Új hozzászólás Aktív témák
-
DonThomasino
veterán
Pincében lévő betonpadlóról az ezer éves port
hogy tudom eltávolítani ?
Próbáltam seprűvel, de megfulladok maszkban is.
Ipari porszívó, vagy van erre valami vegyszer ,
ha simán vízzel fellocsolom azt utána össze tudom seperni ? -
passatgt
aktív tag
A végéhez, azon a falon, ahol a zuhanyzó van. Ahogy számolom sokat nem lóg be egyébként, kb annyit, mint egy sima kádtöltős csap, csak ugye azon van zuhany, ami nekem kellene.
-
passatgt
aktív tag
A fali mosdó csaptelep az jó lehet kád töltésére is? Ilyenre gondolok például: https://www.wellis.hu/termek/comino-fali-mosdo-csaptelep/
Vagy a direkt mosdóhoz való csap az nagyon lassan töltene egy kádat, van abban egyáltalán különbség?
-
-
tknof1871
őstag
válasz
fjudors #126584 üzenetére
Szerintem nem, de nem vagyok biztos. A zárcímer Abus BP55F1G. Az ajtó fa és 43 mm vastag. Még csavar alátéteket is tettem a lakás felőli zárcímer alá, hogy valamennyire használni lehessen. Máshogy nem tudtam úgy felszerelni, hogy a lépcsőház felőli zárcímer és az ajtó között ne legyen rés. Elment a délelőtt a furkálással.
Hú de rossz érzésem van! Az Abus zárcímerhez egy kilincstengely is jár. Lehet, hogy túl hosszú az ajtó vastagságához képest??? Ha túl hosszú az megmagyarázza miért görbült meg a belső oldali vékonyabb zárcímer.
A dobozán az van, 55 mm-es távolság. Ennyi, nincs papír, manual, semmi. Az 55 mm-es távolság azt jelenti 55 mm vastag ajtóra való? Ugye eltaláltam? K..va élet.
Holnap keresek még alátéteket aztán beteszem őket. Ha a lakás felől eláll a zárcímer az ajtó síkjától az csak esztétikai probléma, a külső zárcímernek kell teljesen rásimulni az ajtóra.
Nem igaz, hogy 8 000 forint volt és az Abus nem bírta ráírni 55 mm vastag ajtóra való. A boltban is azt mondták jó lesz a régi panellakás ajtójára. -
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Donki Hóte #126586 üzenetére
[link] Ennyi zónás biztosan 3 fázisú már.
-
-
tknof1871
őstag
Üdv! Zárcímert cseréltem a lakásajtón és valami nem jó. A lakás felől vékony és láthatóan meghajlik. A lépcsőház felől a zárcímer jó vastag, így eltakarja a zárbetétet. 2 csavar köti össze a kinti és a benti zárcímert, bentről mennek kifelé és a vastag kinti zárcímerbe belecsavarodnak.
Fúrni kellett, mert az új zárcímernél nagyobb a távolság a két csavar között.
Túl közel vannak a furatok? Mit lehet csinálni? -
lemmy71
őstag
válasz
jahatpersze #126580 üzenetére
DuoContact szépen egyenesen kilehet vele tapaszolni, világos szürkére szárad.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
jahatpersze #126580 üzenetére
Purhab ? vagy inkább ragasztóhab.
Talán.... -
Reggie0
félisten
válasz
A Zéé #126578 üzenetére
Vedofoldre vannak extra szabalyok ami miatt el tudom kepzelni, mint pl. megfelelo szakitoszilardsag, ha pl. nem beburkolva megy, ami miatt 6-os a minimum keresztmetszet. De nullanal sem elkepzelhetetlen, ha a 6 vezetekbol 2x2fazis megy kozos nullaval es vedofolddel, mert akkor a egy fazisaramnak a duplajat kell tudnia a nullanak, bar akkor nekem gyanus is kicsit a sztori, mert szerintem a nulla vezetekenel a vedofold sem lehetett volna kisebb keresztmetszet. Oszinten szolva most lusta vagyok a szabvanyolvasot felcsapni csak ezert.
-
tyielow
aktív tag
Még ilyet nem hallottam, hogy 3 fázisnál vastagabb nulla keresztmetszet kell....
Apropó, az én vill. tervezőm műleírása a főzőlap vonatkozásában:1db 3xB20A kismegszakító:
elektromos főzőlap részére, 5x4 NYM-J -
válasz
szaszlaci #126565 üzenetére
Nem akarlak semmiről sem meggyőzni, mindenkinek joga van hinni, hogy a Föld lapos, a Nap a Föld körül kering és persze azt is, hogy egy háromfázisú rendszerben a nulla vezetőn nagyobb áram tud folyni, mint bármelyik fázis árama.
Egy dolgot azért a figyelmedbe ajánlok. Biztosan hallottál már arról, hogy a háromfázisú rendszerekben a fogyasztókat kétféleképpen lehet bekötni. Az egyik módszer az ún. csillag kapcsolás, amikor a háromfázisú fogyasztót szépen a három fázis a nulla vezető közé kötik be, valahogy így:
(Megjegyzem, hogy az ábrán egyértelműen jelölve van, hogy ha három egyforma terhelés van a fázisok és a nulla közé kapcsolva, akkor a nulla vezetőn zéró nagyságú áram folyik, de ezt most nyugodtan figyelme kívül hagyhatod!)
A másik módszer az ún. delta kapcsolás, ami így néz ki:
Mi az érdekes ebben a kapcsolásban a mi szempontunkból
Hát az, hogy itt egyáltalán nincs is nulla vezető, mégis működik az áramkör, folynak az áramok, megy a motor, fűt a radiátor, stb. stb
Mivel otthon a való életben azért túlnyomó többségében a csillagkapcsolásnak megfelelő módon vannak bekötve a fogyasztók, ezért a téma általános iskolás szintű összefoglalóját itt megtalálod, itt szépen és közérthetően ki vannak szerkesztve a vektorábrák, amiből láthatod, hogy akárhogy csűröd-csavarod a kapacitív/induktív terheléseket, sosem tud az kijönni, hogy a nulla vezetőn nagyobb áram folyna, mint bármelyik fázis árama
-
YAS-dude
őstag
válasz
mexel #126572 üzenetére
Vannak duo, trio, quadro klímák 2-3-4 beltérivel, de jóval drágábbak, mint 2-3-4 mezei splitklíma.
Lehet rájuk H tarifát kérni, ez a megfelelő, szolgáltató által elfogadott klímákra fűtési időszakban (októbertől áprilisig kb) olcsóbb áramot jelent. Ehhez felszerelnek egy új fogyasztásmérőt is a megfelelő teljesítményigényhez méretezett áramú kismegszakítóval. (Nyilván nem lesz olcsó) De ehhez a Htarifás áramköröknek teljesen különállónak kell lenni, külön elosztóból kell táplálni a klímákat, direktben (dugalj nem lehet) (ez sem lesz olcsó).
Azt kellene átgondolni, hogy a 30kW-os kazánod vajon mikor megy full 30kW-tal. Kb soha, kivéve ha ő csinálja a melegvizet is. -
mexel
veterán
Egész nap olvasgattam, ésitt is ajánlottátok fűtésre a klímát. Lehet hogy ez lenne a legjobb ötlet. ( a gázfűtés maradhatna mellette, kiegészítőnek kellene, vagy havalamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem jönne gáz a csövön
)
Olvastam hogy vannak fűtésre optimalizált klímák is, akár -30 fokig. Azt is, hogy lehet valami áramkedvezményt kérni-kapni, valami H ésD tarifa? Lehet 7 beltérit kötni egy klímára, vagy ezt érdemestöbb eszközből megoldani? Jobb atöbb kicsi vagy inkább egy nagy? A gázkazán 30 kW-os, nem tudom 7 beltérihez kb mekkora klíma kellhet? 5-6 kW-os? Feltételezem a16A-es villanyóra sem lesz elég, valószínűleg kell valami új és onnan vinni áramot a klímákhoz. -
Reggie0
félisten
válasz
"Egy régi fajta villanyrezsó vagy kizárólag "mechanikus" kerámia esetén helytálló ami írsz."
Indukcios fozolapon is helytallo, mivel ezek PFC-s(teljesitmeny tenyezo javitos) aramkorok, igy gyakorlatilag rezisztiv fogyasztokent viselkednek. De ezt leszamitva is a fozolapon mind a harom vagy ket fazisra azonos tipusu teheles kerul, aminek a fazisok kozotti szoge igy marad nagyjabol azonos, tehat nem valtoztat a szituacion, marad a kb. 120 fok. Ezaltal az elobb prezentalt szamitas es leiras ugyan ugy alkalmazhato marad.
" tehát 1/50 sec."
Ezt periodusidonek hivjuk.Latszik annyira sok kozod nincs a szakmahoz, bar lehet volt, de a magas vercukor hosszutavon karos a kognitiv kepessegekre is.
"Ha egy teljes lakást veszünk egy háromfázisú készüléknek, akkor ott se folyhat a nullvezetőn nagyobb áram, mint az egyik fázis legnagyobb árama?"
Nem lesz ilyen egy haztartas eseten, de nem veletlen a szabvany rendelkezik arrol, hogy a nullat hogyan kell szetosztani kulonbozo agak eseten es mikor lehet egy fazisssal egyezo keresztmetszetu vagy esetleg tobb nulla vezeteket kell parhuzamosan huzni.
"Szerintem a három fázis áramának számszerű összege, szorozva úgy körülbelül 0.75-el.
Azaz (16 A + 16 A + 16 A) * 0,75 = ~ 36 amper a nullán."Szerencse, hogy a nemtudasoddal tulmeretezel es nem alul, amugy mondanam, hogy eletveszelyes a hozzanemertesed. A tervezest hagyd a szakemberekre!
A fenti egyenletednek pedig semmi ertelme vagy logikaja sincsen. -
-
Reggie0
félisten
válasz
runner 125 #126567 üzenetére
Nem tudom mennyire nehez a vaszon, de esetleg PVC cso? 32mm-es 500Ft es 5m.
Vagy ha tudod feluletkezelni,hogy ne rozsdasodjon esetleg betonvas.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
runner 125 #126567 üzenetére
Muszáj kerekben gondolkodni? 10*20 mm alumínium zártszelvény nem jó?
Amúgy a Váróczy rendszerét ismerem, építettem is belőle.
-
runner 125
nagyúr
Hejj,
Srácok, csináltam még néhány éve ezt a teraszt, idén mindenképpen szeretném megoldani az árnyékolását. Gyári pergola rendszerre nem szeretnék költeni, igazából ezt
a megoldást szeretném lemásolni. Neten minden beszerezhető, rozsdamentes 4-5mm-es sodrony, karabiner, kocsi, textil.. 3. szomszédom meg kárpitos.
Nagyjából már mindent meg is találtam, viszont a merevítő rudazatban elakadtam. Mit gondoltok, milyen anyagból lehetne megoldani a rudakat költséghatékonyan? Minden szarufa alatt szeretném a vitorlát "megtörni", tehát menne két sodrony a terasz hosszanti oldalainál hátul a falnál és az első szelemennél, és a fotó szerinti jobb rövid oldali falra lenne "összegyűjtve" behúzott állapotában a napvitorla, a szarufák alatt pedig összesen 10db merevítőrudazattal a textil.
241 cm-es rudakra volna kb szükségem.. most nyilván ha egységesen 240-eseket találni, akkor annyi. De rövidebb már nem jó.
Google-ban elindulva találtam ilyet: [link] , ez amolyan ruhafogas szerű rúd. Az ára jó, biztos jó merev is, viszont vastag. 25mm. Az már azt jelenti, h rudanként a dupla textil anyagvastagság mellett összehúzott állapotában a fal mellett is minimum 30cm vastag lesz az egész.. Jobb volna valamilyen 12-15mm környéki rúd.
Inox anyagból találtam még itt 3 méteres szálakat, 12mm-es átmérővel, 3870ft/db áron, viszont 10db-nál ez már azért elég zúzós.., emelett ugye gyakorlatilag a rúdból semmi nem fog látszódni, hisz a textilbe bele lesz tolva... ergo nincs szükség nagyon patika szálcsiszolt inox anyagra, nem látszó.
Itt elakadtam, nem nagyon találok alterantívát. Alu is megfelelne, bár a mai árak mellett az is egy vagyon lehet. Esetleg keményfa? Vagy azt inkább ne? Nyilván fedett a terasz, víz nem érné szerintem.. de én is jobban hajlok valamilyen fém felé. Akár horganyzott is jó lehet.
Mit gondoltok?
Köszi! -
válasz
Ha egy teljes lakást veszünk egy háromfázisú készüléknek
Na de nem egy teljes lakásról volt szó, hanem egy főzőlap bekötésérőlTehát baromira kiszámíthatatlan áram-fázis viszonyok lesznek a több fázisra bekötött főzőlap esetén
Attól, hogy számodra kiszámíthatatlan, nem kell aggódnod miatta. A háztartási berendezéseknek meg kell felelniük bizonyos előírásoknak. Éppen emiatt nem fog az sem megtörténni, hogy egy háztartásban 16A tiszta induktív vagy tiszta kapacitív terhelést generálj.De egyébként ha tényleg szeretnéd megérteni a dolgot, folytassuk a [Hobby elektronika] topikban. Ha meg csak szerecsent mosdatsz, akkor maradjunk itt, ahol a nagy többség már jelezte, hogy inkább rád hagyja.
-
szaszlaci
addikt
válasz
razorbenke92 #126515 üzenetére
"A nullvezető szempontjából teljesen lényegtelen, hogy egy névleges háromfázisú gépről van szó, vagy több egyfázisúról közös nullával."
Szerintem nem, persze érdemi vita színvonal estén a tévedés jogát fenntartom.De most már tudjuk, hol keletkezett a félreértés.
Ha egy teljes lakást veszünk egy háromfázisú készüléknek, akkor ott se folyhat a nullvezetőn nagyobb áram, mint az egyik fázis legnagyobb árama? Kötve hiszem.Mert lehet, az egyik fázist kapacitívabban terheled, a másikat induktívabban, míg a harmadikat egy sima ohmikus hősugárzóval. Na kérlek, szélsőséges esetben, kilencven fokos áram-feszültség eltolódást feltételezve, hogy is lesznek azok a vektorok?
Szerintem a három fázis áramának számszerű összege, szorozva úgy körülbelül 0.75-el.
Azaz (16 A + 16 A + 16 A) * 0,75 = ~ 36 amper a nullán.Namármost az indukciós főzőlap tekercse induktív, ami változik az edény, de még akár a teljesítmény miatt is, mert a vasmag messze nem ideális, telítődik stb. Plusz a készülékben, a meghajtás előtt, ott van egy fix fázisjavító kondnzátor kapacitása. Tehát baromira kiszámíthatatlan áram-fázis viszonyok lesznek a több fázisra bekötött főzőlap esetén, vagyis a nullvezetőn is folyhat érdemben nagyobb áram, mint egy fázison önmagában.
Ergo továbbra is fenntartom, hogy van értelme vastagabb nullvezetőt rakni, ahogy azt az elején megjegyeztem. Mondjuk ahogy mondtam, 2.5-ös fázishoz 4-es nullát, ami 60 százalékkal nagyobb keresztmetszet, amennyivel reálisan nagyobb áram képzelhető el azon."6.6kW esetén nem lesz olyan vezetőd, amin az Imax 29A-t közelít meg ha több fázist használsz."
A fentieket figyelembe véve de.
Meg aztán arrol is volt szó, hogy esetleg egy fázisról is működtethető az a főzőlap, amihez nem árt látni, mennyit fűt el a vezeték, de ezt csak úgy mellékesen.
Meg különben se vagyok híve annak, hogy egy készüléknek több fázist adjunk, ha nem muszáj. Ugye a nullvezető szakadása miatt.Reggie0
Egy régi fajta villanyrezsó vagy kizárólag "mechanikus" kerámia esetén helytálló ami írsz. De itt indukciós lapról van szó, lásd a fentebb kifejtett aggályaimat. Meg van még egy ok, de abba most nincs elég vércukor, hogy belemenjek."Mi egyaltalan a fazisidonyi szakasz?"
Az egy fázis hullámhossznyi idejét szerettem volna érthetően és röviden leírni, tehát 1/50 sec. És az ez idő alatti feszültségekre és áramokra vonatkozott ez, mindhárom fázison együttesen. Tehát az alábbi időszakasz, szerintem teljesen közérthető.Donki Hóte
"Semmitmondó fröcsögés.
Pedig már majdnem kezdtelek megkedvelni, mert azt hittem, legalább az az egy melletted szól, hogy mellőződ a falka-elvű, beszóló-behódoló játszmát, de akkor te is mész a nagy kupacba. -
mexel
veterán
válasz
macilaci78 #126561 üzenetére
Itt az átépítés brutál meló lenne ( az összegről nem is beszélve) Ez 10 év alatt sem térülnemeg, plusz idősek és nem tudom ezt a melót hogyan bírnák.
pjen: a klíma ötlete régóta megvan, de az épület felosztása miatt nagyon macera, sok szoba, amiből 3 szélső van használva megnehezíti. Nagy alapterület, nagy belmagasság, vagy sok külön klíma kellene, vagy egy igen nagy teljesítényű messzire vezetett beltérikkel. Nem tudom hogy 3-4-5 beltérit hogyan lehet kis pusztítátással és gazdaságosan elhelyezni. Ezért jött az ötlet a fűtőpanelre mert ahhoz ( ha bírná a hálózat ami nem valószínű) nem kell bontani, építeni stb, csak letenni a földre és bedugni. Sajnos a 70-es-80-as években euzekre nem gondoltak amikor építettek, egybe nyíló szobák stb
Talán a gázkazán cseréje egy vegyestüzelésűre lesz megoldás, de nem tudom hogyan fogják pakolni mert a kazán kívül van kinti épületben.
nem lesz egyszerű megoldás. Én sem tudok mindig itt lenni segíteni sajnos.
-
mexel
veterán
válasz
macilaci78 #126557 üzenetére
Itt is gázfűtés, régi radiátorokkal, még vascsövekkel. De hogyan lehet a gázkazán mellé bekötni ahőszivattyút? Az elektromos bekötése brutál drága ha jól látom, de szerintem a hőszivattyú is közelebb lenne a 2 millához mint az egyhez . Az meg nem kifizetődő valószínűleg és régi radiátoros fűtéshez nem is ajánlják ha jól olvasom.
reggie0: valóban még régi alu, én is azt matekolom hogymekkora fűtőpanelt bírhat el. Eleve 16A a villanyóra... Fejleszteni kellene mindenképpen sajnos azt is.
-
tyielow
aktív tag
válasz
Morris #126550 üzenetére
Ebben egyetértek. A technika a burkolat altt 98%-ban ugyanaz. Amiben eltérnek, hogy más a design / anyaghasználat / csatlakoztatás (madzag v dugvilla) / vezérlés (termoszát vagy fokozatkapcsolók) / termosztát (digit/analóg) / esetleg távirányítós / falra szerelhető vagy lába is van / jótállási idő..
-
lemmy71
őstag
válasz
jahatpersze #126539 üzenetére
Annak már tök mindegy a rozsda már rendesen bele ette magát. Csiszold meg jó alaposan kend le cellkolorral ahogy látom azzal is volt kenve anno és a tövét fugázd körbe, akár szilóval is kihúzhatod.
-
mexel
veterán
válasz
Donki Hóte #126553 üzenetére
Próbáltam infrapanelt, ott nem volt hőérzetem, az nekem nem jön be
Most még szülőkhöz is nézek valamit ha esetleg a gázfűtés nem lenne biztos, legyen valami kiegészítő ha szükséges. Remélem nem lesz az.
-
-
mexel
veterán
válasz
Morris #126550 üzenetére
Akkor miért reklámozzák némelyiket takarékosabbanak, ennyi erővel a kidobni való 2kw-os régi ndk fűtőszálas is ugyanolyan jó lehet. Nagy ventiset nem találtam még.
Pl ilyesmitis olvastam, akkor ez nem igaz?
"Persze komoly különbségek vannak az egyes elektromos fűtőtestek fogyasztása között. Egy alap mechanikus termosztátos konvektorhoz képest egy korszerű, szellőztetés érzékelővel, jelenlét érzékelővel és profi programozható termosztáttal ellátott fűtőpanel akár 30%-kal is kevesebbet fogyaszthat."
Új hozzászólás Aktív témák
- iKing.Hu - Honor 200 Pro - Moonlight White - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest