- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Projektor topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Akciókamerák
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD FX
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
D4nte
csendes tag
"A változóknak két fajtája van: primitívek és hivatkozások.
A primitív változók olyan értékekkel vannak tele, amelyek a változó tényleges értékét ábrázolják.
Az objektum típusú változó (hivatkozó változó), azonban az objektum elérésének módját tárolják."
Agyhullám: Java könyvben ez szerepel.
Én nem értem, hogy lehet referencia egy primitív, habár még nem vagyok gyakorlott a Javaban :/.
A referencia változó az egy objektumra hivatkozik aminek vagy van beállított példány változói vagy nincs, ha nincs akkor csak egy sima tulajdonság nélküli objektum, viszont a primitív változó az int, float, double stb... és használat előtt bekell állítani valamilyen értékre.
Jelenlegi ismereteim alapján egyetlen közös tulajdonságuk van, hogy biteket ábrázolnak. De ha bonyolult az okkifejtése akkor tényleg hagyjuk
Csak egy vessző hiányzott abból a hozzászólásból szerintem, nem úgy gondolta. Az oracle java tutorial-ban amúgy teljesen érthetően le van írva ez a paraméterátadásos téma.
-
D4nte
csendes tag
Kezdődhetne az "én IDE-m a legjobb merthogy" harc is ezzel, de mivel ezt már sok helyen eljátszották felesleges az ismétlés. Örüljünk, hogy van választék. (Amúgy eclipse forevör alap
) -
D4nte
csendes tag
Üdv újra!
Egy ABC rendezéssel szenvedek. Leegyszerűsítettem az egészet egy külön programba, elsősorban, hogy egy ilyen egyszerű esetben is csinálja-e, amit csinál. Sajnos igen. Az utolsó elemet berakja előre, és viszon'látás!
Minimumkiválasztásos rendezéssel ezt csinálja, közvetlen kiválasztásossal pedig az égvilágon lófült sem tesz. A minimumkiválasztásost írom le, most az van kicsinyítve nekem.
String csereseged;
String []rendnev={"A","B","C","D","E"};
int cser;
int i=rendnev.length;
for(int j=0;j<i-1;j++){
cser=0;
for (int k=j+1;k<j;k++){
if (rendnev[j].compareTo(rendnev[cser])>0) cser=k;
}
csereseged=rendnev[j];
rendnev[j]=rendnev[cser];
rendnev[cser]=csereseged;
}
for(int j=0;j<i;j++) System.out.println(rendnev[j]);Az lenne a legjobb, ha magadtól rájönnél mi a hiba (ha az írás óta ez megtörtént az nagyszerű). Melléteszed a keresés Pszeudokódját segítségül esetleg (de ne görgesd le mert ott a java-s is!), és úgy már mindenképpen menni fog a javítás.
-
D4nte
csendes tag
Ez a futtatás nem akar nekem összejönni
ezt írja ki:
"Exception in thread "main" java.lang.Error: Unresolved compilation problem:at GameLauncher.main(GameLaucher.java:2)
"Ezután már futtatható IDE-ből, exportálható JAR fájlba, majd futtatható a jar a JVM segítségével... -ezt, hogyan tudom megcsinálni ?
"at GameLauncher.main(GameLaucher.java:2)"
Fájlneveket ellenőrizd. Az a GameLaucher kicsit hiányos.
-
D4nte
csendes tag
Azért írtam oda, mert először 32bites swt-t töltöttem és azzal exception lett egyből, azzal az üzenettel, hogy jdk-nak megfelelő kell.
-
D4nte
csendes tag
Nem írtad le konkrétan, hogy mit csináltál, de akkor a leírás alapján: Leszeded a programot (SamyGO ChanEdit v0.42.bz2). Leszeded a megfelelő swt-t (nem mindegy 32bit vagy 64, a jdk-nak megfelelő kell) mondjuk innen. Ezután ezeket kicsomagolod, ahogy írja elég csak a SamyGoChanEd.jar és a swt.jar, egy mappába. Aztán abban a mappában állva rányomod a "java -classpath .;swt.jar;SamyGoChanEd.jar gui.Main" parancsot, és mennie kellene. (Nálam jdk1.7.0_45-es jdk-s java van a Path-ba betéve, ha nálad nincs beállítva, akkor ahogy a leírásban is van, add meg neki javad (JDK legyen) elérési útját). Így nálam működött.
-
D4nte
csendes tag
Üdv! Van egy letöltéskezelő program, a JDownloader, amit Java nyelven írtak. Nagyon lelassult a Windows, ezért a Windows Feladatkezelőben az Alkalmazásoknál leállítottam a JDownloadert. De mikor később megint elindítottam, akkor a letöltési lista üres volt. Vissza lehet hozni a letöltési listát vagy elvesztettem?
Bocs, hogy itt teszem fel a kérdést, de már máshol megtettem, eltelt 24 óra és nem volt válasz. Hátha itt valaki tudja.Rövid google keresés után ez a [link] idevágónak tűnik, hátha segít neked is.
-
D4nte
csendes tag
Értem, de nem teljesen jó (biztos béna vagyok még)
String change = actor1.toUpperCase();
String change = actor2.toUpperCase();Az első még jó, de a másodiknál már nem fogadja el
change is already defined in main(java.lang.String[])
String change = actor2.toUpperCase();change után definiálni kell, a változtatandót ?
vagy teljesen rosszul értelmeztem ?A legegyszerűbb akkor, ha meg is mutatom, amit leírtam.
public class Credits {
public static void main(String[] args) {
// a film adatainak beállítása
String title = "The Piano";
int year = 1993;
String director = "Jane Campion";
String role1 = "Ada";
String actor1 = "Holly Hunter";
String role2 = "Baines";
String actor2 = "Harvey Keitel";
String role3 = "Stewart";
String actor3 = "Sam Neill";
String role4 = "Flora";
String actor4 = "Anna Paquin";
// az adatok megjelenítése
System.out.println(title + " (" + year + ")\n" + "A "
+ director.toUpperCase() + " film.\n\n" +
role1 + "\t" + actor1.toUpperCase() + "\n" +
role2 + "\t" + actor2.toUpperCase() + "\n" +
role3 + "\t" + actor3.toUpperCase() + "\n" +
role4 + "\t" + actor4.toUpperCase());
}
} -
D4nte
csendes tag
Na szóval akkor újra!
public class Credits {
int year = 1993;
String role1 = "Ada";
String role2 = "Baines";
String role4 = "Flora";
System.out.println(title + " (" + year +")\n" +
"A " + director + " film.\n\n" +
role1 + "\t" + actor1 + "\n" +
role2 + "\t" + actor2 + "\n" +
role3 + "\t" + actor3 + "\n" +
role4 + "\t" + actor4 );
}
}Ez az eredeti kód.
Mikor futtatom akkor megjeleníti a szövegeket. (tudom, hogy tudjátok
csak magam miatt írom le)
Pl: Ada Holly Hunter
Baines Harvey Keitel
stb
És az volna a kérdésem, hogyan lehet a legkönnyebben úgy megváltoztatni a kódot, hogy csak az actorok és a director legyen Teljesen nagybetűvel a többi marad az eredetiben.String change = director.toUpperCase();
Ugye ez megváltoztatja a directorhoz rendelt Jane Campion nevet JANE CAMPION-ra
+ "\n" + change
Ez pedig megjeleníti.Na már most azóta én már átírtam a kódot, így fest most.
public class Credits {
int year = 1993;
String role1 = "Ada";
String role2 = "Baines";
String role4 = "Flora";
// az adatok egy részének, nagy betűvel való megjelenítése
String changedirector = director.toUpperCase();
String changeactor1 = actor1.toUpperCase();
String changeactor2 = actor2.toUpperCase();
String changeactor3 = actor3.toUpperCase();
String changeactor4 = actor4.toUpperCase();
System.out.println(title + " (" + year +")\n" +
"A " + changedirector + " film.\n\n" +
role1 + "\t" + changeactor1 + "\n" +
role2 + "\t" + changeactor2 + "\n" +
role3 + "\t" + changeactor3 + "\n" +
role4 + "\t" + changeactor4);
}
}A kérdés még mindig az, hogy van-e rövidebb megoldás erre ? vagy ez így jó ?
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredet.Köszönöm a segítségetek.
A change* változókba nem szükséges külön eltárolnod a nagybetűsített dolgokat, annyi, hogy a printedben hívod meg ugyan új a függvényt az eredetiekre, amennyiben a kiíratáson kívül másra nem akarod használni ezeket a nagybetűsített verziókat. Ettől még az eredeti stringek (az előző hozzászólásokból is kiderülten) változatlanok maradnak.
-
D4nte
csendes tag
Elég már csak abba is belegondolnod, hogyha nem lenne a megfelelőségi kapcsolat meg, akkor az alosztály ősosztály helyén való használata, szebb nevén helyettesíthetőség, nem tudna értelmesen működni.
hoppá válasznak akart menni Laccesnek
-
D4nte
csendes tag
Hali!
Köszönöm a válaszokat! Athlon64+, Davs

Most jövők elméleti / gyakorlati kérdésekkel, majd. Leporoltam a Java könyveket, és erősen Java hivő lettem
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A beágyazott osztályok, még odébb vannak, de ha ott tartuk, feltétlenül szólok!
Classloader-t nem ismerem, feliírtam magamnak, az általában melyik nagyobb témakörrel együtt szerepel? Beágyazott osztályoknál? Nekem még ez új volt.
Mindenképp utánaolvasok majd 
Ezt jó volt megjegyezni, hogy a static osztály, csak belső lehet.
Akkor viszont, jöjjön a kérdés:
"Mivel azonban a nested classod privát, ezért kívülről egyébként sem férhetsz hozzá az osztályhoz, így az adattagokhoz sem, csak és kizárólag a tartalmazó osztályból."
1.
- Miért fér hozzá a tartalmozó osztály? Hiszen ha a belső osztály privát, akkor elméletben nem férek hozzá. De mégis hozzáfér az őt tartalmazó osztály? Miért?
Például van az A osztáy privát, a B osztály public, akkor az A hozzáfér a B osztály tagfüggvényeihez/adattagjaihoz, de a B nem férhet hozzá az A-hoz.2.
- Milyen gyakorlati haszna van, és mikor érdemes belső static osztályt használni a sima osztály helyet?3.
- Ősosztály példánya hajthat-e végre, az alosztály példányán műveleteket, ha az privát láthatóságú.
Példa.: Ez így lehet nem állja meg a helyét, meg én Interfésszel valósítanám meg, de elméleti kérdés... Legyen adott egy publikus Állat ősosztály, itt van például az ugat() metódus. És van a publikus Kutya és a privát Farkas alosztály.
Legyen egy függvény az állatban: hajtóvadászat(Állat állatPéldány) néven, amely meghívja az állat példányhoz tartozó ugat() metódust.
Ha ezt a hajtóvadászat(Állat állatPéldány) függvényt meghívom úgy, hogy a paraméterben egyszer a Kutya osztály egy példánya van, akkor azon az ugat()-ot végre tudja hajtani, de ha Farkas osztály egy példányánál már nem tudja meghívni az ugat() fv-t igaz? Gondolom ilyenkor a JVM RuntimeException-t kéne dobnia.4.a
Ha egy ősosztály privát (és vele együtt, minden adattag, és tagfv.), és rendelkezik alosztállyal, akkor a fordító automatikusan legenerálja az alosztály számára is a privát adattagokat/tagfv-t?
4.b
Vagy az ősosztály protected/privát, és van benne 1 privát adattag. Akkor az alosztály is megkap minden egyes adattagot, még a privát-ot is, csak annyi a különbség, hogy nem fér hozzá az ősosztály ezen privát adattagjához.
Pl: Állatnak van a privát futás(), és van a publikus Farkas alosztály, akkor a farkas példányának is van futás() nevű fv-e, igaz?
De akkor megint itt jön a helyetesíthetőség elve, hogy ha Egy Feldolgozó osztályban (Például egy függvényt, amely paraméterben egy állat osztályt vár)meghívom az Állat osztály egy állat nevű példányát, akkor a futás() fv-hez nem férek hozzá. És ha az állat példány helyett egy farkas példányt hívok meg, akkor annak a futás()-a meghívható...
Nem tudom, hogy mennyire voltam érthető...5.
Akkor ha egy osztály publikus vagy privát, és az adattagjainál nincs külön feltüntetve, hogy milyen láthatóságú, akkor automatikusa az osztály láthatóságát kapják meg, igaz?
arn: http://nagygusztav.hu/java-programozas -ez az előbb említett fórumtárs által javasolt könyv, egy sokkal rövidebb és magyarosított változata.(néha van egy olyan érzésem, hogy csak egy fordító progi lett ráeresztve az eredeti könyvre...) A Thinking in Java könyv, tényleg nem rossz, de én félbe hagytam anno. De nagyon részletes, és még Design Pattern példák is vannak benne!
5. Annyi azért legyen már tisztázva (csak azért, mert nem értem, miért pont publikus meg privát láthatóságot írtál itt), hogy egy normál osztály (nem belső) csak publikus, vagy ha nem teszel ki láthatósági jelölést, akkor csomagszintű (package) láthatóságú lehet.
A belső osztály már más kategóriába esik, az lehet public, protected, private, package (nincs kulcsszó írva) szintű is.
(Még itt érdemes megemlíteni, ha esetleg itt lehetne kavarodás, hogy az Interface egy külön eset, ott minden tag public alapból. (mindegy hogy kiírod, vagy sem))
Végül pedig az igazi kérdésedre, az előbb leírtak mellett, NEM a válasz, már fentebb is írták. Ha nincs feltüntetve, hogy milyen láthatóságú egy osztály tagja, akkor csomagszintű lesz.
3. Nem tiszta nekem, hogy most belső osztályokkal (remélem nem), vagy normállal akartad megoldani, de ilyen dolgoknál (meg a legtöbbnél szintén) egyszerűen ki kell próbálni, ha tudod.
public class Allat {
void ugat() {
System.out.println("Állatugatás");
}public static void hajtovadaszat(Allat allatPeldany) {
allatPeldany.ugat();
}public static void main(String[] args) {
Allat allat = new Allat();
Kutya kutya = new Kutya();
Farkas farkas = new Farkas();hajtovadaszat(allat);
hajtovadaszat(kutya);
hajtovadaszat(farkas);
}
}class Kutya extends Allat {
void ugat() {
System.out.println("Kutyaugatás");
}
}class Farkas extends Allat {
void ugat() {
System.out.println("Farkasugatás");
}
}kimenet:
Állatugatás
Kutyaugatás
FarkasugatásEnnél a példánál tökéletesen működik a polimorfizmus. Ne zavarjon meg, hogy a leszármazott osztályok csomagszintűek lettek, most azért igazából, mert egy fájlba tettem (de lényegtelen ennél e példánál éppen).
Próbálgasd módosítani a láthatóságokat, és nézd az eredményt, így kitapasztalhatod a dolgokat.(Itt az Allat osztály és az ugat metódusa lehetne inkább abstract, de kérdésedhez nem kapcsolódik igazából)
Csináltam egy belső osztályos verziót is, talán közelebb van ahhoz amit gondoltál.
másikverzióJava tutorials-t gyors, Thinking in java-t részletes tanuláshoz én is ajánlom, ha jól átveszed benne a dolgokat, a kérdéseid mind megválaszolódnak, plusz, ami nem világos, próbáld is ki!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Motoros topic
- További aktív témák...
- 5G LTE! Whitespotos, Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- MSI RTX 5090 SUPRIM LIQUID SOC 32GB GDDR7 Videokártya! BeszámítOK
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkstation P320 MT,E3-1220 v6,32GB DDR4,256GB SSD,Quadro P2000 5GB VGA,WIN11
- Apple iPhone 14 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 85%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)