Hirdetés
- 11 az 1-ben Thunderbolt 4 dokkolót készített az Apricorn
- CUDIMM DDR5 memóriák jönnek nyáron a v-color műhelyéből
- Megszorongathatja a nyugaton elterjedt konkurenciáját az UNIS villámgyors SSD-je
- A letisztult belsőt szereti a GameMax E-ATX-es miditornya
- Boncasztalon a Keychron K3 Max és Q10 Max billentyűzete
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Több bérgyártóhoz viheti a készülő fejlesztéseket az NVIDIA
- Egérpad topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Új formájú, szimmetrikus egérrel adott magáról életjelet a Pulsar
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Ez a méreg nem a cián. Ott van rendbetéve a Giottoölő, ami félig Giotto (
) - hiába Luke is félig Darth Vader volt, mégis megülte LOL, és nem tudod használni. Még belegondolni is rosz. Lehet faragnék akácfából valamit arra a 2 hétre, és legalább megnézném, hogy a tamper anyaga befolyásolja-e a kávé ízét. Sok jó kávét vele, és várjuk a tapasztalatokat (nagyon)
-
fragola.6035
aktív tag
Tényleg nem volt itthon normális kávé. Csak egy fél kiló takony Covim Prestige, amit a szomszédból kértem.
Ráadásul frissen bontott, rettenet vad ízekkel. Amúgy ez a Covim Prestige csak bontás után 10-12 nappal után válik ihatóvá.
A gép felépítése szerintem jó. A gőzbojler ugyanaz, mint a Giottoban, csak HX cső és értelmetlen galvanizálás nélkül, a gőzcsap a Faemától való. -
Ábi
tag
Tényleg nem agysebészet a konstans pörkölés egy ilyen negyed kilós gépnél se, lásd Paljoc művek kezdeti évei, amire évek óta Te is csak jókat modasz.
Pl. nekem kb 3,5 kg Sidamo van itthon zölden, mert 3ból 1nek ennek kell lennie a heti repertoárban, mivel ez a család kedvence. A bő 1 év alatt nem volt akkora nagy differencia a pörkölések közt, amit bárki is sérelmezett volna. Odafigyelés kérdése az egész.
Nyugodtan vágj bele! -
bajnokpityu
félisten
ha 2x pörkölsz egymás után, akkor már eleve a másodiknak más beállítás kell, mert az egész gép meleg. csak egy példa, miért van helyzeti előnyben az, akinek csak 250g környéke fér a gépbe. Nyilván jóval hőstabilab egy olyan gép, amibe egy kiló is belemegy egyszerre.
Ezzel együtt több magyar pörkölőtől vettem előtte KVt, sztem nem volt érezhetően nagyobb a sikerességi arányuk, szóval maradok a teknikánál.
meg tudod, aki sötétebb pörköléshez van szokva, annak mindig savanyú lesz az őzbarna.
tariattila:+1
-
tariattila
veterán
valószínű, hogy egy negyed kg kapacitású kisgéppel nem pörkölsz csak saját felhasználásra --> nem veszel egyfajta zöldből annyit amire rá tudsz állni stabilan --> elég változó eredményeket kapsz.... hol beletalálsz hol pedig felejthető (de még így is jobb s főleg olcsóbb mint legtöbb 'késztermék'
keep on roasting . . . -
bajnokpityu
félisten
Fragolának adtam a saját pörkölésű kávéból, de ott se kaptam túl sok pozitiv visszajelzést. "a többiek kiöntötték, de én azért megittam"
De tudod olyan ez mint a hifi, mindenki találja meg benne a saját boldogságát, és akkor áthat minket a béke illata..
Egyébként maradjon meg őszinte ember, belőlük van egyre kevesebb.
-
jolti
senior tag
Nekem nem büdi. Különleges. De nem vagyunk egyformák.
Nem úgy sötét, hanem a tavalyihoz képest. Így inkább a csokisabb vonalat képviseli.
Nekem 84 fokos víz ( illetve pid ) kell hozzá, hogy ne égjen meg. Meglepő.Peti
Nekem az nem jött be. Mármint a Cinque Stelle. Túl volt pörkölve. Legalább is az én ízlésemnek. Füstös, keserű volt. Mondjuk akkor még nem is volt PIDem a Babyn. Bár azóta sem szeretem a sötét pöriket, sőt!adriankoooo
Nekem csak is egy hanygyaf@szánnyival előzte meg. Igazából az is lehetne az is első, annyira hasonló a két kávé nekem. Én csak minimális különbséget éreztem közöttük. E kettő, meg a másik kettő között viszont már elég markánsat. -
jolti
senior tag
Én most egy raklap Paljoc koffi után raktam a derálóba' ( De kár, hogy elfogyott!!!
Ha már itt tartunk, akkor nálam most a Lady Paljoc lett a top, aztán Spicy Itali, ez a kettő letaszította a trónról a CM-et, aztán JM. Paljoc for President!
).
Tehát tudok mihez viszonyítani.
Nekem azért közel sem ennyire rossz, sőt...
Bár én azt mondom, hogy tiszta csoki, tényleg, ahogy írod egy kis bár kávé jelleggel, de a tavalyi egészen más volt. Az sokkal gyümisebb volt és egyáltalán nem bántóan ( nekem nem bántóan, mert nekem nem a szívem csücske a citromlékávé').
Amúgy biztos információból tudom, hogy lesz most egy világosabb pörkölésű széria.
Gondolom ott már másabb lesz az ízvilág. -
jolti
senior tag
Kíváncsi vagyok mit mondasz. Én is vettem egy hete. Tavaly nagy kedvencem volt ez a Malabar.
Az idén egy picit nagyon picit sötétebb lett a pörkölés szerintem Másabb. Tiszta csoki nekem. Mondjuk a crema hömpölyög rendesen. Finom szerintem.
Elég finomra kell darálni, meg elég alacsony vízhő kell neki. -
zolnagy
őstag
Na igen. Ezzel el is mondtad az előnyeit.
Nekem tetszik még a masszív felépítés, és élőben szvsz nagyon jól néz ki. Ezen kívül nem érzékeny a víz keménységére, könnyen karbantartható.
Amit nem tud, az a finoman beállítható hőmérséklet, mint egy pides gépen. Ezt tanulni kell vele. -
Keresztapper
senior tag
Lehet hogy egy HX-es gépet érdemes lágy vízzel használni, már csak a nagy méretű bojler, és a kialakítás miatti nehézkes vízkötlenítés miatt is. Én legalább is beszereztem a Danetti-től egy vízlágyítót, és majd 500 literenként rádobok egy kg sót.
Maga a lágyató nem egy nagy költség, szerintem megéri akár a körtéhez is.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
annyit beszéltetek már erről Körte úr, Őméltóságáról...
próbáltam visszaolvasni , h melyik modellről is van szó... szóval, melyik, mennyiért, stb : pides? v lesz pidelve? B btw: gratulálok!
(amúgy nekem sem tetszik annyira az E61, nálam már ott a 40p bemelegedési időnél elbukott...
az asszony így is kivan, h 'dehá ménem lehet, gombnyomásra-darálósat'?
)
-
Ábi
tag
10-15 perc után hűtőcsapolás nélkül nem jó a BFC?
Nekem gyorsan, tényleg 10-15 perc alatt üzemkész a Bricoletta, ilyenkor nem kell pancsolni se, csak csapolni.
Ettől függetlenül, ha nem hajt a tatár várok 30-40 percet is, már csak megszokásból isAz tényleg nem egyszerű, ha hirtelen kell több fokkal magasabb hőigényű kávé, de direkt úgy ütemezem a kávékat, hogy kb. a megfelelő hőigényre álljon a fej az első csapolás után.
Pl. van egy reggeli ébresztő blendem ( 40% Santos/ 30% Peru/ 20% Jawa robi/ 10% Guatemala) aminek Voltcraft fejhőmérőn 88 kell. 40 perc melegedés után 2-2,5 dl hűtőcsapolással eléri ezt, vagy 10-15 perc és hajrá.
Ezután, mire a második kávéhoz érünk kb. 5-10 perccel később már visszamelegszik a fej a magasabb hőigényű Peura, Yirgara, amit kevés, vagy 0 öblítéssel el is érek.Szóval könnyen tanulható a rendszer, de tény nem olyan gyors és tizedpontos, mint az Ascasom volt.
Mégsem hiányzik, mert a kávé és az összkép kárpótol a pepecselésért. -
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
Miután ezt tényleg csak baristák csinálják, érthetetlen számomra ez a szűzlányos fanyalgás.
Ja, ha a nyugalmi fejhőmérséklet alacsonyabb, mint a kávé ideális hőigénye, nehéz dolgod van. Fordítva jobb...
Brikka:
olasz (4sz) - román (2sz) meccs.
Mostanra egyre ügyetlenebb az olasz (valójában én). Egyáltalán nem robban, csak pöfög, és megég.3:1
-
soldier2
őstag
Számból vetted ki a szót
Én múltkor majdnem kimentem, aztán nem lett rá idő, de előbb-utóbb kimegyek, már csakazértis
Tartiattila: valóban más a rugós karos, de azzal már lehet egy stabil minőséget hozni. Megvan a varázsa persze a sima karos gépeknek is, de attól tartok, az már egy kicsit sok lesz nekem. Ami miatt még ódzkodok egy kicsit ezektől a gépektől, hogy gőzöm nincs mennyire finoman állítható a csapoláshoz a hőmérséklet a nyomáskapcsolóval. Ugyanis az eddig több órányi angol fórum olvasgatás miatt az jön le, hogy a hőstabilitás nem gond ezeknél a gépeknél, 2-3 shot simán húzható egymás után (nálam ennél több kávémániás még nem gyűlt össze LOL), és hosszú bekapcsolási idő után is hozzák a beállított szintet stabilan (nem kell hűtőcsapolni mint az E61 HX-en). Ebből a szempontból hozzák azt a stabilitást, mint egy pid-es gép. A kérdés, hogy mennyire pontosan állítható ez a hőfok a nyomáskapcsolóval, amivel ezek a gépek dolgoznak.
-
na, friss tapasztalat, hogy egy pofont adjunk az e61-hx-nek is: reggel és délután is 85 fokon főztem a kofit, de reggel 89-ről kellett lehúzni hozzá a gépet, délután 93-ról. a reggeli pazar lett, a délutáni megégett rendesen. lehet magyarázni, de ez már mínusz pont nálam... (legközelebb még ezt is figyelembe veszem, nyilván, de azért azt gondolnám, hogy 85=85)
-
Ábi
tag
Mindenki a saját gépét szereti, és ilyen szinten jobban is kötődünk hozzá, mint pl. a mobilomhoz.
Aki ilyen kávébuzi, nem tud érzelemmentes reagálni egy szerencsétlen megjegyzésre.
Pedig jellemzően egy hajóban evezünk. Elbeszélünk egymás mellett, meg vannak felesleges sértődések, de mindenki igyon egy korsó sört (0,5 l !!! ), és örüljünk a másikkal! -
Peti...(16v)
tag
Ugyanez a bajom nekem is. Már azt hiszem hogy megfejtettem a titkot, amikor sikerül 95 fokon csapolni egymás után 2-3x, aztán a következő próbálkozásra elmászik... Biztos bele lehet ebbe jönni, ha sokat gyakorol az ember, úgyhogy nem adom fel, mert évezem. Sokszor csak azért iszom még egy kávét, hogy tesztelhessem, meg tapizhassam a gépet. Olyan unalmas lenne egy minden szempontból tökéletesen megalkotott gépen megnyomni a gombot, miután az adott kávé zacskójáról leolvasott qr kód alapján beállt a csapolási hőfok és nyomásprofil...
-
Keresztapper
senior tag
Akkor még kevésbé bánom, hogy csak HX lett végül.
De meg kell hagyni, hogy a magamfajta geeknek megdobogtassa a kis szívét az E61 látványa, viszont ugyanígy érzek az enyémhez hasonló ipari kinézetűekével is már. Szóval örülés van.
Közben meglett a sufnituning popcorn masina is, majd beszámolok, hogy mire jutok vele.
Hagyományos, ha úgy tetszik olasz blend-ekhez milyen tipusú zöldkávékat tudnátok ajánlani. Most egy Brazil Santos, meg egy India Robusta Kappi Royal keverékkel kísérletezem. Ígéretesnek tűnik, de nyilván nem a legminőségibb alapanyagok, már csak az árukat nézve sem. Az eredmény azért így is kecsegtető, de persze messze nem tökéletes.
Szóval szívesen fogadnék ötleteket, javaslatokat.
-
Peti...(16v)
tag
Meddig mész le a hővel, ha 85 fokon akarod indítani? Gondolom valamivel alá, és amikor újra felment 85-re, akkor indítasz, nem? Ilyenkor mennyit mászik el a csapolás alatt?
Nálam most 1,1 baron 98 fokra áll be a fej, csapoláskor felmegy 101-ig, majd 2-3 deci után megy le 95-96 fokra (nem E61). Nagyjából erre álltam be, mert itt utána stabil is, és 1-2 fokon belül marad csapolás közben. Ha többet hűtőcsapolok és jobban lemegyek (mondjuk 92-ig), akkor csapolás közben elmászik a hő. Ebből én azt gondoltam, hogy minden hőfokhoz tartozik egy ideális kazánnyomás, tehát ha sokkal lejjebb akarok csapolni, akkor eleve alacsonyabb hőről kell indulnom. Vagy rosszul gondolom? Persze nem csak hozzád szól a kérdés. Sok leírást elolvastam már a témával kapcsolatban, de még mindig nagy a homály -
Keresztapper
senior tag
Én azért a Rancilio-val sokkal konstansabb minőséget tudok produkálni mint a Gaggia-val előtte, de ez is lehetett simán user error. Annyi változó van ezekben a képletekben, hogy már semmiben sem vagyok biztos, csak abban hogy élvezem a kávékat, amiket csinálok a HX-szel.
Az tény, hogy nem erre találták ki, bár ennél a konkrét darabnál azt sem igen értem, hogy ipari felhsaználásra hogyan lehet alkalmas ilyen kicsi csepptálcával és víztartállyal. Viszont pont nem is érdekel, mert minél jobban kiismerem, annál jobban szeretem.
-
Ábi
tag
Ne csúsztassunk!
Ezt írta:
"egy dolgot simán ki merek jelenteni. otthonra az e-61 NEM, azaz NEM ajánlott kategória."
Ez a kijelentés ezen a fórumon főleg Tőle elég meredek.
Joggal kiverte a biztit pár embernél, akinek ez egy álom.
Nem pusztán azt mondta, hogy ő nem venne többet, hanem a többi nem ajánlottba vetette, kb. minden 20.000 alatti kategória.
A lényeg, mindenki azzal, úgy és annyiért issza a kávéját, amiből akarja, amíg ízlik, de mások álmát ne romboljuk le! -
ronin s8
senior tag
Valamiért úgy érzem, sokat kapok tőled...
Persze lehet, hogy rászolgáltam, de mi lenne, ha nem én lennék mindig a negatív példa, ráadásul sokszor olyat tulajdonítasz nekem, amiről nem is tehetek, pl. soha nem mondtam, hogy a HX otthonra való.
Én munkahelyen használom (egész nap be van kapcsolva), mert oda találták ki.
Szóval, kössünk fegyverszünetet, és mindenki használjon, és teszteljen olyan gépet, amilyet akar! -
lagoon79
tag
egy dolgot simán ki merek jelenteni. otthonra az e-61 NEM, azaz NEM ajánlott kategória. én már DB kialakítással sem venném. A Paljoc által említett Catlerhez hasonló felépítés (vagy pl. fejkazános DC) viszont tökéletesen működik.
persze ehhez az kell, h megtapasztalja vki egy teljes rendszerben kontrollált (gőz, kávékazán illetve fej) gép előnyei, ahonnan már csak lefelé van.
-
paljoc
tag
En sem merem leirni, de harmadik napja parhuzamosan inditva a reggelt a stella/catler duoval, ez utobbi erosen gyalazza a kedvenc e61 gepemet szinte minden teren...
Kiiktattam a Catler eloaztatasat, igy lehet oket uazzal az orlemennyel etetni, grammra kimerve 10,5-bol mennek a szimplak. -
Ábi
tag
1 hét múlva szívesen várok bárki, nálam jártasabb személyt, aki kíváncsi lenne az eltérésekre a roto-rezgő közt. + megpróbálkozhat a pörköléssel a Gene-n.( Van több mint egy tucat zöldem, lehet válogatni. A Brando Sidamoja osztatlan siker volt eddig
)
Mert nem a szórakoztatás a célom. -
Ábi
tag
Nem merném már most kimondani hogy a rotos jobb. 😉
Az összes paraméter azonos a gépen, kivéve szivattyút. Értelem szerűen duplát darálok a két szimplához, az azonos őrleményhez. A tamperelés már más kérdés. És természetesen nem fog megjelenni a médiában ez a teszt...
Ez egy fórum, ebbe belefér. -
ronin s8
senior tag
Komolyra fordítva a szót, ezeknek az összehasonlításoknak - azon túl, hogy szórakoztatóak, és kitöltik a fórumot - sok értelme nincs. Legtöbbször rejtett user errort látunk, és udvariasan elhisszük, hogy tényleg objektív a dolog.
Bármi következtetést kb. abban az esetben lehetne levonni, minél kevesebb változót figyelünk, mint jelen esetben a szivattyút. -
ronin s8
senior tag
De honnan látszik...?
A nagy Faemák és társaik megfelelő fogyasztás hiányában szénné égetik a kávékat, a szűkítő is csak annyit tesz, mint ezeknél a mi kis HX-einknél.
Szerintem ezek nem hibátlan konstrukciók, de a korabeli (2000-es évekig bezárólag) technikai mgoldások közül az egyik legjobb, ha nem a legjobb gépek. -
ronin s8
senior tag
Ebben igazad van, hogy eredetileg nagy kávéházi gépekre rakta a Faema, de azt hiszem, mindketten a kis HX-ekre gondoltunk.
Nyílván a bojler mérete (a kapacitás) fogja első sorban meghatározni a felhasználási területet.
A fő probléma ugye az, hogy egy melegebb közegből kell a vizet átjuttatni egy hidegebb közegbe úgy, hogy közben a közeghatáron (ahol a kávéval érintkezik) ne változzon jelentősen a hőmérséklet, és erre a problémára szerintem egy szép megoldási kísérlet maga a HX, abból az időből, amikor még nem tudtak, és nem is próbáltak mindent elektronikával megoldani.Egyébként én a PID-es Gaggiát sem csak egy gombnyomással használom, ott is trükközni kell, de a végső érvem az, hogy a PID-es kisgépeknél általában még trükközés nélkül is jobb kávét főz az E61/HX.
A különbséget mondjuk egy Pavoni használata és a HX között úgy mondanám, hogy a Pavoninál nem tudsz, itt meg nem érdemes trükközni.
(Hétvégén megint kipróbáltuk a Pavonit, és egyértelműen ő vezet mindenféle feeling, olajosság, olaszosság tekintetében!)
-
ronin s8
senior tag
Látom, kezded érteni, mitől döglik a légy !
Igazság szerint, még egyszerűbb a kezelése, mert általában elég csak az első csapolás előtt öblíteni, utána már csinálja szépen magától. Maga az öblítés nem egy probléma, egyszerűen kivitelezhető, szóra sem érdemes rutin, tudok olyanról, aki leszitálja a kávét, mielőtt lefőzi.
Az meg, hogy szép, szerintem elvárható egy drága géptől.Egyébként tipikusan NEM kávéházakba tervezték, azt a használatot nem bírja. Ez egy dekoratív, tökéletesen kezelhető OTTHONI, ill. kis létszámú munkahelyi gép.
A gyakorlatban ezeket a legegyszerűbb használni. Igaz, hogy a trükközést kívánó kávéknál ki kell gondolni, mennyit és hogyan csapoljon az ember, de mint azt már korábban említettem, az a kávé, melyiket nem lehet a szokásos módon lefőzni, nem jó kávé.
Ha megéri nálad azt a darabszámot, ami kell a statisztikához, rájöhetsz, hogy ezekkel a gépekkel a legegyszerűbb bánni: a kávék túlnyomó többségét egyszerűen csak le kell főzni vele, és jó lesz... -
soldier2
őstag
Eléggé macerásan hangzik így leírva, de ha már reflex szinten tolja az ember, annyira lehet nem macerás. Minden esetre ha gondolkodtam volna eddig hx-es gépen, akkor most tuti visszavetettél volna, de már megtették mások régen. Amit írsz az leginkább a hx hátulütője és nem az E61-é nem? Egyy pid vezérelt dual boiler e61 (pl r58) nem küzd ezekkel a nyűgökkel. Azzal ugyanúgy csapolsz mint bármely más pid vezérelt géppel nem?
-
And06
aktív tag
igy van! nagyon egyetértek. ez már nem a napi kávézásról szól minél jobb, reprodukálható minőségben, hanem a folyamatról. 1kg kávé lehúzása után jön egy olyan shot, hogy minden kávéguru csettint, de utána meg jön a következő fajta. én maradok a kávézásnál, és nem megyek át ilyen hobbiba vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Samsung S23 128/8GB / normál állapotban / 12 hónap jótállás
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bezámítás! Lenovo P15 Gen1 15 FHD üzleti notebook- i7 10850H 32GB RAM 1TB SSD Quadro T2000 4GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest