- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirRasor
addikt
Üdv!
Nagyon kezdő vagyok még java-ban, de Isten látja lelkem - nagyon próbálkozom.
Összeraktam egy kis programot, ami SQL adatbázisból kinyer adatokat és jTable-be dobja.
Működött, fasza is volt. 2 hete nem nyúltam hozzá.Ma a windowbuilder azt mondta, hogy hiba miatt nem tudja megnyitni a grafikus tervezőt
"java.lang.NullPointerException" van a kódban..Nem nyúltam hozzá. Ez gyakori jelenség? Egyáltalán mit lehet ilyenkor tenni? A kód biztosan jó; ha lefuttatom, akkor működik, csak a grafikus tervező nem nyílik meg.
Akit esetleg érdekel, itt a forrás.
Most már kíváncsi vagyok, hogy én vagyok-e a béna, vagy tényleg szórakozik ez velem..Közben megvan a hiba oka.
WindowBuilder megnyíláskor valamiért végre is hajtja a lekérdezést az adatbázisból. Engem nem zavart, mert láttam az adatokat is. Mondjuk érdekelne, hogy azt hol lehet kikapcsolni. Szóval most gondolt egyet, és már nem tud adatot visszaadni, úgyhogy egy kis kivételkezeléssel már működik.Csak továbbra se értem, mert nem nyúltam hozzá

-
emvy
félisten
Hoi!
Picit off, de azért erősen kapcsolódik a témához:
Most kezdem tanulni a JAVA-t komolyabban, csak nem tudom, hogy milyen fejlesztőkörnyezet alatt csináljam. Gugli alapján netbeans annyira nem faszájos vállalati környezetben, inkább az Eclipse meg az IntelliJ. Azt is olvastam, hogy az IntelliJ bonyolultabb/macerásabb, de talán jobb is picit, de a honlapján az EE fizetősként van feltüntetve, de azt is akarok tanulni, mert csomó munkahelyen azt kérik (bármit is jelentsen
).Ez alapján akkor most melyiket?
Az IntelliJ se nem bonyolultabb, se nem macerasabb, szimplan jobb

-
bucsupeti
senior tag
Hoi!
Most kezdem tanulni a JAVA-t komolyabban, csak nem tudom, hogy milyen fejlesztőkörnyezet alatt csináljam. Gugli alapján netbeans annyira nem faszájos vállalati környezetben, inkább az Eclipse meg az IntelliJ. Azt is olvastam, hogy az IntelliJ bonyolultabb/macerásabb, de talán jobb is picit, de a honlapján az EE fizetősként van feltüntetve, de azt is akarok tanulni, mert csomó munkahelyen azt kérik (bármit is jelentsen
kóstolj bele mindegyikbe. aztán válaszd a számodra legszimpatikusabbat annak alapján amit tapasztaltál (ne a fórumokon, meg itt-ott hallott információk alapján). Így meg fogsz ismerni több IDE-t is valamilyen szinten, ami már jó alap lesz arra, hogy később ha szükséges akkor tudj használni másik IDE-t.
Én az egyetemen Netbeans-t ismertem meg először és használtam is, majd később az EE és Android miatt átálltam Eclipsre, most pedig mivel az androidnál az Android Studio-t preferálják azt is használom (ami IntelliJ).
Gyakorlatilag mindhárom IDE-ben elboldogulok, ha kell bármelyikre rá tudok hangolódni.
Egyébként Eclipse párti vagyok. -
Aethelstone
addikt
Hoi!
Bármelyik jó a felsoroltak közül. Azt kell választanod, ami jobban tetszik....
(Nekem az Eclipse a személyes kedvencem)
Mi kvázi enterprise környezetben dolgozunk, van itt Eclipse, NB, JIdea....a közös pont a maven project(meg sok egyéb más, de az most nem ide tartozik)
-
WonderCSabo
félisten
Gondolj bele, mégis milyen objektumokat rakna bele? Főleg ha nem (csak) no-arg konstruktor van.
-
fatal`
titán
"Szimpla változóknál működik is. Persze nem érteni kell, hanem megtanulni
"Csak primitív típusoknál nem kell objektumot létrehozni, minden más esetben nullreferenceexceptiont fog dogni.
Minek hozna létre 32 darab kártyát? Az is lehet, hogy egy másik tömböt fogsz értékül adni az egésznek. Vagy éppen már "kész elemekkel" pakolod tele. Mindkét esetben teljesen feleslegesen pazarolná a cpu-t és a memóriát is.
-
fatal`
titán
Hoi!
Azt hittem elég jól haladok, de most elemi hibába ütköztem

kártya tutorial; teljesen más a gondolatmenetem, tehát a megoldással össze se tudom hasonlítani. Adott egy szimpla tesztprogram. Csináltam hozzá egy card classot és ha a főben létrehozok 1 kártyát a card osztályból, akkor minden jó. Csináljunk paklit: 32 elemes tömb-re cseréltem a változót, és ilyet dob:

Nem értem mi az a null poineres cucc. A card konstruktorjában deklaráltam mindent (meg nyilván akkor 1 példánnyal sem működne). Vagy a tömböt használom rosszul? Azt hittem a new paranccsal a card konstruktorja meghívódik és így mind a 32 el is készül.
Az a baja, hogy nem hoztál létre kártyát, csak egy tömböt, elemek nélkül.
for (int i = 0; i < 32; i++) {
kartya[i] = new Card();
} -
MrSealRD
veterán
-
Superhun
addikt
Üdv ismét. Tanulom nagyban az alapokat és belefutottam egy ilyenbe:
String gyumolcs = "körte";
gyumolcs = "barack";Így a gyümölcsöm barack lesz, nem pedig körte. De a hivatalos dokumentáció szerint nem lehet megváltoztatni a gyumolcs értékét, az első hozzárendelés után:
"Enclosing your character string within double quotes will automatically create a new String object; for example, String s = "this is a string";. String objects are immutable, which means that once created, their values cannot be changed"
WTF? Vagy mire gondolnak?
A String objektumok értékét nem tudod megváltoztatni. Az általad írt esetben a gyumolcs referencia egy másik String objektumra fog mutatni az értékadás után. A "körte" tartalmú String objektumot pedig szépen meg fogja enni a garbage collector.
-
Jim-Y
veterán
gyumolcs = "barack";Így a gyümölcsöm barack lesz, nem pedig körte. De a hivatalos dokumentáció szerint nem lehet megváltoztatni a gyumolcs értékét, az első hozzárendelés után:
"Enclosing your character string within double quotes will automatically create a new String object; for example, String s = "this is a string";. String objects are immutable, which means that once created, their values cannot be changed"
Lehet hülyeséget írok, de ebben az esetben tényleg nem változtatod meg a string literál értékét, az immutable marad, ellenben a gyumolcs változó referenciáját ráállítod a string class egy objektumára ("barack"), így a gyumolcs ezentúl a barack string literálra fog mutatni a memóriában, és nem a körtére. A GC meg gondolom végzi a dolgát ezután a "körte"-n.
"Now we find that the value displayed by the myString variable has changed. We have defined immutable objects as being unable to change in value, so what is happening? Let's extend the example again to watch the myString variable closer.
String myString = new String( "old String" );
String myCache = myString;
System.out.println( "equal: " + myString.equals( myCache ) );
System.out.println( "same: " + ( myString == myCache ) );
myString = "not " + myString;
System.out.println( "equal: " + myString.equals( myCache ) );
System.out.println( "same: " + ( myString == myCache ) );
The result from executing this is:
equal: true
same: true
equal: false
same: false
What this shows is that variable myString is referencing a new instance of the String class. The contents of the object didn't change; we discarded the instance and changed our reference to a new one with new contents." -
trisztan94
őstag
nem erre van a "final" modifier? Én sosem hallottam még olyat egy OOP nyelvben (C#, Java, ASP), hogy egy deklarált string típusú változó értékét később nem tudod módosítani

-
Ragnar95
félisten
Ez hülyeség, meg lehet változtatni a Stringek értékét gond nélkül bármikor.
-
kispx
addikt
Sziasztok!
5 év alatt csak kitaláltam, hogy a JAVA-val akarok foglalkozni. De..mostanra már olyan batárnagy lett és olyan sokrétű, hogy azt se tudom hol kezdjem.
Nem vagyok teljesen új a programozásban; pascalban kezdtem, delphiben folytattam, ismerkedtem picit a C#-al, PHP-val is, de JAVA-ban még egy sor kódot se írtam.
Olyan céget néztem ki, ahol JAVA EE a fő iránycsapás.
Szóval eddig találtam olyan könyvet, hogy JAVA 24 óra alatt, gondolom kezdésnek jó, most fogom elkezdeni olvasni. JDK+netbeans már lent van, gondolom kezdésnek az is jó, de abban csak java SE alkalmazás készítését találtam.
Egyáltalán jó felé tapogatózom? Vagy mit ajánlotok, hogy a lehető leggyorsabban tudjak fejlődni?
Köszönöm előre is a segítséget

A NetBeans-nek több változata is van. Ha csak SE-t találsz benne, akkor az EE-hez való NetBeans töltsd le.
A JAVA 24 óra helyett inkább a Java Tutorials-okat javaslom.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Apple iPhone 14 Plus 128GB eladó! 100% akku, szép állapot, 12 hó gar
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB eladó! 85% akku, patika, 12 hó gar
- Apple iPhone 14 128GB eladó! 85% akku, használt állapot, 12 hó garancia
- Samsung S24 + ajándék belkin töltő
- Apple iPhone 14 128GB eladó! 85% akku, megkímélt állapot, 12 hó garancia
- LG UltraGear 27GR93U-B IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z170 i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z270 i5 7600K 16GB DDR4 256GB SSD GTX 1060 3GB Zalman Z1 CHIEFTEC 500W
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB Black Titanium Karcmentes 100% akkumulátor (152 ciklus)
- Bontatlan! Playstation Portal 2 év garancia 2028.04.09-ig számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

).