Hirdetés
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zizidor
őstag
Oké, lassan azért leesik, hogy ez már alapból nem egy hétköznapi konfiguráció.
Ez esetben nagy valószínűséggel a custom menüs megoldás jöhet szóba.A GRUB parancssoros módjában többet is ki lehet deríteni (meghajtók és partíciók számozása, stb.), de az már sokkal inkább power user szint.
Bár nem értem mi ezzel a baj, így legalább van egy hardver kulcsod, ami nélkül nem indítható a rendszer. Plusz biztonsági faktor.

-
zizidor
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Még az jutott eszembe, hogy a GRUB alapból csak a BIOS/MBR és UEFI/GPT kombinációt támogatja. Ha nálad a Windows másképp van (pl. BIOS/GPT) akkor azt csak kézi módszerrel tudod konfigurálni. Ez esetben az /etc/grub.d/40_custom fájlba kell felvenni egy új menüpontot, valami ilyen tartalommal:
menuentry "Windows 10" {
insmod part_gpt
insmod chain
set root='(hd1,gpt0)'
chainloader +1
}Persze a konkrét meghajtó és partíció azonosítókkal.
-
zizidor
őstag
válasz
ricsi99
üzenetére
Oké, akkor pontosítsunk még pár dolgot:
1. BIOS-ban melyik a boot meghajtó?
2. Melyiken van a Windows 100 MB körüli boot partíciója? (Lehet hogy a BIOS nem ismeri a GPT-t, de nem is kell neki. GPT-nél is van egy MBR és arról is elindulhat a rendszer.)
3. Ez a win boot partíció látszik Linux alól is? (Pl. GParted-ben)
4. Felismeri a Linux az NVMe meghajtót?
(Elvileg nincs szükség rá, csak ha mégis ezen lenne a win boot.)
5. Az update-grub nem ír olyat, hogy "Warning: os-prober will not be executed"? -
zizidor
őstag
válasz
ricsi99
üzenetére
Ebben viszont nincs semmi különleges, régebbi gépen én is így használtam (MBR dualboot).
BIOS-ban a boot eszköznek a HDD-t kell beállítani, aztán felrakni a Windowst, ami be fogja írni magát az MBR-be. Utána jöhet a Mint, ami felülírja az eredeti MBR-t, onnantól a GRUB fog betöltődni, és abból kell majd indítani a Windows-t. A GRUB betöltője ilyenkor beírja magát az MBR és a legelső partíció közti ~1MB szabad helyre. (GPT-nél ez nem lehetséges, ott kell neki is egy külön GRUB partíció).1. A Mint telepítése előtt én elmenteném az MBR-t (dd paranccsal egy fájlba), amiből szükség esetén vissza lehet állítani. Ez mehet akár a Windows partícióra is, biztonsági mentésnek.
sudo dd if=/dev/sda of=original-mbr.bin bs=512 count=12. Külön be kell állítani, hogy a GRUB mutassa a menüt.
Az /etc/default/grub fájlban GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu3. Engedélyezni kell az os prober futtatását
sudo chmod 766 /etc/grub.d/30_os-probersudo update-drub
Én át is szoktam nevezni 30-ról pl. 08-ra, akkor a Windows kerül a menü első helyére (persze csak ha erre van igény). -
zizidor
őstag
válasz
ricsi99
üzenetére
Elvileg megoldható, akkor is ha nem ajánlja fel a telepítő. Én előre megcsinálnám a partíciókat, és a telepítőből a "Valami más" lehetőséget választanám, ahol már csak ki kell jelölni. HDD-re mehet a /boot, SSD-re meg a többi (/, /home).
Az új verzióknál külön kell engedélyezni az osprober-t, anélkül nem látja a windowst.
-
zizidor
őstag
válasz
shakuras
üzenetére
Nem tudom szükség van-e ilyesmire.
Én Windowst és Mintet is használok ugyanazon a gépen. Windows alatt elég gyakran felpörög a laptop hűtése, induláskor - amikor frissítéseket keres - meg percekig max fordulaton megy. Linux alatt meg mintha másik gép lenne, néha rásegít egy kicsit a hűtés. -
zizidor
őstag
"De ez milyen gui? Szerintem mindnél másabb kicsit."
Cinnamon, ha erre gondoltál. Tegnap akadt egy újabb érdekesség: Ha megnyitok egy Windows (NTFS) fájlrendszert, akkor dupla kattintásra elindul az office, de a fájl helyett csak egy üres dokumentummal. Ha ugyanezt a Linux fájlrendszerében csinálom, akkor simán betölti. Ez megint mi? Lehet mögötte valami flatpak-es dolog?
-
zizidor
őstag
Az alapértelmezett LibreOffice helyett az OnlyOffice-t szeretném használni, de egyelőre még nem akarok teljesen megválni a Libre-től sem, ezért nem töröltem. De hiába állítom be alapértelmezettnek az OnlyOffice-t dokumentumokhoz és táblázatokhoz, nem azzal nyitja meg. Ezen hogy lehetne javítani? Mégiscsak törölni kellene?
-
zizidor
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Kicsit kiegészítem, bár a konkrét helyzetet még nem ismerjük.
Mivel a GRUB2 is moduláris felépítésű, az aktuális környezettől függően szüksége lehet egyes modulok betöltésére. Pl. UEFI boot esetén alapból tudja kezelni a FAT és Ext4 fájlrendszert illetve a GPT sémát, de az már bekavarhat, ha a Linux és a modulok egy MBR típusú meghajtón vannak. Ugyanígy gond lehet, ha nem Ext4 a fájlrendszer. -
zizidor
őstag
Pusztuljak meg, még mindig nem értem mit akarsz mondani.
Kapott a lányod egy laptopot amin rajta volt a Mint? Vagy te raktad rá? Esetleg ő?
Aztán nem tetszett? Neki? Neked?
Hogy kapcsolódik ehhez az, hogy Mint használóknak meg bejön? Trollkodás?
-
zizidor
őstag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Ilyen fura hibákat tud okozni egy RAM hiba is.
-
zizidor
őstag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Nekem a Mint csinál furcsa dolgokat a legújabb kernellel. Van hogy nem indul el, van amikor bejelentkezés előtt 1 percig nézhetem az üres képernyőt, van amikor csak a hang van teljesen szétesve. Ezt a verziót fekete listára tettem hogy ne frissüljön, így egy ideig nincs gond vele.
Nálad szándékosan a Win indul elsőnek, ha nem azt használod gyakrabban?
Illetve szándékosan van meghagyva ennyi kernel? Én 1-2 régebbi verziót szoktam meghagyni, meg azt amivel eredetileg telepítve lett. -
zizidor
őstag
Úgy döntöttem, hogy lementem ami fontos aztán csinálok egy tiszta telepítést.
Meg is történt, kicsit gatyába ráztam a felületet, aztán jött a Wine, és működik rendesen. -
zizidor
őstag
Wine-t használ valaki? Csak tesztelésre használnám, de egyszerűen nem tudom működésre bírni. Feltelepül, de semmi nem működik, még a beállítások sem. Ha terminálból indítom, akkor sem történik semmi, kb. 1 perc után hibaüzenet nélkül leáll, bármit indítok vele.
A Winehq változatot is próbáltam. Meg kellett küzdeni vele, mert a honlapjukon leírt módon nem lehet felvenni a tárolót, de végül sikerült. Csak ugyanúgy nem működik. Ebből már sikerült elcsípni egy Application tried to create a window, but no driver could be loaded üzenetet. Ezzel mit lehetne kezdeni? (Mint 21, friss).
-
zizidor
őstag
válasz
inf3rno
üzenetére
Egy ígéretes változat:
https://www.youtube.com/watch?v=yIZmUINSvQ4 -
zizidor
őstag
válasz
tvamos
üzenetére
Ha korábban működött, akkor valószínűleg nem a NAS-on kell állítani.
A #14010-nél azt írtad, hogy "nemo smb://server/share" formában működik, csak a megosztások böngészése nem. Nem tudom ez segít-e valamit, én eddig az "invalid argument" hibával akkor találkoztam, ha nem volt megadva jelszó.
-
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
Nekem sosem működött a hálózat böngészése, gvfs ide vagy oda.
Csináltam egy indítót ezzel a paranccsal, így működik, mutatja a megosztásokat:nemo smb://nas.local/ -
zizidor
őstag
Ma meg jó a hang. Ugyanaz a gép, ugyanaz a rendszer.
-
zizidor
őstag
Végül elkészült, de sok köszönet nincs benne. Az új kernel nem jól kezeli a hangot. Bármi szól, az olyan, mintha közben veszett módon ide-oda rángatnám a hangerőt. Abszolút élvezhetetlen.
Fejhallgatóval még rosszabb. Zene helyett egyfolytában olyan hangot ad, mintha valaki bottal csapkodna egy szottyadt lufit. Akkor is ha semminek nem kellene szólnia.
-
zizidor
őstag
válasz
herdsman12
üzenetére
Délután írtam egy választ, de valamiért nem jött át.
Arch fórumban is írtak a jelenségről, állítólag az smbclient csomag a ludas, a 4.15 még jó volt, a 4.16 meg nem. Csak mint ötlet, mert pillanatnyilag nem tudom ellenőrizni, hogy Mint esetén ez-e a helyzet. -
zizidor
őstag
Asus ZenBook-on vissza kellett raknom a 5.4.0.104 kernelt, mert az újabbak (105 és 107) leállítás és újraindítás esetén lefagynak Bad RIP value hibával. A 104 hibátlan.
Más nem tapasztalt ilyet? -
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
A secure boot témához, ha még egyáltalán aktuális:
Épp az a dolog lényege, hogy csak megbízható forrásból származó szoftvert enged betölteni. Ennek egyik feltétele az érvényes digitális aláírás, aminek az ellenőrzéséhez kell a gyártó tanúsítványa. Ezt kell a BIOS-ban (EFI) importálni, amihez biztonsági okból meg kell adni egy tetszőleges jelszót a driver telepítésekor, aztán újraindításkor is, amikor a mokmanager kéri. A jelszó után mehet az import (Enroll MOK key), aztán reboot és ennyi. Ehhez nem szükséges a secure boot kikapcsolása sem. -
zizidor
őstag
" ugyanaz a 5.4.x kernel van rajta, mint frissítés előtt"
Érdekes ez a kernel választás. Oké hogy LTS, de az 5.10 is, és már az is több mint egy éve a "piacon" van. LTS az 5.15 is, bár az még aránylag friss.
Nekem nem talál új verziót, ezek szerint még nem ment végig mindegyik tükrön.
-
zizidor
őstag
A különbség adódhat abból, hogy a telepítő és a kész rendszer nem ugyanazt a kernelt használja (pl. ha telepítéskor letölti a frissítéseket is), vagy nem ugyanazokkal a beállításokkal.
Az én előző gépemen olyan is előfordult, hogy újraindítás után egyes usb eszközök nem működtek. Teljesen le kellett állítani a gépet aztán bekapcsolni. Annál magát az usb vezérlőt sikerült valahogy meghülyítenie az újraindítás során.
lsusb mit mutat?
-
zizidor
őstag
Két gépre felraktam a Mint 20.2-t, és mindkettőre a VeraCrypt-et is, az Ubuntu 20.04-hez ajánlottat. Ugyanazt a deb csomagot másoltam fel mindkettőre. Egyiken megjelenik a panelen a státusz ikonja, a másikon nem. Nem ez a probléma, csak nem értem miért viselkedik máshogy. Az xapp-status mindkét panelre ki van téve alapból. Mitől lehet a különbség??
-
zizidor
őstag
válasz
cellpeti
üzenetére
A web kliens meg működik telepítés nélkül is.
-
zizidor
őstag
Nem lehet módosítani azt amelyik zárolt, pl. azért mert használatban van. Ezen a swapoff sem segít, jelen esetben csak az sdc6-ra lenne hatással.
Elő kell venni valamelyik linux telepítőt vagy a GParted live változatát és az alól megcsinálni. Könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb mint ide-oda másolgatni több menetben. Ha az sdc1-hez nem nyúlsz, a rendszerindítás sem lesz veszélyben.
-
zizidor
őstag
Jó néhány ilyen esetet láttam, bár azok nagy többsége Windows-os volt, és szinte mindig az volt az oka, hogy sérült képek és videók keveredtek a többi közé. Ettől megőrül a dekóder, amikor a gép miniatűrök készítéséhez tömegesen dekódoltatja a fájlokat.
-
zizidor
őstag
A partíció számozást nyilván erősen befolyásolta, hogy már volt egy sda2. A számozás nem az elhelyezkedéstől függ, hanem a bejegyzés létrehozásának sorrendjétől.
GPT-nél van sorbarendezési lehetőség, MBR-nél nem tudom.
-
-
zizidor
őstag
Most csak egy személyes Linuxos kalandomat szeretném megosztani veletek. Valószínűleg más disztro is jól szerepelt volna, de én Mintet használtam.
Van egy 500 GB-os külső SSD, amire rá lett mentve egy csomó fénykép, több helyről összegyűjtve, hogy majd arról lesz feltöltve NAS-ra. Csakhogy valami fizikai hiba történt, ami miatt egyes szektorok olvashatatlanná váltak. Több Windows-os gépen is próbáltam, de a Windows hozzá sem tudott szagolni, csak gondolkodott, vakarózott, teleszórta I/O hibákkal az eseménynaplót, de képtelen volt még a fájlrendszer felismerésére is, pedig NTFS.
A Mint viszont szó nélkül felcsatolta, látta a mappákat, fájlokat, így el is kezdtem lementeni róla amit lehetett. A fizikailag sérült fájlokat nyilván nem, de a többit gond nélkül, így a fájlok kb. 98%-a megmenekült. Köszi, Mint. -
-
zizidor
őstag
Ilyennel nem találkozott még senki?
-
zizidor
őstag
Csak 2 érv az SSD vs HDD témában:
1. Amit általában nem szoktak figyelembe venni, hogy egy HDD max teljesítménye optimális esetben 100-130 MB/s, ami nem rossz. SSD-nél (SATA) 400-580 MB/s. Nem optimális esetben mindegyiknél lecsökken, a legrosszabb eset SSD-nél 150-300 MB/s, HDD-nél 1 MB/s alá is bezuhanhat. Nem, nem elírás, nagyon sokszor tesztelt érték.
2. Ahol az SSD igen nagyot domborít, az a válaszidő. HDD-nél ez 2-3 ms, SSD-nél ennek a tízezred része.
Az élettartam miatt meg csak akkor kell izgulni, ha valami nagyon noname, low-budget példányt vesz valaki. -
zizidor
őstag
Mint 20-nál normális, hogy minden alkalommal úgy indul, hogy
"Initramfs unpacking failed. Decoding failed."
Generáltam neki tök újat, de annál is ezt írja. Ettől függetlenül azért működik.Meg ilyen üzeneteket is kapok:

Ez a BIOS bug nem hangzik jól, egyébként az is a legújabb, nincs mit frissíteni.
Vagy ezzel ne is foglalkozzak?
Szerk: Tudom, szürkén a piros nem túl jól olvasható, de kinagyítva jobb.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nekem ezzel a módszerrel nem sikerült változtatni a fontméretet, pedig egy csomót próbálkoztam, mert a sima linuxmint téma túl kicsi, a linuxmint-2k meg túl nagy, ráadásul hiába 16:9-es a monitor, a GRUB csak 800x600 és 1024x768 felbontást enged használni.
A linuxmint-2k téma (theme.txt) módosításával és saját fp2 bitmap font generálással viszont sikerült gatyába rázni. A font-generáláshoz ezt a leírást használtam (grub-mkfont):
https://unix.stackexchange.com/questions/31672/can-grub-font-size-be-customised -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
"ma már azért többnyire SSD-k vannak legalább a notikban"
Én lennék az első, aki pezsgőt bontana ha betiltanák az SSD nélküli új gépek árusítását. Árban minimális különbség, de egy HDD-s géppel piszkosul megszopatja magát a kedves vásárló. És általában nincs is tisztában ezzel. -
zizidor
őstag
Kicsit úgy érzem, mintha arról vitatkoznátok hogy a gulyásleves finomabb vagy a meggyes pite. A Java jobb vagy a C#? Attól függ, ugye. Az LTS-nek és a rollingnak is megvan a létjogosultsága, a célja, célközönsége. Egy kevésbé kockázattűrő rendszerben nyilván jobb az LTS, de aki ezt választja, az egyúttal bevállalja azt is, hogy a támogatás végén bizony nagy ugrás jön. Főleg ha valaki kimaxolja a támogatott időszakot. Minden helyzet egyedi, és a feltételek ismerete nélkül nem lehet konkrétan kijelenteni, hogy melyik választás a jobb.
-
zizidor
őstag
Oké, lehet hogy GRUB verziótól is függ. nVidia drivertől biztosan nem, mert ez még a boot előtt van. Ha sikerül előcsalogatni, akkor megmondja milyen módokat ismer.
Én is próbáltam különböző felbontásokat, 16:9 arányúakat is, hogy passzoljon a monitorhoz, de csak a felsoroltak működnek.
nVidia kártyám van desktop gépben és laptopban is, ez a kép a desktopon készült, laptopon simán megy az 1920x1080 is. Sőt, külön telepíteni kellett hozzá a nagyobb felbontású csomagot.
-
zizidor
őstag
Úgy látom kijött hivatalosan is a 19.3
-
zizidor
őstag
Csak mint ötlet, olyan nem fordulhatott elő, hogy egy ideig engedélyezve volt az 5-ös kernel mint főcsapás, de aztán mégis inkább visszaálltak 4-esre?
-
zizidor
őstag
Van egy olyan téves álláspont (Ubuntu esetén is), hogy amikor megjelenik egy új verzió, akkor rögtön distro upgrade kell, hogy naprakész legyél. Pedig a csomagokat, köztük a kernelt is frissítik még jó ideig, vagyis az egész rendszer továbbra is naprakész marad.
-
-
zizidor
őstag
Na, most már még kevésbé értem. Nem hivatalos, de ez a támogatott, van újabb (állítólag teljesítményben és hardver támogatásban jobb), de azt fel sem ajánlja, stb. Nem könnyű követni.
-
zizidor
őstag
Bocs, kimaradt a kérdésből, hogy (még) a 19.2-ről van szó.
-
zizidor
őstag
Egy láma kérdés, de van valami konkrét oka annak, hogy még mindig a 4-es kernel a főcsapás?
-
zizidor
őstag
Az megoldható, hogy egy külső SSD-re telepített Mint indítható legyen legacy és UEFI módban is?
(GPT séma, külön partíció a GRUB-nak és az UEFI-nek) -
zizidor
őstag
válasz
üzenetére
Igen! De totál másképp mint Windows esetén.
1. Először kell egy Ctrl+Shift+U, mire megjelenik egy aláhúzott u betű
2. Azután a karakter unicode hexa kódja (pl. 03c9 = ω)
3. Végül egy szóköz.
A szóközt megspórolhatod, ha a Ctrl-t vagy a Shift-et nyomva tartod a 2. pontnál.Egyszerű, nem?
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet"
Oké, természetesen. De a csomag tárolók és a szoftverközpont lényege is éppen az, amit a Windowsnál rendesen elqrtak: ne neked kelljen összevadászni innen-onnan a programokat meg a leírásukat, értékelésüket, letöltési linkeket, frissítéseiket. Az, hogy ezt könnyen, vizuális módon megteheted, mindenképpen nagy előny a kezdő linuxozóknak, talán ez is segít valamennyit a Linux terjedésének. Ez a "Store" megoldás más platformokon (iOS, Android) is teljesen jól működik. Itt meg nem kötelező. Ez szerintem remekül beleillik abba a Linux filozófiába, hogy van választási lehetőséged.
Ugyanez igaz a frissítésekre is. Én általában apt-vel telepítek, de ha a frissítéskezelő szól hogy találat van, akkor ráhagyom a telepítést.
-
zizidor
őstag
válasz
Frawly
üzenetére
Úgy látom a posztom némi vitát indított pro/kontra szoftverközpont témában, bár nem ez volt a cél. Általában én is apt vagy synaptic párti vagyok, de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember.
Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban. Én szeretem a spenótot, de sokan ki nem állhatják.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3971, 100% Akkumulátor
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3831, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

)

Rowon