- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Hisense LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
L4mie
veterán
válasz themebuilder #27896 üzenetére
ohh ez komoly cucc
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
L4mie
veterán
válasz kmarci25 #27895 üzenetére
Ahh köszi a tanácsot ^^ , én is az L120 at ajánlottam neki, de azt drágállja 45-50 között sajnos nincs jobb mint a Finepix S2950 :[ attól meg félek mert a céges s1500 ak 10 hónap után megadták magukat.
Sebaj, mindenesetre nyaralás előtt elmegyünk egyet fotózgatni itt Pesten ^^ úgyse mentem még párban.
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
kmarci25
veterán
Furkoo:
Én nyáron vettem egy L120-as Nikont és nem tudok mást mondani, csak azt, hogy tökéletesen muzsikált. Elvittem magammal nyaralni , és gyönyörű képeket sikerült vele készíteni. A korábbi gépem is Nikon volt, de az egy régebbi Coolpix, ég és föld a különbség. Kontrasztos, tűéles, gyönyörű színű képek, a felbontás megfelelő (max felbontás 4320x3240, 300 dpi). Kicsit féltem mikor megvettem, mert sem a blendét, sem a záridőt nem tudod manuálisan állítani, de végül őszintén szólva nem hiányzott. A fényérzékenység állítható (ISO 80-1600-ig). Nyaraláshoz, kattintgatáshoz teljesen megfelelt. Nem vagyok Scene párti, de még ezek nagy része is használható. A zoom király , teljes telén egy kicsit zajos lesz, főleg alkonyat táján (értsd: rosszabb fényviszonyoknál), de photoshop-pal korrigálható. Az akkuk is elég jól bírják, vettem hozzá tölthető AA elemeket, 2700 mAh-es, elég jól bírja vele, asszem olyan 300 körüli kép készült egy töltéssel, aminek a harmada volt vakus. Plusz kb. 20 perc videó. A videózásnál figyelni kell nagyon az élességre, hajlamos nem fókuszálni, de azt tapasztaltam, hogy ez a zoom hazsnálatakor megoldódik. De persze ezt a fényképezőgépet sem videóra találták ki, de pár rövid klipre használható.
Mindezek alapján tényleg ajánlom, megéri az árát. (Azért azt javasolnám, hogy az "éles bevetés" előtt egy két órát próbálgassa a készüléket, nem csak otthon, mert nekem kellett egy nap kb, mire rendesen megtanultam, kitapasztaltam, hogy mikor mit érdemes használni, de aztán tényleg olyan képek készültek, amiket szerettem volna.)[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
royalka
őstag
Sziasztok tegnap véletlenül rábukkantam egy panafz45-re. Én ahogy láttam szinte ugyan az mint a fz38 csak nagyobb zoom meg mások a kezelő szervek. De árba kedvezőbb. Sztetek melyik a jobb választás?
Légy megértő és tapintatos mással, hogy más is ilyen legyen veled.
-
ronda
aktív tag
erre gondolsz ? már rendeltem én is
[ Szerkesztve ]
"Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?" Galaxy S21
-
ló úr
őstag
Sziasztok. Olympus VR-310 Erről a fényképezőről mi a véleményetek?
"Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni"
-
szg88
őstag
Hdr-nél nem volt olyan túl kontrasztos a kép?
Én azt tudom nehezen beállítani pl: hogy ha van egy világosabb kék ég felhőkkel alatta meg erdő. Akkor vagy a felhők nem annyira látszanak (túl világos az ég) vagy a fák sötétebbek a valóságnál. Nem vészes, meg nem is sok szögből próbáltam (napnak háttal/szemben stb.) csak váraknál meg ilyeneknél nem volt ilyen "gond" a fényerővel.[ Szerkesztve ]
-
-
L4mie
veterán
Sziasztok,
hirtelen nyaralásból adodó hirtelen felindulásból elkövetett Bridge vásárlás előtt áll egyik ismerősöm, 50-60 között szeretne venni, tudtok ajánlani egy időtálló, minőségi Bridge-t?Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
nagyúr
válasz Anubis_9 #27876 üzenetére
Nekem a Sonyból a nagytesó van és csak annyit tudok mondani, mivel ua a képérzékelő van a HX9Vben mint a HX100Vban, hogy a videominőségével nem lesz gondod. Persze a legjobb minőségűre érdemes állítani és minimum egy Class4es SD kártyát használj a folyamatos felvétel érdekében. Bár a Class10-es kártyák sem sokkal drágábbak ma már. Elképesztő, hogy egy ilyen kis készülékből milyen jó minőséget ki lehet hozni...
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
Anubis_9
őstag
Szerintetek melyik jobb?
Canon PowerShot SX230 HS
Sony Cyber-shot DSC-HX9VA Sony felé hajlok, mindkettő jó, de állítólag ez jobb képminőségben! Ráadásul jobb FullHD felvételeket is készít az 50p miatt!
Köszi!
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
válasz #46372352 #27872 üzenetére
Na tessék. Miért nem az FZ28-at viszed? (Bár FZ20 tulajként megértelek )
Az LC70-el is lehet lődözni, annyi a difi a mostaniakhoz képest, hogy nincs benne optikai stabilizátor ami nagyon jóságos tud lenne. A 4Mpixel meg pont jó a (kép)zaj tekintetében szemben a 10+Mpixeles gépekkel. Szóval kunyeráld vissza a gyerkőctől,és a megspórolt pénzen meg kapjon vmi vásárfiát.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
ló úr
őstag
válasz royalka #27871 üzenetére
Nekem régen fs3-as panám volt,annak az akksija nagyon jó volt,sok képet kibírt,és ahogy előttem szóló is mondta,ha 2-3 hónap múlva nyúltam hozzá és nem volt lemerülve simán bírta tovább.Nekem kb. 2 évig volt meg,és semmit nem csökkent az akkuidő,legalábbis nem vettem észre,szóval elég jók Én csak akksisat veszek már ha veszek
"Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni"
-
royalka
őstag
Nagyon hajlok a pana fz38 fele. csak annyit kérdeznék még hogy sose volt még aksis fényképezőm. kb menyi ideig bírja nem egy feltöltésre gondolok, hanem az aksi élettartamára + meddig lehet hozzájuk beszerezni majd akkumulátort. Úgy kell használni mint a teló aksikat hogy nem szabad hogy lemerüljön teljesen? Lehet hogy nagyon amatőr kérdések de sajnos ilyen szinte vagyok.
-
-
-
themebuilder
senior tag
válasz #46372352 #27864 üzenetére
A Canon Powershot A3000 IS és az A3100 IS és A3150 IS és az A3200 IS is jobb lehet, ha csak a képminőségről van szó (de ez sok mindentől függ). A Canon-ok Auto módja jobb lehet.
Nikon Coolpix S5100 biztosan egy jó, könnyen kezelhető gép, átlagos felhasználásra.
[ Szerkesztve ]
♫ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇
-
themebuilder
senior tag
válasz #46372352 #27854 üzenetére
Nikon Coolpix S5100 digitális fényképezőgép
Negatívumok: Szép (megfelelő) makró képek (nem ez a terület az erőssége sajnos) csak a legideálisabb fényviszonyok mellett készíthető (L23-nál is ez van). Ha gyorsan akarsz sok képet csinálni, akkor kis időre összezavarodik és blokkolja magát (2-3 másodperc múlva "rendbe jön" magától). A kijelző minimálisan kotyog, csúszkál oldalirányban ha az ujjunkkal hozzáérünk közepesen. Az Auto Program választó nem mindig dönt jól itt se, de hatásosabb, mint az L23-nál látott. Akkumulátor töltöttséget nem jelzi ki az LCD-n ikon formájában csak amikor már merül, PC-re kötve viszont van erre lehetőség, ott %-ban írja ki. A vaku nem tökéletesre optimizált.
Ezek legtöbbje jellemző a mai olcsó Nikon-okra, de ennek ellenére a konkurenciához viszonyítva (amik még ennél is gyengébben szerepelnek) igencsak jó vételnek számítanak. De igazából ennyi pénzért tényleg ne várjon senki se csodákat manapság!
Amennyit megér maximum: 30000Ft
Szerintem megbízható, könnyen megszerethető masina, amit leírtál az egyedi eset lehet csak, nem gyakori.
[ Szerkesztve ]
♫ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇
-
-
Czibor10
tag
válasz ::Trunks:: #27855 üzenetére
Ha nem gyorstöltőt veszel (ami nem tesz jót az akkuknak, mármint a gyors töltés), akkor nem számíthatsz sokkal jobb töltési időre, ez ilyen sajnos. Mindegyik akkuból ,,kisül'' egy idő után az energia (etünik), a kínai 100 forintos noname semmiresejó elemekből hamar kisül, a sanyo eneloopban (pl.) viszont 1 év alatt se nagyon változik, és akár 1000 feltöltést kibír, bár azt nem tudom milyen állapotban, de ez mindenképp nagyon nagy szám ezeknél. Kb. ennyi .
-
-
themebuilder
senior tag
válasz VINIKOR #27848 üzenetére
Erre már válaszoltam neked.
Valódi Full HD, de 30fps helyett 24fps-el veszi azt fel.♫ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇
-
-
Czibor10
tag
válasz ::Trunks:: #27844 üzenetére
Grat, sok örömet hozzá! Szép sok kiegészítőt adnak hozzá, bár egy akkutöltő elkél hozzá, és kis önkisülésű akkuk (pl. sanyo eneloop, varta ready2use), ez az aa akkus gépek egyik hátránya a sok előnye mellett.
Az uv szűrőt én se tudom pontosan mire jó, azt hiszem védi a képérzékelőt, vagy az optikát, de google biztos megmondja ha szépen kérdeze .[ Szerkesztve ]
-
VINIKOR
senior tag
válasz themebuilder #27847 üzenetére
Nem tudjátok, hogy a Canon PowerShot SX230 Full HD videója valódi Full HD vagy csak felskálázott egy alacsonyabb felbontásból?
-
themebuilder
senior tag
Nem hivatalos, de fel van rá készítve a gép, hogy így használják (utángyártott akkumulátorokat se ajánlja a gyártó). Több bemutatóvideóban (más gépeknél is), látni és tesztekben is lehet olvasni, hogy úgy kapcsolják be a gépet, hogy visszatartják a vaku mechanikáját.
A kis vaku, amely a készülék bekapcsolására magától felnyílik (ezt persze megakadályozhatjuk, ha ujjunkat rajta hagyjuk), továbbra is a hátulról nézett bal felső sarokban csücsül.
[ Szerkesztve ]
♫ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇
-
válasz themebuilder #27845 üzenetére
Ez a hivatalos ajánlás, vagy nyitó mechanika sanyargatása?
Tippem szerint ha menüben kikapcsolod a vakut, akkor nem tolja ki legközelebb.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
::Trunks::
senior tag
válasz Czibor10 #27824 üzenetére
Na a végén úgy néz ki ez a szépség lett az enyém!
Már be vagyok sózva,nagyon várom!
Állapota teljesen makulátlan,pedig nem mai darab...UV szűrő mire lesz jó? Illetve a bal oldalon az az obijectivre szerelhető valami,az micsoda?
[ Szerkesztve ]
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
válasz futo001 #27837 üzenetére
A képminőség kiváló
Attól függ mihez hasonlítjuk. (A 30+-os zoom gépekhez viszonyítva? A 16+Mpixel 1/2,3"-os érzékelön gépekhez viszonyítva?)
Csak összehasonlításképpen a Sony gépén egy pixel mérete 1,8um, míg egy NX100-é 28um, az S95-ös pedig 4,3um.Persze ha csak monitoron nézed, akkor meg minek 16mpixel? Bőven jó a fuji HS10-is (80k!), sőt. Marad pénz +aksira, tatyóra, előtétlencsére (minimum egy körpolár dukál hozzá, hogy üvegen át ne tükröződjön, + védi a lencsét)
Attól hogy a lehetőség adott, még nem lesz kötelező. Pl. a benzinkúton állandóan a prémium szuper100-as benyát tankolod? Szóval miért _kell_vennem hozzá még vakut vagy obit? MILC-ek között is van olyan amelyikbe vagy beépített, vagy gyári tartozékként jár hozzá vaku. Ha nem elég a 3-4x-es zoom, ott az eos1000 dupakit 140k-ért.Ami "csak" +20k, de a kapott minőség ég és föld.
Szóval ennyit kiadni egy kompakt gépért nem éri meg.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Teki1986
tag
Hello!
Teljesen családi használatra keresnék egy egyszerű fényképezőgépet, amit szeretnék hogy minél kisebb "kiálló" rész legyen, vagy csak akkor amikor optikai zoomot szeretnék használni? Nem tudom hogy van-e ilyen. Az árat kb. belőttem hogy családi.
i5 2500k,Asrock Extreme 4,Ati HD6950
-
erh75
tag
Tudja valaki esetleg hogy a canon ixus 115 hs-nek napfényben fotózva álló képnél miért sötétül el a kijelzője ?
-
-
válasz CHIPman #27835 üzenetére
Persze. Státusz szimbólum, mivel a "legnagyobb" modell.
Igaz, hogy ennyi pénzért már jó képeket készítő milc,vagy slr-t kapna, de kit érdekel a képminőség ...
30x-os zoom 16mpixel hát kívánhat az ember ennél többet?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CHIPman
nagyúr
válasz futo001 #27833 üzenetére
Köszi, megpróbálom. Egyébként átlagos felhasználásra(kisgyermek jó pillanatainak megörökítésére) nem lenne elég egy HX9V? Ajánlottam az illetőnek, akinek kéne, de mindenképp ragaszkodik a HX100V-hez, én meg feleslegesnek vélek +50000-et kiadni azért a +14x zoomért meg a DSLR beállításokért, amikor a büdös életben rájuk se fog nézni. Vagy van valami más előnye is a 100-asnak?
[ Szerkesztve ]
hardverapro.hu/tag/chipman - keresek 1TB 2230 SSD-t, eladó 2x16, 2x8GB notebook DDR4
-
válasz CHIPman #27831 üzenetére
Állítólag innen beszerezhető:
http://www.nagyonjo.eu/index.php3?mod=termek&rid=2322&grid=4Most én sem tudom, HX100V vagy NX100. Mindegyiknek van előnye és hártánya.
Vagy a pénzből veszek sok Unicumot meg gumicukrot, és teszek a fényképezőkre.
I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯
-
CHIPman
nagyúr
Üdv. Sony HX100V-t honnan lehetne szerválni? Állítólag sehol sincs, mert nagyon kis készlet érkezett belőle itthonra. 1 hónapon belül kéne, tud valaki valamit?
hardverapro.hu/tag/chipman - keresek 1TB 2230 SSD-t, eladó 2x16, 2x8GB notebook DDR4
-
ronda
aktív tag
válasz Czibor10 #27824 üzenetére
obit letakarni és csinálni egy "fekete" képet, utána gépen megnézni, nincs-e pixelhiba. én egyszer véletlenül fent hagytam a védőt és így derült ki, hogy három pixelhiba is volt a ccd-n. igaz utána még 2 évig így használtam. képen soha nem vette volna észre senki. én viszont az egyiket már szinte mindig kiszúrtam.
"Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?" Galaxy S21
-
Czibor10
tag
válasz ::Trunks:: #27792 üzenetére
Expószámot jó tudni. Ha van rá lehetőség érdemes kipróbálni, képeket is készíteni. Persze a kinézetét is nézni kell, nem-e túl leharcolt. Kb. ennyi, alap dolgok.
-
AMD Power
titán
válasz themebuilder #27816 üzenetére
-
válasz royalka #27821 üzenetére
rumos14 kollégától vettem egy FZ38-cat pár napja. Előtte is volt már egy Pana FZ28-cam. Ez a két gép nagyon megéri az árát. Kiváló képminőség, aránylag kis méret és könnyűek.
Az FZ38-cat csak ajánlani tudom.
-
royalka
őstag
válasz Nagya21 #27815 üzenetére
Hát a "és a félig nyomott elsütögombbal átkomponálod a képet" ez nem teljesen világos..
Kaptam még egy tippet igaz ez már nagyon a legteteje amit rá szánok egy gépre: Panasonic DMC-FZ38EP-K Igaz 2009-es darab de még is ahogy néztem elég bő tudásba, esetleg valami hozzá szólás valakitől?
-
bp144
tag
válasz AMD Power #27803 üzenetére
Helló.
Jó választás az ixus 115hs. Egyébként van a Canon-nak vízálló gépe:
http://www.canon.hu/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_D10/
De készülj fel, hogy azonkívül, hogy szerintem nem egy szépség, hiába kerül 1,5-szer annyiba, mint amit kinéztél, a képminősége inkább rosszabb, mint jobb.
Sajnos nagyon megkérik a strapabírás árát.Nem vagyok hülye,... a hangok is ezt mondják...
-
themebuilder
senior tag
válasz mono55 #27818 üzenetére
A Nikon Coolpix S8100 képminősége nem a legjobb, mondhatni azt is, hogy a kategórián belül csak átlagos. Hasonló árban még a Canon PowerShot SX130 IS van.
Panasonic Lumix DMC-TZ10 és a Canon PowerShot SX230 HS konkurense inkább a Nikon Coolpix S9100.
[ Szerkesztve ]
♫ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇
-
themebuilder
senior tag
válasz AMD Power #27803 üzenetére
Canon PowerShot D10 65000Ft
Víz-, ütés-, por- és fagyálló*Canon PowerShot D10 fényképezőgép teszt: a Canon első ellenálló kompaktja
Canon PowerShot D10 vízálló fényképezőgép tesztje
Canon PowerShot D10 fényképezőgép teszt[ Szerkesztve ]
♫ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇
-
Nagya21
addikt
válasz royalka #27801 üzenetére
Hali!!
A kézi fókusz azt jelenti:Hogy te állítasz élességet, nem a gép.
Amit te akarsz(oda essen a fokusz ahova szeretnéd), azt egy egyszerü képkomponálással meglehet csinálni. Középsö fokuszt választasz, félig lenyomod az elsütő gombot (akkor a gép a középen lévő tárgyra fokuszt állít), és a félig nyomott elsütögombbal átkomponálod a képet, majd teljesen lenyomod a gombot, és kész a kép.
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
nyikszi
őstag
Sziasztok! Valaki tudna egy Nikon coolpix p500-as magyar nyelvű használatit feltenni vagy letöltő helyet? A nikonnál regisztrálnom kellene, de még nincs gépem, csak szeretnék. Viszont elolvasnám a használatit.
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
-
wolfman
veterán
Nagyon fontos kérdés. Használt fényképezőgép vásárlása esetén, vannak olyan módszerek amivel kiszürhető, hogy valami baja van-e az aktuális gépnek? Pl beázott stb. hibákat valamivel megvizsgálni, mit kell rajta figyelni?
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
-
nagyúr
válasz lorcsi #27806 üzenetére
Mondjuk arra, hogy azonnal a Googlemapsel be tudod azonosítani, hogy hol készült a kép illetve nyomon tudod követni a Googlemapsen a kirándulásaidat például. Sőt, még a fényképalkotás irányát is megmondja neked... Amúgy nekem sem ez volt az elsődleges dolog a listán mielőtt a gépet vettem, csak a V nélküli model nem volt kapható. Tudod magyarországon vagyunk és csoda, hogy egyáltalán van vmi...
Üdv,
Vik~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
válasz lorcsi #27806 üzenetére
Sokat utazol, mindenféle eldugott helyre, pl GoogleMaps megmutatja, hol készült a kép, vagy megmutatja, hol mely képek készültek. Én a geotag funkciót kb 2 éve folyamatosan használom külső GPS-szel.
Vikthor:
Köszönöm a véleményt. HX100V is nagyon bejön, láttam képeket és videókat, amik vele készültek, fogtam kézben is, tényleg nagyon jó. Egyetlen gondom vele, hogy nem lehet rá előtétlencsét tenni, de ezt meg tudom oldani azt hiszem.I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯
-
nagyúr
válasz futo001 #27804 üzenetére
Szia!
Nekem egy Sony HX100V van 2 hónapja kb és eddig nagyon meg vagyok vele elégedve. Meg kellett szoknom azért, mert módváltásnál sztem egy kicsit sokat kell várni, de megéri, mert nagyon szép képeket lehet vele készíteni. 20x-os zoomig még levegőt se kellett vegyek a stabilabb képalkotás érdekében. GPS jelet hamar talál, bár akkor több energiát eszik, de nem vészes. 1 napot ki-be kapcsolgatva és lövöldözve simán kibír GPS-el. FullHD videó felvétele meg hihetetlen jó. Ha a leglassabban zoomolsz, nem hallasz motorhangot, de ennél gyorsabban természetesen hallani.
Üdv,
Vik~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
Eddig az NX100-ról nem is hallottam!
A döglött Sony A300 helyére szeretnék valamit, eddig a Sony HX100V-t, Sony NEX-3 és Pana GF1-ket nézegettem, de ez az NX100 kimaradt, pedig nagyon szimpatikus.
Tartozékokat nem találtam sajnos hozzá egyik üzletben sem. Ha megvenném 18-55-ös obival, vennék hozzá egy 55-200-at és egy vakut. Honnan lehet ezeket beszerezni?
Vagy esetleg van még más, ajánlott MILC is ebben az árkategóriában?
[ Szerkesztve ]
-
AMD Power
titán
válasz AMD Power #27802 üzenetére
Canon Digital IXUS 115 HS
Ez milyen?
Van a Canon-nak vízálló gépe? -
AMD Power
titán
Amatőr fotózáshoz melyik gépe tudnátok ajánlani. Kezd egyre jobban érdekelni a fotózás.
-
royalka
őstag
válasz Nagya21 #27766 üzenetére
Szia.. Bocsi hogy csak most írok de melóba voltam... Megnéztem a Canon PowerShot sx220hs. Ami imponál hogy van lehetőség ha jól olvastam/értelmeztem kézi élesség állításra (ez azt jelenti hogy én választom ki hogy a fókusz hova essen?). De viszont hogy akkumulátoros azt nagyon sajnálom. Nem volt még aksis gépem még soha.. De egy bridge gép nem jobb mint egy kompakt?