Hirdetés
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Monitor hiba topik
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces1
aktív tag
Lm szűrőt átvenném!
Ok, minden csapolás után öblítek, pedig eleve aeropress papírt is használok.
Ez miatt, és a designer víz miatt viszont tényleg nem kell zsíroldóznom.
Betegesen patent a gép.De megértem, ha változtatni akarsz.
Holnap (ja az ma van már) jövök egy ötlettel kotyeszokra. - hogy legyen érdemi hozzászólásom is.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
verti1
tag
Nem, annyit kell csinálni, hogy az új patront beáztatod 5 percre, kiöntöd a vizet, összerakod majd feltöltöd a kancsót az pár perc alatt átfolyik rajta. Ezt az első töltetet ki kell önteni és utána lehet használni, gyorsan szűri a vizet. Kiszedi a klórt, de ezüst van benne. Ősszel vettem, nem tudok nyilatkozni a nyári üzemről, de nekem folyamatosan a pulton volt eddig. Soha semmi szaga vagy nyálka nem volt eddig. Nálunk nagyon szeretik a gyerekek is, mindenki ezt issza. Totál ki van használva, nem pang benne napokig a víz, de szerintem akkor sincs semmi. egyébként keskeny és nagyobb hűtőszekrény ajtajában is elfér.
-
verti1
tag
Folyamatosan tölteni kell és használni. Nekem BWT Penguin van. Ugyan ez a pult alatti Bestmax premium esetén kb. 25e/év ha sikerül olcsón patront szerezni, de többet kell elköltened a beépítésnél. Jobb minőségű 120 liter ásványvízzel számolva kb. 10e az egy hónapra és rengeteg szemét. 6db-os Mg+ patront veszem kb. 10e szokott lenni ami fél évre elég.
-
#85578752
törölt tag
18e lenne a Laica patron egy évre, magnéziumos, de szerintem arra jó a keserűsó ha magnéziumozni akarnám, egyelőre egy jó kiinduló alap kéne.
Én a pult alá barkácsolható RO vizet preferálnám, ha lenne hely a pult alatt... Caffe35-ön 47e a kezdő szett. Van persze kis dobozos direct flow, 150e-ért, itt adtam fel és maradok a kancsónál, legolcsóbb tesco-s lágyítós patronnal. Fele annyira jövök ki mintha a kávégépbe vennék belevaló patront. Persze nem mindegy anionos vagy kationos a gyanta, de az Oscarral vízkövesedett a gép, innentől leszarom.[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Ha valami van már a pult alatt akkor úgy drága persze. Én akartam valamit a kávéhoz, de nagyon bevált a mindennapi használatra is. A Norda-ért való mászkálást meguntam és nekem jobban is ízlik a BWT-vel a kávé. Mindig volt egy keserű hólé íz lecsengése. A pult alá szerelt változat a legkényelmesebb, legkevesebb macera azzal van, de cserébe kicsit drágább is.
adriankoooo:
30 nap/120liter az élettartam. Szerintem nem, elfárad a patron az hónap alatt így is, úgy is. Nem csak a kávéhoz kell használni.
-
norkov84
tag
2 éve BWT kancsózunk, ivóvíz, kávé-tea, főzés szintjén. Szeretjük az ízét, szódát (klasszik szifonnal) is mindig ebből készítek.
Én nem tapasztaltam semmi negatívat a kávéfőzésnél, igaz egy Oscar párna biztos ami biztos alapon van a tartályban. Mind a Silvia, mind most az R58 tartálya végig tiszta, nem algásodik-trurymósodik. Bár az is igaz mind a kettő fénytől zárt tartályos.
A kancsó simán kint a pulton, ott sem veszek észre ilyesmit. Annyi hogy nagyon vízkövesedik a betöltőnél és kifolyónál, azokat szűrőcsere során vízkőtelenítem citromsavval vagy ecettel (utóbbinál rövid idő, bő öblítés), különben nehezen nyílnak és félremegy a víz.
Mi veszélyesen élünk, a 4 heti periódust általában 5 hétig tolom ki
Patron pl. az Euronicsból is rendelhető. -
JózsefK
csendes tag
Igazából tökéletesen meg vagyok elégedve a Gaggia működésével és a kinézetével is, csak azért mert más gép talán jobban néz ki, nem adnék ki ekkora különbözetet, és ez amúgy sem motivál.
Fragola nagyon jól összerakta a gépet, de sajnos már volt nála tisztításon, karbantartáson dugulás miatt. Hetente vakszűrőzöm, takarítom, odafigyelek rá de a tartályban állandóan van valami trutyi ami az egyéb konyhai ténykedés, vagy a kávéőrlés miatt száll bele, ezért egy zárt tartályos gépen gondolkodtam. Egy kicsit zavar az alubojler “kényessége” is, ezért gondolkodtam váltáson, annak tudatában, hogy a kávé minőségében nem feltétlen előrelépés.
Ha van másik olyan gép, amin érdemes elgondolkodni, szívesen meghallgatom a javaslatod. Vagy ami ez után van az egy teljesen más dimenzió? -
Peti...(16v)
tag
Az a baj, hogy ez már így is rohadt drága, és még kell bele egy drága késpár, meg az átalakítást is ki kell fizetni.
Ennél kevesebbért van szép állapotú K30 itthon.Mi is volt, amiért a Heycaféban működik a dolog, a Mazzerben nem? Más a kestartó menetemelkedése? Biztos hogy nem megy el egy kis kompromisszummal egy Super Jollyban vagy egy Mini E-ben?
[ Szerkesztve ]
-
Sic.Transit
csendes tag
Ez olyan régi Jolly, hogy még Mestre.
Annyi a különbség talán a Jolly-hoz képest (legalábbis ami nekem volt), hogy a Jolly-nál a presszó tartomány után kb. még 2 "számnyi" rész volt a kések összeéréséig, itt pedig közvetlenül a kések összeérése előtt van a presszó szakasz, de sosem volt még kevés.
-
Bazsee71
őstag
A Bazáron egy Red Speed késes F64 EVO-val nyomtuk, teljesen meg voltam vele elégedve. Szegeden a Kék Elefántban is F64 EVO őrlők vannak, mindig brutál jó a presszó. Szóval egy EVO kés mellett szerintem meg lehet állapodni, töredéke árban egy K30 késnek.
A filter már más tészta, azzal nem próbáltuk a gépet. A K30 volt sokáig a cupping őrlő, otthoni felhasználásra szerintem annál sem kell több. Ha most otthonra kellene filter eszközparkot összerakni, akkor őrlőnek vagy Comandante lenne, vagy engednék a kíváncsiságnak és egy Wilfa Uniform. -
bbuffy
senior tag
Jobb mint a tuning jolly kés? Szom tudja milyen névre hallgat, vmi bronz színű. Ezt nem kell szabályoztatni mint az EK43 at?
Tényleg csak magamat bizonygatom, hogy vmi teliberakott atom SJ legyen e karira vagy NZ😂
Most biztos nem, mert épp vmi irracionalis gepet rendeltem magamnak.konzumpro: kell szóval skip akkor.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
#85578752
törölt tag
Először nagyon sok a változó, de aztán jó tud lenni. Az arány amit írtál jó, ~60g/l, kristálycukor szemcsemérettel. Géppel ezt is könnyebb, állandó hőfokon, én Philips filteres főzővel használom a Chemexet is, pont befér a hármas. V60 helyett magát a filteres főző kónuszos alját használom, papírszűrővel, üresen átfőzöm kb. 1 dl vízzel, utána megy az őrlemény és az éles főzés. Nem szokott szar lenni lágy vízzel.
-
Bazsee71
őstag
Esetlen próbálkozásaim voltak a Fortéval, de emlékeim szerint a 4 minimum kellett, talán az 5 volt kicsit durva. E-H vonalon mozog nálam a presszó, azt hagytam ott ahol éppen volt, és csak a macro skálát piszkáltam én is.
Most a W401-gyel filterezek, Hario Switch és Cup-one párossal, 18g/300g aránnyal. Switch zárva, 90-100g környékén megkeverem, majd kinyitom, és az utolsó ~20ml lefolyása előtt zárom (mielőtt a vízszint elérné az őrlemény szintjét).
Ha kesernyés-szárító az ital, akkor durvítsd az őrleményt.[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
Pont most kezdtem el en is, es eddig bejon. Casmo El Mesont iszom es nekem bejon az ize. En mondjuk egyelore 16g-t daralok es ~250ml a vege, viszont azert nem kristalycukor szintre daralok, nem tul durva az? Valahol a presszo es a cukor szint kozott vagyok, a teljes ido ugy nagyjabol 2,5 perc, ha ennel durvabb tul gyors lenne a lefolyas.
-
bbuffy
senior tag
Rengeteg
Még anno, mennyi szar lett, még e61 el is. Pont nemreg olvastam vissza 2013 ba, elég vicces.Én elég durvára őrlöm a filtert, és onnan megyek el a daralóval ha muszáj. Csináltam pár filter pörit, minden fajtából egyet, esténként ugyis “teázunk”.
és itt a koldbrú szezon is. Most jégkockával fogok csepegtetni, állitólag, level plusz 1. Meglátjuk.bájdövéj, eladó iwaki ha van vkinek, érdekel.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
jana86
csendes tag
Nekem pl. nagyon bejött ez az Acacia. Én 96 fokos vizet használok, 17g kávéhoz 240g vizet öntök. Kétszer "előáztatok" fél percig, mindkétszer kb. 50 g vizet öntök hozzá, és fenékig átkavarom óvatosan a "pogácsát". Ezután még kétszer öntök rá vizet úgy, hogy mindkét esetben kiskanállal finoman lekavarom a széléről a papírra esetleg feltapadt őrleményt. Én jobban szeretem, ha kicsit lassabban folyik le - inkább 3 perc körül az sem baj, ha 3 és fél.
Milyen vizet öntesz hozzá? Nem lehet, hogy abban sok a puffer, és elnyomja a savakat?
-
Bazsee71
őstag
Akkor ott van a kutya elásva. Kicsit csalásnak érzem, de nekem a BH redux előtti 20/40 recepttel ízlett eddig a legjobban a presszó: 5 liter desztvízhez (DM tökéletes) 0,15g soda és 2g Mg. Célszerű először 60-70 fokos vízben feloldani az adalékokat, és azután bekeverni az egészbe.
-
jana86
csendes tag
-
bbuffy
senior tag
Nálam még annyi hogy volt sima v60, decanter, meg most nagy hario kancso, es utobbi kettőben jobban kijöttek az izek. Mondjuk, a dekantálási időt, a két percet is meghagyom, nem ugrok neki egyből.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Sic.Transit
csendes tag
Én a presszónál megtanult ökölszabályt (minél több változót vegyünk ki az egyenletből) alkalmazva így indultam el:
- 60 g / L a kv / víz arány, azaz pl 15g_kv/250g_víz, vagy 18g/300g stb.
- a kv legyen alkalmas filterre, azaz világos pörkölés legyen, kinyalt hamutálat nem szeretnék inni.
- A víz mindig 100 fok, amivel felöntöm, saját méréseim szerint ez amúgy kivitelezhetetlen, a nagy buborékkal lobogó víz is 98-99 C.
- A V60 tök jó, de milyen? Ha kerámia, akkor csapasd az előmelegítést, ha üveg vagy fém, akkor is jót tesz neki, a műanyag annyira nem macerás.
- A papírt áztasd ki, megintcsak nem a finom papír ízért filterezünk.
- Őrleményfinomság: Olyan finom, ahol már nem keserű, a persze minél faszább őrlőd van, annál könnyebb.
- Víz: Nekem ez a 20/40-es (régi BH-s recept szerint) vált be, azaz 5 L desztvízbe 0,14g szódabikarbóna, 2,09g keserűsó.Ezt a felöntöm, rázom-keverem dervistáncot járok buzuzást nem vagyok hajlandó csinálni, inkább cuppingban felöntöm, ha vendégnek adom ki, akkor ezt a szmötyit szűröm le V60-on.
-
-
kzoltann
aktív tag
Dehogy kell, en most kezdtem el lassan adagolni, hogy kellene egy 23-25kilos feher zorgo toronyhaz a pultra a kavefozo melle ami daralt kavet kop ki. Nem olyan eros a support.
Ti ezt hogy magyarazzatok be otthon, hogy a kinu nem eleg es egy monstrum erkezese indokolt?
(mondjuk jol alkud azt mondta ha kap kitchenaid robotmixert johet)[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
Tegnap csináltam philtert. Konkrétan szilva illat volt, karamellel, meg a feleségem is érezte. A legnagyobb poén hogy világos Szántóból volt.
ami pediglen occsó kv. Monjuk édes illatok, izek voltak, kevés sav.
szóval simán kell hozzá sok mire jó lesz igazán,.
most én is megkavartam a filterben az előázott kávét, mig dagadt....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Robotporszívók
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Milyen TV-t vegyek?
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Nem rakétatempóban, de nőnek a notebook-eladások
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Szólánc.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest