- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Samsung LCD és LED TV-k
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Végleges a HDMI 2.2-es verziója
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
De nehéz 4 felé osztódni. Itt vagyok.
1. Na akkor tehát, conky manager deb csomagja: ITT. Ezt feltelepíted. Eliondítod a conky manager-t majd kilépsz.
2. Letöltöd a témát, innen
3. kicsomagolod a /home/neved/conky-manager/themes mappába.
4. belépsz a conky_light 4core mappába, és telepíted a fontokat(betűtípusokat). Csak simán kattints rájuk 2x, majd telepítés gomb.
5. Töltsd le még ezt is, majd másold be a /home/neved/.conky mappába. Fájlkezelőben CTRL+H kombinációval tudod láthatóvá tenni a rejtett mappákat.
6. Conky Manager-ből futtasd a conky-t.
7. A cinnamon téma neve pedig Baldr. Ezt a /home/neved/.themes mappába csomagold ki.
8. Téma kiválasztása: Jobb egérgomb a tálcán -> Témák -> Alul Asztal -> itt kiválasztod a Baldr témát.
Ennyi. Ha van még kérdés, 22:00-ig itt (is) jelen vagyok.
-
Egyre inkább sürgetővé válik, hogy a GPT rendszer miatt átnézzem a leírást. Az fdisk jó az MBR rendszerre, de a GPT-nek a gdisk a megfelelő. berus.berus szaki szerencsére már GPT-t használ, lassan nekem is ki kell próbálnom.
(#50678) BoB
Esküszöm nem vettem le a videóból, mi az a globális menü. Persze biztosan haszontalan valami, ha a Cinmanóban nincs ilyen!
Szokás szerint egy szép valamit látunk a videón, hogy aztán miként lesz kedve működni...az ördöng a részletekben bújkál és KDE-ben meg igen sok részlet rejlik. -
csixy
addikt
Tedd fel az Ubuntu gnómot. A 16.04.1-est !!!!
Miután felállt a rendszer jelentkezz ki belőle , majd jelentkezz vissza, de előtte tedd be a pipát az ubuntu Gnome classic ablakkezelőhöz. A jelszavadra szükség lesz hozzá.
Azt a brontos unity-t nem lehet megszokni. Az egy kvázi konzolos rendszer , mindenre címsorból kell rákeresni benne (az egy fo@os). -
-
Lathronos
őstag
-
törölt tag
Tehát, csinálsz a lemez elejére egy 5MB-os partíciót, nem kell rá fájlrendszer.
Ha gdiskkel csinálod (GPT-hez ezt ajánlom), akkor típusnak "EF02 BIOS boot partition" állítasz, ha parteddel csinálod, akkor bekapcsolod "bios_grub" zászlót (gyk. mindkét esetben EF02-es partíciót hozol létre).
Ennyi, aztán szokott módon telepítesz. -
-
Van valami nyomós oka, hogy GPT-t használj? Ha nincs, akkor inkább ne csináld, hagyd MBR-en. Erős a gyanúm, hogy teljesen kinyírod a rendszered, én most fogom kipróbálni a UEFI/GPT rendszert egy második SSD-n, de alapból semmi szükségem amúgy, a BIOS/MBR még jó sokáig teljesen megfelel. Persze winx-em nincs.
Inkább azokra a dolgokra figyelj, amiket eddig figyelmetlenségből elbaltáztál, mind elkerülhető lett volna, emiatt nagyon nehéz volt rájönni, mi volt a hiba a rendszered működésképtelenségében!
Sokszor nem is értem, miért javasolnak mindent, ami elképzelhető, de felesleges....Időnként észre kell venni, hogy kinek meddig érdemes elmenni, mielőtt megszerzi a minimális ismereteket.
pld.:
- halál felesleges swap másik meghajtóra, de nem kerül auto csatolásra a rendszermeghajtóhoz
- a meghajtó legelején 1 MB kihagyás, amikor az kell a rendszerindításhozHiába írja ki szerencsétlen rendszer, hiába kiabál, hogy a következő boot nem fog megtörténni! Amíg ezeket nem hárítod el rutinszerűen, addig maradj a működő, de egyszerű metodikánál.
Persze azt teszel, amit akarsz, ha tanulni akarsz ezekből a fatális elq*okból, akkor jó, hogy csinálod őket!
-
Normi™
őstag
Létrehozol mondjuk egy 5megás partíciót.Megadod a típusát EF02-ben,majd a Gparted-ben oldalt van olyan hogy "flags" vagy magyar nyelv esetén "jelölők" vannak a partíció sorának a végén.Jobb egérgomb és kiválasztod,hogy "flags" vagy "jelölők" és ott kiválasztod,hogy "bios_grub".
Itt az enyém és ott látod a sor végén a jelölők alatt a partíció zászlaját:
-
-
Normi™
őstag
lIve alatt ott a menüben a Gparted nevű program(azt hiszem adminisztrációban). Inkább azzal csináld meg a partíciókat,adj nekik zászlókat is.Ha nincs zászló akkor nem boot-ol be.Szerintem 8Gb ramhoz swap nem kell ha csak nem hibernálsz,már nekem sincs és nincs semmi gond,már nem erőltetem a hibernációt.A telepítőben már csak a csatolás pontokat kell akkor megadnod.De ha itt rámész valamelyik partícióra akkor tudod módosítani a méretetét és add hozzá valamelyikhez amelyikhez engedi.
-
Normi™
őstag
Ahogy én gondolom,de majd a szakik kijavítanak:
Én nem hagyok 10% üres helyet.Az az érzésem,hogy swap nem tetszik neki,nyugodtan teheted szerintem az ssd-re.(nekem most swap-om sincs,szintén 8gb-nál,semmi gond)Gyanítom,hogy nincs csatolva az 500gigás merevlemez és így nem éri el a swapot a rendszer és nem boot-ol be.Tedd az ssd-re és ez alapján csináld meg,hogy ritkábban nyúljon a swap-hoz és akkor nem ír annyit az ssd-re.Az egy mega particionálatlan terület szerintem nem oszt nem szoroz így az lényegtelen.
-
-
gondoltam adok még egy esélyt a Linux Mint-ek ezért feltoltam a masinára, és most lás csodát tökéletesen működik.
Az sincs kizárva, hogy jött pár frissítés, ami megoldotta az user hibának gondolt jelenségeket. Ez így akár az Ubuntu Mate esetén is megtörténhet!
Emiatt szoktam várni pár hetet, mielőtt frissítenék a legújabb verzióra, a Mint 17.3 is csak bő egy hónap elteltével lett 18-ra cserélve. Azóta meg 18.1-re frissítve. Mint esetén szerencsére minden 18.x verzió LTS
(#50465) lev258
Menet közben nekem is leesett!
-
ampulla
aktív tag
Csinálhatod a videó alapján, de kicsit összezavarsz minket. Miért akarod most letölteni az Ubuntut a Minthez? Vagy miért kellene a Minthez Ubuntu? Feltételezem azt akarod virtualizálni.
16.04 - LTE - Éveken keresztül jön rá frissítés
16.10 - Általában csak rövid ideig tart hozzá a support, amíg ki nem jön az új release és új kernelt tartalmaz.Ha kezdő vagy még akkor a 16.04-et válaszd.
-
vargalex
félisten
Szia!
Arch Linux-ot használok, a csomagkezelővel (pacman, illetve igazából pacaur-al) telepítettem a repo-ból.
Milyen Linux OS kernel hibára gondolsz? Semmi problémát nem tapasztaltam, pedig van Arch, Red Hat, FreeBSD, CentOS, SLES, Windows XP, Windows 7, Windows 10 guest-em is. -
Ezóta a hsz óta annyi a változás, hogy Wint akarsz felrakni, azt King Unique ft javaslata alapján csináld (ő itt a kétlaki)
Az 1 TB-os lemezt meg már teljesen saját ötleteid alapján osztod fel, teljesen mindegy neki.
a múltkori javaslatból levehetsz a 80 GB-ból a Winnek akár 50-60 GB-ot a maradékot mg megtartod, ha próbálgatni akarsz disztrókat, annak a 10-15 GB valóban bőven elég.1. 20GB /root
2. 80GB /home
3. 20GB -más disztrók telepítésének -
King Unique
titán
Igaz, én inkább Windows alatt használom néha a VB-t, de lehet benne csatolni különféle USB-s eszközöket, amit ezen cikk is jól szemléltet. Bár én jobban preferálom ilyen téren a VMware-t, mert az automatikusan elintézni. Sőt, az még pl. az Ubuntut is automatikusan feltelepíti.
Ha élesben (?) akarod a 2 OS-t egymás mellé telepíteni, akkor előbb kellett volna a Windowst. Ugyanis utólag telepítve felülírja a GRUB-ot és nem fog indulni a Linux. Bár elvileg helyre lehet állítani pl. egy live rendszer alól. Hogy melyiknek mekkora tárhelyet adsz, az meg az egyéni igényektől is függ. De kicentizni amúgy nem érdemes, pláne a Windows esetében nem. Utóbbinak érdemes kb. 40-50 GB-os, vagy akár nagyobb méretű partíciót létrehozni. A Linuxnak meg elég akár 10-15 GB is, ha nem lesz nagyon megpakolva. De nyilván lehet adni többet is, ha más OS nem lesz az SSD-n. Mert gondolom arra menne mind a kettő.
Amúgy minek van a
var
&swap
külön HDD-n? Ha csak az SSD kímélése végett, akkor kb. tök felesleges, mert nem kell annyira túlkímélni őket. Úgysem fog rá annyit írni, illetve vsz előbb fogja a vezérlője megadni magát. -
Nem használok, de a fullcircle magazinnak van egy különszáma róla.
Az nem is érdekes, most találtam colomb2 szakinak egy szuper blogját,
csodálom, hogy nem került be a topik Összefoglalójába még.De, benne van bizony! Most te is lebuktál, hogy nem olvastad az Összefoglalót!
-
spammer
veterán
Mert most meg kihagytad a neved:
sudo chown -hR hegejani /media/hegejani/_Seagate1TB
vagy esetleg így (users csoporttal):
sudo chown -hR hegejani:users /media/hegejani/_Seagate1TB
vagy:
sudo chown -hR hegejani:hegejani /media/hegejani/_Seagate1TB
A
groups
paranccsal tudod megnézni, milyen csoportokban vagy (elvileg kell lennie users csoportnak és/vagy a neveddel azonos csoportnak. Ettől függően használd a parancsot).szerk: a Seagate elöl vedd ki a alsóvonást, ha mégsem kellene...
-
Ez a lemez valami Wines gépben volt és nem volt kikapcsolva a fastboot, ha jól emlékszem az olvasottakra. Ott is van a kisablak közepén a windows cache szöveg, most látom, úgy tudom, ezt csak Win alatt lehet kikapcsolni, de ez nem biztos. Mennyivel szebb ez a Mate a saját otthonos környezetében.....
(#50133) lev258
Ilyen az F1.
Ezek szerint mégiscsak aktívak maradunk....? -
Nem a qbitben kell azt beállítanod! A rendszerbeállításoknál nézz körül, Cinnamonnál ilyen, de gondolom Mate-ben is van Inditópult.
Szerencsére growler szaki Mate-s akkor.
Én meg marha vagyok, mert bár a Mate ismeretlen terület, logikus, hogy nagyon hasonló alapmegoldásokkal operál, mint a Cinmanó! Ha már Mint saját DE mindkettő. -
Lathronos
őstag
Ezt letöltöd, telepíted(simán rákkattintasz és települ), majd elindítod a Pendrive formázót, utána pedig a Pendrive lemezkép-írót.
-
-
growler
őstag
Szintén a synaptik-ot ajánlanám szoftver eltávolításra.
Mert konkrétan mutatja hogy mit / milyen összetevőket fog eltávolítani.
Néha-nagyritkán, olyanokat is mutathat, amiket nagyon nem szeretnél ha eltávolítana.
Ekkor a te döntésed hogy távolítasz-e, vagy sem.
A terminál is megmutathatja hogy mit távolítana el - ha használod az " -s" (szimuláció) kapcsolót. -
Későn írtál, már nem voltam itt.
120GB SSD
1.
30GB /root?
2. 90GB /home500GB WD Black
1. 5GB /var
2. 490GB /ext4
3. 5GB /swap-a / -nek értelmetlenül sok a 30 GB, én évekig használtam 21 GB-on az alap Mintemet /home sem volt külön!
- ezt a /var-t nehogy lassú HDD-re tedd, amúgy is minek? SSD-s blogomban benne van, hogyan kell a /var egyes részeit tmpfs-be, más szóval ramdisk-be tenni. Hagyd csak a /var-t a rendes helyén, ott legalább rugalmasan nő a hely, ha valami miatt felhízna.
-/boot csak spéci esetben kell, nálad nem kell1. 20GB /root
2. 80GB /home
3. 20GB -más disztrók telepítésének500GB WD Black
1. 6GB /swap
2. 494GB /ext4 -DATA v. bármi -
lev258
veterán
Fentebb már nyilatkoztam. Igazából rád van bízva. A saját igényeid, elképzeléseid a mérvadóak.
Megjegyzés: Ha felment a rendszer, előfordulhat, hogy az extra adat partíciók nem lesznek rögtön használhatóak (nem lesz jogod hozzájuk). Ettől nem kell megijedni, majd holnap megoldjuk. -
Valahol el kell kezdeni az igaz, de ne egy múzeális HDD-vel, legalább egy sata3-ason gyakorolj!
Tudod mit, kezdj neki az SSD-vel a gyakorlásnak inkább, nem lesz annak semmi baja, annyit úgysem írsz rá, hogy ne avulna el hamarabb!Mit adok fel én amúgy? Ez nem értem most....
-
Ajjjajjjjjjjj! Ne kezdj még arra az SSD-re telepíteni semmit! Sorry, hogy ezt mondom, de ha SSD-nél azt a kérdést teszed fel, hogy legacy vagy ahci, akkor érdemes olvasgatnod az SSD-ről egy keveset!
Minimum ezt az SSD topik Összefoglalót!
Nagyon kell neked a GPT partíciós rendszer, nem jó az MBR? Win 10-re már csak GPT jó? (ez utóbbit nem tudom, bár kizártnak tartom, hogy ne lehetne MBR-re telepíteni)
Sorry, most látom, hogy 8.1-et tennél fel, annak tuti jó az MBR is! Kevesen használunk GPT-t, így minek bonyolítod az életed vele? Nincs előnye semmi számodra! Ha valaki azt mondta, az kell neked, akkor csak viccelt! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerencsére egyszerű ezt megoldani, kell a Steamnek a videódriver lib32-es verziója.
Azt hiszem az alap, nyílt radeon drivert használod. Ahhoz valamilyen lib32-mesa-libgl csomagot kell felraknod. Lehet nem ez lesz a neve de ez alapján meg fogod szerintem találni, Arch vonalon ez a neve.
-
Ubuntu Mate hoz mit szólsz? Kubuntu?
Vagy a kettő közé lőném be és Cinnamonos felületet választanék. Abban meg szerintem a Mint-et érdemes kipróbálni, de a Mate is a Mint kezelőfelülete, de nekem a Mint XFCE is tetszik. Először próbáld ki a Mint Cinnamont, amúgy mindhárom elég classic felület, ha megnézed.
Szerintem a KDE már kicsit túl sok, de van akinek az jön be. -
Kell e: /var, /home, /efi, /swap?
/var és /home nélkül nem fog menni, de ezeket a rendszer megcsinálja magának! /home-ot tehetsz külön partícióra, ha gondolod, baj esetén a rendszerbeállításokat könnyen vissza tudod csinálni. Más esetben nincs értelme.
Efi akkor kell, ha Uefi telepítést csinálsz nem legacy-t (BIOS). GPT rendszer az UEFI, MBR rendszer a BIOS (legacy).
Swap az a memória mennyiségtől függ, 4 GB felett akár el is hagyható, de pár giga lehet, ha sok szabad helyed van, illetve, ha virtualizáls vagy ha altatod a gépet. (sorry, de az istennek se jut eszembe ennek a szakkifejezése)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Flowtation
őstag
Szia!
Én kezdő vagyok, de ha élhetnék egy javaslattal, akkor keress rá az OpenMediaVault-ra. Ez egy debian alapú, kifejezetten nas funkciókra létező disztró. A leírásod alapján ezek főként ilyen funkciók. Én is ezt használom, gyenge linux ismerettel is simán be tudtam állítani, ami problémám volt az teljesen az én hibámés kiválóan működik. Van saját topicja is. Webgui adott, ssh szintén, nem kell monitor, csak a telepítéskor. Tudomásom szerint többen is pontosan ezzel a vassal használják.
Sorry, ha beledumáltam a hozzáértők dolgába.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Call of Duty: Black Ops 7
- Külföldi SIM-ek itthon
- Diablo IV
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest