Hirdetés
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
Új hozzászólás Aktív témák
-
-igu-
veterán
válasz
koncsik
üzenetére
iden valahogy nem sikerult annyit olvasnom, mint korabban, de azert jutott par erdekes darab.
Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága
Inés Cagnati: Mosé avagy a síró gyík
Honoré de Balzac: A szamárbőr -
-igu-
veterán
Inés Cagnati - Mosé avagy a síró gyík
szepen megirt, szomoru elettortenet - a legelso es a legutolso fejezet kivetelevel egy nagy monologkent elmeselve
-
-
-igu-
veterán
-
-igu-
veterán
Telapo nem letezik, most olvastam epp
Amugy nem rossz kis gyujtemeny, bar lehetne egyenletesebb a novellak szinvonala.
-
-igu-
veterán
"A Phlebas az elején felskiccel egy képet az Idirek és a Kultúra ellentéteinek alapjairól"
Pont errol beszelek: ebben a szakaszban meg nem. A konyv elso harmada akcio
es gyomorforgato jelenetek onceluan reszletes abrazolasa.(a Feny temploma, a Megahajo, vagy akar csak ahogy Horza helyet talal maganak az FNT-n) Kizarolag az elso konyv elejerol tudok velemenyt formalni, es abban csak hatterkent/keretkent van jelen az Idiri-Kultura haboru. Ebben a szakaszban meg nincs kibontva az a retegzes, a bonyolult vilag es az a bonyolult ellentet, amirol te - a teljes, 9 kotetnyi muvet ismerve - beszelsz.
-
-igu-
veterán
"átlagos kaland / akciónak nevezni a két szöges ellentétben álló társadalmi berendezkedésű civilizáció háborúját, és annak a keretein belül zajló eseményeket... hát, mondjuk, hogy jelentős túlegyszerűsítése a dolgoknak "
ezt is odairtam:
"Legalabbis ameddig eljutottam."
Ez a pont egyebkent a Zabalok fejezet azon resze, ahol a profeta aprankent megeszi Huszonhetediket. Nem akarom olyannal tolteni az idomet, amit nem jo olvasni, mikozben rengeteg szamomra tetszo konyv van a listamon. Inkabb azokkal foglalkozom. Tudom, hogy neked nagy kedvenced Banks, nekem viszont mas jon be.
De akkor mar ajanlas is legyen:
Ez ugy az tudott az egyik legjobb skandinav krimi lenni (szamomra), hogy a szerzo angol, a helyszin pedig Oroszorszag.

-
-igu-
veterán
En most Iain M. Banks Kultura sorozatat hagytam el az elso kotet harmadanal. Tobb helyrol dicsertek, szerintem viszont olvashatatlan. Valahogy nem tudott behuzni
az oldakon keresztul reszletezett fuldoklas a hig fosban, vagy a kannibal zsirdiszno lakmarozasa a meg elo aldozatabol.
Nem mellesleg egy atlagos kaland/akcio tortenet, sci-fi kontosben. Legalabbis ameddig eljutottam. -
-igu-
veterán
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Hyperiont elkezdtem par honapja, elegge nem jott be.
, utana mar nem sok kedvem maradt a folytatashoz.A szerzetes sztorijanal rezgett a lec erosen: a szenvedesnek erre a fokara nem vagyok vevo meg olvasva se -
-igu-
veterán
A Takeshi Kivacs eleg jo, 3 kotetet olvastam. A Venek haborujabol az elso ket kotetet regebben, de most, hogy megvan az egesz sor, ujbol nekialltam az elejetol (es nem bantam meg az ujraolvasast), Zoë tortenetenel tartok.
Nalam egyelore a Venek haboruja vastagon elozi a Takeshi Kovacs konyveket.A Terseget is sorra keritem hamarost, abbol is megvan vegre a teljes sorozat.
-
-igu-
veterán
arrol en nem igazan tehetek, hogy a kerdes feltevese nem egyertelmu

mindenesetre Star Wars temaban elobb jelent meg konyv (1976. november 12), mint mozifilm (1977. majus 25.), meg ha nem is igy tervezte eredetileg George Lucas.
"de sztori szempontjából a film (forgatókönyve) volt előbb"
ami szinten irott, es nem a filmre forgatott verzio kiadasa, de ez mar csak szorszalhasogatas
A.D. Foster amugy fura joszag, van nehany zsenialis, es jo nehany olvashatatlan konyve
-
-igu-
veterán
sot, en mostmar biztos is vagyok benne a linked alapjan
"A tárgyalt mű 2013-ban jelent meg először My Only Choice: Hungary 1942–1956 (Egyedüli választásom: Magyarország, 1942–1956) címmel a tengerentúlon, ez év júniusában pedig magyarul is napvilágot látott Vasfüggöny kölnivel – Magyarország 1942–1956 címmel."
-
-igu-
veterán
válasz
Anonymusxx
üzenetére
A rendes lanyokat ajanlom, bar gyomor kell hozza.
-
-igu-
veterán
Arto Paasilinna - A nyúl éve
Meglepetes volt ez a konyv, igazabol valami mely dramara szamitottam(*) , epp ezert nem is nagyon kapkodtam elovenni, bar regota a listamon van.
Kellemes koritesben mutatja be a konyv a termeszetkozeli szabad eletet, felerositve azzal, hogy a fohos a varosi letbol szakad ki, es sajat dontese okan valtozik meg az elete. Egy nehezebb, de boldogabb eletet valaszt, es ehhez mindossze egy vadnyulkolyok kellett.
*A XX. szazadi finn irodalom sok olyan dramat mutatott fel, ami alapjan eloiteletek vannak bennem, am azokat is jo szivvel merem ajanlani.
Peldaul Mika Waltari - Az asszony és az idegen, vagy Minna Canth muvei. -
-igu-
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Afganisztannal kapcsolatban Khaled Hosseini könyveit tudom ajanlani:
Papírsárkányok
Ezeregy tündöklő nap
Ima a tengeren
És a hegyek visszhangozzákutobbit meg nem olvastam en se, de listas
-
-igu-
veterán
válasz
Dinomano
üzenetére
Amazonas kornyeke: Molnar Gabor konyvei
-
-igu-
veterán
Az Alfa Holdbazis egyik jelenete volt hasonlo az en esetemben, meg persze A hegy gyomraban, gyakorlatilag az egesz.
-
-igu-
veterán
válasz
Dinomano
üzenetére
A napokban fejeztem be Honore de Balzac: A szamarbor cimu konyvet.
A mu 1831-ben irodott, a magyar forditas (Harsanyi Kalman munkaja) 1913-ben kerult kiadasra.
Mit ne mondjak, majdnem feladtam az elejen: amikor hosunk beter abba az antik uzletbe, ahol felleli a cimbeli targyat, a kinalat bemutatasa hosszu oldalakon (10+) folyt az alabbi stilusban:
"Mintha valami nagyon tanulságos, bölcs szándékkal összehordott szemétdomb lett volna, hol nem hiányzik még az indián békepipa, szerálybeli aranyhimes, kampós orru zöld papucs, mór jatagán és tatár bálvány sem. Ott volt minden, a cifra sallangos pipaszurkálós paraszt-kostöktől a papi áldoztatókehelyig, a trón biborvánkosáig. Ezek a fonákul együvéhalmozott csoportozatok, a különböző fényvetődés és a tarka-barka zürzavarban ezerféleképpen változó reflexsugarak hatása alatt szüntelenül más-más képet öltve, valósággal éltek. A hallucináló fül mintha elfojtott kiáltásokat, az elfogult lélek befejezetlen drámákat, a szem pedig az élet még ki nem lobbant sugarait vélte volna észrevenni.
A mindenüvé befészkelődő porréteg végre, mely könnyü fátyolát az egész lomtáron végigteregette, még festőibb külsőt kölcsönzött a végnélküli, egymásba kuszálódó körvonalaknak."
Ha valakinek megjott a kedve a muhoz, a Magyar Elektronikus Konyvtarban fellelheto.
-
-igu-
veterán
válasz
brownus
üzenetére
dark fantasy: Török Abel - A gonosz erdo mesei
-
-igu-
veterán
-
-igu-
veterán
“Megrettenve számolunk be róla, hogy szombaton, életének 71. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt C.J. Sansom, a Shardlake-regények díjnyertes szerzője. A hír különösen sokkoló annak fényében, hogy a múlt héten adtuk le a Kard által című regényét a nyomdába, és szerdától látható a belőle készült sorozat.
C.J. Sansom ügyvédből lett regényíró, és meglehetősen későn vált sikeressé: 51 éves volt, mikor megjelent a Kard által című első műve, melynek főhőse, Matthew Shardlake a VIII. Henrik kori Angliában old meg különböző gyilkossági ügyeket politikai és vallási intrikák közepette. Hat további folytatás íródott hozzá, és Sansom több fontos díjat is nyert velük. A legtöbb könyve a sikerlisták élén nyitott a megjelenésükkor, és sokan Sansomot tartották a történelmi krimi műfaj egyik legnagyobb modern kori alkotójának."
Nyugodjék békében.
(FB/Agave Könyvek)|
-
-igu-
veterán
E.T.2 szerintem is sokkal jobb, mint az első

Zsoldos Péter - Gregor Man trilógia
/hogy akkor már a történet vége is legyen meg -
-igu-
veterán
válasz
Anonymusxx
üzenetére
Mellé tenném Durica Katarina : A rendes lányok csendben sírnak című könyvét is, még ha az regény is, nem doku műfaj.
-
-igu-
veterán
válasz
elfelejtette
üzenetére
Nem feltétlenül azt - abban a kultúrkörben játszódik jó néhány regénye.
Ami miatt ajánlom, az leginkább az a kicsit melankólikus érzés, ami a könyv becsukását kíséri a végén. Ugyanazt éreztem Kundera és Marquez után is, bármennyire is különbözőek sok szempontból. -
-igu-
veterán
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Gabriel Garcia Marquez-t.
-
-igu-
veterán
válasz
Jumbozorz
üzenetére
azért azt mondom, hogy a bestseller nem mindenkinek jelent jó könyvélményt
bármibe is kezd a nejed, ha az első néhány oldal/fejezet alapján nem jön be, akkor hagyja inkább, ne erőltesse, mert akkor csak a kedve megy el az olvasástól, idejekorán - inkább válasszon másik könyvet -
-igu-
veterán
Ha az olvasott leírás alapján néhányunknak le kellene rajzolni őket, nagyon különböző eredményeket kapnánk minden egyes szörny esetében. Néhány részlet adott, de a maradékot az olvasó fantáziája egészíti ki.
Néhány példa, hogy mire gondolok:
Cthulhu - őt elég sokan megpróbálták már ábrázolni, és a több különböző leírás alapján nagyjából egységessé vált a kinézetéről alkotott kép
"Az egyik, amelyet egy művész épített egy sor baljós álmok után, állítólag egy polip, egy sárkány és egy emberi karikatúra egyidejű képét adta […] Egy pépes, csápos fej egy groteszk és pikkelyes testen, kezdetleges szárnyakkal ült.
[…]
Egy másik, amelyet a rendőrség egy gyilkos kultusz elleni rajtaütésből talált ki, egy homályosan emberszabású körvonalú szörnyet mutatott, de polipszerű fejjel, melynek arca tapintók tömege volt, pikkelyes, gumiszerű test, csodálatos karmok hátul és elülső részen. láb, és hosszú, keskeny szárnyak mögött.
[…]
Amikor a lény végre megjelenik, a történet azt mondja, hogy a dolgot nem lehet leírni, de a csillagok zöld, ragacsos ivadékának hívják, petyhüdt karmokkal és iszonyatos tintahalfejjel vonagló tapogatókkal. Johansen mondata: a hegy sétált vagy megbotlott, érzékelteti a lény méretét. Ezt támasztják alá Wilcox álmai, amelyek vadul érintettek egy óriási, „mérföld magas” dolgot, amely sétált vagy ácsorgott."Azathoth
"Például Ronald Shea bemegy egy templomba, miután meglátogatta a Goatswood melletti erdőt, és felfedez egy 20 méteres bálványt, Azathoth–Azathoth istent képviselte, mint száműzetése előtt. Kívül egy kéthéjú héjból állt, amelyet sok pár rugalmas láb támasztott alá. A félig nyitott héjból több csuklós henger emelkedett ki, amelyek végére polipos toldalékok voltak; és a kagyló belsejében a sötétben azt hittem, egy szörnyű állati, szájtalan arcot látok, mélyen beesett szemekkel és csillogó fekete hajjal. Később meglátja valami szivárog a folyosóra – egy halványszürke alak, kitágul és gyűrött, ami csillog és kocsonyásan remegett, ahogy a még mozgó részecskék szabadon hullottak; de ez csak egy pillantás volt."
Yog-Sothoth
"Sok lovecrafti istenhez hasonlóan a Yog-Sothothnak is sokféle megnyilvánulása van a Cthulhy Mythos történeteiben. Úgy tűnik azonban, hogy köztudott, hogy a Yog-Sothoth vizuálisan világító gömbök tömegeként jelenik meg, egyes változatokban szemekkel vagy indákkal, míg másokban csak gömbökkel."
Dagon és Deep Ones
"Dagon egy istenség, aki a Deep Ones felett uralkodik, egy kétéltű humanoid faj, amely jelenleg a Föld óceánjaiban él.
[…]
Nagyon idős korukban néhány Deep One állítólag óriási méretűre nő. Az ilyen egyének szülték Dagon kultuszát, amely ezeket a lényeket istenségként imádja. Valójában teljesen testi lények, akiknek az idős koruk is hozzájárul hatalmas méretükhöz. Fosszilis bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a legrégebbi, a legnagyobb lények elérte az 50 láb magasságot."Shoggoth
"A shoggoth önformázó zselatinos hús finom cseppje, olyasmi, mint egy óriási amőba. Egy shoggoth körülbelül tizenöt láb átmérőjű, ha gömböt alkot, de léteznek kisebb változatai is. A shoggoth képes arra, hogy olyan szerveket vagy formákat alakítson ki, amelyeket pillanatnyilag szükségesnek tart; azonban szokásos állapotában hajlamos a szemek, szájak és állábúak bugyborékolására."
Az idézetek innen: Platzpirsch
-
-igu-
veterán
válasz
Anonymusxx
üzenetére
tök jól néz ki
-
-igu-
veterán
Khaled Hosseini - Ezeregy tündöklő nap
Régebben olvastam már tőle egyebeket is (Ima a tengeren, Papírsárkányok), és igazából azokat is ajánlom, de ezt jobban.
-
-igu-
veterán
válasz
Anonymusxx
üzenetére
Készülj fel rá, hogy sok benne a francia szöveg - a cári Oroszországban az volt a sikk akkoriban.
-
-igu-
veterán
válasz
elfelejtette
üzenetére
a fordító lesz az inkább

-
-igu-
veterán
-
-igu-
veterán
Kellemesen szürreális olvasmány:
Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága
Többet kaptam a végén, mint amit vártam a könyv negyedét elolvasva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB Natural Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Eladó EVGA GTX570HD 2.5GB videokártya
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest