- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
akipapi #80745 üzenetére
Megnéztem. Nem szükséges a folyamatos trim nvme meghajtón a szokásos EXT-4 fájlrendszer mellett, nem is javasolják. Ezt a folyamatos trim-et a "discard" opció kapcsolta volna be az fstabban.
Periódikus trim-et viszont ajánlanak, annak az állapotát ezzel tudod megnézni:
systemctl status fstrim.timer -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
GreenGoblin #80716 üzenetére
A PoP! OS az jó, még annak ellenére is, hogy Gnome3-as környezet van rajta. Játékra fasza, friss csomagjai vannak.
Általánosabb célra a Mint-et javaslom Cinnamon felülettel, kis igényű dolgokra meg a Lubuntut. (de Ubuntu vonalon csak LTS kiadást)
Ha nem Ubuntu vonal, akkor viszont Manjaro, leginkább KDE-vel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ne eszkaláljuk tovább a helyzetet, nem akarok törölgetni hozzászólásokat.
Ubunturól mindenkinek van véleménye, nekem is és nem feltétlen pozitív, ennek ellenére Lubuntu LTS-t raktam fel a cégnél mikor meg kellett csinálni a házi backup szerverünket, aztán működik 30-40 nap uptimeokkal, fasza.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
GreenGoblin #80688 üzenetére
Én Leviske-vel értek egyet.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #80663 üzenetére
"Viszont most jó volna találni valami másikat már mindkét esetre." - szerintem ilyen nem lesz, túl eltérő igények miatt. Szerverre Debian, desktopra meg Manjaro és akkor a szervered kapott egy beton disztrót, a géped meg egy progresszív disztrót ami gaming alá is fasza.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #80649 üzenetére
Igen, de csak ha SSD-n van a rendszer. Ha HDD-n, akkor először azt kellene cserélni, mert az a bottleneck...
Egyébként a több szál, a szálanként is kicsit gyorsabb magok és a 2x akkora L2 cache jelentős különbséget is eredményezhet, pl. weboldalak betöltésénél ami ma már erősen többszálú dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
headhunter #80612 üzenetére
Volt valami magyarázat, hogy miért nem tudja a külső SSD-re rakni a grub-ot?
A külső SSD fájlrendszere MBR, vagy az újabb GPT? UEFI-vel bootolsz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #80521 üzenetére
Kiírhatsz pl. egy Mint-et penre és megpróbálhatsz bootolni róla... De ha nem jut el a boot menüig, akkor annak vége. Esetleg egy bios resetet csinálhatsz hátha, csak valszeg szét kell szedni hozzá a gépet.
szerk: Jah h. tablet. Akkor sztornó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aksomatic #80509 üzenetére
Ha az történt amit írtam, akkor újra kell raknod a Manjaro-t, de legacy / bios módban bootolva. Ha az megnyugtat, én is jártam már így a saját gépemen, rakhattam újra...
Viszont ha valamikor Win11-et szeretnél használni, akkor meg a Win-t is újra kell rakni, de UEFI módban bootolva a telepítő pennel, mert az csak abban a módban telepíthető...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
aquark #80497 üzenetére
Jah megvan! Windows alatt nem tudod ellenőrizni. Esetleg a cpu steppingből vagy a proci gyártási dátuából saccolhatod, hogy "korai" ryzen-e a procid.
Linux alatt van erre script amit le lehet futtatni akár egy live rendszer alól is (legalább 16GB ram kell hozzá a gépben lennie) és ha a procid elhasal, akkor fordulhatsz az AMD-hez cseréért. https://prohardver.hu/hir/nem_lapka_hiba_linux_asztali_ryzen_processzor.html
Lehet egyszerűbb eladni és venni használtan egy újabb ryzent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Armagedown #80318 üzenetére
Ez a probléma: "Compositing: Basic"
Vagyis nem használ egyáltalán GPU-s gyorsítást a megjelenéshez. Ez mondjuk érdekes, mert elvileg alapértelmezetten aktív a webrenderer már pár Firefox verzió óta.
Amit itt írnak, azt csináld meg: https://wiki.archlinux.org/title/Firefox/Tweaks#Enable_WebRender_compositor
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Armagedown #80286 üzenetére
Tegyél fel egy képet a "Grafika" részről, az
about:support
oldalról. Ezt csak írd be a címsávba. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Armagedown #80278 üzenetére
Igen, ez szerintem mindig is ment.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Heh, a nyílt radeon driver szoftveres emulációval elérhetővé fogja tenni a sugárkövetést a régebbi Radeon kártyákon is (Navi, Vega, Polaris), várhatóan a 21.3-as mesa megjelenésével.
Persze mivel még a Navi2-es (RX6000) kártyák hardveres megoldása se nevezhető gyorsnak a sugárkövetésben, így ne számítsunk arra, hogy majd a régebbi Radeonnal szoftverből megoldva ennek túl sok gyakorlati haszna lenne... De attól még fasza, hogy ott lesz a lehetőség rá Linux alatt. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Mesa-RADV-RT-For-Older-GPUs
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Atomgeszi #80077 üzenetére
Hy!
Ubuntu - Mint egy tőről fakad. Amit kiadnak Ubuntura, az menni fog Mint-en is, egyszerűen csak nem szokták külön kiemelni a Mint-et, meg a Debian vonal egy csomó egyéb disztróját se.
Firefox: minden ugyanúgy megy.
MPC-HC: ezzel most megfogtál, de az SMPlayer és a VLC is rendelkezésedre áll, így ha azok tudják ezt Windows alatt, akkor Linux alatt is menni fog. Régen volt már a 24P-s kísérletezgetés nálam.
PDF: van egy nagy kupac PDF feldolgozó progi különféle szolgáltatásokkal, nézz körül a Mint szoftverközpontjában. Egyéb doksi szerkesztésre meg pl. LibreOffice
A touchpad működéséhez, vagy valami extra funkcióhoz kell a dell-es driver?
Az egered irányváltó gombja Windows alatt külön programmal megy? Még nem láttam sehol ilyen egeret, ami ilyen irányváltást tudna. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #80058 üzenetére
Mikor megy a gép, akkor add ki ezt a parancsot:
sudo dmesg
Aztán dugd be a sticket, majd pedig írd be újra a
sudo dmesg
parancsot.A bedugás után keletkezett sorokat pedig másold be nekünk.
Valamint még jól jönne egyinxi -Nxxx
kimenet is. Az inxi-t lehet, hogy telepítened kell, ha nincs fent alapból. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Armagedown #80023 üzenetére
Uhh, hát nem egyszerű amit szeretnél. A 32 bites Puppy linuxokat nézd meg talán... https://puppylinux.com/
Firefox helyett az egyik forkját, a PaleMoon böngészőt tudod megpróbálni, annak elvileg még van SSE-s verziója, talán egyből elérhető is a puppy-n, nem tudom. [link]
Viszont kérlek add át a tulajnak ezt az üzit:
"engedje el ezt a régiséget, neki is jobb lesz utána" -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Októberben lesz 25 éves a KDE! Jó adag patchel készülnek rá az 5.23-as kiadásban. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
GreenGoblin #79960 üzenetére
Nem Linux only egyik se.
Én most laptop helyett Steam Deck vásárlásán gondolkodom, mivel amúgy se munkára kell, hanem hogy mikor megyek valahová, akkor ne csak a telefonomat nyomkodjam... Arra viszont megfizetni egy fasza laptopot nekem kicsit túlzás főleg a mai árak mellett, miközben az SD-n meg a Steamből bármikor kiléphetek a Linux desktopra és ott azt csinálok amit akarok. Nehéz kérdés...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
GreenGoblin #79958 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
taki01 #79875 üzenetére
Elvileg úgy megy a váltás, hogy a
DRI_PRIME=1
-et elé kell rakni a futtatási parancsnak és akkor az AMD gpu-n fog futni. Ezzel próbálkoztál?A tearing meg sajnos jellemző az XFCE környezetben. Vannak állítási lehetőségek, de lehet egyszerűbb egy ilyen téren fejlettebb, több szolgáltatást nyújtó asztali környezetet használni, az a gép bírni fogja. Pl. Mint Cinnamon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #79861 üzenetére
Tudom ramból sosem elég, de ha csak nem működtet valami házi szervert, akkor nem tud ennyi ramot elhasználni játékkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #79852 üzenetére
A ram mindig gyorsabb, mint egy háttértáron lévő swap. Szóval ha van elég ram a gépben, akkor a swap szükségtelen. Viszont ha valamiért kifutsz a ramból és nincs swap, akkor eléggé megáll az élet.
Egyébként ha van swap beállítva, általában akkor is a ramba kerülnek a dolgok, de ez állítható a swapiness értékével.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #79850 üzenetére
Megerősítem. Meg volt amit fel sem lehetett rakni swap nélkül...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #79804 üzenetére
A mostani ntfs driver a kernelen kívül lakik? Az nem az ntfs-3g volt? A paragon driverre kíváncsi leszek, elég komoly cucc és ha jól olvastam, a majd ki fogja váltani a mostani ntfs drivert. - azt hiszem a kernelben.
#79805: +1 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
onkelz #79763 üzenetére
Hy!
Nem, nem fogja elrontani a fájlrendszert maga alatt. Ha a filmek külön partíción vannak, akkor főleg nem.
Az esetleg előfordulhat, hogy a nagy frissítés után valamiért nem tudsz bebootolni, mert valami félrement... Ilyenkor ha nem tudod megoldani, akkor újra kell rakni. Ott lehet adatvesztés, ha véletlen leformázol ezt-azt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #79761 üzenetére
Általában igen. De lehetnek meglepetések, pl. ha felraktad a zárt nVidia drivert, de te átviszed egy AMD-s gépre... Szóval bármi előfordulhat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, így még nem jártam vele, hogy megfogott volna bármit is.
Viszont, már 2 bugreportot is találni erről a leállítás megakasztásáról... Valaki megkerülte azzal, hogy egy shell script magától bezárja a progit, ha elindul a leállítás. OMG
https://github.com/qbittorrent/qBittorrent/issues/12812Úgy látom, hogy idén nem haladt előre a probléma megoldása. Ha nem felejtem el, akkor én is manuálisan kinyomom.
tiobe: igen, van egy-két lehetőség. Csak lusta vagyok átállni másra ez miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wd.taz #79716 üzenetére
Valószínűleg igen, de nincs rá garancia. Én már csináltam ilyet, abból született egy kernel patch a beépített hang codec kezeléséhez, de egyébként ment minden perifériája alapból. Érdemes több disztrót is kipróbálni, pl. egy Ubuntu leszármazottat meg egy Arch leszármazottat is, az eltérő beépített driverek miatt.
Egy másik hasonló, csak gagyibb tableten szintén ment minden, de a kijelző elfordításánál az érintőképernyő nem követte a tájolás megváltozását és bár bash scripttel meg lehetett ezt oldani, azt hiszem nem tudtam automatizálni, így végül az a tablet maradt Windowsos. Meg 1-2 periféria nem ment rajta...
tiobe:
Egy dologra nem tudom a választ... Hogy a Qbittorrent miért akasztja meg a leállítást, ha fut a háttérben. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kazakovian35 #79708 üzenetére
Először a sata és az egyéb kábelezést nézném át. Főleg a sata kábelek jelentenek mechanikailag gyenge pontot, ki tudnak lágyulni és akkor kontakt gondok lesznek, vesztettem már el így partíciót mert bizonytalan volt a kábel. (felteszem sata kábelen van a háttértár, ha alaplapba van csatlakoztatva, akkor ez nyilván tárgytalan)
tiobe: most már én is. Kb. 1 éve aktívan használom mind munkára mind játékra, meggyőzött.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #79673 üzenetére
Nem gondról beszélek, hanem arról, amikor írják, hogy ezt vagy azt meg kell csinálni, mielőtt mehet a következő pacman -Syu. Volt pl. fájlrendszer változás, amit kezelni kellett update előtt és ez végigment az egész Arch vonalon, mindenkinek le kellett követnie. Igaz ritkán van ilyesmi, de nem árt figyelni a disztró híreit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kazakovian35 #79640 üzenetére
A PopOS! Gnome felületet használ, ahhoz van ilyen Gnome Tweak Tool amit fel kell rakni a szoftverközpontból és utána abban lehet állítani egy csomó olyan dolgot, amit alapból nem lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
batyuska100 #79502 üzenetére
Windows telepítőben az "indítás helyreállítása" opción keresztül tudod újrarakatni a windows rendszerbetöltőjét. Megcsinálja magától.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #79498 üzenetére
Lehet, meg tud videóból gif-et csinálni. https://engineering.giphy.com/how-to-make-gifs-with-ffmpeg/
Gyakorlatilag ennél nagyobb tudású progival videós téren én még nem találkoztam. Legutóbb pl. rosszul hangosított filmbet normalizáltam, mert az effektek túl hangosak voltak, a beszéd meg túl halk, frankón megoldotta a közös nevezőre hozást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes hozománya a Steam Deck-nek, hogy az AMD és a Valve ráfekszik a proci órajel kezelés javítására (AMD prociknál), mert az utóbbi években erre a cég nem fektetett erőforrást, miközben a modern AMD procik órajel állítgatása nem optimális, se teljesítmény, se fogyasztás terén. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Valve-New-CPU-Freq
olivera88: miért probléma a sok kép a terminálnak? Az ffmpeg-nek be tudsz adni egész mappányi képeket, amikből kiad videót a végén. https://trac.ffmpeg.org/wiki/Slideshow
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Schiano #79453 üzenetére
https://wiki.archlinux.org/title/broadcom_wireless#b43
Érdemes ezt is elolvasni a témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt csak itt hagyom, hátha másnak is kell. Aki Arduino-t szeretne programozni Manjaro alatt, annak ezt a parancsot ki kell adnia, majd pedig minimum ki kell jelentkezni, aztán vissza:
sudo usermod -a -G uucp $USER
különben nem fog hozzáférni az IDE az USB porthoz. Ez az, amit korábban / más disztrón úgy értél el, hogy a dialout csoporthoz adtad hozzá a felhasználódat. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
[link]
Csekkoljátok az új LTT videót Linux telepítés témában, fasza lett, PopOS! -t mutatja be Anthony. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Alveus #79264 üzenetére
Üdv!
Ezt érdemes megkérdezned a Linux - haladóknak topicban is szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hamarosan jelentősen javulhat a használhatóság kevés ram mellett. Le9 nevű kernel patch azt csinálja, hogy kevés ram mellett is a memóriában tartja a fájl cache-t, így nem hal le a rendszer.
Még fejlesztik, de a XanMod kernel már tartalmazza. Ha véglegesítik, akkor valószínűleg be is fog kerülni a kernel forrásába, így eljut majd mindenkihez.Az egyik használó azt mondja, hogy ezzel a patch-el tudta használni a kb. 10 éves, 2GB ramos gépét úgy is, hogy ezek futottak rajta:
Firefox 37 lappal, Skype, Discord, két PDF és LibreOffice, ami így elég jól hangzik.https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=le9-Linux-Low-RAM
A fejlesztője is ott van a phoronixos cikk fórumában, lehet tőle kérdezni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moongoose #79249 üzenetére
Érdemes használni a programkód formázást a szerkesztőben, akkor nem tördeli szét a szöveget. Vagy feltenni pastebinre és belinkelni.
Itt problémát egyébként nem látok, de az analóg monitorok egy nehezebb téma volt Linux alatt, mert gyakran probléma volt az EDID adatok kiolvasásával, néha már csak azért is, mert hiányzott a vga kábelből az ehhez kellő vezeték... Ha van rá lehetőség, érdemes búcsút venni az analóg világtól, eleve kicsit rosszabb képet kapsz a D-A átalakítás miatt, mint lehetne.
Amit szoftveres téren megpróbálnék, az nem a mesa frissítése, hanem a kernelé. A kernel felel az alacsony szintű dolgokért mint a driver, a mesa az pedig a 3D megjelenítést csinálja. 5.8 vagy azt hiszem frissebb kernel is egyből telepíthető Mint-en, de most meg nem mondom neked, hogy ott melyik menüben van, mert erre van külön benne felület.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Doky586 #79209 üzenetére
Itt újabb speedtest van, meg telepítési leírások hozzá: https://github.com/sivel/speedtest-cli/
Próbáld meg azt, mert ebből nem derül ki, hogy mi a nem jó, de valszeg python-hoz van köze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ott szerintem nem az lesz a gond. Közben visszajöttek a részletek, amire emlékeztem az az volt, hogy dolphin-al kitallózótt hálózati megosztásról nem tudott közvetlenül filmet lejátszani, magától nekiállt átmásolni a filmet a helyi gépre. Ez valami KDE-s sajátosság volt, amit megszüntetett, ha fstabon keresztül csatoltad fel a hálózati mappát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Villanyszerelés
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest