-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
VibeX
tag
Üdv sziasztok!
Ki szeretnem kerni a velemenyeteket, mert nem tudok donteni a ket alaplap kozott. Mindketto kb azonos aron mozog.
i5 11400f ala szeretnek egy lapot, max 50k-ig.
Amiket kineztem:
Gigabyte B560m Aorus Pro
MSI B560 TorpedoA Giga-rol olvastam, hogy az egyik legjobb vrm hutessel rendelkezik, csak sajnos limitalt a beszerzesi lehetoseg.
Szeretnem tudni, hogy a Torpedo-val mi a helyzet. Vilag eletemben MSI parti voltam, szeretnek maradni ezen a vonalon. De ha jobb nala a Giga, akkor vevo vagyok ra. -
jeni
félisten
válasz
pendre54 #102644 üzenetére
A topikgazdát/szerkesztőt kérdezd meg,hogy az összefoglalóból miért maradt ki az 1200 tokozású 500-s alaplapok ajánlásaik?
Amúgy ott az összefoglalóban a kisebb Asus Prime Z490-P szerepel az ajánlottak közt.
A procid sima, tuningmentes így tuningolásra nem fogod használni. Extra terhelés nem lesz a hűtődőn.Brocken 3
az 1200 CPU felfogatás szerint azonos a 1151,a 1150 és a 1155-el.
az 1200 esetében inkább az lesz a gond,hogy ott milyen magas memóriád vannak.
letudod tölteni a képet PDF formájában. -
törölt tag
válasz
negasonic #102642 üzenetére
R5 2600 procihoz B450-es lapot vegyél. MSI B450 .... MAX-ot. Egyből menni fog.
Volt már példa arra, hogy a gyári figyelmeztetések és az AMD istenharagjai ellenére mentek B550-es lapban Ryzen 1000 és 2000 procik közül néhány R5-ös de ez szigorúan csak a véletlen (és a jóindulatú BIOS programozók) műve.--- bartos96: A320/B350/X370 a megfelelő BIOS verzióval a Ryzen 1000-2000-3000-es procikat/APUkat is viszik.
MSI B450 ... MAX lapjai élből viszik ezeket, a Ryzen 4000-es APUkat és az 5000-es szériát pedig a megfelelő verziójú BIOS-szal. -
Üdv!
Két rövid kérdésem lenne.
1./ Egy non-K-s, i7 11700-as procihoz elég lesz, egy Asus Prime Z-590 P-s alaplap?
2./ A jelenlegi proci hűtöm, egy Alpenföhn Brocken 3, ez ugye jó ehhez a procihoz is, azaz rászerelhető simán? Azért kérdezem, mert a hűtő gyári oldalán, a leírásban konkrétan nincs említve az 1200-es foglalat, de lehet, hogy csak trehányságból maradt le. [link] -
jeni
félisten
válasz
thomeef #102634 üzenetére
Érdemes figyelni, hogy milyen csatlakozások vannak a lapon és mire van szükséged?
Nagyjából elmondható, hogy felszereltséget figyelembe is árulkodó még a lap minősége és kivitelezése.
A passzív hűtések is meghatározóak az alaplapon.
A CPU tápcsatik is van amelyik csak 1x8 vagy 1x8 és plusz 1x4 is van rajta. Az utóbbi általában erősebbek táp szerint. -
palfitom
félisten
A segítségkérők figyelmébe ajánlom a Téma tudnivalók és az Összefoglaló elolvasását valamint alkalmazását!
-
Julot
aktív tag
Sziasztok!
Egy Intel Core i5-12500 és egy ASUS TUF GAMING H670-PRO WIFI D4 alaplap párosáról mi a véleményetek? Leginkább multimédiás gép lenne, minimális játékkal, esetlegesen videószerkesztéssel. Egyenlőre G Skill TridentZ RGB F4-3200C16-8GTZR memóriával.
Továbbá milyen CPU hűtőt ajánlanátok hozzá?
Köszönöm!
-
l.kiss
tag
Szervusztok,
Ryzen 3900X procihoz az MSI B450M Gaming Plus alaplap megfelelő párosítás?
Felhasználás: játék
OC: nem jellemző
VGA: GTX 1070 -
thomeef
őstag
Sziasztok, 12400f alá keresek kompromisszum mentes, stabil lapot. Ahogy néztem B660-ból [ezt] az ASUS PRIME B660-PLUS D4 lapot ajánljátok leginkább, ami jelenleg 55k. Viszont találtam egy [ilyen] MSI PRO B660-A DDR4 lapot, ami 60k, viszont így elsőre jóval komolyabb lapnak tűnik, vrm, táp, hűtés stb. Van valami oka hogy erről nem nagyon látok ajánlást, vagy egyszerűen még túl új a lap?
-
negasonic
tag
Sziasztok!
asrock b450m pro4
ryzen 5 2600
gtx1070
gskill 16gb ram
bitfenix 550w
3ssd +1TB hddElőzmény:
egy két hónapja elkezdett a gépem anomáliákat produkálni. Először az egyik merevlemeznél I/O eszközhibára futottam, egyszer volt, egyszer nem volt. Írni neha tudtam, néha nem. Ez mellé elkezdett a fülesem (sima apple 3,5" jack + alza 3,5" hosszabító) első fülbe tételnél sercegni, zúgni búgni pár másodpercig. Menet közben elkezdte kidobálni a mikrofont a rendszer, ez mellé ütemes sercegő hangot adva és az egész rendszert micro stutteringelve. Gyanakodtam statikus töltődésre is, ezért mindent megtettem hogy ne töltődjek fel a lakásban való járkálás alatt, de a probléma maradt.
Pár napos bohóckodás után rátalátam az I/O eszközhiba okára: tápegység azon szála amire fel volt rakva az ssd/hdd, nem tudott elég kraftot adni.
Ekkor a tápegységes csoportban segítettek és azonnal cseréltem egy bitfenixre illetve felhívták a figyelmem hogy az alaplapot is ellőhette a régi szutyok tápom (njoy).Jelen:
Az új tápegységemmel pár napig üzemeltünk boldogan, majd egyik nap megint eltűnt az egyik ssd-ém. Sata kábelt cseréltem és megjött újra. Kábelt ellenőriztem másik gépben, nincs baja.
A micro stuttering megmaradt, a mikrofon bemenetet ki be dobálja a rendszer ezidő alatt ugyanúgy. G-sync-el 150-200 fps környékén rendkívül jól lehet érzékelni hogy akadozik a rendszer a folyamatos mikrofon ki be dobálástól és a mellé sercegő fülhallgatótól. Általában restart megoldja a gondot.
Megmaradt az is, hogy mikor leülök a gép elé és bedugom a fülembe a fülest, zúgnak sercegnek, mintha feltöltődtem volna a lakásban való járkálástól, de már minden óvintézkedést megtettem hogy ne legyen statikus töltésem és elvileg nincs is, maximum minimalis.
A mikrofon jó, másik gépben tesztelve.
A gépházon feszültséget nem érzékelek, a kábelek nem töröttek, rendezettek, nem gyanakodnék aljzati problémára sem, de kifogom próbálni másik aljzatban a gépet, bár évek óta nincs gond vele. Hálózati elosztó is rendben üzemel.Ennyi érdekes anomália után, jól sejtem hogy az alaplapom kezd elköszönni tőlem, csak még előtte szórakoztatja a fejem?
Ezért AMD ryzen 5 2600hoz szeretnék alaplap ötleteket kérni.
Egy olyan lapot keresek ami gamingre kiválóan kiszolgálja a 2600at és az 1070-et. Esetleg az sem baj ha később belemegy egy 5600X akár
. Árban 30k környékére gondolok de ha drágább az sem baj, a smooth gameplay a lényeg.
Köszönöm a segítségetek!
-
törölt tag
válasz
ScomComputer #102629 üzenetére
Én is off.
Mögöttem van több, mint 30 év ebben a szakmában. Most már minden idiótának IS alanyi jogon jár az internyet hozzáférés. Az a krúvára dühítő, hogy élnek is vele.
Júzer error? Lófurulyát 80%! Minimum 95%. Ez megbízható adat, elvégre 2db egyetemen IS tanítottak nekem matematikai statisztikát. Bizonyos mértékig még alkalmazni is tudom. Szoktam is.--- Nabakker: a tag 5,5 éve itt van. 6 hozzászólás és osztja a tanácsot.
-
ScomComputer
veterán
válasz
palfitom #102628 üzenetére
Ez igaz, csak sok az észosztó barom is aki félretájékoztat,tudnék pár nevet leírni, van olyan aki 1 hónapja még a gépet se tudta bekapcsolni, de most már ossza az észt pl. a zen topikokban...nagyon felb@sz az ilyen...a szervizbe behozott cuccok 80%-a user error,vagy e miatt van...."háááát a PH-n így mondták.."
Bocsánat....... ez nem topiktéma,befejeztem ITT..
Amúgy nagyon sok infó hiányzik.. még .. -
palfitom
félisten
válasz
ScomComputer #102627 üzenetére
Pedig itt a PH fórumain szinte mindenre van infó, és kérdezni is lehet...
-
palfitom
félisten
válasz
NvidiaRTX #102625 üzenetére
AuraSyncOK.
"Láttam itt sokkal gagyibb alaplapos komplett gémör PC-ket is hirdetni ilyen cpu-val." - Jó, hát az nem mérvadó, az apró tele van olyan épített csodákkal, amikben csak az erős proci és VGA kombó a lényeg, minden másból meg a legolcsóbbak egyike.
Szívesen, nincs mit.
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
palfitom #102624 üzenetére
Írtam, hogy csak játékra lesz használva és nagy felbontáson tök mind1 a CPU az i3 ugyan azt hozza 4k-ban mint az i9.
Nincs időm penis méregető tesztek futtatására.
Max Aida stress teszt lesz és max 10 percig.Tudom hogy rá lehet még verni 100k-t erre a gépre de nem fogok egy fillérre sem többet.
Láttam itt sokkal gagyibb alaplapos komplett gémör PC-ket is hirdetni ilyen cpu-val.
Azé köszi a helpet.
-
palfitom
félisten
válasz
NvidiaRTX #102620 üzenetére
AuraSyncÉrdemes vásárlás előtt kérdezni.
Az Asrock lapok Z370/Z390-ben kimagaslóan jók voltak, viszont Z490/Z590/Z690-ben nagyon gyengék a VRM-hűtésük, így combosabb proci, illetve tuning esetén nem ajánljuk őket.
A házad -főleg a teli előlap miatt- nem épp jó szellőzésű, és esetedben még az AIO sem segít.
A tuningot kb. el is felejtheted, használd gyári órajelen a procit, eressz rá stressz teszteket (pl. Prime95, CB23), és monitorozd a rendszert! -
Ferdzsoo
addikt
válasz
NvidiaRTX #102620 üzenetére
Szerintem ez rengeteg dolog függvénye (mennyire szellőző házban van, milyen CPU hűtővel, mennyire terheli a CPU-t az adott alkalmazás, és ezentúl ha kb nem full HD-ban játszol akkor szinte mindenhol a VGA lesz a szűk keresztmetszeted, nem a proci) és nem a chipset hűtése lehet kevés hanem inkább a VRM-eké.
-
NvidiaRTX
őstag
Sziasztok.
Vettem egy ilyen alaplapot:
Asrock Z690 PHANTOM GAMING 4Meg is jött de még nem volt időm beüzemelni.
Nos azóta találtam olyan YT videót ahol tesztben kimutatták, hogy ilyen alaplapot nem szabad venni mert a gyenge chipset hűtése miatt előfordulhat, hogy a CPU nem dolgozik max órajeleken.
Ez mennyire igaz?
Amúgy egy i5 12600k lenne benne alap órajelen és a gép csak játékra lesz használva 1440p-ben egy 3080-al.
Előre is köszi.
-
cuko
aktív tag
Sziasztok,
Jol latom, hogy ekozul a ket lap kozul:
- Asus PRIME B560M-K
- MSI B560M-A PROAz MSI B560M-A a jobb valasztas kicsivel? Mind a ketto 30k, a kovetkezo modellek mar 20-30% dragabbak: AsRock B560M-HDV (36k) es Asus TUF B560M-E (38k).
i3 10105F ala szeretnem, nem tervezem agyonhajtani a gepet.
Koszi! -
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
Sikerült elcsípni 450k-ert Alza-ban egy új rtx 3080-at, viszont kellene hozzá egy CPU és sdr4-es alaplap, ddr4 ram, 750W táp, ház, stb van.Első körben 12600kf-t és GIGABYTE Z690 UD DDR4 kombót néztem.
Ezekről mi a vélemény ? Tudnátok esetleg jobb /olcsóbb alaplapot ajánlani ami esetleg wifi-vel is rendelkezik (ez csak hasznos bónusz lenne, nem feltétel ).Neten olvasgatva láttam hogy sokan 12400f-t húznak fel 5 ghz-re ami kb ugyanazt a trlejsitmrnyr hozza mint a 12600kf-t 30k-val olcsóbban. Erről mi a vélemény? Tudtok ajánlani ilyen célra sdr4-es lapot ha a 12400f oc jobban megérné mint a 12600kf?
Köszönöm!
-
törölt tag
-
pohár
félisten
válasz
traktorgumi #102604 üzenetére
én 12600K alá nézegetem a lapokat, pont ez az MSI jött velem szembe, elég szimpi... bár az Alder Lake topikban nem ajánlották, mert "szar a memóriakezelése" (3600-as RAM 3200-on fut csak és hasonlók), hát ez nem tudom mennyire maradt valós hiba a mai napon...
-
jeni
félisten
válasz
Julot #102610 üzenetére
sajnos a 2. generációs GE procival nem sokra mész majd a B550 lap esetében.
így marad a B450 lap, az sem rossz amit előbb linkeltem neked az MSi B450M lap.
az Asrock B550M lap még tudja kezelni a 3xxGE procit,de ez sem javítana a helyzetedben. mivel ez sem kezeli a 2xxxGE procit. -
-
jeni
félisten
válasz
Julot #102608 üzenetére
A 2 és a 3-s szériás G-s procik nem szerepelnek a listában.
Tehát a 2100GE nem lesz jó az MSI lapban.
Inkább azt írd meg pontosan,hogy a G-s prociból melyiket veszed meg bővítés címen később?
Ahhoz keres tutira lapot.
Jelenleg ebbe a lapba tudnád be tenni a 2100GE procit.
Ez viszi az újabb G-s prockat. Az is igaz hosszabb távon a B550M lappal járnál jobban. -
Julot
aktív tag
Sziasztok!
Egy gépfelújításba végnék bele, és a kiszemelt LAP az MSI B550M-PRO VDH lenne. Egyenlőre egy RYZEN 3 PRO 2100GE processzorral. Nos foglalat az stimmel, de anno az volt hogy a B550-es alaplapok nem voltak kompatibilisek a Ryzen 2xxxG Ryzen 3xxxG APU-kal. Ezesetben mi a helyzet? Ha nem kompatibilis, akkor milyen lapot ajánlanátok ezen proci alá, úgy hogy a jövőben fejlesztési lehetőségem legyen?
Köszönöm!
-
Ferdzsoo
addikt
Szerintem ha 1 VGA és 0 PCIE kártya, ill. 2db M.2-es SSD van nem lehet bottleneck. (Nekem Sata dirve sincs)
A mostani lapomban is van két M.2-es és abból az egyik csak PCI-E3.0 a másik meg 2.0 de még itt sem lehet érezni a sebességkülönbséget.
Emiatt inkább rámentem a stabilitásra meg a jobb hűtésre a B660-al. -
Puro
aktív tag
válasz
Ferdzsoo #102599 üzenetére
Én is a két alaplap között vacillálok, az AsRock javára PCIe gen 5 az első csatoló, bár nem tudom van-e most olyan vga, ami ki is használná hosszab távon lehet megérné. A B660 lapokat kerülöm mert a DMI linkje csak gen 4x4 ami lehet tudna csinálni bottlenecket speciális helyzetekben, ha több m2 ssd van berakva azokba a foglalatokba, ahová a chipset adja a sávszélt.
-
palfitom
félisten
válasz
bartos96 #102602 üzenetére
bartos96Pl. Asus Prime B660M-K D4, de az i3-at bármelyik lap kiszolgálja, mehet akár H610 is, pl. Asus Prime H610M-A D4, olcsóbban Prime H610M-K D4.
"Érdemes venni 12. Gent vagy nem éri meg annyira? PCI e 5.0 miatt vennem inkább ezt mint a 10. Gent." - Mire használod a gépet, mihez kellene az 5.0?
-
bartos96
tag
Sziasztok!
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Jó lenne minél kevesebbért de max 50k
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
I3-12100f 16 GB RAM kit ddr4 1 hdd 1 Kingston a2000 250 GB jelenleg egy gt1030 később egy rx6600
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
Matx
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged?
(USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
1 pci e, M.2
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?dvga
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem
7. Használt, vagy új alaplap?
Új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem igazán, RGB T nem szeretem.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Nem árt ha van vrm hűtés de ha azt mondjátok elviszi nélküle az is jó. MSI Asus giga van preferálva abból is inkább az első kettő.
Érdemes venni 12. Gent vagy nem éri meg annyira? PCI e 5.0 miatt vennem inkább ezt mint a 10. Gent. -
djalmasi
tag
Halihó.
Alaplap vásárlás előtt állok, de nem igazán tudok dönteni, a tudásom a megfelelő VRM-nél és még egy két specifikációnál vérzik el ezért is kérnék segítséget.
10400F-hez lenne a lap 3200 MHz ramokkal (OC) ban.Ez a két kiszemelt lenne
ASUS TUF GAMING B560M-PLUS
Gigabyte B560M AORUS ELITEEgy kis segítségért hálás lennék, hogy ki melyiket preferálná inkább és miért
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest