Új hozzászólás Aktív témák

• Vasti74

senior tag

Sziasztok!

Problémám van a linuxommal, de nem jövök rá, hogy mi :-(
    Mint Cinnamon fut a gépemen, a legújabb, folyamatosan frissítve.

A gépet a fórumok olvasgatásán kívül ;-) videónézésre használom, Youtube és mkv fájlok FullHD és 4k felbontásban.

A gépem: Fujitsu D738 i5-8400 procival, az UHD630 IGP-t használom, 16GB DualChannel memória és gyors nvme SSD. A monitorom 4k felbontású, DP kábelen a gépre dugva.

A problémám: Firefox és Chrome alatt is egy 4k Youtube videó nézése kb. 60-80% között hajtja folyamatosan a hat procimagot... Ez még nem is érdekelne, mert azért vannak, hogy dolgozzanak: de sokszor miközben a videó fut, megakad a "felület", pl. másodpercekig nem reagál az egérre, ha bele akarok tekerni, stb., a mutató mozog, de hiába kattintgatok.

Eleve az is gáz, hogy csak 100 vagy 200%-ra méretezett munkaasztallal működik rendesen a gép, ha pl. 150 vagy 175%-ra állítom, ami nekem sokkal jobban megfelelne, akkor szinte minden megjelenítés akadozik, a videók nézhetetlenül.

Előkaptam a laptopomat ma már, mert piszkosul zavar a dolog, hogy egy 4 magos ARM procis médialejátszó 2GB memóriával, ami még okostelefonnak is kevés lenne manapság szuperül elboldogul a 4k akármivel, ez a nem gyenge gép meg haldoklik.

Az egy Fujitsu laptop i3-1005G1 procival, szintén IGP, 8GB memóriával és nvme SSD-vel.
    Rajta Mint MATE, szintén friss és frissítve. A proci gyengébb, mint az i5-8400, az IGP kicsit erősebb - újabb.

HDMI-n rádugtam a 4k monitort, indítottam Chrome-ban egy 4k Youtube videót - a négy mag (tudom, 2 HT-el) kb. 100%-on hajtva folyamatosan. Akadozik a videó, akadozik az egérmutató, halál.

A gépen van egy Win10 is, azon is kipróbáltam: ugyanaz a felállás, második 4k monitoron Chrome + 4k Youtube. A videó szép folyamatos, a gép nem akadozik, a procihasználat 20-30% között...

Valakinek van ötlete, hogy hol a hiba?
    Másik disztribúciót kellene választanom a Mint helyett?
    Másik ablakkezelőt?

Előre is köszönök minden ötletet!

Majdnem beleugrottam karácsony előtt egy új gép vásárlásába, gondoltam hátha az segít, de jó hogy nem tettem meg, mert szerintem a hiba szoftveres, rendszerszintű, és nem a hardverem gyenge... Kidobtam volna egy szép összeget az ablakon.

Kezdem megutálni a számítógépeket :-(
    OK, a Windows sohasem volt a barátom, NT4 WS volt utoljára a gépemen, azt már Debian Bo vagy Hamm váltotta. Most erősen elgondolkodtam a váltáson, de nem bírom rávenni magam...
    Az Apple-t többször próbáltam, de egyszerűen nem bírom: pár hete adtam el a Mac Mini-t, pedig nagyon akartam szeretni, mert azon legalább minden futott, mint a vaj.
    Eddig jól elvoltam a linuxokkal, de egy ideje azt veszem észre, hogy valami nagyon nem kerek: én csak használni akarom, ahogy eddig, de valahogy nem megy. Régen mindenki azt rótta fel a linuxnak, hogy nem támogat egy csomó hardvert, én meg csak mosolyogtam magamban, hogy dehogynem... Aztán most én érzem egyre inkább úgy, hogy itt lenne egy jó kis rendszer, de a hardverek támogatása finoman szólva nem az igazi :-(

Új hozzászólás Aktív témák