- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple MacBook
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Epson nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #17296 üzenetére
Milyen masina ez, hogy ennyi különböző gondja van?
Meg milyen wifi van benne?Hogy asztalin mit használj, azt nem tudom. A listádból biztosan kihúznám a KDE-s opensusét, mert túl van bonyolítva.
Az Arch-ot szintén kihúznám, nem vagyok híve a teljesen rolling modellnek. Nincs idő minden frissítés előtt a fórumot olvasni, hogy mi romlott el éppen.
Az *buntu származékokat szintén, ismered a véleményem róluk, meg pl. a HD gyorsítás se igen megy velük Radeonnal.
A tuti tippem meg ugye nálad kiesik. Viszont a Manjaro-t kipróbálhatnád, szerintem gond nélkül menne a rendes gépeden. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fityere #17171 üzenetére
A Windowsodnak egyéb baja van, azt kellene először elhárítani. A javítások alkalmával lédózerólja az MBR-t, és vele együtt a grubot is.
Ez miatt viszont nem kell az egész disztrót újratenni, elég bebootolni live cd-ről és megcsinálni a grub újratelepítést, 3 parancs a terminálban. Pont nemrég részleteztem a Chakra topicjában. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van két darab egyforma engineereing sample P3 procim, nem kell? Remek dual P3 szervert építhetsz belőlük
Slotos lapom nem volt, csak pga-s, de legalább a nagyobb hűtőbordámmal még éppen lehet passzívban hűteni.
Am. ma ilyen célra valami Brazost vennék. Maximális fogyasztása 18W, viszi a HD filmeket, mindenféle szabványt gyorsít, eléggé best buy, ha a gépen nem játsszunk...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amd le? Melyikre gondolsz?
Egy Brazos alapú, vagy egy kisebb trinity / llano alapú gépet lett volna értelme megvenni erre a célra. Így most az a P4 többet fogyaszt, mint az erős gépe üres járásban.
Én egy P3-as géppel szórakoztam el szerver célokra, de 55-60W fogyasztása van üresben, szóval nem éppen szervernek való cucc.vgyuri:
1 - 10 disztró nem fedi le az igényeket.
2 - a Debianra nem jellemző a csomag frissítés, akkor sem, ha egyébként bugos a csomag a tárolóban. Cserébe mikor a 3.xy kernel körül egy bug kiderült, őket nem érintette a dolog, míg kb. mindenki mást igen.Ízlés kérdése, kinek mire van szüksége.
fityere: ha nagyon nem megy, akkor Chakra a zárt driverekkel, és kapsz készen működő AMD drivert...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #17119 üzenetére
Az csak cpu és ram lesz. Ha kíváncsi vagy ilyesmire, holnap a nagy gépen meg tudom mutatni a videókártya kihasználtságot is, ott van rá egy jóféle QT-s widget, itt a laposon nem tudom mivel kellene mérni az intel vga és vram kihasználtságot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #17116 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Claude Leon #17109 üzenetére
Hmm, és a kiírt értékek meg is felelnek a valóságnak. Ez az oldal menni fog az összefoglaló cikkbe az első bővítés alkalmával, ami nem is lesz sokára. Thx.
mrhitoshi: megy ez.
Egyébként még utólag be tudod tenni magad a sudoers fájlba. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fityere #17102 üzenetére
Nem a Linux kezel annyit, hanem a hagyományos, nem GPT-s fájlrendszerű vinyón nem lehet több mint 4 darab elsődleges partíció. Kiterjesztettből lehet annyi, amennyit szeretnél.
A legtöbb disztrónak simán elég 10-15GB, de gondolva a jövőre, meg a felrakott progikra, a 20GB jó lesz.Jim-Y: az FGLRX-es drivert, az a gyártói zárt driver.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fityere #17096 üzenetére
Még 2GB mellé sem feltétlen kell. Egy Gnome2-es disztró pl. Firefoxal együtt belefért 384MB ramba úgy, hogy még volt szabadon 100-150MB és a swaphoz hozzá sem nyúlt.
Egy fullos KDE-s disztró ram fogyasztása sem igen lépi át az 1GB-t, inkább 5-700MB körül mozog, szóval 8GB ramba akár a komplett disztró is beleférne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az első az a kézi driver telepítés miatt volt, valószínűleg disztró specifikus fontos lépések maradtak ki.
A másodiknál az nem kernel panic. Kernel panic esetében fekete alapú karakteres képernyő tájékoztat az elhalálozásról, a billentyűzeten meg inverz módban villognak a ledek.
Viszont akkor ott tartunk mint régen, hogy nem igazán javasolható senkinek... o.O
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #17068 üzenetére
Azt hiszem a Mint11 volt amit utoljára használtam, az alapból letölthető verzióban.
Ez az lts - nem lts kérdés messzire vezet, állítólag már Ubuntusok is gondolkodnak a váltáson. A magam részérõl elhagytam az Ubi, vagyis a Debian testing ágat teljesen, átmentem végül Chakrára 4-5 egyéb disztró után.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #17055 üzenetére
Mivel lassan másfél éve nem próbáltam ki Mintet és már nem is fogom, így nem akartam róla negatív képet festeni a korábbi tapasztalataimmal, nem lenne fair.
Neked már leírtam a két esetet, egyik a kernel panic volt, másik meg a komplett fájlrendszer elbukása a laptopon. Azt mondjuk kijelenthetjük, hogy eddig a két pillanatig semmi gondom nem volt vele és pl. a Mint menu elég bejövős volt, de persze ez a végeredményen nem változtat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mifelénk 200-500Ft egy egyszerű router a vásárban.
Arról fogalmam sincs, hogyan kell szétosztani a netet több hálókarira, de gondolom van erre általános megoldás, azt meg egy karakteres disztróval meg tudod csinálni azon a régi gépen.
pc-user: mivel a gyári driverek zárt driverek, alapból a közösségi nyílt, de gyengébb képességű driverek vannak betöltve. Ezért kell a zárt driveres opcióval indítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pc-user #17031 üzenetére
A Manjaro aktuális 0.8.4-es verziója volt, XFCE környezettel, régebbi gépre az való. Meglepett a dolog, mert pofásra meg volt csinálva, volt benne valami dock, egy rakás progi, még a steam is előre fel van benne telepítve.
Szóval az első boot után már kb. minden rendesen ott van, ami kell. Nem gondoltam volna, Ubuntu alapon az xfce egy üres valami volt mikor utoljára próbáltam.PeachMan: Kubuntu.
Vannak disztrók, ahol van KDE, meg van disztró, ami a KDE köré épül. Na ez utóbbi az, amit ajánlottam. Érdemes kipróbálni a telepítőt mint live rendszert, ha tetszik, akkor tetszik, ha nem, akkor egy másik disztrót javaslok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #17029 üzenetére
Csak a szokásos tudom ajánlani.
Chakra a legó módjára összerakható KDE-vel, asztalváltó kocka, széthulló ablakok, meg amit csak akarsz, még vagy 20 effekt bekapcsolható.
pc-user: Debianból a 6.0 most a hivatalos stabil (őskövület verziót ne használj semmiből), de nem lesz különösebben gyorsabb. Jó tapasztalataim voltak viszont hétvégén a Manjaroval egy 1000-es P3-on, szaladt vele. Ha nem félsz az egyébként tök egyszerű karakteres telepítőtől, akkor próbáld ki.
Bici: használj egy routert.
megema: ha nem a Unitys desktop verziót rakod fel, akkor egy nagy rakás csomagot eleve fel sem telepít a rendszer.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
megema #17020 üzenetére
Egyébként közönséges Ubuntut raktál a szerverre, vagy a szerver verziót? Mert ha ez utóbbit rakod fel, igény esetén a pazarló unity helyett valami keveset fogyasztó felülettel mint pl. xfce, akkor eleve kevesebb csomagból fog állni maga a rendszer. Ha meg GUI nem kell a szerverre, akkor még jóval kevesebb csomagod lesz.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
megema #17015 üzenetére
Pedig ezt csak kézzel fogod tudni megcsinálni. Szépen összegyűjtöd a nem kellő programokat, majd egyszerre kiadod az apt-get remove --purge csomag1 csomag2 csomag3... parancsot, majd a végén egy apt-get clean és apt-get autoremove.
Jim-Y: ilyesmit nem csinál a Linux, nem futnak felesleges processzek, főleg nem olyanok, amik adatforgalmat generálnának. Valami más lesz a nagyobb pinged oka.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #16910 üzenetére
Valoszinuleg csak nem hivja fel ra semmi a figyelmet, hogy he haver, ebben a menuben be tudod kapcsolni a gyari drivert.
Ha ennek nem olvas utanna az ember, akkor azt sem fogja tudni, hogy 2 kulon driver is letezik a kartyahoz.Az ilyen popularis disztron lehetne mondjuk egy felugro menu vagy mokas figura, ami egay FAQ jeleggel tartalmazna magyarazatot, leirasokat, gyors elerest az ilyen helyzetekre, hogy ne a googleben kelljen keresgelni.
Pl. egy funkcionalisan kibovitett kapudan, ami lefut az elso boot vegen, kesobb meg a menubol indithato es minden aprosagot be lehet allitani benne. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kiskaktusz #16908 üzenetére
A HD4000-es széria Legacy kártya, legacy catalystet kell feltenned hozzá. De Ubuntun ezt kézzel a GUI-n lehetett megtenni, ezt nem örökölte a Mint? Vagy csomagkezelőből a legacy catalystot?
Ha feladod, jöhet a Chakra, az telepítéskor autodetectálja mid van és fel is rakja a komplett drivert hozzá, ha zárt driverekkel indítod a telepítőt a boot elején.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peter9228 #16867 üzenetére
Nem hülyeség a kérdés, de független a Linuxtól.
A 9700-as szériára utoljára 2010 februárjában adott ki drivert a cég, az is Legacy driver Windowsra, Linuxon 2009-es az utolsó.
A te kártyád számára marad a közösségi "nyílt" driver, amit alapból kaptál a disztrót feltelepítve. Valszeg mindent tud, amit az a kártya is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, már a Steam felhasználók 2.5%-a Linuxot használ! [link]
5.072.942 fő a steam bázisa, ez ~127.000 embert jelent. Nem rossz ilyen hamar.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #16852 üzenetére
"Gnome Shell is jó!" - Először a Minecraft, most meg ez? Jáááááááááááááj
McSzaby: kb. hétvégén felrakom egy P3-as masinára is a Manjaro-t szintén xfce-vel, az ArchBang bár nagyon gyors a gépen de túl sok problémát okoz a mindennapos használata. Hiába na, kényelmetlenül minimalista.
A noatime ugyanaz, mint winen mikor beírtad a regeditbe, hogy ne mentse a fájl hozzáférési dátumokat. Fölösleges IO művelet minden fájl műveletnél. A nobarrier meg egy védelem a blokk modó adatátviteli eszközök véletlen puffer ürülése ellen, amire viszont nincs szükség, ha a gépből nem tud eltűnni az áram. Részletek a Debianos cikkeimben a Logouton.
szerk: az árammal a laptopra gondoltam, ugye ott az aksi ott van...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #16848 üzenetére
Na, hát végül minden bejön, amit mondok.
Egyetlen hátránya talán az, hogy a Manjaro nem half-rolling, hanem teljesen rolling disztró. Mikor először próbáltam ki, akkor egy updattel el is szúrtak valamit KDE-n, de a fórumban nagyon hamar reagáltak, elnézést kértek és megoldották a gondot.
*ha még egy kicsit gyorsítani akarod, akkor a szokásos noatime opciót add hozzá az fstab-ban. Valamint ha nem veszed ki menet közben az aksit mikor arról megy a gép, akkor a nobarriert is hozzáadhatod. Pár másodpercet lefaragnak a bootból, mint bármilyen disztrónál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #16831 üzenetére
Nekem is T400-am van. Igaz ezen csak Chakrát próbáltam ki, de ott is minden szokásos effekt be van kapcsolva.
Elvileg ez is Compiz effekteket használ, bár nem nevezi nevén, de az asztali effektek speciális beállításainál van egy váltó lehetőség a "Kompozit mód"-ra, így gondolom ez az. Ott egyébként Xrandr nem volt tökéletes, de OpenGL-t választva frankó.Egy érdekes adalék, hogy Linux alatt OpenGL-ben jobban fut a Minecraft ezen a videokártyán, mint Windows7-en. Határeset mindkettőn a dolog, de itt legalább átbillen a játszhatóság tartományába. - bár ezen a téren meg mintha a GMA950-hez képest nem fejlődött volna semmit az Intel, mert ennyit a régi vga is tudott, pedig az kb. 3 generációval korábbi...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #16823 üzenetére
Az nVidia kb. a HW gyártók Microsoftja...
Amúgy ha a kompozit ablakkezelő a Compiz, akkor az nálam GMA950 -el és GMA4500MHD-vel is gond nélkül ment az összes kipróbált disztrón, beleértve pl. a Mintet is.
Siriusb: egy időben divat volt fikázni az atit, ne ülj fel mindennek, amit olvasol.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #16805 üzenetére
Nálam nem cserélget, amit beállítok, az lesz, pedig van 3 hangeszközöm. Most újabban a KDE-s beállító felület ezen része már csak a pulseaudio-t mutatja mint hangeszközt, a default hangeszközt meg a Veromixben lehet állítani. Amit ott beállítok, az marad az alapértelmezett.
McSzaby: miután megvette AMD az ATI-t, utána került csak be végre a teljes CCC a driverbe. Egyébként komoly bugokból (pl. a scaling beállítás elmetése) csak kevés volt és azokon is dolgoznak. Win alatt meg csak egy bug van, de az meg a Vista WDDM modelljének hozománya, ami engem, TV-t monitornak használó emberkét basztat csak...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oh egyébként köszönöm mindenkinek a segítségét, aki segített az összefoglalót megírni!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mrhitoshi #16763 üzenetére
Arra a gépre kicsit erős egy Ubuntu, a Unity-s kiadások már nem olyan takarékosak, mint a korábbi verziók. Ha Debian vonalat szeretnéd, akkor inkább Debiant javaslom, abban még Gnome2-es felület van, ami a korábbi Ubuntukban is volt, az 384MB ramos P3-as gépen is jól elvolt.
Mivel kezdő vagy, az Ubuntu szerver kiadása kiesik a képből. Ha a Debianban lévőnél frissebb csomagok és kernel kellene valamiért, akkor javaslom a Manjaro Linux használatát.
Ez a P4 meg egyébként tesztre jó, de nem egy takarékos darab, ráadásul lassú, később érdemes majd mondjuk egy Brazos alapú gépre cserélni, az kb. negyede annyi árammal is beéri.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #16751 üzenetére
Érdekességek terén lehet még írok bele ezekről a Linuxos cuccokról, végül is elfér. A segítség kérős "form"-ot is beleteszem, az is jó ötlet.
A KDE meg igen, jelenleg tényleg vezet, ha jól emlékszem egy kb. 20%-al a 2. előtt. Majd kellene keresni 2013-as felmérést, mert amiket láttam, azok 2012 végén készültek a témában.
Amúgy egy kezdőnek szerintem a KDE való, amivel rögtön egy komplett szoftvere környezetet is kap, kb. minden igényre és még jól áttekinthető is.A korrektor alkalmazására meg nem lesz szükség, nem vagyok kezdő cikkíró, csak még nem csináltam meg.
Per pill a terminálos rész eleje át lesz írva, majd utána lecsekkolom az egészet.
tvamos: próbálj kikapcsolni nem használt processzeket, pl. a Bluetooth kezelő szokott futni kérdés nélkül.
Amúgy pár hónapja méricskéltem, a Chakra néhány wattal kevesebb fogyasztást produkált üresjáratban / böngészés mellett, mint a Win7. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy érzem kb. végére értem a topic összefoglaló írásának.
Jó lenne ha átnéznétek, hátha valamit pontosítani kell, vagy még valamit beleírni. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
choco01 #16702 üzenetére
Atheros esetében több driver van, van olyan kártya, amihez több is létezik, lehet h. még a régi, már nem karbantartott verziót használja.
Egyszer volt ilyen gondom, akkor fekete listára kellett tenni azt a modult, de az arch alapokon volt, itt BT-n nem tudom mi a helyzet.Ki kellene derítened, hogy milyen drivert használ a kártya.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
choco01 #16691 üzenetére
Ha ezt a problémát nem tudod kezelni egymagad, akkor a BT5 nem igazán neked készült.
(ne vedd rossz néven, nem bántásból írom, csak nem kezdőknek való cucc ez a disztró, ez inkább egy céleszköz, mondjuk úgy hálózati szakik számára) - egyébként nekem meg Atheros wifimet nem kezelte, amit minden más disztró meg gond nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rybank #16496 üzenetére
Lesz nekik, fejlesztés alatt áll a saját megoldásuk, ami a korábbi appert (vagy appset-qt, most nem ugrik be) helyettesíti.
Ha ezzel megvannak, akkor az Ubuntu lesz lemaradva hozzájuk képest egy jó wiki vagy how-to írása terén. Am. azt nem értem, miért nem megy még mindig Ubuntu alatt a HW gyorsítás radeonnal.McSzaby: szerencsére az "asztali" disztrók úgy általában könnyebben kezelhetőek, mint egy Win. Többségében pl. alapból van több ablakos fájlkezelő, ami a Winben soha nem lesz. - bár egy-két nem kde-s disztró visszafejlődött ezen a téren mostanában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rybank #16494 üzenetére
Chakrán csak annyit várnak el a fejlesztők, hogy egy - egy pacman -Syu előtt nézzen fel az ember, hogy van-e valami újdonság a news rovatban.
Valamint nemrég beépítettek figyelmeztetéseket is a pacmanbe, ami fontos információk idején egy figyelmeztető üzenetet is kiír a terminálba. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16492 üzenetére
A mysql-t cserélték mariadb-re, kint van a weboldaluk news részében. [link] Az aktuális ISO-ba még nem kerülhetett be az új csomag. - mint írtam a logouton, szükséges egy kis olvasás a disztró használatához.
Arra kíváncsi leszek mit mondasz az OpenSuséra. Szerintem erősen el van bonyolítva a régebbi állapotokhoz képest, a Yast1 idején tetszett, csak az rpm világ valahogy nem jött be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16490 üzenetére
A 600 még nem is sok, szokott lenni az 1giga is, és akkor 2-2.5 gigányi cucc cserélődik le a fájlrendszerben.
Gondolom ez még mindig a virtuális pc. Am. mi volt az ütközés? Az újabb helyi csomagos dolog, amiről már beszéltünk?
A Fedorás Gnome3 kapcsán linkeltem lentebb Linus véleményét, akkor ezek után már átérzed te is.
Most még olvasd el amit az OpenSuse kapcsán írt a 4. pontban: [link]*szerk:
Amúgy péntektől végre dolgozok, szóval legalább nap közben nem leszek itt Chakrát ajánlgatni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahogy olvastam lentebb, most már kicsit egyszerűbb az Ubuntu kezelése, mint korábban volt. Ettől független egy probléma esetén ott is googlebe kell menni, ha nincs probléma, akkor meg nem, kb. mint egy másik disztrónál.
Igen Arch wiki más disztrókhoz is jó néha, de leginkább arch alapokon. Pl. felraksz Linux Mint helyére egy Manjaro-t és akkor egy fasza wiki is van hozzá... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16473 üzenetére
A libva-s szopórollert a saját gépemen is tapasztaltam, kb. 2009 óta van olyan VGA-m ami tud HD filmet gyorsítani, de hiába használtam bármi ppa-t, nem tudtam megoldani, végül feladtam a dolgot. Igaz ez nem csak Ubuntunak nem ment, a Mint és pár másik disztró sem tudta megcsinálni.
Most a múltkori esetnél játszottam egy kicsit vele a saját Chakrámon is és hopp, nekem is azonnal működött.Veled meg azt hiszem beszélgettünk már arról, hogy a Virtualbox nem valódi számítógép. Garantálom neked, hogy ha egy valódi telepítést csinálnál, akkor ott nem lenne az a pacman hiba, mint hogy másnak sincs ilyen...
Am. 3735 csomagot gondoznak a fejlesztők, ez adat mennyiségben közel 35 giga, ebből ~3000 a normál tárolókban lévő kizárólag 64 bites csomag. Ezek mellé jön 3095 csomag a közösségi tárolóból, egy jó része az Arch-os AUR-ből származik.
Azt a 39K csomagot szét kellene bontani értelemszerűen, de se Debian, se Ubuntu oldalán nem látok rá egyszerű módot (bonyolultat se) hogy akár csak rendezett formában kidobja a csomag listát, mert így pl. a Quantal kiadásnál pontosan 47632 csomagot dob ki, ami úgy jön ki, hogy egy nagy rakás közel azonos nevű csomag van benne, amik a fő csomagok ilyen-olyan függőségei, verziói meg egy rakás virtuális csomag, stb. Chakrán ilyen nincs, ott csak a nyelvi csomagok vannak külön bontva bizonyos programoknál, szóval a 3735 és a 47632 csomag nem hasonlítható össze közvetlen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A különbség az, hogy maga az Ubuntu bejött (sőt az Orca képolvasós -beszélő- 8.04 elég frankó volt), jól meg volt csinálva rajta a Gnome2, egy kis eye candyvel meg még vicces is volt. Egy jó ideig nem is kerestem mást, amíg a Unity ki nem jött, aztán jöttek csak képbe ilyenek, hogy mivel jár pl. Debianon engedélyezni a testing repót.
Nekem azzal van bajom, mikor valamelyik buntut ajánljátok kezdőknek. Pl. baromira hiányzik egy rendes wiki oldal náluk, mert elég kényelmetlen az Ubuntus fórumokban kotorászni egy-egy probléma megoldására. Erre szoktam mondani, hogy pl. arch wiki rulz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Picturemaker #16464 üzenetére
Jah értem.
Az itteni drivert próbáltad meg lefordítani és forrásból feltenni? http://linuxptp.sourceforge.net/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16460 üzenetére
Nevezz elfogultnak, de mindig volt valami bajom az aktuális Ubuntu alatt, így a puszta számok a tesztelők terén engem nem győznek meg.
Jó példa a kb. egy-két héttel ezelőtti Brazosos konfig HW-s videó gyorsítása. Ubuntun feltettük a kellő csomagot, de libva hiba volt, megoldás nélkül. Ugyanazt a kellő csomagot feltettük Chakrán, ott meg azonnal ment a libva és vele együtt a HD film.
Azért egy ilyen HW gyorsítás elég alap dolog, én elvárnám h. működjön a gyakorlatilag legnépszerűbb disztrónál, mivel nem tegnap jelent meg a Brazos, meg az UVD egység a Radeonokban.Továbbá ez szubjektív, de nekem az a filozófia tetszik jobban, hogy telepítsd egyszer, használd végig. Ennek követelménye, hogy egy frissítés ne csináljon téglát a számítógépből, így akkor is követelmény az alapos tesztelés, ha relatíve kevés ember áll mögötte. Ellenkező esetben nem működhetne ez a kiadási modell.
Picturemaker: az lsusb parancs mit mond, mikor be van dugva a cuccod? A kezelő progit megtaláltad?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Picturemaker #16458 üzenetére
Szerintem a gmtp csomag telepítése kell neked.
sudo apt-get install gmtp
Ez elvileg egy grafikus felületet ad a ptp / mtp eszközök kezelésére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 25GB-n kétszer is elférne a teljes disztró, ez nem Win7, hogy 35G alatti partícióra el sem fér rendesen.
Már telepítéskor meg tudod adni hová kerüljön a /home, szimplán csak egy második EXT4-es partíciót csatolj fel a /home-nak. Persze utólag is lehet, az /etc/fstab fájl szerkesztésével.
Am. igen, LMDE-t is linkeltem, akár kezdheted azzal is, valószínűleg több kényelmi funkciót kapsz benne, mint a Debianban. Bár Debian "testing" alapú az lmde, de nem folyamatosan érkeznek az új csomagok, hanem egy adagot kitesztelnek és úgy kapod meg őket. Ez így elég jó megoldás és ezzel egy half-rolling disztrót kapsz, nem lesznek olyan kiadási verziók, mint az Ubuntunál, ami elég jó hír.
Szóval szerintem az LMDE-vel kezd.
Sub-ZeRo: általában ezzel nem kell foglalkoznod, mert alapból annak a vinyónak az MBR-ébe kerül a grub, ahová telepíted. Hogyha te máshova szeretnéd, akkor meg beállíthatod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mobidic. #16417 üzenetére
Ez a normális módja a telepítésnek, ahogy te csináltad.
A programoknak nem igazán van kiterjesztése, gyakran fájloknak sincs, amit te keresel, azt csomagkezelőnek hívják, azon keresztül lehet elsődlegesen programot telepíteni egy Linuxra, de egyébként .deb csomagokat használ a BT.
Alapból nincs benne grafikus csomagkezelő (mint mondtam, ez nem annyira kezdőknek való disztró), de ha terminálban kiadod ezt a parancsot és beadod a jelszavad:
sudo apt-get update
sudo apt-get install synapticakkor már lesz, meg fogod találni a synapticot a menüben.
Valamint ha már ott vagy a terminálban, egy frissítést is csinálhatsz:
sudo apt-get upgrade
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mobidic. #16410 üzenetére
Ha felment a driver, akkor ott kell lennie a teljes Catalyst Control Centernek, nézz körül benne ezen a téren.
Az ablakváltó kocka az kell!!!
Amúgy szoktam fpga programozást tolni Linux alatt is, nem rossz az a váltó kocka, kicsit feldobja a munkát, annyira gyakran meg úgy sem kell ugrálni asztalok között, hogy zavaró legyen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mobidic. #16402 üzenetére
Ha csak nem hálózati szakember vagy, kezdhetnél egy kezdőknek inkább való disztróval is. Tegnap óta még úgy sem ajánlottam senkinek személyes kedvencemet, a Chakrát [link]
Nos visszatérve az r3-ra, a felrakása pont úgy megy, mint bármi más disztrónak. Az egy darab 20G-s partíciód simán jó neki, azt kell kiválasztani " / " vagyis root fájlrendszernek, így ide fog kerülni minden. A partíció legyen Ext4, a csatolási pont pedig " / ". Külön swap partíció nem igazán kell, ezen kívül csak azt kell tudni, hogy a Linux rendszer betöltője (ez ált. Grub2) normál esetben a vinyó MBR-jébe kerül, kitakarítva onnan a Win7 sajátját, de kapsz egy indító menüt, amiben ott lesz a Win7 is, mint indítható oprendszer.
Siriusb: jújj, a Compiz effekten odavertek nagyon! Wines kollégáknak áll esett le, mikor meglátták a hullámzó ablakokat, vagy éppen a bezáráskor darabokra hullókat. Nem is gondolták, hogy ilyen létezhet, ugye Win7 elég szegényes grafikai képességeihez voltak szokva... Egy ismerősöm barátnője azt hitte, hogy tönkrement a képernyő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16397 üzenetére
De nem frissül folyamatosan, pont ezt áll a szövegben, ez nem Arch Linux. Nézd meg alaposabban amit linkeltem.
chab7: Jah, kinek mi. Ubuntuval mindig volt valami bajom, de pl. a rá épülő Mintet viszont szerettem, csak az meg összeborította a teljes partíciós táblát egy frissítés után, repült vele minden adatom a laptopról... (így végül a Mint is)
Az meg, hogy az Ubuntusok mindig szekálva voltak, az egy dolog, aki nem KDE-t használt, az még jobban kapta az ívet a tanár által.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #16393 üzenetére
Debian az az eabi és társai miatt jött képbe, mivel alapból ott van az ARM-es embedded repó, benne az oda kellő fordítóval és társaival. Idővel meg tudták csinálni az Ubuntusok is, csak kicsit több idő volt nekik, mert azt mégsem feltétlen erre tervezték.
A stabil tárolókban most a 3.7.6-os kernel van, az Unstabil ágban 3.8, ez majd be fog kerülni a testing ágban egy hosszabb tesztelési időre. Ha megnézed a teljesen rolling Archot, ott 3.7.9 van a stabil ágban, már tesztelik a 3.8-at és nincs is külön unstabil ág.
Ha gondolod lefordítom, de itt írják, miről szól a half rolling dolog:
The rolling release model dictates that any software is updated as soon as possible — whenever a new (stable) version is released upstream, and as long as nothing prevents the update from being performed. This model is followed by distributions such as Arch Linux.In the Chakra Project we decided to implement our own release model based on the former, which we named half-rolling.
Our model aims to provide a stable core of software, on top of which other applications can roll. The core of the system is not updated as soon as possible, but following a more tradicional approach. Then, the rest of the software is updated following an application-based rolling release model, where applications roll, and their dependencies roll as long as updating them does not prevent applications from running as expected, or make them loose functionality. Itt pedig bőven részletezik: [link]
A backportsos kernellel viszont vannak gondjaim. Debian alatt ha felrakom az ott lévő 2.6.39-et, akkor a képernyőn a kép összemegy 1:4 méretűre minden irányból a kép közepére, miközben szerinte a felbontás maradt normális értékű. Ha visszamegyek 2.6.32-re, akkor meg megint jó a kép. Szóval ez persze nem mond semmit Ubiról, de Debian alatt azon a gépen nem tudok kernelt frissíteni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mobidic. #16389 üzenetére
Valami hálózati mappát gondolom meg tudsz osztani vele. Vmware-t már régen láttam, de szerintem nem tudja átengedni a partíciókat. Egyként már van R5 is belőle, érdemes lenne azzal próbálkozni. Amúgy ez hálózati céleszköz, mindennapos használatra nem igazán alkalmas. Kezdő Linuxosként biztosan nem ezzel kellene kezdened.
lionhearted: Akkor még mindig én járok jobban. Tolok egy rendszer frissítést és minden friss, stabil. Half-rolling model rulz.
A bugos Unity volt az utolsó csepp Ubinál nálam, mindig volt valami szopás Ubuntu alatt a korábbi verzióknál is, meg már a suliban is eléggé le lettek nézve az Ubuntus emberek, mikor azzal akartak arm és C programozást tanulni egy rendes Debian helyett.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valszeg módosul a boot sorrend, mikor csatlakoztatod a pendriveot. Az alaplapok eléggé meg tudják kavarni ezt és így előfordulhat ami nálad van, hogy mindenképpen a modemedről mint pendriveról akar bootolni.
Elvileg ki kell tudnod iktatni ezt a viselkedést a biosban, de akár meg is kerülheted a problémát azzal, ha felraksz egy grubot a stickre is, meg magára a gépre is. Így akármiről bootol a gét, mindenképpen lesz egy grub.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Siriusb #16381 üzenetére
Akkor neked ezek a minimalista dolgok jönnek be. Nem rossz az Openbox, de én csak gyenge gépen használnám, mert elég kevés lehetőséget nyújt. Gnome3-al szemben ezt legalább be lehet állítani, csak az meg nem nevezhető egyszerűnek, még egy auto loginért vagy egy indító ikonért is konfig fájlt kell szerkeszteni. Persze értem a koncepciót, ha minden benne lenne, akkor nem lehetne vele 100MB ram használat alatti disztrót csinálni de egy erős mai gépre számomra van jobb is. Persze valamivel lassabb lesz egy fullos DE, de valamit valamiért.
Egyébként egy jó pont, hogy tettek bele egy kis minimális effektet, ami bekapcsolható és hellyel - közzel még működik is.
A tint2-t még nem próbáltam rajta. Majd ha legközelebb Archbanget használok, akkor megnézem mit tud.lionhearted: talán a 2D Unity még ment volna, de azért elég gáz, hogy egy sok éves GF FX5200 a hivatalos nVidia driverrel megoldhatatlan akadályt jelent a Unitynek. Szóval érted, ki kell adni, mert jön a dátum. Akkor is kiadják, ha a csomagok fele még nem tökéletes.
Egyszerűen nem értem miért jó ez így. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Argh. Nem az egy két dolog, hanem hogy fontos dolgok.
Idézve a Torvalds-féle bejegyzés végéről:
End result: extensions.gnome.org may be a really cool idea, but it seems to have some serious usability problems in practice. And the whole gnome3 approach of "by default we don't give you even the most basic tools to fix things, but you can hack around things with unofficial extensions" seems to be a total UX failure. [link]
Megpróbáltam használni és beállítani Ubuntun a Gnome3-at. Egy napig fent volt, de feladtam, nem vagyok elég képzett hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Picturemaker #16366 üzenetére
Hozzátéve sh4d0w válaszához annyit, hogy magát az olvasót is érdemes lenne megnézni, ha CD-ről próbálkozol. Ha penről, akkor meg esetleg egy másikat fogni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Picturemaker #16363 üzenetére
Hát, a Linux disztrók általában addig működnek, még ki nem hullik alóluk a gép. És ennek nincs köze ahhoz, hogy AMD vagy Intel.
A szokásos dolgokat érdemes lenne átnézni:
-felpúposodott kondenzátorok az alaplapon vagy a tápban
-túlmelegedés
-hibázó ram
stb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Picturemaker #16358 üzenetére
Nem, ott nálad valami más gond lesz. Esetleg nézz meg valami nem Debian / Ubuntu alapú disztrót, mint pl. a Manjaro: [link]
ViZion: megnéztem, hát elég alap dolgok miatt kell felmenni a netre.
Hozzáteszem, nem vagyok egy buherátor, KDE-t is csak egy gyorsíindítóval, egy proci figyelővel, meg két asztali widgettel láttam el pluszba, egyik a videókártyám órajeleit mutatja, másik meg a bolygók helyzetét a naprendszerben. Ezekből csak a két widgetet kellett netről leszedni, de azokat is csak simán a KDE-ből, nem kell böngészőt indítani hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest