- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101391 üzenetére
Nem igazán fordult elő amit írtál. Manjarónál (de ott is csak a kulcsok elfogadása) igen, de ott egyszerűen szerintem nem voltak elegen a napi ügyek intézésére.
Ez régebben volt, vagy véletlen régi iso-t tettél fel? Mostanra innen a topicból 3-4 ember is EndeavourOS-t tett fel, szerintem ők is meg tudják erősíteni, hogy úgy megy minden, ahogy kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, a csomag verziókat ne így nézd. Mind az AMDGPU driver a kernelben, mind a mesa függvénykönyvtár folyamatosan kap fejlesztéseket.
A kerneled 2022 decemberi, a mesa meg 2023 februári, azóta azért folyt le a Dunán víz.Kivi leszek másik disztróval mit fogsz majd tapasztalni. Valami olyat is nézz majd meg, amiben friss csomagok vannak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LMDE6? Abban még 6.1-es kernel van? Mikori a mesa? Simán lehet, hogy már az Ubuntu is lehagyta csomag verziók terén.
Állítanod nem kellene semmit, nem is igen lehet. Viszont a glxgears az szerintem alkalmatlan ilyen összehasonlításokra, legalább a Unigine Superposition tesztjét szedd le, az ingyen van és rendes GPU / PC teszt, bár nem a legújabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben a Chakra futott fel itt, miután mondogattam másoknak... Most az EndeavourOS.
Linux influenszer lettem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Graphics #101312 üzenetére
Igen, áramszünet ellen a naplózó fájlrendszer sem csodaszer. Érdemes venni szünetmentest, olyat ami ki tudja adni a leállítási parancsot betáp elvesztése után.
Mentésre meg javaslom a Clonezillát, az csak az adatot menti és azt is tömörítve, szóval a 16GB-os SSD-ből csinál egy kb. 3GB-os fájlt amiből aztán vissza tudod állítani az egészet, még úgy is ha nagyobb SSD-re kell megcsinálni, ki tudja terjeszteni a fájlrendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #101294 üzenetére
Most már 2+ éve EndeavourOS KDE-t használok teljes megelégedéssel, előtte pár évig ManjaroKDE-volt.
Az End. az ugye Arch alapú, saját bevallása szerint terminál-centrikus disztró, de jellemzően itt sem csinálok mást, mint mikor kiadom a sudo apt update && apt upgrade parancsot bármelyik Debian leszármazott disztrón pusztán azért, mert terminálból gyorsabb mint GUI-n odakattintani.
Ugye Arch-nál mindig mindenből új csomagot kapsz, kb. 2 hetente lecserélődik a teljes csomag bázis... Nyilván ez hordoz magában veszélyt, hogy bele is futhatsz valami hibába elméletben jóval nagyobb eséllyel, mint egy Ubuntu leszármazott disztrón ahol ez nincs, de cserébe régebbiek a csomagok.
Ha van ehhez a rolling modellhez affinitásod, akkor nyugodtan próbáld ki az Endeavourt.
.-..-.: kérdezz még rá szerintem a másik Linuxos topicban is, nekem nincs ezzel konkrét tapasztalatom. Nem tudatosan, de 1440P / 32colos monitort vettem, úgy nem kell skálázni sehol semmit.
A KDE azért lehet még érdekes, mert abban egy ideje már van fractional scaling is és az itt olvasottak szerint még jól is működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #101292 üzenetére
A Mint Cinnamont javasolnám, nem csak mert már ismert világban maradnál, hanem mert van benne egy "Gnome Online Accounts" progi ami a google drive-ot is ismeri és megy a Mintben lévő Nemo-n keresztül is. https://www.baeldung.com/linux/google-drive-guide
A Cinnamon felület a Mintben úgy általában szerintem jobb, mint a Gnome az Ubuntuban. Azt nekem erősen szokni kellett, mikor egy céges gépre azt raktuk fel bizonyos célprogramok miatt. Ráadásul kicsit kisebb igényű maga a Mint, mint az Ubi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #101288 üzenetére
Ahogy nézem, a vkd3d-t nem használja senki ahhoz a játékhoz. Viszont jó páran írtak sebesség gondokról, meg összeomlásról 45..60 perc után.
Most, hogy Wayland alatt vagy, én megpróbálnám az egész játékot újrarakni, úgy akkor a proton környezet is elvileg helyreállna az alapra, megnézném úgy mi van.
.-..-.: ránézésére a betűméreteket skálázza túl, attól ilyen rusnya. Talán ha azt visszaveszed a Gnome-ban, akkor jó lesz, igaz lehet másnak a kárára. Van az a gnome tweak tools dolog, elvileg abban tudsz a scaling kapcsán alapvető dolgokat állítani, amire alapból nem ad lehetőséget a Gnome.
B opció a KDE-t megpróbálni, azt mondják az előrébb jár scaling terén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Steve_Brown #101285 üzenetére
Alaplapon friss bios van?
LTS kernel mellett is van ilyen? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #101277 üzenetére
Debianon valszeg alapból nincs meg az ms corefonts csomag. Elvileg ezt kell telepítened és akkor meglesznek a fontok: ttf-mscorefonts-installer
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #101261 üzenetére
Nem tudom hol lehet ilyen esetben átállítani, nálam azok a fájlok amiket az Arch wiki ír ide kapcsolódóan, azok nem is léteznek. Egyszerűen csak GUI-n kéne tudnod állítani és kész... Jó ez a Manjaro neked?
Amúgy köszi, de nem szeretnék Uborkaszoftver termékért fizetni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #101256 üzenetére
Én mértem ilyet, üresben pár watt eltérés volt a két rendszer között, terhelve meg ugyanazt csinálta mindkettő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntu, illetve ez esetben Kubuntu megpróbálható, de az LTS kiadásában régi a KDE, a nem LTS kiadása meg kérdéses mennyire jó napi használatra.
Fedora-t én feladtam, a sok év rutinommal sem tudtam túljutni a telepítőjében a partícionálón mikor Virtualbox alatt ki akartam próbálni.
Ami nekem nagyon bejött, az az EndeavourOS KDE.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #101247 üzenetére
Nem, ilyet nem csinálnak, de egyik oprendszer sem, se CPU, se GPU terén. Ha nézed az órajeleket, a te régi disztródon is csak akkor ugranak fel, ha csinál is valamit a gép.
Egyszerűen csak jellemzően jobb az energiagazdálkodás téren a Windows egy kicsivel, de ez HW kiépítés függő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #101238 üzenetére
Látni fogja, sőt, még a titkosított ntfs partíció kezelését is tudja a Linux. Viszont alapból semmit sem fog vele csinálni, szóval emiatt nem kell aggódnod.
Ha te nem állítod be a partíció(k) csatolását, akkor eleve csak úgy tudod majd megnyitni Linux alól, hogy be fogja kérni a jelszavadat az ideiglenes csatoláshoz.
Egy esetben nem tudsz hozzáférni ntfs partícióhoz, ha azt a Windows nem zárja le rendesen, mert valamelyik alvási funkció miatt olyan felemás állapotban hagyja. Most meg nem mondom éppen minek hívják ezt W11 alatt, régebben "gyors rendszerindítás" vagy mi volt a felelős ezért.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101219 üzenetére
Becsatlakozom én is,
Thinkpad T410 + Lubuntu LTS
Core I5 M520 (2010-es kiadás, 2 mag 4 szál, 2.4GHz alap órajel)
4GB ram, SSDYoutube videók böngészése az olyan 30..50% proci terhelést okoz önmagában míg betölti az indexképeket. Videókat ugyan lejátszik 1080P-ben is, de ott terhelődik be mindegyik mag 90% fölé. Viszont se 1080P-ben, se kisebb felbontásban nem teljesen folytonos a lejátszás. Arra jó, hogy gyorsan rákeress valamire, de arra nem, hogy ezen nézegesd a kedvenc videóidat...
Én ezt a gépet Arduino programozásra szoktam használni, van 1-2 arduinos cuccom a lakásban és azokat erről szoktam felprogramozni, arra még bőven jó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #101201 üzenetére
Jah, a checkdisk-re gondoltam csak én is még a DOS 6.22 idején kezdtem a PC korszakot... Szóval amit a mount ma megoldott, azt a chkdsk sem tudta megcsinálni. A chkdsk szerint minden tökéletes volt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Basszus, panaszkodtam nemrég, hogy se Windows fdisk, se Kparted, se GParted nem tudja megoldani, hogy a TV-hez használt NTFS-es külső meghajtóm fel tudjam csatolni a gépre, még Windows alatt is csak úgy működött, ha kézzel adtam betűjelet neki minden egyes alkalommal.
Erre most terminálból a mount-al megpróbáltam mondom hátha kiír valami érdemi infót a problémáról... de a mount rögtön észrevette, hogy nincs rendesen lezárva a fájlrendszer és ott helyben ki is javította, most faszán működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101192 üzenetére
Ez jól működik, most próbáltam.
Egy pont van benne pongyolán megfogalmazva, hogy miként kell generálni a TOTP kódot... A "Térjen vissza az Ügyfélkapu+-hoz és a jelszava megadásával, majd az alatta lévő mezőbe a generált kód bemásolásával lépjen tovább." pont után a "Bejegyzések -> TOTP -> TOTP kód mutatása" pontot kell választani.
CsengődiGeri: miféle problémát okoz a cégnek egy authetntikátor jelenléte a telefonon?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101039 üzenetére
Ez alapján a HW gyorsítás működik és a Chrome tudja is használni. Valami mással van a gond, de azt még nem látni, hogy mivel.
Esetleg megnézhetnéd, hogy mikor felugrik a proci terhelés akkor azt melyik folyamat okozza, hátha abból tudunk valamire következtetni. Meg esetleg megnézheted a
sudo dmesg
parancs kimenetét is, hátha kiszúrsz benne valami hibát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Papooo #101029 üzenetére
Olyanra fel kell készülnöd, hogy egy live disztró alól be tudj jelentkezni egy telepített rendszerre és pl. azon keresztül tudj egy grub frissítést csinálni. Erre van leírás az összefoglalóban.
A driverek meg a kernelben vannak, amihez nem kell külső csomagot telepíteni az menni fog magától.
69dell: szerintem a legegyszerűbb, ha rádugod a hdd-t a gépre, aztán a Linux alatt futtatsz egy
sudo update-grub
parancsot, az észre fogja venni a Windowst a külső meghajtón és beteszi a boot menüdbe, így fogod tudni indítani a Windowst is, de egyébként nem fognak közösködni egymással. Izé, az UTC idő kezelését majd át kell állítanod az egyik OS-ben, mert különben oda-vissza fogják állítgatni a gép óráját.Aztán ha meg akarod szüntetni ezt a dualboot dolgot, akkor csak futtasd úgy a fenti parancsot, hogy nincs rádugva a külső hdd.
Vasti74: nem megy a hardveres gyorsítás. Mutass kérlek egy
vainfo
kimenetet a terminálból.
Valamint még az kéne, hogy a Firefox-ban az about:config oldal mit ír itt:
HARDWARE_VIDEO_DECODING -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Papooo #101025 üzenetére
Persze, a Clonezilla. Gyakorlatilag minden OS-t, beleértve a Windowsokat is azzal szoktam menteni - visszaállítani.
Inteles gépről Intelesre átvinni egy rendszert az túl sok problémát nem kellene, hogy jelentsen de persze a Chromebook az más világ, ahhoz nem értek.
sonar: erre majd ránézek később mert engem is érdekel a dolog csak most nincs rá időm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nova96 #101002 üzenetére
Sajnos ahogy nézem, ezzel nem tudsz semmit sem kezdeni. Ez csak akkor fog menni, ha a Korg is úgy akarja, de nem akarja... ami OSX támogatás megléte mellett elég nevetséges, mert onnan nem lenne túl nagy dolog Linuxra is megcsinálni.
Anakin007: megérhet egy próbát, hogy bekapcsolt SB mellett telepíted. Világos mi ellen véd a secure boot, a rootkitek egy aljas dolog de otthoni környezetben nem biztos, hogy megéri ezzel foglalkozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anakin007 #100993 üzenetére
Ennek a kimenete mit mond?
sbverify --list
Véletlen a biosban nincs olyan, hogy: ""Allow Microsoft 3rd Party UEFI CA" in the BIOS -> Security -> Secure Boot"
Vagyis alapból nincs tiltva minden, ami nem Microsoft?Egyébként ha jól értem, csak az Ubuntu és a Fedora ment bele ebbe a secure boot dologba, de ha feltennél pl. egy Virtualboxot ami egy modult is hozzáad a kernelhez a telepítés során, akkor már nem fog működni ez az egész, mert csak a gyári kernelre vonatkozik az Ubuntu aláírása.
Szóval igazából egy jó adag szívást veszel a nyakadba ezzel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Klaus Duran #100974 üzenetére
A Rufuson belül mikor megkérdezi, akkor a "dd" módot válaszd, ne azt amit alapból ajánl, talán iso vagy mi a neve.
Esetleg még javasolt a balena etcher, az egyből dd módban írja az iso-t penre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Klaus Duran #100972 üzenetére
Mivel / hogyan írtad ki a telepítőt?
sh4d0w: tök jó, hogy ezekre a hülyeségekre úgy emlékszünk, mintha tegnap lett volna, mi az a 26 év... De hogy tegnap mit reggeliztem...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100964 üzenetére
A kezdetben az AMD gyártott Intel 3 és 486 procikat licence alapján. Kicsit később meg felvásároltak egy proci fejlesztő társaságot, abból lettek a K6 procik, később teljesen saját cuccok.
A Celeron korszak a 300-as Celeronnal kezdődött, ami egy P2-es proci volt, L2 gyorsítótár nélkül. Akkora katasztrófa lett az L2 nélkül, hogy ki kellett adni a 128k L2 cache-el szerelt 300A verzióját, amit már szerettek a népek mert megfizethető volt és bírta a tuningot.
Nekem a későbbi Celeronok közül volt "szerencsém" egyhez... Utáltam. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100951 üzenetére
ExFat-tal én is próbálkoztam, de azt sem ismeri fel mindegyik TV, így kénytelen voltam ntfs-t használni. Azzal meg úgy jártam, hogy egyik TV-s használat után a Linux nem tudta csatolni, de azóta Windows alatt is csak úgy megy, ha kézzel adok betűjelet a partíciónak minden csatlakozáskor.
Megpróbáltam mindent, gparted, kparted, fdisk Windows alatt, de semmi nem talál hibát. A netes találatok alapján az az egy megoldás van, hogy lenullázom az egészet és újracsinálom a fájlrendszert... Nem is tudom mit kéne egy TV-n csinálni a külső eszközökkel, ugye nincs olyan, hogy eltávolítás. Szóval kihúzás előtt le szoktam kapcsolni a TV-t és megvárom míg leáll a drive mielőtt kihúzom, de így is megdöglött a fájlrendszer. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Petya XT #100857 üzenetére
nVidia driver szempontjából nem nagyon látok különbséget Debian és Ubi között. Szerintem mentsd le a mostani rendszert Clonezillával, próbáld ki a Debiant aztán ha nem jön be, simán visszapattintod az Ubit. Oké, elsőre picit szokni kell a Clonezillát, de valójában tök egyszerű cucc.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CsengődiGeri #100846 üzenetére
Adj neki inkább egy tabletet, azt ráadásul utána nem kell neked supportálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ma volt alkalmam látni egy Win10 Home OS-t egy régi ThinkPaden R400-on 2 magos Pentium proci és 2GB ram mellett. Igaz volt benne SSD, de 50 perc alatt sem sikerült feltennie a májusi kumulatív frissítés csomagot, úgyhogy otthagytam magában... A ram használat 1.6GB volt csak az OS részéről, valszeg lett volna több is, ha van még a gépben.
Holnap javasolni fogom az OS cserélését, mert a Lubuntu meg elvan 560MB rammal kompletten a hasonló ThinkPademen és 5 perc alatt letolt 2 hónapnyi frissítést. Amúgy sem lenne semmi feladata a gépnek néhány nagyon egyszerű játék offline futtatásán kívül, azt meg wine-vel megoldom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
poirot #100788 üzenetére
Az a celeron 2 mag 2 szállal sajnos elég gyenge láncszem, csodát a Linux sem fog tenni ezzel a géppel. Pl. Lubunutut, Mint XFCE-t megnézheted rajta.
Továbbá ha feltétlen MS dokumentumokat szeretnél rajta kezelni, akkor nem biztos, hogy a Linux a jó választás, akármennyire is jó pl. a LibreOffice manapság, lehetnek kompatibilitási gondjaid.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #100618 üzenetére
Sajnos megszokott, hogy nem az van benne amit ráírnak. Az USB azonosító alapján neked 8821-AU, amihez ezt lehet megpróbálni, jó sok szöveg van rajta: https://github.com/morrownr/8821au-20210708/tree/main?tab=readme-ov-file
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kacsasült #100601 üzenetére
Valszeg nem te vagy a tulajdonosa annak a .sh fájlnak, így nem tudsz engedélyeket sem állítani rajta.
Írd elé, hogy sudo és úgy már menni fog. Mondanám, hogy a sudo chown... paranccsal vedd saját birtokba, de mivel többet úgy sem fog kelleni ezt lefuttatni, így mindegy is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudom vasárnap este kicsit nyugisabb minden, de térjünk vissza a topic témájához, Linuxszal az alkoholizmus ellen!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #100447 üzenetére
Egy lehetőség, hogy bootoláskor a Grub-ban a 2. sort választva ki fogja írni az összes létező kernelt ami fent van a gépeden és ott azt választod amelyiket akarod, csak ne a recovery módost nyomd be.
Aztán ha bebootoltál a megfelelővel, akkor utána törölheted a többit. Végül nyomsz egy update-grub parancsot és akkor biztosan azzal fogsz indulni ami maradt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100394 üzenetére
Nekem nem futott, vagyis futott, de belehalt... Hetekig leveleztem a drm fórumban, mert az én 6700XT kártyám (ami akkor már se nem volt zsír új, se nem luxus) játék alatt random meghalt és nyomoztuk, végül eljutott odáig a dolog, hogy valszeg alulfeszelődik a GPU. A javítás friss kernellel jött.
A mesa meg megint olyan dolog, hogy neked éppen megy amit játszol. Ettől független tonnányi javítást raknak bele kiadásról kiadásra. A VLC meg csak egy példa volt, valakinél itt jelentkezett, hogy nem ment a HW gyorsítás, mert egyszerűen túl régi volt a lejátszója...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100385 üzenetére
A te igényeidet. És itt arra gondolok, hogy neked pl. megfelel a régi mesa, aki játszik annak meg nem. A Debian 12 előtt meg nem kicsit, hanem jelentősen régi mesa-t jelentett az, hogy régi. PPA-val megkaptad a frisset.
De a VLC-től kezdve egy rakás más progihoz is van PPA, hogy ne kelljen hosszú időt várnod egy nyamvadt frissítésre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100382 üzenetére
Az utolsó bejegyzést te sem gondolod komolyan... Elvétve találsz olyan Mint / Ubuntut felhasználót, aki nem használ valamilyen PPA-t.
Továbbá az Arch binárisok nem voltak érintettek az XZ backdoor által. Bővebben: https://archlinux.org/news/the-xz-package-has-been-backdoored/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100375 üzenetére
A Meme részét megválaszolták, a másik részére meg azt tudom mondani, hogy a folyamatos gondoskodás kimerül annyiban, hogy naponta letolom a frissítés 1 soros parancsát.
Aki pl. gamer, annak fontos a friss mesa, kernel és társai. Egy Ubuntu / Mint jellegű disztrón olyat nem kapsz alapból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #100317 üzenetére
Nem a venv a probléma, hanem az a kupleráj, ami benne kialakul. Aztán eltelik fél év, és a leírt telepítési útmutatók már nem jók, de cserébe a fórumokban találsz olyan megoldásokat amiket nem is érted mit csinál, ilyen meg olyan módon veri felül a pipet, de aztán valahogy megold valamit és örülsz, csak ne kelljen még egyszer összehozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #100312 üzenetére
A tapasztalat, a virtuális környezet része még jó.... most már a többedik pytohnos környezetre épülő programot kellett melóhelyen összehozni kamerák képének feldolgozására, viselkedéselemzésre meg 3D leképezésre és ezek a progik mind saját python környezetet igényelnek. Na a gond ott van, hogy mindegyiknél előjött a szívás, mint pl. régi csomagok kellett használni, eltérő verziók, átneveztek egy modult, megmagyarázhatatlan hibák és úgy általában több oldalnyi google találat átolvasása, mire meglett a megoldás.
Amennyit eddig a pythonos világból láttam az alapján úgy érzem, hogy egy rakás fejlesztő ül a csónakban és mindenki másfelé evez, eltérő tempbóban, a hajó meg megy amerre akar.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Crvsh3R #100289 üzenetére
Miért gondolod, hogy ezeket ki kellene törölnöd?
Itt van róla infó, hogy ezeket mi és miért hozza létre: https://manpages.debian.org/testing/linux-base/linux-update-symlinks.1.en.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100255 üzenetére
A probléma ezzel az, hogy egy dualboot rendszernél kénytelen vagy kikapcsolni a gyors rendszerindítást Windows alatt. Úgy meg nincs túl nagy különbség az oprendszerek bootideje között. Ráadásul ha egy gyors SSD-d van a gépbe meg jó proci, akkor tök hamar bebootol bármi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #100223 üzenetére
Még kezdetleges a HDR támogatás Linux alatt.
Itt van infó: https://wiki.archlinux.org/title/HDR_monitor_supportAmin valszeg működik, az AMD hardver + KDE Waylanddel, meg Gamescope kompozitor. nVidia cuccal gondok lehetnek. - adatlapod nincs kitöltve.
A Gnome az még készül. Elementary ezen belül nem tudom, eléggé eltűnt manapság, lehet túlzottan le volt butítva még Gnome-hoz mérten is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #100169 üzenetére
Azért mennyire cinkes már, hogy nem tudtak saját alternatívákat csinálni a fejlesztőknek a Linux alatt elérhető eszközökre, így inkább implementálták a Linuxot a Windowsba...
Azt várom már, hogy gazdasági okokból mikor térnek majd át a Linux kernel használatára, úgy további fejlesztőktől válhatna meg a cég, úgy is van már jó pár éve saját disztrójuk...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekesség, 2013-ig létezett a KDE-nek telepíthető portja Windowsra. [link]
Egy rövid ideig én is használtam anno.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100162 üzenetére
Az a vicc, hogy asztalváltó 3D kocka tök alap volt már akkor, amikor még a Windows XP újdonság volt. Ott álltak kőrbe a főiskolán a szaktársak, mikor a KDE-s Debianon megmutattam, hogy hogyan lehet munkaasztalt váltani stílusosan, szó szerint leesett az álluk, hogy ilyen létezik. Mondjuk nem csoda, az XP-ben gyakorlatilag semmi ehhez fogható effekt nem létezett.
Azon lehet vitatkozni, hogy hátráltat-e a munkában az asztalváltó kocka, nyilván vannak egyszerűbb, gyorsabb effektek is, meg lehet effekt nélkül is asztalt váltani. Amíg nem volt 1440P felbontású monitorom itthon, a munkahelyen meg több monitor, addig használtam is a többasztalos környezetet, mert egyébként baromi produktív, ha tényleg dolgozni is akarsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100090 üzenetére
Nálam a talán legnagyobb igényű, KDE-s környezetet használó, alaposan belakott disztrón egy hideg indításnál 7 másodperc a karakteres képernyő, 17-nél az internetböngésző a képernyőn van és 18-nál már vissza is töltötte a lapokat.
Alvó állapotból ébredés a gombnyomástól számítva 10 másodperc.
Ha ugyanezeket egy Lubuntunt vagy hasonlón nézném, akkor még kisebb számokat látnék.
*A Windowsos gyors indítás átka, hogy cserébe felcsatolhatatlan állapotban hagyja a partíciót, amivel így ki tud cseszni a dualbootos rendszerekkel.
A fentiekhez képest céges gépem a Ryzen 3600 procival és Win10-zel eléggé lassan bootol be, és ahogy mentek a hónapok, hízott a C meghajtó a frissítések után, úgy lassult tovább. Majd most fogunk LTSC kiadásra váltani jövőre, az kicsit gyorsabb lesz... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #100054 üzenetére
Az ő esetében valszeg a jdk 1.2.2 már nem aktuális mert frissült és lehet, hogy csak ki kell javítani az elérési utat az újra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyuri860213 #100025 üzenetére
Hy!
Az ilyen szerveres dolgokat inkább a haladó topicban kérdezd meg: [link]tordaitibi, Remus389, Rowon és a többiek, ez napi átlag kb. 27 hozzászólást jelent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
funkmester #100001 üzenetére
Ez ugyan nem Linuxos kérdés és az adatlapod sincs kitöltve így csak találgatunk, de ha az alaplapodon 100MBit-es LAN port van, akkor igen. Újabb alaplapokon már alap az 1GBit, de gyakran a 2.5GBites is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #99935 üzenetére
A lejátszott videókat lehet megállítani meg elindítani a KDE Connecttel telóról, ami bazi hasznos. Meg tudod az egeret is kezelni vele, sőt, akár parancsokat is tudsz kiadni a terminálnak.
Ráadásul Windowsra is van az MS Store-ban KDE connect, így univerzális megoldás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #99914 üzenetére
Annyit azért érdemes foglalkozni vele, hogy meddig támogatott a rendszer amit felraksz, ez Ubuntuéknál előre le van fektetve, napra pontosan: https://ubuntu.com/about/release-cycle
Na meg ha netán betennél valamilyen mai hardvert a gépbe, lehet nem is működne mert túl régi a kernel, a régi kiadás meg nem fog kapni új verziós kerneleket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wrongduke #99902 üzenetére
A nem Steam-es címeket pl. a Lutris-on keresztül érdemes telepíteni. Ez esetben a Gog Galaxy-t kell feltenned benne elvileg, aztán onnan már tudod telepíteni amit szeretnél.
A Mint az egy jó választás, az a gép meg bármit elbír.
*Steam-en bekapcsoltad, hogy engedélyezze a "Steamplay"-t minden címhez? Azt hiszem alapból az nincs engedélyezve és úgy csak a natív címeket tudod indítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CsengődiGeri #99877 üzenetére
Az asztali környezettel együtt érkező szoftverek miatt különböznek ennyire a telepítő méretek. Pl. egy xfce környezet az egy egyszerűbb környezet gyengébb gépekre, míg egy KDE ennek az ellenkezője, és itt különbség van az asztali környezet nyújtotta szolgáltatásokban is.
De az még disztrónként is eltér, hogy mit tartalmaznak alapból, aztán meg azt telepíthetsz vagy törölhetsz, amit szeretnél közülük.4GB ram mellett mindegy, melyiket választod. Azt javaslom, hogy nézz meg egy disztrót aminél van mindenféle környezet, próbáld ki őket mondjuk virtualbox alá telepítve, vagy live módban pendriveról és amelyik jobban kézre áll, azt használd utána.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #99870 üzenetére
Az ME Andromeda az megy Linux alatt, de Quality of life modok nélkül elég nehézkes a játék, azokat viszont nem tudod Linux alól feltenni mert az ehhez kellő progi nem Linux kompatibilis. A többi ME játék viszont moddolható Linux alól is.
Stratégiai játéknak javaslom a SpringRTS-t, ha ismered a régi Total Annihilationst illetve Supreme Commandert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #99754 üzenetére
Arch és Manjaro között inkább az EndeavourOS-t javaslom.
Egyébként az akku üzemidőre valszeg annak se van jó hatása, ahogy növekedett a W11 rendszererőforrás igénye a 10-hez képest. Szal...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Villanyszerelés
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPad (9th Generáció) Wi-fi + Cellular, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest