Hirdetés
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple MacBook
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
xmad
őstag
válasz
Dr. Szilikát #299 üzenetére
Akkor azt hiszem maradok az eneloop, varta vonalon.
egy másik kérdés, fali órában érdemes AA méretü akku-t hasznàlni vagy oda inkább a sima alkáli elem?
-
Dr. Szilikát
őstag
Ezeknél a 1,5 V-os konverteres celláknál kérdéses, hogy áramban mennyire terhelhető, mennyire bírja, illetve melegíti fel a zseblámpád áramfelvétele, a cella belső elektronikáját + magát az akkut. Ezt így látatlanban nehéz megmondani, tapasztalat meg nincs róla.
Általánosságban az eneloop akkut jobbnak tartják, de ezt is esete válogatja.
-
xmad
őstag
válasz
Dr. Szilikát #296 üzenetére
Köszi, lehet a gyári akkuja is azért ment már tönkre, vagy nem tudom de feltünően hamar lemerült már.
eg xtar vc4-es töltőm van most.eneloop vagy varta akkut inkabb? Vagy li-iont keressek inkabb?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #296 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
Amikor egy lámpa 4 db soros kötésű cellával dolgozik, az egy akkugyilkos technika, a leggyengébb láncszem előbb-utóbb összeomlik és kinyíródik.
Egy ilyen cellát 0,9 V-ig szabadna meríteni, alatta elfogy az energiája, letörik a feszültség.
Egy soros körben mindig lesz egy, ami először merül le, de mivel a többi még tartja a feszültséget, nem feltétlenül tűnik fel, hogy baj van. Ekkor a leggyengébb 0,9 V alatt hirtelen lehajlik 0 V-ra, utána átfordul még negatívba is. Ez aztán végképp kártékony, így néhány alkalom után tönkremegy.
Úgy lehetne elképzelni, mint egymásra pakolsz 4 téglát, elkezded terhelni és az egyik mondjuk magába roskad.
Tehát nem egy jó dolog, de amúgy a szokásos, márkás típusok, eneloop, ilyesmi, valószínűleg elmennek. Egy ideig.
Ezt nem akartam az elején részletezni, hogy vannak DC-konverteres, tehát elektronikát tartalmazó cellák, abban is 3,7 V-os Li-ion cella van, csak konvertált.
https://www.akku-elem.hu/Xtar-AA-2000mah-15V-Li-Ion-akkumulator
A Li-ion akku feszültsége kémiailag meghatározott, nem lehet 1,5 V.
LiFePo akku is létezik, ami szintén a Li-ion családhoz tartozik, valamivel alacsonyabb feszültségével, de az sem 1,5 V.
-
xmad
őstag
válasz
Dr. Szilikát #290 üzenetére
Li-ion ból is van 1,5V ezekszerint
https://www.sportlampa.hu/Xtar-AAA-15-V-Li-ion-toltheto-akkumulator-800-mAh?gclid=CjwKCAiA1uKMBhAGEiwAxzvX93QrLNYywKHgE0I39fvhYpCzMmZpvjic6leuJgIJZJ6CSTvbH99OjxoCMrcQAvD_BwE
-
xmad
őstag
válasz
Dr. Szilikát #292 üzenetére
Es melyiket ajánlanád AAA tölthető akkuból?
-
xmad
őstag
válasz
Dr. Szilikát #292 üzenetére
Vagyis? 😀 ez nem tölthető vagy mi a lenyeg?
-
Dr. Szilikát
őstag
Ilyen, amikor a fagyi visszanyal. Sokszor elmondtuk a fórumokon, hogy a magyar nyelvben elemnek nevezzük, ami nem tölthető.
Akkunak nevezzük, ami tölthető. Angolban van primary battery, illetve secondary battery (utóbbi a tölthető).
Ennek ellenére folyamatosan emlegetik laikusok a "tölthető elem" kifejezést, ami alapvetően vicc. Legfeljebb az ember egy idő után belefárad és nem szól rá semmit.
-
xmad
őstag
válasz
Dr. Szilikát #290 üzenetére
Energizer ultimate lithium AAA 1,5V
12-2036egy elem lámpába vettem egyebkent, gyárilag 4db ni-mh elem
volt benne de tönkre ment. Asszem 1,2 voltos volt. de nem akartam ni-mh-t venni.
led lenser egyebkent -
artiny
őstag
Szeretnek vasarolni uj akkumulatort, megeri az eredetinek allitott laptop aksi a dupla arat - mint egy utan gyartott ?
Acer Aspire R7-571G -be
-
xmad
őstag
AAA li- ion elemeket töltenék de nem találok töltőt hozzá. Tudtok ajanlani?
-
xXxian
senior tag
válasz
Palesztin994 #283 üzenetére
Nem elemet keresel, hanem akkumulátort. Bestbuy az IKEA Ladda. Hozzá valami Aldi / Lidl töltő tökéletes.
-
Palesztin994
aktív tag
Sziasztok!
Távirányítóba (etetőhajó pecára) keresek jó minőségű elemeket és töltőt. Nem kell bazi drága, csak nem akarok fost venni. Duracell, energizer toltovel együtt jó, vagy felejtsem el? 8db AA (ceruzaelem) kellene, 4-es toltovel.
Esetleg erre gondoltam, ha jól értem ebben 4db ceruzat is lehet tölteni, meg csomó mást is. -
janos666
nagyúr
Ilyen akksiknál mit jelent pontosan a megadott "max áram"? Csak a hosszú, folyamatos terhelésre vonatkozik, vagy rövid időszakos terhelésnél is csak max ennyit tud leadni?
Egy max 70W-os elektromos cigarettába keresek akkut (amiben csak néhány másodperces terheléseket kap), és azon filózok, hogy abba jó lenne-e a 3Ah-ás 15A-es (3,7*15=55,5W), vagy kell a 20A-es, amiből csak 2.5Ah-s van (de 74W).
-
iref-h
tag
Sziasztok!
A Kapacitás Kft. által forgalmazott, Edigitálnál vásárolt lítium-ion akkumulátor (Real Power Panasonic CGA 8002 680mA 7,4 VDC CS BMT) használati utasítása az alábbi:
"Első használat/töltés:
Először töltse fel az akkut 100%-ig, majd merítse le teljesen, amíg a készülék kikapcsol! Majd rövid időn belül töltse fel ismét az akkut. Ezt követően 2-3 havonta töltse fel az akkut akkor is ha nem használja. Száraz hűvös helyen tárolja, ne hűtőszekrényben.
Felhívtam a Kapacitás Kft-t hogy nem tévedés e plexi csomagolás hátlapján lévő utasítás, azt mondták hogy ami a leírásban van azt kell betartani.
Ismereteim szerint a lítium-ion akkumulátorokra éppen nem így kell eljárni, sőt káros is lehet ez a feltöltés-kisütés játék, mint sok helyen olvasható
nem kell kisütni, és az optimális töltöttség 40-80% - ig a legjobb.
Mi a véleményetek, érdemes betartani a gyári használati utasítást.
Üdv: iref-h -
BB9000
senior tag
Nincs észrevehető különbség az akku élettartamában annak függvényében, hogy a telefonod hány százaléknál teszed fel tölteni és hány százalékig töltöd fel. Totál felesleges ezzel bajlódni.
Aminek van jelentősége: töltéskor az akku ne melegedjen túl! Emiatt nem mindegy, hogy a telefont milyen töltővel töltöd. A legkevésbé akkor melegszik fel, ha 1A töltőáramot használsz. (és nem felejted a napon!) A telefonhoz a dobozába csomagolt töltő ennél jóval erősebb. Ha félted az akkut, akkor cseréld le egy 1A-resre.
Az 500 ciklust úgy kell elképzelni, hogy a "gyári" mérések alapján 500 feltöltés és lemerítés után se csökken az akku kapacitása az eredeti kapacitás 80 %-a alá.
-------
Egy konkrét példa: egy Ipad Air 1 es készülék, kb 6 éve napi használatban. Mindig az 1A-es töltőfejjel töltjük és az akkuja most is bírja legalább 8 órát! Eredetileg 10 órát bírt.
Az is igaz, hogy így a töltés elég sokáig tart, de este ráteszem, reggelre kész. A töltési ciklus-számláló annál a készüléknél már ezerötszáz fölött jár. -
iref-h
tag
Köszi, felrakom ott is.
-
Nem kerestél túl hatékonyan.
[Re:] Redmi 9T - ha nem akarsz a töltőhöz ragadni
Persze, az is igaz, hogy a téma itt jobb helyen van talán. -
iref-h
tag
Sziasztok!
) Erre a típusra (Redmi 9T) nem találtam topikot, azért vagyok itt, meg hát a téma inkább akkumulátorhoz áll közelebb.
(Lítium-ion)
Tudnátok e segíteni az alábbi kérdésekkel kapcsolatban.
1./A mellékelt használati utasítás szerint az első töltést a 100% elérése után még legalább 5 órán keresztül kell folytatni.
2./Egyéb oldalakon meg azt írják, hogy a leghosszabb élettartam úgy érhető el, hogy az optimális használat 40 és 80% között történik, de rosszabb esetben még 10 és 90% is elfogadható, de nem ideális.
3./Ha egy akkumulátor "kihordási ideje" pl. 500 töltésre van „hitelesítve”, van e arra adat, tapasztalat, hogy hol az optimális pont. Ugyanis a 40-80 közötti használat esetében elvileg kétszer annyiszor kell tölteni, mint a 10-90 közötti használat során, (amikor is jelentősen csökkenhet az akku élettartam ) tehát a végeredmény ugyan az?
Igaz lehet e az hogy a fenti, gyárilag jelzett 500 töltés a 40-80-as használat során esetleg 2000 is elmegy.
Jobb e sűrűbben , vagy ritkábban?
Üdv, iref-h -
Sztyepadzso
őstag
Köszi a hozzászólást.
Sejtettem, hogy kb bármilyen megoldás csak olcsóbb és jobb lehet.
A tippet köszi, de úgy döntöttem közben, hogy ahogy ezt sem, azt se használnám ki, csak porosodna.... Ezt meg összerakom, kisebb horozható ezysközeim töltése lesz a dolga, azt hiszem. -
BB9000
senior tag
válasz
Sztyepadzso #272 üzenetére
Ez egy Powerbank. Nyugodtan hívhatod külső akkumulátornak is, de akkor is csak egy Powerbank.
Teljesen értelmetlen dolog, amit szeretnél. Ha kimurdalt benne a LiPo akksi, akkor legjobban úgy jársz, ha veszel egy másik powerbankot. Olyat, amiben jó minőségű, tartós, nagy kapacitású akkupakk van. Például ezt: Baseus Adaman 10 000 mAh. Most csak 5000 Ft az alzánál. Link
Én is vettem. Tényleg jó! QC töltést tudja, egyszerre több eszközt is tud tölteni. A tartósságáról nem tudok nyilatkozni, de az Aldis csodánál biztos jobban fogja bírni! -
Sztyepadzso
őstag
Sziasztok,
Ha rossz topicba írnék, kérlek szóljatok..
A következő kérdésem lenne: Adott egy Aldis , papíron 5200mAh-s, beépített kábeles, etc. külső akkumulátor. Maginon MPP--5200 Li. Keveset volt használva az utóbbi időben, gondoltam, gatyába rázom, és mindent is erről töltök, hogy érezze a törődést.
Úgy érzem, ennek nagyjából nem lett eredménye, ezért arra gondoltam, megnézem, hogy áll bentről. Az NYÁK melett egy Li Polymer, "Sheng Hang New Power Technlogy SH115180PL-5200" van.
Az lenne a kérdésem, ha ennek a helyére AAA-s vagy AA-s Li-Po akkumlátorokat(csomagot építenék be, ahhoz mit szólna az elektronika?
Köszi elpre is! -
Üdv!
Jól látom, hogy az IKEA új STENKOL töltője jobblett némileg, mint a régi KVARTS?
Utóbbira 1.5V x 0.33A teljesítményt írtak 4xAA aksi esetén, míg az újra 1.5V x 0.35A-t, de 1xAA-ra meg 1.5V x 0.7A-t.A régebbi ugye Pana származék volt, ezt nem tudom hogy micsoda...
-
andaman
tag
Üdv,
Nokia BL-5C 3.7V 3.8Wh 2-3 éve vettem, nem volt használva, hogy érdemes tárolni?
Esetleg töltögetni időközönként, ha még egyáltalán jó...?
Kösz. -
Sziasztok!
Adott egy 21700-as 4000 mAh-s, 3.7 voltos ecigi akksi.
Egyszer csak azt vettem eszre, hogy nagyon meleg az ecigi. Ennek kb egy órája, azóta az akksi kivéve, lent a jarólapon, de továbbra is meleg. 40 fok körül lehet saccra.
Töltőbe betettem megnézni, tölti, szerinte a belső ellenállása megfelelő.
Ilyenkor mi van? Mit kezdjek vele?
Nem dijjaznám, ha robbanna a lakásban.. -
BB9000
senior tag
Sziasztok.
16S4P 21700 as akkupakkot keresek kedvező áron. Ha EU-n belüli vagy EU-raktárból szállító webshopot tudtok ajánlani , annak nagyon örülnék.
Köszi -
DjKoxi
senior tag
Üdv!
Ilyen cellákkal szerelt utángyártott akkut érdemes megvenni?
[link]
Köszönöm szépen! -
gipszes73
friss újonc
üdv
INR 18650-15U samsung sdi 096 aksi helyett mit tudtok ajánlani ?
csak 15L vagy 15Q jelűt találok
096 sem stimmel mind nagyobb számú 105-120 -
weres00
csendes tag
Sziasztok
Szerintetek csak a töltőről lehetne mobil telót müködtetni? -
Fricu
tag
Értem, köszönöm.
Végül is nem tudom mit tegyek?
A GPS-t úgyis csak a kocsiban használom, tehát az akksi olyan nagyon nem hiányzik - viszont bármennyire is fel van töltve - egy-két perc múlva már csak 50%-on van, és 5 percen belül visít a töltésért.
Ugyanakkor szeretem, ha rendben vannak a kütyüim, és attól is tartok, hogy az elhasznált akksi tüzet okozhat (állítólag).
Szóval... -
And
veterán
"a rúd alakú 18650-ben vagy van, vagy nincs [..]"
Ez a lapos kivitelűekre is igaz, de ezt még a dzsunka Aliexpress-es akkuknál is meg szokták említeni (protection circuit, protected, stb). A forgalmazónak illene feltüntetni a védőáramkör meglétét vagy hiányát, esetleg érdemes rákérdezni. A harmadik pin a belső védőáramkörtől függetlenül is ki lehet vezetve, lásd telefonakkuk. Gyári berendezésnél a működőképességet nem befolyásolja a hőszenzor kivezetésének hiánya, ha egyébként nem várja a cella felől ezt a jelet, vagyis eredetileg sem volt bekötve. Ha az eredeti akku is védett volt, érdemes olyanra cserélni, de túl sokat akkor sem vesztesz, ha nincs agyonbiztosítva, vagyis unprotected kivitelűvel pótolod. -
Fricu
tag
Köszi
most - a hosszú szállítási idők miatt - a hazai polcokat részesíteném előnyben. Ott meg jobbára csatlakozós-három vezetékeseket látok.
Talán ez a gyártó akksin belül oldotta meg a védelmet, mert az aksi kimenetén látszik egy pici panel, a vezeték onnan jön. Gondolom ez azt jelenti, hogy a pótlásnak is olyannak illene lennie - viszont erről egyik ajánlati oldal sem tesz említést. Vagy ebben mindben van?
(a rúd alakú 18650-ben vagy van, vagy nincs, ez utóbbi némileg rövidebb) -
And
veterán
"Hagyjam üresen, vagy hova kell kötni?"
Hát, ha egyszer nem tudod hova kötni.. akkor a készülék nem is igényli. Nagy valószínűséggel egy akkun belüli (NTC) hőszenzorhoz csatlakozik, ezt egy multiméterrel is ellenőrizheted: ha a negatív és a 'harmadik' kivezetés között néhányszor 10 kΩ ellenállást mérsz, ami az akku kézzel történő melegítésére enyhe csökkenést mutat, akkor ez a helyzet.
Mellesleg Aliexpress, Banggood, stb. oldalakon szinte mindenféle méretű lapos kétvezetékes Li-ion cella beszerezhető, adott méretben a kapacitásuk is hasonló lesz az eredetiéhez. -
Fricu
tag
Uraim!
Infót kérek tisztelettel:
Egy gyengélkedő GPS-be keresek li-ion akksit.
1400mAó-s lapos kivitelű, két vezetékes a benne lévő (feliratok nélkül), és forrasztva van.
A forgalmazóknál többvezetékes pót akksi van ebben a méretben.
A kis csatlakozó eltávolítását és a beforrasztását megoldom, de a harmadik (fehér, többnyire) vezeték bekötése kérdéses. Ha jól sejtem ez valami védelmi funkcióhoz kellhet.
Hagyjam üresen, vagy hova kell kötni?
Köszi -
And
veterán
válasz
farkas-j #257 üzenetére
Olyat kell keresni, amelyik kifejezetten védelem nélküli ('unprotected', 'no PCB protection'), azért lehet találni dögivel. Többnél megadják a kisütőáram maximumát is akár amperben, akár a kapacitás szorzataként.
Ami viszont fontos, hogy az Ali és a többi hasonló online piac telis-tele van ócska hamisítvánnyal, vagyis elég nagy lutri onnan normális minőségű nagyáramú cellákat szerezni. Ha ismeretlen gyártmányú, irreálisan olcsó és / vagy a specifikált kapacitása bőven nagyobb, mint 3000 mAh, akkor szinte biztosan fake, de még ha látszólag márkás, az sem garancia arra, hogy ér is valamit. -
And
veterán
válasz
kilincs89 #254 üzenetére
Terheléses teszttel lehet mérni a belső ellenállást, ami nem más, mint adott terhelésre bekövetkező feszültségesés és a terhelőáram hányadosa (Rb= delta_U / delta_I). Részben számszerűsítve a belső ellenállás az a feszültségesés, ami 1 amper terhelés mellett jelentkezik. Ha például a cellát 1 A-rel terhelve annak feszültsége 60 mV-tal csökken, akkor a belső ellenállása 60 mΩ. Ehhez a méréshez viszont a szükséges felbontás miatt az alap 3,5 digites (±1999-ig kijelezni képes) multimétereknél valamivel jobb képességű műszer szükséges.
Mod #255: Ha fúrógépről van szó, akkor abban igen nagy valószínűséggel - pont a szükséges áramigény miatt - védelem nélküli, azaz a lehető legalacsonyabb belső ellenállású cellák vannak és cserélni is olyanokra kellene. Egyébként típusjel hiányában csak következtetni tudsz a védőáramkor meglétére vagy hiányára, pl. igen nagy (a névleges kapacitás többszöröse) áramterhelésnek kitéve a cellát: ha az áram kialakul, nincs védelem. Ha képes túlmerülni pl. 2V alá, akkor sincs, bár ezek a tesztek nem feltétlenül veszélytelenek egy jól működő cellára (a fizikai szétszerelést nem is említve). -
farkas-j
őstag
Sziasztok! Kellene cseréljek egy fúrógépben 3db 18650-es cellát. Honnan lehet tudni egy 18650 celláról, hogy tartalmaz e védőelektronikát vagy sem? Semmilyen felirat nincs rajta.
-
kilincs89
tag
Köszi szépen. Azért lenne számomra fontos, mert eladásra kínálom ezeket a cellákat, és van aki rollerbe, meg szerszámba veszi. Senkinek se szeretnék sz*rt eladni, ezért minden lehetséges módon tesztelném őket. Egyébként ezek nem védett ipari akku cellák. Más módon hogy tudnlk belső ellenálást mérni?
-
And
veterán
válasz
kilincs89 #252 üzenetére
A sejtésed annyiban helyes, hogy a kapacitás a legfontosabb akkujellemző, mégsem lehet hanyagolni a többit, viszont az az XTAR mást nem tud tesztelni (az önkisülési rátát például a hosszú időtáv okán egyik töltő sem képes). Nyugtasson a tudat, hogy ugyan belső ellenállást 'mér' az előtted linkelt Liitokala, viszont nagyjából használhatatlan eredményeket szokott adni: ugyanazt a cellát másodperces különbségekkel újramérve akár többszörös eltérést indikál rá. A terhelhetőség / 'áramleadás' pedig a belső ellenállással függ össze, ami nem feltétlenül áll egyenes arányban a kapacitással. Az extrém nagy áramokkal terhelhető, pl. motoros szerszámokba szánt cellák kapacitása nem szokott kiugróan magas lenni. A belső ellenállás amúgy attól is függ, hogy az adott akku rendelkezik-e belső védőáramkörrel (protected kivitel), mert a védelem megléte valamelyest növeli az ellenállást.
-
kilincs89
tag
Sziasztok!
Hozzá jutottam rengeteg jó minőségű 18650 cellához. Ti hogyan tesztelnétek le őket, hogy milyen állapotban vannak? Hogyan lehet kiszűrni a megfáradt darabokat? Előre is köszi a válaszokat!
-
Morris
veterán
Üdv.
Tudtok ajánlani jó 18650-es akkut töltővel?
-
And
veterán
Hazai forrást én sem látok, viszont az AliExpress-en lehet találni 8,4 USD (~ 2600 HUF) körül, postaköltség nélkül. Itt mostanában egyedül a szállítási idő lehet problémás.
Mod. a korábban linkelt lygte-info-s teszthez: inkább 320 mAh körüliek a mért kapacitások, csak mint írják, az egyik tesztelt példány hibás lehetett, fele kapacitással, valószínűleg a két belső cella egyike szakadt volt. Írnak a konverter nyugalmi áramáról is: 0,1 ... 0,2 mA körüli. 320 mAh induló kapacitással ez 1500...3000h időtartamot jelent feltöltött állapotból a teljes önkisüléshez (2..4 hónap). -
And
veterán
De, a névleg 400 mAh a kimenetre vonatkozik, hiszen az lenne a lényeg és a többi 9V-os blokkal is csak így lehet összehasonlítani. A review-ek között említik, hogy belül két darab 500 mAh-s LiPo van párhuzamosan kötve, vagyis eredőben 3,7V / 1Ah. Ebből egyébként 100%-os konverziós hatásfokkal maximum 410 mAh-s kapacitás jönne ki 9V-os kimenetnél. Egyesek 350 mAh valós (mért) értéket említettek a vélemények közt, de a lygte-info.dk oldal tesztjei 240 mAh körülire mérik, ami még mindig magasabb a NiMH-s típusokénál. Mellesleg ők 6..12 hónapot írnak a konverter okozta önkisülésre, de ez az adat speciel nincs túlságosan alátámasztva.
-
And
veterán
Itt azt írják, hogy a csomagolás szerint használat nélkül 3 hónap után illik feltölteni: [link], de az sajnos nem derül ki, hogy addigra mennyit veszít a töltöttségéből. Viszont a kapacitása majd' a duplája a hasonló kivitelű NiMH-cellákénak, és említik, hogy kb. 350 mAh a valós mért adat (névleg 400 mAh-s).
-
And
veterán
Nem nagyon találni olyat, amelyiknek a megszokott 9V-nál lényegesen nagyobb lenne a névleges feszültsége, és ez mondjuk nem is baj. Határozottan egészségtelen dolgokat tud művelni egy olyan berendezéssel, amelyet nem készítettek kellően hülyebiztosra, a tervezői nem feltételezték, hogy akár 12V-ot is kaphatnak a telep felől. A Li-ionos kivitelűek ezért szokásosan kétcellásak, a NiMH-sok pedig jellemzően 7-cellásak, bár létezik 8-as kivitelű is.
Áthidaló megoldásként be lehet szerezni olyan példányt is, amelyben Li-polimer akku van ugyan, de csak egyetlen cella, így micro USB-ről tölthető, a kimeneti fix 9V-os feszültségről pedig belső DC-konverter gondoskodik. -
starr
őstag
Üdv guruk!
Nekem olyan "9V-os elem" kellene, amiben 3 cellás Lithium akksi van. Feltöltve 12V körül.
7,4V-osat látok, gondolom az két cellás, de 7,4V nekem kevés.
Létezik ilyen?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
farkas-j
őstag
-
farkas-j
őstag
-
jaja1981
addikt
Sziasztok, laptop aksi felújításnál cella csere után a BQ30423 vezérlő letilt a Dell smart aksiban.
Tudtok olyan valakit, aki eprom programozással foglalkozik és tudná reset-elni az IC-?Köszönöm.
-
vcsabika
tag
Gerabest-rol miota nem lehet rendeleni 18650-et?
-
puhakex
tag
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy az okostelefonokban lévő li-ion akkuk cseréjekor az alatta lévő ragasztószalagnak mi a célja?
Csak az, hogy ne tudjon lötyögni az akku, vagy valamilyen biztonsági célja is van? Pl. Ne robbanjon szét, vagy ilyesmi? Most cseréltem először ilyet egy Xiaomi telefonban, de a ragasztással meggyűlt a bajom. Remélem nem a biztonság rovására megy ha valaki ezzel nem elég alapos. -
farkas-j
őstag
válasz
Dooonfrigo #234 üzenetére
Én ezektől kértem árajánlatot akku ügyben. Nem tudom jónak számítanak e az áraik, de egy próbát megér:
Lieber József Electro Trade Hungary Kft Pilisvörörösvár +36 70 600 8118 -
Dooonfrigo
tag
Sziasztok!
20db 18650-es cellára szeretnék forrfüleket csináltatni. Beszéltem néhány bolttal de elég magas árakat és hosszú átfutási időket mondtak. Esetleg tudtok valakit javasolni, aki ezzel foglalkozik? Előre is köszönöm! Üdv!
-
DigitXT
félisten
válasz
bahdhdi766 #232 üzenetére
Valami ilyesmi? [link]
-
bahdhdi766
friss újonc
Sziasztok!
Raspi-s projekthez lenne szülségem egy kb 50wh-s minél laposabb aksira. Milyen megoldás létezik erre, amihez nem kell nagyon sokat berhelni?
18650-es aksikkal meg aliexpresses toltesvezerlokkel játszottam már, de azok túl vastagok sajnos.
Telefon akkumulátor szerű dolog elérhető?
Van erre valami ötletetek? -
Victoryus
addikt
A telefonos gyorstöltés mennyire nyírja az aksit? Ha 20-80% között tartom, akkor használható hosszú 3 éves távon, vagy inkább egy 2A-es töltő?
-
Lordus
senior tag
sziasztok,
olyan kerdesem van, hogy ha van egy kameram, amiben 3 vezetekes az akku, abban a +/- -on kivul mi a harmadik? (feher)
az akksi doglodik, es draga egy 3 vezetekes, mi van, ha 2 vezetekesre cserelem?
lehet butasag a kerdesem, elnezest -
cidalain
veterán
Üdv
Morzsaporszívómban bedöglött az akku. 1 darab 18650 2500 mAh LG cella volt benne eredetileg. Valószínűleg nem volt védett, mert nullára merült. Hirtelen beletettem egy bontott laptop akku cellát, ami csak 2200 mAh-ás, és már eleve nem volt a toppon, és így a gép kevesebb ideig működik.
Milyen cellát tudtok ajánlani bele? Protected, vagy unprotected legyen? Minimum 2500 mAh, de ha van jó minőségű nagyobb akkor az még jobb. Forrfüles lenne ideális. A gép viszonylag nagy áramot vesz ki az akkuból (sajna elfelejtettem lemérni mennyit)
Külföldi beszerzés nem gond. (Ha van ajánlott beszerzési hely az is jöhet) -
And
veterán
válasz
Interceptor #226 üzenetére
Ikea LADDA, ami lényegében eneloop, jóval olcsóbban: [link].
"[..] nézem, hogy az eneloop még mindig a legdrágábbak közé tartozik meg Panasonic lett? "
Igen, de ez sok éve így van: a Wikipedia szerint a negyedik generációs eneloop már Panasonic néven jött 2013 áprilisában, maga a felvásárlás pedig már 10 éves történet. -
Interceptor
addikt
Hello,
Korábban már használtam 4db-os eneloop AA akkut és nagyon jól bírta(kb 6 évig használtam). Most viszont szeretnék 8db-os AAA akkut venni, nézem, hogy az eneloop még mindig a legdrágábbak közé tartozik meg Panasonic lett
? Pont lemaradtam egy 8-as pakkról amit az alzánál árultak jobb áron mint más boltok, most nincs náluk sem, viszont van 4-es arányaiban drágábban mint a 8-as. Melyiket ajánljátok most márka? Érdemes még eneloop aksiba beruházni? Köszi.
-
And
veterán
válasz
Bélabácsi #224 üzenetére
Az NCR is egyfajta lítium-ion akku, ami ugyan összefoglaló név, de a töltési paramétereik 1-2 kivétellel megegyeznek. Kivételek az LTO (egyelőre nem túl gyakori, 2.7V-os végfeszültséggel) ill. a LiFePo4, de utóbbi támogatását fel is szokták tüntetni, mivel a töltési végfeszültsége 3,65V. A 'normál' 4,2V-os - vagy picivel ezen érték feletti - végfeszültségű altípusok (LCO, IMR, NMC, NCR) töltési metódusa megegyezik.
-
Bélabácsi
tag
Sziasztok!
Egy apró segítséget szeretnék kérni, még viszonylag új vagyok a témában és próbálom felszívni a szükséges tudást
Ugyebár létezik az NCR típus, amelyet a legújabb Panasonic akkuk használnak. Az nem világos, hogy ezeket az NCR akkukat milyen töltővel szabad/kell tölteni? Csak mert például nézegettem az XTAR töltőket, de a weboldalon egyikhez sem írja, hogy kompatibilis lenne az NCR típussal. Vagy esetleg félreértek valamit?Előre is köszönöm!
-
farkas-j
őstag
Elem helyett általában lehet használni akkukat. Az elemek feszültsége új korukban 1,5-16V. Egy NiMh akku feltöltve ~1,4V ami típustól függően hamar 1.25-1,2V névleges feszültségre képes esni terhelés hatására. Ez sok eszköznél nem okoz problémát, én is sok helyen használok ilyeneket elem helyett. (Különösen a SANYO Eneloop vált be nekem.) Létezik 1,5V-os akku is, de drága, egyedi töltő kell hozzá és alacsony a ciklusszáma. A Litiumos akkukkal az a probléma, hogy jóval magasabb a cellafeszültsége. A névleges 3,7V körül van de teljesen feltöltve 4,2V. Emiatt nem alkalmas a legtöbb esetben az elemek kiváltására. Emellett nagyon precíz töltést kíván, és a túlmerítést sem tolerálja. Létezik olyan Lítiumos akku, aminek a felhasználói kapocsfeszültsége 1,5V, mert belül egy elektronikus feszültségátalakító van. A töltése általában az oldalán lévő mikro USB porton keresztül történik.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! Hirtelen felindulásból vettem tölthető elemet, és NiMH sikeredett. Körülnéztem most árukeresőben, és azt látom, hogy ilyen kivitelben csak NiMH aksik vannak a piacon. Van ennek valami oka, hogy a lítiumos nem terjedt el? Bátyám pl rengeteget szívott fényképezőhöz aksikkal, és a végén az elem mellett kötött ki, gondolom ezért mert NiMH-t használt ő is. :S
-
fricc_
tag
Sziasztok!
Vettem a fiamnak egy játékot karácsonyra. A képen látható akkukat és töltőt kaptam hozzá.
Szeretnék hozzá egy tartalék akku pakkot, plusz ahogy elnéztem elkéne egy normális töltő is.
Eddig nem használtam lítiumos aksikat, így nincs hozzá semmilyen töltőm.
Vissza olvasva Liitokala lii-500 töltőt láttam hogy ajánlott, gondolom az jó lesz nekem is, ugye?
Valamint kéne vennem páros akku tartót, mert így a fóliástul bajosan fogom tudni tölteni. :-)Olyat hol találok?
Érdemes védelemmel ellátott akkukat vennem? Ha igen, akkor az bele fog menni egy sima tartóba, vagy már elve olyan tartót kell vennem? -
farkas-j
őstag
-
Alu
senior tag
Sziasztok!
JBL Xtreme hangszóróban cserélte már valaki a gyári akkut 18650 -es cellákra?
Véleményekre, tapasztalatokra lennék kíváncsi. Megéri szenvedni vele, vagy okosabb döntés egy gyárival megegyező, de csak 5000mAh -s akkut venni? -
terapeuta007
aktív tag
4,1v ig.
De ez valtozhat meggkell nezni leirast.
4,1-nél neha tovabb toltheted.Kinai cellak olcsok.
Japan/delkoreai cellak dragak de azokat vakumban rakjak ossze. Eseteleg ezek tovább birják 100 toltessel. Esetleg 200al.De amugy gondolkodj a lifepo vagy nmc hasznalatan hogyha szamit neked az elettartam.
Nem sokkal dragabbak.Lifepot meglehetosen egyszeru tolteni.(max4v per cella+ balance az kell ha sorba kotsz. Annyi hogy ez 3,2v. De 3,2v ot stabilan tartja meg le nem merul teljesen szoval megfelelo egy hagyomanyos lithium helyettesitesere.
Nmc-t pedig lehet sima lithiumos toltovel.
-
Kolty
aktív tag
Hány voltig tölthetem a 18650. es 3,7v os akkut? Multiméter hány voltot mutathat max?
-
Kolty
aktív tag
Köszönöm a gyors válaszaitokat.
Mindenképp onnan (www.mylitee.com) szeretném rendelni valamelyiket. -
farkas-j
őstag
Ezt a Liitokala lii-500-as típusú töltőt tudom ajánlani. Tudsz vele NiMh akkukat is tornáztatni (töltés-kisütés-töltés). Képes az akkuk kapacitását is megmérni.
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok.
Szeretnék vásárolni akku töltőt. 18650.es és AA. akku töltésére.Lehessen vele egyszerre kettő darab AA.t
Kettő vagy egy db. 18650.est tölteni.
Ne töltsön túl nagy árammal, h szétcsessze az akkut, lekapcsolja a töltést amennyiben feltöltött.
Ne kelljen hozzá külön adapter, Magnó kábelem, vagy micro usb.s telefon töltőm van.
A következők közül vajon melyik felelne meg számomra?Köszönöm ha tudtok valami okosat mondani.
-
-
LámaZ
addikt
Végülis a gáz is folyik, sőt, az üveg is.
-
LámaZ
addikt
-
Üdv!
PA3729U-1BRS típusú laptop akkumulátorra lenne szükségem.
Találtam Ali-n is, eBay-en is, csak 12 az egy tucat: nem tudom, hogy melyiket (márkát) éri megvenni.Vagy ne agyaljak ezen annyit, vegyem a feketét
(12 cellásból a legolcsóbbat) és ha majd ez (is) tönkre megy, akkor vegyek ismét egy újat?
-
Csöves
őstag
PDA akkumulátorral kapcsolatban lenne kérdésem, remélem jó helyen járok.
Vettem egy utángyártott akksit ami csak tele töltést mutat.
Emiatt nem tudom a töltöttségi szintet követni, nem látom mikor merül le.
Mi lehet a baja?Köszi.
-
Bazsy
aktív tag
Nem tenném.
Elöször is a normális litium cellákat Japánban vagy délkóreában gyártják. Maga az összeszerelés nem egy nagy költség sehol így Kínában akkor éri meg gyártani ha olcsóbb cellákat használnak.Én vennék valami EU-ban nagyobb cég által forgalmazott nem laptopgyártó márkájú cuccot.
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Battlefield 6
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- PlayStation 5
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- Nexigo PJ40 okosprojektor / Számla + Garancia /
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest