-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gregory91 #81908 üzenetére
Előfordult már többször nálam is, hogy pl. egyik gépben Mint XFCE tearinggel, míg ugyanezen a gépen az azonos verziójú Mint Cinnamon meg nem. Jó az XFCE ha tényleg gyenge gépre kell valami, de a videó lejátszással kapcsolatos része nem olyan jó mint pl. egy Cinnamonnak vagy KDE-nek.
Lehet, hogy állítgatni kellene xorg confban dolgokat XFCE-n ilyen esetben, de már nem akarok ilyesmit kézzel állítani, 2021-ben. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gregory91 #81904 üzenetére
Chrome, és minden ami ráépül az borzalmasan rossz választás jelenleg a süti kezelésük problémás megoldása miatt.
XFCE meg gyakran tearing-et produkál videózás közben azon a gépen, ahol más DE alatt nincs ilyen gond.
A VLC-vel meg az utóbbi időkben voltak furcsa problémák... Mondjuk helyette pl. SMPlayer. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #81895 üzenetére
Nem a Linuxal van a baj a Netflixnél, hanem azzal, hogy van egy drm vagy mi követelménye, amit csak az MS. Edge böngésző tud PC-n kiszolgálni jelenleg. Szóval Chrome-on is csak pluginnel megy a 1080p a Netflixen. 4K meg sehogy. FF kieg: [link]
De még a telómnál is az van, hogy a nyitott bootloader miatt a legjobb felbontást nem érhetem el a Netflixen. Csak ott a kijelző mérete miatt nem érdekes...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem csak a játékról van szó, biztonságról is... Idén márciusi a mesa 20.3.5, amit most a legújabb stabil Debian megkap. Idén áprilisban jött ki a 21.0.3, ami már megfelelő lenne friss Firefox számára és akkor még mindig "ősi" verzióról beszélünk, de mégsem lépték meg...
Amiért én anno elhagytam a Debiant, az bugos, régi KDE verzió volt. Azt javasolták az akkori szakik, hogy váltsak a testing ágra és frissítsem le, de az meg könnyen a disztró halálához vezethetett (ami elő is fordult nálam 1-2 esetben mikor egyéb okból a testingre álltam át) és nem is igen volt onnan visszaút...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez egy gondolkodás mód. Pl. mikor rászánsz 5 percet az életedből megírni egy bugreportot egy ingyenes proginál, akkor szerintem te sem arra gondolsz, hogy valami más tevékenységgel ez idő alatt pénzt kereshetnél.
Helyette kapsz egyfajta megelégedést, hogy segítettél valamit jobbá tenni amivel utána nem csak neked lesz jobb, hanem másnak is. - feltéve persze, hogy foglalkoznak is a bugreportoddal egy évtizeden belül, mint nekem azzal a KDE-s bejegyzéssel 2012-ből.tiobe: kíváncsi vagyok, változik-e majd valami náluk. Pl. nem igazán értem, hogy miért kell több főverzióval régebbi mesa-t tartani a disztróban, mikor már a rá következő mesa verziót is lezárták...
gbor.richard: egyébként mi az, amit keresel disztró téren? Mire van szükséged?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lypen99 #81862 üzenetére
Egyre inkább alkalmatlannak tartom desktop felhasználásra, pedig ezzel kezdtem anno és tök jó volt egy darabig. Sajnos a filozófia (vagy manpower) mögötte nem alkalmas a mai informatikai igények kielégítésére.
Pl. van a tárolóiban OneDrive kliens, csak sok hónappal ezelőtti, gyakorlatilag semmire sem jó mert nem tud már felkapcsolódni a felhőbe. Eközben van egy újabb verziója a testingben, de már az is elavult, azzal sem lehet már fellépni a felhőbe. Szóval egyszerűen nincs értelme, hogy szállítják az elavult csomagot...
Aztán nem rég volt téma a régi Firefox probléma, amit meg azért nem tudnak frissíteni, mert ahhoz kellene frissebb mesa driver, de az meg az ördögtől való gondolat.
Egy ideje már látom, hogy még szerver vonalon is Debian helyett állnak át sokfelé Ubuntu szerver kiadásra. Akkoriban nem értettem miért, de azt hiszem köze van a fentiekhez.
Ugyanakkor a magam részéről az Ubit és a Mint-et se feltétlen tartom megfelelőnek asztali téren. Igaz én aktívan játszom Linuxon, így fontos a friss kernel és mesa a gépen. Ezeket az említett disztrókon pl. külső PPA beállításával lehet megkapni, míg egy rolling disztrón jön minden magától, nem kell hozzá semmit csinálnom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #81855 üzenetére
Kéne infó a gépről. Azt írják, hogy HP gépeknél valami oknál fogva az Acer_wmi drivert akarja betölteni az Intel kártyához és emiatt feketelistára kell tenni azt.
echo "blacklist acer_wmi" | sudo tee /etc/modprobe.d/acer_wmi.conf
Valamint természetesen friss kernel és csomagok legyenek fent...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sto1911 #81833 üzenetére
Hy!
Szerintem csak annyi kell, hogy a for ciklusban nem sleep-et csinálsz, hanem háttérben futtatod az ssh... parancsot a "&"-jelet a parancs mögé írva egy szóközzel, mert akkor nem várja meg a folyamat befejeződését.
Így elvileg ahány gép, annyi külön ssh csatorna jön létre aztán be is záródik ahogy lefutnak a parancsok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #81805 üzenetére
Ez Arch wikis leírás, de ez alapján megtalálod szerintem Mint-en is ezeket.
https://wiki.archlinux.org/title/Stress_testing#Stressing_CPU_and_Memory
Ahogy írják, memóriára viszont a memtest86+ futtatása a célszerű, bebootolva pendriveról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #81750 üzenetére
Ott érdektelen ez a beállítás.
De amúgy csak említés szintjén, ha van friss biosz a géphez, akkor én feltenném. Nem rég a céges laptopokon kellett bioszt frissítenem, mert különben random csontra fagyott a W10...
Hátha helyretesz valamit nálad a LAN kezelés terén egy friss biosz...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #81729 üzenetére
Itt találsz régebbi ISO-kat: https://old-releases.ubuntu.com/releases/20.04.2/
Igaz ezek Ubuntu és nem Lubuntu iso-k, de ebből ezen a téren mindegy, live próbára jó lesz. Lubuntuból nem találtam régit.
Kernel 4.15-tel: ubuntu-20.04-desktop-amd64.iso
Kernel 5.4-el: ubuntu-20.04.1-desktop-amd64.iso
Kernel 5.8-al: ubuntu-20.04.2-desktop-amd64.isoDe ha már próbálsz, akkor tennék egy próbát valamivel, amiben minden új, és nem Ubutnu leszármazott. Manjaro xfce: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #81687 üzenetére
Kicsit belemélyedve, ez a Realtek ethernet chip elég problémás, maga a driver gázos amit a gyártó ad... Én két dolgot próbálnék meg:
-kernelt frissíteni. Először nézzük meg, hogy mi van nálad:
uname -a
Az Ubuntut használók majd meg mondják, hogy ott mi az egyszerű megoldás kernel frissítésre.-ha az nem vált be, akkor
sudo apt install r8168-dkms
*De mindenek előtt, egy teljes frissítést csinálj és indíts újra, aztán nézd meg amit írtam.
sudo apt update && sudo apt upgrade
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #81664 üzenetére
Az ifconfigot nyugdíjazták, csak sok évig azt használtuk... Helyette:
nmcli con show
Amit kiír, az valszeg "Wired connection 1" lesz, szóval élesszük fel:
nmcli con up ‘Wired connection 1’
Ezzel meg lehet ellenőrizni:
nmcli dev status
Van belőle egyébként grafikus text alapú verzió is, ahhoz csak az
nmtui
parancsot kell kiadni és onnan már értelemszerű.
Részletek: https://linuxhint.com/ubuntu-enable-and-disable-the-network-interface/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #81629 üzenetére
Igen, arra írtam. A snap csomag az egy olyan dolog ami mindent tartalmaz az adott programhoz ami neki kell, de egyébként egy homokláda és ezért később egyben el is távolítható, úgymond nyom nélkül.
Na meg ugye a Teams az nem szabad szoftver, így egyéb úton nem is igen kerülhetne be egy disztró saját csomagjai közé. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #81623 üzenetére
Tehát szeretnél magadnak egy rendes usert aki telepíthet is, meg egy külön, jogok nélküli usert a gyereknek és mindkét usert a hozzá tartozó jelszó beírása után lehessen használni?
Mintre Snap csomagból van Teams. Másik disztrón használtam Teams-et Linuxon, ment minden gond nélkül.
FF, Thunderbird mindre van. MS Office viszont (legalább is egyszerűen) nincs Linuxra. Érdemes megbarátkozni az ingyenes alternatívákkal, pl. LibreOffice. Tisztább, szárazabb érzés.A Core2Duo mondjuk kicsit karcsú már minden alá is. Főleg hdd-vel együtt, gyors az nem lesz, a teams meg hasonló progik azért nem pehelysúlyú cuccok. Mondjuk Mint Cinnamon vagy Mate egyébként teljesen jó, mert legalább ramból van elég a gépben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #81592 üzenetére
A legtöbb ilyen, bedugod és megy. Viszont néhány típusnál előfordul, hogy mondjuk kell hozzá friss kernel. Mint-en alapból régi kernel van, mert nem rolling disztró... De tudsz feltenni frisset. Meg előfordulhat, hogy kézzel kell letöltened hozzá valamit, pl. ha broadcom IC van benne.
Nézz ki valamit a neten, aztán rákeresünk, hogy mi a helyzet. Az is előfordul, hogy egy wifi sticket több különféle belsővel gyártanak és kívülről meg sem lehet mondani, hogy mi van benne.
zex: a ClamAV akkor megoldotta a gondot, nem? Ha nincs Wine telepítve a gépeden, akkor fizikailag lehetetlen, hogy egyáltalán elinduljon egy Winre írt vírus a gépeden, vagy egy Linuxra írt vírus a Wines gépeken mert binárisan inkompatibilisek.
Linuxra nem is a vírusok, inkább a rootkitek témában néznék rá. Lásd rkhunter. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #81586 üzenetére
Ezek egyébként nagyon hasznos dolgok, én pl. sokszor nyúltam egrep-hez még Windowsos gépen is munkában mikor fel kellett dolgozni több MB méretű txt fájlokat... De ugyanakkor mikor suliban ilyennel találkozik az ember Linuxozás címén mert ki kell tölteni az info gyakorlat 90 percét, na akkor menekül vissza Windowsra...
A másik ilyen archaikus terület meg szerintem az ezekhez tartozó manpage-ek... Rakás oldalnyi szöveg ahol leírják az összes kapcsolót is, csak általában a gyakorlati felhasználásban nem segítenek, mehetsz a google-be keresni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #81568 üzenetére
Engem most a onedrive kliens szívatott meg. Debianon van egy verzió év elejéről... Van külső ppa-ban egy nyári verzió, meg van a hivatalos friss, ami 15 napja készült el.
Na most ezek közül csak a legújabb működik jelenleg, mert volt egy változtatás az MS oldalán. Szóval szedhettem le a git repót, fordíthattam le és rakhattam fel onnan. No meg persze át kellett linkelni, mert a make install nem pont oda tette a friss binárist, ahová a csomagos verzió...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ehh, érdekes cikk a Debian vs. böngésző verziók katasztrofális helyzetéről.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Web-Browser-Packages-Debian
Pl. nem tudnak Firefox ESR verzióban frissíteni, mert az új Firefoxhoz már frissebb mesa kellene, de olyan meg nincs a Debian stabilban... A régi ESR meg már unsupported...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Netszemete #81556 üzenetére
Beérem persze
Nincs nálunk IT, én mint HW fejlesztő vagyok az IT is egyben mert nincs más... A netünk a bérelt iroda netje, egy másik cégtől jön. Itt nekünk bent onedrive felhőnk van, de ez mellett létezik egy gépem, amin fut a git és az svn szerver, meg az a gép backupolja időnként a onedriveon lévő dolgokat. Az egyik célprogink csak az svn-t ismeri, így az mindenképpen kell, ezért alakult ki a mostani rendszer, így otthonról is be tudunk dolgozni ha úgy alakul.
Gitre meg a céges github jó megoldás lenne, olyat használtam már másik cégnél de itt az svn elérése a lényeg inkább. Arra szerintem nincs ilyen, mint a gitre a github.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #81552 üzenetére
Ennek az "úgymond kulturált" megoldása a VPN lenne? Azért kérdezem mert mi kis cég vagyunk és ilyen átirányításos módon érjük el otthonról a közös git és svn szerverünket ami bonyolult belső hálón van, a netünket egy másik cégtől kapjuk.
Ugyanakkor bennem is átfutott már párszor a gondolat, hogy ez így mennyire okés...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zsolti1debre #81546 üzenetére
Én csináltam ilyet. A munkahelyeden kérned kell egy port átirányítást.
Le kell foglalnod egy random portot, mondjuk 50000-es portot és azt be kell állítani arra, hogy az oda érkező minden forgalmat a belső hálón lévő gép IP címére továbbítsa.
Ha a gépeden az ssh portot átrakod szintén 50000-re, akkor csak az IP címmel kell foglalkoznia annak, aki ezt beállítja, de tulajdonképpen mindegy neki.Ez után Linux terminálból így lehet kívülről elérni a benti gépet:
ssh neved@IPcímed -p portszámAzt hiszem Win és minden más alól is így kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #81537 üzenetére
Tűzfal. UFW vagy valami alapból be van kapcsolva szerintem, nézd meg nem blokkolja-e a portokat.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #81490 üzenetére
Miért a KDE Bugreportra küldted be? Az ú oldalukon a hibák már javítva vannak, az Ubuntunak kellene beküldened, hogy bugos a program ami a repókban van, tegyenek be valami újabb verziót. Persze az meg valszeg nem fog megtörténni, mert nyilván egy csomó függőséget is frissíteniük kellene...
Az ilyen, régi és / vagy bugos szoftver problémák miatt hagytam ott a Debian vonalat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #81488 üzenetére
Alapból megjegyzi a KDE a nyitott dolgokat. Kapcsold át arra, hogy ne jegyezze meg a nyitott appokat, az szerintem megoldja. Vagy ne aludj be a film alatt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
enginev3.0 #81479 üzenetére
Kezdjük az elején. A hálókártyát megoldotta az új kernel? Sikerült felrakni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
enginev3.0 #81448 üzenetére
Akkor ki kellene nyomozni, hogy mi van a gépben. Azt hiszem van alapból inxi a Mint-en. Terminálban add ki:
inxi -Fxxx
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
enginev3.0 #81446 üzenetére
Látni biztosan látja, maximum olyan a drivere, ami alapból nem fér össze a Linux filozófiájával.
Mint-en menj be a driver kezelőbe. Vagy zárt driverek, vagy valami ilyesmi a neve, megtalálod a beállításokban. Ott valszeg csak be kell kapcsolni a drivert és már menni is fog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gabson730 #81394 üzenetére
Ahogy growler írta.
Kapcsold vissza a driver választóban a ?nouveau? -ra, majd indítsd újra a gépet és kapcsold ki a secure boot-ot. Aztán kapcsold át a driver választóban nvidiára, majd pedig reboot és elvileg meg is vagy.
Utána már azt hiszem visszakapcsolhatod az SB-t, ha fontosnak érzed. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gabson730 #81390 üzenetére
A 470-es driver való a GT730-hoz. Ez rendben van. Viszont nálad nem sikerült ennek a telepítése, továbbra is a nyílt (nouveau) drivert használja mesa-val. Okot nem látom, de mondjuk a mesa-val is kellene mennie enne-annak.
Egyszer jártam így pár éve pont ezzel a kártyával a céges gépben, akkor az volt a gond, hogy a secure boot engedélyezve volt a gépen és ezért nem tudta végigcsinálni zárt driver telepítését. Kikapcsolt SB mellett már ment neki. Egyenlőre jobb tippem nincs, majd az nVidiás kollégák mondanak rá valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gabson730 #81388 üzenetére
Hy!
Kapsz valami hibaüzenetet? Ha steam-es játékokról van szó, akkor indítsd el a Steam-et terminálból, oda ír ki hasznos infókat ha valami baja van.Egy
inxi -Fxxx
kimenetet és egyglxinfo | grep direct
kimenetet ossz meg velünk pls.Az sem baj, ha egy
journalctl -b -p3
kimenetet is mutatsz. Ha hosszú, akkor dobd fel pl. pastebinre. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
baritz1995 #81189 üzenetére
Mit?
Ezeket a lépéseket csináld meg, a linkem 2. posztjában vannak írva:Power the laptop off
Hold down Windows key + up arrow + down arrow and power the laptop onLet go of the keys at the HP splashscreen
Press F10 repeatedly at the screen that shows up with "SMC command handled successfully"
This should bring you into the BIOS where you need to choose “Reset BIOS security to factory default” and confirm by choosing yes
Exit the BIOS, saving changesWhen the laptop reboots, you will see the coveted prompt to clear the TPM, which is shown below.
Press F1
When the laptop reboots, the BIOS password is gone
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
baritz1995 #81186 üzenetére
És a leírás amit linkeltem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
baritz1995 #81183 üzenetére
Ehh, HP... Itt a 2. posztban írják, hogy miket kell nyomkodnod a jelszó resethez: [link]
Valszeg az elemmel is törlődne, de lehet tovább kell várnod. Meg persze aksi se legyen bent... De a leírásban lévő lépések a gyorsabb út.*81184: ha először Linuxozol, akkor inkább a 20.04 LTS kiadást javaslom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
baritz1995 #81177 üzenetére
Valahol van egy elem az alaplapon, az SSD mellett szokott lenni ezeknél. Azt lehúzod egy fél percre, és resetelődik a bios minden beállítása, beleértve a jelszót is. Hátlapot levéve könnyen hozzáférhető.
Melyik Ubuntu verziót írtad ki?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-Faceless- #81157 üzenetére
Igen, erre szerintem nincs megoldás. Az ilyen office365 köré épült cég az egy fekete lyuk, oda csak az MS dolgaival fogsz tudni érdemben becsatlakozni.
Meg pl. a OneDrive képtelen rendesen kezelni az LO által használt .lock fájlt, mikor hálózatra dolgozol, simán össze tudja omlasztani a progit bezáráskor. Mondjuk olyan 10-ből egy bezárásnál megtörténik az irodában, wines gépen...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-Faceless- #81154 üzenetére
OneDrive: terminálos, háttérben futó megoldás van rá. Nem tudja 100%-ban az összes szolgáltatását annak a reteknek, de működik. https://github.com/abraunegg/onedrivev
Ezen kívül persze vannak fullos GUI-s megoldások, de azok fizetősek.Gaming: még nem került be a kernelbe a Thread Director támogatása, így nem lesz optimális az új Intel cucc. Nem tudni, hogy mikor kerül be. Ettől független persze működik a proci, mondjuk úgy mint Win10 alatt ahol szintén nincs TD, csak ott valszeg már nem is lesz...
nVidia: a drivere olyan, mint a cégnek a hozzáállása a világ dolgaihoz... Linuxon játékra jelenleg jobb egy AMD kártya, a nyílt driverrel. nVidia kártyát meg csak a cég saját driverével érdemes használni.
Office: LibreOffice egy fasza dolog. Próbáld ki, nézd meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fred23 #81147 üzenetére
Na gyorsan lenyomtam neked a tesztet, pedig még egy radeon driver frissítést meg egy b. hosszú frissítés felrakást is végig kellett várnom...
Manjaro KDE - 5.14 kernel, mesa 21.2.4 - 39830 pont
W10 ltsc - 21.10.2 radeon driver - 41694 pontMindössze 4.6%-al produkált lassabb eredményt a kártya Linux alatt. Nálad mi a szitu?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bugizozi #81126 üzenetére
Ezeket találtam a témában, de egyik se túl hasznos:
https://helpcenter.veeam.com/docs/agentforlinux/userguide/installation_process.html?ver=50
https://helpcenter.veeam.com/docs/vac/deployment/silent_install_agent_lin.html?ver=60
Szerintem írjál nekik egy emailt a témában, mert valami hiányzik neki. Ami felmegy az Ubuntura, annak fel kell mennie minden más Ubuntu alapú cuccra is...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linus-ék Linuxos gaming szériát indítottak. [link]
A PoP OS!-t elég hamar kinyírta.
Linus Manjaro KDE-nél kötött ki, Luke haverja meg Mint Cinnamon-on állt neki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #81048 üzenetére
Ahogy közeleg az Steam Deck megjelenése, eléggé rágyúrtak a proton fejlesztésére. Nem ritka, hogy hetente többször is frissül a proton-experimental. Egyébként még azon túl is van élet, a proton-GE, azt egy srác csinálja mindenféle extra patch-el ellátja az aktuális proton experimentalt.
Cyberpunk, ME Legendary, Ditroit - Become human, Humankind, Life is Strange True Colors. Az utóbbi pár hónapban ezekkel toltam proton-experimentalt használva és ezek nem kis indie játékok. Nem mindegyik ment rögtön a kiadása utáni pár napban, de hamar frissítették a protont hozzájuk és azóta mindegyik fasza.
tordaitibi: lehet egy Manjaro újrarakás is megoldotta volna.De legalább KDE-nél maradtál.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #81019 üzenetére
Meg friss kernel és friss vga driverek... Ezekhez pl Mint-en nem lehet csak úgy hozzájutni, pedig jó lenne...
Mire váltottál? Nekem a ChakraOS jött be nagyon még a Manjaro előtt (ami csaknem azonos volt a Manjaro KDE-vel), de az idő közben hibernálódott és nem tudom, hogy még vala kijön-e abból az állapotból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #81012 üzenetére
Az ilyen Xscreensaver-es történet(ek) miatt is hagytam ott a Debian leszármazott disztrókat, ha napi használatú disztróról van szó és nem valami szerver gépről, vagy a havonta egyszer bekapcsolt laptopomról. https://www.jwz.org/blog/2016/04/i-would-like-debian-to-stop-shipping-xscreensaver/
Most legalább eljutottak 2020-as verzióig az Xscreensaverrel...Ezzel szemben nálam Manjaro KDE-n egyből tehetném fel a 6.02-es xscreensavert, minden szívás nélkül a csomagkezelőből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #80948 üzenetére
Az a gond, hogy úgy álltál neki az OpenSuse-nek, hogy nem ismered a dolgok hátterét. Régen sem ment egyből a videó lejátszás rajta, de azért, mert nekik fizetniük kellene a codecek beépítéséért. https://en.opensuse.org/Codecs
Cigam véleményéhez kapcsolódva, azt javaslom, hogy ne erőltesd a disztrókat egymás mellé, főleg ne látatlanban. Helyette tegyél fel egy ingyenes VirtualBox-ot, az alá tedd fel amire kíváncsi vagy aztán csak megtalálod a megfelelőt és akkor nem kell két disztrót vegyítened.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
Valamilyen licenc okai vannak, hogy OpenSuse alatt nem játszott le h264-et. Megoldás itt: https://en.opensuse.org/SDB:Firefox_MP4/H.264_Video_Support
A képernyővédő téma meg érdekes, régen nem volt megoldva, hogy filmnézés alatt ne kapcsoljon be, volt aki erre írt egy egér pointert megmozgató szkriptet. Viszont azt hiszem sosem született rá megoldás, mert a CRT monitorok kihalásával a képernyővédő is szükségtelenné vált.
Helyette van pl. olyan, hogy az asztal háttérképei cserélődnek automatikusan. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #80938 üzenetére
Engedélyezted a SteamPlay (proton) használatát a teljes Steam könyvtáradhoz? Az alapból nem aktív és csak a natív Linuxos játékokat látod.
Azt meg h. miért nem menet, ki lehet nézni, ha terminálból indítod a steamet, ott lesz a kimenetében némi infó. Előfordul, hogy csak fel kell rakni egy-két apróságot és már megy is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Először nem minimalista disztróval próbálnám meg. Pl. XFCE számára a "tearing" jelenség a mai napig probléma (gy.k. mókolni kell vele, ha előjön és meg akarod szüntetni) és ez fontos, ha videót is néznél a gépen.
Inkább a hdd-t cserélném egy akár kínai SSD-re, meg tennék még némi ramot abba a gépbe, jobban megéri mint egy túl minimalista disztróval vacakolni. A 2GB ram úgy is kevés, ha pl. megnyitod a facebookot, mindegy milyen disztró van a gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Éppen most kapta meg az EGL támogatást a Firefox a legújabb verzióban, ezt használja a Wayland is.
Ettől függetlenül X11 alatt már egy ideje megy a videó gyorsítás, de persze érdemes megnézni mindkét lehetőség alatt. Azt hiszem maga a KDE egy kicsit le van még maradva Wayland terén, ha jól láttam a híreket a témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Atya ég, felkarolták egy hibajegyemet a KDE-nél, amit még 2012-ben jegyeztem be...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #80894 üzenetére
A közös /home az úgy működik, ha nem azonosak a felhasználónevek a disztrók alatt. Azonos név mellett összekeverednek a dolgok és innen jöhetnek a furcsaságok, amiket tapasztaltál.
Inkább azt csináld, hogy a közös /home partíciót nevezd ki közös tárhelynek és egyszerű mappaként csatold be mindkét disztró /home mappájába, így a tartalmát mindkét disztrón el fogod érni. - vagyis ne csinálj külön /home partíciót egyik disztrónak se, azt hagyd a gyökérbe települni. Így nézne ki:
MBR
|-Disztro1 "/"
|-Disztro2 "/"
|-Közös tárhely
|-Swap partíció, pár GB."Először feltelepítem a Mintet aztán Opensuset, majd Opensuse alatt futtassak egy sudo update-grub parancsot, ha nem látszana a Mint?" - igen, azt hiszem csak ennyi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
De van, nem is kevés. https://www.makeuseof.com/tag/linux-distro-space/
Szerintem minden gond nélkül megy a Wine virtuális gépen, kapd le az egyiket a linkről ami tetszik és próbáld ki.
-szabi-: Az a külön /boot itt kavar neked. Még sosem csináltam ilyet, pedig mindig volt dualboot a gépemen.
Szerintem annyit kellene csinálnod, hogy felrakod az egyik disztrót egy partícióra, a másikat meg egy másikra. Ekkor az SSD boot partíciójába kerül a grub és azé lesz ott, amelyiket utoljára raktad fel.
Ha nem lenne benne ott az 1. rendszer, akkor csak futtatni kell a 2. alatt egy sudo update-grub parancsot és az beteszi.Viszont közös /home-ot én még nem láttam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ez az indoklás kemény, erről eddig nem olvastam.
Mondjuk mióta Linuxra váltottam, már nem pakolok ki semmit az asztalra, csak 1-2 KDE widgetet maximum. Minden egyebet a home könyvtár alá gyűjtök, így van értelme pl. az automatikusan cserélődő háttérképeknek, meg a transzparens KDE témának amit használok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #80814 üzenetére
Mindenképpen modernebb megoldás az EGL, szóval de. Ha mást nem, kicsit kevésbé terhelt GPU-t, bár annak inkább csak laptopnál van jelentősége.
Gyuri27: tulajdonképpen bármelyik mehet rá, de LXDE-s és XFCE-s disztrókat nézném első körben. Pl. Lubuntu 20.04, Manjaro Xfce vagy Mint Xfce.
cigam: a puppy(k) tényleg gyors, de szerintem beleesik a "ronda" kategóriába.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Firefox 94-es verziója az újabb drivereket használó disztrókon átvált GLX-ről EGL grafikus megjelenítésre, később már ez lesz az alapértelmezett mindenhol, ahogy terjed a 495-ös nVidia driver. [link]
Ez fontos lépés ezekhez:
-wayland kompatibilitás, mert a Wayland is EGL-t használ
-alacsonyabb energia felhasználás a megjelenítéshez
-fontos lépcső az alapértelmezetten bekapcsolt és működő hardveres gyorsításhoz -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest