Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz martonx #4395 üzenetére

"Szóval igen, erre is gondoltam, csak úgy voltam vele, hogy ezt így hosszadalmasabb levezetni, mint példának felhozni a CMS-t, ahol ez szükségképpen eleve így van."
    Tudod, hogy szeretek korrigálgatni bizonyos mondatokat CMS-témában (amik félrevezetőek lehetnek annak, aki csak (rossz) hírből hallott a CMS-ekről), még akkor is, ha tudom, hogy teljesítmény terén tényleg sokszor nagyon gyatra tud lenni. :DDD A korrekciók oka nálam igazából csak az, hogy míg aktívan CMS-eztem, akkor rá kellett jönnöm, hogy mivel a CMS-ek népszerűek, nagy közösség áll mögöttük, meg relatíve egyszerű is elindulni az úton velük (aztán bizonyos esetekben annál nehezebb tovább is haladni), ezért a nagy merítésből sok is a kókler, van jópár modul, amit sokan használnak, mégis rettentő szarul vannak megírva, erőforrás-pazarlóak, a lehető legrosszabb teljesítményt nyújtó adatbázis-kezelési technikákat alkalmazzák (a "kedvencem": a PHP-vel szerializált óriásadathalom egyben történő beerőltetése egy darab mezőbe, a széjjelrobbbantandó stringek beerőltetése egy darab mezőbe (kettősponttal, pipe-pal, pontosvesszővel, tökömtudjamivel "elválasztott" retkek)), így a CMS alapvető működéséből (ti. hogy épp a rugalmasság biztosítása érdekében lényegében a legtöbb dolgot adatbázisban tároljuk, illetve onnan kérjük le; moduláris felépítésből következő bizonyos redundáns kódrészletek, stb.) következő teljesítményromlást még jóval tovább rontják bizonyos emberkék, így nagy általánosságban nem túl jó a CMS-ek renoméja. (Hozzáteszem, pl. a Drupal OOP-vel kevert procedurális kódja sem túl nyerő, bár sztem talán a PHP-s legnépszerűbbek közül még ez a legrugalmasabb CMS.)
    Pedig sokszor a CMS maga az API-ján keresztül jóval igényesebb módszereket is kínálna, mint ahogy azt sok fejlesztő kihasználja. És ez gáz. A korábbi, JS-kódokat az adatbázisba benyomorító példám is erre vonatkozott: lehet ezt csinálni tisztességesen is, úgy, hogy szépen egy fájlt szerkeszt a fejlesztő, ahogy illik, a CMS egyetlen dolga pedig csupán ezt a fájlelérési utat betenni a script tag src-attribútumába, majd a kliensoldali kódot a moduláris kódszervezési minta alapján betölteni, meg lehet csinálni gusztustalanul is, hogy a PHP-kódba valahol be van nyomorítva az inline JS-kód egy stringként.
    Szóval nincs így szükségképp eleve a CMS-ben, ennyit akartam korrigálni ezzel a hosszas felvezetéssel, korán van még. :DDD

Hát így a kód nem hangzik rosszul, bár maradhatott volna a kolléga, hogy vele tudjuk megbeszélni a dolgot, ha már tanulni akar belőle. :D

(#4370) Jim-Y :
    A Crockford-idézetre:
    "This feature was added for people who were beginners, so if you want to look like a beginner, then leave the semicolons out."
    Hmm, hát igen, de sosem értettem, hogy miért kell egy nyelvet eleve úgy megalkotni, hogy az amatőrök is felszabadultan tákolhassanak, miért nem kötelező az utasítás végén eleve a pontosvessző? Ha valamit a fejlesztő szarul csinál, rá kell vágni a kezére, ez a toleránsnak tűnni akaró szemlélet elég káros lehet.

(#4371) :
    Ez a Smarty projekt alapvetően jó ötletnek tűnik, de tényleg kéne pár ember, aki ezt update-elgeti, nehogy elhaljon a dolog.
    Megcsillagoztam GitHubon a repót. :DDD

• Jim-Y

veterán

válasz martonx #4395 üzenetére

Meg amúgy is az egész furcsa volt. Szerintem végig a form (f) parameteren hívta a preventdefaultot.

Új hozzászólás Aktív témák