- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
válasz
soldi3r #2248 üzenetére
nagyobb baj a hosztoldott, ragasztott mivolta. én amit be mernék vállalni, az egymás mellé rakott, egyenként csavarozott pallók, minimális réssel, hogy a pára se üljön meg rajta és legyen helye tágulni.
ha vesz valami készen kapott, ilyen-olyan darbokból összetoldott táblát, az tuti a ragasztásnál fog elkezdeni szétmenni.
én eredetileg Thermowoodból terveztem csinálni az enyémet, de azóta átgondoltam és a dupla 15mm-es OSB+csempeburkolat mellett döntöttem. -
fogtunder
nagyúr
válasz
soldi3r #2246 üzenetére
én nem raknék hossztoldott fa munkalapot kültérre. még ha fedett helyen van is, nagyon sokat foghullámozni a nedvességtartalma, ott valami engedni fog.
szerintem a legegyszerűbb rárakni egy vastagabb OSB lapot, ragasztó, üvegszálas háló és csempézni. vagy csinálni egy zsalut, kiönteni betonnal, vagy a múltkor láttam önterülő műkövet, akár azzal is, és megcsiszolni. -
sasa134
addikt
Sziasztok, most épülő családi házunk teraszára keresek grillezéshez, pizzasütéshez, általános vendéglátáshoz ( tányérok, italok, evőszeközök tárolása) kültéri "grill" pultot/asztalt, kb 2m hosszút. Fontos, hogy legyen ajtós szekrény része. Valami ilyesmire gondolok: [link] csak nagyobban, emberi áron.
Fontos, hogy egész évben kint lenne (max letakarva télen), tehát jól kéne tűrnie az időjárást. Van valakinek tippje, hol lehetne ilyet venni esetleg gyártatni? -
lemmy71
Topikgazda
Rózsaszín PePo -t ne vegyél faszén gyújtáshoz, büdös gázolaj szagú.
Köszi de láttam már gáz grillt. Van egy leharcolt két rózsás kemping gáztűzhelyjem, azt akarom majd beáldozni. Annak van gázcsapja, csatlakozója stb. csak egy méternyi 8 as rézcsövet kell vennem amin majd megy a nafta. Gyújtásnak meg egy lomizott konvektorból kikapom a piezzó szikráztatót. Ez lenne a terv, nagyvonalakban.
Le teszteltem pizzával is, cirka 10 perc alatt sül meg benne egy 32centis pizza. De a keményt le kell zárni, mert különben kiszárad a tészta. 25 - 30 C levegő hőmérsékletnél ha felfűtöm 3 kg brikettel, akkor 3 óra múlva még olyan 250C van benne. Szerintem ez bőven jó egy 3,6mm is acél tartálynál. Igaz van még benne bőven vas. 10X10 gátervasból van a faszén tartó és 10 es hidegen húzott köracélból a sütőrács. Lett is súlya rendesen -
Essejó
Topikgazda
válasz
lemmy71 #2242 üzenetére
PePot nem használtam még, csak azt dobta elsönek a google. OBI ban szoktam venni link
De akár a kifli.hu is házhoz hoz 40db os csomagban.Gáz "rózsa" begyujtáshoz:
Fogsz egy kb negyed colos csövet egyik végét lezárod, a tetejét meg kb centinként kifúrod kb 0,8 as fúróval, a nyitott végéhez rakod a gázszelepet, fölé meg egy kb 90°-ban meghajtott vékony fémlemez a csöppgés ellen.(ez utóbbi nekem leszedhető)
Ha érdekel lefotózom a gázgrillben, hogy néz ki a 3 égő. -
lemmy71
Topikgazda
Nem a faszenet vagy a brikettet kell "pörzsőlni" hanem az alatta lévő fa begyújtóst, de azt is csak max fél percig. Amúgy nem hinném hogy a PB gáz kárositaná a faszenet vagy a brikettet. Ha megnézel néhány egyedi texasi smokert vagy grillt, láthatod az alatta levő PB palackot. Az a begyujtás miatt van, a tüztében van egy kis gázrózsa és a fölé pakolja a jenki a szenet
Amúgy én is gondoltam már arra hogy beszerelek egy kis gázrózsát és akkor, fával sem kell vacakolni. Van is itthon 3 kg. kemping PB palack, az vagy 20 évig elég lenne a begyújtához. Csak valami olyan gázrózsát kellene eszkábalni, aminek nem árt a lecseppenő zsíros szaft és a hamu
Na lehet hogy meg is van a téli projekt
Az amit linkeltél PePo begyújtós kocka, na az valami borzalmas büdösAz oké hogy kegyetlenűl jól ég és magas hőt termel, de az nem grillezéshez való
Mielőtt azt mondanák hogy nincs igazam, húsz éve azt használom a csempekályha begyújtásánál, szóval jól ismerem azt a terméket.
Ha már valaki begyújtós kockát akar használni akkor a natúr természetes anyagokat válassza. Nem akarok reklámozni de ezt a landmann kockát már több alkalommal is használtam. Nem büdös, nem porlad szét mint a PePo, jól ég, a hőfoka is megfelelő. Én annó, négy kis kockával vidáman begyújtottam vele, 3 - 3,5kg brikettetNyáron a multi üzletláncok cirka 290ft/doboz áron adták.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ittnemaz #2237 üzenetére
most azon kívül, amit már kb 80 ember felrakott youtube-ra, milyen kép kell? tudom, van vékony expandált lemez is, vágsz egy kört az aljának és köréhajtogatod. a 4-es lemez nem ilyen, ha próbáltad volna meghajtani, tudnád.
a szabályosság meg azért lényeges, mert továbbra is egy 60l-es hordóról van szó, nem egy 200-asról, elég komolyan ki van számolva benne a hely, 1-2 centi eltérés a szabályos kör alaktól azt jelenti, hogy nem megy be a helyére a tűzkosár, vagy jelentősen kisebb lesz. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
GEPESZ66 #2235 üzenetére
Én is rá álltam a gázos benyújtásra, egyszerűbb mint legyezgetni a begyújtó kockát vagy a kéményel vacakolni. Keményfából kétcentis gyújtóst hasogatok, ezt szépen "jengában" összerakom és a felette levő széntartó rácsot megpakolom brikettel. Alulról egy gázlámpával begyujtom, 10 - 20 másodperc elég néki és már ég is mint a pokol.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
GEPESZ66 #2235 üzenetére
Szerintem a grill anyagának nem tesz jót a pörzsölő. Részemről begyújtó kéményt használok link csak én anno vagy 7 éve 3000 Ft körül a Lidl-ben vettem. A kémény alját kitömöm papírral vagy teszek alá 1 db begyújtó kockát link kb 20 perc alatt átízzik a kéménybe rakott szén. Aztán ezt a parazsat használom a többi faszén begyújtásához, A faszén aránya 1/3 a kéményben 2/3 a grillezőben.
-
GEPESZ66
veterán
Amikor grillezek, akkor én a begyújtáshoz gázpörkölöt használok.
1-2- percig használom a pörkölőt, majd kemény papírdarabbal legyezem, beizzítom.
Mi a véleményetek erről a módszerről?
Vagy inkább a faszén tetejére tegyek száraz fát, s azt meggyújtva izzítsam be a faszenet? -
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2229 üzenetére
jó, hát ez is attól függ, mi a cél, én pl réz elemekkel csináltam az enyémet, mert csak, plusz elhasználtam két négertárcsát, két flakon hőálló fújós festéket, rá kellett vágatni a collos csövekre a menetet, nem találtam értelmes minőségű 60-as hordót, szóval újat kellett venni.
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2228 üzenetére
egyértelműen szekrény >>> UDS, nem kérdés
csak a kérdés tudod, hogy tényleg kell-e nekem, vagy csak a nyálcsorgatásom a túl érős, és valójában kiszolgál a kamado is. ezt nyilván senki se tudja - a baj, hogy én se
UDS bekerülési költsége: a közelében nincs a 100k-nak. Múlt héten bementem a közeli gazdaboltba, ahol minden is van, összeírtam a fittingeket/csavarokat/minden vackot, 60k-ból kijön az egész hordóval együtt (220 literes hordó 8ezer, zsákos anyaggal egyszer használt). 3 csapos lenti szellőző hollanderekkel, 4 könyök fenn hollanderekkel, tűztérnek expandált lemez csavarokkal összefogva, grillrács, hőmérő, 3 kerék és kész. A Rockhilles srácok egyszerűen drágák lettek, keresni akarnak a dolgon, amit teljesen meg is értek. De hogy fair legyek, vszeg a minőség is jobb, mint a házi barkácsé.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2227 üzenetére
kényelem szempontjából szinte biztos, hogy jobban jársz a szekrénnyel, a Rockhilles srácok a nagy hordót már 180-ért adják, ebből én arra következtetek, hogy valszeg valahol 100-110K körül lehet a bekerülési költsége, ha nem fölötte picivel. ha belefér, én a szekrényt választanám.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2221 üzenetére
persze, ez működik, nekem ezzel két bajom volt:
- az egész hordó 60l-es, amiből építettem
- a 60l-es hordó szerintem drága tűzkosárnakha akarsz szekrényt, szerintem jobban jársz, ha veszel egy trafót és megtanulsz
nekem baráti áron is olyan összeget mondtak, hogy kösz, de nem. ha csúnya a varrat, vissza lehet köszörülni és le van szarva.
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2220 üzenetére
ja, a tűzkosárral vagyok én is kicsit bajban, de azt a tippet kaptam, hogy veszek egy 60 literes hordót, félbe vágom, levágom a tetejét/alját (vagy csak simán kivágom és kihajtogatom lábnak),, metrikus csavarral tartva belerakok egy grillrácsot, és kifurkálom az oldalát, és kész. de tűzteret még acél vödörből is lehet csinálni
heggeszteni meg nem tudok, akarni se nagyon akarok megtanulni, de az a szekrény a tervekkel tényleg elég baba. lehet kérek egy lakatostól rá árajánlatot, csak a kíváncsiság kedvéért
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2219 üzenetére
én tölténysmoker helyett csináltam kis 60l-es UDS-t, be lehet dobni a csomagtartóba, ha nem otthon kell sütni, vagy ha éppen sokan vagyunk és nem férek be a kamadoba.
jó az is, szeretek benne sütni, de a kamado sokkal takarékosabb a fűtőanyaggal és sokoldalúbb szerintem. a hordóban az a jó, hogy aránylag olcsón ki lehet hozni, ha utánamész. a tűzkosár volt az egyetlen része, amihez kellett külső segítség, mert hegesztőm nincs, meg hengerelőgépem se.
ha tudsz hegeszteni, a közel tűzhöz blogon van fent szekrényhez építési terv, az amúgy valszeg sokkal takarékosabb egy hordónál a szigetelés miatt, cserébe az anyagköltsége sokkal nagyobb lesz, plusz kényelmesebb kicsit. nem lebeszélni akarlak az UDS-ről amúgy, én örülök, hogy megcsináltam, jó kis projekt volt. alapvetően ha jól szabályozható az airflow, mindegyikben lehet jókat sütni, miután kiismerted.
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2218 üzenetére
köszi! én is így gondoltam, csak megerősítés kellett
kéményt is szoktam szabályozni, nem csak lent - de hát ~5 sütés után nyilván nem kell komolyan venni semmi tapasztalatomat
low and slow sütésnél kb negyedig van csak nyitva a top vent pl
a hétvégén voltam Makai Jani (Partizán BBQ) egyik workshopján, és annyira megtetszett az UDS-e, hogy szerintem én is építek egyet magamnak. a másik, ami baromira tetszett, az a Szendo BBQ lilchef, de hát alsó hangon 400k-t nincs kedvem kiadni érte, meg nem is használnám ki vszeg a Kamado mellett (viszont baromi sexy)
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Ezekiell #2217 üzenetére
a dómhőmérő mindig csak indikatív, rácson mérünk, szondával és arra állítjuk be a hőfokot. amúgy ez fura, már másnál is olvastam ilyet, nekem általában melegebb van fent, mint a rácson, de a nap végén amúgy mindegy, rácson sütünk, ott kell mérni is.
a kémény mennyire van nyitva? van ez az elmélet, hogy a kéményt mindig fullra ki kell nyitni, mert az legyen nyitva, de én teljes nyugalommal szoktam lent és fent is szabályozni a kamadokon. UDS-en nem működik annyira jól, de a tojásoknál eddig nem tapasztaltam semmilyen hátrányt. -
Ezekiell
veterán
Sziasztok!
Full kezdőként tanulom a Kamados BBQ rejtelmeit, eddig párat sütöttem benne, egész jól sikerültek (PP, füstölt karaj, shotgun shells - XL méretű store11-es kamadoban). De azt vettem észre, hogy a rácson mért hőmérséklet és a Kamado saját hőmérője között igen jelentős különbségek vannak, akár 20-30-40 fokos eltérés is van néha (Celsiusban). Mindkét hőmérőt (Kamado saját és Thermoworks szondás) kalibráltam forrásban levő vízzel, pontosak ott. Ez a nagy delta a hőmérsékletben az elején még természetes is gondolom, de 2-3 óra használat után se tűnik el, és minél magasabb hőfokon megy a Kamado, annál nagyobb a különbség (a rácshőmérséklet a magasabb mindig).
Ez normális? Ha igen, akkor melyik hőmérsékletet kell figyelembe venni, amikor egy receptben mondjuk 110 fokot írnak? Köszi!
-
lemmy71
Topikgazda
Bocs hogy csak most reagálok de nagyon elvoltam havazva.
Nézegettem én is a Hexat, ha azt mondod hogy jó akkor abból és az ovális brikketből berendelek egy egy zsákkal. A faszenet meg hanyagolom, a brikkettel amúgy is kevesebb a macera. Bár most van itthon cirka 10 kilónyi aldis meg tescós brikket is, hétvégén utcabál egy két zsákkal elpöfékelek -
Boost3er
tag
Sziasztok!
Kezdő vállalkozónak grillezésre, bbq-ra milyen grillezőt ajánlanátok? Egy 6 fős család részére, illetve baráti társaság kb.10 fő használnánk. Eddig nagyrészt bográcsot használtunk és tárcsán sutottunk de szeretném a bbq is kipróbálni. Kamado lenne erre alkalmas vagy esetleg egy másik?
koszonom! -
soldi3r
veterán
válasz
Ferike81 #2204 üzenetére
Nekem sem sikerul normalisan, ezert akarok venni egyet. A fa lapattal az a gondom, hogy nagyon vastag, arra rahuzni sem konnyu a tesztat, de aki ert hozza annak ez nem problema, csak az nem en vagyok
Gondoltam ra en is, hogy kivagatom rozsdamentes lemezbool, de arra mostanaban nem sok esely van es olcsobb sem nagyon lesz.
-
Ferike81
senior tag
válasz
soldi3r #2200 üzenetére
Én most egy lemezből próbálok csinálni egyet. Már tervezem vagy fél éve. A pizzakőre lehetetlen rátenni úgy, hogy ne hulljon le a fele motyó. De az olasz pizzériákban láttam falapátot is. Persze ők nem értenek hozzá.
Egy biztos, hogy még 10 ezrest sem adnék egy ilyen cuccért.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Brandynew #2194 üzenetére
Van egy pumpás spricnim azzal bbq sütés közben óránként 1x megspriccelem a hús felületét. 1/1 víz és almalé vagy 4/1 víz és almaecet keverékkel. Egyfelöl jót tesz a végeredménynek a savas közeg, másfelöl a hideg vízre jobban tapad a füst aromája. De ugye ez 110-120 fokos füstön sütéses technika.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Windows 10
- Star Trek
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Vásárold meg most a Zalman T7-et, és élvezd a minőséget!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Vadiúj SSD-k!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest