Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Zinho

aktív tag

válasz dezz #7034 üzenetére

Áthelyezés jó gondolat, erősen off-topik a dolog már...
    Hmm, a CCFL-ről érdekes ez az infó. köszi; próbáltam adatlapokra rákeresni, 5 perc gugli egyelőre nem hozott eredményt. Én sajnos csak kommersz monitorokkal találkoztam ott szemmel látható (újaknál is ugye) a lassú felfutás. Aminél meg konkrétan mértem is, ott vagy 20 perc volt mire beállt a fényerő.
    A kompakt fénycsöves dolog végképp off: kicsit félreértettük egymást. Tudom hogy lehet dimmelni, elektronikus előtét kell hozzá, viszont ha nem csak az emlékezetem, akkor 1-10 V-os egyenfeszültséggel lehet; tehát ez a tekerős kapcsolós dolog nem működik otthon sajnos. De a lényeg, hogy kb. mindketten ugyanazt mondtuk csak nem pontosan... :)
    PowerLED-ből vanank 18-40 lumenesek is, az már 7 cd körül van. Ez sima fehér, annak a spektrális eloszlása csapnivaló, tehát nyílván ilyet sem raknak monitorba, mert akkor egy komemrsz monitor színvisszaadását sem éri el.
    Én ugye abból indultam ki, hogy - bár konkrét adataim nincsenek - egy monitor/LCD tv gyártási költségének nagyobbik részét a CCFL teszi ki. A LED gyártási költségi olcsóbb, persze nyílván nagyobb sorozatban gyártva. De pl. a Benq Ledes 24 colos monitorja azt hiszem már olcsóbb mint hasonló Samsung/LG hagyományos lcd-i (minőség meg kb. ugyanaz, legalábbis égbekiáltó különbség nincs; előnye sincs sok (kb csak az energiatakarékosság). De ha lemegy a "trendi mert LED-es" dolog, vagy hívhatjuk parasztvakításnak is; és végre bekerülnek a LED-ek minőségi monitorokba is, akkor vajon az lejjebb nyomja-e az árakat, vagy végre kialakul egy igazi átmeneti réteg a grafikus piacra szán, és a kommersz monitorok között, ahol most van 2-3 monitor maximum. A félvezető gyártás mindig is olcsóbb lesz, mint a fénycső gyártástechnológiája.

Aktív témák