Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
Múltkor szó volt a retro terminálról, aki esetleg teljessé akarja tenni a nosztalgikus élményeket annak ajánlom az mc programot, ami egy terminálból indítható Norton Commander emulátor.
-
Warton
őstag
Apa kezdődik...
már megint.
Na jó, inkább Ctrl + c és várok ezzel még pár napot.
-
Warton
őstag
Biztos fog lökni rajta, de ha nem játékra kell akkor lehet, hogy felesleges, de ha csak a fiókból kell kivenni az i7-est akkor nosza.
Ha vennél akkor az ár töredékéért, tkp gombokért lehet venni i5 2500-ast, vagy akár a 3. gen i5-öst is és az is bőven jobb mint ez a G csoda. Az i7-es procik túl vannak árazva, még az ilyen ősrégi cpuk is. -
Warton
őstag
-
Warton
őstag
Az AUR-os Epic game launcherek (legandary, heroic stb.) közül melyik az amelyik működik is?
-
Warton
őstag
válasz
I02S3F #91907 üzenetére
Ezesetben használj duckduckgo-t! Azon az első találat. Nem próbáltam, de eléggé bloatnak tűnik.
-
Warton
őstag
válasz
Graphics #91706 üzenetére
Kipróbáltam én is a Bodhi Linuxot egy zsák krumplin. Valóban egész pörgős a cucc egészen addig a pontig, amíg nem nyitsz egy böngészőt, onnantól kezdve már inkább szaggatós a dolog, de ez a zsák krumpli hibája és nem az OS-é.
Kicsit nehéz visszaszokni a pacman/yay kényelmes világából a fapadosabb aptba, de azért megugorható. A DE szintén fapados mondjuk egy Plazmához képest. Meg kicsit furcsa elrendezésű a start menü. Összességében, ha csak egy zsák krumplid van akkor megfelelő választás lehet a Bodhi linux.
-
Warton
őstag
Van-e olyan szkenner program, ami tudja azt, hogy az egyes beszkennelt oldalakat egyből egy darab pdf-be rakja? A Scanlite nem tudja, a HP saját progija semmirese való, próbáltam még egy Vuescan nevű progit, ami fizetős, de én ingyen szeretném.
Végülis megoldottam, hogy az egyes pdf fájlokat összefűztem LibreOffice Draw-val, de szeretnék valami kényelmesebb megoldást a jövőre nézve. Létezik-e ilyen?
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #91771 üzenetére
Nálam mindegyik gépen, ami fontos, hogy működjön azon Manjaro van és minden egyéb gép, amin igazából tök mind1, hogy mi történik azon próbálgatok más disztrókat, hátha találok számomra jobbat a Manjaronál.
Mit csináljak, Manjaron így hívják, amúgy az extrában vannak egyéb elég alap/normál dolgok: pl. Ark, Discord, Dolphin stb. Sőt, még a Firefox is ebben van.
-
Warton
őstag
Az normális, hogy EndeavourOS-en nincs Brave böngésző a repokban?
-
Warton
őstag
Ezt igazából a jövőbeli énemnek írom, hogy majd megtaláljam a megoldást a jövőbeli problémámra, de lehet másnak is hasznos.
Aki esetleg annyira elvetemült mint én és WINE-nal futtatja a World of Tanksot linux rendszeren és képtelen elérni az ingame storet, annak az alábbi beállítást kell kipipálnia:
-
Warton
őstag
válasz
body007 #91661 üzenetére
Van egy SSD-m, ami nagyon furcsán viselkedik, eddig nem vágtam, hogy ezeknek is van firmwarejük és, hogy azokat lehet frissíteni. Na most ez egy Kingston márkájú cucc, és ahogy elnéztem a firmware frissítő progi only-windows.
Szerintetek megpróbáljam wine-nal működésre bírni vagy inkább kerítsek egy windosos gépet?
Csinált egyáltalán itt már valaki ilyesmit Linux alól?
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #91513 üzenetére
Tegnap nekem is frissítgetéshez szottyant kedvem a Manjaron. Már úgy indítom ezeket, hogy bedobok egy felest, mert mindig van valami érdekesség. Aztán beírom terminálba, hogy sudo pacman -Syu mi baj lehet...?
Miután lefrissíti a repokat már írogatja, hogy keyring csere, az már nekem olyan, mintha fel küldte volna valaki a sötét jegyet az égboltra. Aztán meg, hogy ilyen programot olyan programra csereberél, mondom neki cserélgessed te kutya.
Utána kiírja, hogy itt ütközések vannak huhú, meg körkörös függőség jaaj. Közben próbálom nyugtatgatni magamat azzal, hogy mondom magamnak, hogy: "nyugodt vagyok.... nyugodt vagyok.... VÉGIG!!!"Homlokban elkezdek picit gyöngyözni, aztán jön a feketeleves, hogy az ilyen program az olyan program függőségét megtöri, ami ütközik és egyéb ehhez hasonló dzsiberish duma, majd exit status oszt kicsesz a promptba, hogy csinálj amit akarsz te gyökér...
Ja, meg a sor végére hozzábsz egy nagy vörös X-et.
A pamacsból meg minden gond nélkül lefrissítette az egész kócerájt.
Eddig azt hittem, hogy a pamacs is kb. ugyanazt csinálja mintha a terminálba pötyögném, csak egy szép GUI-n keresztül, de úgy látszik a pamacs hozzárak valami extrát is, mert ott simábban megy a dolog.
Múltkor a tesztgépen úgy próbáltam megoldani, hogy az ütközős programokat pacman -Rcns-el töröltem. Aztán menet közben amikor látom, hogy a systemd meg a networking meg kb. mindent eltávolít a pacman a gépről akkor a másik gépen már indítottam is a youtube-on az Il Silenzio-t, csak, hogy megadjam a végtisztességet a rendszernek.
-
Warton
őstag
Amúgy van egy NVidiás linux gépem, kellett egy low profile VGA, ami tud HDMI-t és még működik is. Viszont a szeméttárolómban csak egy kártya felelt meg ezeknek a magas elvárásoknak: egy ZOTAC 710-es. Természetesen egy működő rendszerre nem tudtam feltelepíteni a drivert, kismillió gugli keresés ide, százezer youtube videó megtekintése oda. Úgyhogy végül ledurrtam a rendszert és nulláról újraraktam a Manjarot (Jah se az Endeavour se a PopOS, de még a LInux MInt se akart felmenni erre a gépre, csak a Manjaro, de az így csont nélkül LOL
), és telepítéskor a telepítés NVIDIA prop. driverekkel opciót választottam. Na így már megy a dolog. Amúgy nem értem mi ez a fakszni ezzel az egész NVIDIÁ-s cuccal.
-
Warton
őstag
válasz
Warton #91067 üzenetére
Végülis a gondot az oldotta meg, hogy a libva-vdpau-driver csomagot töröltem, azóta megy a vlc rendesen. A leírás szerint AUR-ból kellett volna valami másik csomagot feltenni, de persze az már valami dependencys szarság miatt nem sikerült. Most gondolom videó lejátszásnál, lehet minden másnál is a procit berregteti a gép. Mindegy pont leszarom.
-
Warton
őstag
Jah, még találtam még egyet:
~ rfkill list all INT ✘ 7m 20s
2: hci0: Bluetooth
Soft blocked: no
Hard blocked: no -
Warton
őstag
Nem vagyok tudója a dolognak, de itt egy dmesg output:
~ sudo dmesg | grep Blue ✔
[ 7.283810] Bluetooth: Core ver 2.22
[ 7.283836] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[ 7.283839] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[ 7.283842] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[ 7.283845] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[ 7.438479] Bluetooth: hci0: CSR: Setting up dongle with HCI ver=6 rev=22bb
[ 7.438482] Bluetooth: hci0: LMP ver=6 subver=22bb; manufacturer=10
[ 9.941380] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[ 9.941384] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[ 9.941388] Bluetooth: BNEP socket layer initialized
[ 9.944437] Bluetooth: MGMT ver 1.22
[ 54.572928] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[ 54.572940] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[ 54.572945] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
[ 1365.193955] Bluetooth: hci0: Opcode 0x 408 failed: -107
[ 2147.129492] Bluetooth: hci0: Opcode 0x 408 failed: -114
[ 4036.307555] Bluetooth: hci0: CSR: Setting up dongle with HCI ver=6 rev=22bb
[ 4036.307574] Bluetooth: hci0: LMP ver=6 subver=22bb; manufacturer=10
[ 4036.349960] Bluetooth: MGMT ver 1.22
[ 4228.159532] Bluetooth: hci0: Ignoring error of Inquiry Cancel command
[ 6430.301543] Bluetooth: hci0: CSR: Setting up dongle with HCI ver=6 rev=22bb
[ 6430.301564] Bluetooth: hci0: LMP ver=6 subver=22bb; manufacturer=10
[ 6430.344282] Bluetooth: MGMT ver 1.22
Systemctl:sudo systemctl status bluetooth.service ✔
● bluetooth.service - Bluetooth service
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; preset: disabled)
Active: active (running) since Mon 2023-10-16 18:18:35 CEST; 1h 52min ago
Docs: man:bluetoothd(8)
Main PID: 403 (bluetoothd)
Status: "Running"
Tasks: 1 (limit: 19075)
Memory: 2.8M
CPU: 209ms
CGroup: /system.slice/bluetooth.service
└─403 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd -
Warton
őstag
Most, hogy a wifidongle-öket kitárgyaltuk hoznék egy Bluetooth dongle problémát.
Szóval ez a cuccom van, egy Manjaron szeretnék használni egy Trust márkájú Bluetoothos billentyűt. ~ lsusb ✔
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 058f:6364 Alcor Micro Corp. AU6477 Card Reader Controller
Bus 001 Device 004: ID 046d:c31c Logitech, Inc. Keyboard K120
Bus 001 Device 002: ID 0557:8021 ATEN International Co., Ltd Hub
Bus 001 Device 006: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Az eszközöket (nem csak ezt a billentyűt próbáltam, hanem kb. 3 másik blutoothos cumót is, mindegyiknél ugyanez) látja, még úgy tűnik, mintha párosítaná is, viszont nem nagyon lehet használni őket.
Amit eddig néztem a kernelben a btusb modul elvileg működik. Ötlet esetleg merre induljak? -
Warton
őstag
válasz
-Skylake- #91257 üzenetére
Amit leírtál kört pont azoknak való a linux. Ahol csak egy böngészőt kell használni esetleg az Office.com-on legyártani egy-egy doksit, messengeren (caprine) kapcsolatot tartani, emailezni, zenét hallgatni, netflixet nézni stb. arra tökéletes a linux.
A probléma ott kezdődik, ha valami windows specifikus cuccot kell használni, valami olyan számlázó programot, amit muszáj telepítened és valamiért a wine alapból nem tudja. Amúgy a wine egész ügyes lett az utóbbi időben.
Meg az NVIDIA egy nagy probléma, de az is csak akkor, ha Radeonról váltasz és hirtelen drivert kell telepíteni.
Meg a talán a játék az, ami nem mindig megy teljesen tökéletesen. De mióta vulkan kompatibilis VGA-m van azóta már ezzel is kevesebb gondom van személy szerint.
Amúgy egy sw telepítése linuxon: megnyitod a pamacsot, kikeresed mit szeretnél beírod a jelszavadat azt csá.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #91071 üzenetére
Ugyanaz a verzió.
Közben próbálkoztam más videókkal is, mindegyiknél ugyanaz. Megnyílik a vlc aztán be is zárja magát. Na mindegy, azon a gépen Celluloidot használok azzal tökéletesen megy a lejátszás.
Illetve nem tudom, hogy egy C2d E8400-as gép esetén egy 720p-s videó lejátszásánál a CPU-t 10%-on kell pörgetnie? Csak azért kérdés, mert nem tudom, hogy a gpu-t használja-e, az htop azt nem mutatja. Nvidia kártyákkal mindig kérdéses, hogy jó-e driver, használja-e a rendszer stb.
-
Warton
őstag
Ismét telepítettem egy Manjaro KDE-t egy krumplira, viszont ebben NVidia kártya van. Minden szép és jó lenne, viszont most belefutottam egy olyanba, hogy egy vidófájlt nem játszik le a VLC, mégpedig az alábbi hibaüzenettel:
[0000564be9148550] main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
[0000564be92451b0] main audio output error: too low audio sample frequency (0)
[00007fa0b98de890] main decoder error: failed to create audio output
[0000564be92451b0] vlcpulse audio output error: digital pass-through stream connection failure: Nem támogatott
[0000564be92451b0] main audio output error: module not functional
[00007fa0b98de890] main decoder error: failed to create audio output
[0000564be9273fe0] gl gl: Initialized libplacebo v5.264.1 (API v264)
Inxi az alábbit mutatja:
Minden más: netflix, youtube, DVD megy. -
Warton
őstag
válasz
korren #90953 üzenetére
Én ennél sokkal trébb gépen teszteltem különféle disztrókat, DE-ket.
A konklúzió a következő volt:
Teljesen mindegy melyik linux disztrot rakod rá, rakd rá azt amelyik tetszik. Tökmindegy, hogy KDE, Gnome vagy Cinnamon, teljesen mindegy, hogy puppy, Manjaro, LinuxMint stb. stb. A szűk keresztmetszet ígyis-úgyis a böngésző lesz, ja és tökmindegy, hogy Firefox vagy Brave vagy akármi.Igenis pazarold rá az időt, mert jó kis gép lehet belőle, de az időd ne a disztro kiválasztására pazarold mert az tökmindegy.
-
Warton
őstag
Nem teljesen linux kezdőknek kérdés, de hátha vannak itt SSD guruk is. Szóval van egy régi Compaq 8700-as Win7-es gépem, aminek az SSD-jét szeretném legyalulni, de egyszerűen nem sikerül. Gpartedben próbálkozom.
Így néznek kis a partíciók:
[kép]
Valami ilyesmit szeretnék:
[kép]És ez a hibaüzi:
Mit csinálok rosszul?
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #90493 üzenetére
Öööö
sudo pacman -S libva-mesa-driver ✔
[sudo] warton jelszava:
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
:: A(z) libva-mesa-driver és a(z) mesa-git ütközik egymással. Eltávolítja a(z) mesa-git csomagot? [i/N] i
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit gst-plugins-base-libs kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit lib32-mesa kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'vulkan-radeon' függőség amit lib32-vulkan-radeon kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit libglvnd kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit mhwd kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit qt5-base kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit qt6-base kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit retroarch kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit webkit2gtk kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit webkit2gtk-4.1 kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xf86-video-amdgpu kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xf86-video-ati kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xf86-video-intel kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xf86-video-nouveau kér
:: mesa-git eltávolításával megtörik a(z) 'mesa' függőség amit xorg-xwayland kér -
Warton
őstag
A VLC ezt a hibaüzit dobálja, ha terminalból indítom és videót próbálok elindítani:
vlc 1 ✘ 45s
VLC media player 3.0.18 Vetinari (revision 3.0.13-8-g41878ff4f2)
[000055f83fa55550] main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
[000055f83fafcbd0] main playlist: playlist is empty
kf.kio.core: Invalid URL: QUrl("/home/warton")
kf.jobwidgets: Cannot register a job with KUiServerV2JobTracker without QGuiApplication::desktopFileName
uint DBusMenuExporterDBus::GetLayout(int, int, const QStringList&, DBusMenuLayoutItem&): Condition failed: menu
uint DBusMenuExporterDBus::GetLayout(int, int, const QStringList&, DBusMenuLayoutItem&): Condition failed: menu
[000055f83faf6730] main audio output error: too low audio sample frequency (0)
[00007f05319141d0] main decoder error: failed to create audio output
[000055f83faf6730] vlcpulse audio output error: digital pass-through stream connection failure: Nem támogatott
[000055f83faf6730] main audio output error: module not functional
[00007f05319141d0] main decoder error: failed to create audio output
[00007f0524006030] gl gl: Initialized libplacebo v5.264.1 (API v264)
libva error: vaGetDriverNameByIndex() failed with unknown libva error, driver_name = (null)
[00007f0524006030] glconv_vaapi_x11 gl error: vaInitialize: unknown libva error
zsh: segmentation fault (core dumped) vlc -
Warton
őstag
A hardver konfigban pedig ez van:
Igazából innen telepítettem ezt az egészet, ami most az inxiben, illetve az lsben látszódik.
-
Warton
őstag
válasz
fatpingvin #90485 üzenetére
Hát én ebben nem látok driver verziószámot:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev
09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev
05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev
05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev
05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H61 Express Chipset LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port Desktop SATA AHCI Controller
(rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GM107 [GeForce GTX 750] (rev a2)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GM107 High Definition Audio Controller [GeForce 940MX] (rev a1)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Contro
ller (rev 06)
04:00.0 USB controller: VIA Technologies, Inc. VL805/806 xHCI USB 3.0 Controller (rev 01)Itt egy inxi is:
inxi -Gxxx INT ✘
Graphics:
Device-1: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750] vendor: ASUSTeK driver: nvidia
v: 470.199.02 arch: Maxwell pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 8 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1381 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 with: Xwayland v: 23.1.2
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: nvidia gpu: nvidia display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 101 s-size: 483x272mm (19.02x10.71")
s-diag: 554mm (21.82")
Monitor-1: DVI-D-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102
size: 480x270mm (18.9x10.63") diag: 551mm (21.68") modes: N/A
API: OpenGL v: 4.6.0 NVIDIA 470.199.02 renderer: NVIDIA GeForce GTX
750/PCIe/SSE2 direct-render: Yes -
Warton
őstag
válasz
fatpingvin #90485 üzenetére
mp4 fájl dolphinban --> duplaklikk --> vlc elindul fekete képernyővel --> bezárul.
lspcit felrakom ha hazaérek
-
Warton
őstag
Valaki tudna segíteni, hogy Manjarora nvidia drivert hogy kell feltelepíteni rendesen. (GTX750-esről lenne szó.) A beállítások között lévő hardware konfiguráció menüpontban leszedtem a 470-es nvidia csomagot. Viszont nem nagyon tudok videót lejátszani, a youtube megy. Meg aztán nem tudom, hogy a vulkant hogy lehetne működésre bírni, mert az is úgy tűnik, mintha nem menne rendesen.
-
Warton
őstag
Az AUR-ban van egy pár Office365-ös csomag, de nem tudok róluk semmit mert egyáltalán nem használok linuxon MSOffice dolgokat. Mondjuk szinte mindegyikben benne van, hogy unofficial, unsupported. Simán lehet, hogy azok is appnak látszódó böngészők.
-
Warton
őstag
válasz
lanszelot #90209 üzenetére
EndeavourOS : ez nagyon jó. Egy dolog a gond vele terminal-ból kell programokat telepíteni. Nincs szoftver kezelője.
Biztos lehet telepíteni valami pamacsot vagy nemtom. Azért annyira nem bonyolult terminálból progikat telepítgetni: [link]
keresés: pacman -Ss
telepítés: sudo pacman -SA rendszer frissítésnél tapasztalom mostanság azt, hogy a sudo pacman -Syu nem elég, és ha jót akarsz előtte érdemes a friss keyringet telepíteni/frissíteni. Nem tudom, hogy ez miért nem automatikus.
Egyik nap vagy félórát elszórakoztam, mert volt egy-két csomag, ami aláírás hiba miatt nem akart frissülni.
-
Warton
őstag
Mi az érdekes benne? De most komolyan kérdem. Az ilyen tierlistes videók amúgy is eléggé pointlessek. Kb. egy célja van, hogy a közönségét provokálják, hogy aztán azok jól bekommenteljenek valamit aztán így a tartalomgyártó több elérést és pénzt generáljon. De amúgy a tartalom eléggé gyenge, hiszen kb. semmilyen energiát nem kell belefektetni.
-
Warton
őstag
Azt nézem, hogy a HD7750-esek már tudják az 1.2-est biztosan. Viszont azt nem tudom, hogy csak azért van odaírva az 1.2 -es mert csak azt tudja, vagy az adatlap készítésekor az volt a legfrisebb verzió és egyébként tudja az 1.3-ast is.
Ezen az oldalon nem találtam a HD7750-est csak a 7770-est.
-
Warton
őstag
Ez 8.0-2 -es Proton másnak is bugos? Egy csomó játékom nem indul el vele, muszáj volt a 7-esre visszaállítanom.
-
Warton
őstag
"Minden distronak /de-nek van amúgy valami nyűgje."
Ez így van, de egy idő után minden beáll a normális ügymenetre. Nyilván, ha valaki megállás nélkül hopperkedik akkor megállás nélkül szalad bele hibákba.A frissítés az valóban okoz némi izgalmat. Az utóbbi időben le is szoktam róla, inkább csak hetente vagy még ritkábban csinálok ilyesmit. Főleg, hogy pár hónap sikertelen próbálkozás után végre sikerült a yaynak lefrissíteni a mesa.gitet a Manjaron.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #89945 üzenetére
A gpartedet csak azért mondtam, mert nekem onnan tűnik a legegyszerűbben kiszedni ezt az infot.
Nekem jó az fstab, csak ne nekem kelljen kézzel megírni, hanem legyen egy program, amibe beállítom, hogy ezt a HDD-t ebbe a könyvtárba csatolja azt a HDD-t meg amabba, az SSD-t meg emide. Az beírja az fstabba azt, amit kell: UUID noatime ha kell, ha nem 0 0 vagy 0 1.
Aztán végül mount chown és az egyéb hülyeség.
A linux fájlrendszer sinusgörbéjére még nem sikerült teljes mértékben ráhangolódnom.
-
Warton
őstag
Pár kezdő kérdéssel provokálnék:
1. Mi a különbség a Steam (Native) és a Steam (Runtime) között?
2. Terminálban hogyan lehet elérni azokat a HDD-ket, amik nincsenek fstabba beállítva, nincsenek mountolva megadott helyre, nincsenek chownozva stb. Csak szimplán be vannak dugva az egyik SATA portba. A Dolphin látja, meg rá is tudok menni, de terminálban nem sikerült elérni. -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #89922 üzenetére
Kicsit ismerős a helyzet. Én ugyanígy vagyok a Manjaroval. Belaktam már nagyon és nem szívesen raknám újra, pedig vannak dolgok, amik nem igazán úgy vannak beállítva, ahogy kellene. Pl.: mesa, a HDD-k nem igazán jól vannak mountolva, de nem merem piszkálni, mert végülis működik, és ami nincs elromolva azt ugye ne javítsuk meg.
-
Warton
őstag
Valamiért az ilyen és ehhez hasonló shitshow mindig a linuxos gépemen jelenik meg... Biztos peches vagyok. Bár, ahogy elnézem a kolléga ubuntun szívott ugyanezzel pár nappal ezelőtt. Érdekes, hogy nála öt napja jött valami frissítés ami megoldotta a problémát. Na ennyit a blídingedzs arcsról.
Amúgy két gép van egymás mellett az egyiken Windows10 a másikon Manjaro. Ugyanaz a Firefox a Windowson elindul, a Manjaron kiírja, hogy már fut és nem akar elindulni. Ezért került fel a Brave, ami tegnap megnyekkent.
Na, de hogy próbáljak konstruktív lenni, végülis ha terminálból indítom: brave --disable-gpu paranccsal akkor jó. Gondolom emiatt is villogott.
És így már látom a settingset is, úgyhogy kikapcsoltam a hardveres gyorsítást és így ha csak simán ikonnal indítom: jól jelenít meg mindent. Bár a videólejátszást még nem próbáltam. Úgyhogy végülis másfélórás szerencsétlenkedés után guglizgatást követően: problem somewhat solved.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #89808 üzenetére
De ennyire sajnos. Nálam most így néz ki ez az oldal a Brave-ben.
[kép]
Már sírok.
Tettem egy kósza próbálkozást a sudo pacman -S brave-browser paranccsal, ami nem oldotta meg a problémát.
Úgy tudom, hogy a brave chrome alapú, úgyhogy feltettem a chromiumot, hogy az is csinálja ezt, vagy sem--> Nem, rendesen működik.Azon töprengek, hogy vajon mit kell csinálni ahhoz, hogy így letérdeljen egy böngésző.
-
Warton
őstag
"Aztán rájöttem, hogy a Windows is ugyanolyan sz*r ebből a szempontból, hogy annál is tönkremegy valami mindig, meg lehet barkácsolgatni."
Ez érdekes, nekem teljesen más élményem van. A Windowst ennyit biztos nem barkácsoltam, mint a linuxot. A különbség talán csak annyi, hogyha a windowsban valami elromlik vagy benyelsz valami vírust akkor általában az egész rendszert jobb ha kukázza az ember, mert a torka is véres. Ilyenkor egyszerre kell sok időt a dologra szánni. Velem ez viszonylag ritkán történt meg. A linux esetében meg valami "apró" faxság van, ami miatt egy program valamiért nem úgy működik, ahogy kéne, de attól függetlenül a többi dolog tökéletesen megy. Viszont valami mindig van, olyan nincs, hogy egy frissítés lemegy és nincs gond a keyringgel, nem makog valamit a mirrorról, ami amúgy előző nap még jó volt, vagy nem tetszik az aláírás vagy valami egyéb random cucc, amit nem is értek. Nem tudom, hol rontom el a sudo pacman -Syu eléggé egyértelmű. Ja meg van egy csomagom, ami frissebb, mint, ami a repositoryban van. Hogy a fákkba történt ez, amikor mindent pacmannel telepítek és nem állítottam be másik repot.
Ezek a frissítések lassan eléggé megterhelőek mentálisan, kajakra az van, hogy frissítés után elkezdek izgulni, hogy na mostantól megint mi nem fog működni hónapokig. Manjaron tragikus a helyzet, az Endevour egy fokkal jobb, bár múltkor ott is bűvészkednem kellett a keyringgel. Hála istennek redditten valaki pont ugyanabba a problémába futott bele, amibe én és volt valaki aki leírta a jó megoldást.
Kizárólag Firefoxot használtam böngészőként, egyszer csak (frissítés után) nem akart elindulni, mert a hibaüzenet alapján már fut, közvetlen reboot után --> gugli: töröljem a cachet, persze nem oldotta meg. A murva anyját nincs nekem erre időm: telepítem a Bravet. 3-4 hónapig használtam a Bravet, már kezdett megtetszeni, erre tegnap frissítés után nem jelenít meg képeket, youtubeon a videókat nem játsza le, a settingsben minden üres nem lehet állítani semmit. Valamiért villogtatja a képernyőt, mint amikor éppen haldoklik a GPU-d, azt hittem a vga romlott el. Gugliba nem találtam semmit. Viszont a Firefox köszöni szépen tökéletesen fut, teszi a dolgát villogtatás nélkül annak ellenére, hogy 3 hónappal ezelőtt meg el se akart indulni. Úgyhogy most visszaváltottam Firefoxra, mert se időm se kedvem a böngészőt javítgatni. Reméljük a következő frissítés orvosolja a Brave-t, mert a frissebb jelszavaim abban vannak. Persze ez is csak az egyik gépemen van, a másikon tökéletesen működik mindkét böngésző. Mondjuk a másik gépen meg a mesával szarozok.
A fene se érti ezeket.
Windows frissítéseknek sincs valami jó hírük, de én azzal kapcsolatos problémába még nem futottam bele, lehet, hogy szerencsés vagyok, nem tudom.
Bocsi, csak kiventilláltam magamból a tegnapi frusztrációmat.
savior felvetésére pusztán azért hogy +3 fpst összeszedjél én mindenképpen lebeszélnélek a linuxra váltásról, ha és amennyiben van egy működő windowsos géped.
-
Warton
őstag
A HP laptopok meg a Linux mennyire haverok?
Persze alapvetően továbbra is a Toshiba érdekelne. Jah és természetesen valami öregebb 6. generációs i5 CPU-val szerelt laptop beszerzésén gondolkodom. De ennél is a legalapvetőbb dolgok lennének fontosak mint wifi, touchpad, blutooth stb. hogy ezek menjenek. Ha az ujjlenyomatolvasó vagy a kamera nem megy az nem válóok.
Csak MSI-vel van tapasztalatom.
-
Warton
őstag
Toshiba laptopok és a linux mennyire haverok?
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #89719 üzenetére
Been there, done that. Pupi, nem pupi tökmindegy. Nyugodtan rakhat rá Manjaro KDE-t is, LinuxMintCinnamont, XFCE-t, ZorinOS-t, EndevourOS-t, akármit, nem lesz gyorsabb vagy lassabb a pupihoz képest. Tudom, hogy a youtube tele van ezekkel a videókkal, hogy a régi szutyok gépet használhatóvá lehet tenni a fossapuppal, hát pontosan ugyanannyira mint bármelyik egyéb disztroval. És a DE se számít semmit. Lehet elemezgetni a RAM használatot, igazából ezeknél a CPU a szűk keresztmetszet. Tapasztalataim szerint a CPU az, ami folyamatosan 100%-on pörög, míg a RAM bőven bírna még. A pupit nem mondanám kezdőbarát disztronak.
Ha tényleg komolyan akarja valaki haszálni akkor az SSD kötelező. Amúgy meg, ez a netbook arra jó, hogy retroarchal NES, SNES, Genesis stb. játékokat futasson. Régi, DOS-os, win95-ös játékokat: Doom2, Heroes2 és Caesar3 stb., oszt annyi. Ezeknél is olyan launchereket kell keresni, ami nem nagyon akar grafikát javítani. Pl. a gzdoommal az én windumon nem indul a doom, csak a chocolatedoommal, ami nem tesz az eredetihez semmi plusz effektet.
Ha minden egyebet lekapcsolsz akkor elindul a youtube, nagyon max 480p-ben. Esetleg Spotify is elmegy rajta, bár az én windumesterem CPU-ja eléggé berecsegteti, úgy másfél percenként a hangot, úgyhogy nem az igazi. (bár ez utóbbi, lehet, hogy blutooth hiba inkább, nemtom.) Meg ha elég türelmes vagy akkor még a netet is böngészgetheted.
Összességében a mai telefonok kb. mindenben felülmúlják ezeket a gépeket, leszámítva a nagyobb kijelzőt és a fizikai billentyűzetet.
-
Warton
őstag
válasz
KRoli92 #89712 üzenetére
A dualboot az mindig nehéz. Mivel ez a netbook kb. semmire sem használható. (Nekem is van, csak az U200-as, nagyjából hasonló speccel.) Bőven leszedhető róla a Windows és akkor ismerkedhetsz a Linuxszal. Ha nagyon-nagyon-nagyon szeretnéd megtartani a wint, akkor meg javaslom, hogy a HDD-t szedd ki és tegyél be egy másikat.
-
Warton
őstag
Fallout3 GOTY-ot szeretnék telepíteni DVD-kről, wine-nal, Manjarora. Ez úgy néz ki, hogy rányomok a setup.exe-re és a telepítő lefut minden gond nélkül, azonban amikor ahhoz a ponthoz ér, hogy tegyem be a 2. lemezt, nem tudom eltávolítani az első DVD-t, mert, hogy még megy a process. Az eject parancsra nem csinál semmit, ha fizikailag nyomom meg a kiadó gombot akkor ugyan kijön a lemez, de a második lemezt már nem olvassa be, mert még megy a process. Esetleg van valamilyen ötletetek a probléma megoldására? Nekem az jutott eszembe, hogy rakok a gépbe még egy DVD olvasót, de ezt azért szeretném elkerülni, ha lehet.
Amit még próbáltam:
A Lutrisban sajnos nincs DVD-s telepítős lehetőség. A DVD-n szereplő kódot nem tudom Steamen aktiválni. -
Warton
őstag
Mi okozhatja a Manjaron, hogy bizonyos oldalakat nem tudok megnyitni? Youtube bejön, Prohardver nem jön be, google.hu megy, duckduckgo nem. Frissíteni tudom a rendszert, torrentek töltődnek, de a Steam pl. nem tud kapcsolódni. Ha wifivel kapcsolódok,ha vezetékes nettel akkor is ugyanez. A linux gép melletti Windows nem csinálja ezt, úgyhogy a Router/Internet szolgáltatót én kizárnám.
Különféle DNS-eket már próbálgattam, nem hozott szerencsét egyik se.
Több usbs adapterrel is próbálgattam, mindegyiknél ugyanaz.A tálcán lévő wifi jelen van egy sárga felkiáltójel, és azt írja korlátozott a kapcsolat, de ezt se mindig csak úgy adhoc, egyik indításnál megjelenik másik indításnál eltűnik.
-
Warton
őstag
válasz
sh4d0w #89079 üzenetére
Youtube keresés: best linux distribution for beginners
Eredmény: Linux Mint, Manjaro meg még valami PopOS talán.
Linux Mint Cinnamon: használtam pár hónapig, de fapados érzés volt és voltak vele gondjaim, már nem emlékszem pontosan mi.
Próbáljuk meg a következőt: Manjaro. Ez volt kb. másfél éve.
A Manjaro annyira nem blídingedzs mint az Endevour, ahol frissítek és a következő percben már beugat, hogy elavult a rendszer. -
Warton
őstag
Nincs. Sőt, kifejezetten gyűlölök operációs rendszereket telepítgetni. Én a számítógépen dolgozok, filmet/youtube-ot nézek, játszom. A distrohopping nem qualitytime. Meg ahogy itt nézegettem a KDE template-eket, igazából külcsínyre bármit meg lehet ezzel csinálni. Az meg hogy mi van a motorháztető alatt baromira nem izgat, amíg működik.
A terv az, hogyha majd a Windowsos gépem meghal és új gépet veszek akkor arra már nyugodt szívvel tudjak telepíteni valamilyen linuxot (perpillanat a Manjaro a kiszemelt), mert a felmerülő problémákat tudom orvosolni, ismerem annyira a rendszert. Viszont most még eléggé bizonytalan nekem ez, de haladok. Amúgy már korlátozottabban használom a Windowsos gépet, szinte csak a World of Tanks, meg egy-két egyéb játék, ami a hardver miatt nem megy a linuxon, meg a biznisz dolgok maradtak a Windowson.
De azért köszönöm a javaslatot.
-
Warton
őstag
Így se nagyon jó szerintem.
mkdir -pv $HOME/.cache/pkg/ && sudo pacman -Syw archlinux-keyring manjaro-k
eyring --cachedir $HOME/.cache/pkg/
[sudo] warton jelszava:
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
függőségek feloldása...
Csomagok (2) archlinux-keyring-20230320-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 0,00 MiB
:: Kezdődhet a letöltés? [I/n] i
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################] 100%
szükséges kulcsok letöltése...
:: Importálod-e a 6D42BDD116E0068F, "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" GPG kulcso
t? [I/n] i
:: Importálod-e a 150C200743ED46D8, "Mark Wagie <mark@manjaro.org>" GPG kulcsot? [I/n]
i
(2/2) csomagok integritásának ellenőrzése [###########################] 100%
hiba: archlinux-keyring: az aláírásnak a "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" -ről
ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/archlinux-keyring-20230320-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (h
ibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] n
hiba: manjaro-keyring: az aláírásnak a "Mark Wagie <mark@manjaro.org>" -ről ismeretlen
a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/manjaro-keyring-20230318-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hib
ás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] n
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás))
Hibák léptek fel, nem frissült csomag. -
Warton
őstag
És amikor azt kérdezi, hogy importálom-e a Gipsz Jakab kulcsát akkor arra mit kell nyomni?
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################] 100%
:: Importálod-e a 6D42BDD116E0068F, "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" GPG kulcso
t? [I/n]Amúgy nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
Warton
őstag
Naponta, hétvégén elmaradhat.
Na most a 2. pontban ezt kapom:
sudo pacman -Sy gnupg archlinux-keyring manjaro-keyring ✔
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
:: Some packages should be upgraded first...
függőségek feloldása...
Csomagok (2) archlinux-keyring-20230320-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 1,66 MiB
Teljes telepített méret: 2,31 MiB
Tiszta frissítési méret: 0,01 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n] i
:: Csomagok letöltése...
archlinux-keyring-20230320-1-any 1156,8 KiB 1636 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
manjaro-keyring-20230318-1-any 547,7 KiB 1492 KiB/s 00:00 [###########################################################] 100%
Total (2/2) 1704,5 KiB 1367 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################################################] 100%
figyelmeztetés: Nem található a nyilvános kulcstartó; futtattad a(z) 'pacman-key --init' -t?
hiba: a kulcstartó nem írható
hiba: egy szükséges kulcs hiányzik a kulcstartóból
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (nem várt hiba)
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.
függőségek feloldása...
Csomagok (3) archlinux-keyring-20230320-1 gnupg-2.2.41-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 2,36 MiB
Teljes telepített méret: 10,88 MiB
Tiszta frissítési méret: 0,03 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n] i
:: Csomagok letöltése...
gnupg-2.2.41-1-x86_64 2,4 MiB 1901 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
(3/3) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################################################] 100%
hiba: egy szükséges kulcs hiányzik a kulcstartóból
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (nem várt hiba)
Hibák léptek fel, nem frissült csomag. -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #89045 üzenetére
Jah, csak hervasztó a linuxban, hogy állandóan van valami. És a legviccesebb, hogy 3 linuxos gépem van és mindegyiken valami más szaródik el. Legalább ugyanaz a probléma lenne mindegyikben.
Az Endvouron a Steam nem indítja a játékot.
A fő manjaros gépen a képernyő resolution szaraxik.A laptopot (manjaro) meg nem tudom frissíteni egyrészt van egy ilyen:
figyelmeztetés: körkörös függőséget észleltem:
figyelmeztetés: a(z) libcamera-ipa csomag saját libcamera függősége előtt lesz telepít
ve
figyelmeztetés: a(z) mhwd-nvidia csomag saját mhwd függősége előtt lesz telepítve
figyelmeztetés: a(z) mhwd-nvidia-390xx csomag saját mhwd függősége előtt lesz telepítv
e
figyelmeztetés: a(z) mhwd-nvidia-470xx csomag saját mhwd függősége előtt lesz telepítv
emásrészt meg hibás vagy sérült a csomag.
:: A /var/cache/pacman/pkg/discord-0.0.26-1-x86_64.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy
sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] i
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás))
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.Ez a frissítés vége, de nem csak a discord esetén, hanem az összes proginál (kb. 400+), csak most már azzal az egyel tesztelem, nincs kedvem végigvárni a 10 percet az -Syu -ra.
Eddig volt már google keresés alapján:
sudo pacman-mirrors -5 -fAztán feltűnt, hogy a keyringet sem tudja frissíteni így megpróbálkoztam ezekkel:
sudo pacman-key --populate
sudo pacman-key --refresh
sudo pacman -S archlinux-keyringde egyik sem oldotta meg a problémát.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #89037 üzenetére
Ugyanez, már próbálgattam mindenféle proton verziót. (Amúgy ezek a játékok kb. minden protonnal elmennek.)
Nézegettem az interneten, találtam is pár sorstársat, ahol hasonló problémákat írtak, viszont megoldás kb. sehol se volt.
Amit eddig csináltam:
-proton bizergálás
-steam újratelepítés
-steam indítási argumentumából kivettem az %uAz a középső unitys ablak az újdonság, és ez jelenik meg az összes játéknál, amivel próbálkoztam eddig.
-
Warton
őstag
És így néz ki egy steam és egy Dorfromantic indítás
[warton@warton-p5qpro ~]$ steam
steam.sh[18478]: Running Steam on endeavouros rolling 64-bit
steam.sh[18478]: STEAM_RUNTIME is enabled automatically
setup.sh[18553]: Steam runtime environment up-to-date!
steam.sh[18478]: Steam client's requirements are satisfied
[2023-04-01 22:20:25] Startup - updater built Mar 24 2023 17:19:53
[2023-04-01 22:20:25] Startup - Steam Client launched with: '/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam'
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18607)
[2023-04-01 22:20:25] Loading cached metrics from disk (/home/warton/.local/share/Steam/package/steam_client_metrics.bin)
[2023-04-01 22:20:25] Using the following download hosts for Public, Realm steamglobal
[2023-04-01 22:20:25] 1. https://client-update.akamai.steamstatic.com, /, Realm 'steamglobal', weight was 1000, source = 'update_hosts_cached.vdf'
[2023-04-01 22:20:25] 2. https://cdn.cloudflare.steamstatic.com, /client/, Realm 'steamglobal', weight was 1, source = 'update_hosts_cached.vdf'
[2023-04-01 22:20:25] 3. http://media.steampowered.com, /client/, Realm 'steamglobal', weight was 1, source = 'baked in'
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18610)
[2023-04-01 22:20:25] Telepítés hitelesítése...
[2023-04-01 22:20:25] Verification complete
Loaded SDL version 3.0.0-1117-g727c7d4e2
XRRGetOutputInfo Workaround: initialized with override: 0 real: 0xe933adb0
XRRGetCrtcInfo Workaround: initialized with override: 0 real: 0xe9339500
/usr/share/themes/Breeze/gtk-2.0/widgets/entry:70: error: unexpected identifier 'direction', expected character '}'
(steam:18607): Gtk-WARNING **: 22:20:25.485: Unable to locate theme engine in module_path: "adwaita",
/usr/share/themes/Breeze/gtk-2.0/widgets/styles:36: error: invalid string constant "combobox_entry", expected valid string constant
GetWin32Stats: display was not open yet, good
ComputeStartupMode: found registry default startup mode: 0
steamwebhelper.sh[18614]: Runtime for steamwebhelper: defaulting to /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_64/steam-runtime-heavy
steamwebhelper.sh[18614]: glibc >= 2.34, partially disabling sandbox until CEF supports clone3()
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18623)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18686)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18687)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18688)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18689)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18690)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18691)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18692)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18693)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18695)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18697)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18698)
CAppInfoCacheReadFromDiskThread took 200 milliseconds to initialize
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18703)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18704)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18705)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18707)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18710)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18732)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18733)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18735)
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18738)
Failed to init SteamVR because it isn't installed
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18748)
(steam:18607): Gtk-WARNING **: 22:20:28.144: gtk_disable_setlocale() must be called before gtk_init()
vkCreateInstance failed with error -9
BInit - Unable to initialize Vulkan!
vkCreateInstance failed with error -9
BInit - Unable to initialize Vulkan!
local (potentially out of sync) copy of roaming config loaded - 1660 bytes.
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18767)
BRefreshApplicationsInLibrary 1: 80ms
roaming config store loaded successfully - 1660 bytes.
migrating temporary roaming config store
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18772)
GetWin32Stats: restoring previous glx context
ExecCommandLine: "'/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam'"
System startup time: 6.33 seconds
BuildCompleteAppOverviewChange: 255 apps
RegisterForAppOverview 1: 6ms
RegisterForAppOverview 2: 6ms
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18826)
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to ProcessingInstallScript with ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to SynchronizingCloud with ""
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1679680416)/tid(18830)
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to SynchronizingControllerConfig with ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to SiteLicenseSeatCheckout with ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to CreatingProcess with ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp waiting for user response to CreatingProcess ""
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp continues with user response "CreatingProcess"
/bin/sh\0-c\0PROTON_USE_WINED3D=1 /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=1455840 -- /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_3
2/steam-launch-wrapper -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitforexitandrun -- '/home/wa
rton/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton - Experimental'/proton waitforexitandrun '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Dorfromantik/Dor
fromantik.exe'\0
Game process added : AppID 1455840 "PROTON_USE_WINED3D=1 /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=1455840 -- /home/warton/.local
/share/Steam/ubuntu12_32/steam-launch-wrapper -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitfor
exitandrun -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton - Experimental'/proton waitforexitandrun '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/
common/Dorfromantik/Dorfromantik.exe'", ProcID 18832, IP 0.0.0.0:0
chdir /home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Dorfromantik
ERROR: ld.so: object '/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32):
ignored.
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to WaitingGameWindow with ""
ERROR: ld.so: object '/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_64/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64):
ignored.
GameAction [AppID 1455840, ActionID 1] : LaunchApp changed task to Completed with ""
ERROR: ld.so: object '/home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32):
ignored.
ignored.
ignored.
fsync: up and running.
wine: RLIMIT_NICE is <= 20, unable to use setpriority safely
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18949
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18947
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18946
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18945
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18834
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18952
Game process updated : AppID 1455840 "PROTON_USE_WINED3D=1 /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=1455840 -- /home/warton/.loc
al/share/Steam/ubuntu12_32/steam-launch-wrapper -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitf
orexitandrun -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton - Experimental'/proton waitforexitandrun '/home/warton/.local/share/Steam/steamapp
s/common/Dorfromantik/Dorfromantik.exe'", ProcID 18948, IP 0.0.0.0:0
Setting breakpad minidump AppID = 1455840
Steam_SetMinidumpSteamID: Caching Steam ID: 76561198011935510 [API loaded no]
[UnityMemory] Configuration Parameters - Can be set up in boot.config
"memorysetup-bucket-allocator-granularity=16"
"memorysetup-bucket-allocator-bucket-count=8"
"memorysetup-bucket-allocator-block-size=4194304"
"memorysetup-bucket-allocator-block-count=1"
"memorysetup-main-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-thread-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-gfx-main-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-gfx-thread-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-cache-allocator-block-size=4194304"
"memorysetup-typetree-allocator-block-size=2097152"
"memorysetup-profiler-bucket-allocator-granularity=16"
"memorysetup-profiler-bucket-allocator-bucket-count=8"
"memorysetup-profiler-bucket-allocator-block-size=4194304"
"memorysetup-profiler-bucket-allocator-block-count=1"
"memorysetup-profiler-allocator-block-size=16777216"
"memorysetup-profiler-editor-allocator-block-size=1048576"
"memorysetup-temp-allocator-size-main=4194304"
"memorysetup-job-temp-allocator-block-size=2097152"
"memorysetup-job-temp-allocator-block-size-background=1048576"
"memorysetup-job-temp-allocator-reduction-small-platforms=262144"
"memorysetup-temp-allocator-size-background-worker=32768"
"memorysetup-temp-allocator-size-job-worker=262144"
"memorysetup-temp-allocator-size-preload-manager=262144"
"memorysetup-temp-allocator-size-nav-mesh-worker=65536"
"memorysetup-temp-allocator-size-audio-worker=65536"
"memorysetup-temp-allocator-size-cloud-worker=32768"
"memorysetup-temp-allocator-size-gfx=262144"
ThreadGetProcessExitCode: no such process 19016
ThreadGetProcessExitCode: no such process 19013
ThreadGetProcessExitCode: no such process 19049
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18998
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18991
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18984
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18978
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18957
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18954
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18944
pid 18950 != 18949, skipping destruction (fork without exec?)
Game process removed: AppID 1455840 "PROTON_USE_WINED3D=1 /home/warton/.local/share/Steam/ubuntu12_32/reaper SteamLaunch AppId=1455840 -- /home/warton/.loca
l/share/Steam/ubuntu12_32/steam-launch-wrapper -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/SteamLinuxRuntime_soldier'/_v2-entry-point --verb=waitfo
rexitandrun -- '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps/common/Proton - Experimental'/proton waitforexitandrun '/home/warton/.local/share/Steam/steamapps
/common/Dorfromantik/Dorfromantik.exe'", ProcID 18948
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18965
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18948
ThreadGetProcessExitCode: no such process 18833
Game 1455840 created interface STEAMAPPLIST_INTERFACE_VERSION001 / AppList
Game 1455840 created interface STEAMAPPS_INTERFACE_VERSION008 / Apps
Game 1455840 created interface STEAMHTMLSURFACE_INTERFACE_VERSION_004 / HTMLSurface
Game 1455840 created interface STEAMHTTP_INTERFACE_VERSION002 / HTTP
Game 1455840 created interface STEAMINVENTORY_INTERFACE_V002 / Inventory
Game 1455840 created interface STEAMMUSICREMOTE_INTERFACE_VERSION001 / MusicRemote
Game 1455840 created interface STEAMMUSIC_INTERFACE_VERSION001 / Music
Game 1455840 created interface STEAMPARENTALSETTINGS_INTERFACE_VERSION001 / ParentalSettings
Game 1455840 created interface STEAMREMOTESTORAGE_INTERFACE_VERSION014 / RemoteStorage
Game 1455840 created interface STEAMSCREENSHOTS_INTERFACE_VERSION003 / Screenshots
Game 1455840 created interface STEAMUGC_INTERFACE_VERSION010 / UGC
Game 1455840 created interface STEAMUSERSTATS_INTERFACE_VERSION011 / UserStats
Game 1455840 created interface STEAMVIDEO_INTERFACE_V002 / Video
Game 1455840 created interface SteamController006 / Controller
Game 1455840 created interface SteamFriends015 / Friends
Game 1455840 created interface SteamMatchMaking009 / Matchmaking
Game 1455840 created interface SteamMatchMakingServers002 / MatchmakingServers
Game 1455840 created interface SteamNetworking005 / Networking
Game 1455840 created interface SteamUser019 / User
Game 1455840 created interface SteamUtils009 / Utils
Game 1455840 method call count for IClientAppManager::GetCurrentLanguage : 1
Game 1455840 method call count for IClientAppManager::GetAvailableLanguages : 1
Game 1455840 method call count for IClientAppManager::GetAppInstallState : 2
Game 1455840 method call count for IClientUtils::RecordSteamInterfaceCreation : 22
Game 1455840 method call count for IClientUtils::GetSteamUILanguage : 1
Game 1455840 method call count for IClientUtils::GetAppID : 24
Game 1455840 method call count for IClientUser::GetSteamID : 1
Uploaded AppInterfaceStats to Steam
(steam:18607): GLib-GObject-CRITICAL **: 22:21:19.436: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
(steam:18607): GLib-GObject-CRITICAL **: 22:21:19.437: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
[2023-04-01 22:21:19] Shutdown -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #89024 üzenetére
[warton@warton-p5qpro ~]$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: AMD Juniper PRO [Radeon HD 5750] vendor: Gigabyte
driver: radeon v: kernel arch: TeraScale-2 pcie: speed: 2.5 GT/s
lanes: 16 ports: active: DVI-I-1 empty: DVI-D-1,HDMI-A-1,VGA-1
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:68be class-ID: 0300 temp: 48.0 C
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 compositor: kwin_x11 driver: X:
loaded: radeon unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa dri: r600
gpu: radeon display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1280x960 s-dpi: 96 s-size: 337x253mm (13.27x9.96")
s-diag: 421mm (16.59")
Monitor-1: DVI-I-1 mapped: DVI-1 model: Philips 190S
serial: BZ30650233380 res: 1280x960 hz: 60 dpi: 86
size: 376x301mm (14.8x11.85") diag: 482mm (19") modes: max: 1280x1024
min: 720x400
API: OpenGL v: 4.5 Mesa 23.0.1 renderer: AMD JUNIPER (DRM 2.50.0 /
6.2.8-arch1-1 LLVM 15.0.7) direct-render: Yes -
Warton
őstag
Egy olyan problémám lenne, hogy EndevourOS- alól, Steamből semmilyen játékot nem tudok elindítani. (Dorfromantic, Creaks, Inside). Korábban ezek mind mentek. Amikor rányomok az elindításra, megjelenik egy kis ablak a játék logójával a címben valami Unity van és aztán a játék nem indul. De ha simán csak Wine-nal rányomok az exe-re akkor megy.
Steamben indítási opcióban ez van írva: PROTON_USE_WINED3D=1 %command% azt hiszem ez azért kell, mert a VGA-m nem támogatja a vulkant vagy valami ilyesmi, annyira már nem emlékszem.
Elvileg minden fel van frissítve.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #88872 üzenetére
Eddig jó volt.
Csak a monitor részét mondom: Szóval van egy KVM switch. Ebbe be van dugva egy Windowsos gép, meg ez. HDMI kábelek vannak, viszont a linuxos gép csodálatos R5 430-asán nincs HDMI csak DVI és Displayport. Viszont találtam egy DVI - HDMI átalakítót és most azzal megy ez az egész. -
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #88852 üzenetére
Nagyon furcsa, újraindítottam a gépet és most megjelent a kijelzőfelbontás választóban az összes.
Előtte olvastam, hogy előbb kapcsoljam a gépet és csak utána a monitort, akkor meg megállt a bootolásnál és nem ment tovább a folyamat.
Valami bújkál a gépemben.
Na mindegy, most jó, azért köszönöm.Ez is jónak tűnik, most. :S
~ xrandr ✔
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 16384 x 16384
DisplayPort-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 connected primary 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 480mm x 2
70mm
1920x1080 60.00 + 50.00 59.94
1920x1080i 60.00 50.00 59.94
1680x1050 59.88
1400x1050 59.95
1600x900 60.00
1280x1024 75.02 60.02
1440x900 59.90
1280x800 59.91
1152x864 75.00
1280x720 60.00 50.00 59.94
1024x768 75.03 60.00*
800x600 75.00 60.32
720x576 50.00
720x480 60.00 59.94
640x480 75.00 60.00 59.94
720x400 70.08 -
Warton
őstag
Egy olyan problémám lenne, hogy Manjaroval egyik pillanatról a másikra a kijelzőm csak 1024x768-ban jeleníti meg a dolgokat. A kijelzőbeállításokban nem is tudom nagyobbra venni. Windowsos gép ugyanezt a monitort használja ott nincs gond.
A vainfo jónak tűnik, az inxit meg nem nagyon értem.
Ja még annyi, hogy mostanság frissítettem kernelt 6.1.19-1 -re 5.15-ről. Lehet ez okozza?Valami ötlet esetleg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30% : FRISS SZÁLLÍTMÁNY!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest