Hirdetés
- CES 2026: Kibújtak végre az üveg mögül az új MSI Prestige notebookok
- CES 2026: madzagmentes egér és headset az Acer névjegyével
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ariadne
őstag
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Plusz a felújítás is csak elsőre tűnik úgy, hogy majd szép lassan megcsináljuk, ahogy pénzünk lesz, de az is sokkal többe fog fájni a végén, mint tervezte az ember. Igen gyakran derülnek ki rejtett dolgok, amikor nekifog az ember. Pl. nálunk biztosak voltunk benne, hogy bojlert nem kell venni, szépen nézett ki, semmi baja nem volt - aztán kinyitottuk kitisztítani a vízkövet, és kiderült, hogy belül teljesen tönkrement, kapásból ugrott 40k...

-
Josh
tag
Okés, köszi a segítséget. Igazából azért akarok ennek ennyire utána járni, mert nagyon ki van forintozva a pénz, és midőn kiderült, hogy az önkormányzati lakás az önkormányzaté, és ott inkább a bérleti jogot adják el, nem a tulajdonjogot, ezért egy 500 k-val fentebb tolódott a határ, van rá fél évem, hogy összeszedjem, és már így is ilyen gondolataim vannak, hogy zálogba adom a dolgaimat, eladom a szomszéd veséjét, és minimál életmódot folytatok.
Van valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetne összeszedni fél milliót fél év alatt?
Beköltözés után a legnagyobb kiadás a zárak cseréje lesz, aztán szép lassan hitel nélkül saját pénzből berendezni a kéglit. Aludtam már raklapon, ettem már vödörből, fürödtem lavórban, sz@rtam a csalánosba, szóval megedződtem ilyen téren.
-
Ariadne
őstag
Ügyvédet soha nem szabad hagyni, hogy más hozzon, mindig, tényleg mindig saját maga kell hogy fizessen az ember ügyvédet, és jó ügyvédet, aki ismerős vagy legalább ismerősnek készített ingatlan adásvételit korábban. Csak így lehet elkerülni azt, hogy esetleg nagyon súlyos gondokkal szembesüljön az ember később. Nem kell ehhez bűncselekmény vagy lakásmaffia, elég, hogyha nincs elég biztosíték a szerződésben mondjuk a tehermentesítéshez, és egyből milliós szívás elé néz az új tulaj... Én is ebben a szakmában dolgozom, azért tanácsolom ezt.

-
Rive
veterán
Ha megvan a lóvé és nincs kölcsön, akkor elég egyszerű az ügy.
- Viszel néhány szakembert, akik körbenézik a házat, hogy azt kapd, amit szeretnél
- kérsz a földhivatalban egy tulajdonilap-másolatot: teljeset, hiteleset, hogy tényleg az-e a tulaj, akitől vásárolsz, illetve tehermentes-e az ingatlan, satöbbi
- Megegyezel az eladóval, hogy ki hozza az ügyvédet.
- Ha parázol, akkor te mindenképpen viszel ügyvédet
- Összeszeded az ügyvéd által kért papírokat, majd megegyeztek egy időpontban
- Megadott időpontban odamégy, olvasol, aláírsz, másolatokat (mi tízet csináltattunk...) elrakod, majd a megbeszélt módon perkálsz, bizonylatot kérsz.
- A többit ( föld- és adóhivatali bejelentési kötelezettségek, effélék) az ügyvéd rendezi - csak olyan ügyvédhez jó menni, aki rendezi.Ha egy-két héten belül nem jön meg a föld- és adóhivataltól a papír, akkor felhívod az ügyvédet és ordítasz.
- Az ingatlannál átadás/átvételi nyilatkozatot kell csinálni (mindkét fél részéről aláírva) a mérőállásokról: ezek másolataival (meg az adásvételivel és az új tulajdoni lap másolatával) körbejárni a közüzemi szolgáltatókat.
- Érdemes bemenni az önkormányzathoz is, hogy minden rendben van-e a ház körül, illetve részükről miféle sarc és tudnivaló van, ha van.
- Társasháznál a közös képviselőt is érdemes meglátogatni.Nagyjából/körülbelül ennyi, ahogy emlékszem. Nekünk került valami 2-3 hétbe, mire mindenhol körbejártunk. Érdemes úgy számolni, hogy csak ez a része lesz cirka 70-100k körül: pusz beköltözéskor általában költ az ember (500-1000k), plusz adóhivatal. Fél-egy milla tartalék nélkül belevágni a dologba felelőtlenség, SZVSZ.
Ui.: A beüzemelés volt két nap, de nálunk minden be volt kapcsolva, és nagyon jól sikerült gázhoz mesterembereket szerezni. Érdemes a gáz, kémény átnézéséről rögtön számlát kérni. Esetleg zárakat lecserélni. Aztán szomszédokat körbelátogatni. Ez utóbbit esetleg már előre, vétel előtt.
-
Rive
veterán
A lakásvásárlás után a mindkét fél által aláírt átadás/átvételi jegyzőkönyvvel becsattogsz a szolgáltató(k)hoz, ahol megkötik veled az új szerződés(eke)t. Ezután a szolgáltató a saját SZMSZ-ben meghatározott időn belül kimegy és megkísérli üzembe helyezni a hozzá tartozó szolgáltatást. Ehhez persze az kell, hogy ott legyél (vagy Te vagy más tulaj, vagy valami meghatalmazott személy), valamint a szerelvények megfelelő állapotban legyenek. Ennyi.
A fennálló tartozást a szolgáltató a korábbi tulajon leveri, ahhoz neked közöd semmi.
Egyedül akkor bonyodalmas az ügy, ha valami úton-módon a lakásra van terhelve a tartozás, de ez meg ugye látszik a tulajdoni lap másolatán - aki ilyen ingatlant vesz, az meg is érdemli.
-
hanee
senior tag
válasz
Kalandor
üzenetére
Sziasztok!
Bennem azért felmerült a kérdés, mi van akkor, ha közben lekapcsolják a gázt / villanyt / vizet? A tartozás - bár magánszemélyé vagy cégé -, mégiscsak az adott mérőórához, illetve lakáshoz tartozik. El tudom képzelni, hogy nem kapcsolják vissza addig, amíg nincs rendezve a tartozás (főleg amikor ilyen 2-3 millióra rúg).. (nem beszélve arról, ha pl. a távfűtést kapcsolják le valahol, ami hőközponti szinten megy, amiért mondjuk az egész háznak tartozása van.. ha erre nem kérdezel rá a közös képviselőnél és pl. nyáron vásárolod a lakást amikor amúgy sincs fűtés, előfordulhat hogy simán átvernek).
(vagy én már túl bizalmatlan vagyok?
)hanee
-
hanee
senior tag
Szia!
Például közös költségről kérj nullás igazolást a ház közös képviselőjétől (ha lakásról van szó persze). Úgyszintén érdemes nullás igazolást bekéretni az előző tulajjal a közművektől is (főtáv, vízművek, gázművek), mert manapság már ezzel is be lehet fürödni.
Mi például a saját butaságunk miatt (mert megbíztunk a barátainkban) nem kértünk nullás igazolást és azóta is (3 éve!!) a levegőben lóg százezer Ft közös költség tartozás, amiből lassan lassan naaaagyon lassan per lesz majd.Mi amikor vettük a lakást ezekkel szívtuk meg (ismerőstől vettük és sajnos mint kiderült néhány dologban nem voltak teljesen őszinték):
- a gáz szabálytalanul volt bekötve.. ez 25 ezer Ft volt megcsináltatni, de egy csomó kellemetlenség és idegeskedés, ráadásul életveszélyesen volt megcsinálva, a szerelő anyázott is rendesen..
- Nyílászárók teljesen rosszak voltak, gyakorlatilag az erkélyajtón ömlik be a hideg.
- A fűtőtestek nem működnek (bár jelenleg nem zavar mert így is 23 fok van, mert körbefűtenek, de azért ez nem ideális).
Persze sok dolog nem látszik egyből, és ezek "apróságok", főleg függenek attól is, hogy milyen állapotú lakásról van szó, de azért érdemes nyitott szemmel körbenézni és nem hinni el, amit az eladó mond rögtön, mert okozhat kellemetlenségeket.Másrészt pedig, én például már nagyon bizalmatlan lettem mindennel és mindenkivel szemben (ügyvédekkel szemben is), tehát én pl. biztos sk. lekérnék hiteles tulajdoni lap másolatot (ami lehet hogy több idő, de hiteles), és a szerződésnél külön figyelnék rá, hogy benne legyen, hogy az ingatlan per- és tehermentes. Bár elméletileg ez alapvető dolog, de én láttam már varjún karót

hanee
-
Josh
tag
Valaki le tudná írni nagyvonalakban, hogy hogyan zajlik egy lakásvásárlás onnantól kezdve, hogy kinéztem a hirdetési újságból és megtetszett. Készpénzzel (vagy banki átutalással, lényeg, hogy az összeg megvan rá) fizetek. Merre induljak el, mire figyeljek, mit csináljak, és milyen sorrendben?
Csak úgy tájékozódásképpen kérdezem.
-
Incognito
senior tag
Mostanában volt a TV -ben, hogy külföldön sokkal többen laknak albérletben. Még régebben halottam, hogy USA -ban is így megy. Én nem igazán szeretnék albérletben élni, valahogy nem érezném magam biztonságban.
-
viharhozo
addikt
A magyar bankrendszer jelentos mennyisegu rossz hitellel rendelkezett. Amikor a szektor privatizacioja elkezdodott, az allamnak ezeket a hiteleket rendeznie kellett. Az allami cegek hiteleit egyszeruen leirtak, a maradekra pedig allami garanciat adtak vagy kifizettek.
A folyamat osszkoltseget maximum becsulni lehet, sztem senki sincs tisztaban a pontos osszeggel, de a nagysagrend sok szaz, vagy keves ezer milliard korul lehet.
Ontopic: akinek tobb ideje van, vagy elore tervez, annak a lakas-takarekpenztar eleg jo megoldas. Egyreszt jar melle adokedvezmeny, masreszt a bank utana sokkal egyszerubben folyosit hitelt. Sajnos, ha vki rovid idon belul szeretne lakashoz jutni, nem lesz vele kisegitve.
[Szerkesztve] -
sakál
tag
Ne hidd, hogy nem értek egyet azzal amit írsz. Csak már az ábrándom a múlté.
Én ettől a politikai rétegtől már semmit sem várok..Mit várjak, mikor 1990-től napjainkig csak bankok és - sokan nem is tudják -biztosítók konszolidációjára TÖBB EZER (!) MILLIÁRD FORINTOTT költöttek. Ez hány bérlakás ára is?
Tíz millióval számolva 2-400.000 lakás!!!!!!!
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Tudod, ezt csak el kell kezdeni. Pontosabban már régen el kellett volan kezdeni. Másrészt pedig az egy hatalmas ökörség a magyar társadalom fejében, hogy akinek nincs saját lakása, az egy nulla. Mindez az 1990-91-es lakáseladási hullámhoz köthető. Amivel sikerült röghöz kötni a teljes magyar lakosságot, és ez a versenyképességünket töredékére csökkenti.
-
salgado
tag
és milyen sokan vannak akik 10 éve megfeszitve dolgoznak a családjukért,és més sem tud a gyerekeinek biztositani,valami kezdő löketet!
amugy meg nem várom el az államtól hogy erőfeszitések nélkül támogasson!
én csak azt mondom hogy ott áll egymás hegyén -hátán a sok uj lakopark,(meg folyamatosan épülnek).és miért nem adják ki ilyen magas kezdőrészlet nélkül.
amig nincs kifizetve az egész addig ugy is a bank tulajdona,igynem is bukhatnának a bankok rajta.
amugy egyszer nekem azt mondta egy épitésvezető,hogy egy uj lakást 3*os áron adnak el.
ha 10milla az önköltség az kb 25milla mire eladják a befektetők!
és valaki nem tudja hogy az uj lakásnak mennyi az áfája?
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Nekünk az volt a mázlink, hogy nászajándékként kaptunk egy vidéki panelt. amit el tudtunk adni 3,5 milláért. De még így is szanaszét kellett adósodnunk, hogy tudjunk venni egy 56nm-es lakást Budapest egyik külső kerületében.
Ha nem lett volna kezdőtőkénk, akkor keresünk egy megbízható céget, és inkább tőlük bérelünk 70K-ért egy normális belvárosi lakást. És beletörődtünk volna, hogy nem lesz saját lakásunk.
Magyarországon az a baj, hogy nincs normális bérlakás-rendszer. -
salgado
tag
-
sakál
tag
''ez az egész lakáshitel dolog,megint csak a gazdagoknak kedvez..''.
Azért ezt nem állítanám. Az igaz, hogy pályakezdő fiataloknak nehezen (vagy nem) hozzáférhető, de azt nem is igérte senki sem, hogy mindenkin segít.
Amúgy ha valaki elvonatkoztat a saját (esetenként önző) érdekétől, felteheti a kérdést: mire föl várnám el, hogy a csóró magyar állam az én erőfeszítésem nélkül lakáshoz juttasson?
Akiket Te'' gazdagnak titulálsz, lehet, hogy tizenéve megfeszítve dolgozik a családjáért. Amúgy, ha ismered a törvény, - az igazi gazdagok nem olyan lakást vesznek, amit a lakástörvény finanszíroz. -
Loretto
veterán
Nah látom még van mit tárgyalni. (minap nyitottam topicot ezzel kapcsolatban, mert a kereső bekaka)
Nos a lényeg hogy mit lehet vagy ajánlott igénybe venni hogy kell elkezdeni ezt az egész mizériát. Tételezzük fel hogy nincs alám tolva 10 milla. Hol kellne kezdeni?
Önkormányzat stb?
Más: ismerősökkel egy görbe estén igencsak elméyedtünk ebben, és nagy vita lett, hogy biza család gyerek nélkül igencsak kilátástalan.Beláttam hogy igazuk lehet, de olyan rohadtul esett hogy... ennyire nem lehet lehetetlen.
Kiszámoltam ha mondjuk havi 70k-t eltudok tenni röpke 1x év alatt összejönne egy panel.
Az albi: apám így fogalmazta: fiam másnak akarsz fizetni, keresni? Mondom bazz nem ugy van hogy.. persze ő is végigjárta ezt 3 melóhely stb mig lett kecó, de lett.
Nem jó mástól függni.
[Szerkesztve] -
salgado
tag
modjuk az is igaz hogy az albérlet sem olcsóbb,és nincs is nyoma a kifizetett pénznek.
amit nem értek ,honnan lenne egy fiatal párnak 3-4 millája ezt az egészet elkezdeni?
én ugy csinálnám az egészet mint a kocsiknál.
0% kezdővel ,és ha valaki nem fizet,kiköltöztetném,és valamennyi pénzt visszaadnék neki.egyből beindulna a lakás piac,és lenne egy kis gazdasági fellendülés is!
az albérlet ára is csökkenne.
[Szerkesztve] -
salgado
tag
én nem mernék bele vágni,még ha megadák is a hitelt,mert olyan sok a havi törlesztő,hogy az ember tönkre megy bele!
halottam már hogy friss házasok váltak el mert nem birták a nagy nyomást hogy minden honapban kifizessék a 40-60 ezret!
meg azért sem,mert a mai világban relativ a fix munkahely!
ha valakinek megszűnik a munkahelye,és mondjuk ,csak 2 honap után talál,akkor
hogyéri utol magát?
ez az egész lakáshitel dolog,megint csak a gazdagoknak kedvez...
vagy talán akkor müködne ha az átlag fizetés 150-200ezer lenne. -
zfarkas
senior tag
Megjelölöm, kezd egyre aktuálisabb lenni.
-
Loretto
veterán
Régi topic, de biztos változtak a helyzetek. Most mi a helyzet lakásvétel esetén?
-
bitfarkas
őstag
A könnyűszerkezetes háznál az épület határoló (teherhordó) falait fém, vagy fa tartószerkezetre szerelt külső, és belső falborítás képezi, a szükséges épületfizikai jellemzőket a borítóanyagokba, illetve azok közé elhelyezett hö- és páraszigetelő rétegekkel biztosítják.
Léteznek paneles (előre gyártott), vagy helyszínen összeállított vázra szerelt technológiák. A körítőfalak átlagos térfogatsúlya általában kisebb mint 1 to/m3.
A tartósság tekintetében a vázszerkezet korróziója, a gomba- és rovarkártevők elleni védelem a kritikus, míg használhatósági szempontból a gépészeti vezetékek elhelyezése, és későbbi javítása, a falak ráfüggesztéses terhelése, és a falborítás illesztéseinek esztétikai meoldása a kényes kérdés. Általában max. kétszintes épületre alkalmasak. -
mike5150
csendes tag
nekem is az a 3,5 M szimpatikus amit ezzel menteni lehet...

-
mike5150
csendes tag
válasz
Kalandor
üzenetére
ez vmi acél/alu/vagy favázon tűz, víz, fagy és rovarálló cementkötésű építőlemezek+hőszigetelő külső vakolás+ 4cm nikecell, a falak között üveggyapot paplan, egyedül a fürdő lenne gipszkarton.
emellett persze szigetelt aljzatbeton és vasbeton alap no meg burkolás, szerelvényezés tokkal vonóval...
na ezt értem én könnyűszerkezet alatt
-
Bari
Modder
Engem csak az zavar a könnyűszerkezetes házakban, hogy viszonylag kevés dolgot tudok magam megcsinálni az épitkezésen, sokmindenhez, főleg a falak felhuzásához, tetőszerkezet épitéshez, mindent a válalkozó csinál, gondolom jó borsos áron, nameg a falba rögzitési lehetőségek, kicsit zavar, hogy megvan hova lehet rögziteni nehéz tárgyakat, a falra, vagy képet, polcot, és ha nekem magsabra kéne felfogatni valamit akkor mit csinálok? Tégla épitésű háznál szinte mindent meg tudok-tudunk, rokoni ismerösi körben csinálni, igy a drága iparos emberkéket kihagyom, biztos vannak aki jól, gyorsan, és olcsón dolgoznak csak nem ezen a környéken ( borsod ), legalábbis én nem találkoztam még ilyennel, munkadijjal nagyon sokat lehet fogni, igaz hogy lassaban készül el, meg rengetek időbe tellik, de legalább nem kell nézni, hogy pl a fürdőben a sarkot elbaltázta a mester, és még fizettem is érte.
-
Szalma
őstag
válasz
mike5150
üzenetére
Hehe... Annak a téglának, amit ő építene... És a hűtésszámla?
Valószínűleg a korom miatt nem szimpatikusak a könnyűszerkezetes épületek. Bár egy gusztusos, gerendákból készült Svéd faházat belaknék szívesen. Azon a klímán, ahová való...
Ne feledjétek feleim: az erdélyiek azért építettek sok faházat, mert ott volt nekik az erdő, és könnyű volt tüzelőt szerezni. Nem azért, mert jó a klímája... Egy faházat, ha nem fűtesz télen (sugárzó hő), az biza HIDEG. Nyáron meg döglesztő... 2 évet laktunk ilyenben, szerencsére csak albérlet volt... És rohadt száraz volt a levegő mindig... Brrr... Inkább egy barlang...
Szeretettel:
Szalma -
Szalma
őstag
válasz
Kalandor
üzenetére
Mester! Ha komolyan belevág egy vályogos építkezésbe, értesítsen már! Megyek segíteni/tanulni! (Nagymamámmal ketten kb. 12-13 éve építettünk 1 nyáron egy disznóólat vertvályogból és piszkosul tetszett. Még áll, a cocik kihaltak belőle, szerszámos kamra lett...)
Akár évek múlva is szólhat! Mail biztosan élni fog, ha lesz még civilizáció...
Szeretettel:
Szalma -
Bari
Modder
Sziasztok
Ha már az épitkezésnél tart a Tma, fentebb én is irtam hogy belevágunk egy épitkezésbe a kedvesemmel, mi már csak azért döntöttünk a tégla melett mert a könnyűszerkezetes házakkal ellentétben nem kell keresgélni, hogy hova tudok polcot, képet, nehezebb tárgyakat felrakni a falra, nagyobb a hőtehetetlensége, nyáron kevsébé kell hűteni, mert a vastag tágla fal nehezen melexik fel, míg télen ha egyszer jól fel van fűtve, kevesebb fűtést igényel mert a falak egész jól tartják a meleget ( természetesen normális szigetelés és ablakok melett ), a másik választás ami a téglára esett, hogy jó kézügyességel, kőműves segédlet mellett akár én is tudok falat rakni, ( túlvagyunk már egy hétvégi ház épitésén ahol mindent mi csináltunk meg, az alaptól a tetőig ) és mellesleg utólagos villanyszerelés jóval könyebb, ha valahova + konnektort szeretnék beszerelni. Egyelőre még a telek utáni mászkálás megy de remélhetőleg az is hamarosan rendeződik és lehet a terveket elkésziteni. -
bitfarkas
őstag
-
mike5150
csendes tag
válasz
Kalandor
üzenetére
én most küzdök egy 70 m2-s sorházért, amit könnyűszerkezetben 13 M-ért, téglából 16,5 M-ért húznának fel... nem mindegy...
a kivitelező szerint csak hagyományból ragaszkodik a nép a téglához, nehezen barátkozik meg a fával... Pedig olcsóbb a fűtése, jobban szigetel meg ilyesmiket mondott. Pedig ezzel maga ellen beszél...
-
mike5150
csendes tag
a könnyűszerkezetes cucchoz mit szóltok? az nagyon cumi? állítólag semmivel nem rosszabb a téglánál, és jóval olcsóbb...

-
Marcus
aktív tag
Ha valaki tud Pécsen egy kiadó szobát, vagy nagyon olcsó albérletet, kérem ne tartsa magában!
Köszönöm! -
mike5150
csendes tag
ne hagyjuk már elsüllyedni ezt a jó kis topikot....

szal , lakásvadászok: mi a helyzet? -
mike5150
csendes tag
nem tudna valaki egy rövid
beszámolót rittyenteni a köztisztviselői hitel előnyeiről illetve hátrányairól?
Megfelelő link is jöhet... ki tudja, még a végén átnyergelek...
előre is köszi! -
bitfarkas
őstag
-
cheroub
csendes tag
Hali.
SAját példámat tudom elmondani a önk. bérlakással kapcsolatban. Úgy müködött hogy bement az ember és reg. díj ellenében felvették egy listára ahol az igénylőket tartották számon(családi állapot függvényében, pl.: nős, 1 gyerek,2 gyerek stb.). Miután berendeztek a listába várni kell amig előre kerülsz. Évente 2x bírálják felül a listát(ki kapott lakást, ki nem szeretne már stb.). Nekem kb 5 év alatt sikerült dobogós helyezést elérni. Majd újabb 1-2 év alatt sikerült egy elfogadható lakást találni(viszonylag jó környék). A lakás 36m2 és rettentően lepukkant volt.
Összefoglalva 7-8 év,1 szobás lakás, nagymértékban felújítandó,vidéken.
Bp.: ha jól hallottam bérlakásba szintee csak úgy lehet bekerülni ha kivásárolod a bent lakót. Természetesen ez törvényellenes, de müködő gyakorlat.
Byez -
beeboy
addikt
-
escom
újonc
Sziasztok!
Az önkormányzati bérlakásokról tud valaki információkkal/tapasztalatokkal szolgálni?
Hogy történik az igénylés, árak, lehetőségek, ki kaphat... stb
-
tildy
nagyúr
Egyébként tény és való, ösztönözni kéne a cégek vidékre telepítését , főleg gyárakban szalagmunka esetén sokkal olcsóbb a munkaerő.
-
tildy
nagyúr
Még tanulok

De valószínű a hobbim miatt nem mennék vissza(hegy kell hozzá).
Mérnököknek könnyen van meló.
Egyébként több cég is jelen van arra:Electroluxnak egy min. 10000 fot foglalkoztato gyara, es a Samsung.De Szolnokon is lehet találni.AZ meg már más kérdés , hogy én miért nem mennék vissza. -
tildy
nagyúr
-
HiperG
addikt
Gyerekek Nógrád megyei falvakban 4 millió egy 2 emeletes családi ház

-
biker
nagyúr
válasz
bitfarkas
üzenetére
nem teljesen értelek, nem mondtam sehol, hogy a lakás árában nincs benne az mind, amit írtál...
a lakás ára mindíg a teljes érték/költség függvénye.
ez tény.
akkor is sokallom az arányodat...
ezek szerint kb 270.000/nm +garázs (2milla/db) áron adjátok, ezzel lehet hasznot fogni...
de hogy durván lakásnm-ben ennyire sok legyen, az gázos...
tudom, a legtöbbje a földmunka+közmü.
a hitelhez a 340ezer nem is sok, 500millára...
no mindegy...
van még lakásod eladó?
occsóé? -
gesuz
senior tag
Végig olvastam az egészet. annyit tennék hozzá lyányék vettek ki lakást. a tulaj rendszertelen időközökben jött ellenőrizni és ha nem lehetett enni a padlóról akkor kiverte a balhét.
-
-
Sipi
addikt
Igen, ez az, amitől félek. Jelenleg Magyarországon, ahol szinte kizárólag csóró szegények élnek, általában minimálbéren, vagy alatta, az állítólag megélhetési küszöb alatt élő lakosság sorra képes készpénzért lakást venni. (Tudom, mert párszor lemaradtunk már emiatt párról.) Fiatal párok egy kb. 20 milliós ingatlan felét képesek azonnal, készpénzben letenni.
Az igaz, hogy a kereslet erősen meghatározza az árakat. De hogy-hogy ekkora kereslet tud támadni ''erősen éhező'' hazánkban a legdrágább dolgok iránt?
(A magamfajta pedig mehet a búsba...
)
Sipi -
bitfarkas
őstag
Na akkor én vagyok az a debil vállalkozó, aki ennyiért építtet...
Pedig keményen versenyeztettünk, főanyagokat szereztünk be, szóval mindent megtettünk, hogy olcsó legyen.
Nemrég 42 lakásos házat építtettünk (2100 nm lakás + 24 teremgarázs) kereken bruttó 490 milláért. Persze ebben nem csak az építési költség van, mert ugye telek, geodézia, talajmechanika, terv, művezetés, közmű, biztosítás, hirdetés, jogi munkák, (pl. hitelfelvételhez csak a közjegyzőnek 340eFt - szabott ár) És ugye nem csak lakást kell építeni, hanem lépcsőházat, liftet, folyosót, szeméttárolót. Ezért meg külön senki nem fizet, ez is a lakásárban jelenik meg.
De ha Te meg tudod oldani ebből a pénzből a 60-70 lakást, azonnal fel vagy véve, havi bruttó 200kilót ajánlok, + mobil +kocsihasználat. Emil címemet tudod.
Ha igaz lenne, hogy négyzetméterenként 50ezret lehet keresni, minden hülye ezt csinálná. Ez egy ilyen közepes háznál 100 milla haszon lenne.
Az építőipar, meg a befektetés pedig két külön dolog. Az építő általában nem magának épít, abból él, hogy épít, ehhez ért. A befektető, meg abból, hogy megvesz dolgokat és bérbeadja, eladja, működteti. Haszon nélkül az építő nem ad neki semmit. Persze, hogy a befektető nem egyedi piaci áron veszi, amit vesz, hanem ''nagyker'' áron.
De például hallgasd meg a fórumtársakat, ha itt kijelentjük, hogy a hardver kiskereskedők betegre keresik magukat ebben a nagy konjuktúrában... Ehhez meg én nem értek, csak egy kicsit. -
Szalma
őstag
-
Sipi
addikt
Jah, sajnos tudom. Lakásvásárlás előtt állunk...

Azonban azt sem tudom megemészteni, hogy aranyárban mérik őket. Sőt, inkább nehézfém-árban: amelyik telek büdös, ólmos, nagyforgalmú, ronda, lakhatatlan helyen fekszik, iszonyat drága.
Mon Maestro, mitől kerül 10-15 millióba egy átlagos, kisméretű építési telek? (Másrészről számoljunk: egy 100 négyzetméteres családi ház felépítése 150e/nm áron számolva 15 millió. Ehhez kell egy kicsivel nagyobb telek is. Legyen az 20 milka. Ezen felépíthetek egy olyan tsasházat, amiben szintenként két kisebb (50nm) lakás van. Legyen 5 emeletes. Ez olyan 11 lakást jelent. Vagyis lakásonként 2 milkával dobja meg a telek az árat. Ez 40 ezerrel dobja meg a nm-árat. Tekintve, hogy a 150e/nm is olyan ár, amin már haszon van, a 150+40=190e-hez képesti minimum 250-en kissé már sokallom.
Egyébként meg lehet, hogy hülye a számításom. Hülye a gondolkodásom. De szerintem akkor sem ér egyik lakás sem annyit, amennyit kérnek érte. (Nagyszüleink idejében okkal olcsóbban felhúzták a sokkal jobb minőségű házakat.)
Sipi -
Sipi
addikt
Az MMM című műsorban volt egy kalkuláció: vidéki építőcégek nyilatkoztak, kb. mennyibe kerül egy családi ház felépítése. 110-150 ezer forint per négyzetméter árat jelöltek meg, mint olyat, amiből ki lehet hozni, és haszna is van rajta. Ez nem volt egy éve (kb. fél éve lehetett).
Egy társasházban ráadásul ha 10 lakás van, az nem 10x150ezer, mert nem 10 különálló épületet kell felhúzni. Erre max. a telekár jön még rá - na de ennyire az sem dobhatja meg!!! (Más tészta, hogy szerintem nincs olyan telek, ami 2-3 milliónál többet érhetne...)
Sipi -
biker
nagyúr
válasz
bitfarkas
üzenetére
A luxuskocsira vonatkozó megjegyzésedet pedig ifjonti indulatodnak tudom be. Nézd meg a magyar kisvállalkozók többségét (15-50 alkalmazott) akár az építőiparban! Nem hinném, hogy ez lenne a jellemző.
nem vagyok ifjonti, legalábbis jövőre lesz 10éve, hogy dolgozok, keresek magamra, akárhány éves is vagyok...
és minden OLYAN vállalkozó normális, jó, néha luxus kocsival jár, aki nem azért vállakozó, mert csak így alkalmazza x cég, hanem azért, mert ő csinál valamit, ő szolgáltat valamit
MIÉRT?
mert uj autót célszerű bevinni a vállalkozásba, és pedig lízingelve.
uj autót venni lízingre, részletre, meg szart nem lehet, csak jót.
és itt meg arra kérlek, tegyünk különbséget a kényszervállakozó biztonsági őr, és az xy vállakozás/kisvállakozása vezetője között!
mert megint rossz irányba mész. -
biker
nagyúr
bitfarkas kolléga:
egyet kérek, nagy tiszetlettel...
MA egy lakás nm ára budapesten ujonnan, kulcsrakészen, fél év mulvai átadással, 250.000-300.000ig terjed, ha luxus helyen van, budán, ott 450.000 de ugyanannyi felhuzni.
UGYE nem akarod elhitetni velem, hogy több, mint 200.000/nm az építési költség, mert akkor az sem normális aki építi.
a KÖLTSÉG oldala alapján 500 millából egy 60-70lakásos komplexumot lehet minimum építeni.
lakásonként átlag 50nm-el.
én 60lakás, 50nm, számoltam, ez (50x1500)x60 lakásx12hónap= 54millió forint / év
ne számolj már ugy, mintha egy debil vállalkozó venne 50db kész lakást piaci áron, és azt adná bérbe, mert asszem ezt a világon mindne ujságban megírnák, ha lenne ilyen idiota vállakozó....
ha viszont ő éppíttet, akkor meg ezzel kell számoljon, de meggyőződésem, hogy a 200.000-es önköltség is túl magas, mert a Kőrössy ház kft 220.000/nm áron ad el 65nm-es kulcsrakész lakásokat, 2004.átadással.
nem hiszem hogy ilyen kis haszonnal dolgozna...
el tudom képzelni, hogy nagy méretekben még a 160.000/nm is korrekt kiadási kalkuláció... -
bitfarkas
őstag
De rendben van, játsszunk el a gondolattal, építsünk bérházat - a befektetésünkre számított 7,5%-os évi lakbérbevétellel!
Akkor viszont gondolnunk kell a működési költségekre is. (A felújítási és javítási munkákról nem is szólva) A folyosók, a lépcsőház, a ház előtti járda takarítására, a szerződések jogi díjaira, a közös terek villanyszámlájára, a lakbérek behajtási költségére, a nem fizetők miatti veszteségre, valamint a teljes lakbérbevételt terhelő 2%-os iparűzési adóra.
Ha mindezt összeadjuk, nem sok marad az 5,5 % felett. Ami meg nyereségként megmarad, azt leadózzuk 18%-kal, majd ha kivesszük a cégből, és további 20 % adó terheli.
Hát akkor hajrá, lehet háziúrnak lenni. Nem csoda, hogy nem is igen épít senki bérházat. És ez a legnyomósabb érv. Ha a piac nem mozdul rá a témára, nem jó üzlet. És addig nem is lesz, amíg a jövedelmek, így a lakhatásra fordítható pénz nem emelkedik meg jelentősen.
Persze - ettől függetlenül - jó lenne olcsón lakni.
Hozzáteszem, sajna nem vagyok nagybefektető, alkalmazottként foglalkozom hasonló témákkal, így van némi rálátásom az ügyekre. -
bitfarkas
őstag
Ha pontosabban megnézzük a számaidat
Az 500 milla 5,5%-os éves kamata 27,5 milla és nem 25
Az én áraimmal számolt bérleti díjbevétel 32,5 - 37,5 milla/év
Ez a befektetett összegnek 6,5, illetve 7,5 %-a. Ez nem egészen fedi azt, amit írtál, azaz hogy duplája. Még kerekítve sem.
-
-
THC
csendes tag
Hányszor költözik egy ember? Ha magyar, lehetőleg 1x se, mert - ahogy írod - inkább keres a lakhelyén munkát. Működő bérlakáspiaccal rendelkező országokban ahányszor munkahelyet/feleséget/stb. vált, ha kell évente 2-3x. Igaz kifizeti akár fizetése 50%-át is (jó inkább 1/3-át), de mobil. Ez a röghözkötöttség inkább a volt szoc. blokkra jellemző, ahol egy lakás/ház a teljes vagyon és nem akarnak megválni tőle (+érzelmi kötődés is soxor) vagy nem tudnak az értékkülönbség miatt ( lásd: ózdi munkanélküli költözzön Győrbe).
A probléma ott van, hogy most már Mao-n is nehéz úgy boldogulni, hogy a lakhelyemen keresek munkát (kivétel talán Bp., Győr), jellemzőbb az, hogy a jó munka után menni kell.
''amit vettél 5éve 5milláért, ma 12-ért adod el.''
Na ja, de mit veszel érte? az is éppúgy felment... -
bitfarkas
őstag
Bizonyára van rá okod.
1. Ha a lakás, amit építesz nem Budapesten van, hanem mondjuk Móron, de mondhatnék Nagykátát, vagy Újszászt, az öt évvel ezelőtti építési költség 75-80 %-áért tudod eladni. A pénzed, ha rizikó nélküli állampapírba teszed, öt év mulva kereken 31 %-kal lesz több. Az ingatlan befektetést (ellentétben a termelő, vagy szolgáltató tevékenységek 7-10 évével) természetesen hosszabb távú megtérülésre, 15-17 évre számítják, ami idő alatt a tőkének vissza kell térülnie.
2. Pont erről van szó. Ha valaki a pénzét befekteti, kockáztatja, a kamatokon felül nyerni akar.
Ha 210 ezer Ft bruttóért felépesz egy lakónégyzetmétert, annak az éves kamata 11.550Ft, azaz csaknem az egy havi általad jónak tartott lakbér. Amit én írtam, az pedig még rá a haszon.
De ha a befektető hosszú távú hitelből akarná finanszírozni az építést, arra fizetne 10-14 % kamatot, azaz a ''piaci lakbér'' még a kamatokra sem futná, még ha az összes lakását ezért az árért folyamatosan ki is tudná adni. A hitelt meg soha nem tudná visszafizetni, tehát nem lenne az övé az ingatlan, semmit sem keresne, sőt veszítene.
A luxuskocsira vonatkozó megjegyzésedet pedig ifjonti indulatodnak tudom be. Nézd meg a magyar kisvállalkozók többségét (15-50 alkalmazott) akár az építőiparban! Nem hinném, hogy ez lenne a jellemző. -
biker
nagyúr
de tudom, én látom rosszul, és sajnálom a befektetőt, mert nem telik neki évente egy uj 600SEL mercire, vagy 752-es bömösre...
-
biker
nagyúr
válasz
bitfarkas
üzenetére
jókat vigyorgok rajtad...
1: hányszor költözik egy ember egy életben? max 2-3, ha saját lakás/ház van, lehet sosem, mert inkább keres a lakhelyén munkát.
milyen veszteség és hol?
mennek fel az ingatlan árak, amit vettél 5éve 5milláért, ma 12-ért adod el.
de biztos én nem értem a dolgot...
2: milyen 5.5%???
ha befektetek 500milliót, arra az 5.5% kamat egy évre 25millió forint.
ha kiadom a lakásokat, amit 500millából építek, legyen 50db, havi 60ezerért (50nm-en számítva átlagban) akkor 36 milliót keresek vele évente.
ha a te áraiddal számolunk, akkro kb 50-55 millió, ami a 5.5% duplája. -
bitfarkas
őstag
Éppen erről van szó. Akkor venned kell egy lakást. Azután, ha költöznöd kell, ott a veszteséged. Vagy ha nem tudsz venni, bérelj! De az építtetőnek meg kell térüljön a befektetése, mert ha nem, máshová teszi a pénzét.
Az általad jelzett árral a befektető a pénze után csak a (5,5%-os) kamatokat kapná meg, a megtérülés még a holdban van. -
biker
nagyúr
-
bitfarkas
őstag
Persze, hogy magas a magántulajdon aránya. (Ld. legutóbbi bérlakás-eladás dömpinget) Ahhoz, hogy Magyarországon érdemes legyen befektetési céllal lakást építeni és hosszú távra bérbe adni, minimum 1300-1500 Ft/m2 havi bérleti díjra lenne szükség (rezsi nélkül). Erre pedig, különösen vidéken nincs fizetőképes kereset. Így aztán a szociálisbérlakásokon kívül csak elenyésző mértékben épülnek bérbeadási céllal lakások.
Ja, annyiért saját lakást is lehetne építtetni hitelből, mondhatjátok. Igen, de lehet, jövőre munkahely kapcsán költözködni kell, és akkor lehet a nyűglődést kezdeni előlről. Akkor már megéri a bérlakás. Csak ehhez olyan jövedelem is kellene, amiből ez gond nélkül fizethető. -
divot
veterán
Szvsz a csatlakozás nem különösebben fogja megdobni az árakat, vagy egyáltalán nem. Az áremelkedéshez ugye a kereslet növekedése kellene, de csupán az uniós csatlakozás miatt nem fognak idevándorolni nyugatról a népek, mert akinek ez a mazochista terve volt, már rég végrehajtotta. Ettől függetlenül persze lesz áremelkedés, de csak a szokásos ütemben, ilyen óriási nagy bumm, mint ami volt két éve, már nem várható, hiszen már így is nagyon elmentek az árak a magyar realitástól.
A nyugati országok helyzetével azért nehéz összevetni a mi helyzetünket, mert arrafelé nagyon szépen muzsikál a bérlakás rendszer, olyannyira, hogy a európai szakemberek mindig meglepődnek, amikor megtudják, hogy Mo-n milyen magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya. -
Ra3
őstag
huhh, azért ezek elég húzós összegek, főleg a magyar fizetésekhez. és ahogy a magyar viszonyokat ismerem az árak pillanatokkal a belépés után utolérik az uniós átlagot, a fizetések meg hosszú évekig csak vánszorognak utánuk...
-
biker
nagyúr
jó kérdés...
csütörötkön jöttem olaszból, egy tanfolyamról, volt ott pár holland kolléga is.
olaszban egy lakás hitelre havi 5-600 eurodba kerül, minimum, és átlag egy szervízes, mint én, keres 900-1200eurot.
hollandiában a kollégám keres 2000eurot, és 1100-at fizet a házára, hitel+biztosítás.
más adatokat nem tudok... sem azt, melyik mennyi összegre mennyi futamidő, de ezeket mondták, ők ennyit fizetnek, de mindenki a saját/hitelezett lakásában lakott, nem albérletben... -
Ra3
őstag
kicsit felhozom a topicot.
meg lenne egy olyan kérdésem is hogy szerintetek az EU-ba való belépés meg a hitelhez jutás szigorÍtása milyen hatással lesz a lakásárakra. ha jól tudom pl. Bécsben sokkal olcsóbbak a lakások mint Pesten. nem tudom hogy belevágjak-e mindenképpen, vagy várhatok-e még a lakásvásárlással, ja és nem Pesten akarok lakást venni... -
tribunus
csendes tag
Sziasztok. Két éve fejeztem be az építkezést. Pedig csak egy szimpla lakasvasarlasnak indult az egesz, termeszetesen szuloi tamogatassal. Eloszor a megtett utrol. Kerdezte itt valaki, mire kell figyelni vasarlaskor? Hm. Harom honapon keresztul kajtattam keresztul kasul egesz Pecset lakas utan. De ez alatt harom honap szinte foallasban. :-) Ahogy masokkal beszelgettem, ezt nem nagyon lehet meguszni, hacsak nincs nagyon nagy mazlid, hogy gyorsan talasz egy olyat, amely mindenben megfelel neked es a penztarcadnak. Egyetemistakent szerencsere nyaron tudtam ra idot szakitani. Es amikor mar letettem rola, ill. arra gondoltam, hogy tavasszal folytatom a cirkuszt, talaltam egy jo hirdetest. Szerencsem volt, mert egy hihetetlenul korrekt vallalkozoval hozott ossze a sors, aki valahogy meg tud elegedni azzal a haszonnal is, amit szamara egy uzlet mindenfele piti trukkok nelkul is hoz.
Mindenkinek csak azt a kozhelyet tudom mondani, ha lakast szeretne venni, keressen egy ismerost, aki ert a dolgokhoz, ha ilyen nincs, akkor erdemes szaktanacsot kerni valakitol, akinek ez a munkaja, mert olyan dolgokat is eszrevesznek, amirol nekunk meg tobb eves lakaskereses utan sem lenne fogalmunk. Es nem szabad gyorsan donteni. Mindig lehet jobbat talani. Azota is minden hasonlo cipoben jaro ismerosnek megadom az emberke telefonszamat. Egyik kolleganom a kozelmultban vett lakast egy tarsashazban, elhivta, o velemenyt mondott, elmondta az osszes rejtett hibat es epitesi szabalytalansagot (a tarsashazak nagy resze tele van ilyennel), ennek eredmenyekeppen sikerult majd 1 milliot lefaragni az arbol. -
Egon
nagyúr
Nagy Bando Andrastol:
Mi csak lakni akartunk...Lakni egy lakasban...
Mivel nem volt lakasunk, ahol lakjunk.
Beadtuk.Bevettek. Vartunk.
Erdeklodtunk. Megnyugtattak. Vartunk.
Erdeklodtunk. Elkuldtek. Vartunk.
Erdeklodtunk. Biztattak.
Erdeklodtunk. Nem biztattak.
Modositottunk. Beadtuk. Bevettek. Visszaadtak.
Kijavitottuk. Nem vettek be.
Csatoltunk. Sohajtottak.
Megsugtak. Megertettuk.
Felrehivtuk. Odacsusztattunk. Bevettek. Iktattak.
Vartunk. Vartunk. Vartunk. Vartunk.
Fenyegetoztunk. Ertesitettek.
Megneztuk. Tanakodtunk. Legyintettunk. Elfogadtuk.
Kolcsonkertunk. Kolcsonkertunk. Kolcsonkertunk. Kolcsonkertunk.
Igertunk. Leszamitottak. Kiszamitottak. Beszamitottak.
Levontak. Kivontak. Betudtak. Kolcsonkertunk.
Befizettuk. Alairtunk. Atvettuk. Rafizettunk.
Kimentunk. Bementunk. Lefekudtunk. Felavattuk. Felebredtunk.
Korulneztunk. Meglepodtunk.
Hianyzott, letort, lemallt.
Leesett, lefolyt, levalt.
Beomlott, kifakult, lotyogott.
Beazott, kinyilt, csopogott.
Felpuposodott, megrepedt, szethasadt.
Bepeneszesedett, visszahajlott, beragadt.
Beszorult, bugott, elrohadt.
Bedugult, zugott, felrobbant.
Osszegeztunk. Szambavettuk. Felsoroltuk, leirtuk, beadtuk.
Vartunk. Vartunk. Vartunk. Vartunk. Vartunk.
Odacsusztattunk, kijottek.
Megneztek, bologattak. Beirtak. Kihuztak.
Fitymaltak, mellebeszeltek. Tagadtak, hazudoztak.
Atpasszoltuk, elutasitottak.
Pereltunk, elvesztettuk. Fellebbeztunk, nyertunk!!!
Vartunk.
Odacsusztattunk, kijottek.
Odacsusztattunk, megneztek.
Odacsusztattunk, kolcsonkertunk.
Nekikezdtek, abbahagytak.
Ettek. Ittak, ittak, ittak, ittak, ittak...
Ettek.
Ittak, ittak, ittak.
Eltuntek, vartunk, elvesztek.
Sirtunk, duhongtunk, bosszankodtunk.
Mergelodtunk, orditottunk, toporzekoltunk.
Megvadultunk. Meg“ru:ltu:nk.
Kijottek. Lefogtak. Megkotoztek. Elszallitottak.
Ott tartottak. Kezeltek. Odacsusztattunk, pihentettek.
Kiengedtek. Megneztuk, ugy maradt.
Mellemegy, csorog, csopog. Kiesik, beesik, lotyog.
Kidol, bedol, zorog.
Menekulunk. Meghirdetjuk.
Erdeklodnek, megnezik, menekulnek.
Meghirdetjuk, eljonnnek, rohognek.
Meghirdetjuk, beugranak, rohogunk!
Megalkuszunk, megveszik, kifizetik.
Kikoltozunk, elunk!
Halunk! Eltemetnek, orulunk.
Nem csorog, nem megy melle, nem csopog.
Nem esik ki, nem esik be, nem lotyog.
Nem dol ki, nem dol be, nem zorog.
Megnyugszunk. Orokre! Amen! -
Vaze
őstag
a legnagyobb hiba a lakasepites ebbe en nemvagnek bele a mostani arakmiat

szal valaki irta hogy belevag a lakasepitesbe nemakarok beleszolni semmi kozom de azlesz a legnagyobb hibad amit elkovettel eletedben
gondolom azert vegig gondoltatok alaposan a koltsegeket.
Lakastvasarolni vagy Berelni Baranyamegye kornyeken ajanlatos Mohacs,Pecs,stb... helyeken nagyon olcsok
-
Satan-Claus
senior tag
válasz
supercow
üzenetére
Lassan egy éve újíttatom fel apám házát (mivel ő Ausztriában él). Tényleg minden azon múlik, hogy milyen melósokat talál az ember. Nekem természetesen folyamatosan sikerült kifogni a legsz@rabbakat, talán így a végén úgy tűnik a festő megfelelő.
Egy fontos tanács. Még véltlenül se dolgoztassunk olcsó (számlát nem adó) Mekk Elek jellegű ''mesterekkel'', mert bár a bér kevesebbre jön ki, de amit utánuk javítani kell az nem kevés...
Mindenképpen kérdezzünk körbe a környéken, hogy ki kivel építetett, ha bátrabbak vagyunk, akkor esetleg becsengethetünk egy nekünk tetsző házba. Valszeg segítenek, ha nem néznek ügynöknek, vagy batyús cigánynak.
És ami a legfontosabb, mindig beszéljük meg előre, hogy adott munka kb. mennyibe fog kerülni. (Ugyanis hajlamosak azt mondani, hogy: ''Hát ez sok tényezőtől függ, még nem lehet tudni, nem lesz sok, stb.'') A végén pedig természetesen sok lesz.
A lényeg tehát, hogy minden a jó mestereken áll, vagy bukik. -
supercow
őstag
Van kivétel
Nekünk éppen az egyik kivitelező tanácsolta, akitől kértünk ajánlatot a házfelújításra. Elmondta, hogy ha nem is őt választjuk, azért elmondana néhány dolgot, amire figyelni érdemes. Ezekután fél órán keresztül mesélt. Anyagbeszerzés, szerződés, garancia, stb. Visszagondolva nagyon sokat segített az a beszélgetés. Hihetetlenül korrekt, tisztességes vállalkozó, ritka az ilyen, meg is van a címe, telefonszáma, ha majd bővítünk biztosan őt hívom fel.
Az igaz, hogy a kényszervállalkozók többsége ott lop, ahol bír, de azért nem mindenki.
Mi is magunk vettük az anyagokat, és valószínűleg elég sokat spóroltunk, bár nem kívánom senkinek azt az idegeskedést. -
tothjozsef
aktív tag
Itt Pesten viszont nem megolható (legalábbis nekem) a lakásépítés, marad a használt lakás vásárlás. SZerintem azok a nagy belmagasságú, vastag falú polgári lakások elég jók tudnak lenni!
-
Bari
Modder
Sziasztok
Ez a hiteles dolog engem is érdekelne. A kedvesemmel úgy döntöttünk, hogy belevágunk egy lakásépítésbe, sajna a szülők nemtúlsok mindennel tudnak segiteni igy marad a hitel. Tartalékok sajna nemnagyon vannak, és lagzira is kell pénzt félretenni, bár abba a rokonok tudnak kicsit segiteni ( hús, tojás, bor ).
Hogy mért az építkezés melett döntötünk? Itt miskolcon és a környéken a használt lakások zöme, amiket venni lehetne elég lepusztult állapotban van elég sokat rá is kéne költeni hogy normális álapotba lehesen hozni, és ráadásul nem is egészen olyanok amik az elképzelésnek megfelelnének ( legtöbb rossz elrendezésü, nincs szigetelve, beázó tető stb, természetese kertesházakról beszélek ), új házak meg iszonyat drágák. Hálistennek nagyon sok mindent öneröből meg tudunk oldani ( egy hétvégi ház építésén már tulvagyunk igaz azt még vagy 10 éve kezdtük építeni )
Aki hasonló cipőben jár vagy járt akkor ossza meg velünk, godolom nem csak én venném hasznát. -
Turmoil
senior tag
válasz
tothjozsef
üzenetére
Expressz Udvar
Bp. VIII., József krt. 9.
Tel.: 318-0851, 317-4704, 317-4934
H-P: 8-22, Szo: 9-13, V: 9-15 óráig
Ide bemész, akkor olyan Expresszt kaphatsz, ami csak 2-3 nap múlva kerül a standokra. -
Sipi
addikt
Ja, és használt lakásra szinte semmi kiegészítő pénzmóka nem jár (ÁFA, gyerekvállalás, stb.). Cserébe sokkal nagyobb összegig vehetsz fel hitelt (30 milka). Új esetén sok a plusz, de korlátozott a felvehető összeg nagysága (10 milka). Ha ez nem elég, a fennmaradóra felveheted a kicsivel nagyobb kamatozású hitelt. Elméletben gyönyörű, az alaphiteled 2,5 százalék, a kiegészítő 4-5 százalék kamatozású, ami nem nagy. De az ingatlanod értékének kb. felét adják meg, úgyhogy ki vagy segítve a hitelhalmozással...
Sipi -
Sipi
addikt
Ja, azzal lehet valahogy (a lottó és a bankrablás mellett) megoldani. De a plusz ingatlanfedezetet is felértékelik, eme ár max. 60 százalékát kapod meg, vagyis szüleid lakásánakl értékének kb. a felét (mivel használt) számítsd hozzá az eddigi lóvédhoz...
Itt lesz mákos az, akinek elváltak a szülei...
Sipi -
Ra3
őstag
Ezt hallottam én is, ha másképp nem megy akkor szüleim lakására is fogok jelzálogot felvenni, bár ez nem a legjobb ötlet, de ők máshogy nem nagyon tudnak segiteni...és mindenképpen az idén meg akarom oldani, mert pár év és mégjobban elszállnak az esélyek, a semminél ez is jobb...
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
- LG 32UQ85V-W / 32" Nano IPS / 4K 3840x2160 / Gyárilag Kalibrált / HDR 400 / USB Type-C 90W
- REFURBISHED - DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)