyűzetek (ésvagy volt nekem, de hulladék, vagy sokan mondják hogy hulladék)" lista nem lenne rossz, azokhoz nyilván egyéb tulajdonságok nem kellenek, csak márka és típus, így ha valaki már kinézte mit akar vagy most akar nekiállni, az tudja mit kerüljön.[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
vlevi
nagyúr
Gepelesre a barna, vagy a kék.
Mert ott érzed, hogy mikor billen át azon a határon, ahonnan már biztosan érzékel. Természetesen szó sincs arról, hogy a red switch alkalmatlan lenne szöveg beírására, de mivel nincs határozott atbillenesi ponty csak tapasztalatból lehet tudni, mekkora lenyomastol lesz jó. -
Domonkos
Ármester
válasz emiki6 #40827 üzenetére
Ohh, na az nehezebb lesz.
Eddig csak olyanokat raktunk bele amit szemelyesen is kiprobaltunk es jonak talaltunk, de azota kicsit elhuzott a piac. Nem tudom hogy milyen modon/formaban kellene ezt frissiteni/megtartani, de mostani allapotaban brutalsok idot venne igenybe a karbantartasa.
Erre ha van otlet, akkor szivesen meghallgatnam, meg ha van konkret tipus (es a hozza tartozo valos ertekek az oszlopoknak megfeleloen) amivel boviteni lehetne akkor azokat is be tudom rakni. Mar bekerult, de nem kaphato darabokat meg nem nagyon tervezek onnan kivenni, mert aki hasznalt darabokat keres az is jokat talalhat ott.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
emiki6
veterán
-
Ringman
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #40819 üzenetére
topikgazdának kéretik megírni a kívánalmakat
-
Johnny_vT
senior tag
válasz Ringman #40818 üzenetére
Remek, köszi
Akkor marad a német, vagy a drágább magyar modell.
Szerk.: Azért valami kevésbé double-shot és jobban kínai minőségű készlet csak akad? Vagy az már olyan is, hogy inkább kézzel karcoljam át a betűket, még úgy is jobban járok?
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz Johnny_vT #40817 üzenetére
Cherry kompatibilis kupakszettből milyen árban mozog egy double-shot magyar készlet
nem lehet ilyet kapni.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Johnny_vT
senior tag
Akinek vannak forrásai megmondaná nekem, hogy Cherry kompatibilis kupakszettből milyen árban mozog egy double-shot magyar készlet? Elég, ha csak a magyar specifikus billentyűk vannak benne, nem építeni, hanem honosítani szeretnék, ha megéri.
[ Szerkesztve ]
-
Johnny_vT
senior tag
Pont most végeztem a saját összefoglaló Excel-emmel. A Cherry MX Blue és hasonszőrű, klikkelős switchek-et tartalmazó billentyűzeteket sajnos már töröltem belőle, mert nekem az nem lenne jó a zaj miatt.
Ami maradt magyar és RGB-s:
- Gamdias Hermes P1 - kb. 24ezer Ft
- Tesoro Gram Spectrum - kb. 33ezer Ft
- ASUS Cerberus Mech RGB - kb. 33ezer FtTipp: ha valamiről azt írják RGB, attól az még lehet - saját szavaimmal élve - buta-RGB. Videókat kell nézni mindenről, hogy ténylegesen tudja-e a per-key illumination-t (gombonkénti megvilágítást), vagy csak zónásan, vagy csak egyben. Értelemszerűen ezzel együtt csökken az ár és csökken általában a minőség / látvány is.
[ Szerkesztve ]
-
Atmil
aktív tag
Sziasztok!
Megnéztem az ajánlott billentyűzet listát és nem találtam olyant amilyent szeretnék. Ami azt illeti már a neten is kutakodtam nem sok eredménnyel.
Amilyen billentyűzetet szeretnék.
Magyar nyelv, rgb a betűket világítsa meg, legyen rajt usb port és multimédia.Az ára egyelőre nem számít. Majd eldöntöm érdemes-e beruházni rá.
Ha tudnátok segíteni megköszönném.
Üdv! Atmil.
-
nyunyu
félisten
Keménység: ja, Kailhnak magasabb a taktilis huplija, azért érezheti keményebbnek, mint a Cherryt.
Összesített érzetet túl sok paraméter befolyásolja:
- mennyire merev a billzet (acél plate/alu plate/nincs plate...)
- kupak vastagság/súly (vastag kupak pár grammot farag a rugó erejéből)
- mennyire nyúzott a kapcsoló (új billzet mindig keményebb, mint egy bejáratott)Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
vlevi
nagyúr
válasz nyunyu #40810 üzenetére
Ha te mondod, elhiszem, hogy ugyanaz gyártja.
De ez a videó is azt emeli ki, hogy érezhetően keményebb az Asus barna, mint más brown switch.
https://youtu.be/KHHUoSZXg9M
A tesoro (amiben kahil brown van) érezhetően kisebb erővel működik.A durandalbol a világítás nélküli változat meg kapható, ha jól látom a webshopokban.
Amit az előbb írtál, abból nekem az jön le, hogy belépésre a kahil brown jobb. De ezt érezni kellene a valóságban is, pl megnyomkodni egy cherry kapcsolós özöne strike pro-t, vagy egy durandalt.
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
Az amit nyunyu irt, kiegeszitve azzal, hogy emiatt a cherry-nek egy hajszalnyit "elesebb" lesz a taktilitasa - ami velemenyem szerint jobb. Az az 1mm-es hupli nem rossz, de ha lehetne keskenyebb, akkor nekem az tetszene jobban.
-
nyunyu
félisten
MX Brown erő/elmozdulás diagramm
Kailh Brown erő/elmozdulás diagrammNincs olyan nagy eltérés a kettő között, mind a kettő 60 gramm körül bottom-outol, vagyis nagyjából egyforma kemény rugójuk van. (Gateron Browné puhább náluk!)
Ami eltér: MX Brown taktilis huplijának teteje 1mm elmozdulásnál érződik, míg a Kailhé 0.7mm-nél, illetve a kapcsolási pontja is később van pár tizeddel. (2mm vs 1.9)
(Kaihua Electronics gyártja a Kailh feliratú/márkájü kapcsolókat, egy és ugyanaz a kettő.)
Durandal már 1-1.5 éve nem kapható, importőr igérgeti az utódját, de szerintem abból idén sem lesz semmi
[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
Nnna. Mostmár érzem, mi a különbség a barna és a piros között. Számomra egyértelműen a barna a jobb. A piros, két hét használat után nem tetszik, megy vissza a feladónak
Így, hogy tudom, milyen a red switch, mostmár érzem a brown-nál azt a minimális taktilis érzést, és az nagyon hiányzott a red-ből.
Két barna billentyűzetet tudtam kipróbálni, a hely Mediamarktban van egy Asus Cerberus Mech RGB, amiben kaihua brown kapcsoló van. Ez érzésre jóval keményebb, vagyis nagyobb erőt igényel, mint a Tesoro Excalibur Spectrum, abban ui. Kahil Brown switch van. Mostmár csak egy a kérdés, hogy a Cherry MX Brown az milyen? Sajnos nincs környékemen, nem tudom kipróbálni. Némelyik MM-ban van Tesoro Durandal, abban Cherry switch van. Aki ismeri a Cherry-t, és a Kahil-t, az mit mond? A Cherry brown puhább, vagy keményebb, mint a Kahil? A brown switchre jellemző taktilis érzet erősebb-e a Cherryben, mint a Kahilban? Azért kérdezem, mert nekem a LED nem szükséges, és, ha a Cherry jobb, mint a Kahil, akkor a sima Durandal kb tízezerrel olcsóbb, mint az Tesoro Excalibur, vagy az Ozone Strike Pro (más barna switches magyar billencset most hirtelen nem tudok felsorolni).De jó lenne egyszer számtek bolt közelébe jutni, ahol megtapogatható a Durandal, vagy az Ozone...
-
vlevi
nagyúr
válasz Johnny_vT #40790 üzenetére
Nálam a fekete volt, agile red, vagyis a laposabb fajta. Ha neked a magasabb kell, akkor az opti-red-et kell választani, mert az normál magasságú billentyűket használ.
A fehéret csak háttérvilágítás nélkül tudnám elképzelni, szerintem a fehér, fényekkel együtt embertelen bazári hatást kelt.
A fekete viszont (mint általában az összes fekete billencs), töksötétben, vagy az ablakon bejövő szórt fényben még rendben van, de, amint rávilágít az asztali lámpa, már olvashatatlan rajta minden, mert a fekete kupakok is egy ezüstös fényben tükröződnek, és ezen a LED világítás nem látszik. Szóval ez sem egy működő dolog. Ennyit a ledezésről. Nálam a világítás annyi volt, hogy ha már van, akkor már mindegy, hadd menjen, de, ha nincs háttérvilágítása egy bill-nek, az nekem nem gond. lusta voltam arra is, hogy kikapcsoljam, nemhogy még bohóckodjak a különböző effektekkel. De legalább megjegyzi, hogy a gép kikapcsolásakor melyik profillal használtad utoljára.Vagy, megnézni, hogy az Ozone Strike Spektra van-e magyarul, és, hogy az mennyire használható.
Én most banánra vadászok. -
Johnny_vT
senior tag
válasz emiki6 #40805 üzenetére
Na ja, azt már meg sem említettem hány ezer óra FPS és akciójáték segítette az én autodidakta fejlődésem, de tökéletesen igazad van benne, hogy játékos múlttal könnyen a gépelést is megtanulni, mert 5-10 gomb helyéről már alapból elég jó elképzelésed van
(#40803) JóGéza: Ez a 10fastfingers.com tök jó muri, elsőre 93 wpm és 99,4%-os pontosság jött ki, ennyit számít, ha anyanyelven ír az ember. Csak sajnos a szavak random egymásutánja nem túl életszerű.
[ Szerkesztve ]
-
emiki6
veterán
válasz nyunyu #40804 üzenetére
A gaming rám is hatással volt (shift a w d space, jobb klikk bal klikk és két oldalsó gomb). Belegondolva ligikus, hogy bal kézzel 4+1 ujjat hasznalok, jobbal csak 2-t esetleg 2+1-et (plusz egy a hüvelykujj a space-szel vagy kisujj a ctrl vagy shiften), mert ezeket az ujjakat kellett tudattalanul kontrolálni, odafigyelés nélkül.
Bf3-ban mikor éleszteni kellett, akkor 4 - klikk -1 kombináció egy pillanattá vált egy pont után és mai napig megy úgy) vagy egy shadow of mordor a rengeteg billentyűjével is simán ment a végére, azóta elfelejtettem.
A vakon gépelesnél is az a cél, hogy érezd hol vannak az adott karakterekhez tartozó billentyűk és gondolkodás nélkül le tudd őket ütni, de ahhoz is sok gyakorlás kell, hogy beidegződjön...JóGéza:
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
nyunyu
félisten
Ahhoz képest, hogy ~30 éve kaptam az első számítógépemet, még mindig csak 5-6 ujjat használok gépelésre.
Nem tudok rendesen gépelni, bal kezem nagyjából ott van, ahol kellene lennie (sok WASD hatása ), és nagyjából olyan ujjakkal ütöm a gombokat, amivel ideális lenne (talán a gyűrűset nem használom, azokat kis vagy középsővel nyomom)
Jobb kezemnek viszont nincs fix helye a JKLÉ-n, hanem balra-jobbra-fel-le cikázik a billzet jobb fele fölött, és felváltva mutató vagy középsővel csapok le a soron következő gombra.
Emiatt is kell nekem az o-ring, mert nem állok meg a barna kapcsoló taktilis visszajelzésénél, hanem legtöbbször tövig sikerül ütni a gombokat.
(MX Black nem volt vicces ring nélkül, ilyen "gépelési" stílussal)Mióta megint numpados billzetet használok, így ismét sokat szánkózhatok ki jobb kézzel a billzet szélére, ha valami számot, vagy / * - + jelet akarok begépelni, hiába tudom, hol lennének AltGrrel vagy Shifttel.
De hát ahány billzetem van, mindegyiken máshol van az AltGr, így nehéz eltalálni a *-ot, mivel lehet
1) AltGr+fölötti gomb (Winkeyless 7U szóköz: MX 1000)
2) AltGr+felette jobbra eggyel gomb (6.25U szóközös billzetek)
3) AltGr+felette jobbra másféllel (XD84)
4) AltGr+felette jobbra kettővel gomb (HP 840G2 laptop)
5) AltGr+felette jobbra kétésfél gomb ("modern" 6U MX 1800)Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
JóGéza
aktív tag
válasz emiki6 #40794 üzenetére
Szia!
Oktatóprogram:
Klavaro.
Online:
10fastfingers.com
keyhero.com -
emiki6
veterán
Az ujjak helyzete és hogy melyikkel mit kell nyomni, az nagyjából megvan, de nem nagyon gyakoroltam.
Köszönöm mindenkinek, aki az értelemszerű dolgokat is kiemelte
Illetve Johnnynak a konkrétumot.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Óra topik
- Politika
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- Mode Envoy fa betéttel,Mode Obscura gombokkalés gateron oil king switchel és sok extrával.
- Csere-Beszámítás! Ducky One 2 / SF / Mini Billentyűzetek akciós áron!
- Razer Huntsman mini gamer billentyűzet új 6hó jótállás!
- MageGee MK-Star61 Mini 60% Mechanical Keyboard
- Magyar Microsoft Type cover Surface Pro 3,4,5,6,7 háttérvilágítású billentyűzet GO is van.Várólistás