- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Milyen egeret válasszak?
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Steam Deck
- Házimozi haladó szinten
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #88191 üzenetére
Megnéztem a videóját, ez az arc egyszerűen lusta. A notepadban még helyesen van leírva mit kéne csinálnia, ott használ sudo-t, ahol szükség van emelt jogokra. Ez helyett ő belép root-ként és mindent úgy csinál, mert csak.
Aztán root-os sftp elérés helyett az ilyen config fájlok szerkesztésének az lenne a kulturált módja, hogy belép userként ssh-val, és onnan dolgozik.
Technikailag egy belső hálón az is működik amit ő csinál, de attól még az a módszer kerülendő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #88176 üzenetére
Igen, a free -h által írt számokat néztem.
A Fedora-t megpróbáltam bevenni, de én elakadtam a telepítőben a partíció megadásánál, akármit nyomtam nem tudtam rávenni, hogy töröljön mindent és tegye fel magát. Mondjuk sosem használtam, a Workstation iso-t szedtem le, lehet félrenyúltam.
Ubuntu kissé lecsúszott manapság, de beleférhet. Meg szerintem egy ZorinOS is elfér még.
arcoskönyv: nem tudom, sosem használtam BSD-t, nem ismerem őket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #88170 üzenetére
Igen, ilyet tervezek. Pl. Cyberpunkot már néztem korábban, az hibahatáron belül mozog Linux-Windows között. A Shadow of Tomb raider úgy emlékszem jobban futott Linux alatt, de az ha minden igaz natív port, azt majd letesztelem. Meg még átnézem a kb. 150+ játékos Steam könyvtáram, hogy miben van értelmes benchmark és multiplatform.
Mondjuk a Cyberpunk benchmarkja is picit csalóka, mert sosem pont ugyanaz zajlik le, csak majdnem így kell pár kör, meg átlagolás.
Disztrók között viszont érdemi eltérésre nem számítok, annyira kevés erőforrást használnak önmagukban.
Rowon: ezzel szkeptikus vagyok. Kifejezetten asztali disztrókra gondoltam, a Debian meg azért nem feltétlen az a régi csomagjaival és a driveres problémákkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #88164 üzenetére
Azt én is. A korábbi tapasztalatok alapján ha címlapost írsz logoutra, akkor az elkészülte után csak hetekkel később teszik ki, mert beütemezik őket...
Amúgy még téma ötletek is jöhetnek. Linuxozásom története, gpu driver kérdések, miért hagytam el a Windowst, mit kér egy Linux disztró, eddig ezek kerültek elő, a tőlem megszokott túlzott őszinte és szarkasztikus módon.
Mindenféle egyébről is tervezek írni, mint pl. a gamingről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van ott is, de alapból nincs jelszava, így be sem tudsz jelentkezni távolról root-ként, ennek biztonsági megfontolásai vannak. Az úgymond helyes megoldás az, hogy csak user-ek jelentkezhetnek be távolról, akiknél szépen meg lehet adni, hogy kinek mihez legyen hozzáférése.
hunaqua: ezt a részét passzolom, se oscam-ot, se WinSCP-t nem használtam eddig még. Az előbbiről még csak nem is hallottam eddig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hunaqua #88115 üzenetére
Debianból egyféle telepítő van, amivel aztán azt csinálsz, amit akarsz. Lehet gui nélkül, meg gui-val is telepíteni, meg egyebeket is tudsz ki-be kapcsolni a telepítés során.
Viszont olyat ne csinálj Ubuntun, hogy root root... Alapból nincs jelszava a root felhasználónak és ne is állíts be neki [link] . A felhasználód mindent is tud csinálni a sudo használatával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jól gondolom, hogy Linux alól továbbra sem lehet ntfs partíciót töredezettség mentesíteni?
Van egy 4TB-os külső hdd-m ami ntfs-es kompatibilitási okokból és ma Wines gépre dugva 10% töredezettséget mutatott... Viszont több mint 3TB adat van rajta és már 8 órája megy a töredezettségmentesítés, de még nem látni a végét...
Azt a megoldást ismerem, hogy másoljam le róla a dolgokat, formattáljam le, majd másoljak vissza mindent, csak hát nem kivitelezhető ennyi adatnál. Jobb híján éjszakára hagyom menni a defragot Win alatt.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #88048 üzenetére
Oké megoldották, de érted... Most nálad fagy a KDE miatt a Debian, én meg KDE-s disztrókat használok már évek óta, de még egyik se fagyott.
Na meg a régi mesa volt a böngésző probléma forrása anno... A mesa mindig is régi lesz a Debian alatt, mostani is csaknem 2 éves, a kernel szintén. Oké, lehet ezeket kézzel frissíteni újabb hardver miatt vagy mert pl. szeretnél játszani is a gépen, de akkor meg eleve foghatnánk olyan disztrót, ahol ezzel nincs gond.
Ezért mondom, hogy bármelyik másik népszerű disztró jobb választás otthoni gépre, mint egy Debian. - és otthoni gép alatt nem azt értem, amiről sysadminok lépnek be a szerverereikre dolgozni HO-ban, hanem amivel böngészel, játszol, kikapcsolódsz, stb.
natë: Arch (és bármi) alatt is használhatsz korábbi kernelt, pl. az 5.15 LTS-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #88042 üzenetére
Sajnos nem... Egyszerűen a filozófiájuk nem fér össze a gyorsan változó IT világgal, nem tudják / akarják követni a változásokat.
Ott volt pl. az eset 2021-ben mikor már a Debianban akkor bent lévő Firefox ESR verziónak is már lejárt a támogatása, de nem lehetett a következő ESR-re frissíteni, mert ahhoz meg újabb mesa kellett volna... https://www.phoronix.com/news/Web-Browser-Packages-Debian
Sajnos az ilyen dolgok miatt gyakorlatilag minden más népszerű disztró jobb választás otthoni gépre, mint a Debian.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zolka95 #88038 üzenetére
A tovább tesztelik dologban nem vagyok biztos a korábbi tapasztalataim alapján. Ezekben az években nem a Debian-t javasolnám otthonra asztali disztrónak...
#88040: amikor Debian verzió freez van és készülnek a kiadásra, akkor fogják az akkor elérhető stabil program verzióját és utána annál maradnak, hosszú ideig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha a swapinnes értéke alacsony, akkor azt fogod látni, hogy a swap file / partíció szinte mindig üres, alig lesz benne valami. free -h paranccsal figyeld.
És hát 32GB ram mellett nincs értelme a default, azt hiszem 60% swapinnesnek, mert azért van a ram, hogy használjuk.
Most épp a 16GB ramos 2. gépem megy pár órája, az összes ram fogyasztása 3GB, a swap teljesen üres.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ennek így nem sok jelentősége van. Csak maga a GUI alig csinál valamit, azt is a GPU-n keresztül. Az asztali környezetnek inkább csak a használt ram mennyiségére van kihatása.
Ha ki akarsz próbálni valami light de még kényelmesen használható cuccot, akkor pl. Lubuntu 22.04 LTS-t nézd meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor most éppen suspend a neve. Mindegy.
Átírtad a kernel paramétert a grub-ban, frissítetted a grubot, rebootoltál és utána is fagy alvásból visszatérve?
De egyébként komolyan, friss bios fent van? Céges laptopokkal jártunk úgy, hogy muszáj volt bioszt frissíteni rajtuk, mert egyszer csak fagyott velük a W10,pedig korábban nem, és benne is volt a biosz changelogjában, hogy ezt kijavították...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #87778 üzenetére
Jah, ez így nem jó.
Amúgy jah, de én anno frogattam már mesa-t forrásból régen, nem volt egy gyors dolog. Itt meg folyton újra és újra le kéne fordítani... Egyébként más okom is volt a disztró váltásra és mint utóbb kiderült, ez mellékesen megoldotta a Navi10-es GPU driver összeomlás problémát, amit már hónapok óta nyomoztam.Kovbob: inkább a haladó topicban próbáld meg. Én annyit tudok erről, hogy a 32 bites UEFI az nem barájta a Linuxnak.
tordaitibi: jó kérdés, kicsit keresgélve a témában igazából továbbra sem világos, hogy mi van. Elengedtem...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Teljesen mindegy, mert ha nyitsz egy böngészőt akkor az bezabálja a ramot.
De pont megnéztem ezeket, az év elején ezt mértem:
Win 10 2021 LTSC
44GB telepítve, 3.3GB ram fogyasztás indítás után.Mint Cinnamon 21.1 (ez nem friss telepítés, 20-ként telepítettem de érdemben sosem használtam, csak backup volt szóval kvázi új)
19GB telepítve, 990MB ram használat indítás után.EndeavourOS KDE
8.3GB telepítve, 1.1GB ram használat indítás után.Valamit tudott a Manjaro KDE, mert azzal még alacsonyabb ram használatot láttam indítás után. De mint mondtam, az tartott addig, amíg el nem indult a böngésző.
Viszont ott van a Lubuntu, a 20.04 LTS-es SVN szerver gépem több nap működés után sem használ összesen 500MB ramot...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ég és föld. Gnome-on ha valamit akarsz állítani, akkor gnome-tweak-tools meg hasonlók kellenek... Ha neked pont úgy jó ahogy van, akkor király a Gnome.
KDE-n meg ezernyi lehetőséged van, meg még egy rakás amiről az sem tud, aki évek óta KDE-t használ.
Eddig egyetlen Gnome-os disztróra mondtam, hogy ez még használható is lenne, az a PopOS! volt. De ettől függetlenül számomra az egész Gnome elrendezése és kialakítása természetellenes. Mondjuk ez megszokás kérdése...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kicsit outdated, de igen. Pl. ha SSD-n van a rendszer, akkor a /tmp ramba helyezése nem igazán fog semmit sem gyorsítani.
Inkább ezt nézd meg: https://gitlab.com/cscs/maxperfwiz -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
How Linux User Celebrates New Year - [link]
Tegnap találtam rá, aranyos kis videó.A hó a képernyőre: xsnow
A karácsonyfa a terminálba:git clone https://github.com/sergiolepore/ChristBASHTree
vagy közvetlenül:
curl https://raw.githubusercontent.com/sergiolepore/ChristBASHTree/master/tree-EN.sh | bash
BoB: Jó lesz az jövőre is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, az nVidia nyílt drivere nem sok mindenre jó, ott feltétlen fel kell rakni a gyárit. Az AMD-nél meg annyira jó a nyílt driver, hogy nem igen van okod felrakni a gyárit.
Ez azóta van így, mióta az AMD összeszedte magát és alaposan belerakta a munkát a kernelbe az "amdgpu" driverrel. Régebben fordítva volt, akkor az AMD kártyákkal volt szívás Linuxot használni.
*87424 - a Sapphire Pulse 5600XT fan stop-os. Az idő nagy részében nem is mennek a ventik.
Ugyanakkor játék alatt se nagyon van hangja, ezt a kártyát jól kitalálta a cég. Nem úgy mint a black edition verzióját ami kiszáll a gépből... 1440P-re használom, álltalában elég erős. Cyberpunk alá mondjuk lehetne egy picit erősebb, de így is elégedett vagyok.
Warton: javaslom a xanax rendszeres szedését, illetve vannak szakemberek is akik segítenek feldolgozni az új kernel okozta pánikot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #87414 üzenetére
Nem szólt neked, "új kernel elérhető, kérlek frissíts"? A jobb alsó sarokban szokta írni. Menj be a "kernel" menübe és ott tedd fel a 6.1-et.
Horvi:
Rowon: én azon röhögtem, hogy ugyanaz a cég csinálja a leghalkabb 5600XT-t, a Sapphire a Pulse-t, meg a leghangosabbat, utóbbi a "black edition" mert az úgy logikus... Véletlenül vettem egy olyat is mert összekevertem, másnap már eladtam. Annyira hangos kártyám még nem volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Meg kellene vizsgálni!
Most sikerült megtalálnom a stock értékeket Rowon kártyájához, ott csak a P0 értéke alacsonyabb a kelleténél, neki terhelés alatt nem lesz gondja. Mondjuk így sem jó, ezt most jelzem a freedesktop-on.
Nagyon érdekelne, hogy mi a helyzet a 6xxx-es szérián, kellene egy képernyőkép erről az ablakról windows alól: https://youtu.be/jfjSTROkBKs?t=162
És kellene ennek a parancsnak a kimenete Linux alól:cat /sys/class/drm/card0/device/pp_od_clk_voltage
Miután ezzel a paraméterrel indítottad a kernelt: (grub config fájlba)GRUB_CMDLINE_LINUX="amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az a Ford Fairlane idézet fasza
Még Win alatt használtam az overdrive-ot, de sosem volt összeomlásom vele. Viszont alulfeszelés helyett egy egyszerű megoldás a power limit csúszka visszahúzása. Ezt akár most is meg tudod csinálni a CoreCtrl progival. Ráadásul a következő bootnál csak az után lesz aktív ez a beállítás, ha a beírtad a jelszavadt a felugró ablakba, így még elrontani sem lehet vele semmit.
Ugye a te kártyád a Sapphire RX 5700XT Nitro+ verzió? [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ohh, köszönöm!
Nálam ez (csak a fontos részt kiemelve) alapból ilyen:OD_SCLK:
0: 800Mhz
1: 1780Mhz
OD_MCLK:
1: 875MHz
OD_VDDC_CURVE:
0: 800MHz 708mV
1: 1290MHz 744mV
2: 1780MHz 951mV
Miközben ilyennek kellene lennie, ezt a CoreCtrl-el rakom helyre induláskor:OD_SCLK:
0: 800Mhz
1: 1780Mhz
OD_MCLK:
1: 875MHz
OD_VDDC_CURVE:
0: 800MHz 800mV
1: 1290MHz 800mV
2: 1781MHz 995mV
Ez a pici különbség nálam épp elég ahhoz, hogy instabil legyen a hardver, de ne legyen nyilvánvaló, hogy mi a gond. És ebből voltak olyan hibák, hogy egyszer pár perc után meghalt a vga driver, egyszer meg 3 óra játék is ment neki ugyanazzal... Ezt több mint egy évig nyomoztam, hogy mi a franc van, míg végül a Windowsos driver alatt kiszúrtam, hogy basszus, nem ugyanazokat a feszültségeket kapja a kártya Linux alatt...Próbáltam keresni stock értékeket a te kártyádra, de minden egyes videóban már módosított értékeket látok... Viszont mindegyikben közös, hogy 800MHz-es beállításhoz 750mV tartozik, nem 718... Szóval valószinüleg az sem jó.
Kéne egy Windows, hogy megtudjuk minek kellene lennie és akkor ezt is tudnám csatolni a hibabejelentéshez... Nem tudom neked van-e a gépen, keresek valakit a kapcsolódó topciban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem hajt semmit túl, ez csak engedélyezi a túlhajtást. Mint mikor először mész be az overdrive fülre a Windowsos driverben és meg kell nyomnod az "ok"-ot, de attól még semmi nem változik.
A grub menüben e betüvel tudod a kernel indítási paramétereihez beírni. Amit így beírsz, az csak egy indításig lesz ott. Viszont szerintem egyszerűbb frissíteni a grub config fájlt ennek a mintájára:
cat /etc/default/grub
# GRUB boot loader configuration
GRUB_DEFAULT='0'
GRUB_TIMEOUT='5'
GRUB_DISTRIBUTOR='EndeavourOS'
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT='nowatchdog nvme_load=YES loglevel=3'
GRUB_CMDLINE_LINUX="amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff"
és csak nyomni egy grub frissítést. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez jó. Az ott csak kiírási hiba volt...
Uhh viszont, meg tudnál tenni nekem valamit? Le kellene ellenőriznem, hogy a te GPU-d milyen feszültség szinteken működik, hogy azt is érinti-e a kernel általi alulfeszeléses hiba, ami az 5600XT-ket igen és instabilitást okoz.
Ehhez be kellene kapcsolni a GPU túlhajtás lehetőségét egy kernel paraméterrel és utána futtatni egy cat-os kiolvasást. Addig nem lehet kiolvasni, amíg a kernel paraméter nem aktív.Annyit kellene csinálnod, hogy a kernelt ezzel a paraméterrel indítod (beírhatod kézzel bootoláskor, vagy beteheted a grub konfigjába):
amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff
Aztán futtatod ezt a parancsot:
cat /sys/class/drm/card0/device/pp_od_clk_voltage
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze, sőt a FurMark is van Linuxra, része a gputest csomagnak (abból egyik opció a furmark).
De vannak komolyabb dolgok is, mint pl az Unigine Superposition, a Phoronix Test Suite. https://www.maketecheasier.com/stress-test-graphics-card-linux/
Petya XT: passz, ilyennel nincs tapasztalatom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #87355 üzenetére
És mit írt az fsck? Voltak hibák?
Amúgy csodát nem tud tenni, ha valami nagyon megsérül, azt nem hozza vissza a halálból az fsck. Nem tudni mi történt nálad, de ezen a ponton lehet, hogy újra kellene rakni.
Illetve még megpróbálhatod, hogy Mint alól belépsz chroot-tal a Manjaro-ba, ott pedig pacman-nel minden csomagot újrarakatsz, elvileg így:
pacman -Qqn | pacman -S -
A chroot-os belépés mikéntjét pedig megtalálod az összefoglalóban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #87353 üzenetére
Minten terminálban először keresd meg a Manjaro partícióját, a
sudo fdisk -l
parancs kilistázza őket. Aztán ha ez megvan, akkor csak át kell adni az fsck-nak a partíciót:sudo fsck -y /dev/sdxY
Itt az y kapcsoló engedélyezi az automatikus javítást, a /dev/sdxY meg az, amit az előző parancs kimenetéből kinéztél. Ha modernebb ssd-ről van szó, akkor /dev/nvme valami lesz, nem /dev/sdxY.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kedvezményes malactáp akciókról érdeklődni a tápos topicban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #87320 üzenetére
de én csak egy villmérnök vagyok, még csak nem is egy informatikus.
Így rövidítésről nem tudom mi a DC. OneDrive-unk az viszont van, na attól a hajamat tépem.tordaitibi: őszintén nem tudom ez hogyan lehetséges. Mi ráadásul minden user progit külön partícióra raktunk, mégis kihízták a 64-et...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #87307 üzenetére
30.5GB? Azt hogy? A 2017-es telepítésű céges gépeinken mindegyiken meg kellett növelni a 64GB rendszer partíciót, mert kinőtték, elfogyott a hely még kikapcsolt hibernálás mellett is. W10 prof x64.
Amúgy igen, a RAM meg azért van, hogy használja a gép. Pl. az 1GB körüli KDE-s ram használat fasza, de nyitok egy böngészőt és már van 8GB használva. Ha itt elindítok egy Cities Skylines játékot, akkor meg kell swap fájl is, mert kifutok a 16GB rendszer ramból.
Viszont amit androidra írtál, azt még nem tapasztaltam. Régen se, egyszerűen csak belassultak a dolgok...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, elsőre nem javasolnám kezdőnek. Viszont:
https://www.techradar.com/best/best-arch-based-linux-distros
https://itsfoss.com/arch-based-linux-distros/
https://www.tecmint.com/arch-based-linux-distributions/gy.k. minden ilyen cikkben a Manjaro-t hozzák ki arra a célra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új év, új OS telepítések.
Azonos feltételek mellett itt van 3 OS tárhely és ram fogyasztása. Azonos feltételek alatt azt értem, hogy legyen Firefox, Libreoffice és Steam telepítve.
Win 10 2021 LTSC
44GB telepítve, 3.3GB ram fogyasztás indítás után.Mint Cinnamon 21.1 (ez nem friss telepítés, 20-ként telepítettem de érdemben sosem használtam, csak backup volt szóval kvázi új)
19GB telepítve, 990MB ram használat indítás után.EndeavourOS KDE
8.3GB telepítve, 1.1GB ram használat indítás után.Ez utóbbira cseréltem le a Manjaro-t. Az okát nem tudom, de mindkét Manjaro telepítésem meghízott 40GB fölé, így amúgy is érett már a teljes gyalu. Most ez a kodek kiiktatás dolog megadta a végső lökést.
Az Endeavour piszok gyors. Alapból kapsz ZEN kernelt ha kérsz, de egyébként terminál centrikus, vagyis pl. fel sem voltak telepítve a va-api használatához kellő csomagok alapból. Eddig szimpi, meglátjuk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #87266 üzenetére
Én most a Manjaro utódját keresem... Mivel német cég akik terméket is adnak el, így most ők is kivágták a mesa-ból a teljes x264/x265 kodek készletet, nehogy a jövőben valaki beperelje őket a licenc használata miatt... Miután már a jó ég tudja hány éve részei ezek a kodekek a mesa-nak és sosem érdekelt senkit... Mindeközben még az ilyesmire nagyon érzékeny Debian sem szedte ki a mesa-ból ezeket.
More Linux Distros Break H264 GPU Acceleration
Röviden összefoglalva, hogyha nincs legalább 5000-es sorozatú AMD kártyád (Navi), akkor AMD-n szinte semmilyen hardveres gyorsítást nem kapsz azokban a disztrókban, amik meglépték ezt a váltást. Márpedig például csaknem minden letöltött film x264 vagy x265 kódolású...
Lehet, hogy eljön nálam az Arch-ra váltás pillanata.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #87262 üzenetére
Nem csak h. nem volt gyors a netinstall, jellemzően előjött pl. a driver hiánya probléma a net elérésénél. Ugyan be lehetett neki kézzel adni drivert, de kb. annyira volt jó megoldás, mint anno az XP-n a sata driverek betallózása... Szóval egy idő után már biztosra mész Debiannal és csak a non-free telepítőt fogod, ami működik offline.
Aztán végiggondolod, hogy a csomagok régiek, ha van benne bug akkor az sokára kerül javításra meg hasonlók és nézel inkább másik disztrót.
ubeygon2: tedd el a linket: https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lassan 2 éve használom, ráadásul a testing ágon mert nem tudok várni
, de még össze nem omlott soha. Ráadásul 2 gépen is használom párhuzamosan.
Olyan viszont volt párszor, hogy rövidebb-hosszabb ideig nem tudtam frissíteni, mert lejárt az egyik-másik ssl tanúsítványuk. A rossz nyelvek szerint ez nem jelent jót...
Viszont most gondolkodok a váltáson, talán tiszta Arch-ra. Mivel a Manjaro az egy német cég terméke, így ők is beálltak abba a sorba, ami kivette a mesa-ból az X264 és X265 kodekeketet, így nekem AMD hardver mellett ezeknek megszűnt a hardveres gyorsítása. Agyrém, főleg mert annyi éven át ez senkit nem zavart, de most ez van...
*fájlrendszer ellenőrzés szerint minden rendben van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mindkettő egyformán könnyen kezelhető. De a Manjaro rolling volta miatt gyakrabban frissül (amit neked is követned kell) és ugyanakkor néha igényel felhasználói beavatkozást, amihez nem árt tudni angolul.
A Mintnél minden lassabban történik és régebbi csomagokkal, de cserébe ott nem lesz ilyen amit írtam. Viszont Mint-ből akkor már inkább a Cinnamon felületet javaslom, szerintem könnyebben kezelhető, barátságosabb dolog mint az xfce.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Lutris az saját wine környezetet (prefix) hoz létre, bár tudja használni a rendszer saját wine-jét is. De alapból a lutris-7... van neki beállítva, gondolom emiatt lett egy második .wine könyvtárad.
Az eredeti wine alatti telepítéstől úgy tudsz biztosan megszabadulni, ha nyitsz egy winetricks-et, és ott a select default wine prefix alatt a Delete all... -t futtatod. Az mindent töröl a home könyvtárad alatti wine mappából. Beleértve még a mono csomagot is, amit legközelebb újra fel fog rakni, ha a rendszerben lévő wine-val szeretnél valamit elindítani.
*mondjuk ugyanez történik, ha egyszerűen csak törlöd a .wine mappa tartalmát a home könyvtáradból.Egyébként, én wine-ból már évek óta a staging verziót használom. Az jellemzően 100..200 patchel előrébb jár a normál wine-nál. A lutris-os wine is előrébb tart a sima wine-nál.
csixy: gamerek egyesüljetek!
gregory91: a mivel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Hosssszu #87188 üzenetére
Nincs, illetve van, de nem úgy ahogy gondolod. Ez úgy működik Linux téren, hogy kiírsz pl. egy Linux Mint-et penre, akkor rögtön be is tudsz bootolni róla ahol mindent elérsz, ami benne van az oprendszerben sőt még telepíteni is tudsz rá ami kell. Azt hiszem a Windows oldalórál a Windowst to go hasonlít erre, de azt nem igen használják az emberek.
Ezen kívül vannak célirányos live iso-k, mint pl. a gparted live vagy a clonezilla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- OpenWRT topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Revolut
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Milyen egeret válasszak?
- iPhone topik
- Villanyszerelés
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest