Aktív témák
-
mr.geeZ
aktív tag
Ez tanszékfüggő. Van ahol nem is kell egy távolmaradás miatt különeljárásit sem fizetni, van ahol ha bemész vizsgára, és mondod, h nem mennél, akkor semmit sem kell, van ahol keményen visszanézik, ki mit fizetett be. Szerintem kérdezd meg a tanszéken, nekem az a tippem, hogy megmarad a 3 lehetőség azon kívűl, mert egyest elvileg nem írhatnak ilyenkor be.
-
Drizzt
nagyúr
Biztos valami elsős.
Azok azt hiszik, hogy nem tök mind1, mikor vizsgáznak le valamiből...
Nah, jelekből van vagy 6 nap hátra kb. de én teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom, mit tanuljak... A házit nézegessem erősen? Vagy vágjam be az összes képletet? Mi legyen? Akárki valami ötlet? -
Sir Kán
csendes tag
mi a faxér van az, hogy (háre2) a sinusis hálózatok számításánál egyik pillanatban komlex csúcsértéket írnak, a másikban komplex effektív értéket?
Nem ugyanaz, a komplex csúcsérték gyök2-szerese az effektív értéknek. Viszont amik HáRe2-ből voltak feladatok ott általában mindegy volt, hogy melyikkel számolsz mindkettővel kijönnek, csak a feladaton belül nem szabad variálni őket. Legalábbis én így emlékszem. -
mr.geeZ
aktív tag
Lehet, hogy már mondtad, de ez hanyadik HáRe volt? Én az infón a Számításelmélet-sorozattal szívtam mint a torkos, korábban leírtam, mennyire: 2 kivétellel mindből voltam kereszten az 5ből, de 1 kereszt után minden tárgyból sikerált átvergődnöm hálIsten. Nagyon szar érzés tud lenni, ha az ember nagyon át akar menni egy vizsgán, tanul rá mint állat, aztán ugyanúgy megbukik rajta, mint azelőtt. De nekem nem jár a szám, hisz egyenesben vagyok, úgytűnik szagirányra is kerülök (csak raknák már ki azokat a rohadt eredményeket: állítólag KTH miatt késik a besorolás már 3 hete...).
-
mr.geeZ
aktív tag
Hát az attól függ kihez kerültél... Nekem mákom volt, és jó archoz kerültem (itt jegyzem meg, hogy IGEN kevés ilyen ember van azon a tanszéken), és még viszonylag emészthető tételt is húztam, amit tudogattam, bár annyira azért nem értettem, hogy miről szólt az egész... Itt jegyzem meg, hogy a tárgyból szóbeli IS volt, tehát a sikeres írásbeli után ugyanazon nap délben mehettél szóbelizni, vagy adták ki az indexed egy 1-essel gazdagítva (megjegyzem ez utóbbiból volt több általában: nekem is 1x). Azóta állítólag kicsit durvult az írásbeli, és eltörölték a szóbelit, de én aztmondom, még így is jobban járnak, akik most hallgatják.
-
F-ECT$
titán
Én egész évben folyamatosan tanultam, ezért a visgaidőszakban nem kellett éjszaka tanulnom
Egyébként qrvára hiányozni fog. Az egyetem kb azt jelenti, hogy 2x6 hét (vizsgaidőszak) erős szívás, 2x2 hét (szorgalmi időszak utolsó 2 hete: pótzh-k, házi leadások) szívás, 2x6 hét (szorgalmi időszak 6-12 hete: kisházik, zh-k) enyhe szívás, viszont a többi 24 hét iszonyat nagy láblóbálás. Ez most leváltásra kerül:
a.) Vállalkozó vagy: 50 hét szívás, gyakran beüt az erős szívás, és talán 2 hétre el tudsz meni nyaralni évente.
b.) Alkalmazot vagy: 50 hét enyhe szívás, néha beüt a szívás és erős szívás, 2 hétre el tudsz menni nyaralni.
Szóval vége az arany életnek -
mr.geeZ
aktív tag
Olvass info2002 archívumot ''nem hiszem el, hogy ilyen van'' thread subject-el. Másoknak is történt hasonló, az ügy kivizsgálás alatt a dékán előtt van lassan a HK által. Ha közvetlenül érint a dolog, keresd fel a HK-t, ők valszeg naprakész infóval rendelkeznek. Megírtad a vizsgát? Ha igen, vagy részben, akkor van esélyed, hogy értékelik amit addig elkövettél, ha nem, lehet, hogy akár lesz lehetőséged újboli vizsgázásra, nem tudom pontosan.
-
Zsu_
senior tag
Van szóbeli, hogyha mondjuk 1-2 pont hiányzik a ketteshez (illetve bármely jegyhez), akkor behív szóbelizni. Namost kettesnél érdemes megpróbálni, mert Füstöss rendes, valamit gügyögsz és megadja a kettest. Viszont ha Papp Zsolt is szóbeliztet, akkor tőle óvakodj (fiatalabb, göndör barna haja van).
-
DigitXT
félisten
-
BatemanX
tag
Na a lövészet. Először arra akartam menni, de betelt, így úszás lett belőle. 2. félévben pár haverommal lementünk K pincébe, megkerestük az illetékest és közöltük, hogy mi mostantól lövészkedni szeretnénk. (Mivel akkoriban a lövészetet nem lehetett csak úgy NEPTUNból felvenni).
Kb. úgy nézett ránk az illető, mintha az asztalára szartunk volna és elővezette, hogy honnan vettük mi, hogy a lövészetet csak úgy 2. félévtől is leeht csinálni. Azt vagy az elejétől csinálja valaki vagy soha.
Szóval el lettünk küldve a picsába. -
concret_hp
addikt
amit tudtam az kész volt kb 50-60p alatt, és ha ami nem jutott eszembe azt is tudom akkor +10p alatt készvok az egésszel.... így viszont
és azokon kb sztem olyan 30p fix h elmentami így azért elég idegesítő...
tanulság: nem kb.ra hanem pontosan kell tudni a dolgokat
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
állítólag nálunk is volt mostanában párszor katalógus de haverék elfelejtettek felírni
(már akik bent voltak
), de állítólag mindig az előző mellé írod be a jelenlétedet -> be lehet pótolni a ''jelenlevést''
levlisten meg komolyan terjengenek a digitházit megoldó progikvagy csak ellenőrző? mind1 mert' én se azokat nem néztem meg még, se a házit
-
petik3
csendes tag
Na akkor próbáljuk meg konyhanyelven
A programokat alapvetően az operatív tárból (memóriából) futtatjuk, aminek az az oka, hogy gyorsan hozzá lehet féni a benne tárolt adatokhoz. Hátránya, hogy drága. A pc processzor napjainkban általában több memóriát tudna elérni, mint amennyit ki tudsz fizetni és belepakolni az alaplapba. És itt jön be a virtuális lapszervezés ötlete: oldjuk meg valahogy azt, hogy bár csak mondjuk 128 mega ram van a gépben, ezt a proci lássan 512-nek. Persze a 128 megánkból nem lesz több valójában, csak hardver és szoftver támogatással ''átverjük'' a procit, és a fennmaradó memóriarészt (512-128=384) a winchesterről pótoljuk ki. Mivel 1MB winchester jóval olcsóbb mint 1MB ram, ezért így olcsóbban is kijövünk, bár az árát megfizetjük, mivel a winchester nagyságrenddel lassabb mint a ram. Tehát a virtuális lapszervezés elsősorban gazdaságossági megfontolások miatt jött létre.
Innentől pedig már csak ki kell találni, hogy hogy verhető át a proci, hogy a memóriát egybefüggő területnek lássa, mégha az valójában két részből is áll: először is tudni kell, hogy manapság a procik a memóriát lap- vagy szegmensszervezésben tudják elérni, tehát nem lehet úgy megcimezni a memoria mondjuk 435345. celláját, hogy egyszerűen erre a cellára hivatkozunk, hanem meg kell mondani, hogy ez a 435345. cella pontosan a memoriaterület hanyadik lapján is van, és azon belül mi a cime. Tehát a memóriát felosztjuk egyenlő(lapszervezés) vagy tetszőleges(szegmensszervezés) méretű blokkokra, és mindegyikhez hozzárendelünk egy sorszámot, meg azt hogy hol kezdődik a fizikai memóriában ez a terület. Ezeket az adatokat egy speciális lapon tároljuk, amit mindig a ramban tartunk, és laptáblában vagy szegmenstáblának hívunk. Tehát ahhoz, hogy megcimezzünk egy helyet a memóriában, a cimünk két részből tevődik össze: a cim eleje a laptábla megfelelő cellájának sorszáma, a második cim pedig a keresett cella lapon belüli cime (offset).
És itt jön be a virtuális lapszervezés: ugyanis nem minden lap van a ramba, mert nem férnének el, hanem jópár (akár a többség is!) a winchesteren van. Ezt egyszerűen úgy oldjuk meg, hogy a laptáblában egy spec mezőben megjelöljük hogy az adat a háttértáron van, és megadjuk a háttértáron belüli cimét. Ha valamelyik program erre a memoriaterületre akar hivatkozni, akkor a proci a tábla alapján észreveszi, hogy nincs benn a memóriában az adott lap, ezért szoftveres megszakítást hajt végre, aminek eredményeképp a winchesterről beolvassa egy memoriabeli lapra az adatokat(mivel csak onnan tud programot futtatni közvetlenül, és igy gyorsabb is lesz általában a programfutás). Ez egyszerűen megy, ha van még üres hely a ram-ban a lapnak, de ha az összes hely be van töltve más lapokkal, akkor előtte kénytelen egyet kitenni a winchesterre. Erre sokféle stratégia van, általában azt szokta kirakni ami a legrégebben volt használva, és nem írtak bele, belátható, hogy ezt érdemes. Ez után már benn lesz a program által keresett cim az operativ tárban, és folytatódik a program futása a megszakító rutin lefutása után. Ebből a program semmit nem érzékel, számára úgy tűnik, hogy az adat ott volt a memóriában, az átlag felhasználó viszont ilyenkor persze lassulást fog tapasztalni, hiszen a swappelés miatt nagyságrenddel lassul az adatmozgás.
Na remélem kb érthető a lényeg, ha van kérdés nyugodtan tedd fel -
Zsu_
senior tag
Nem tudom, hol olvasod ezeket, melyik könyvől, de ajánlom az előző hozzászólásomban belinkelt anyagot. Abból meg lehet érteni szerintem.
Nah, akkor megpróbálom elmondani, bár soha nem tudtam jól magyarázni.
logikai címtartomány: háttértárolón lévő terület (vagy szegmensek vagy lapok formájában)
azért virtuális, mert ez tulajdonképpen a háttértárolón van.
A tényleges (fizikai cím) a lap kezdőcím és az eltolás összegeként áll elő, ez jelöli ki azt, hogy az operatív memória mely részén van a számunkra szükséges információ (lap).
Ez az egész múvelet a felhasználó számára nem látszik. Őt ez nem kell, hogy érdekelje.
Van hozzá rajz a könyvetekben? Azt érdemes áttanulmányozni. Csak elsőre tűnik bonyolultnak -
Zsu_
senior tag
Mit nem értesz pontosan? mihez kell ez most egyébként?
Amúgy az a lényege, hogyha a proc. által megcímezhető tartomány nagyobb a megvalósíthatónál, akkor alkalmazunk virtuális tárakat. Virtuális tárkezelésl fajtái: lapszervezésű, szegmensszervezésű.
Nem tudom miből tanulsz, de ajánlom az info-siteon lévő anyagokat. Szerintem elég jók.
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Bumbi
tag
És még valami, majd elfelejtettem:Bővebben: link
Hey!!!!!!
Scotty doesn't know,
That Fionna and me,
Do it in my van every Sunday.
She tells him shes in church,
But she doesn't go,
Still shes on her knees, and...
Scotty doens't know, oh.
Scotty doesn't know-oh.
So don't tell Scotty!
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know.
SO DON'T TELL SCOTTY!
Fionna says shes out shopping,
But shes under me and I'm not stopping.
Cuz Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know.
So don't tell Scotty.
Scotty doesn't knoooooow....
DON'T TELL SCOTTY!
I can't believe he's so trusting,
While I'm right behind you thrusting.
Fionna's got him on the phone,
and she's trying not to moan.
It's a three way call,
and he knows nothing.
NOTHING!!!
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know,
Don't tell Scotty.
Cuz Scotty doesn't know,
SO DON'T TELL SCOTTY!
What a show, everyone will go.
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know,
The, parking lot, why not?
It's so cool when you're on top.
His full on, your stuck.
Life is so hard, cuz...
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know.
I did her on his birthday.
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know,
Scotty doesn't know,
Don't tell Scotty.
Scotty will know,
Scotty has to know,
Scotty's gotta know,
Gonna tell Scotty,
Gonna tell him myself.
Scotty has to know,
Scotty has to know,
Scotty has to,
Scotty has to,
Scotty has to go!
Scotty doesn't know,
(Don't tell Scotty)
Scotty doesn't know,
(Don't tell Scotty)
Scotty doesn't know...
Scotty's gotta go! -
Drizzt
nagyúr
Nálam a közgáz eddig igy nézett ki... Be kellett adni digit1 házit hétfőn, kedden közgáz-vizsga, csüt bsz. Digitet gyorsan összecsaptam, egész vasárnap közgére tanultam, aztán meg bszre. Egész héten csak a közgé nem sikerült. Ezután keményen taktikát váltottam. Ennek az eredménye az lett, hogy a pótzhm 0 perc tanulással 19 pontos lett. Vizsgára tanultam 20 percet, s 3-as lett.
De örültem. Csak sajna a fizika nem lesz meg... -
cousin333
addikt
Pedig jó az (pláne, ha túl vagy rajta), és eléggé kell a későbbiekben.
Amúgy Elektro I jó tárgy, főleg, ha a Székely Vladimir tartja. Nem kell hozzá semmi különös, talán minimális fizika/kémia/anyagtudomány alapok, de ezek szerintem már gimiben is megszerezhetőek voltak.
Remélem az ösztöndíj értelmesebben lesz elosztva, mint előző félévben...
[Szerkesztve] -
LOTR
addikt
ehh
a fogyasztói többlet a ''felső'' 3szög területe, a termelői-é az alsó
persze a kerslet-kínálat fv-ben
ha még nem lenne világos akkor:
kínálat fv szig mon nő (ehh azé meghúztak analból, pedig ilyet is tok, csak integrálni nem
)
kereslet fv meg szig mon csökken
a metszéspontban van az egyensúlyi pont
ha húzol 1 vízszintes vonalat az x tengellyel, az y-ig akkor az az fölött lévő 3szög területe a fogyasztói, az az alatti 3szög területe meg a termelői többlet
remélem így már világos
persze ez szabad versenynél van
monopóliumnál már trapéz területét kell számolni, de azt így leírni kicsit bonyolultabb, ábrával könnyebb, de ide hadd ne rajzoljak smileykkal fv-ket -
Drizzt
nagyúr
Bár nem tudom, hogy hogyan, de kb. úgy, mint ahogyan a fogyasztóit, csak nem a kereslet hanem a kínálati függvényből, vagy valami ilyesmi. De én nem tudom.
Én a pótzh előtt hallott módszert alkalmaztam: írd le egymás mellé a feladat függvényeit és számait. Végezd rajtuk tetszőleges sorrendben - ismétlődően - a kivonás\szorzás\összeadás\osztás műveletekek bármelyikét, amíg a kívánt eredményre nem jutsz(ez olyan eredmény, ami szerepel valamelyik betű mellett...)... -
Drizzt
nagyúr
Vajon elégséges diploma van? Nah, azért 2.5 felett lesz az átlagom, remélem.
Nah: Közgé. Mire érdemes figyelni benne? Mi az eget vettünk az évben?(3 előadáson voltam) Jövőre elég hülye egy órarendem lesz, de gondolom, mindenki másnak is. Király, hogy pénteken 2 előadás is van.Hogy megyek így haza? (tudom, kettő után...)
-
Drizzt
nagyúr
Ne legyél azonban olyan biztos abban, hogy a BME miatt van attól, hogy ott történik a dolog. Bár lehet. Én megértem. Nah, digitem, szégyen-gyalázat: 2-es lett. Elég hülye helyzetben vagyok... Van 23 kreditem, de az átlagom. Hümmm. Mondjuk úgy, hogy nem túl jó. Mondjuk olyan 2.6 körül...
-
concret_hp
addikt
Üdv!
Ha megkérlek belinkeled az oldalukat? (Mer ha igen akkor lécci linkeld be!)
elöre is thx!
Más: valaki meg tudná mondani mire jó a bináris fa? aszonták többen is hogy gyors keresésekre pl., de hogy ez mégis hogy van azt nem igazán vágom. valami olyasmi pl. hogyha kisebb akkor balra megyek a fában , ha nagyobb akkor meg jobbra? ha viszont nagyon rossz helyen kapizsgálok akkor valaki írja le plíz nagy vonalakban h mire jó.
ezt is thx! -
bdav
őstag
nemtom, én rendeltem. 5 rugóért postáztak vagy 20 cdt, ennyit megér hogy 5 évig legális a windozom offiszom (visual studio meg később kellhet most nem annyira, bár c fordító is van benne, csak tul ansi és nem tud clrscrt
)
mod: a cdk letölthetőek is, de a telepítőkulcsokat sztem akkor is postán kapod meg.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest