Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen notebookot vegyek?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Házimozi haladó szinten
- Azonnali fotós kérdések órája
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
xXxian
senior tag
Köszi a gyors választ.
Most hüvelyes van, az sem lenne rossz, de ez a mostani valami nagyon olcsó cucc lehet, látva a műanyag házát, meg az eloxidálódott középső (+) csatlakozót. Meg van valami kis pöcök is, ami a házból (-) lóg ki, olyan, mint egy rugó, talán hogy ne csússzon ki a lámpa csatija...de számomra rémisztő, hogy közte és a pozitív rész között olyan 0,2 mm a légrés.
Ilyen, ni.
-
xXxian
senior tag
Szia,
Megjött ma az akkupakk...jól sejtem, hogy a fehér kábel lenne a hőmérséklet, fekete a negatív s piros a pozitív?
Milyen csatlakozót érdemes ráépíteni? Van valami "menő" csati mostanság? Ami jól érintkezik, nem nagyon csinál zárlatot s még szét sem csúszik véletlenül?
Fejlámpához lenne, 3 CREE led (9W).
Köszi,
X -
Kernel
nagyúr
Gyakori félreértés, de azt bármilyen USB-re dughatod, mert a töltésszabályzó mindig az USB-csatlakozó és az akku között van. Tehát az eszközön belül. Az pedig pont annyi áramot ad az akkura, amennyit kell, hiszen ahhoz tervezték.
Miután az USB 5V-ot értelemszerűen nem lehet direktben kötni a 4,2 V-os akkura, utána kell lenni még egy szabályzónak is.
500 mA áramot bármelyik szabványos port lead (annyit nem kér a szabályzó sem, ebben az esetben), de ha nagyobb a terhelhetőség, az is lényegtelen.
-
Pehi
senior tag
Szevasztok. Lehet,hogy butaságot kérdezek,de jó pap is holtig tanul. Adott egy mp3 lejátszó. Lehet ezt sima telefontöltővel tölteni,amibe bedugom az usb prtba? Tablet töltőnk is ilyen. Nem lesz sok annak a kis akksinak? Ha minden igaz,360 mAh van benne. Köszi előre is.
-
Kernel
nagyúr
Védett akkut úgy szokták árusítani, hogy "protected" stb. egyértelműen közlik. Közelről szemlélve észre is lehet venni a negatív végénél integrált védelmet, illetve hosszabb is egy kicsit.
Egycellás lámához ettől függetlenül elmegy, mert az akku túlmerülését észre lehet venni. A fehér LED jelleggörbéje / nyitófeszültsége miatt épp jókor kezd csökkenni a fényerő, ami figyelmeztet, hogy nem kell tovább kínozni, tölteni kell.
-
Robynho
tag
heloó!
Egy kis segítségkérés
Olvastam a múltkor, de nem egészen volt világos ez a védett elem téma.
A kérdésem, h ez védett elem? (hol látom rajta), szval mehet boruit fejlámpába?
Amennyiben nem vagy akár egyébként is, mi mást ajánlanátok helyette, mire figyeljek stb?
[INR18650 - 30Q 18650 3000mAh 3.7V]
Töltőt ehhez még milyet szerezzek, amit szoktatok linkelni Liitoka 500, teljesen jo, ahogy kivettem..
(kupon?)
-
Kernel
nagyúr
válasz
szMartin17 #112 üzenetére
Várni kell, hátha elindul a rendes töltés. Túlmerült akkut először csökkentett árammal illik felhúzni, talán épp ez történik. Ilyenkor az akku belső védelmi kapcsolóját képező FET megszakítja az áramkört, de kerülő úton, egy ellenálláson keresztül kaphat minimális áramot, ami viszont csak nagyon lassan engedi töltődni.
Vagy lehet kötni rá áramkorlátos tápegységet is, labortáp, ilyesmi, ha a laptop esetleg lekapcsolná a töltést is.
Ettől még lehet benne gyenge cella, aminek már megnőtt az önkisülése, de ez majd kiderül.
-
szMartin17
tag
Sziasztok
X550JX típusú laptopon 2,5 éves, akksija kb. 80% VOLT.
Kb. 3 hete valószínűleg 5-10%-os akksival elraktam és nem használtam, aztán most bekapcsolva nem tölt az akksi. Annyit ír ki a gép, hogy 0% és töltés alatt van.Kinyírtam az akksit?
Lehet ezzel bármit csinálni, vagy vegyek újat?Üdv
-
Kernel
nagyúr
válasz
DarkChild #110 üzenetére
Valószínűleg a belső ellenállás kismértékű növekedése miatt esik hamarabb a feszültség, ami a Li-ion akkuk elhasználódásának velejárója.
De ez lehet természetes, vagyis nem jelenti, hogy ilyen ütemben fog romlani.
Hogy mi lett volna, azt még nehezebb megmondani, mert elvileg és állítólag nem jelent problémát, illetve még fokozza is az elhasználódást a full töltés.
-
DarkChild
senior tag
Sziasztok! Mennyiben kell komolyan venni azt az instrukciót, hogy új okostelefon esetében a használatba vétel kezdetétől számítva, az első néhány alkalommal maximumra kell tölteni az akkumulátort, hogy az "elérje a maximális kapacitását"? Lítium ion akku, természetesen.
Pár hónapja vettem új telefont és emlékeim szerint az első néhány alkalommal nem minden esetben töltöttem 100%-ra, előfordult, hogy csak 80%-90%-ra (ahogyan azt a régebbi laptopoknál az akkukímélő szolgáltatás is tette). Előfordulhat, hogy inkább csak ártottam az akkunak azzal, amivel történetesen éppen kímélni próbáltam (vagyis hogy nem töltöttem maximumra, csak a 4/5-öd kapacitásáig)?
Rátöltögetni egyébként nem szoktam, mindig 10% körül dugom a töltőre.
Annak kapcsán vetődött fel bennem a fenti kérdés, hogy pár hónapja, amikor időnként 100%-ra töltöttem, észrevettem, hogy nagyon lassan esik le a töltöttség 99%-ra, volt, hogy csak 20-30 perc netezés után merült 1%-ot. Manapság viszont egész hamar, kb. 5 perc után lemegy 99-re, aztán olyan 80-85%-ig mintha fokozottabb tempóban merülne a korábban tapasztaltakhoz képest.
Utána 80%-tól lefelé már jóval lassabban merül, mint a felsőbb tartományban. Normális ez?
Mióta az akkut belegyógyítják a készülékbe, azóta kicsit jobban odafigyelek rá, próbálom kímélni a telepet, de nem nagyon jöttem még rá, mi a legjobb módszer, hogy 2 vagy akár 3 évig bírja csere nélkül -
mszl
aktív tag
Sziasztok!
Azt kérdezném, hogy egy GPS órában cserélni szeretnék egy Li-ion akksit. Az eredetin csak két vezeték van + -.
Lehetne-e helyettesíteni egy újabb gyártású 3 érintkezős akkuval? Mire szolgál általában a 3. csatlakozó? Szükséges-e használni??
Fórumok böngészése közben többen építettek be 3 csatis akkukat nem használva a 3. csatlakozót.
Az akku egy 750mAh 35x35x6mm méretű. GArmin GPS órában. Sajna az óra nem mai gyerek és a hozzá vásárolható akkuk is 2010-2012 közötti gyártásúak. Nem tudom mennyire jó nekik az a jó pár év pihenés a raktárban. Ezért gondoltam hogy újabb gyártású akkut beépíteni.Segítségeket előre is köszönök!
Üdv. Laci
-
Bazsy
aktív tag
válasz
gyenesmartin #105 üzenetére
400A majdnem 11V-on are burst. Szerintem ez kb autiaksi szintű. Ilyen röviden ideig elvileg rövidzar se gond egy aksinak max nem lesz elég a hegesztőnek legrosszabb esetben.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Szerintetek ezek az akkuk, bírnák a rövid idejű nagy áramokat (ponthegesztő)?
10-20ms-ről lenne szó, de viszont rövidzárban. Jelenleg egy igen régi autó akksival működik szépen a hegesztő. Csak ezzel meglehetne csinálni hordozhatóra. -
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #103 üzenetére
Párhuzamosan kötöd a kettőt? Mitől maradna állandó feszültségen?
A helyzet ennél sokkal rosszabb. A Ni-MH cellák sem egyformán merülnek, mindig lesz legalább egy vagy több, amiből hamarabb elfogy a töltés. Az hamarabb beesik 0,9 V alá, sőt még negatívba is átfordulhat, ami különösen káros, kinyíródik.
Sajnos a soros kapcsolás elég tökéletlen dolog, pláne minél több cella, annál nagyobb az esély a problémákra, ezekhez pedig még védelem sincs.
Házi eszközökből is már rég száműztem az elemek pótlására alkalmazott ceruza akkukat, pontosabban olyanokból, ahol soros kapcsolásban túlmeríti az egyik cellát, de ezt nem lehet észrevenni a működésén (pl. vezetékes, kijelzős telefon), így az akkut tönkreteszi.
Vagy 3-cellás zseblámpa, ami persze amúgy is elavult, értelmetlen ilyenekkel akkut kínozni.
-
terapeuta007
aktív tag
hangszoromba 12,8v lifepo 3Ah akku mellé a regi akkukbol bontott 15db nimh cellábol állo akkupackot is használnák.ugye ez kb 500mah így fél ora alatt lemerul (maxon) és ezután a lifeporol megy a cucc. az a question hogy ugye a nimh akku cellái bemerülnek 0,9v alá (13,5v alá) és amig a hamgszoro uzemel addig ott is maradnak utána gondolom felmegy 0,9re ? ez mennyire egeszseges a nimh nak?
-
Kernel
nagyúr
Az a belső termisztor (hőfokfüggő ellenállás, PTC) kivezetése.
Azzal mérhető az akku hőmérséklete, akár töltés, akár kisütés közben. Túlmelegedés esetén a folyamat leállítható.
Másik vége a negatívval közös, így az ellenállás multiméterrel is mérhető. Melegedésre nő. Már amikor ténylegesen be is van építve, nem csak egy üres kivezetés.
-
xXxian
senior tag
Köszi a tippet, aktuális a keresés.
4 db-os pack kellene, igen, 14,8V. Amit ajánlottál az jó lehet, van benne valami panel is (Schutzschaltung PCB), ez fogalmam sincs micsoda, de majd kiszótárazom.
Ha nem védelem, akkor nem tudom át tudom-e építeni a jelenlegit, azt hallottam forrasztgatni nem szerencsés a cellákat, van valami cég (biztosan több is van) akik ponthegesztéssel megoldják úgy hogy nincs hősokk.
Szóval első körben jó lenne olyat találni amin van védelem, a csati átrakása a legkevesebb, azt megoldom.
X
-
manjisai
újonc
Sziasztok!
Nem nagyon értek ezekhez az akkumulátorokhoz, ezért teszem fel a kérdésemet itt.
Vettem egy új okostelefont, amelyben egy lítium-os akkumulátor van. Azt szeretném kérdezni, hogy első alkalommal kell-e 14-16 óráig tölteni, ahogy általában tanácsolni szokták az akksiknál? Mert azt olvastam több helyen, hogy lítiumos akksiknál ez nem szükséges, még első feltöltésnél sem.
Most úgy csináltam, hogy kivéve a dobozból használtam, amíg teljesen lemerült és magától kikapcsolt a telefon, majd rádugtam a töltőjére, de nem tudom, meddig töltsem... Elég amíg teljes töltöttséget jelez a telefon vagy menjen ez a 14-16 óra töltés? Ismétlem, első alkalommal tölteném az új lítiumos akksit.
A válasz elvileg sürgős lenne, előre is köszönöm a választ! (Poénokat, ugratásokat most ne!) -
Bazsy
aktív tag
Nem látom mobilról mikori a kérdés de itt kapni olyasmit amit keresel: https://www.akkuteile.de/power-bank-mobile-energie/akkupack/
Manapság 3400-3500 mAh akik leadnak akár 10At így még jobban is jösz ki mint eredetileg.
Ha jól értem neked egy 4S1P csomag kell amiből 3.5ös nincs de viszont van nékik külön cella, védőáramkör, kábelek és zsugorfolia is így át tudod építeni amid most van (valszeg csak a csatlakozást hagynám meg a helyedben.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #88 üzenetére
Nem tudok ilyenről, más kémiájú akkunak pedig még értelmét sem látom, csak problémát vet fel. Ilyen kiélezett helyzetben, ahol szűk a hely, több amper áramot kell biztosítani, ahol minden átmeneti ellenálláson eső feszültségnek jelentősége van, ez nem úgy megy, hogy odagányolunk egy veszteséget képző, melegedő konvertert stb.
Ehhez képest az odavaló 18650 adja magát.
Épp elég kellemetlen ezzel is dolgozni, miután az akkut nem lehet kikapcsolni, mint más, javítandó szerkezetet. Ha nincs észnél az ember, könnyen lehet szerelés, forrasztás közben zárlatot okozni, amitől mehet kukába az egész.
-
terapeuta007
aktív tag
nem lehet kikerulni vhogy az erederi védelmet ? nem láttal még vmilyen ebayes/alis csodát ami eljátssza azt hogy eredeti elektronika
mondjuk pici nehéz téma. de viszont még az is opcio lehet hogy step upot rakni a lifepovedelem és az elektronika közé de akkor töltéskor egy kapcsoloval kéne megoldani hogy a stepupot áthidalva menjen a töltés az akkuba. de mondjuk a cellak közötti 3,2v és 6,4v al lehet lenne baj. azokhoz meg akkor vmi nagyon kis áramra méretezett step up kene a helytakarekossag miatt -
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #86 üzenetére
3 cella mehet szimplán sorba, ilyet én is próbáltam, a védelem azt nem látja.
Lítium-vas-foszfát akku minimális feszültsége szintén 2,5 V, de tölteni csak 3,65 V-ig lehet, így a laptopba még saját védelemmel sem köthető be, mert amikor töltés közben 3,65 V felett megszakítaná magát, azt a laptopakku védelme valószínűleg valamilyen totálkárnak tudná be és végleg letiltana.
Ilyenkor viszont az újraindításhoz le kellene kötni az összes cellát és ismét ráforrasztani, a negatív saroktól kezdve felfelé, majd rátöltéssel aktiválni a védelmet és reménykedni, hogy nem sztrájkol be örökre az elektronika.
Védelmeket egyébként sem jó többszörözni, egymásra hatásuk problémás lehet. Pl. TP4056 töltőmodul saját védelmén keresztül tölteni egy védett akkut felesleges is, ki is akadhat a végén (tesztelve).
Ni-MH hármasával valóban ki tud tenni egy Li-ion cellát, még a 4,2 V töltés is jó hozzá, szintén próbáltam magam is. De laptophoz nem alkalmaznám, nem lenne praktikus / életszerű.
-
terapeuta007
aktív tag
laptop akkunál ha kicserélem a cellákat más tipusra mondjuk sima 3,7v lithium helyett ni-mh-t vagy lifepo-t(LFP) raknák amiknek ugye más a fezultségük.
pl. egy eredetileg 6 cellás 11,1v os laptopakkuba kicserelnem a cellakat 6db 3Ah lifepo-ra akkor az pl az névlegesen 9,6v on lenne akkor ha ezt igy megcsinalom akkor a laptop mondjuk mindig 20%ot irna toltöttségnek és mukodne amig a lifepo be nem esik 9-7,5v alá? mert ugye ugyanugy bekötném az laptop akksi elektronikát az uj cellákra.(és egyébként pluszba még lifeponak tultoltés elleni védelem is belenne kötve)és egyebként úgy lehetséges hogy csak 3cella sorban a 3x2 cella helyett ? a párhuzamos celláknál ugy sem kell semmit bekötni az elektronikába gondolom
de mondjuk ni-mh nál mar osszetettebb lenne és jóval kisebb kapacitása lenne ugyanakkora helyen de az esetben gondolom 3asával sorbakötve ugyanugyeg lehet oldani 9cella sorban 3cellánként bekötni az elektronikát -
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #84 üzenetére
Normális esetben a kétlépcsős biztonság elvének kellene működni:
– Telefon lekapcsol 3 V körül, ha mégsem, akkor jön a védelem 2,5 V-nál.
– Töltés megy 4,2 V-ig, ha meghibásodás miatt túlszaladna, akkor beavatkozik a védelem 4,25 V-nál.Ni-MH és egyéb csomagokat mindig cellánként kell mérni, mert úgy derül ki, hogy melyik cella döglött, nullára merült, vagy esetleg akad közötte olyan, ami még jól tartja magát.
Utóbbival még lehet próbálkozni, a túlmerültből általában már nem lesz semmi. Nem mondom, hogy nem találkoztam kivételekkel, ami épp Ni-Cd volt. De máskor meg épp azok hajlamosak belső átvezetésre, úgyhogy esete válogatja.
Amíg a tárolás során 0,9 V-on tartják magukat, addig jó, hogy erre meddig képes, azt nehéz megmondani, némelyik elég sokáig.
-
terapeuta007
aktív tag
tisztába voltam vele hogy 3v alatt használhatatlanok csak gondolom kell védelem mertl ehet hogy a telefon venne fel vmennyi áramot még 2,5v alatt is.és akkor szopik a mutavány ahogy kifejtetted a fentiekben
amugy 3,6v nimh akkupakkon ha 1,5v ot mérek az még használhato ha feltoltom?(csokkent kapacitással esetleg) van otthon 1 szatyor régi akksi a li-ionok azok nemukodnek egyik sem.(csökkent az ellenallasuk melegednek fel lehet tolteni oket 4volt fölé (teljesen)mondjuk sohasem de egybol lemerulnek) igy kb 10-15 éves az osszes. a ni-mh akkukkal szerinted megéri foglalkozni ? amugy ha ni-mh akkut rovidre zárjuk akkor ilyen szulfát genyó keletkezik és meghal nem szereti a nagy Coulombos merítést. Am i right? ez ni-cd nél is igyvan gondolom de azzal meg végképp nem foglalkozom a memória efektus miatt.
ezek a ni-mh es ni-cd akkuk meddig birják ha igy félig/teljesen feltoltve taroljak oket? -
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #82 üzenetére
Az akkuba integrált védelmek pontosan 2,5 V alatt kapcsolnak le, de ekkor már ereje nincs az akkunak, illetve épp azért van így meghatározva, mert ez az a kémiai feszültség, amikor az energia már elfogyott belőle. (Hasonlóan a Ni-Cd / Ni-MH kb. 0,9 V értékéhez.)
Vagy másképp fogalmazva, feszültségkülönbség még épp van, de már nem terhelhető, áramot gyakorlatilag nem bír leadni.
Használat közben valójában 3 V alatt már megkezdődik egy letörési folyamat, majd rohamosan "összeesik", akár van védelem, akár nincs. Így védelem nélkül sem fog tovább menni, viszont károsodhat, ha tartósan lezárja valami 2,5 V alá.
A dolgot még finomítja persze az is, hogy terhelt vagy terheletlen (üresjárási) feszültségről beszélünk.
Ha raktározás közben az üresjárási feszültség esik 2,5 V alá, az károsító hatású lehet, mértéktől és időtartamtól függően. A védelem ekkor is lekapcsol, de töltés hatására ismét aktiválódik.
Amikor terhelés hatására esik be 2,5 V alá, de azt megszüntetve visszakúszik 3 V-ra, kémiailag nincs túlmerülés, nincs károsodás. A belső ellenállás nőtt meg ilyenkor, illetve okozza a jelenséget.
Csak nem szabad megengedni, hogy tartósan menjen 2,5 V alá, de épp erre vannak a védelmek.
-
terapeuta007
aktív tag
gyartas utan szobahőm.-en öregedik folyamatosan a sima lithium akku.de 1 év az nem elég arra hogy meghaljon. lehet hogy átcimkézték azt közbe van vagy 6 éves. a gyartasi minőségtől is függ ezáltal ártól gyártótól függ.lehet selejt jutott neked.amugy ha lemerítve taroltak akkor kivégezheti 1 év is
láttam már olyan sima li iont ami 6évig mukodtetett egy telot faszan. meg láttam olyat is ami kevesebb mint egy év hasznalat utan bedoglott pedig az nem is volt olyan sokat hasznalva mint a telefon esetében mer bt hangszoroba volt amit 3 naponta töltottem.
(egyebkent megprobalhatod lecserélni a védő elektronikát de ez nagyon zárójelbe van valsz nem csinal semmit esetleg vhogy kiölheted a túlmerítés védelmet es akk tovabb megy,de ez a telefonnak lehet nem tetszene és 3-2,5v alá merules az nem egszseges neki.)
szerintem az lesz hogy veszel egy másikat.vagy még viszzalehet kerned a pénzt vagy adnak masikat.
-
Hanzika
csendes tag
Sziasztok!
Telefonomba vettem egy új akkut, mert a meglévő már gyenge volt.
Az új, gyári akkuval túl vagyok már pár töltési cikluson, ami elég gyengén muzsikál!
Az akkun lévő felirat szerint 2016. 11. hóban lett gyártva. Gondolom ez azóta áll valami raktárban. Ez a töltés nélküli egy év nem vágja haza? Lehet, hogy emiatt ilyen gyenge? Fog a a teljesítmény még változni?
Köszi -
Kernel
nagyúr
válasz
NandorHUN #78 üzenetére
Ez nem szabadon választott, az adott szerkezet konstrukciója határozza meg, hogy milyen akku kell bele.
Ritka az olyan kivétel, mint például azok a zseblámpák, ami 1-4,2 V között működik, tehát többféle elem / akku is jó bele. Ezek step up konvertert tartalmaznak, azért tud világítani benne a kb. 3 V nyitófeszültségű fehér LED.
5 V-os akkucella konkrétan nincs is.
-
NandorHUN
addikt
Sziasztok!
Kicsit off de ti milyen aksit használtok? Néztem külföldön van jópár ilyen 3.7-5 V aksi is.
Itthon meg ezek az 1.2-1.5V-osak futnak.Vennék újratölthető aksit, akkor lámpába, Xbox kontrollerbe, távkapcsolóba használnám, de nem tudom ezek mennyire biztonságosak, vagy épp működnek, ha meg alacsony a feszültség.
-
xXxian
senior tag
Köszi a gyors választ!
Nekem 1db kezdetleges műszerem van, nem tudom meg tudok-e azzal bármit is állípítani.
Ha a cserét javaslod, tudsz mondani megbízható boltot akár itthon, akár küldöldön (eBay account-om van), ahonnan ajánlott ilyen pakkot venni, készre szerelve, védelemmel?
X
-
Kernel
nagyúr
Valószínűleg legalább egy cella belső ellenállása megnőtt, ezt észre lehet venni abból is, hogy feszültséget mérve, az egyiken hamarabb esik össze a feszültség, 2,5 V alá.
Soros csomag lévén ezért is fontos ezekhez a védelem, ami 2,5 V alatt lekapcsolja az egészet.
Ha darabokból rakod össze, a védelmet is értelemszerűen át kell tenni. Láttam hasonlót eBay-en, illetve védőpanelt, hosszú vagy négyzetes elrendezésben is.
-
xXxian
senior tag
Sziasztok,
Több, mint 10 évvel ezelőtt egy bringás fórumban volt egy fejlámpa rendelős-gyártós-gyártatós mozgalom, én is rendeltem egyet.
A lámpa technikailag azt hiszem megelőzte korát (3*3W CREE LED, optika, eloxált alu ház, Li-ion aksi, stb), azóta is használom.
Mostanában azonban azt tapasztalom, hogy 2-3 perc üzem után lekapcsol.
Tudnátok segíteni, hogyan dönthetném el, hogy a lámpával van-e baj, vagy az aksipakk (4*LIR 18650, 2200 mAh) öregedett meg?
Ha az aksit kell cserélni, kapható ez így üzemkész 14,4V-os csomagként? Ebay-en leginkább a különálló cellákat látom.
Ennél egybe van zsugorfóliázva a 4 cella, de van a cellák tetején egy PCB is, abból jön ki a vezeték (meg a 3,5 mm-es aljzat). Kapni ezt a konfigurációt?
Előre is köszönöm,
X -
válasz
terapeuta007 #71 üzenetére
Nem pont neked szól, de ennek a topiknak miért nincs gazdája/összefoglalója?
-
terapeuta007
aktív tag
egy közérdekű közleményt bepattintok ide hátha majd vkit segít/felvilágosít.
Szoval vannak a tipikus litium aksik li-ion li-polymer gyakorlatilag ez 2 ugyanaz(polymernek az electrolitja "zselés" igy biztonsagosabb és az elettartamuk egy hangyafasznyit jobb)ugye ezek 500 ciklus után jutnak el eredeti kapacitasuk 80%ra és onnant gyorsabban csokken megtovabb. ráadásul szobahőm-en öregszik persze ha nem teljesen feltoltve taroljuk akkor kevésbé. 5év után mindenképp halálra vannak itélve.mindennapos használatnál főleg ha 0%rol töltjük fel akkor 2-3 év és csere.De vannak már elég jó alternatívák:
-NMC (NiMnCo)akkuk:3,6/3,7v/cella 2000 ciklus az eredeti kapacitás 80%ig de viszont 2x dragabb mint sima li-ion(LiCoO2)[link]3MAAOSwAqVZlizF][link]
-LFP(lifepo4):5000-7000 ciklus kondicio 80%ig (rekord:8500) 3,2v/cella és nem sokkal drágább a sima li----on-nál
-van még LTO (LiTiO2asszem?) 2,4v/cella ami 15 000+ ciklus után vannak 80% on de ezek drágábbak és kevés a választék és ezeknek már joval kevesebb az energia suruseguk a sima li-ionhoz kepest szoval helyigényesebb is(és súly ) -
Utángyártott telefon akku (AK-V29) szempontjából VHBW vagy CameroSino márka a "jobb"?
Vagy egy kutya: ugyanott készül mindkettő, csak a matrica más rajta? -
Kernel
nagyúr
– Régebben 4,1 V végfeszültségű akkuk voltak, aminél a számított középérték (névleges érték) 3,6 V-ra jött ki.
– Később fejlesztettek a kémiai összetételen, ezeket már 4,2 V-ig lehet tölteni (3,7 V névleges).
– Ma már vannak 4,3 V-ig tölthető akkuk is (3,8 V névleges).Minél magasabbra tölthető, annál több töltésmennyiséget lehet bevinni.
Ha igaz, hogy a géped csak 4,1 V-ig tölt, amibe 4,2 V-ig tölthető akkut teszel, abból értelemszerűen semmi gond nem lesz. Legfeljebb elvész az a kis előny a kapacitásban.
Ugyanakkor még kíméled is az akkut, mert a végfeszültség, illetve azon való tartás, hosszabb távon rontja az akku állagát.
-
will5
tag
Sziasztok!
Biztos hülye a kérdés, de egyáltalán nem értek hozzá...
Van egy digitális fényképező akku ami gyárilag 3,6V és 600mAh. Szeretnék venni pótakkut hozzá, de sok utángyártott 3,7V-os.
Ez problémát jelenthet ill. károsíthatja a gépet vagy egyáltalán nincs jelentősége?Köszi.
-
Kernel
nagyúr
Inkább az akkura gondoltam, 3,7 vagy 7,4 V például?
Egyúttal kiegészíteném az előbbit, természetesen az előzményben meghatározott feltételekre értettem (két egyforma akku, kétféle kapcsolásban), valamint egyszerűsítettem is:
Kisebb feszültségről nagyobb áram hátrányos is lehet, romlik a hatásfok.
Egyébként mondhatnánk, hogy a laptopakku összes celláját kössük párhuzamosan. Energiatartalom változatlan, sokkal egyszerűbb lenne a feszültségfigyelés, nem lennének eltolódások. Viszont a tápáram túl nagy lenne, ami több hátránnyal is járna.
-
Kernel
nagyúr
Nem ezen múlik, hanem a készülék teljesítményén.
Azonos teljesítményfelvételű eszközt felételezve, az egyik szerkezet 7,4 V névleges feszültségről kisebb árammal, a másik 3,7 V-ról nagyobb árammal azonos ideig tud működni. De ez úgy értem, hogy egyik erre van tervezve, másik arra (nem szabadon választott általában, nem mintha nem lehetne megoldani, DC-konverterrel).
Tápfesz. sem ismert?
-
mcsy88
újonc
Köszönöm a részletes választ, nem mondom hogy minden teljesen világos, mert abszolút nem értek a témához, de a lényeg megvan.
A bekötés módjáról sajnos nem találok információt, de egyébként melyik variáció a jobb (soros vagy párhuzamos) vagy lényegében nem számít? Elsősorban az üzemidő vonatkozásában érdekelne.
-
And
veterán
Az a két akku bekötésétől függ.
1.) Párhuzamos kötés: az akkumulátorok kapacitása összeadódik, az eredő feszültség nem változik.
2.) Soros kötés: az eredő kapacitás nem változik, a pakk kapocsfeszültsége viszont duplázódik (a cellák feszültsége összeadódik).
A kettes akkucsomagban tárolható energiamennyiség (= eredő akkukapacitás * kapocsfeszültség) természetesen mindkét esetben duplázódik, csakhogy az eredő kapacitás önmagában ezt nem árulja el.
Vagyis egy 4000 mAh-s Li-ion cella pontosan ugyanannyi energiát képes tárolni, mint 2 db. 2000 mAh-s, csak utóbbi - a cellák kötésének módjától függően - lehet 1.) 3,7V / 4000 mAh vagy 2.) 7,4V / 2000 mAh kivitelű is. -
mcsy88
újonc
Sziasztok!
Valószínűleg nagyon gáz a kérdés, de ha egy készülék egy 4000 mAh-s Li-ion akksival felszerelt, míg a másik 2x2000 mAh-s Li-ion akksit tartalmaz, akkor van bármi különbség az akku kapacitásában a két készülék között? -
Kernel
nagyúr
válasz
DarkChild #58 üzenetére
Laptopakkunál nem véletlenül figyelik a ciklusszámot, ami elhasználódást befolyásolja.
Li-ion előnye a ritka használatnál is jelentkezik, mert az alacsony önkisülés miatt sokáig tartja a töltést, így kevésbé érhet olyan meglepetés, hogy kellene a szerszám, de pont lemerült.
Viszont nem tesz jót neki a teljesen feltöltött állapotban tartás (4,2 V), ami öregítő hatású. Az sem jó persze, ha nagyon sokáig elfelejtkeznek róla és túlmerül 2,5 V alá.
-
DarkChild
senior tag
Üdv! Szeretnék venni egy akkus fúrót, amihez 2db lítium-ion akksit adnak. Viszont nem használnám a készüléket túl gyakran, évente pár alkalommal lenne rá szükség. (Szóval tippre azt mondanám, hogy évi 10-nél többször nem lennének lemerítve majd feltöltve az akkuk.)
A kérdésem, hogy az akkuk ilyen ritka használat mellett vajon mennyire lennének tartósak? Mert ha az ilyen ritka használat mellett is elöregednének 2-3 év alatt, akkor nem hinném, hogy megérné megvennem a lítium akkus kütyüt... Akkor inkább maradok a kadmium akkus modell mellett. -
Kernel
nagyúr
Akár az sem zárható ki, hogy a töltésszabályzó hibás, ami viszont a laptopban van.
Van lehetőség az akku töltésére (ezáltal ellenőrzésére) külső eszközzel is, de az némi barkácsolást igényel.
Megfelelő érintkezőket bedugni a +/- pontokra, majd egy Li-ion CC/CV töltővel rátölteni. Végfeszültséget igény szerint beállítva 12,6 vagy 16,8 V-ra, amilyen az akku.
Ilyen módon még a halódó akkuba is többet lehet bevinni, csökkentett árammal (a laptop nagyáramú töltése ugyanis hamarabb megemeli a hibás cellát, ezért hamarabb leáll).
-
spe88
senior tag
tehát akkor nyugodtan vehetek egy új akksit, mert mindenképp az akksi a hibás.
Csak azért volt fura, mert mondom néha van, hogy elindul normálisan a töltés és végig is megy és olyankor simán megy a laptop vele másfél órát, de aztán megint egy hónapot kell várni míg random egyszer csak megint feltölti az adapter.De akkor áldozok egy akksira
-
Kernel
nagyúr
Egyrészt cellahiba szokott ilyet okozni, amikor egyik párhuzamos tag elöregszik, megnő a belső ellenállása. Emiatt ezen a tagon töltés közben túl hamar felszalad a feszültség 4,2 V fölé, amitől a védelem lekapcsolja az egészet. Később visszaesik, töltés újraindulhat.
Terhelés közben pedig túl hamar beesik 2,5 V alá, amitől szintén kikapcsol. Ezért hiába fel is töltődik, hosszabb idő alatt, illetve a többi cella jól tartja magát, azt nem tudod belőle mind kivenni.
Nálad nem pont így működik, illetve az öregedés is egy lassúbb folyamat, ezért az is elképzelhető, hogy az akkuba épített elektronika hibásodott meg.
Ezt pontosabban az akku megbontása után lehetne mérésekkel ellenőrizni.
-
spe88
senior tag
Hello!
Van egy DELL laptopom, használtan vettem egy akksival, ami kb félévig tökéletesen működött, másfél óráig is elment vele a gép. Most viszont pár hónapja azt csinálja, hogy a tápot rádugom a laptopra el kezd tölteni és 10 mp múlva már nem tölti az akksit a rendszer.
Néha, kb. havonta egyszer működni szokott és feltölti teljesen aztán megint egy hónapig előjön ez a hibajelenség.
Próbáltam egy-két megoldást: ACPI-t uninstalálltam, kikapcsolt állapotban 30 mp-ig a power buttonnal mókoltam, de egyelőre semmi.
Valami tipp?
Köszi szépen
-
Kernel
nagyúr
DC-konverterekről beszéltem, amire ugyanúgy érvényes a transzformációs elv, mint a trafókra.
Mit jelent a transzformációs elv? A bemenő és kimenő teljesítmény (áram és feszültség szorzata) azonos, leszámítva a veszteséget.
A DC-konverterek működése pedig külön téma, de a topik szempontjából már annyi is elég, hogy adott egy áramkör, bemenettel és kimenettel. Közben a DC átalakul.
Valamikor régen főleg disszipatív stabilizátorokat ismertünk az elektronikában, mint például a 7805 "stabkocka" (hülye néven, hiszen nem is kocka), vagy ahhoz hasonló, csak diszkrét áramköri megoldások.
Ehhez képest a kapcsolóüzemű konverterek elterjedése nagy vívmány, mert nem csak növelni is képes a feszültséget, hanem még a transzformációs elvet is követi, tehát sokkal jobb a hatásfoka. De úgyis lehetne mondani, olyan jó a hatásfoka, mintha trafó lenne.
Nem mintha maga az elv nem létezett volna régen is, de nem voltak ennyire elterjedtek a hozzávaló impulzustűrő, nagy teljesítményű félvezetők. Inkább csak kisebb teljesítményű megoldások voltak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- CsST: Mi az az instant túra?
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen autót vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Revolut
- One UI zápor szórta meg Európát
- Politika
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Ibasso SR2
- Félkonfig (ASUS P8Z77-V LE + Intel Core i7 3770K + Corsair Vengeance LP 2x4GB 1600 MHz)
- Jó áron eladó Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 /i7-1185G7/32 GB/512 SSD/FHD/IPS/Garancia/
- Iphone 13 Pro Max 128gb, független, karcmentes, full szettel.
- Dell Precision 7560 15.6 FHD Touch/I9-11950H/32GB/1TB/Quadro A4000 8GB HU vb WS tervező
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- AM 5 lapok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest