Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Gaming notebook topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
Hannibhál
üzenetére
Sajnálattal mondom ezt, de sajnos úgy tűnik, ez egy hazai kulturális probléma, munkakörtől függetlenül.
Fejlesztői területen maradva kifejezetten megfigyelhető sokaknál egy arrogáns, lenéző hozzáállás - töredelmesen bevallom, ez bennem is megvolt -, amit az a sikerélmény okozhat, hogy valamit, amit relatíve kevesen tudnak, jól tudsz, jobban tudsz, mint a másik, mint mások. Jó esetben azonban ezt az ember idővel levetkőzi, ha nem, előbb-utóbb ez úgyis a szakmai előrelépés gátja lesz (mindegy, hogy alkalmazott vagy vállalkozó az illető, mivel az ügyféllel is diplomatikusan kell tudni beszélni, hiába tépné ki közben esetleg időnként az ember a haját).
Példának meg lehet nézni a legnagyobb hazai programozó fórumon helyenként uralkodó stílust vs. egy Stackoverflow-n vagy Github-on folyó beszélgetést. Aki személyeskedni próbál vagy érzelmi kitöréseket produkál egy nemzetközi fórumon, azt elég gyorsan helyre teszik, a higgadt, tárgyilagos, professzionális stílus alapkövetelmény.
De a jó hír, hogy ez a kulturális változás azért lassan beszűrődik és terjed itthon is. Legalábbis így érzem.
-
Lien
aktív tag
válasz
Hannibhál
üzenetére
Hát igen, sokan nem hiszik, hogy a sztárszakmák triói (gépész, villamos, infó) is kezdetben főleg vidéken annyit vagy még kevesebbet kapnak bruttóban, mint amit fentebb írtál. Amikor jártam mesterre akkor említettem szaktársamnak mennyit kerestem és nem akarta elhinni, sajnos létező dolog. Budapesten már jobb a kilátás, vidéken pénz terén meg csak a multik kecsegtetnek annyival, mint Budapesten a gépész-villamos-infó sztárszakmák kezdői bruttói.
-
sakal83
addikt
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Hannibhál
üzenetére
Én Miskolcon kezdtem kb 10 évvel ezelőtt egy multinál ahol volt sok mérnök, ott egy kezdő gépészmérnök bruttó 200-250 K körül kapott, IT-s bruttó 250-300 körül. BP-en, kb br 50- 100 zal többet, de akinek Miskolcon volt ingyen lakhatás (szülőknél), de Bp en lakást kellett volna bérelni, annak Miskolcon több maradt meg.
A különbség 3 év tapasztalattal jött, miközben BP en váltott az ember és a második helyen másfélszer annyi fizut kapott, Miskolcon nem nagyon volt hová váltani. És ezért a szenior fizetések nem emelkedtek ilyen mértékben. Persze vannak kivételek, de vidéken biztosan alacsonyabbak a fizetések. Az persze tény, hogy az ingatlanárak is, szóval van akinek megéri ott maradni.Jah és eközben a gyárimunkás (operátor) 8 általánossal is meg tudott keresni ennyit, ha 3 műszakban, éjjel, hétvégén is tolta, úgy hogy mosdóba sem mehetett ki akármikor. Viszont azt a melót nem hasonlítanám, a forgószékben üldögéléshez, az tényleg kemény......
-
sakal83
addikt
válasz
Hannibhál
üzenetére
Nyugodtan próbáld meg az audit, de még van sok beszállító is. Óvatosan haladl - gaza volt a szülőknek -j, 3-4 év alatt 1. max két váltással normális fizud lesz. Törekedj a tapasztalatszerzésre, mert a diploma=0 tapasztalat nélkül. Mindennel együtt kb 350-450 nettó a reális 3-4 év múlva. És akkor jól nyomtad!! Ne tévesszen meg az IT erőltetett hype vonat. Mot fut nekik a szekér, de sajnos kezd nagy arcuk lenni, és vastagon fog a ceruzájuk a tudásukhoz képest. Tapasztalat. Már amerikai fejlesztőcéggel is dolgozunk, mert a magyar drága akadékoskodó és kivagyi sajnos és foghíjas a tudás... (tisztelet a kivételnek)
Olyan szinten tólják egyesek a szakmai baromságot kifogásként, hogy egy kis IT-s vénával is tündöklik, hogy félrebeszél sajnos. Most azt tesztelgettük, hogy a magyar és külföldi cégnek toltuk ki a BS-t és megnéztük a két reakciót. A magyaré megért volna egy szerződésbontást a külföldihez képest... -
sakal83
addikt
válasz
Hannibhál
üzenetére
Ne halgass a sok pesti elszallt itsra. Ez a kezdo bered 1-2 ev tapatasztalat +50% majd 1-2 ev es ujra +50%. Ez a menete. Fokent nem pesten. Kb 3-4 ev szakmaval mar tudsz kezdeni vmit es ki is mehetsz plusz kkvkhoz is felvesznek ami jobban is fizet mint az audi bar tobb a munka. Gyori vagyok tobb gepesz ismerossel. Ne aggodj jo dolgod lesz

-
426os
őstag
válasz
Hannibhál
üzenetére
Ülj le, gondold át, hogy szerinted te miért nem érsz annyit, mint más. Ha ez megvan, akkor keményen feküdj rá a témára, aztán pályázz újra, más cégekhez. Azt is gondold át, miért lennél értékes a cégnek és interjún ezt domborítsd. Nagyon kevés, amit most kapsz, szerintem tégy ellene.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Hannibhál
üzenetére
A kétszer alatt mit értel? Minden gépész végzettséget igénylő mérnöki professionos állásra 2x, vagy a 2-3 legismertebb céghez elküldted 1 állásra?
Mert a kettő nagyon nem ugyanaz.Angol és/vagy német nyelvtudás rendben? CAD, egyéb szektorban használt sw-k terén hogy állsz?
Egyébként gépész diplomával mind a beszállítói cégek, mind más (pl. vasúti, ipari nagygép gyártók, üzemeltetők) szoba jöhet, szóval van rendes bérért munka bőven. -
-
Mercutio_
félisten
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Hannibhál
üzenetére
Hello,
A rendszernek utána jártál, hogy mit jelent?
Ha 3 átlag azt jelenti, hogy a munkakörnek megfelelt akkor csak az a kérdés hogy a vezető ezt hogyan mondja el. Az is cége válogatja h az első még nem teljes évről kapsz-e céges értékelést. Csak egy pontszám, ha bármely a pottal egyetértesz fejlesz rajta.A másik csapda ilyenkor amikor a munkatárs önértékelése nem találkozik a valósággal. Nem egyszerű eset a másik oldalról sem.
-
Goose-T
veterán
válasz
Hannibhál
üzenetére
Csak azért csinálják, hogy ne legyen pofád fizetésemelést kérni. Én semmibe sem nézem ezeket az értékeléseket. A munkáltatód annyira értékel, amennyi fizetést ad. Ha én egy helyen sokáig nem kapok emelést, akkor keresek olyan helyet, ahol többre értékelnek. Minél magasabb fizetésű helyre sikerül bekerülnöd, annál biztosabb lehetsz benne, hogy olyan munkát csinálsz, ami értékes. Persze vannak módosító tényezők (túlóra, hajtás, stressz), de mindig lehet tovább lépni.
Az első 2-3 munkahelyemen még én is komolyan vettem ezeket az értékeléseket, visszajelzéseket, miben kell fejlődnöm meg ilyesmik, próbáltam is aszerint tenni. Egy idő után láttam, hogy bullshit az egész, kiszúrják az ember szemét 2-3%-os éves fizuemelésekkel, aztán meg kihajintják szemrebbenés nélkül az egész csoportját. Azóta úrrá lett rajtam a zsoldos mentalitás, oda megyek, ahol többet fizetnek, érzelmet nem viszek bele. Ha megunom 2-3 év után, akkor keresek másik helyet +20-30%-ért, és általában találok is. Nem érdekel a corporate létra megmászása sem, hogy valami röhejes előléptetésért hónapokig smúzoljak menedzserekkel. Így csak a szakmámmal foglalkozom, a munkámat elvégzem, és kész.
-
htomi85
tag
válasz
Hannibhál
üzenetére
A mérnököknél általában problémát jelent a kommunikációs képesség és az empátia hiánya. Meg úgy általában a menedzsment és más soft skilleké.
Ennek ékes példája, hogy vadidegeneket kérdezgetsz egy fórumon, pedig azt se tudja senki milyen cég, milyen környezet.
Ott ültél az értékelőddel face to face. Egy évben ez a 30 perc az, amikor őszintén beszélgethetsz a feletteseddel.
Miért nem ott és akkor tetted fel a kérdéseidet??Szerk: azzal nem értek egyet hogy az értékelés hülyeség. De ez is olyan mint minden más: lehet rosszul és lehet jól csinálni.
-
-
FLx
addikt
válasz
Hannibhál
üzenetére
En is eltem negy evig Gyorben pont felesleges volt a kocsi, jelenleg 8 eve Pesten, itt sem vettem, mert azon kivul, hogy viszi a penzt, semmit nem nyernek vele. Munkahelyemre bkv 20 perc, kocsival csak a parkolas lenne normal esetben netto fel ora. Ha extra messze kell menni Pesten belul, akkor siman beulok egy taxiba es kesz. Boven lenne keret barmilyen kocsit fenntartani, de en azert nem fizetek egy forintot se, hogy a dugoban uljek es a haz elott rohadjon. Ha munkahely miatt kellene, akkor atkoltozok egy masik lakasba es ennyi.
Aztan van akinek olyan az elethelyzete, hogy nem tudja nelkulozni. De aki attol erzi szabadnak magat, ha van kocsija, vagy akar ferfinak, annak ott a sok pszichologus. -
EQMontoya
veterán
válasz
Hannibhál
üzenetére
Közel sem azt mondtam, hogy minden vidék BP-n kívül, csak azt, hogy máshol szükséges az autó.
Ezt onnan tudom, hogy magam is Miskolcon nőttem fel, párom pl. Szegeden, ezek magyar viszonylatban nagy városok, de egyikben sem élnék úgy szívesen, hogy nincs kocsim. Szegeden még csak-csak, Miskolcon semmiképp.
Egyszerűen nincs meg az a gyors és megbízható tömegközlekedés, az az kereskedelmi szektor, ami házhoz hoz bármit, a kb. gyalogtávon belül elérhető szórakozási lehetőséges (kocsmák, éttermek, ilyesmi), ami ahhoz kell, hogy ne akarjak napi szinten saját autót használni.
-
-
X Factor
addikt
válasz
Hannibhál
üzenetére
Ugyanott, nem váltottam. 4 és fél év, netto 100-al kezdtem, most 400k-nál tartok. Úgymond tényleg az alapokkal kezdtem és ott helyben tanultam és lobbiztam, de összetehetem a kétkezem, h. értékelték és megadták a lehetőséget, annyi h. a közepén volt egy kis megrekedés, mert nem annyira olvastam utána, Így nem tudtam a tudásomat piaci körülmények között elhelyezni.
-
X Factor
addikt
válasz
Hannibhál
üzenetére
Oh ezen hamar túlléphetsz, szerintem ne izgulj ezen. 1 évvel a hátad mögött már elkérhetsz egy nettó 80-100-al többet. Egyszer én is beleesetem abba hiába, h. nem mondtam semmit és örültem h. dolgozhatok, aztán elkezdtem körbenézni a piacon és realizáltam h. sokkalta többet kereshetnék.
Netto 170 helyett kértem 330-at még aznap rá is bólintottak, plusz minden másra is amit kértem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 7 265KF 20-Core - használt, garancia: 2028.11.17 Firstshop
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Apple iPhone 15 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:83%
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- Lenovo 14 Thinkbook 2in1 Yoga FHD IPS Touch i7-1165G7 16GB 512GB Intel IrisXE AktívToll W11 Garancia
- Beszámítás! Acer Predator Helios Neo 16 notebook-i9 14900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

különösen, mivel az autós cégek fejlesztési részlegei ha jól tudom vidéken vannak