- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Dell notebook topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Forrmell.enn
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 3D nyomtatás
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Remélem ebben is benne van a szivárványt "ásító" unikornisos grub menü, mint a tavalyi kiadásában. EPIC
Amúgy meglepően gyors és összerakott volt.
Telepítés után kézzel kellett magyar nyelvet felrakni rá (ami nem volt túl bonyolult), de csak ennyi negatívumot tudok mondani róla. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha már úgy is lányról van szó... UnicornOS: http://skamilinux.hu/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=367#p5890 - megy a leggyengébb gépen is és tele van minden jóval.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint XFCE, nálunk a cégnél elfogadhatóan működik egy Intel Atomos vackon, amin több mint 2 percig bootol az XP... És akkor van friss kerneled, meg minden ami kell.
A frissítésnél ugyan kér jelszót, de ennyit talán meg tud tenni a csaj is, igazán nem nagy dolog megjegyeznie pár betűt. De ha ez probléma, akkor meg lehet csinálni az auto frissítés telepítést is, az egyik az unattanted megoldás amit Debian alatt is csináltál, a másik meg a Mintupgrade-es megoldás. [link]
A távoli supportra meg ott van a Teamviewer.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #62278 üzenetére
Kicsit finomabban, az elejét szerintem félreértetted, mert itt gyárilag felrakott Linuxról van szó.
Giii: gyárilag Linuxos gépet vettetek ezek szerint. Az nem szokott annyira sikeres dolog lenni, kb. mint a gyárilag Windowsos gépek, amik tele vannak előtelepített szeméttel.
Kövesd amit lev258 írt és Linuxból tegyél fel neki valami népszerűt, pl. Linux Mint Cinnamon x64. A logouton találsz egy csomó Linuxos bemutatót, van miből választani.
*azt mond meg a leendő tulajnak, hogy a Win10 nagyobb frissítései visszakapcsolják a gyors rendszerindítást kérdés és tájékoztatás nélkül, erre figyeljen oda... Részletek: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/megint_megszivatott_a_win10_aktualis_frissitese_gy.html
energomat:
Az ipk az egy tar.gz fájl, amit nem annak hívnak... Így Linux alatt a tar paranccsal ki lehet csomagolni: https://blog.philippklaus.de/2011/04/have-a-look-into-an-ipk-file-used-by-the-ipkg-or-opkg-managerEzt akár Win10 WSL alatt bash-ben is megteheted. De még az is lehet, hogy egy jobb tömörítő program is felismeri, ha ráerőlteted.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
enginev3.0 #62244 üzenetére
Firefoxból van ritkán frissülő LTS verzió a tárolókban (ami pár hónapig csak biztonsági frissítéseket kap), ha csak ideiglenesen kell régebbi verzió akkor az egyszerűbb, mint külön ftp-ről szedegetni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
herdsman12 #62234 üzenetére
Easybcd helyett Grub használata nem lenne jobb?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Némi érdekesség. Most először fog előfordulni, hogy egy böngésző Linuxon ténylegesen gyorsabb lesz, mint Windowson, vagy bárhol máshol.
A Firefox minden platformon megkapja az LTO-t ami a kód fordítás (linker futása alatt) közben ami annyit tesz, hogy a forráskód optimalizálás a teljes forrást nézi egyben, nem külön - külön a fájlokat, ez számszerűleg 5% körüli gyorsulást okoz, és némileg kisebb bináris méretet.
Ugyanezzel a Linux kernelnél is próbálkoznak, de jelenleg nem használják, mivel jelentősen megnehezíti, vagy el is lehetetleníti a debuggolást.Visszatérve, Linuxon a Firefox megkapja a PGO optimalizálást is, ami azt jelenti, hogy az LTO-n felül a lefordított bináris futás időben történő profilozásából származó adatokat is felhasználják a fordításhoz, amivel okosabb döntéseket tud hozni az optimalizálásért felelős egység(ek). - ezek az újdonságok a nightly verzióban jelennek meg, szóval kell még egy kis idő, amíg a többi verzióhoz is eljutnak.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Firefox-Clang-LTO-All-Platforms
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha egész partíciót vagy lemezt szeretnél alkalmi jelleggel eltenni egy tömörített fájlba, akkor a clonezilla mini disztró mindent tud és fut egy pendriveról. Azt nem tudom, hogy tud-e jelszavazni, de eleve csak a clonezilla tudja olvasni az elkészült állományt.
Ha csak egy-két mappát, akkor arra két mód van így gyorsban:
-csinálsz saját tar.gz állományt készítő szkriptet bash-ben, azt lehet crontabbal időzíteni, relatíve egyszerű, biztosan lehet jelszavazni
-csinálsz rsync-es automata mentést ami nagyon pöpec biztonsági mentések készítésére, de nem tömöríti a mentett állományokat és szerintem nem is jelszavaz. De adhatsz neki olyan cél mappát, ahová csak x felhasználónak van írási vagy olvasási joga. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
eastsider #62191 üzenetére
Nagyobb gebaszra szokott utalni ez az üzenet. Azzal kezdeném, hogy pl. egy gparted live lemezrő vagy egyéb Linuxról bebootolnék pendriveot használva, onnan meg egy gparted / kparted partíció ellenőrzést csinálnék a lemezen, minden partícióra.
Aztán csekkolnám a hdd smart adatait, hogy nem-e megy közben tönkre, vannak ere is grafikus smart kiolvasó progik.Bármiféle grub újrarakást csak akkor próbálnék meg, ha nincsenek hibák a partícióknál, vagy a lemezen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#78600448 #62122 üzenetére
Mármint sulis feladatokra kell, vagy téged érdekel a Linux?
Amúgy igen, nyugodtan felteheted. Btw legyen lekapcsolva a Windowsban a "gyors rendszerindítás" funkció, amit sajnos kérés nélkül visszakapcsolgat a Windows nagyobb frissítéseknél, a logoutos cikkeimnél megtalálod ha nem tudod hol kell keresni.
Valamint célszerű a secure boot-ot is kikapcsolni a biosban, ha be lenne kapcsolva mert okozhat problémát miközben haszna nem igazán van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
core i7 #62072 üzenetére
Csak borzasztóan ronda és kémkedik. Miért nem tudták a Win7 normális kinézetét továbbvinni...
Vennének példát a Linuxos KDE [link] asztali környezetről, na az olyan, amilyennek egy jó asztali munkakörnyezetnek lennie kell.
*amúgy a hölgy nem néz Youtube videókat? Mert azzal a procival még talán a 720p videók is akadnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
core i7 #62066 üzenetére
Próbáld ki azok egyikét, amit linkeltem neked. Egyik használata sem bonyolult, ha az XP-t tudta használni, akkor ezeket is fogja tudni, sőt.
- Aztán finoman tudatosítsd benne, hogyha netre meg villanyra van lóvé, akkor érdemes lenne félrerakni gépfejlesztésre is, mindkettőtök érdekében.*megjegyzés: örülünk, hogy van Wint 10-ed, az legalább nem annyira gáz, mint a Win 8 volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akit érint... Az OFF tartalmat kérem a megfelelő topicban vagy privátban kibeszélni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
core i7 #62055 üzenetére
De igen, egy olcsó használt gép az apróról, ami már legalább egy Core2 procit tartalmaz.
Lassabb nem lesz a böngészés rajta mint XP-n volt, de gyorsabb sem (mert a cpu, a ram és a hdd a szűk keresztmetszetek erőforrás terén, nem az XP), viszont legalább támogatott oprendszered van amin nem fogsz se vírust bekapni, se bele nem futsz olyanba, hogy már fel sem teheted az xy programot a gépre, mert nem támogatott.
Lehet tenni a gépre olyan Linux disztrót is ami használható GUI-val együtt sem fogyaszt 100MB ramot, de ettől még nem lesz erősebb a proci...
Sajnos ha tényleg netezni szeretnél ezen a gépen, akkor inkább érdemes költeni egy kicsit a masinára. Nem akarok senki zsebében turkálni, de kvázi "fillérekből" össze lehet rakni egy AM3-as konfigot benne akár 4 magos procival. - Nem rég vettem Kínából AthlonII X2 procit, 2400Ft-ért házhoz hozták. - Még egy kicsit rádobsz, kerül bele SSD is és mindjárt olyan géped van amit élmény és nem átok használni.
Frawly: nem volt XP SP4
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
enginev3.0 #61943 üzenetére
Nem neked kell megoldani mással, valami oka van annak, hogy egy alap funkció nem működik nálad. Annak meg könnyen lehet köze ahhoz, hogy miért halt meg torrentezés közben a gép. A torrent meg megint egy alap dolog, ami nem öl meg gépet csak úgy...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
enginev3.0 #61939 üzenetére
Pontosan mit telepítettél fel?
Nekem gyanús ez a zip dolog, mert egy zip fájl megnyitása nem probléma egyik disztónak sem. Főleg nem a KDE-s kubuntunak, aminek része az ark tömörítő.
A téma összefoglalóban a "Segítségre van szükséged?" rész első linkjében találsz néhány parancsot, amit célszerű lenne kiadnod és ide bemásolni a kimenetüket, hogy meg tudjuk mondani mi a gáz nálad mert amiket leírtál, azok valami gebaszra utalnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
BullZeye #61922 üzenetére
Nem a proci használatot kell korlátozni, hanem a procesz prioritását átállítani alacsonyabbra. Ez azt jelenti, hogy "nice"-al kell indítani a progit, így:
nice -n 19 programnév
Vagy a már futó processz prioritását állítsd át renice progival, csak akkor ki kell greppelned a pid-jét a processznek.
[https://askubuntu.com/questions/656771/process-niceness-vs-priority] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Magyar fejlesztőnek sikerült Vulkan-t használnia a Firefox gyorsítására. [https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Gecko-Experimental-Vulkan-Code]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr.FantastiK #61892 üzenetére
Amihez ráadásul külön programot kell telepítened.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr.FantastiK #61890 üzenetére
A tmpfs egyébként úgy működik, hogy ténylegesen csak annyi ramot használ fel, amennyi adat van rajta, nem a megadott teljes méretnyit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr.FantastiK #61883 üzenetére
Ha a /tmp alakul át ramdiszkre, az jó neked?
Ezt kell az /etc/fstab fájlba beírni:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=2048M,mode=1777 0 0
Ha nem, akkor a /tmp helyére egy neked tetsző mappát kell írni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
leviske #61856 üzenetére
Még sosem fordult elő, hogy hibernáltam volna. Egyik gépemen se.
Ilyen módon meg 32GB ram mellé ha csinálsz is swap-ot, kb. 0 kihasználtsága lesz. Amúgy nincs minimum mennyiség a swapra, te tudod, hogy miket csinálsz és ahhoz mennyi memória kell. Linuxon én egy dologgal tudtam eddig kifutni 8GB ramból mikor androidot fordítottam a telefonomra, az párszor elérte a 10..12GB mennyiséget.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61844 üzenetére
Nézd meg a download gomb linkjét az oldalukon, hogy mire mutat, az a központi szerverük. Nem linkelem be, mert az nem arra van, hogy közvetlen onnan legyen letöltve az iso, de ott megvan az összes korábbi is. Sávszélességi okokból van kint direkt link helyett a torrent link az iso-hoz.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Átrendeztem a téma összefoglalót, így kicsit kevésbé lesz riasztó elsőre.
Egy-két 404-es vagy nagyon öreg linket kiszedtem belőle, de még simán lehet találni benne elavult dolgokat, aki ilyet lát jelezze.
Valamint még egy logoutos személyes bejegyzés formájában kellene pár szót írni a "xy gépre milyen disztrót javasoltok" témában. Még nem tudtam rászánni magam, hogy megírjam. Valaki esetleg vállalkozik rá?Meg lehetne egy hasonló az asztali környezetek témájában is, pár kép és pár sor meg az erőforrás igények mellett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Természetesen, a live-ról bootolásnál már ki tudod választani a magyar nyelvet. Mondjuk nem tudok olyan disztrót mondani, ami nem tud magyarul.
ubyegon2: webes kollégák szívtak php-s dolgokkal a Mint 19-en mert ott még nem minden működik úgy ahogy kellene, így mi még maradtunk a 18.3-nál. Ezért írtam 18.3-at, nyilván a 19 telepítése után per pillanat kevesebb az új csomag.
"még telepítés után is elég kemény meló tud lenni" - nem igazán. Mostanában nem volt olyan dolog, amihez kézi beavatkozás kellett volna. Nem rég telepítettem egy friss Chakrát a laptopomra az utolsó iso-val amit ráadásul nem is a stabil, hanem rögtön a testing tárolóra frissítettem és semmit nem kellett csinálnom, csak nyomni pár Y-t a pacman lecserélős kérdéseinél. Frissült, újraindult, megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61835 üzenetére
Miért kellene live-ban frissítéssel kezdenie? Egyáltalán mire gondoltál itt? Nem prezisztens a live kép, be sem lehet fejezni rajta a frissítést, mert újraindulással elvesznek a dolgok.
Bebootol vele és vagy van hang vagy nincs, ha van hang akkor akár fel is lehet telepíteni és használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61832 üzenetére
8 hónapos, most készül új iso. De igazából egy kipróbálás miatt mindegy, amúgy meg ugye félig rolling, szóval megint nem túl lényeges, hogy mikori a telepítő.
A Mint 18.3 felrakása után is azzal kezdődik minden, hogy lefrissítesz 200 valamennyi csomagot, pedig az nem is rolling.
7etape: Antergos és Manjaro, de mindkettő full rolling disztró.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak jelzem, hogy a chroot és az azt követő grub telepítés benne van a téma összefoglalóban. Némileg eltér az itt írtaktól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darkhorse #61736 üzenetére
Az opciós rész jó? Szerintem valahogy így kellene kinzénie:
mount -t cifs -o user=quest //192.168.0.100/share /mnt/smb
Gondolom a /mnt/smb létezik.
A másik lehetőség, hogy a user=quest helyére a Linuxod felhasználónevét írod, de akkor a megosztó gépen kell neki a jogokat beállítanod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Csavargoo8 #61732 üzenetére
SMPlayer használata VLC helyett? Pár gépen Ubuntu és Mint 18.3 alatt is problémás volt a vlc...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Alcsi69 #61717 üzenetére
Próbálj meg egy másik pendriveot, ha van. Régebben találkozta olyannal, ami nem működött ha engedélyezve volt az alaplapban a legacy device support az usb-nél. Manapság elég valószínűtlen, de nem lehetetlen ilyen inkompatibilitás.
Ha a Kubuntu alatt bedugod a telepítőt, akkor megjelenik mint eszköz? Jobb alsó sarokban, ahol win alatt is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Alcsi69 #61714 üzenetére
Hát, a Linuxhoz biztosan semmi köze. Esetleg próbáld meg mással kiírni azt a telepítőt, pl. rufus. Külön boot választó gombot nyomkodtad és ott sem tudtál bebootolni a telepítőről? F12 szokott lenni.
Amúgy ez a win10 egy csoda... Nálam újabba van, hogy leakad a karikák pörgésénél boot alatt és újra kell indítani kézzel, mostanában meg azt játssza, hogy a képnézegetője olyan 2 másodperc alatt tölt be egy képet, addig az egér is megáll a képernyőn.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61676 üzenetére
Kb, de alatta a Mint csomagjaival.
Én azt nem értem, hogy 18.3 KDE alatt miért nem frissülnek a KDE csomagjai? Az még teljesen supportált KDE-s disztró, de még mindig nem stimmelnek össze a KDE alap és debug csomagjainak verziói, így a debug csomagokat nem lehet telepíteni.
Nem tudom kinek kellene megcsinálnia, de megoldhatnák ezt már végre. A debug csomagokra meg azért lenne szükség alapértelmezés szerint minden disztrón, mert ha nélkülük küldesz be egy KDE bugreportot akkor azzal semmit sem fognak tudni kezdeni a fejlesztők. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anakin007 #61674 üzenetére
Kicsit mókolni kell vele, de úgy néz ki megoldható: [linuxhint.com/install_kde_linux_mint_19]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #61622 üzenetére
A dmesgnél error, missing, warning jellegű üzeneteket kellene nézni az idő körül, amikor csatlakoztatod a telefont. Hátha valami hiányzik a kernelből, mert ha jól értettelek, akkor másik androidos telefon működött nálad a Mint-en.
Mit mond az
mtp-detect
parancs, mikor rajta van a teló? Ha esetleg nincs fent, akkor a libmtp csomagot kell felrakni, de szerintem fent lesz.Mi a helyzet akkor, ha a telefonon engedélyezve van az USB hibakeresés?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
herdsman12 #61606 üzenetére
A Mint topicot próbáltad? Ott talán jobban ismerik az új kiadást, mint itt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61596 üzenetére
Akkor innen már passzolom a kérdést. Tedd át, aztán valami lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61594 üzenetére
Adatlemezek... Megint nem elég az infó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61592 üzenetére
Dehogynem. A zárt driver csak akkor került fel, ha te feltetted. Ha ilyet nem tettél, akkor a nyílt nVidia drivert használja a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61590 üzenetére
Ha használod a zárt nVidia drivert, azt célszerű lenne lecserélni a nyíltra, mielőtt átmész egy totál eltérő platformra. Úgy egyébként valszeg nem lesz probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61588 üzenetére
Vagy igen, vagy nem. Nem tudjuk mit mire cserélsz, lehet kell valamit mókolnod a vga driverekkel, de lehet, hogy nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SwissAirplan #61564 üzenetére
Persze. Method2-t nézd meg: [https://www.tecmint.com/auto-execute-linux-scripts-during-reboot-or-startup/]
De a normálisabb asztali környezetek mint pl. Cinnamon és KDE grafikus lehetőséget is biztosítanak ilyesmire.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt a swap-os kérdést célszerű annyival lezárni, hogy bár valóban, 8 vagy 12..16GB ram mellett a rendszer önmagában nem nyúl swap területhez mert ott van a ram szabadon, de bármikor futtathat az ember olyan programot, aminek viszont kell még több memória.
Szóval emiatt és a hibernálás miatt is célszerű tartani egy swap partíciót még akkor is, ha úgy általában totál üres.
King Unique: sleep-ben nekem 24 óra alatt csak 5%-ot merült a laptopom. Így emiatt kvázi értelmetlennek találtam a hibernálást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SwissAirplan #61523 üzenetére
Van egy topic erre a témára: [hazi_barkacs_ganyolas_takolas_megdobbento_gepek] - ezt ott lenne célszerű folytatnotok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61514 üzenetére
ZRAM... ez technikailag nem azonos a swappal. A zram egy kernel modul, amivel LZO vagy inkább L4Z tömörített ramdiszket hozhatsz létre, de ezek is helyileg a ramban jönnek létre.
A normál ramdiszkhez képest a tömörítésük jelent előnyt, így /tmp meg /var és hasonlók hatékonyabban tárolhatóak.
Szóval ez egy jó dolog, de nem a swap partíció kiváltására. Ha kevés ram van a gépben vagy pl. kódot fordít az ember, akkor továbbra is kellhet swap partíció, akár 16GB mellett is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Eddig még csak MBR módban írtam ki Linux telepítőt pendrivera Rufussal.
Pont most telepítettem Linuxot egy ssd-re, nem is ment rá más csak a Linux. Csináltam egy root és egy swap partíciót a GPT-s fájlrendszerre, aztán felraktam rá a Chakrát és kész.
ubyegon2: kemény. Akkor is, ha egyébként van swap partíció?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés, mit szeretnél? Lehet egyben egy partíció a "/" számára, meg csinálhatod azt is, hogy mondjuk 50-et adsz a "/" számára, a többit meg a "/home" alá csatolod. Meg hagyhatsz pár gigát egy swap partíciónak.
Magát a partíció(ka)t meg tudod csinálni a live rendszer alatt, de konkrétan a beállításokat és a formázásokat a telepítőben kell megcsinálnod.
Egyébként most már célszerű lenne a 18.04 LTS-t telepítened szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61492 üzenetére
A Mint KDE 18.3-at még jó ideig támogatják, addig maradhat. Azt nem tudom, hogy ez idő alatt kap-e KDE csomagfrissítéseket is, de azért jó lenne bár pl. a KDE debug csomagjainak a verziója most sem stimmel az aktuális elérhető KDE csomagverziókkal a Mint tárolóiban, ami miatt fel sem lehet őket tenni, ami érthetetlen...
Viszont KDE-s 18.3-ról frissíteni azt úgy tudom nem lehet, de a Mint Cinnamon 19-re fel lehet varázsolni a KDE-t, vagy legalább is lesz rá mód.
*Egyéb repókkal való mixelés járhat nem kívánt gondokkal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SwissAirplan #61478 üzenetére
Via vga, ez nem jelent jót...
Még egy
xrandr
kimenet dobj be, ezt elfelejtettem mondani. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SwissAirplan #61474 üzenetére
Nézz nekünk kérlek egy
inxi -Gxxx
kimenetet, majd egyinxi -Fxxx
kimenetet, ez utóbbi mehet pastebinre, ha a hosszú és azt linkeld be ide.Ha nincs fent az inxi alapból, akkor
sudo apt install inxi
parancs felteszi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Shyciii #61423 üzenetére
Dmesg és journalctl kimenetet lehetne nézni, hogy hátha van valami bejegyzés róla, hogy ott miért áll meg egy kicsit.
Ha másfél percig várna, akkor azt mondanám, hogy a systemd vár valaminek a kilövésére, annak másfél perc az ideje alapból.lev258: szerintem HTML szerkesztőre gondolt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #61417 üzenetére
Tegyél bele egy SSD-t a hdd helyére, akár egy olcsó kínait, vagy inkább add el és szívjon vele más.
Van egy frankó Atomos laptopunk a cégnél, elmegy vagy 6 órát egy töltéssel de cserébe még az XP is bűn lassú rajta. Azt tervezgetjük, hogy milyen üzemi baleset érje szegény lelkét...
Amúgy xfce-s vagy lxde-s disztrónál erősebbet ne tegyél rá, de talán még inkább el kellene menni az olyan minimalista dolgok felé, amik OpenBox-ot használnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Asztee #61392 üzenetére
Akkor marad a kínlódás. Meg a Debian wiki.
https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Asztee #61387 üzenetére
Az utolsó két lépés szerintem nem jó. ssh-n próbáld meg, hogy rootkén futtatod ezt a parancsot:
nvidia-xconfig
, aztán reboot.De amúgy ha a nyílt driverrel jól működött a gép, nem szaggattak a videók, stb. akkor maradhatna az is a zárt helyett.
szerk: illetve, ha eddig nem volt, akkor egy
apt-get update && apt-get upgrade
is mehetne rootként, még a fenti előtt. Ha rak fel új dolgokat, akkor egy reboot is ajánlott a kettő között. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest