-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stitch
őstag
Tokina RMC 200mm f3,5-el kézből készült ''tesztképek'', f5,6-ra rekeszelve, RAW-ból konvertálva, a program alap élesítésével; [link], [link]. Szerintem teljesen jó képet ad, ráadásul f8-on tovább javul. eBay-en 50 euró környékén láttam elmenni egy ilyen objektívet, nekem nagyon olcsón sikerült egy hibátlan állapotút szereznem.
-
Stitch
őstag
''Én szoktam manuális obikkal mozgó célpontot fotózni és egyáltalán nem nagy ördöngősség, csak jobban oda kell figyelni.'' - na igen, jóval az AF előtt is születtek remek sport/akció fotók, vagy az említett fókuszcsapdás technikával, vagy egyszerűen folyamatos fókuszálással lekövették a témát
Gondolom sokat nem változott mostanra a dolog..annyit biztos, hogy már a gép ''követi'' a témát.
-
Stitch
őstag
-
Hydra SR
addikt
''...azzal a különbséggel, hogy nem a gép, hanem te exponálsz a megfelelő pillanatban.''
-> ez végülis akkor csak annyi, hogy miután megvan a kellő fókusztáv, kikapcsolom az AF-et, hogy megspóroljam a fókuszálási időt és ezzel csökkentsem a lagot?
Szerk: jah, hogy ez a manuális objektívek topicakkor nem
de AF-es obin működik a dolog, főleg ha a fotós keresztneve Clint és a vezetékneve Eastwood
[Szerkesztve] -
Stitch
őstag
Ilyen célra nem biztos, hogy egy manuális (kis)tele a legideálisabb..szerintem egy fényerősebb, kicsit nagyobb átfogású AF alapzoom is megtenné..persze kérdés, hogy mennyi a keret. Az lenne a legjobb, ha körülbelül megmondanád, hogy mekkora (ekvivalens) gyújtótávolság kéne, mert pl. csoportképhez (ekv. ~35-50mm) nem biztos, hogy találsz olcsó és jó megoldást manuális lencsék között.
Fókuszcsapdán valami hasonlót értettem, mint amit hali01 írt, azzal a különbséggel, hogy nem a gép, hanem te exponálsz a megfelelő pillanatban. -
hdanesz
őstag
-
Stitch
őstag
Mégis mekkora telére gondoltál? Csarnokba kistele elég, nem? Vannak jó minőségű 135 és 200mm-es M42-es manuális objektívek; Sonnar 135/2,8, Pentacon 100/2,8, Pentacon 135/2,8, Sonnar 200/2,8, stb. Amúgy nem csak az M42-esek között lehet/érdemes keresgélni. Egyébként nem sportfotózásra kell, ugye?
Bár fókuszcsapdával még azt is meglehet oldani.
-
hdanesz
őstag
Halihó emberek!
Megtaláltam itthon faterom régi Zenith gépét. Helios 44M obi van hozzá. Tud valaki infot írni erről az obiról?Szép képet ad digitgépen?
Íme a link:
[link] -
Stitch
őstag
válasz
ThufirHawat #29 üzenetére
Ez azért túlzás..mk II-őt esetleg 15-18e-ért kapsz, de az már bőven használt, ki tudja meddig húzza..az mk I meg jóval több..egyébként ezért is írtam neki, hogy ha csak kipróbálni szeretné, akkor tényleg nem érdemes megvennie az emulátort, ha viszont megtetszik neki a dolog és több lencsét is beszerez, akkor szerintem érdemes.
Olympus Zuiko MC 50mm f1,8 f2,8-on: [link], [link]. Az első teljes méretű, a második pedig csak a kép 55%-a! Rawból konvertálva, alap élesítéssel. Ez pedig a második kép mindennemű élesítéssel nélkül: [link]. -
Stitch
őstag
Nálam is egyértelműen ez a nyerő..ez egy digitre készült nagylátó-zoom (9 lamellás blende) bokeh-ja 24mm-en..az első az említett fix 24-esé, a maradék pedig egy Canon 28-105-ösé 28mm-en.
airbear: Ha csak kipróbálni szeretnéd azt a Heliost, akkor tényleg nem érdemes emulátort venned (csak egy adaptert), viszont ha komolyabban gondolod a dolgot és több régi lencsét is használnál, akkor tényleg szükséged lehet rá. Szóval, emulátor ügyben keresd a topik nyitóját ---> [link]. -
-
Stitch
őstag
-
Tatuska
csendes tag
Sziasztok!
Van egy EOS 350D-m és két darab Sigma obim,amit még EOS 500-hoz használtam.
Ha ezt a két obit rárakom a 350D-re akkor azt írja hogy error99.
Mit lehet ez ellen tenni? -
hali01
őstag
A pentacon Six asszem bajonettes de ha tévedek akkor majdcsak kijavít valaki.
A nogyobb objektívek,mint 200,300,500 cserélhető véggel rendelkeznek.Ez egy nagy kúpos gyűrű amit egy nagy hollandi anya tart az objektíven.Ezeket lehet M42,T2,PSIX végre cserélni.
A link talán segít megválaszolni a kérdésedet: [link] -
Stitch
őstag
válasz
ThufirHawat #7 üzenetére
Hasonló ''ritka'' darab lehet, mint az én, Tokina RMC 300 f/5,5-ös objektívem ([link], [link]). A kis fényerőnek köszönhetően nagyon ''kompakt'' darab, f/8-tól szerintem teljesen használható képe van. Három 100%-os képkivágás;
f/5,5 --->[link]
f/8 --->[link]
f/11 --->[link]
az expók ekvivalensek, csak a kontrasztja nő a lencsének.
perempe: Flektogon milyen digitális vázon? Gondolom nem túl jó, mert a 35mm alattiak nem szoktak szépen rajzolni (kivéve Zenitar 16mm), ami persze nem az objektív, hanem a szenzor hibája. A Helios-ról és a Pentacon 50-esről már hallottam, úgy rémlik, hogy a Pentacon kimondottan lágy (nem életlen!) rajzolatú. Majd ha lesz pár alkalmas képed, linkeld ám be őket.
[Szerkesztve] -
perempe
veterán
Az utolsó mondatodat megerősítem: én Av módban használom ezeket a K-bajonettes lencséket, ahol van 'A' a blendegyűrűn. Egyébként is működik az Av mód, de blendét a lencsén kell állítani.
Régebbről van egy 4/20-as zebra Flektogonom[link], és egy MC nélküli Helios 44-2-m (Zenittel). Ezen kívül próbáltam Fujinon 1,8/55-öt, Pentacon 1.8/50-et és Meyer 4/200-at. K-bajonettes obik közül a Chinon 35-70-t, Exakta 70-300 macro-t. -
Dtomi
őstag
Nem sok MF es obi van ami érdekel. De ezért képes lennék bajonettváltásra ha ingyen megkapnám [link] Nagyon jó kis optika mindenkinek ajánlom ebben a MF es topikba nagy sikere lenne
-
ThufirHawat
senior tag
Soligor 400/5.6 MC EOS400D vázon: [link]
-
pacorro
aktív tag
Jó topic!
-
hali01
őstag
Sziasztok!
Remélhetőleg ez a topic nem fog elveszni a híg fos tengerében mert ezek az üvegek többet érdemelnek annál.
A nickem alatt van a link ahol meg vannak azok a képek,csak kicsit átrendeztem a táramat és azért nem élnek a régi linkek.
A fotók már ps-ben korrigáltak de mind csak módjával.Vagyis szarból nem építek várat. -
BEE
addikt
Remélem, hogy mihamarabb bővíthetem a topikot.
Pentax gépet készülök venni, és itthon sírnak a Praktica
lencsék, hogy mikor használom már végre őket.
Egyébként tud valaki valamit ebben a témában ?
Mert szemre a képek alapján a K és a P bajonettek édestestvéreknek tűnnek.
Rémlik, hogy valamikor régen én már olvastam valamit erről,
de sehogy sem tudom felidézni hogy most az egyik felmegy a másikra,
de a másik az egyikre nem, vagy csak megkötésekkel, vagy a fene tudja már.
De ha kiderül, akkor megírom.
BEE -
Stitch
őstag
Az objektívek témában hali01 rakott be pár tesztképet, azokat szerettem volna belinkelni, de sajnos már nem működnek a hivatkozások. Helyette itt egy elég korrekt, részletes teszt: [link].Néhol mintha félrement volna a fókusz, valamint a fényviszonyok sem voltak mindenhol azonosak, de a lényeges különbségek látszanak. A képek megtekintésekor, alul tudtok váltani ''original'' méretre.
-
Stitch
őstag
..
Így elsőnek bemásolnék, egy perempe-nek írt, rövid kis összefoglaót a dolgokról;
Az objektívekről azt hiszem ez egy nagyon korrekt összefoglaló: [link]. A Canon gépek mérnek fényt manuális objektívvel (csak fókuszvisszajelzés nincs), a Nikon alacsonyabb kategóriájú gépei (azt hiszem a legújabb d80-nál se más a helyzet) pedig pont fordítva hajlandóak működni, de pl. a d200 már fényt is mér. Használat..én 300d-t használok, arról tudok írni. A fényméréssel tényleg semmi gond, működik a részleges fénymérés is, ráadásul pl. Av módban középre súlyozott fénymérést használ (amire AF objektívvel nem hajlandó..de ilyen gondok újabb gépeken már nincsenek). Élesítés..kezdetben nem volt EF-emulátorom ([link]), 1-5 méteres távolságba elég nehézkes volt élesíteni (50 1.8-as objektívvel, tág rekesszel), mert sokszor mellément. Közelfényképezésnél nincs gond, mert ott már nagyon kicsi a mélységélesség és rendesen látni az élességi síkot. EF emulátorral viszont már tényleg teljesen használható, olyan pontosan tudsz élesíteni, amilyen pontos a vázad! Én, mivel egy Olympus manuális gépet kaptam, így többnyire OM végű objektíveket szereztem be (az eredeti gyári obikat a Zuiko név illeti), na meg a hozzá való adaptert, de pl. van Nikon/Eos konverterem is, Nikon obim még nincs. Leggyakrabban egy 50 f1,8-as Zuiko-t használok, amit tulajdonképpen 7ezer forintért szereztem be, hibátlan állapotban. Konverterrel és emulátorral együtt az összeg már 20ezerre ugrott, de ezeket csak egyszer kell megvenni, tudod használni a többi lencséhez is. Összehasonlításképpen a Canon 50-es alapobija 20-25 ezer forint, de az egy darab műanyag (1-1,5 év alatt szó szerint szét szoktak esni), míg ez az Olympus 50-es egy masszív fém-üveg darab, ami szerintem évtizedekig kitart és ami még fontos, képminőségben simán egy szinten vannak. Van még egy 200-as (f/3,5) illetve egy 300-as (f5,5) fix Tokina telém, nem túl fényerősek, nem túl éles rajzolatúak, de megfelelően használva teljesen használható képet adnak, mindezt 10-20 ezer forintos áron.
Még kiegészíteném annyival, hogy a Pentax régebbi, K bajontettes (remélem jól tudom) manuális objektívjei átalakító nélkül használhatóak a mai DSLR gépeiken, ráadásul mindenféle trükk nélkül megy a fénymérés és a fókuszvisszajelzés is. -
Stitch
őstag
Sziasztok!
Régebben volt szó egy ilyen topik nyitásáról, akkor feledésbe merült a téma, de úgy gondolom mindenképpen érdemel egy külön topikot a dolog. Szóval ide jöhet minden, ami a topik címével kapcsolatos, tapasztalatok, tesztképek, komplett összehasonlító tesztek, stb.
..
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen TV-t vegyek?
- Ömlenek a felhasználók a reklámos Netflixre
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- ZIDOO médialejátszók
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- ASUS ROG Ally
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- TCL LCD és LED TV-k
- A hónap végén jön a S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest