- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- SONY LCD és LED TV-k
- A szamurájoknak kedvez az új AMD Software
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem akármilyen új GeForce jöhet idén
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- DUNE médialejátszók topicja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: Újabb CoffeeTime projekt készül. Asus Q170M-C és QTJ2 (i7 10750H ES)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ben2
aktív tag
válasz
Mr. Elliot
üzenetére
De azt még neked sem sikerült leírnod, hogy mi is volt a konkrét, témába vágó kérdés.
-
Fú gyerekek ebbe én is beszállok, smájlit passzolva
-
csibe1
addikt
Te lettél a paradicsommadár szószólója?

Ugyan már, te amúgy is linuxmániás vagy, szóval ez nem számít.

Amúgy melyik lesz a következő, "ez most már tutti a Linux éve lesz" év?

Nagyjából bármi
Most komolyan. Az android egy nagyon szarul tupírozott linux, szóval akkor mire is gondoltál? 
-
ddekany
nagyúr
Van a kijelzés hülyesége, de én itt a ténylegesen felhasználtra gondolok. Nincs rá "szép" ok, hogy OS és a GUI shell miért kell, hogy sokszáz MB RAM-ot felzabáljon. Amúgy "Linuxon" is, eltekintve ilyen Puppy-szerű extrém disztróktól. És persze azért, mert amint le lehett sz*rni, hogy mi mekkora, le is lesz sz*arva. Aztán már utólag kitalálni, meg hozzányúlni... áh, az már úgymarad.
-
ben2
aktív tag
Egyébként az is egy hibás, régmúltból itt maradt reflex, hogy ha az OS felhasználja a rendelkezésére álló ramot, az csak valami probléma eredménye lehet. A macOS-en pont ezért van külön memory pressure és memory used indikátor, hogy a user ne pánikoljon azonnal, ha kezd elfogyni a fizikai memória.
-
ddekany
nagyúr
válasz
FattyDove
üzenetére
A Windows amúgy leginkább azért kér több RAM-ot, mert PC-n több RAM ez elvárt minimum, mint mobiltelefonon. A rendelkezésre álló memóra menyiséget pedig mindíg telihizzák a szoftverek. Ha fele lenne a norma, hirtelen ugyan az a funkcionalitás beleférne a felébe. (Utólag fogyni meg nehezebb, mint hízni.)
-
janeszgol
félisten
+1
Szerettem a Windowst, de mára elavult. Olvastam olyan véleményt oktatóktól, hogy a mai áltsulisok, meg középiskolások nem kedvelik a Windowst. Sőt otthon nem is használják. Elavult fajlhasználat, kezelés, agyonbonyolított beállítások (vezerlőpult+gépház).
Érdekesen hangzik. Leáldozóban a Windows?Ugye a Win8 szakított bizonyos hagyományokkal, lehet az is túl hamar jött, mint több MS (amúgy remek) ötlet Ballmer korszakából.
-
janeszgol
félisten
Én tavaly nyáron kizárólag böngészés és YT tartalom miatt a cégnél telepítettem a Chrome OS-t egy Lenovo T490s laptopra. Klassz volt erre a célra!
Én itthon is 95%-ban laptopot használok, a maradék 5% konzol, PC, tablet, telefon. Én pl tökre örülnék ennek az Aluminium OS-nek. (ARM alapon még jobban tetszene.) -
bambano
titán
"szinte semmi értelmes dolog nem érhető el guglizás, konfigfájlok turkálása nélkül.": ezért nem terjed a linux, mert az userek zöme egy fél élet munkáját belefektette a windowsba, hogy ott ne kelljen guglizni mindenért, és ezt a rakás munkát sem kidobni nem akarja, sem újra elvégezni linuxon.
-
freeapro
senior tag
Nézd, az lehet, hogy ami neked trash, az másnak a legfontosabb program. Ilyen lehet pl. a kalóriaszámláló program. A lényeg: egy új oprendszernél ezt mind meg kellene írni valakinek. Androidon meg már ott van eleve minden.
Ráadásul munkában van egy olyan trend, hogy minden a böngészőben fusson, vagyis haladunk a vékony kliensek felé, ahhoz meg az android bőven jó. Jobb, mint a win, amin az a szabály, hogy nincsen szabály. Lehet mindent, aztán minden ami szar (vírus, összeolmás, erőforrás felzabálás,..) meg is történik. -
csibe1
addikt
Az megvan ugye, hogy tele a tököm az elcseszett áruházzal, ami okádja 87 féle alkalmazást, aminek a 90%-a kb semmire sem jó.
Ilyenkor szoktam megértő lenni az almás rendszerrel szemben, mert ott van 5 alkalmazás, vagy még annyi sem, de mindegyik normálisan működik.
Ez a nem mindegy.
-
csibe1
addikt
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Miért ne hasonlítanám össze? Tiltja a törvény?

Az android cuccokba ingyen van a RAM?
Nézted a RAM meg SSD árakat mostanában?Egy 2-3-4 GB RAM-os telefonon biztos nagyon jól fut az android...
-
freeapro
senior tag
-
btprg
senior tag
Mindenre van valami hasonló alternatíva linuxon meg bármin, de eddig akármivel próbálkoztam mindig kiderült hogy szar. Például Total Commander-nek eddig csak übergagyi klónjaival találkoztam, az IrfanView-vel megegyező hasonlóan gyors, kompakt, jól használható képnézegetőt se nagyon láttam még. Eddig akárhányszor kellett (munkahelyen) linuxszal kínlódnom, mindig ténylegesen egy kínlódás volt, mert a Windows-ban legalapabb dolgokért is meg kell küzdeni, szinte semmi értelmes dolog nem érhető el guglizás, konfigfájlok turkálása nélkül. Persze tudom hogy sok egyéb dologban meg sokkal jobb mint a Windows, de nem egy olyannak, aki a Windows kényelméhez van szokva. Persze akinek facebook=számítógép, annak jó, a böngésző biztos nem rosszabb mint máshol.
A linux csak kényelmetlen, de alapvetően jóvá tehető (végtelen szopással meg tanulással). Az android viszont egy nagy halom szemét. Semmi keresnivalója egy ilyen foshalomnak PC-n.
#31:
Ezek még valóban olyan dolgok, amik közül csak az egyik miatt önmagában se kéne a dolog. A PC a szabadságról szólt mindig is. -
csibe1
addikt
Álmodj királylány...
Lassan nagyobb hardverigénye van az androidnak, mint a Windowsnak.
Azt nem tudom miért, de röhej, finoman szólva.
Egy szép nagy optimalizálatlan katyvasz.
Az áruházról nem is beszélve...
Némelyik appnál az sincs megoldva, hogy kövesse a telefon elfordítását.
Ott ki a balfasz, a fejlesztő vagy a guggli?
Köszi, inkább kihagyom.
Ha majd nem fut a Win egy gépen, akkor megy rá linux, de android biztos nem. -
ddekany
nagyúr
Mondjuk nálam ott van vége, hogy:
1. Valószínűleg hasonlóan nehezen lesz megkerülhető a Google fiók és belépés, mint Android-on. MS is erőlteti ezt az irányt persze, de még mindíg elkerülhető.
2. Valószínűleg nem lehetek root (kétes hákolás nélkül). Ennek pedig következményei vannak/lesznek "szabadság" terén, mert sokkal reálisabb szívózni a felhasználóval, mert nem lesz rögtön rá valami root-ként lefutattot app ami feloldoz. Lásd reklám blokkolás.
3. Már ez is Google lesz? Áááh... akkor már legalább két konkurrenst Nagytesóm legyen (MS és Google).
-
ben2
aktív tag
"Megfordítom: mi van Windowsra?"
Nem igazán van értelme megfordítani, mert ha valaki OS váltáson dilemmázik, akkor nem az a kérdés, hogy a jelenlegi mit tud, hanem hogy az új miben tud többet.
A "majdnem megvan minden, ami kell, ami meg nincs, az nem is kell igazán" érv rendszeresen felbukkan a Windows vs. macOS vs. Linux topikokban is, így nem teljesen világos, hogy egy új szereplő mennyivel tartana előrébb, mint a bármelyik "nemwindows" alternatíva. -
sb
veterán
+1
Megfordítom: mi van Windowsra? Tudom, CAD-ek amiket mindenki IS használ otthon...Szerintem is az sw vonalat érdemes megfogni amit pedzegetsz és troviko is írt. Átlagusernek, napi használatra szerintem rég több értelmesen használható app van elérhető módon (Store) Androidon mint Windowson.
Írom ezt úgy, hogy 30+ év Windows(+x86) van a hátam mögött és csak ezt használtam komolyabb célokra. Mégis, napira használatra látom, hogy őskövület az egész. Néha ránézek ötévente van-e valami új, de ugyanazok az őskövület progik jönnek elő mailkliensnek, filekezelőnek, bárminek... ha pedig a spec igényeket nézzük, lásd CAD, ott sem azért ragadnak az emberek Windowson mert annyira jó, hanem mert szintén 20 éve ugyanaz az egy szálra írt tákolt szar fut, nincs opció mert lesz*rják.
Egyszerűen átlagjózsi előbb lejátszik vagy főleg átkonvertál/megvág egy 20mp-es videót droidon, mint Win-es PC-n. Ez a fenti múlttal, mindenbe beleásva is necces Win-en.A Wi szintén őskövület UI-ról és egyéb szarokról nem beszélve... high DPI scaling soha nem lesz normális kb. De egy aktív felület natív appokkal és értesítésekkel sincs megoldva 10+ éve. Ha meg akarod nézni az emaileket akkor indíts egy email klienst külön...
És ismétlem, Windows 30+ év. Most is. De ettől még látom mik mennek szarul és mire lehet szüksége az átlagnak - ha nem is nekem.
-
ben2
aktív tag
Egy OS akkor tud kiváltani egy másikat, ha a kiváltandó OS ökoszisztémájának jelentős része elérhető rajta.
Azaz vagy kompatibilis a másikkal, vagy ugyanazon szoftvereknek elérhető rá a natív verziója.
A "van google docs meg facebook" nem elég, még akkor se ha a user 90%-ban csak azokat használja, mert ha bármi miatt vissza kell nyúlni a Windows-hoz vagy a macOS-hez, akkor máris értelmét veszti a váltás, hiszen nem a másik OS helyett használja, hanem mellette.
A Google Aluminium sem kompatibilitást, sem hasonló méretű szoftver ökoszisztémát nem tud felmutatani sem a Windows, sem a macOS-el szemben.
Innentől a legjobb esetben is csak részpiacokon lehet alternatíva vagy versenytárs, de a kiváltás teljesen esélytelen. -
kilua
senior tag
Ha már játékok: android mobilra is létezik winlator amin már mai AAA játékok is működnek ha nagyon csúcs soc van a telefonban.
Illetve az Android 16ról olyant olvastam hogy normál linux kompatibilis lesz? Mert akkor ám Android itt van egy ablak kezelő lesz mint a kde/gnome és a játék mehet normál proton alatt bár ehhez annyira nem értek
-
konzumpro
kezdő
Engem pont az tartott vissza a ChromeOS-tól hogy ki fogják dobni. Amúgy fejleszteni is jó, a linuxos alrendszer kézre áll és az is szimpatikus ahogy a hálózati megosztásokat, távoli hozzáféréseket kezeli, elég felvenni egy ssh kapcsolatot és nyithatok terninált, elérem a fájlokat felcsatolva. Stabilabban mint egy Gnome fájlkezelővel Ubuntu alatt.
-
Bleccs
tag
Na persze, majd PC-re is felrakom ezt a széttákolt, agyon virtualizált- és korlátozott fost.
-
rgranc
aktív tag
Bár nálunk talán elhanyagolható a Chromebookok piaci részesedése , Amerikában (főleg az oktatásban) azért eléggé elterjed, valami húszmillió feletti géppel, amin mind ChromeOS fut, erre az alapra építenek a Googlenél, nem a nulláról indulnak, mint anno a vindóz telefonok
-
Cassi
őstag
Eddig is megtehette volna a Google, hogy nekimegy a desktop piacnak. Az otthoni gépemen két dolog kellene, hogy azonnal átváltsak rájuk: az internetes stack, azaz a böngésző és a socmédia appok, ez nagyrészt kész van, csak igazítani kell. Továbbá a Windows-zal egyenértékű játéktámogatás, aminek az alapjai kész vannak (Vulkan stb.), de teljes hardvertámogatás kell, és demonstrálniuk kellene, hogy pl. egy Cyberpunk átirat ugyanúgy tud futni, mint Windows-on. Nem megoldhatatlan feladat, de nem világos, hajlandóak-e erre.
-
Tuti véletlenek ezek az alu szivárgások. De a Google ideális versenyzővé válhatna az m$ számára
-
konzumpro
kezdő
Annyira nem újdonság hogy Android alapúra tervezik a Chrome OS folytatását.
-
ddekany
nagyúr
Dokkoló ma már adja magát. A szokványos USB-C-s HUB vagy USB-C monitor, amire a modern notebook-okat is rá lehet dugni, és egy kábelen átmegy minden.
Mérnökileg a kézenfekvő, ha mobil és notebook form factoron is ugyan az az OS lesz. Aztán persze ezeknél a cégeknél sosem lehet tudni, üzleti szempontból milyen öntökönlövést találnak ki...
-
freeapro
senior tag
ha valaha beveszi a linux a pc-t az csak android ökosziosztémával fogja
-
freeapro
senior tag
végre
-
troviko
senior tag
Ez kétféleképpen lehetne működő történet, szerintem. Egyfelől, ha a telefonokat lehetne PC-nek használni. Hasonlóan mint most a Samsung telók esetében a DEX mód. Rádugod a telód a dokkolóra, és kész a PC.
Ez a koncepció szerintem nagyon jó (én legalábbis rajongok érte), csak sosem működött még nálam jól. Hiába jó a DEX koncepció, ha nincs értelmes dokkoló, lassú és laggol a progi és az appok sincsenek normálisan optimalizálva.
A másik mód, hogy dedikáltan erre a feladatra fejlesztett, kifejezetten olcs mini PC-n futna az OS.Mind a két esetben látok sok problémát, de egyik sem megoldhatatlan:
- Az elsődleges a hardver. Telefonoknál gondolom csak erős hardvereken tudna futni, és kéne hozzá egy jó, de olcsó dokkoló, méghozzá saját Google hardverként, mint pl. a Chromecast. Ha a perifériagyártókra bízza a Google a dokkolók készítését, káosz lesz és az emberek sem fognak bízni ezekben a dokkolókban. Plusz nem fogják tudni, hogy melyiket érdemes venni. Ha pedig PC alternatívaként gondolják, akkor kéne valami mini PC, mint pl. az Apple Mac Mini. Persze, ha azt akarják, hogy gyorsan terjedjen is, akkor árban egy átlagos PC és a Mac Mini alá kellene belőni az árat.
- A másik a szoftver. Valóban optimalizálni kell jó pár appot/progit erre az OS-re. De ha belegondoltok, valójában a legtöbb ember (átlagember) elég kevés dologra használja a PC-jét. Internetezés, e-mailezés, Office, videónézés, online kommunikáció, közösségi média használata, fájlkezelés, zenehallgatás, online vásárlás, PDF, videóhívások, képszerkesztés, online bankolás, nyomtatás, naptár, online tanulás, fotók rendszerezése, fórumozás stb. Ha a startra el tudnak jutni oda, hogy van 50-100 jól megírt, stabil szoftver, ami lefedi a legnépszerűbb tevékenységeket, akkor tudna robbanni a cucc, főleg jó áron. Szóval az az 50-100 progi nem tűnik nagy eresztésnek, más kérdés, hogy a Windows Phone esete mutatja, hogy akár a világ legnagyobb szoftveróriása sem tudja ezt feltétlen megugrani, nem csak hogy a termék rajtjára, de még 3-4-5 évvel később sem. Én emlékszem, hogy Windows Phone-ra, meg csempés windwos-ra a rajt után évekkel sem volt elérhető egyetlen normális ebook reader progi sem.
- A harmadik az ár. Ezek a termékek, próbálkozások szerintem akkor tudnak sikeresek lenni, ha tömegtermékké válnak. Ehhez az kell, hogy az elején jó és használható legyen és olcsó. Ha elkezdik itt tolni az Apple árazást, akkor mehetnek is a lecsóba. Árban bőven alá kell kínálni a Mac Mini-nek és egy átlagos PC-nek. Most 280K körül indul egy Mac Mini, ennek 200k alatt kellene lennie (de még inkább 100K körül). És akkor tudna terjedni.
- Egyszerűség. Sosem lesz igazán népszerű termék, ha egy szétforgácsolódott vacak lesz. Persze, a gyártók gyártsanak, amit akarnak, de szerintem a Google feladat, hogy csináljon hozzá olcsó, egyszerű hardvert. Pl. bemész egy boltba, veszel egy Google Alu PC-t, kapsz egy Mini PC szerű dolgot, olcsón, amit hazaviszel, bedugod a konnektorba, meg a monitorba, egér-bill és már indul is a móka. Ugyan ez, ha telefonon futtatod, akkor meg csak veszel egy ChromeDokkolót, hazaviszed, rádugod a perifériákat és a telót és már fut is minden.Más módon én nagy sikert nem látok. Chrombook-okra persze még mehet, de azért az tény, hogy a Chromebook-ok sem váltották meg a világot, a legtöbb országban bőven 10% alatt van, még a notebook-ok között is, nem hogy a teljes PC-s érát nézve.
A fenti módszerrel lehetne ennél sokkal nagyobb részesedést is elérni. Nyilván dolgozni kell érte.Azt hiszem Jobs mondta (és neki is egy tanára anno), hogy azok az emberek, akik komolyan veszik a szoftvereket, a saját hardvert is megtervezik hozzá.
-
aprokaroka87
nagyúr
Nos itt nem biztos hogy olyan nagy dologra kell gondolni a chatgpt szerint ez a Chrome OS és az Android ( 16+ ) összevonása lesz.
Ami egyébként már 2025-ben is pletyka volt. -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Játék is lehet Droid alapú.
Bár ha pl nincs megoldva játékok esetében a normális billentyűzet és egér támogatás akkor szerintem az megint zsákutca lesz. -
Püffneki desktopon is kell neki minden.
Amúgy ezt megbeszélték a másik két szereplővel, azok gondolom majd hétfőről keddre bezárják a boltot és kivonulnak. 20-30 év piaci létezés után. ja
Amúgy mi fog rajta futni? Windows mobile meg még pár rendszer is így járt, nem az alap os volt a gond hanem az appok szoftverek szűkös kínálata.
Ha .apk, akkor nem lesz ezzel gond, lesz választék de akkor meg erre ott egy nagyobb arm tablet valamint az appok 80%-a álló tájolásra van felkészítve meg tapicskolásos érintős bevitelre.
Gamer vonalon meg mi lesz ha nem .exe a platform?
Ha meg felhőalapú lenne, ott a Chrome OS már bebizonyította hogy nem életképes, nem erre vágyik minden felhasználó.
Apple vonalról meg már szó se essen arról nem fog senkit átcsábítani.
Meg jól írták Linuxról sem. -
jerry311
nagyúr
Kosz nem, jo lesz a (nem android) Linux desktopra.
-
aprokaroka87
nagyúr
A Chrome Os Is maradna?
-
Tin
veterán
Az cseszne be, ha a PC-men is a Google cucca lenne. Nincs az az isten!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkCentre M93p Tiny - Core i5-4570T/16GB RAM/0 SSD
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RX 5700 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- FarCry 4 Kyrat Edition eladó
- www.olcsogamerpc.hu - V154 - DDR5 - Ryzen 9600X - DDR5 16GB RAM - RX 9060XT - 1TB SSD - HITELRE IS!
- Fallout 4 Pip-Boy Edition eladó
- Samsung Galaxy A56 5G 8/256GB fehér használt, karcmentes 6 hónap garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B71-80: Intel 4415U I 8GB I 500GB I 17,3" HD+ I Cam I W11 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4248,100% Akksi
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RX 5700 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest