- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Apple asztali gépek
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
Aktív témák
-
Flashy
veterán
jézusom de jó lenne ha ott tartana a munkaerőpiac hogy te döntheted el hogy mit akarsz dolgozni... én jelenleg középiskolában tanítok informatikát. na nem wordexcel, hanem komolyabb szinten. és nem is panaszkodok nagyon, mert szeretem. alternatíva? elmehetek infó céghez fagyawindózcsináldmeg vagy cseréljwinchestert embernek. akkor inkább dolgozok ugyanannyiért feleannyit naponta...
-
joe69
senior tag
nektek megy a neptun, pontosabban a kliens?
reinstall aldozatava valt a windowsom, letoltottem ujra a klienst, de alami ablakot nyom be rogton, hogy regisztraljak a citrixnel...ez meg mi a hetszentseg?? -
LOTR
addikt
én már láttam az enyémet
14 pont és csak óra előtt olvastam át az anyagot
ja és egy számolós feladatot is megcsináltam
nem tudjátok, hol lehet megnézni a 2. anal zh-k eredményét??
mert az enyém a fritzén nincs fönn kónyáén nincs fönn, tasnádién nincs fenn !!
persze tudom, hogy 40% alatt van de azért még kíváncsi vagyok rá -
etilin
aktív tag
Hali én is BME-re járok és vegyész vagyok.Itt mindenki infós.
-
Drizzt
nagyúr
Banyek! Megvan az első elbukott zh-m!
Közgáz: 15 pontos lett, 16 kellett volna... Valakinek nincs valami ötlete, hogy mikor van a betekintés? -
_az
senior tag
hehe béna infosok, programozhattok halálig, bezzeg én nemsokára felkapom a forrasztóstukit, osz megyek rambot jáccani
-
Drizzt
nagyúr
válasz
BatemanX #1177 üzenetére
Köszi a kimerítő választ! Én még igazából nem tudom, hogy pontosan mit szeretnék majd dolgozni. Viszont 3. lehetőséget is ismerek: tesóm pl.: routerek konfigurálásával foglalkozik egy nagyobb cégnél, szintén itteni infós diplomával.
Egyetem mellet majd csak egy picit később, mondjuk úgy 3.-tól kezdve szeretnék elkezdeni dolgozni. Egyelőre nagyon a tanulás rovására menne...
Később is, de akkor már annyira nem lenne lényeges, mint most. -
BatemanX
tag
Hali!
Sokat gondolkoztam, mi legyen az első hozzászólásom a fórumon, ami kellően magasztos és lehetőséget ad magas lóról történő észosztásra. Nos köszönöm a lehetőséget.
Szóval a térjünk a tárgyra. (Szigorúan informatikusokra koncentrálva.)
Elsőre le kell szögezni, véleményem az alapján alakítottam ki, amilyennek a helyzetet jelenleg, az Úr 2004. esztendejében látom, tehát a dolgok nagyot változhatnak még 2-3-4 év alatt, illetve simán előfordulhat, hogy hülyeségeket beszélek.
Ha megkapod az infós diplomádat elvileg a lehetőségek végtelen tárháza áll rendelkezésedre, gyakorlatilag 2 dolgot tehetsz majd: 1. programozol, 2. maradsz az egyetemen doktorálni.
1. Ok, ezt nem úgy kell érteni, hogy elmész bérkódolni valahova, de bármilyen munkaköröd lesz IMHO először mindenképp kell majd valamit programoznod. (Illetve ha találsz olyan munkát ahol nem kell, ott nem biztos, hogy nagy pénzeket fognak utánad dobálni...jelzem ez az a pont ahol lehet, hogy nagyot tévedek). Az egyetemen persze azt fogják mondani, hogy ők nem programozókat képeznek, arra ott vannak a főiskolák és ebben lényegében igazuk is van, csak az a probléma, hogy 400 diplomázó informatikus közül nem tud mindenki science munkát végezni. Szóval ha úgy látod, hogy te nem vagy a tudomány embere (segítek eldönteni: ha az átlagod <4, nem vagy az), akkor 2.-3. évtől érdemes ráfeküdni valami önálló tanulásra, mely során pengévé képezed magad egy vagy több elterjedt programnyelvben. Ha ügyes vagy és némi speciális tudást is magadra szedsz, azzal csak jól jársz. Javaslom például valamilyen elterjedt adatbázis-kezelő rendszer mélyreható vizsgálatát (Oracle, DB2, MSSQL). Ezeknek a magyar nyelvű dokumentálása elég silány, illetve mindig le van maradva 1-2 verzióval. Tanfolyamra nem érdemes menni, mert a tudás birtokosai nem adják ki ami a kezükben va, csak ógy tesznek, mintha. Tessék átnyálazni pár 1000 oldalas angol doksit és utána lehet brillírozni.Programozás szempontjából egy jó dologra tanít meg az egyetem: bármilyen marhaságot szemrebbenés nélkül meg tudsz majd tanulni rövid idő alatt. Tehát ha munkához valamilyen új programnyelven kell tudnod, semmi gond, nekiülsz és 1-2 hét múlva már penge vagy belőle.
Ha kedved tartja, menj el az egyetem mellett dolgozni is. Jót tesz az önbecsülésnek, keresel némi pénzt és kincset érő gyakorlatra teszel szert. Arra vigyázni azért, hogy mehetsz olcsóért dolgozni, de sz@rért-hugyért (ne adj Isten, ingyen) ne vállalj munkát, mert ezzel a már végzettek helyzetét fogod megnehezíteni.
2. Maradsz az egyetemen doktorálni.
Nos erről kevesebbet tudok mondani. Ha jól tanulsz és érdekel a science, akkor feltétlen érdekes megjátszani. Egyrészt bármit dolgoznál doktorálás helyett, biztos fele annyira nem lenne érdekes, másrészt a hosszútávú érdekes/izgalmas melókra is így lesz leginkább lehetőséged. Úgy hallom elég poén a doktoranduszlét, publikálsz, kutatsz, tanítasz, stb. Érdemes bevállalni.
Egyelőre ennyi lenne.... -
LordX
veterán
válasz
mr.geeZ #1173 üzenetére
Igen, nagyon szarul adják elő mindkét tárgyat (Ez a magyar jelekre és az IIT-s szabtechre vonatkozik - az angol jeleket nagyon jól előadja Bokor bácsi, az AUT-os szabtech meg semmi..). Viszont maga az anyag, az nagyon hasznos tud lenni.. És szerintem érdekes, de ez szubjektív.
-
Drizzt
nagyúr
Nah, megnéztem a levlistán a zh megoldásokat...(anal), azt hiszem, akkor most vidám pótzh-zó lesz belőlem.
-
Drizzt
nagyúr
Megint egy általánosabb érvényű kérdésem lenne:
Ki mivel szeretne foglalkozni az egyetem elvégzése után? -
Drizzt
nagyúr
válasz
concret_hp #1166 üzenetére
Hát, én kb. az előadások 60%-án lehettem bent, de lehet, túlzok. Középsuliban még csak hasonlót se tanultam. De a Benesóczky jegyzetek jók! Könyvem nincs!
-
Drizzt
nagyúr
Megnéztem végre korábbi digit-ZH-kat... Nagyon egyszerűnek tűnnek. Ez csak a látszat, vagy ez tényleg igy van? Azért nem kell félni, még nem tanultam rá, de annyira úgy tűnik, nem is kellesz sokat.. Lehet HL2-zni!!!
-
mr.geeZ
aktív tag
Mi az, hogy nem lesz? Én most vettem fel ezt a tárgyat, de ha van ilyen opció, hogy nem kell a diplomához, vagy ilyesmi annak igen örülnék: bár ahogy látom, 2 évvel felettünk járó arcok is előadáson ülnek: lehet, hogy csak az utánunk következő generáció jár már megint jól (mint a Java/C++ tanulással...)
-
concret_hp
addikt
hát azé' a nyakamat nem tenném rá hogy meglesz ez a zh is.
közgaznál 10*2+6*3=38 volt a max. pont. és asszem az st.ben kint van minden villanykaros közgaz1 zh eredménye.
az én csopimból 197ből 59 ment át, ez pont 30%(Bánóczynál vagyok villanyosokkal) 22 pont felett max, ha 5-6 delikvens volt.
a bsz-emet viszont még mindig nem tom hányas lett. -
LOTR
addikt
nekem közgááz 0 tanulás mellet 14 pontosra sikeredett, az mellet anal 2. zh annyira megtetszett, hogy sztem ismételek egyet
-
bdav
őstag
válasz
concret_hp #1151 üzenetére
ezek elég jo eredmények
(közgáznál mennyi a max.pont? Türei csoportjának megvannak valahol az eredményei?) nem hiszem h. aggodnod kéne az anal2 miatt, ha az elsöt ilyen jóra írtad meg.
-
concret_hp
addikt
mai anal Zh2 szvsz elég szopatós volt, bár igazán csak tegnap este 11kor áltam neki tanulni, mármint úgy hogy meg is értettem nagyjából hogy mit is olvasok, Sz'al vagy meg lesz vagy nem.
eddigi zh-im: anal 1. : 79,5 , fizika: 19 , közgaz 19 , Bsz-t még nem tom, de szvsz 40 pont hótziher h meglesz.
[Szerkesztve] -
Drizzt
nagyúr
e^-x deriváltja az mennyi?
-
4$T0|\|
csendes tag
Hi all!!
Hát én nem vagyok valami nagy PH!-s, de amúgy 2.év műinfó. Ma volt Formális nyelvek ZH-m. Tartozik még valakinek a kedvenc tárgyai közé ?
Üdv.
Aston -
_az
senior tag
2 és fél óra múlva már én is írom az első [olyan] közgáz zh-mat [amire tanultam is]
[Szerkesztve] -
bdav
őstag
sinus, cosinus és tangens hyperbolikus (vki tudja mér pont igy hijják őket?)
sh=((e^x)-(e^-x))/2
ch=((e^x)+(e^-x))/2
th=sh/ch
cth=ch/sh
deriváltak:
sh' x=ch x
ch' x=sh x
th' x=1/ch^2 x
cth' x=-1/sh^2 x
ami még kellhet: ch^2 x - sh^2 x = 1
ha határértéket kell számolni rá valszeg nem L'hospitalos. -
Drizzt
nagyúr
Mi az az sh, ch, th függvény?
-
Drizzt
nagyúr
Nah, rájöttem, hogy teljesen elfelejtettem a nevezetes azonosságokat(főleg a trigonometrikusokat.).
-
Drizzt
nagyúr
Húha, közgázból az eddig kijavítottak közül 60% bukott... Az enyémet még nem javították ki...
-
Drizzt
nagyúr
Affene, nagyon lassan haladok a nyavalyás anal zh2 anyaggal, még csak az 1\6-oda van meg...
-
-
Flashy
veterán
zh bukta asszem analízis, vizsga azis analízis, szigorlat is analízis
kereszt az közgáz2, # is közgáz2, harmadik és negyedik kereszt is közgáz2
házim, laborom, mérésem mind megvolt, szakirány időben, 5 év alatt diploma. nem kell beszarni. legalábbis nem kell idő előtt
##-em volt a fent említett közgáz2ből és elektro2ből, sima keresztem több mindenből, # talán nem is volt több ezeken kívül. oké, a keresztek egy részében nem is erőlködtem a tárgy teljesítésével, mert pont úgy jött ki hogy más fontosabb volt, de felvettem, mert ki tudja ki mellé kerülök
közgáz2 volt tipikusan az egyik ilyen.
[Szerkesztve] -
F-ECT$
titán
Kicsit bukdácsolva indultam, és ezután csak romlottam
Pl a 3. félévben a vizsgaidőszak felééig 1 tárgyam sem volt még meg. Ezután egy picit megembereltem magam, no meg a tárgyak is kezdtek könnyebbek lenni, és most már több kreditem van az előírtnál, és folyamatosan 4 felett van az átlagom...
Az egyik haverom megtartotta ezt a bukdácsolós stílust, de neki is csak fél, vagy max egy év csúszása lesz a végére. -
bdav
őstag
fizika 16,5 pont bsz 60, ami nem rossz
(utsó három feladatom max. pontos lett, többiben számítási hibák). digitházi leadva. holnap szünet. zsírság
-
Drizzt
nagyúr
Pfff, ma kb. óra 15 percig úgy volt, hogy nincs meg a bsz zh-m, de aztán mentem egyet reklamálni, s végül 34 pont lett(amikor kikaptam, 26 volt...).
Igaza volt Panthernek, Tóth Géza jó tag!
A fizika viszont 10,5 pontos lett, ami éppen megvan, de nem értem, hogy miért csak ennyi... Nekem úgy tűnt, hogy legalább 6 feladatot jól oldottam meg... Azaz legalább 12 pontomnak kellett volna lennie. Na, mind1, megvan!
Amúgy a felsőbbévesek közül kinek mikor volt az első sikertelen ''akadálya''?(házi, zh, vizsga...) Persz már végzettek is írhatnak...
Nagy megkönnyebbülés ez a nap...
Amúgy a bsz-ben meg az az idegesítő még, hogy az utolsón kívül minden feladatot tudtam, csak rosszul írtam le, vagy elszámoltam. -
F-ECT$
titán
A doksi gyakvezér függő:
-feladatkiírás - copy
-elvi blokkvázlat - rajz + leírás: milyen rekordok vannak, azokat hogyan ''baszogtatod'' (minden egyes fő funkciót kifejteve, pl hogyan megy egy új bejegyzés eltárolása)
-váltóok - az mi?
-program lista - és ez?
-futási eredmények - leteszteled pár esetre: pl feltöltöd adatokkal, csinálsz keresést, stb és leírod, hogy milyen eredményt vártál és milyet kaptál
Elvárhatnak 10 oldalt is, de pl az enyém megelégedett 5-tel. -
Drizzt
nagyúr
De én analon nem voltam amióta megvolt az 1. zh...
Amúgy csak azt tudom javasolni, hogy a gyakvezért kérdezd. Nekem ilyen szempontból mázlim van. Azt lehet csinálni, amit csak akarok, csak rá kell bólintania, aztán a doksiba meg csak azt kell leírnom, hogy mire való a dolog, meg hogy kell használni. -
bdav
őstag
anal nem olyan gáz még... az elözö két hét volt húzós. lassan meg nekiálltam a progházinak, hát az se lesz egyszerű menet... jó lenne ha tudnátok kis infokat adni. a feladatkiírásban ez áll: a dokumentációnak tartalmaznia kell: a feladatkiírást (ok, ez egyértelmű, bemásolom, amit kiadtak
), a megoldás elvi blokkvázlatát; na ez nagyon nem tiszta, most arra gondol h. pl. nekem telefonkönyvet kell írnom, szóval az kell ide, hogy hogyan építem fel a rekordokat, milyen függvényeket használok ilyesmik? vagy esetleg folyamatábra kéne? ugye nem? Aztán blokkvázlat és algoritmus magyarázata (???) mit magyarázzak az algoritmuson? váltoók felsorolása, ez OK, program lista (???). futási eredmények és ismertetésük (hát ez is elég érdekes egy ilyen progihoz, de azért vlaamit majd írok)
-
-
bdav
őstag
3. feladatból tudsz puskázni. kezdj el rajzolgatni, és ahol 1est látsz a bemeneten oda huzz adott bemenethez egy vonalat. függölegesen kétváltozó van és egy ilyen vonalat kell kapnod:
|
| |
|
viiszintesen vmi ilyet:
---- ----
--------
--------
négyváltozósnál vizszintesen és függölegesen is a felsö variácio van, 6nál mindketőbben az alsónak megfelelő. a bemenet ott egy ahol vonal van. aztán számozás: felsö sor 0 1 2 3 4 (6 5 5 4 ha 5-6 változós), függölegesen: 0 8 32 16 (48 56 40 32 ha 6 változós) keresztben összeadodnak, tehát pl. a 40-es sor és az 5-ös oszlop azt jelenti 45 egy hatváltozós táblán (ekkor a bemeneti kód értéke 45 lesz, ha egybe nézed a bemeneti változókat és jó sorrendben) -
bdav
őstag
kombinációs hálozat az egy logikai kapukból (AND, OR, stb...) felépülő logikai kapcsolás, amely nem rendelkezik memóriával. Hazárdmentes esetben amint a bemenetekre megérkezik a jel, a kimeneteken azonnal megjelenik az eredmény. Minden kombinációs hálózat egy logikai függvényt realizál. a logikai függvény az digitális jelet/jeleket alakít át egy másik jellé. pl. a 2. példában 4 bemenet van és 6 kimenet, ez esetben 6db négyváltozós logikai függvénnyel lehet megadni azt hogy a bemenetek függvényében milyen értékek jelenjenek meg a kimeneteken. Az alap logikai függvényeket gondolom vágod (u.az mint a logikai kapuk), ezek a függvények ezeknek az összességéből állnak össze.
A Karnaugh-tábla az egy logikai függvény lehetséges ábrázolása, vagyis azt mutatja hogy a négy bemenet értékeinek megfelelően milyen érték lesz a kimeneten (1, 0, X lehet. X- don't care, ekkor vagy nem lehet olyan bemenetkombináció, vagy a kimeneten nem számít hogy 1 vagy 0 jelenik meg) Ezt elég húzós így elmagyarázni, azt meg pláne hogy hogy használható a dolog, de ha láttál már minimalizálást, akkor talán menni fog. Annyi a lényeg hogy ahol vonallal van peremezve (ill. a háziban meg van adva hogy pl CDE=010) ott 1 az adott bemenet értéke. a peremezést ugy kell összehozni, hogy minden lehetséges kombinációhoz tartozzon egy cella a táblázatban.
Remélem tudtam segíteni valamennyit.
mod: ezek nem pontos definíciók, de ez a lényeg.
[Szerkesztve] -
Drizzt
nagyúr
Az első az könnyű... A 2.hoz meg csak anyag kéne. Akkor pár óra alatzt meg tudnám csinálni, de nincsen semmi anyagom az alapjairól a kombinációs hálózatoknak... A hazárdokról, meg ilyesmiről van, meg minimalizálásról is, de arról, hogy mi a rák a komb háló, meg karnaugh-tábla, meg logikiai fv-ek, arról nincsen...
Aktív témák
Hirdetés
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged