- 3D nyomtatás
- Projektor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Androidos tablet topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen monitort vegyek?
- Mini-ITX
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
na ez szerintem is egy baromi rossz ötlet. vagy a ventit cseréld, vagy a teljes chipsethűtőt. ha a venti tetejére rakod a plusz hűtést, az egy finoman szólva is rossz megoldás. a venti háza általában műanyag, annak meg a hővezető képessége jó közelítéssel nulla, tehát lehet, hogy még melegebb is lesz a cucc.
alaplap kivételétől meg annyira nem kell félni. mindannyian vettük már ki életünkben először...
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
1900as lazán elindul szabályozva is 5Vn. jó légszállítása van, némi hangja is mellé, de még nem vészes ( bár a vészes nekem a 200m3/hs papst 4312nél kezdődik... na az olyan, mint mikor megpadlózod az autót ). ja és motorzaja nincs semmi, mondjuk ez az elvárható minimum ebben a kategóriában.
a relatíve halk és relatíve jól hűt együtt mehet (szabályozva mindenképp), de ahhoz nagyon ügyesen kell a szellőzést kialakítani.
Bécy: nem a vinyók rezgetik véletlenül? milyen házad van? gumirozás tényleg jó ötlet.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
igen, az valószínűbb, de a 800asnak szvsz nagyon már nem is lehet hangja (most én abból indulok ki, hogy nálam a szobában van a hűtő és a konvektor helyhiány miatt...).
1900as általában nálam is már leszabályozva pörög a 4312est meg kb ár harmadáért-negyedéért vettem... lowflow ventiként. hazaviszem, beütöm keresőbe, anyád mondjuk az feltűnhetett volna, hogy 1.: low rpm ventiknél ritka a 32mmes vastagság 2.: kicsit meredekek a lapátok, és szellősen is állnak 3.: kéteres felépítmény. egyébként a szerver venti arra kell, hogy load->idle átmenetnél 3-5mp alatt hűljön vissza alaphőmérségletre a gép... és ha nem játszom, általában ki is van kapcsolva, nem véletlenül... gondolkodom is, hogy kiszedem valami kultúráltabbra, ill a procihűtőről leveszem a 2000res kaze ultrát és átrakom azt a helyére, ez meg megy a polcra, amíg nem jut eszembe megint nyáron feszegetni a gép határait. ja és ahhoz képest, h 12Vn 2800at pörög, 5Vn már leáll.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz nfsu17 #11823 üzenetére
két megoldás van: vagy molex-> 3pin átalakító (ilyet adnak egyes ventikhez, pl Sflex széria), vagy pedig egy szabályozópanel beszerzése, utóbbi esetben megint lehet menet közben állítani a ventik sebességét, viszont drágább általában. előző esetben csak az 5 és 12V megoldható (esetleg a 7V is, de az annyira nem ajánlott).
PWMre csak szabályozópanel van miután kifogyott az alaplapi hely (vagy elosztózás).
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz nfsu17 #11825 üzenetére
nem igazán lehet elrontani, hacsak nem fordítva erőszakolod rá a molexet, de ahhoz már tényleg akarat kell zárójelben: (úgy is max a csati deformálódna el, de azért ne próbáld ki)
az 5 és 12Vt úgy lehet megoldani, hogy a molex [piros fekete fekete sárga] erekből áll. a piros 5V a fekete föld (0V) a sárga 12V. tehát, a linkelt képeden lévő átalakítót ha rádugod a molex végére, akkor kap a venti 12Vt. ellenben, ha kihúzod a sárga kábelt, és átdugod a másik szélére, akkor a táp felőli piros kábellel fog csatlakozni, tehát 5Vn fog menni a venti. a feketét hagyhatod ahol van.
innentől már csak arra kell vigyázni, hogy 5Vn inudljon a venti.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
következő: van itthon egy második konfigunk, ami socket478as. a gyári procihűtő 6 éves, és valszeg elkopott a csapágy... értsd 40dbA. hangos, nagyon.
kérdés: mit lehet vele csinálni? lehet valahogy segíteni? esetleg kókányolni rá egy 120ast?
valamint, van valami olcsó és egy celeronra alapórajelen még elég hűtő, ami halk és 478ra rá lehet rakni? van itthon egy AC7prom, de az sajnos csak s775ös, gondolom ez még kókánnyal se menne rá.
segítséget előre is köszönöm mindenkinek.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Nordic #13193 üzenetére
link;Đ
(a lap hűtése elég, a memóriákra felesleges, a procin viszont az enyém az erősebb)total90: köszi, megnézem. használt sajnos nem játszik, külföldről nehéz. egyébként apróban találtam volna 4kért egy Silverstone HTPCbe valót, az jó lett volna. vagy egy rézmagos gyári másfélért
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz total90 #13251 üzenetére
van még pár másik megoldás:
Lian Li EX-23NB Black Drive Bay, van belőle 3x5.25ös megoldás is 120as ventivel.
esetleg a Cooler Master féle 4in1 module, ha már CM a ház.
mindkettő drágább, viszont előnyük, hogy ha esetleg több vinyót szeretnél, akkor is működnek.
albert8: CM690 topikban is nézz körbe, eléggé sok tapasztalat volt, hogy hogyan érdemes felszerelni a ventiket.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
van itthon egy Sapphire x1600pro 512mb AGP kártyám, ami három és fél éves és baromi hangos lett a ventije. de úgy eszméletlenül.
a venti egy Vette A6010C12C, erre google semmi infot nem talál. ez itt a vette honlapja... szóval uramatyám. mindenesetre a venti DC, 12Vos és 0.3A erejű.
kártyáról kép itt.
ventivel lehet valamit kezdeni csere nélkül egyszerűen? megpróbáltam megtisztítani portól, de nem tudom segít e.
ami ötletem még van, hogy van négy lyukas rögzítőnek hely a kártyán és nekem van egy 3870 gyári hűtésem itthon ami ilyen, lehet rámenne... de kérdés mi lesz a memóriákkal mert a hozzáadott memrész lehet nem igazán passzolna a kártyára. sőt biztos. a hátlapon a memóriák nincsenek hűtve, de ettől boldogabb még nem vagyok. illetve AGP kártyáknál még mi melegedhet? van itthon még pár Thermalright memsüni, de nincs hozzájuk meg a kétfázisú hővezető paszta, anélkül meg problémás felpakolni. esetleg boltból lenne zalmann süni megfizethető áron (ha nincs paszta), viszont az se biztos befér kártya alá.
másik verzió, hogy a ventit kiszedem a felülső fedlapot is, és rákötegelőzök egy 1000rpmes 120x120x25ös ventit. szerintetek ez milyen ötlet lenne? gánynak gány, de szerintem hűtésre elégnek kéne lennie.
mit gondoltok, mit csinálnátok egy ilyen régi kártyával, aminek hangos a ventije?
-
proci985
MODERÁTOR
köszönöm a válaszokat
hőfokokat előtte nem mértem, szóval összehasonlítási alap nincs. csak tesztek és fórumbeírások, ami alapján ez akártya a 100fokot nyaldossa. elnézve a hűtését... ez érthető.
a hűtése úgy néz ki, hogy egy másfél-2 mm vastag alutömb 3mmenkénti ugyanilyen vastag lamellákkal amik 5 mm hosszúak, hőcső és minden nélkül, amire érintkezik direkt a gpu és a memek. olcsó hatású, hőcső nélkül. persze előnye, hogy könnyű. igazából nem tudom mire optimalizálták légszállításra értve, egyébként valószínűleg csak olcsóságra. mellette a 3870 hűtése tuninghűtőnek, a HR03GThez képest meg még viccnek is rossz, nemhogy hűtésnek
120as CM venti ment rá, 1000rpm, egyenesen a Cosmosból. nem valami hűderemek, de a célra tökéletes.
ezekután az ambient hőfok 35, a GPU üresben 50fokos, WoW bejelentkezőképernyőn 67 fokik kúszott, ez figyelembe véve a borda kialakítását szerintem egész jó eredmény. nagyon is működőképesnek tűnik és egyáltalán nem tűnik gánynak (pl a 3870em VRMhűtésével szemben). tesztek alapján 100fok is meglenne a kártya, szóval valszeg tényleg nyertem vagy 30 fokot.
egyetlen probléma a kártya fonákján a négy hűtés nélküli mem, lehet sünit kéne rájuk dobni.
más: kaptam a celeronra s478as hűtőt egy AC4 személyében. 4 hőcső, 480gos borda, alu, 80as venti, üresben 55fokos(!!), terhelve 67. namost, a proci vagy üresben is bekajál 50Wot, vagy a borda van rajta rosszul, de azt fel nem bírom fogni, hogy az ambient és az idle között van 35 fok, az ambient meg a load között pedig 45. vagy az everestnek rossz a kalibrációja és téved 15-20 fokot.
-
proci985
MODERÁTOR
a proci egy ősrégi celeron2.66D, ezért is gondolom hogy az everest már félremér.
bordákra ránézek, de szerintem ha nem lenne fent rendesen, akkor az idle-load között nem 10 fok lenne a különbség.
mindegy, ránézek mégegyszer, úgyis életemben először raktam fel s478oas hűtőt.
-
proci985
MODERÁTOR
leszedtem az AC4et... nos socket 478on leszedtni szigorúan csak és kizárólag házon kívül, mert letörhet a lefogató. (ez nem válasz, hanem figyelmeztetés úgy általában mindenkinek). pont, mint nálam. mindegy, ragasztóval sikerült helyrerakni, aztán hétfőn próbálok keríteni egy újat.
a paszta a hűtőre rá volt száradva, gondolom régóta állt már a boltban. nem is érintkezett jól. cseréltem MX2re, most idle 49 load 57 fok. a bios is pontosan ennyit mér.
a borda felül hideg, a hőcsövek langyosak, de figyelembe véve,hogy van rajta egy 2200at pörgő 80as és mögötte két centivel még kettő, egy ilyen keveset fogyasztó procinál még normális is lehetne... de akkor miért 49 fokos? mondjuk most lehet a lefogatás szól bele a dologba, de szvsz eléggé jól meg sikerült ragasztani, a hűtőnél fogva nyugodtan lehet emelgetni, a lap megmarad rajta, nem mászik el, stabilan ül rajta.
ami még eszembejutott: réznek tűnő talp, de csak 2x2 hőcső. kevés, biztos nem érintkezik a proci teljes felületével a hőcsöves rész. mondjuk ettől még egy 45/65W os procit. meg az egy dolog, hogy gyenge a hőcsövek és a talp hőátadó képessége, nade ennyire? ilyenkor sajnálom, hogy nincs hozzá S775as lefogatás, kíváncsi lennék, hogy a quaddal mit csinálna, azzal van egész sok tapasztalatom léghűtéssel.
másik dolog, hogy az megint nem normális, hogy az ambient és idle közötti különbség háromszorosa az idle-load közöttinek. felmerül a kérdés, ha ilyen meleg, akkor ez a gép hányszorosát is fogyasztja netezés közben az én q6600amnak...
-
proci985
MODERÁTOR
köszi az ötleteket.
utánnanéztem kicsit a procinak, egy SL7NVről van szó, tehát Celeron D 330.
először is nem 45-65W a TDPje, hanem 73, tetejében pedig Prescott alapú, 90nmes. ezenfelül a biosból 1.385öt kap, tehát a VIDje eléggé magas (1.250-1.400között mozognak a VIDek az intel szerint). ja igen, és a kedvenc sorom az intel spec sheetről: "Idle States No". magyarul ez még a "green" időszak előtt jött ki, szóval üresben is megy az egész proci, emiatt a fogyasztása idleben nem lehet sokkal alacsonyabb (nem tud részeket lekapcsolgatni, tehát attól függetlenül kell minden részegységének feszt adni, hogy éppen számol e).
fogyasztásmérést nem találtam, de egy régi XBiten volt meleg teszt a gyári hűtővel: itt. hűtőt érdemes megnézni, 450g (és ekkora az intel által minimum ajánlott súlyú hűtő is), nagyobb, mint a Q6600B3 (125Wos tdp) hűtője. rézmagos is. náluk a 2.8ason idle 45oC load 62oCot mértek, ehhez képest annyival még nem vagyok rosszabb.
a proci nekem nem tűnt domborúnak, a hűtő se. viszont a hűtő talpa eléggé recés, és akkor még finoman foglamaztam. MX2vel szokásosan bekentem (kb 0.3-0.4 mm vastag teljesen fedve), ennyi a saját polírozott procimon és hűtőmön már picit sok is, szóval ide elégnek kell lennie. felszerelés közben megnéztem, teljes felületen pasztás lett a hűtő miután rányomtam a CPUra, szóval annyira nem lehet veszélyes a helyzet.
azt hiszem be kéne szereznem egy fogyasztásmérőt, avval ki lehetne szűrni, hogy a szenzor mér ennyire félre, ami lehetséges: a cedar mill előtti hőszenzorokról azt olvastam, hogy eléggé pontatlanok voltak, főleg alacsonyabb hőfokoknál, szóval semmi félfokos elmérés a kupakon és max 5 fok a magoknál, mint a core2őknél. másik verzió, hogy a kis celeron üresben (meg terhelve is) többet kajál, mint az alulfeszelt q6600am. harmadik verzió, hogy a talpi egyenletlenségek ölik meg a hatásfokot.
utóbbit azt hiszem megyek és megnézem, van itthon egy 200m3/hs papst, ha azzal se lesz jobb, akkor valszeg a talp a hibás.
peete88: (mennyire) akarod húzni?
[ Szerkesztve ]
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz peete88 #13312 üzenetére
fogyasztás/áramszámla mennyire szállhat el? mennyi pénzed van a ház csinosítgatására?
és a legfontosabb: mennyire zavar a zaj?
Henknek igaza van abban, hogy az a ház alapból is jól szellőzik és 3x120nak alapból elégnek kell lennie. viszont egész ház kb egy nagy lyuk, szóval nehéz légcsatornát csinálni benne.
Henk: hm, akkor körbenézek, helyi (svéd) Lidlben is van mindenféle kacat, viszont egy másik helyen hasonló áron biztos láttam már.
a Papst 120as, ez igaz. viszont alulról raktam rá úgy, hogy a 80as rajta volt oldalról. nem fújta a teljes bordára, de a légszállítástól elmozdult a bordától, hacsak nem fogtam oda, szóval kellett érnie rendesen. load deltaT értéket pedig egyenesen megfelezte.
polírban annyira nem vagyok benne, viszont ha annyira nem nehéz/nem nagy befektetés, akkor megpróbálkozhatok azzal is. valahol mindent el kell kezdeni.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz gilfoyle #13325 üzenetére
esetleg szedd ki a ventit, gyorskötözz rá valami jalk 120ast és a probléma meg van oldva. valszeg még hűsebb is lesz.
hugomnál az x1600proval jártam el így. nagyon hűs nem lett a kiakasztóan gyenge borda miatt, de cserébe nem is visít.
D1Rect: Papst 8412es széria leglassabbja is nagyon halk. kis szerencsével épeszű áron is ki lehet olyat fogni.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
fekete zalman mfc1plust próbált valaki mostanában beszerezni boltból? nézegetem egyik helyi nagykert, szürkéjük van, de az nekem nagyon nem passzol a házamhoz (a fekete se tökéletes, de egyedüli hatcsatornás és potis ventiszabályzóként eléggé meg van kötve vele a kezem).
lehet róluk tudni, hogy csak ideiglenesen nem hoztak, vagy EOL lett a termék?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz lujó55 #13351 üzenetére
röviden: nem.
hosszabban: kétfelé oszlik a meleg levegő, nem az egész mennyiséget a táp kapja. a hátsó venti nem tudom hogyan tudna a procihűtő ellen dolgozni, ezt kifejthetnéd.
mondjuk nagyobb fogyasztású rendszernél (procinál) nem ideális, ha a tápon keresztül áramlik ki a meleg levegő, de olyan 40fokos házhőig egyetlen minőségi tápnak se szabad komolyabb bajának lenni. némi hatásfokcsökkenésen kívül. ezért jó az alultápos ház.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz lujó55 #13353 üzenetére
hm, ez az áramlástani szimuláció érdekes. van ilyen program hozzáférhetően átlagembereknek is?
hagyományos procihűtőnél értem a problémát viszont tornyoknál a plusszhűtés a nagy felület miatt jól jön.
az éttermes példánál viszont felmerül, hogy ha a wcben és a konyhában is megy a venti, akkor az első ajtób több levegő jön e be. alapvetően én szimulációt sajnos nem tudtam készíteni, de erőltetett szellőzéssel próbálkoztam a gyakorlatban, nagynyomású ventikkel eléggé sokat lehet segíteni.
egy tipp házépítéshez: tápot rakd külön körre, mint ahogy az alultápos házaknál szokás. sokkal többet érsz, ha inkább még beraksz mégegy házventit.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz scream #13356 üzenetére
85CFMes ADDa venti van benne, az 144.5m3/h.
az SFlex 49CFMes, le fog vele égni.a Coolink 94,22m3/h, le fog vele égni. a Magma 70Cfm, még mindig kevés. az nzero 36cfmes, azzal akár félterhelésen is le tudod égetni. Noctua 92m3/h, megint kevés. Noiseblocker 87m3/h.
szóval, ha fél év múlva akarsz egy leégett tápot, akkor Magma, ha viszont gyorsan akarod megsütni, akkor ajánlom az nzerot. röviden: mindegyik gyenge, egyikre se cserélném.
ha nem akarod leégetni, akkor minimum 85cfmes venti fog kelleni, tehát ajánlott egy hasonló ADDA beszerzése. szerintem kérdezd meg a "milyen tápot vegyek" totyikban hol lehet ilyesmit szerezni, biztos tudnak segíteni.
másrészt: nem lenne egyszerűbb szimplán legariztatni, még kéne rá lennie. 5 évvel árulják emlékeim szerint.
lujó55: igen, ez volt a kérdés, hogy van e valami student verzió itthonra jó lenne némi szimuláció, a jelenlegi 9-10 ventivel a test-and-error metódus nehézkes.
jó könyveket (lehetőleg neten is megtalálhatóak, külföldön vagyok) tudsz mondani témában? alapokkal tisztában vagyok kb (fizika c1-c1 megvolt), de jó lenne picit mélyebb dolgokról/méretezésről is olvasni.
jó torony tényleg áldás. főleg ha elég nagy, onnantől több venti keresztfolyama is szellőztetni. arról nem is beszélve, hogy az enyém pl remekül skálázódik felfelé erőseb ventikkel.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
az 550esnek rendesen ment a ventije, a 650es corsair nem pörgött fel.
az Addák alapvetően nem igazán motorzajosak, viszont 145m3/hnál (ami inkább 150+m3/h az Adda oldala szerint) mindenképpen lesz erős szélzaj. jobb ventiknél nagy légszállításnál motorzaj elhanyagolható, viszont onnantól meg ha az egyik venti halkabb, akkor annak vagy a légszállítása vagy a légnyomása lesz rosszabb. a légnyomása 0.134 (inchben) / 3.5 (mmben).
zárójelben: az Adda ventik nagyon jók zaj szempontjából, tehát a tápot a légszállítás rovására halkítani nagyon veszélyes. apróban láttam már példákat arra, hogy a felhasználó kicserélte a BS2 ventijét egy alacsony légszállítású halk modellre, aztán pislogott fél év múlva. hogy szétégett a bele.
találtam infot zajszintről: itt. rpmeket nem ír, de az a venti 39dben van hitelesítve 85 cfmre.
olyan 330Wig 21db, 380on 22.5, 450nél 28, 500nál 36 és 550nél 39.
ha a motorzaj elhanyagolható, akkor az a 21db olyan ~1300rpmnek és ~50cfmnek felel meg (úgy néz ki 85m3/h a minimum légszállítása a táp ventijének, ez olyan 7-7.5V lehet), 450nél a 28dbA kb 1600rpm lehet, ott várhatóan ~65cfm/110m3/h a légszállítás, 500nál a 36db körülbelül 2000rpm, ez olyan ~78cfm és 140m3/h, végül 550nél peakel 2200rpmen, 88cfmmel.ez alapján az Nzero teljesen elégtelen, az Sflex/Noiseblocker/Noctua ugyan éppen elég lehet 12Vn, viszont ha gyengébb a légnyomásuk akkor a táp megintcsak nagyon hamar megsülhet, a coolink (ha rendben van a légnyomása) elég kb 350Wig (természetesen max fordulaton), szóval ezek mind nagyon gyengék. halkabbnak meg nem hinném, hogy halkabbak lennének, leszabályozással a táp szellőzése nagyon elégtelen lehet.
Magma légszállítás alapján akár 450-480Wig is elég... csakhogy a légnyomás is fontos. igenám, csak éppen az enermax légnyomása 1.4 mm, az Addáé meg 3.5, ami két és félszeres érték, ami miatt az enermax is kiesik, hiába szállít elég levegőt, a kisebb nyomás miatt kevésbé lesz képes átszellőztetni ezt a tápot. a Magmának sajnos ez a nagy baja.
abban igazad van, hogy jobb minőségi ventivel lehet halkítani (azonos vagy akár jobb hűtési paraméterek mellett is), de az Adda nagyon jókat gyárt. és sajnos ezek a nagyonhalk ventik táphűtés céljára totálisan elégtelenek. bizonyos helyzetekben kell a highflow venti mert csak az tud elég levegőt átpréselni az adott rendszeren.
arról nem is beszélve, hogy a tápban meleg van, a sleeve bearingnek meg a meleg nem tesz jót. megbízhatóság szempontjából oda alkalmasabb golyós ventit használni.
megjegyzés: persze, láttam már Enermax tápban Magmát, de ott valószínűleg ahhoz voltak a táp alkatrészei is méretezve. itt az Addához vannak.
kicsit hosszú lett . a paraméterek ismerete nélkül igazad is lehetne egyébként, nem minden táp vezérli maxig a ventijét, és nem minden gyártó alkalmaz tényleg jóminőségű ventiket. viszont a tápos topikokban sem véletlenül mondogatják, hogy tápban cserélni csak nagyon óvatosan, és a házhűtésre megfelelő halk ventik egyszerűen alkalmatlanok a feladatra.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
abban igazad van, hogy a Chieftecek eléggé hangosak. nekem a 360asomban voltak cserélve a ventik, bár én már úgy vettem.
attól, hogy hideg jön ki a tápból, pár alkatrész még lehet jóval melegebb. egy pár W fogyasztású alkatrész ha 10fokkal melegebb az még nagyon nem fogja befolyásolni a kilépő levegőt, ellenben az alkatrésznek nem tesz jót. legjobb példa erre Prolimatech MK-13, az ember hajára kenheti a hűvös GPUt amikor túlmelegszenek a VRMek.
Henk: általánosságban teljesen igazad van, a tápgyártók egy része nem igazán valósítja meg jól a ventivezérlést (ez máshol is igaz).
az is jó meglátás, hogy sokkal jobb megoldás (és végeredményben akár még olcsóbb is) venni egy jól összerakott tápot.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
igen, az MK13mon is lefedi a VRMeket a 140es, mégis gyengébben muzsikálnak a VRMek. pedig minden más sokkal jobb.
ha nagyon túl volt eredetileg méretezve a venti (pl, YL a beszállító, berakták a legkisebb modellt, de teljeskörű vezérlést nem érte meg implementálni/nem indult 7/9V alatt, tehát folyamatosan hajtani kell), vagy nincsen nagyon járatva, akkor nem lehet belőle baj. csak észben kell tartani, hogy a túlterhelés elleni védelem még az eredeti ventivel van méretezve.
röviden: nagyon ésszel kell csinálni, és csak akkor, ha az ember biztos a dolgában.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
hm, 35db, kellemes lehetett.
Sonec: nem a ventik száma a lényeg, az enyém anno egy éven keresztül minden éjjel ment (bár a vidkari akkor passzívként volt használva). és én nem hallottam. mondjuk a leggyorsabb ventik kb 800on mentek 5Vn, többi 6-700 között, egyik ki is volt kapcsolva. tetejében ház zajcsillapított. nem véletlenül van megint beszerzés alatt a zalman mfc1plus, remélem kapok feketét
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz dastier #13394 üzenetére
jól hangzik. gányolós, de olcsó. és gondolom az olcsóság komoly szempont volt.
pár tipp:
ha kész a mű, akkor tesztelni kell legrosszabb esetekre, elkerülve a későbbi "miért áll le a gép GTA4 alatt" jellegű pofáraeséseket. azaz, négyszálon prime smallfft/blend és mellette furmark. 15 perccig elég nyúzni a gépet, viszont a hőfokokat végig nézni kell (everest pl). esetleg közben neki lehet állni másolgatni a vinyók között. adott esetben ha nagyon meleg van gépet leállítani, ventit feltekerni és újból próbálni. ja, arra készülj fel, hogy meleg lesz. nálam a kissé módosított codegenben +10fokot jelentett a prime/furmarkhoz képest a kettő együttes terhelése. ami fontos, hogy a tápot nagyon megterhelheti. a tápot 12Vn tud 29At, annyirak elégnek kell lennie (bár nem ismerem a belét).
ja igen, ha a proci felmegy 55-60 fokig, ne csodálkozz. azért túlmelegedni ne engedd.
videokártyára különösen ügyrelj, passzív 8600gtk eszméletlenül melegednek, 100+fok sem ritka. 120fok fölött én azonnali tesztleállítást ajánlok.
rezgés, rezonancia ellen némi gumi jó az oldallapokra applikálva, ha megoldható. általában azok sokztak rezegni. esetleg a vinyók fakkjait kell gumírozni, de ez háztól függ.
ja igen, ez kisebb háznál jó, toronyházat egy ventivel képtelenség átszellőztetni. a ház méretétől és kialakításától függ, hogy mennyi venti is elég. arról nem is beszélve, hogy bizonyos alkatrészek jobban melegednek, videokártyából 120-140W fölé passzívan nem is nagyon lehet menni (légen), és akkor már nem mütyüri gyári bordával, hanem egy sokszáz grammos hőcsöves darabbal kell megoldani a problémát, ami nagyon durván megemeli a költségeket. és egy lassú ventivel (tehát nem igazán észrevehető) megtámogatva ugyanez sokkal jobb eredményt érhet el.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
tesztelem itthon az IFX14et pár ventivel... konkrétan 9 darab ventivel a 900as Glacialtechtől a 2800as Papstig bezárólag különböző gyártóktól (Glacialtech, CM, Papst, Ace, Scythe, Coolink és Epzi). olyan 3.2@1.39es feszre gondoltam, annyit a hűtő még bőven bír és a 120-150W körüli terhelésnél már látszania kell az különbségeknek, de még a halk ventikkel se lehet baj. passzív teszt max alapórajelen lesz, ezt a hűtőt nem erre találták ki.
esetleg van itthon egy AC7prom, azt is bedobhatom a tesztbe.
az összevethetőség és egyszerűség miatt open bench teszt lesz.
hangról max nyilatkozni tudok, arról is mértékkel, a 900as Glacialtechet pl a Raptor és a táp is túlharsogja (mondjuk a táp halk). vidkari erre az időre be lett passzivizálva.
kérdés: legyen logout bejegyzés belőle vagy se? 10perces prime smallFFT menetekre gondoltam, szépen méregetve. a hűtőt ismerem, viszont érdekes lehet, hogy a különböző ventik sűrű lamellázás mellett hogyan működnek.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz python1 #13426 üzenetére
teljesen rendbenvan ez. azért eressz rá egy primeot is, az everest kevésbé terhel.
más: megvan az első elégtelen venti, a Scythe Kazet rosszul szabályozta a lap. 413rpm meg kevés volt, 4 perc után már 88fokosak voltak a magok, ott inkább leálltam. eddig még sose volt forró az egész hűtő, hát ezt is megértem. gyanakodtam is, hogy lehet rosszak a lamellák, mert mindig hidegek voltak (volt már 80fokos kétszer, nagyobb ventikkel). ezek szerint épp fordítva.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz python1 #13442 üzenetére
PWMes a venti...
pasztázás rendben van, a 900as Glacialtecchel már 66 fokos volt, a 2800as Papsttal pedig 52fokos. szóval nem a hűtőn/pasztán múlott.
procihűtőt is lehet, bár az alapok egy része egészen jól tud szabályozni alapból is. mondjuk ez a venti épp nem oda volt kötve, mert a cpu fanhoz nem férek hozzá a proci és a lap bordáitól.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz python1 #13445 üzenetére
két prochűtőnek szerintem ahhoz a procihoz csak négymagosítás után lesz értelme, egyébként egy is bőven elég szokott lenni.
nagy hűtőket két ventivel csak komoly fogyasztás mellett lehet kihasználni, egyébként meg az embernek lesz egy hangos, drága és hatalmas hűtője, ami 55-57fokon primeol a legnagyobb melegben is a 24/7es túlhajtási beállításokkal is. ami impresszív teljesítmény, csak alapvetően elég lett volna valami sokkal olcsóbb is.
tipp: azért egy prime+furmarkot futtass le együtt, hogy biztosan rendben legyen a ház szellőzése. passzív felszerlésnél eléggé óvatosnak kell lenni.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz python1 #13447 üzenetére
jól néz ki.
a vidkari bordája is eléggé nagynak néz ki ahhoz, hogy használható legyen.
GPUt kettőt? akkor meg főleg ügyelni a szellőzésre, FSP tápok kifejezetten utálják a meleget (40fok+ ambient tempre gondolok a házban).
más: az 1300as Coolink sűrű lamellájú hűtőre nagyon úgy tűnik, hogy nem túlzottan jó. sőt, ez enyhe kifejezés, az nem létezik, hogy a halkabb, olcsóbb és főleg sokkal lassab glacialtech 6-7 fokot ver rá. azt hiszem ezt holnap reggel újramérem.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz python1 #13450 üzenetére
attól függetlenül kritikus a házszellőzés, a meleget ki is kell juttatni. hiába viszi le az ember a GPUról, ha a házból már nem jut ki
tápban mivolt és mekkora ventire cserélted? csak mert szerintem ilyen terhelésnél szerintem jobb, ha a tápban a gyári ventije van. a BS2 amúgy is szabályozza a ventijét. üresben a GLN500 alapján halk. viszont annál is halkabb ventikkel megsülnek, az FSPk tényleg utálják a meleget. 2 GPUval meg valszeg rendesen meg is lesz terhelve.
-
proci985
MODERÁTOR
rendben, azt hiszem arról még nem volt amúgy sem írás itt. mondjuk az én példányom (hátlapi hűtős 775/am2 kombó) már EOL, viszont hátlapi hűtő nélküli 775 illetve AM2 only verzió még kapható. azon kívül az Arrow első ránézésre egy IFX14 rev2 kevésbé éles lamellákkal.
a gyári Thermalright pasztám már kifogyott, viszont az AC MX2 kb hasonlóan teljesít.
az AC7pro tényleg nem játszik ugyanabban a kategóriában, viszont arra érdekes lehet, hogy különböző órajeleken mégis mekkora a különbség, avagy mikortól érdemes már megvenni egy ekkora monstrumot.
órajelre 2.4@1.008 - 3.0@1.200 - 3.2@1.424 szerinted elég? 3.6@1.46ot is tudok nézni, de oda már az Ultra Kaze 2000 se biztos, hogy megfelelően erős (iszonyatosan melegszik az én példányom), a 2800as Papst 4312 meg alapvetően azt mutatja be, hogy egy Ultra Kaze 3000/Sunon/Delta mire képes a hűtővel, ha az embert egyáltalán nem zavarja a zaj.
jelenleg 3200@1.424en van eredményem 900-1200-1300-1600-2000-2800rpmen, bár különböző ventikkel. sajnos ugyanazzal nem, a LianLi TR3 nem igazán jó pontosan szabályozni, a Zalman MFC1plus meg még mindig nem jött meg.
félremérésre: nekem a 160as samsungom 14 fokos 30 fok alatt.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
nem a hűtő hibája. ez a proci default beállításokon gyári hűtővel 77 fokos volt egy CM690ben, tehát még q6600as viszonylatban is nagyon melegszik, főleg magas órajelen. valszeg eléggé szivárog.
akitől vettem (még 2007 decemberében) úgy adta el, hogy légen 3.6 esélytelen, mert annyira melegszik. így nézve nem rossz eredmény
3000res UK meg... hallottam már olyanról, aki ívhegesztőben (!!!) használt olyat, mert jól jött a 200m3/h. egyébként fórumban volt, aki 3000res Ultra Kazet használt a TRUEra benchelni, nagyon jó eredményekkel. csak a hangja...
szerk: alapórajeles mérésnek nem tudom, hogy mennyi értelme lesz. 22fokos szobában a Glacialtech 900asát (63m3/h) most mérem, 40 fokos a legmelegebb mag 4 perc prime után, és ez még a 16db -es hangtalan venti.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
nemis az alacsony hőfokok a bajosak, hanem hogy a gyakorlatilag halk 900as és az 1600as venti között 1-3 fokos különbség van alapórajelen, és a 900as ventivel is kb 2 másodperc a visszahűlési idő. proci olyan 36-45W között fogyaszthat, oda egy ekkora hűtőnek nincs sok értelme.
viszont csináltam egy passzív tesztet is (biztonság kedvéért egy venti be volt szíjazva a bordák közé, lehet ez 1-2 fokot rontott az összhatáson), úgy néz ki alapórajelen ez a hűtő full passzívra is elég negyed órás teszt alapján. 63fokig mentek a magok, 58ig a kupak, de ha segítene neki a táp/hátsó házventi, úgy valszeg biztonságos lenne használni. és mégiscsak egy q6600ról van szó, ha alapórajelen és alulfeszelve is.
-
proci985
MODERÁTOR
jaja, százalékos eltérések megvannak, de az 1-2 fokos hibahatár maitt eléggé egymásracsúszik a rangsor. gyakorlatilag alapórajelre egy 16dbes kvázi hangtalan venti már bőven elég rá, nagyobb hűtő felesleges.
közben megvannak a mérések alapórajelről is:
Passzív:
55 - 63/63/58/58
Glacialtech 900rpm:
34 - 40/40/36/37
Coolink Swif2 1200rpm:
38 - 45/45/42/43
Papst 4412 F/2GL 1600rpm:
33 - 39/39/37/38
Scythe Ultra Kaze 2000rpm:
32 - 37/37/33/35
Papst 4312 2800rpm:
31 - 36/37/33/34
a két legnagyobb venti gyakorlatilag hibahatáron belül teljesít, de a többi között sincs olyan túlzott különbség.
úgy gondolom ez az 5 venti elég, gyakorlatilag szépen reprezentálja a teljes skálát ventik sebessége szerint. a Swif2esnek nem tudom mi a baja, de már 3.2őn is nagyon gyengén teljesített. az Ultra Kaze ugyan vastagabb, de az 1900as SFlexel gyakorlatilag megegyeznek a hőfokaik korábbi méréseim alapján, max 1-2 fokos eltérés lehet magasabb fogyasztás esetén is.
két ventit nem mértem (csak CMből van egyforma, de azokat macerás rárakni a hűtőre a kialakításuk miatt), de olyan 3 fokokat lehet úgy nyerni.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
röviden sneak peak, amíg alszok rá egyet és elkészül a bejegyzés.
megvannak a 3.0 @ 1.200 load eredmények is:
Papst 4312: 2800rpm - 25 fokban
44 - 47/47/44/44
Scythe Ultra Kaze 2000: 2000rpm - 23 fokban
44 - 47/47/45/45
Papst 4412 F/2GL: 1600rpm - 21 fokban
43 - 48/48/46/46
Coolink Swif2 1200: 1200rpm - 24 fokban
52 - 57/57/50/50
Glacialtech Silentblade: 900rpm - 24 fokban:
49 - 54/54/51/51
fogyasztás 72-80W körül (az alaplapi szenzor utánnaállít hőfok függvényében, de kb értéknek jó). szobahőt próbáltam egyenletesen tartani, de délután jött egy hidegfront, ami megnehezítette a helyzetet.
és a végül a 3.2@1.424es adatok:
Glacialtech Silentblade: 900rpm, 22 fok65 - 65/65/57/57
CoolerMaster A12025-12CB-3BN-F1 (Cosmosból): 1200rpm, 22 fok
65 - 65/65/62/62
EPZI 3 140x25: 1300rpm, 22 fok
61 - 61/61/52/52
Scythe Kaze PWM: 412rpm (valamiért nem vezérelte rendesen az alaplap), 22 fok
88 - 87/87/78/78
négy perc után, utánna biztonsági okokból a tesztet leállítottam, ment volna feljebb is
Papst 4312 : 2800rpm, 26 fok
48 - 54/54/50/50
Ace Pro fan (12025S12L a típusjelzése... lehet átnevezett Xigma?): 1000rpm - 25 fok
68 - 68/67/65/65
Coolink Swif2 1200 - 1200rpm 23 fok
63 - 68/68/66/66
Papst 4412: 1600rpm - 23 fok
61 - 60/60/52/52
Scythe Ultra Kaze 2000 - 2000rpm - 23fok
51 - 56/56/52/52
fogyasztás becslésre valahol 105 és 140W között.
végül összehasonlításképpen még egy házból való eredmény, 3.615@1.47, Scythe Ultra Kaze 2000el: 75 - 78/78/72/72, itt olyan 170-180W környékén mért a lap. még megnézem 3.6ot az Ultra Kazevel, aztán jöhet az AC7 összehasonlítani.
babicsbalu: a táp min 6V körül ad, biztosan indulni fog. sárgát nem kell bekötni (rpm visszajelzésre szolgál), fekete-piros meg értelemszerűleg.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz proci985 #13487 üzenetére
és az utolsó két versenyző:
3600 @ 1.472
Papst 4412 F/2GL 1600rpm, 25fok: 67 - 70/70/67/673600 @ 1.456
Scythe Ultra Kaze 2000rpm, 24fok: 64 - 66/66/63/63többieket ezen az órajelen nem mértem, q6600nál a Tjunction maxra 73 fokot írnak, ezt 1200as ventivel már valszeg elértem volna. mondjuk ~170-180Wos fogyasztásnál már talán nem kellene erőltetni a halk ventiket, ha az alaplappal az Ultra Kaze is 1000rpmig leszabályozható. akinek ez nem jó, annak meg ott az S-Flex 1600/1900, remekül lefolytható ventik amiknek csak szélzajuk van.
a hűtő eléggé jól végezte a dolgát, a hátlapi hűtés nem melegedett át, ami anno a passzív tesztnél megtörtént, ezek szerint a socket olyan sokat nem kapott a melegből.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz proci985 #13490 üzenetére
és végül a bónusz:
AC7 pro eredmények, összevetésképpen. fix 2700ra állított ventivel.
2.4@0.992, 22 fok: 34 - 39/40/37/38
3.0@1.200, 23 fok: 48 - 54/54/49/49
3.2@1.392, 23 fok: 65 - 66/66/56/56hangban közben az Ultra Kaze fölött van 1-2dbel, tehát már egész hangosnak minősül. nem is rossz eredmény, mégiscsak volt értelme összevetni.
zárójelben: azért annyira nem is jó, kb a Glacialtech teljesítményét hozza az Ultra Kaze hangereje fölött, ami 3.2őnél már laza 10-15 fokos különbség. vagy másképp nézve ~16 decibel, ami a különbség a már egész hangos és a szinte nem hallható között. mondjuk árban és méretben sem egy ligában játszanak, ez is tény. az AC7 a ráírt 130as TDPt a mérések alapján pedig még le tudja hűteni, ez is pozitívum.
és akkor most irány aludni, ma éjjel már hullafáradtan nem állok neki visszarakni a gépet a házba.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Nordic #13507 üzenetére
az a ház nem légfolyosóra van gyártva, a három 20as venti csinál elég szelet ahhoz, hogy ne lehessen baj a hőfokokkal. turbulencia meg lehet, de megfelelően erős ventikkel az se annyira zavaró.
MFC1 elvileg csatornánként tud 7.5Wt. más helyen összesen 7.5Wt írtak, de én már megterheltem olyan 14-16Wig a sajátomat 6 csatornán és vitte.
-
proci985
MODERÁTOR
nálam két ventinél 3 (kb 10%) fok volt kb az eltérés, mondjuk csak majdnem egyeztek a paramétereik (SFlex 1900 és Ultra Kaze 2000). szerintem adott esetben egy csúcs léghűtőnél - ha a teljesítmény a legfontosabb - érdemes dupla ventit használni.
mondjuk a jó házszellőzés legyen meg előbb, utánna lehet keresgélni az elfekvőben lévő fokokat (pl duplaventi, pasztacsere, polír, ezek együtt 5-10 fokot hozhatnak már, az meg jelentős... de ha egyébként meg folyamatosan bemelegedik a ház, akkor sokat nem érnek).
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Nordic #13543 üzenetére
140esnek van értelme, csomó házhoz már léteznek ilyen helyek. más kérdés, hogy két éve még egy jobb 120as elverte az összeset minden szempontból. jópár procihűtőre is fel lehet rakni alapból.
az fölött... 180-200as ventit gyárt pár gyártó és jó pár házhoz, szóval kínálat se nagyon van. amelyik házban meg van ekkora lyuk, ahhoz szoktak mellékelni ventit is.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Csomag01 #13552 üzenetére
mi az alap átlagos felahsználás? ha azalatt megy 25%on a proci, azt úgy nem csodálnám, hogy 40 fokos. húzva vannak?
zárójelben: egyik mag folyamatosan szokott dolgozni és alacsony terhelésnél a ventit vissza szokta fogni a lap (ezt jól teszi). nálam most a 21 fokos szobában is 35 fokos az egyik mag, pedig a ház remekül szellőzik és a hűtő jól van fent.
megálló levegővel meg annyit lehet csinálni, hogy visszarakod az oldalát és feljebbállítod a vidkari és cpuhűtő fordulatszámát. esetleg beraksz egy számodra még elviselhetően hangos ventit hátulra, ami erősebb gyárinál. bár ha a gyári 1600as, akkor én ezt nem próbálnám ki.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Csomag01 #13556 üzenetére
a házban valszeg ilyenek voltak: COOLER MASTER A12025-12CB-3BN-F1
Speed: 1200 RPM
Airflow: 44.03 CFM
Noise: 19.8 dBApróbáld ki, hogy visszapakolva mi változna. igazából nem értem, hogy ezekre miért cserélted a CM ventiket, a gyakorlatban halkabbak (sokkal) nem lehetnek. a Noiseblocker értékei meg furák: 38CFM @ 17db egy ~950es (sleeve bearinges) ventinek reális ha csak a szélzaj hallatszik ki.
a Kolink értékei [Sebesség ( RPM ): 1200 Légszállítás ( CFM ): 45 Légnyomás (m/H2O ): 1.02 Zajszint ( dB-A ): 24] már reálisabbak (összehasonlításképpen az 1200as SFlex 34CFMet tud 23db mellett SPCR mérés szerint, de az sleeve bearinges és az egyik legjobb venti a piacon).
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Csomag01 #13558 üzenetére
ja okés, az más
vbbb: persze, 1400 rpmen 68 cfm mellett 21 db. csak a légszállítás miatt lesz az kb 30db, egy 1200as hangosabb 21nél.
halk ventire a 850/950es Glacialtech is jó, csapágyazása is remek, hangja se nagyon van.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
megjött a Zalman MFC1 plus. sajnos csak szürkét kaptam, de végülis a ház ajtós és a fekete se illett hozzá tökéletesen.
visszaépítettem rendesen a ventiket, és megint hármas pushpull van a prochűtőn/mellett. és csend. nomeg 5Vra húzott ventikkel 47 fokon primeol a 21fokos szobában 2.0@1.200án.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest