-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Az a terminálos dolog a dd. Igen azzal mellé lehet nyúlni, ha nem jól paraméterezed.
A legegyszerűbb, ha annak az 1 ISO-nak amit ki akarsz írni. Annak csinálsz 1 könyvtárat, bele teszed és csak az van benne.
Ott abban a könyvtárban nyitsz egy terminált.sudo fdisk -l
paranccsal megkeresed a pendrájvod.
Az lesz a példa alapján azsdx
. X helyére ami nálad aktuális (sda,sdb,sdc, stb....)
Ez lesz a dd parancs:sudo dd if=kiírandó ISO of=/dev/sdx bs=4M status=progress && sync
Kiírandó ISO-nál az ISO kezdő nagy vagy kis betű beírása után nyomsz egy TAB-ot és kiegészül az ISO neve.
Akkor lesz kész a pendrájvod amikor visszakapod a promptodat. Addig semmiképp se húzd ki a pendrájvot! -
törölt tag
Ma 29 éves a Linux kernel.
Egy Thank You, egy kupica, egy pohár Linus Torvalds-nak kijár. -
törölt tag
-
-
törölt tag
válasz
#68216320 #74402 üzenetére
Ez szerintem felesleges. Minden disztró futtatja heti rendszerességgel (Debian család) systemd service-ből (ha nincs inaktiválva, default aktív). Az Arch alapúak meg online, minden mountolt partíción.
Systemd-s rendszereken nem is a cron intézi.
MX Linuxon viszont igen, de ott is default be van állítva a cron.weekly-ben. -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74390 üzenetére
Megjelenítő pontos típusa? (nem terminál kimenet, hanem gyártói link)
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74371 üzenetére
Milyen HDMI kimenet van a lapodon, mit tud a kijelző?
Nem innen ered a bibi?
[link]
"Legfeljebb három kijelző csatlakoztatható DP / eDP vagy HDMI-n keresztül (4K valószínűleg csak 30 Hz frekvencián a HDMI 1.4-en keresztül)." -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74371 üzenetére
Van egy elsődleges 4K-s megjelenítőd és egy passzív hűtésű "kis" dobozod a J-s procival?
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74368 üzenetére
Most néztem vissza nyitó posztig. Szóval az a probléma, hogy 4K felbontásban nem mennek a Live és telepített rendszerek a HD500-as Apollo Lake/J3455 procival?
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74366 üzenetére
AUR-ban van, egész friss.
[link]
Egy AUR helper-el könnyen felrakhatod (yay, trizen, ......) -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74363 üzenetére
Azért lehet némi diff. az 5.4-es és 5.8-as kernel között (Arch-on ez megy most). Debian alapú progik, ez új nekem.
-
törölt tag
válasz
cprogrammer #74205 üzenetére
Valamit nagyon félre érthettél, mert nem személyeskedni akartam a linuxos lovaskatonával. Általánosságban gondoltam, az elmúlt pár hét-1 hónap "termése" alapján, több felületet olvasva.
Általános, home user felhasználást meg balgaság üzleti és üzemeltetési kontexusba helyezni.
A házi linuxát mindenki úgy barmolja szét, ahogy akarja. Ez viszont nem ok arra, hogy hülyeségeket terjesszen. Itt sem rád gondolva, hanem általánosságban. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #74203 üzenetére
Nem is rád értettem.
Úgy kb. 1 hónapja csak szinte read only vagyok, az is napi 10-15 perc max. A szabad időm másra kell fordítani.
Körbe szaladva azt a pár fórumot, amit eddig követtem. Azt látom, hogy nagyon terjed az a tendencia. Amikor friss userek, picike siker élmény után. Elkezdik hinni magukról a szent grál birtoklását, aztán ideológiát gyártanak maguk köré. Ebbe csomagolva meg terjesztik a hibás téziseiket. Fenn hangon megsértődnek a hiányik tényszerű feltárásától.
Ezek miatt nem is nagyon bánom, ha csak minimálisan read only tudok lenni.
Hatmilliószor leírt problémákra nem tudnak rákeresni, kérdezni sem tudnak.
Áááá hagyjuk.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #74198 üzenetére
De most komolyan!
Minden disztróban meg van a tradícionális helye a random adathordozóknak, hogy hová csatolódik.
Ami meg nem random, az vagy implementáció alapján kerül csatolásra vagy a root elképzelése alapján.
Az ilyen összehasonlítgatásoknak semmi értelme, hogy az egyik OS-ben ide, a másikbanmeg oda megy a csatolás.
Ez amolyan tradíció, megtanulod, oszt csókolom.
Tudom, hogy te tudod, csak ide büffent ki. -
törölt tag
válasz
cprogrammer #74194 üzenetére
Ha a /libafos könyvtárba drótozod az akármilyen eszközeidet part UUID-vel, az oda lessz csatolva, mert azt akarod. Itt csak azt a szokásjogot írod felül, hogy "használjuk a jól bejáratott" tradicionális könyvtárakat. Nem mindegy hol vannak mountolva tardícionálisan vagy nem?
-
törölt tag
Egy ilyen C-70-es netbook-al tettem pár kört, a vége Arch+Xfce lett. A Debian-Ubuntu család bármelyik változata rosszabbul ment. Érezhető különbség van az Arch javára.
C-50/C-70 közt csak annyi a különbség, hogy a C-50 másfél évvel öregebb és más garfikus vezérlő van benne.
Ez egy nagyon harmatos APU, nem a grafikai képességek a szűk keresztmetszet, hanem a CPU része.
A processzor terhelést és a futó folyamatokat egy minimalista Arch rendszeren jobban le lehet faragni, mint a másik disztrókon. Nem sok különbség van, de a CPU miatt láthatóan elő jönnek a különbségek. Egy Manjaro is érezthetően lomhább rajta, mint egy tiszta Arch.
Ezt tapasztalatból mondom, kb. 1 hónapot vitt el a kísérletezgetés.
Hasonló kvalitású felhasználónak lett készítve, mint nálad. Túl sok gubanc nem volt eddig, volt amit meg tudott oldani. Volt amit én személyesen tettem helyre.Arch-LTS kernel lett telepítve, ezt még hozzátenném.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #74065 üzenetére
Hozzám egy ProBook 4515s esett be Sempron-nal 1GB memóriával. A felső rész bontásáig mentem csak, a memória és a háttértár kiszereléséig. Onnan tényleg még min.40 csavar és ahogy mondod 40 patent, meg az összes létező kábel lehúzása vitt volna a hűtőig.
Mondjuk ezen már nem segít semmi.
Szerelési érdekességnek jó túra lett volna. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #73978 üzenetére
Gyakorlatilag a létező összes Arch installer helpert kipróbáltam már, azokat is amiket említettél. Ez csak amolyan költői sóhaj volt a telepítő szkriptet illetően. Pure Arch lessz a vége biztos.
Hasonlót lehet ügyködni Debian vonalon is agrml
telepítővel.
[link]
Ezzel most ott tartok, hogy VBoxban van egy Buster egy root-al, nincs felkonfigolva a hálózat, nincs audio, nincs Xorg. Csak egy szép konzol. Tanulni, okulni pont megfelel. -
törölt tag
válasz
Lathronos #73960 üzenetére
Gyakorlatilag egy csónakban evezünk. Szinte azok a dolgok tereltek az Arch vonal felé, mint téged. Nem, nagyon tetszik az Ubuntu fejlesztési irányvonala, ezzel az erőltetett Snap only megoldásokkal. A saját Gnome3 implementációjuk amúgy sem a szívügyem. Sajnos el kell mondani, hogy a Linux Mint csapat is kivan téve az Ubuntu útkeresésének. Nálam most a Chromium telepítése only snap formátumban tette be a kaput a LM-el kapcsolatban.
Igazából már egy jó ideje elvagyok egy user friendly Arch telepítő script-el. Nem is érzem a késztetést, hogy vissza álljak Ubuntu vonalra. Viszont a Debian-t sem akarom elhagyni, arra tartok egy aktuális MX-et.Amit én saját tapasztalatból látok. Nagyon kellene egy olyan Arch telepítő, ami a grafikus felületig egyszerűen elviszi a felhasználót. Van több telepítést segítő script és élő kis disztró, ami segít. De egy olyan kellene, ami nem ad hozzá semmi plussz repót a vanilla Arch-oz, csak segít felhúzni egy Xorg+Gui rendszert. Innestől meg a user dolga, hogy mit kalapál össze.
-
törölt tag
válasz
meggymagos21 #73898 üzenetére
-
törölt tag
Még csak sóhajtani sem fog.
Az UEFI beállításokra azért figyelj oda. Szóval, ha a B450 lappal UEFI-ben volt telepítve, akkor a B550 is UEFI boot-ra legyen állítva. Vagy ha MBR/BIOS volt, akkor szintén ugyan az legyen.
A PoP!_OS 20 UEFI módban systemd boot-ot használ, nincs grub. Win dualboot-nál lényeg, de nem említetted. -
törölt tag
válasz
#89874944 #73476 üzenetére
Ott van az mindegyikben:
ID 2357:010d
Ezt kéne végig vinni a mostani rendszereden a mostani kernelhez:Download archive into temp directory
# mkdir -p /tmp/t4u # cd /tmp/t4u # wget https://github.com/abperiasamy/rtl8812AU_8821AU_linux/archive/master.zip
Unzip
# unzip master.zip # cd rtl8812AU_8821AU_linux-master
Install kernel headers
# sudo apt install linux-headers-$(uname -r)
Compile and install from source
# make # sudo make install
Load module
# sudo modprobe -a rtl8812au
Ez ugyan az amit Te is megcsináltál régebben, most az aktuális kernelhez kellene leforgatni megint. -
törölt tag
válasz
PeeterssoN #73444 üzenetére
Ha céges gépként azt csinálsz vele amit akarsz. Daten backup és 20.04 LTS install. Vagy ami épp szimpatikus. Dual boot esetén a Windows alatt zsugorítsál előbb az ntfs partícióból a Linuxnak helyet.
Telepítő média indítása: Win10 login képernyő>Shift+Restart>Eszköz használata>kiválasztod a telepítő médiát.
Ubi installban>Valami más opció>A Win10 efi partícióját csatolod formázás nélkűl /boot/efi-nek>a felszabadított helyet meg /-nek ext4-el csatolod. -
törölt tag
válasz
mefistofeles #73428 üzenetére
Szeretek szórakozni
.
Most 3db 120-as SSD van a gépemben.-Win10,
*
-Arch,
-PoP_OS 20,
-MX19.1,
*
-UHU-UBK4
Van még egy szabad SATA portom és ha működik. Akkor lessz még egy PCI-E/M2.NVME bővítő is. Az UHU-s lemezen van még szabad hely..
-
törölt tag
válasz
peterattila #73193 üzenetére
Jó, de az Ubuntu Gnome3 setup semmilyen kapcsolatban sincs a Linux Mint Cinnamon környezetével. Mint-be az alaprendszert emelik át, majd a saját GUI-kat optimalizálják rá.
Meg kell hagyni tényleg szép és fluid lett tényleg. -
törölt tag
válasz
vadkörte #73190 üzenetére
Olyan huszon éve a "Mandriva Spring" idejében próbálkoztam legelőször Linux rendszerek kipróbálásával. Pont a bP volt az első amit fel tudtam rakni. Szinte ugyan azt tapasztaltam, mint Te. Tök olyan volt, mint az XP, de még se. Volt abban KDE, Gnome meg minden. Persze akkor minden kínai volt nekem. A telepítő szöveg stílusa már akkor tágra nyitott a szemem. Tovább nem ragozom, aki kapcsolatba került velük, az tudja miről van szó.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #73168 üzenetére
Hát, disztrovacsi szerint nem folytatott. Meg az utolsó release is kb.anno, amikor próbáltam.
[link]
Itt is csak kontaktot lehet találni, pedig anno innen letölthető volt ISO-ban.
[link]
Ez az összes Linuxos noti, kivéve a Dell Ubuntu-sokat mind csak árt a Linuxnak.
Gyalu az összes és LM install.
Vagy a System76-tól kell venni PoP_OS!-el, oszt csókolom.
[link]
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #73166 üzenetére
Asus-ék is tolják ezerrel a Linuxos notijaikat Endless-el.
A Linpus meg egy régebbi projekt volt az Acer-nél. Valamelyik Fedora+Cinnamon, nem volt csúnya meg minden, de korlátozott volt ott is a csomagválaszték. Anno lerántottam ISO-ban és próbáltam használni, nem jött össze. Vagyis ahogy szerintem jó lenne.
Ez a bajom az Endless-el is. Jó-jó, de még se. -
törölt tag
Korlátozott rendszer, erősen. A GUI az szép, reszponzív, egyszerű.
Annak jó lehet, aki tényleg nem látott még linuxot. Majd ha jön az első probléma és a segítség nyújtó nyúlna a megszokott eszközökhöz. Ott jönnek majd a korlátok, meg a csekély számú expert felhasználó, aki tényleg segíteni tudna.
Ezért mondom, inkább gyalu és LM fel. -
törölt tag
A közel múltban olvastam valahol, hogy Windowsos drájver csomag valamelyik összetevőjéből lett kimásolva a firmware és aztán Linux-on a megfelelő helyre odaadva. Aztán működött. Asszem valami Broadcom wifi volt.
Úgy hogy nem lehetetlen amit keresel.
Sajnos lövésem sincs, hogy hol. Talán a LinuxMint.hu-n. -
törölt tag
Teljesen jogos. Még a gksu idejében is tele volt a net sudo gedit leírásokkal. Ma is ott díszelegnek. Viszont pkexec gedit ritkán jön szembe. Hiába már nem megy a gksu.
Pont a kezdők futnak ilyenek miatt jogosultsági problémákba, amikor root joggal, GUI-n rendszer fájlokat szerkesztenek.
Pedig olyan egyszerű a sudo nano ctrlo enter ctrlx. -
törölt tag
válasz
gregory91 #72985 üzenetére
Nem kell átjelentkezni! Bekéri az admin jogú felhasználó jelszavát a telepítés elkezdéséhez. Ha nem adod meg a jelszót, nem fog telepűlni semmi. Pl. egy e-mailben kapott titkosító vírúsos nyavaja sem. Amennyiben annak admin jog kell a futáshoz. Lévén a fiókod, amiben futtatnád az nem admin, hanem csak sima-általános fiók.
-
törölt tag
válasz
gregory91 #72982 üzenetére
Tegyük fel a Wint úgy használod, hogy van egy admin fiókod jelszóval amit nem használsz. Mellette meg egy általános fiók másik jelszóval, amit használsz rendszeresen. Ez így már majdnem linuxos megközelítés.
Csak az ilyentől hidegrázást kapnak a windózerek.
Szerencsére van akit meg lehet győzni, annak könnyebben adható oda linux is. -
törölt tag
válasz
vidap90 #72632 üzenetére
Szia!
A Linuxra történő átállás legelején elköveted azt a hibát, amit sokan mások, hogy -talan, -telen jelzőket gondoltok magatokra jellemzőnek. Ezt nem szabad, mert már a legelején beskatulyázod magad. Nem feltétele egyáltalán a Linux használatának az Informatikai előképzettség! Attól sokkal fontosabb az elszántság és az új iránti befogadó készség.
Ezt bizonyítja a leírásodból következő tény, hogy valamit már tudtál telepíteni, beállítani magadnak. Ugyanakkor azt is "érzed", hogy ide még kell valami, ahhoz hogy működjön is.
Ennyi.
Kérdezni kell, próbálgatni. Bátran, határozottan.
Üdv. a klubban és sok sikert, örömet a Linuxhoz. -
törölt tag
válasz
st3v3np3t3r #72441 üzenetére
Az nem Xfce ugye?
-
törölt tag
válasz
st3v3np3t3r #72438 üzenetére
Azzal nem spórolna annyit a memória címfoglalásból, a procija tudja a 64bit-et. Ha kimaxolja a memóriát, akkor is kifogja szinte teljesen használni, ha 32 bites ha 64 bites rendszert tesz fel. Előbbinél bukja a Chrome-ot, Viber-t meg még egy-két dolgot amiből már nincs 32bit-es kiadás.
Proci:
[link] -
törölt tag
válasz
Tarokk79 #72436 üzenetére
Ha Manjaro Xfce-t választod, az swap partíciót fog csinálni. Még akkor is nagyobbat, ha hibernálás nélküli swap-ot választassz, mint a mostani 1GB. Általában a memória 2x-esét veszi hibernálás nélküli swap-nak. Ott még memória bővítés után sem kell átszabni a swap partíciót, ha 2GB méretűt csinál. A swapfile-t könnyebb átszabni, mint a partíciókat átméretezni.
-
törölt tag
válasz
Tarokk79 #72431 üzenetére
Telepíteni meg lehet próbálni így is, de mint Kapitány is mondja az 1GB memória az nagyon korlátos lessz. Később bővíthetitek nyugodtan.
Bármelyiket is választod, hagyni kell az automata telepítést. Gondolom a Vista úgy sem marad meg. Fog csinálni a telepítő automatikusan swapfile-t, amit memória bővítés után át lehet majd méretezni. -
-
törölt tag
válasz
Necronom #72413 üzenetére
Találtam egy egész tetszetős kiegészítőt a Deepin asztalhoz, nem tudom ismered-e.
Top Bar a neve és a szoftveráruházban van. Felül(default) egy szolid méretű panelt kapsz, amiben előre beállított indikátorok vannak.
Egész véletlen akadtam rá tegnap, amikor egy Pure Arch-ot Deepin-nel telepítettem, mivel a Manjaro-s az nagyon régi ISO.
Érdekes módon itt a Mutter az ablakkezelő nem a KWin, de minden ugyan az mint az eredetiben.
Top Bar nélkűl ugyan annyit fogyaszt a rendszer, mint a Deepin. Viszont a Top Bar még + 150-200 MB memóriát elkér. Így már 750-800 MB körűl fogyaszt.
Csak érdekesség képpen mondom. -
törölt tag
válasz
Necronom #72409 üzenetére
No hát én a Deepin telepítés után egyből felraktam a Synaptic-ot a Deepin Store-ból. A Synaptic-ban van
ethtool
, a Deepin Store az valóban nem hozza.Conky-ban nem tudok segíteni, nem használom.
Mostanában már nem kell az
apt-get
, elég azapt install
is.dikkkk, most látom, hogy senior tag lettem. Bakker öregszem.
.
-
törölt tag
válasz
Necronom #72402 üzenetére
Ha a Manjaro-Deepin-re keresel, abból most nincs még a Comunity-ben 19-es ISO. A SourceForge-on van még 17-es ISO. Abból most telepítve, iszonyatos nagyot kell frissíteni. nem is biztos, hogy lemegy hiba nélkűl. Szerintem várd meg míg kiadják belőle a 19-es point release-hez valót.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Formula-1
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kuponkunyeráló
- E-roller topik
- Október elején jön a Bye Sweet Carole
- Androidos fejegységek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nők, nőügyek (18+)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3358
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest