- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
-
PROHARDVER!
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
válasz
johnny82 #2149 üzenetére
begyújtani valóban egyszerűbb lesz, mert olyan, mint egy gáztűzhely, de nekem ezen a ponton veszti el teljesen a relevanciáját is, mert gyakorlatilag ugyanezt meg tudod oldani egy öntöttvas grillserpenyővel egy indukciós főzőlapon is. nyilván vannak olyan helyzetek, amikor nem opció a faszén/fa, mert társasházi erkélyen tudsz csak sütni pl, de én minden más esetben hanyagolnám ezeket.
amúgy a faszén begyújtása egy kürtővel minimális hercehurca és még gyors is, a tűztérben egyik oldalra húzva a parazsat lehet különböző zónákat kialakítani, illetve azért a jobb grilleken fedett állapotban tök jól lehet szabályozni a levegő mennyiségével az izzás intenzitását. ízben pedig ég és föld a kettő. nyilván lesz az elején egy tanulási folyamat, amikor ki kell tapasztalni, mi hogy működik jól, de azért aránylag gyorsan rá lehet érezni ezekre, én évekig tök jókat sütöttem egy olyan tűzrakón, amiben egy hordó alja volt a tűztér és volt felette egy öntöttvas grillrács.
persze nyilván kérdéses, hogy mennyire akarsz elmerülni ebben, de szerintem az íz kárpótol a végén a belefektetett időért és energiáért. és mondjuk egy kamadot takarítani annyi, hogy engeded felmelegedni 400 fok környékére, ahol a cuccok nagy része elég, aztán gyorsan lekeféled, ami megmaradt. -
Sziasztok!
Ez az Auchanos Gardenstar gázgrill megéri 48K-ért? Vagy valami ajánlott van 60-70K-ig? Egyszerűség miatt gázgrillt szeretnék venni, 4-8 főre.
Köszi!
-
Madoc
veterán
válasz
tzimash #2143 üzenetére
Fújós kályhafesték asszem 750 fokot bír. Az ajtókon belülre régi hódfarkú cserép van fogatva hogy szigeteljen, ne forrósodjon fel annyira. A kemencét már fűtöttem fel 450 fokra, fölé nem mert minek is.
Amugy felfűtöm 400-ra és a hűlő kemencébe teszem a sütnivalót. ( nem is igazán hűlik csak a samott veszi fel a hőt) Olyan 220-250 körül szoktam a husikat betenni, ráfűteni ritkán vagy csak akkor szoktam menetközbe ha azt akarom hogy picit füstös íze legyen a sütinek vagy a húsnak
-
tzimash
őstag
Üdv.
Látom, hogy majd 3 éves a poszt, de látom aktív vagy itt még, szóval miért ne...
Grat a mobilkemencédhez, szép munka!
Én most építem, az ytongos rész már tavaly kész lett, a belső vasváz is kész. Ajtók, kémény és külső vakolás ami még hiányzik.
Milyen festéket használtál az ajtókra? Milyen hőmérsékletre lehet számítani a fűtőtérben?
Anno az UDS-nél Alkyton-t használtam a hordóhoz, elég itt is az? 750 C-ig hőálló, a hordón jól teljesít. Elég lesz ez a kemencéhez is? -
Madoc
veterán
válasz
Tibicsucsu #2130 üzenetére
-
Madoc
veterán
válasz
Tibicsucsu #2130 üzenetére
Meggy, cseresznye, alma, szilva, füge
Ezeket használom. Diót ne használj, én az akácot se javaslom.Bbq csirkecomb
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Tibicsucsu #2130 üzenetére
Igazából bármilyen keményfa, vagy gyümölcsfa jó füstölni, ha ismersz asztalost, tőle is kérhetsz maradékot, ami nekik leeső anyag, az füstölni bőven jó és tuti száraz lesz.
-
pitiless
senior tag
válasz
Tibicsucsu #2130 üzenetére
Nekem egy 57 cm-es Weber MasterTouch van és azzal szoktam a pulled porkot készíteni. Az alapot (most kövezzetek meg, de nekünk a fűszerezés bejött) a SK-es receptből vettük, kreatív módosítássokkal ( [link] ). Megcsinálom a snake-t, beállítom a hőfokot, majd az első 3-4 óra után leveszem a húst, berakom erős alufóliába és megy vissza további 2-4 órára. Weber brikettet használok hozzá, illetve az első részre szoktam rátenni beáztatott Weber füstölő fát.
Csirkét meg nem nagyon szoktam csinálni, az majd most jön.
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
fogtunder #2128 üzenetére
Köszi!!!
Egyébként vannak tipikusan használt fütölőfa fajták? Ezek szerint a barack megteszi, de gondolom van más is.
pitiless: most így fejből a snake az ugye az, hogy csinálok körbe egy sort és csak az elsőt (vagy első párat) gyújtom be és szép lassan sorba begyújtják egymást? Ezt nem brikettel csinálják csak? Csak mert a leírásban szerepelt h brikettett ne használjakés egyébként is halottam már olyat h azokban van vmi adalék, ami miatt káros. De simán tévedhetek vagy akár az is lehet h egy minőségibb, mondjuk Weber brikett nem káros.
Esetleg egy egyszerű, kipróbált BBQ csirkecomb és pulled pork recepttel megdobhatnátok -
fogtunder
nagyúr
válasz
Tibicsucsu #2127 üzenetére
deflektor: keress egy lakatost, nála valszeg lesz maradék anyag is, amiből meg fogja tudni csinálni. az anyaga lehet egy kerek pizzakő is, én egy pici, lidl-ben kapható füles vasserpenyőt használok, a füleiből kellett vágni, raktam az aljába sót.
pizza: nézd, ha te a 27-es rácsra rakott 25-ös pizzakövön (ha találsz ilyet) meg tudsz sütni egy 25-ös pizzát és nem csak 20-asat, akkor hajrá, do that shit, én szopok az életben elég sok minden mással, ez nem hiányzik. szerintem ez a cucc kicsi és nem erre való, ellenben tökéletesen tudok benne minimális faszén igény mellett mondjuk egy fél csirkét sütni magamnak, ha megkívánom ebédre.
szén: minél nagyobb darabok legyenek benne, a morzsalékos nem igazán jó, hamar leég. füstölőfának nem kell boltinak lenni, csak legyen kártevőmentes és száraz. én a barackfámról levágott ágakat szeletelem fel itthon, aztán hagyom két évig száradni, utána mehet a sütőbe. kisebb és nagyobb darabokat is használok.
a kolbászt hidegfüstölik, teljesen másik eljárás, ahhoz száraz forgácsot használnak.én elsőre csirkét javaslok sütni egészben, esetleg combokat. úgyis azzal fog telni az első sütés, hogy tanulod, mire hogy reagál, hogy tudod beállítani a hőmérsékletet megfelelőre és a csirke nem annyira érzékeny rá, ha esetleg túlfűtöd. aztán ha már magabiztos vagy, hogy tudod tartani a megfelelő hőmérsékletet 3-4 órán keresztül, akkor pulled pork.
-
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Asszonytól kaptam egy Landmann mini kamadot (Lidlben akart venni de mire eldöntötte, hogy ezt kapom, addigra elfogyott, de sztem a Lidl is a Landmanntol kapja csak így 5e-el drágább volt).
Sok a kérdés, nem vagyok tapasztalt BBQ meg kamadó témában.
Deflektor
Nyilván nincs hozzá és nem lehet sztem kapni. A kérdés, hogy fém kell hogy legyen vagy kerámia, kő, esetleg megfelel egy virágcserép alátét?
Említették itt, hogy pl laposacélból kiváló tartót lehet csinálni a deflektornak, de ki csinálja meg nekem (Budapest) és hol szerzek laposacélt? Elugorhatok a közelbe a Tímárhoz Budakeszire de sztem 4m a legrövidebb szál és abból is van több féle (húzott, melegen hengerelt) és nyilván nem tudom h mi a különbség. Mondjuk ha van valaki, aki meghajlítja és hegeszti, akkor a maradékot virágláda tartónak talán el tudom használni.
Mennyire legyen a grill rácstól?
Kell a hús alá rakni valamit, hogy ne a deflektoron égjen szét a lecsöpögő zsíradék?Pizza
Fogtunder nagyúr szerint pizzára alkalmatlan. Miért? Lehet 25 cm-ppizzát is sütni. Vagy más a gond?
Pizzakő vagy acél esetleg öntött vas? Mennyivel jobb az acél, mint az öntott vas? A rácsra kell tenni ezeket vagy a rács helyére? Acélnál ugynúgy felmerül a kérdés, hogy ha nem bolti termék, akkor honnan, milyen vastagot, ki vág nekem egy db acélból megfelelő méretű kört? Egyébként a pizzavassal is szemezgettem korábban a konyhába, de nekem ez egy darab vastag fém. Nem tudom megemészteni az árát.Faszén, brikett, füstölőfa
Faszén vagy brikett?
Melyiket, honnan (Budapest)?
Eddig grillezésre simán vettem benzinkúton, de gondolom egy sok órás füstöléshez vmi jobb kéne. A google a az erdélyi bükkfaszenet toljha az arcomba. Szimpi, de a Lidl-be gyorsabban eljutok ha hirtelen kell.
Elsőnek egy pulled porkot próbálnék ki benne. Ha jól értem, akkor kell hozzá még füstölő fa. Abból is bolti kell vagy jó hozzá más is (gondolom a kolbászt sem bolti, zacskós füstölő fával füstölik a rokonok)? Kell fa chips is meg füstölő fa is vagy az már túl gourmet dolog és ne toljam túl elsőre, örüljek ha ehető lesz az első próbálkozás?
Egylőre csak ennyiMajd tuti lesz még több kérdésem és persze megpróbálok előbb keresni a topicban, mielőtt egy 100x megválaszolt kérdést tennék fel.
-
lemmy71
Topikgazda
Már régen csináltam, de az első kiöntés olyan órmotlan felületre ment mint amilyen neked most a tűztered. Én egy műanyag hordót elvágtam és beállítottam a tüztérbe, a hordót lekentem fáradt olajjal hogy ne tapadjon rá a beton. Egy zsák esztrichez olyan 3 kilónyi samott port és cirka egy liter vízüveget tettem, plusz csapvizet. Jól összekevertem keverőszarral és beöntöttem a hordó és tűztér közzé. Egy bottal noszogtatni kell a betont, mint ha vibrálbád. Egy két nap múlva, óvatosan kiveszed a hordót és kész. Ha nagyon simára akarod akkor ezután, egy samott por plusz vízüveg habarcsal, átgletteled.
-
need
addikt
Üdvözlet mindenkinek..
Érdekelne hogy ti mit gondoltok a marinád fűszerekről..? Sertés és csirke..
Ez a reklám szöveg..
"Az amerikai pitmaszterek titka évtizedek óta az ozmózis elvén alapuló sófürdős áztatás. Nem csak a só, de a nedvesség is a sejtek közé hatol, amivel sütés után ízletesebb és szaftosabb húsokat kapunk eredményül.
A brine – o – magic tökéletes keverék, melyet vízben feloldva nem csak a só és a nedvesség jut a húsba, hanem fűszerek is, tovább ízesítve a BBQ ételeket.
Felhasználási javaslat:
Oldjon fel 100g brine – o – magic keveréket 1 liter vízben és ebben áztassa a húst 4 – 48 órán keresztül a hús fajtájától függően."Tapasztalata valakinek vagy véleménye van érekenem
-
lemmy71
Topikgazda
Ha sima egyenletes a felület akkor elég a samott liszt és vízüveg keverék. Két vékony rétegben vakold ki a tűzteret. Egyszerre keveset keverj mert gyorsan rád köt az anyag.
Az én bográcsozom szeletelt mészkőből van, igy a belső tűztér rész egyenetlen, van ahol 3 de van ahol 6 centi vastag vakolat kellett rá. Én zsákos cementesztrichez kevertem samott lisztet és vízüveget. Azzal vakoltam ki, 10 év után így nézett ki, szerintem jól bírta a strapát. -
Land
veterán
Sziasztok!
Újra betonoztuk a szalonnasütőnket: téglából áll, közte készbeton (zaákos beton+víz) van. Szeretnénk belülről körbekenni, hogy bírja a hőt. A Bauhausban vennénk hozzá anyagot. Ki mit ajánl, amivel lesz tartós?
Vegyük meg bármelyik samott habarcsot és hozzá vízüveget? Ezekre rá van írva, hogy mekkora felülethez elég a kiszerelésük? -
Nyersszotyi
tag
válasz
lemmy71 #2117 üzenetére
akkoris a pizza az eleve olyan, hogy kitapasztalós féle, minimum 10-20 az elején még nem lesz tökéletes, addig kell módosítani valamin amíg egyszer jó és azt akkor kőbe kell vésni-
a legjobb megnézni yt-on olyan szerkezetekkel készült videókat ami az embernek van vagy lesz-
nagy segítség lett végül nekem is egy 4000 Ft-os lézeres digitális hőmérő-
még a profi olaszok is ott állnak a kemence előtt végig, hogy mikor kell emelni, forgatni, ilyen melós ez de ha tökéletes a végered akkor megérte -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Nyersszotyi #2116 üzenetére
Á én nem akarok grillben pizzát sütni, az ismerősöm akár ilyen master grillt venni azért érdeklődöm hogy egy kicsit tudjunk előre tervezni.
Annó a szülői háznál faterral raktunk egy kis gōmbōcōt téglából és abban sütöttük a pizzát, néha oldalast sonkát meg kolbászt is. A pizzának olyan 3 - 5 perc kellett, attól függően milyen vastag volt. Remélem hogy az év végére az enyém is készenlesz, már két éve csinálom de még csak a beton alapnál tartok, mindig közbejön valami más -
lemmy71
Topikgazda
-
Salex1
őstag
válasz
hegegabi80 #2108 üzenetére
Igen, jól mondod egymásra lehet rakni, a tüzelés a grillben történik.
Milyen hasonló árú, méretben kicsi van ami megbízható? kb. havi egy használatra kellene.
Kamado-ban lehet pizzát sütni? -
-
Salex1
őstag
Tudom nem pontosan a topik témája, de közelebbi fórumot nem találtam.
Mi a véleményetek erről a kombinált grillezőről?
Flekken és pizzás sütés a cél. -
pvt.peter
őstag
Igazad lehet.
A tervem most az, hogy meghagyom a lehetőséget arra, hogy a későbbiekben áttudjam alakítani egy offset smokerré, tehát egy plusz tartály kerülhessen a főtartály mellé egyfajta toldásként (a kéménnyel átellenben a túloldalra).
Visszatérve a grillező funkcióra:
Valahogy az aljára kellene egy hosszú csíkot vágni, aminek a rése állítható/zárható.
Ezt a részt úgy kialakítani, hogy akár takarításra is lehessen használni, viszont ne is szóródhasson ki hamu akaratlanul. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Nyersszotyi #2088 üzenetére
Rengetegen használnak gázzsámolyt üstházban. A palack meg 1 - 2 méterre van általában az üstháztól.
Amikor mi gázzal bográcsozunk, akkor a végefelé egy darab keményfát rátesszünk a gázzsámolyra a hangulat kedvéért, és hogy némi füst íze legyen az ételnek meg a séfnek
Gázos főzésnél szigorúan csak füstölt szalonnából nyerjük ki a hagyma disztelesehez való zsiradékot
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! R7 5800X3D / RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest