-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
lev258 #46629 üzenetére
Akkor nem csináltam hülyeséget, hogy abban a hitben vettem ennyi RAM-t, kimaxolva a ThinkPad X200-t, hogy úgyse fogom használni, meg hogy a P8600 CPU mellé úgysem kell ennyi. Használja ez.
Szuper!
Közben rájöttem, hogy a free -m parancsnál is látható a tényleges usage, nem kell matekozni. A -/+ buffer/cache sorban a used fül alatt. Kell egyáltalán nekünk ez a htop?
-
törölt tag
válasz
lev258 #46614 üzenetére
Ezt látom, de akkor hogy megértsem, a htop egy értéket mutat, az pontosan mi is valójában? A sima top-ot nézve viszont így üresjáratban, szintén nem igazán értem. Openbox-t használok és most a used 6GB környékén van, ami képtelenség. A maradék free és buffered értékek nyilván nem mutatják a jelenlegi memória használot. Tudnál vagy tudna valaki egy kis gyorsatalpalóval szolgálni ez ügyben?
Azt szintén nem értem, hogy a swap-ba (ami 2GB) miért nyalt bele a rendszer Openbox mellett egy sima dd paranccsal. Fent ez a fenti screenshot-on még nem volt látható, de később 27MB-t mutatott az used.
-
tonyrulez
őstag
válasz
lev258 #46613 üzenetére
Windows szerint BIOS Mode: Legacy
Partíciós tábla mindkettőn MBR.
BIOS boot beállítások, Samsungon W10, Kingstonon Mint.
Pontosan már nem tudom mit írt ki, sorrendben hiába teszem a Mintet előre, már semmi sem jön fel, rögtön a Win indul.
Köszönöm a segítséget -
tonyrulez
őstag
válasz
lev258 #46605 üzenetére
BIOS-t nem szokásom állítgatni, de frissítve lett, ami után UEFI-t át kellett állítanom legacy-ra hogy egyáltalán a Win10 elinduljon. Volt még egy lehetőség, hogy először UEFI vagy legacy induljon (vagy valami ilyesmi
), ez alapból UEFI-n volt így GRUB helyett fekete képernyő jött fel, beállítottam legacy-ra, így már elindult a GRUB. Ezután egy darabig működött a Mint, majd pár újraindítás után megint grub rescue lett belőle.
-
EmptyParadox
senior tag
válasz
lev258 #46565 üzenetére
Ha simán elindítom, akkor csak a kurzort látom (tudom használni) fekete háttérrel. Terminalt be tudom hozni (bár tele grafikai glitch-csel). Amikor telepítettem, már akkor is ilyen gond volt, de compatibility mode-dal fel tudtam rakni. Gondoltam majd megoldom valahogy miután feltelepítettem. Ha a bootladerrel recovery-ből indítom a rendszert, akkor fix. 800x600-as felbontásban elindul rendesen és elég lassan eldöcörög.
Jól sejtem, hogy Xfce/Mate környezetben is hasonló lesz a helyzet? -
taylor67
csendes tag
válasz
lev258 #46545 üzenetére
Legacyt kikapcsolva sem történt semmi változás.
Ubuntu live alatt sincs egér. Pendrive sem látszik, bár azon NTFS van.lspci parancsra ezt írja:
00:02.0 USB controller: NVIDIA Corporation CK804 USB Controller (rev a2)
00:02.1 USB controller: NVIDIA Corporation CK804 USB Controller (rev a3)lsusb parancsra ezt írja:
unable to initialize libusb: -99fdisk -l parancsra ezt:
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 17577983 17575936 8,4G 83 Linux
/dev/sda2 17580030 120102911 102522882 48,9G 5 Extended
/dev/sda5 17580032 23437311 5857280 2,8G 83 Linux
/dev/sda6 23439360 29726719 6287360 3G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 29728768 30507007 778240 380M 83 Linux
/dev/sda8 30509056 120102911 89593856 42,7G 83 Linux -
Tido
aktív tag
válasz
lev258 #46528 üzenetére
Ezeket gondoltam jónak - belépő kategória, de úgy látom mindegyik tudja amit keresek:
http://www.edigital.hu/amd/msi-hd5450-1gb-ddr3-pcie-videokartya-p263031.html
http://www.edigital.hu/amd/asus-eah5450-sl-hm1gd3-l-v2-amd-1gb-videokartya-p373438.htmlhttp://www.edigital.hu/nvidia/msi-n210-md1gd3h/lp-1gb-ddr3-pci-e-videokartya-p286026.html
ezeket támogatja, melyik márkát érdemes választani, és nvidia vagy amd?
köszönöm előre is
-
GrotESC
aktív tag
válasz
lev258 #46515 üzenetére
Köszönöm a segítséget neked és bob.zxr -nek is.
A kézi beállításnál ezt is meg lehet/kell adni. Úgy tűnik a router saját magát (vagyis az átjárót) adta meg DNS-nek.
Így sem tudom menteni a kapcsolatot. Valami még hiányozhat...Sikerült menteni. Véletlen hozzáadtam egy üres sort is.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
lev258 #46504 üzenetére
érte, és hol tudnám így átírni? valamint nekme az is megfordult az eszemben hogy lehet azért nem jó, mert ugye a hdd a meghajtó helyén volt ezért szerintem onnan nem is lehet bootolni, ebben van valami igazság? esetleg ha kihúznám az ssd-t a gépből akkor látná a hdd-t?
-
Pano
addikt
válasz
lev258 #46351 üzenetére
Értem, köszi
Néha előfordul screen tearing, de főleg böngészőben.
Létrehoztam egy config fájlt:
/etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.confbeleírtam ezt:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionNem segített. Szerencsére ritkán fordul elő.
-
válasz
lev258 #46261 üzenetére
Na most ott tartok, hogy újra megcsináltam azt az indítófájlt.
Így néz most ki:#bin/bash
#Make screen resolution change
xrandr --newmode "1440x900_60.00" 106.50 1440 1528 1672 1904 900 903 909 934
-hsync +vsync
xrandr --addmode DVI-0 1440x900_60.00
xrand -s 1440x900
#ENDés ezzel újraindítás után felnyomta a helyes felbontást!
Akkor ezt az indítópulthoz kell adni? -
válasz
lev258 #46257 üzenetére
Az indítófájl az gyakorlatilag minden bekapcsoláskor állítaná a felbontást? CPT.Pirk módszere meg véglegesen beállítaná nem? Persze lehet, hülyeséget beszélek. Csináljuk azt amit jobbnak vélsz.
Tőlem aztán kérdezheted melyiket akarom, én csak annyit tudok, hogy bekapcsoláskor ezt a felbontást szeretném minden külön buhera nélkül. -
-
válasz
lev258 #46249 üzenetére
Ez nem igaz.... komolyan tuti ugyanazt írom és mindig más az eredmény.
El akartam menteni neked a terminálos képernyőképet de nem jutottam el odáig.
A második parancsra ezt kapom:
X Error of failed request: BadName (named color or font does not exist)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 16 (RRCreateMode)
Serial number of failed request: 39
Current serial number in output stream: 39Tuti nem hibáztam,
xrandr --newmode ide pedig bemásoltam az első parancs eredményét Modeline nélkül idézőjellel
erre kaptam ezt a hibaüzit. talán azért mert most megvan a felbontás? -
-
-
válasz
lev258 #46241 üzenetére
Áh feladom.....
Megint végig akartam csinálni a cvt 1440 900 60 kezdetű cuccost, erre mikor a végére érek és kéri a jelszavamat akkor NEM TUDOK SEMMIT BEÍRNI A TERMINÁLBA!Mint ha kihúztam volna a billentyűzetet. Kétszer próbáltam, ugyanaz az eredmény. Előtte és ha bezárom a terminált természetesen tökéletes a billentyűzet!
-
válasz
lev258 #46233 üzenetére
Szerintem elcsesztem....
Már a terminálos felbontást se csinálja végig....
a második parancsra ez a hibaüzi:
xrandr --newmode "1440x900_60.00" 106.50 1440 1528 1672 1904 900 903 909 934 -hsync +vsync
X Error of failed request: BadName (named color or font does not exist)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 16 (RRCreateMode)
Serial number of failed request: 39
Current serial number in output stream: 39 -
válasz
lev258 #46227 üzenetére
Így sem működik.
Tudom fing vagyok a linux szélben de ha ez valamiféle "elmentése" lenne a beállításnak akkor nem kéne a fenti terminálparancsokat lefuttatni, (tehát beállítani az 1440x900 at) mielőtt ezt a fájlt futtatom?
Újraindítás után a képernyő beállításoknál sem szerepel a felbontás. -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
lev258 #46200 üzenetére
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 8192 x 8192
DisplayPort-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 connected primary 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
1024x768 60.0*
800x600 60.3 56.2
848x480 60.0
640x480 59.9 -
-
válasz
lev258 #46160 üzenetére
Az oké, hogy meg kell ismernem a rendszert de látod, most is egy olyan problémába szaladtam bele amit több verzióval a nyilván szakértő fórumtársak megoldásai sem orvosoltak. Mindjárt bemásolom, hogy mit ír terminálban az adott parancsra.
A linkelt video első parancsának helyes begépelése után ez a hibaüzi jön ki.
'Ez a PPA t\xc3\xa1rol\xc3\xb3 nem t\xc3\xa1mogatja a k\xc3\xb6vetkez\xc5\x91t: trusty'
Nem adható hozzá a PPA tároló: „'Ez a PPA t\xc3\xa1rol\xc3\xb3 nem t\xc3\xa1mogatja a k\xc3\xb6vetkez\xc5\x91t: trusty'”. -
válasz
lev258 #46158 üzenetére
Miért is nem magyarítottam?
Egyébként az a baj, hogy úgy adtok tanácsot (egyébként nagyon köszönöm a segítőkészségeteket) mint ha én pl. egy terminálban tudnám mit miért írok be.....
Amit linkeltél ott már az első sornál hibaüzit kapok. Nyilván néhány helyen a gépemnek/rendszeremnek megfelelő sajátosságokat kéne írni de ezekről fingom sincs! -
válasz
lev258 #46156 üzenetére
Négy lehetőség van.
Brasero: ennek kéne CD vagy DVD.
Disk Image Writer és Disk Image Mounter: ezekre nem reagál semmit
Archive Manager: Ez üres mappát lát, szóval semmit.Az unetbootinbin re azt írja, hogy ismeretlen fájltípus. Alatta van egy gomb, hogy "végrehajthatónak jelölés és futtatás" ezt próbáljam?
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #46103 üzenetére
"Miért, olyan helyeken barangolsz?"
Ezt kellett volna már rég elfelejteni, főleg egy szakmai portálon.
Senki nem emlékzsik ilyenekre, mint pl. amikor a yahoo oldalát feltörték és kártevőket helyeztek el az oldalon? Vagy ilyenkor isteni látomásra nem kellene megnyitni a yahoo.com oldalt? Egy példa a sok közül.
-
-
válasz
lev258 #46105 üzenetére
Ez iszonyat komplikált.
Eleve szoftverkezelőben ha beírom, hogy commander akkor kidob vagy öt fájlt csak a double commanderhez. Fingom nincs mi kell, mi nem.
A kellékek között továbbra SINCS semmiféle commander.......
Tudom, hogy analfabéta vagyok de ehhez képest a windows 10-et egy mongolidióta is könnyedén beállítja. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #46103 üzenetére
Pont nem így működik a dolog, nem kell ahhoz semmi "olyan" helyen barangolni... az egyik fórumtársnál Windows alatt vsz a régi flash miatt volt gond és csak egy FB & YT volt megnyitva a Firefoxban [link]. Ezeket meg kb. majdnem mindenki használja.
Olvastam korábban a cikket, hogy Linux alatt megszűnt az önálló flash továbbfejlesztése. Az újabb hírek kapcsán valóban meg fog szűnni az FF-ben is az NPAPI, de 2016 végét írnak. Most meg még csak május van.Ha foltozzák rendesen a 11.2-t, nekem az is ok, de ha nagyon rizikós, akkor nyilván más megoldás után kell nézni. Csak ezért kérdeztem.
-
-
-
válasz
lev258 #46064 üzenetére
A kiegészítőknél csak két angol verzió volt fent és a firefox oldaláról szedtem le egy magyar nyelvi packot. be is tette az angol mellé, de azt írta, hogy nem jó ehez a verzióhoz. Most mégis az az aktív és tuti a böngésző!
Egyenlőre ebben a linuxban több a szerencsém mint a tudásom de jóóóó! -
válasz
lev258 #46062 üzenetére
Letöltöttem a magyar nyelvi packot de azt írja ezzel a verzióval nem oké......
Amúgy ezt majd megoldom. Egyenlőre minden más oké, ráadásul a firefox a windowsos könyvjelzőimet is szinkronizálta.Hoppá most veszem csak észre, hogy a legutóbbi bűvészkedésem óta újraindított rendszerben már magyar a firefox is.
-
subset
senior tag
válasz
lev258 #46014 üzenetére
Sajnálom őket, de úgy tűnik, mintha ráérősen haladna dolog az amd részéről - nyilván nagy munka.
November elején mikor belekerült egy kártya a gépembe (hosszú idő után), akkor lepődtem meg, hogy az emlékeimben lévő gyári driver támogatás sehol sincs ma egy modern linoxon.
És ma sincs, a play on linux és steam os "idején" . Na mindegy, de ez nekem furcsa, főleg a nehéz helyzetüket nézve -
subset
senior tag
válasz
lev258 #46012 üzenetére
Azt hiszem az fglrx azért "szűnt" meg mert nehéz volt emészteni a zárt, bináris alapú drivert - de nem biztos.
Már most 1 évvel vannak lemaradva, és a közeljövőben (év vége felé ha jól emlékszem) is csak a legújabb gpu-kat fogja támogatni a hybrid driverük.
Jól működik az open driver is, de azért nem ugyanaz mint a gyári volt....
Akkor majd vehetünk új gpu-t is -
bear_
aktív tag
válasz
lev258 #45993 üzenetére
A wikipedia szerint a 14.04-en alapszik mindegyik. A 16.04-en alapuló "0.4" pár hét múlva várható.
Nem játszani akarok, arra ott a windows. A munkahelyemen kaptunk egy linuxos gépet, azért használom, hogy legyen valamennyi gyakorlatom benne, és hozzá tudjak nyúlni ha van valami...
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #45970 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztési időből, így már nem tudtam befejezni a választ. Közben nekem is beugrott, hogy egyes SIS GPU-kat nagyon nem szeretnek az ubuntu-k, és csak a VESA kikényszerítése oldja meg a gondot. Tudtommal ez az egy megoldás van rá, amit utólag kell elvégezni telepítés után.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #45812 üzenetére
A hibaüzenet:
The system is runnig in low graphics mode
Your screen, graphics card, and input device settings could not be detected correctly. You will need to configure these yourself.
Itt az xserver log erre vonatkozó tartalma:
Radeon(0): Output VGA-0: Strange aspect ratio (1/257), consider adding a quirk.
Radeon(0): EDID vendor "KTA", prod id 5
Radeon(0): DDCModeFromDetailedTiming: Ingoring tiny 1x1 mode(#45814) God Vazzeg
Általában 2 hónap telik el az Ubuntu és a Mint kiadása között.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gyermek PC játékok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest