- Apple asztali gépek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Fujifilm X
- OLED monitor topik
- Everest / AIDA64 topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
peti_s
addikt
Halihó!
Vettem egy gyönyörű állapotú T470s-t ami végül az X200 utódja lesz, Windows7-el.
Érintő kijelzős, i7 6600U CPU-val és 20 GB RAM-mal rendelkezik.Gyárilag W7 downgrade-el volt a laptop eladva, úgyhogy nem lesz gond a W7.
Kérdéseim lennének.
1. Mire vigyázzak a T470s-el?
2. "Igazoltan" 2600 üzemórát futott csak, érdemes kicserélni a hővezető pasztát?
3. Ki szeretném a gyári SSD-t cserélni nagyobbra, milyen ami javasolt, illetve ami nem javasolt bele.
2 TB-os lenne a cél, ha az nagyon húzós lesz árban, akkor 1 TB-os lesz.
Köszönöm előre is,
üdv. Peti
-
mcdennis
tag
Sziasztok!
Csak megerősítést szeretnék. Lenovo Thinkpad T450-be (type 20bu-s1r900) tudok rakni egy ilyen SSD-t https://belso-ssd-meghajto.arukereso.hu/samsung/870-qvo-2-5-1tb-sata3-mz-77q1t0bw-p578235843/
Előre is köszi! -
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #118992 üzenetére
Oké, hiszek én neked, de nekem a beleülős dokkolókkal semmi gondom nem volt. Az usb-c-sek közül meg csak a worstation dokk ment hibamentesen, a többi egy fos.
Arról nem is beszélve, hány szinte új állapotú gépen lötyög és kontaktos a usb-c csati, a tölthető gépeknél mindig figyelnem kell az akku ikont, hogy tölt-e vajon, ha nem akkor kell egy kis noszogatás. -
Régi szép idők, ja.
Van egy TP570-em (nem T570, a rendes, régi PII 570 subnoti), Ultrabase-be dokkolod a cuccot, és úgy azzal együtt még egyszer be tudod dokkolni rendes mecha dokkba...
Imádnám ha ma is lenne ilyen szintű legó -
HSM
félisten
válasz
vicze #118992 üzenetére
"egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam működni"
Ehhez még annyit, hogy ha már Thinkpad, a 40A2-es Ultra dock is már így oldotta meg (DP MST/MST HUB) a több monitor kezelését.#118994 Tikakukac : "Ráraktam a vasat, megnyomtam a gombot és reggel-délben-este, bárhol és bármikor pont úgy ment."
Régi szép idők... -
Tikakukac
titán
válasz
vicze #118992 üzenetére
Dellnél senki sem cserélt semmit sűrűn. Mifelénk úgy megtörténhetett 5 évnyi generációváltás, hogy a dokk és töltő sehova se ment egy asztalról. Sőt, ha nem HP lett volna régen, még több is kiadta volna. Itt a csücsi dokk elvitte a gépeket a végtelenbe, a töltő is. Aztán lett type-c opció, a centerpin mellett, ami vagy 15 éve szabvány volt, majd kivezették a centerpint.
Ez egy megoldás. Az amit a thinkpadoknál műveltek dokk és töltő vonalon, na az tényleg szabványtalan szeméttenger volt és lett.Soha a büdös életben nem volt csücsülős dokk problémám btw. Vízkár miatt volt 1 megpusztult darab és egyik Dellen letört a fémcsík. De magában a működésben soha, semmikor, egyszer sem
Ráraktam a vasat, megnyomtam a gombot és reggel-délben-este, bárhol és bármikor pont úgy ment. Nem volt zsizsikes a kép felül, nem volt szoftver-para, nem aludt el örökre, nem kellett resetelni. Volt és kész, az életemet megkönnyítette. Ez ami most van, inkább csak sz0pat.
Type-c igen, egyszerűbb, mert nincs a ráhelyezésből fakadó probléma, cserébe tudod milyen tempóban törnek ki a portok/kábelek/lesznek kontaktosak a dugók? Huhuhu.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #118992 üzenetére
"Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam működni..."
Jó sok ujjad lehet, mert az összes USB-C dokkoló ezt használja a több monitorhoz.Egyébként 13 éves múlt a szabvány, az 1.2-es DP verzióval vezették be [link] , így meglehetősen sok VGA kénytelen támogatni, még olyan őskövületek is, mint pl. a HD620-as IGP.
Én egyébként szimpatizálok a sima USB-C dokkolók koncepciójával, éppen a széleskörű kompatibilitásuk végett. Csak sajnos nem vagyok egyedül a tapasztalatommal, hogy a működési stabilitásuk a nyomában sincs az elvárhatónak.
Nekem sosem volt gondom a régi dokkolókon sem a gépeléssel, sem a ki-be csatlakoztatással (elég volt hozzá egy kb. 20 másodperces YT videó, ahol az ürge megmutatta a jól működő technikát), tökéletesen működött a T420, T460s is. Ezt tényleg értsd úgy, 10-ből 10 alkalommal az elvárható módon működött minden éveken keresztül, és a nem működő esetek is abból jöttek, hogy én nem csatlakoztattam jól a gépet, ami egy 10 másodperces újra dokkolással azonnal megoldódott . USB-C-n rendszeresen előfordul, hogy ez-az nem adja ki jól, vagy nem működik, és akkor kezdődhet a ki-be kapcsolgatás, perifériák lehúzása, és hasonló időrabló nonszensz dolgok...A barbár felhasználó egyébként ugyanúgy el tudja rontani az USB-C portot/kábelt, mint ahogy a régi mechanikus csatlakozót, ebben én nem látom az előrelépést.
-
vicze
félisten
"DP MST,"
Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam működni... (bár nem kéne kéz hozzá...)
Az egy dolog, hogy a monitorok töredéke támogatja, de még a VGA-k is nagyon ritkán.Azt az apróságot ugye elfejtjük, hogy a gyártók egyedi szabványtalan dokkolót használtak, amit ráadásul elég rendszeren cserélgettek, így nagyon kis eséllyel működött egy újabb modellel a régi dokkolón, így nem káosz volt hanem eldobható termékek tömeggyártása és aranyáron árulása...
Igen működött, ha épp jól tervezték minden modellre és méretre, és nem vesztette el a kapcsolatot amikor ráraktad a kezed, mert arra senki se gondolt, hogy dokkolón akarsz gépelni... (Hello T460s és T470s...)
Ja meg nem is tette őket tönkre a user rendszeresen, mert külön oktatást kellett tartsak miden alkalommal, hogy hogyan kell úgy mégis rárakni és akkor is csak harmadjára sikerül... Valamiért USB-C-t nem kellett elmagyarázzam, hogy kell bedugni.(A hovát már igen.
)
Meg hát azért nemcsak móka és kacagás volt, az idő úgy látszik megszépít dolgokat, és elfejeltük, hogy a régi dokkokkal is volt bőven USB, Audió és monitor probléma is.
-
HSM
félisten
válasz
divergens #118981 üzenetére
Én nem kapcsolnám ki a TB biztonsági funkcióit, az 100%.
#118982 Tikakukac : Az elképesztő ebben az, hogy gyakorlatilag kész, bejáratott dolgokból sikerült egy kupac káoszt csinálni. Gyakorlatilag semmit nem kellett kitalálni, kész volt a DP, a DP MST, az USB2-3 szabvány, egyedül az áramellátásra és a 4 nagysebességű kapcsolat fogyasztókhoz elosztásának "hátborzongatóan bonyolult" feladatát kellett volna megbízhatóan abszolválni. Nem sikerült.
-
divergens
tag
válasz
donjohnson #118986 üzenetére
Megpróbáltam újabb tipusu monitorral, működik!
-
divergens
tag
válasz
donjohnson #118986 üzenetére
Megpróbálom másik, újjabb monitorral (dp) kábellel..
köszönöm! -
divergens
tag
válasz
donjohnson #118984 üzenetére
dell u2412m, megnézem.
-
-
divergens
tag
l14 gen3 i1235u, intel UHD, x1 carbon 7300u, szintén intel UHD.
Amit sikerült innen fórumról kikereseni (#118297), az thunderbolt 3-4 és autetikációval kapcsolatos bios beállítás. Valóban a l14 biosban nincs thunderbolt 4re vontatkoz beállítási lehetőség Thunderbolt (TM) 3 -> Security Level -> set it to no security (No Authentication)
Dokkoló firmwaret frissítettem, az intel féle thunderbolt app nem látja dokkolót, így nem tudom engedélyezni benne. Viszont az eszközkezelő felismeri a dokkolót!
végigjátszottam a kikapcs/bekapcs protolt.
igen, probáltam a felbontást, képfrissítést, az Ubuntut nem próbáltam, hdmi-n van kép!
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #118976 üzenetére
Nem a tájpszí a baj, hanem hogy nincs rendesen specifikálva, melyik gép és dokkoló pontosan mit is tud és mit is vár a másik oldaltól, így az ember teljesen a sötétben (vagy jobb esetben valami eldugott fórum mélyén) próbálkozik a legtöbbször.
A másik meg ugye, hogy a mai FW/BIOS/hardver fejlesztők jeleskednek a bugmentes kütyük létrehozásában.#118975 divergens : "OS (w10) felismeri monitorokat, dell u2422m, a gépházban látszódik stb"
Be van állítva megfelelő felbontás, képfrissítés, és asztal tükrözés/kiterjesztés? Mi történik, ha egy USB-s Ubuntu Linux-ról indítod telepítés nélkül, úgy ad képet a monitoroknak a dokkon? Pontosan milyen L14 G3 és X1 G5, CPU és GPU lenne érdekes? -
divergens
tag
Sziasztok,
esetleg valaki megoldást tudna javasolni az alábbi problémára:
adott: egy hp elit dock g4 usb-c dokkoló
thinkpad x1 gen5: szépen működik minden funkcióa a dokkolón (dp is)
thinkpad l14 gen3: a dokkolón display port-on csatlakoztatott monitorokon nincs kép az OS (w10) felismeri monitorokat, dell u2422m, a gépházban látszódik stb. de nincs kimenő jel.
Köszönöm! -
HSM
félisten
válasz
vicze #118972 üzenetére
Igen, volt pici visszalépés perf/watt-ban a megnövelt és egyesített L3 miatt az 5000-esben, de szerintem bőven elég jó mind... Illetve nyilván jó okkal egyesítették, erre érzékeny feladatokban az 5000-es így vélhetőleg eléggé elhúz.
"mivel 0 verseny van, így AMD keményen behúzta a kéziféket a fejlesztésben"
Ezzel nem értek egyet. Elég látványosat fejlődött a 4000-es Renoir-hoz képest az 5000-es Cezanne, és ahhoz képest is szép fejlesztés az RDNA IGP-vel és Zen3+-al 6nm-en kipofozott 6000-es Renoir. A Phoneix APU-ról 8-magos Zen4-el és 12CU-s RDNA3-al nem is beszélve... Korábban hol volt ennyi fejlődés generációról generációra?A nevezéktanban persze ahogy írod, a korábbi katasztrófát is sikerült túlteljesíteni...
-
Reggie0
félisten
Tudom, van akkubank is, most nyirtam ki 1.5 ev alatt egy 30Ah-sat(szep lassan felpuposodott)
Csak az azert joval kenyelmetlenebb megoldas, mert figyelni kell a kabelre mozgas kozben, visszatolti a belso akkukat, tehat energiat vesztek a hatasfokok miatt, igy a gep is jobban izzik a kezemben.
Azt tudom, hogy elmeletileg jobb a rizen, csak sajnos a mernoki munka jellemzoen olyan, hogy nincsen tobbszalra optimalizalva. Ha programot forditok, akkor ott kijon az elonye, bar nem minden esetben, mert pl. a psoc creator egyszalas makefile-t hasznal. Kernel forditasnal azert kijon az elonye, de az meg azert nem olyan suru, hogy az egesz kodbazist ujraforditja. (Bar volt ilyen bugos kernel release, talan 5.13 valamelyike volt, a make install utan valamit erintett es kozvetlenul utana a kovetkezo make-re mindent ujraforgatott). -
vicze
félisten
Igazán jók csak 6000-estől és 6nm-től.
Most már negyed akkora fogyasztással hozzák ugyanazt a teljesítményt, a Phoenix 4nm-n meg ki tudja... Nyilván fél valaki a fogyasztástól, ha Intelről meg 50+W-k-ről jön... Mint írtam vicc.
Mondjuk annyiban sajnálatos az egész, hogy mivel 0 verseny van, így AMD keményen behúzta a kéziféket a fejlesztésben. Na meg bevezették azt a hulladék nevezéktant mobiloknál, amivel tök esélytelen megmondani hogy mi van a CPU-ban földi halandónak, pont ahogy Intel tette a 11gen-nél.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #118970 üzenetére
Az újaknál már vehetsz hozzá megfelelő USB-C-s power bankot... Szvsz ezerszer időtállóbb és praktikusabb megoldás, mint a pótakkuzás.
No, meg LP kijelző, ha a fogyasztás prioritás. Illetve az új gépeknél win10 alatt praktikus az akkus csúszka, ami a CPU limitjeit is állítgatja. Szerencsére úgy látom, Linux irányba is mintha kezdenének lecsorogni ezek a lehetőségek, bár nem nagyon volt időm próbálgatni. Egyébként intenzív használattal ezek a 7nm-es Ryzenek igencsak jó perf/watt-ot hoznak, főleg 10-15W között bődületes teljesítményt kihoznak magukból én csak pislogtam pl. az i5-8250U-hoz képest ilyen téren, pedig csak a szintén "fapados" Ryzen 4650U-m van. -
Reggie0
félisten
Azt lehet, nekem 3000-res szeriaig volt turelmem
Aztan ugy voltam, hogy marad az intel, mert nem kenyelmes allandoan gepeket cserelgetni es kozben kuzdeni a fagyasokkal, mikozben kemenyen van munka mostanaban. T480 felett csak az a bajom, hogy nem cserelheto az akku. T480-ban azt szeretem, hogy van mar hozza 3 vagy 4 potakku igy egy napot akkor is kihuzok, ha sokat kell forditani rajta. T14 is jo lehetett volna, csak igy lutri, hogy mennyit bir ki(tesztelni sem egyszeru csak ugy, mert mar a panelcsere is szamottevo eredmenyt hoz).
-
Tim82
félisten
Szerintem most össze is van kutyulódva az oldal rendesen. Direkt kiválasztottam az aktuális roncsvadász projekt típusát is, csak utána írtam be a szériaszámot. Az egy dolog, hogy nekem is annyit hoz, de user guide-nak E490/E495-ét hozza fel (egy T480-hoz, amit fel is ismer az S/N alapján is).
-
i400
senior tag
Létezhet az, hogy a Lenovo oldalán rákeresve 5 db X260-ra az alábbi adatlapot dobja ki? [kép] Machine type modell-re pedig 0 találat google-ben
-
ath
senior tag
Ha mar altatas-ebresztes: T14 mitol lehet olykor bekapcsol 7.20-30 korul? Mindenfele wakeup ki van love, nincs lan csak wifi, es minden nap vegen kikapcsolom.
Neztem W10 logot, semmi kulonoset nem lattam. -
MrSealRD
veterán
Hát Ryzen alapon egyetlen opció van. Lenovo ThinkPad E14 G4 AMD RyzenTM 5 5625 U
A CPU compare oldalak szerint nem vagyok érdemben előrébb...Van egy 40AN dokkolóm, úgy látom DP1.4 ott is támogatott. Tudom fura perverzió, de nekem tetszik hogy USB-C-s kábellel megy a monitor a dokkolóba és a dokkolóból is a gépbe. Szóval a protokollon felül a Full C-s kábelezettséget is tartnám... De most kicsit elkanyarodtunk...
Tehát összefoglalva...
Van E14 Ryzennel...vagy T14 1265U-val, T16 1250P-vel.
A T15p már árban sok, és a P1 esélytelen kategória.Ha csak a 1265U vs 1250P viszonylatot nézem, akkor melyik időtállóbb?
-
vicze
félisten
válasz
MrSealRD #118956 üzenetére
5000-es sorozattól van USB4 és ugyan ott vagy.
Sajnos figyelni kell mert Lenovo nem mindegyikre rakja rá.
7000-től elvileg szinte mindenen van/lesz.Illetve amit HSM írt én két 4K@60-on hajtok.(majdnem 5K-sak amúgy.) Pont a Intel U-sokkal lehet gond a sok periféria főleg a 2db 4K, gen-tõl függően.
-
MrSealRD
veterán
válasz
zsolti75 #118947 üzenetére
Azon túl amit vicze1-nek írtam van még egy limitációm a beszerzésben. Kaptam egy konkrét listát amiből választani lehet. Fix konfigokkal... Ezek amúgy hosszú lejáratú bérlési konstrukcióban vannak beszerezve.
X1E nincs a listán.
Ami még van Lenovo ThinkPad T15p G3 i7 + RTX 3050, Lenovo ThinkPad P1 Gen5 i9 + RTX 3080 Ti
De, a T15p bár combos konfig...nem annyira jön be és már nem túl jó a havidíj ott sem. A P1-nek pedig egyenesen horrorisztikus közel 90K/hó... Így ez már számomra fájdalomhatár amit messze átlépett. -
MrSealRD
veterán
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #118952 üzenetére
A 4650U-s T14 stock Ubuntu-val éppenhogy beton stabil alvó. 22.04 LTS-t és 22.10-et is heteken keresztül lehetett altatni/ébreszteni napi szinten Live módban.
T480s-hez tudom hasonlítani, a T480s kicsit alulturbózza magát Ubuntu-n, így nem lennék meglepődve, ha az amúgy kb. 2-3X erősebb, Linux alatt is normális órajeleken járó Ryzen kicsit torkosabb lenne.
Valamint a T480s-en azért nem ennyire stabil az alvás, 22.04 LTS-el néha egy idő után nem tud aludni menni, a 22.10-el meg előfordul, hogy csak másodjára alszik el, elsőre egyből felébred.Persze, azon sem mondanám rossznak a helyzetet, egy hónapos alvást napi ébresztésekkel azért az is abszolvált, a 22.10-el már többet is, de ez egyértelműen jobban teljesít.
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #118952 üzenetére
A sleep gond mondom 2 éve nem létezik Linux-on, nem úgy mint Windowson... (Azzal már feladtam a küzdelmet...)
De akik használják, de visszajönnek minden szarral, de látom azt is ignorálod, hogy személyesen azt használom 1,5éve. Ja a 30 nap uptime-ommal iszonyat instabil... -
Reggie0
félisten
válasz
vicze #118951 üzenetére
Adminisztralni az nem sokat jelent. Ha nem jon vissza heti egyszer a sleepbol, akkor abbol soha sehol nem lesz semmi, pl. max kiadjak, hogy inditsd ujra rendszeresen. Amit linkeltel az sem er semmit, instabil vele hosszutavon, tudom, mert probaltam. HP-ban a rysen 3700 hasonlo hibakat produkal. Ha megnezel egy amdgpu changelogot, akkor rajossz miert is instabil.
No meg a stabilitas nem sokat segit azon, hogy vagy 40%-al gyorsabban eszi az akkut, mint kene.
A 4000-res szeria es felfele lehet, hogy jo, azzal nem probaltam hosszabb tavon. -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #118950 üzenetére
Kétségeid lehetnek... Még egyszer 4 éve adminisztrálom őket és 1,5éve használom...
A485 - Ubuntu 18.04-re certeztetve, 4.15.0-1021-oem kernellel.Jelenleg 30+ Linux gépünk van mind 20.04-gyel T495-től T14 G3-ig... Vállalati környezet, elég jelentős terheléssel.
Minimális problémák kizárólag 5.14 előtt voltak, de azok is megoldhatóak. -
vicze
félisten
válasz
MrSealRD #118944 üzenetére
Hacsak nem kell valamiért nagyon specifikusan, akkor semmi értelme Intelt venni. Lassabb, többet fogyaszt, jobban melegszik és drágább...
"ennél a generációnál sikeresen nyomorították az ékezetes 4 gombot az enter mellett"
Igen és már ilyen marad a képarány miatt... (Jóval keskenyebb lett.) -
Tim82
félisten
válasz
Saskakas18 #118942 üzenetére
Nekem T480-nal, T490-nel, T14-nel nincs tapasztalatom, de használok két T470-et pár hónapja. Én ugyan elégedett vagyok velük, de a közelmúltban itt is és másik (nem szakmai) topikban is az volt inkább a konszenzus, hogy ha pusztán az építési minőséget vesszük, az s végű változatok jobbak.
-
MrSealRD
veterán
Lecserélném az öregecske P50-es céges gépem. Néztem miből lehet választani... És kicsit megrekedtem a döntéssel.
Mondom milyen opciók vannak:
Lenovo ThinkPad T14 G3 i7 + LTE
12th Generation Intel® CoreTM i7-1265U vPro® Processor (E-cores up to 3.60 GHz P-cores up
to 4.80 GHz), vPro Certified, 16 GB (16GB Onboard + 0 SoDIMM) DDR4 3200MHz, 512 GB SSD
M.2 2280 PCIe TLC Opal, 14" WUXGA (1920 x 1200), IPS, Anti-Glare, Non-Touch, 300 nits,
45%CG, FHD and IR Camera with Shutter, Mic, Windows 10 Pro 64 preinstalled through
downgrade rights in Windows 11 Pro 64 (Hungarian/English), Integrated Intel® UHD Graphics,
WWAN(Quectel EM05-G 4G CAT4, Gemalto eSIM Card), Intel® Wi-Fi 6E AX211 2x2 AX &
Bluetooth® 5.2 or above with vPro®, Fingerprint Reader, NFC, Wired Ethernet, Rapid Charge,
65W USB-C 90%PCC AC Adapter Black (3pin) - EU, 4 Cell Li-Polymer 52.5Wh, Enabled
Discrete TPM2.0, Backlit Keyboard Black - Hungarian
Lenovo ThinkPad T16 G1 i5
12th Generation Intel® CoreTM i5-1250P vPro® Processor (E-cores up to 3.30 GHz P-cores up
to 4.40 GHz), vPro Certified, 16 GB (16GB Onboard + 0 SoDIMM) DDR4 3200MHz, 512 GB SSD
M.2 2280 PCIe TLC Opal, Windows 10 Pro 64 preinstalled through downgrade rights in
Windows 11 Pro 64 (Hungarian/English), Integrated Intel® UHD Graphics, 16" WUXGA (1920 x
1200), IPS, Anti-Glare, Non-Touch, 45%CG, 300 nits, 1080P FHD IR with Microphone, WWAN
Ready - with Antenna, without Module, Intel® Wi-Fi 6E AX211 2x2 AX & Bluetooth® 5.2 or above
with vPro®, Fingerprint Reader, Wired Ethernet, 65W USB-C 90%PCC AC Adapter Black (3pin)
- EU, 4 Cell Li-Polymer 52.5Wh, Rapid Charge, Backlit, Black with Number Pad - HungarianIgazán a T14 tetszene, mert szeretem a 14-es gépek arányait és hogy nincs numpad. Viszont úgy láttam, hogy ennél a generációnál sikeresen nyomorították az ékezetes 4 gombot az enter mellett...
A másik a CPU. Az egyik magokban erősebb a másik frekvenciában... elég hasonlóra hozták ki teszteken. Ami fura, hogy egyik 15W a másik 28W TDP-s... szóval ez nem annyira adja ki. Melyik felé érdemes fordulni? (akár új szempont is érdekes lehet)
-
válasz
Saskakas18 #118942 üzenetére
Ezeket sajnos nem ismerem, nem használtam, a fórumot olvastam csak velük kapcsolatosan.
-
zsolti75
senior tag
Fél évig használtam a "gyári" w11-et p16-on. Rengeteg időm ment el a hibái miatt, csak az intel 12gen miatt tartottam ilyen sokáig, de a 22H2 frissítés után elegem lett belőle, nem vagyok én a microsoft béta tesztelője, visszamentem vin10-re és lett több szabadidőm.
Ilyen régi gépekre én nem tenném fel, tekintve, hogy jelentős a teljesítmény vesztés. Egyébként szerintem minkettő egy szemét, csak a win10 kevésbé (meg már megszoktam). -
Francia91
veterán
válasz
Tim82 #118938 üzenetére
1,5 éve készített W11 telepítőm van a pendrive-on, de az M4800 biztosan frissült 2H22-re (és az M6800-asom is a másik mSATA SSD-n). Nemtudom, miként válogatja meg, stb, ezt nem követem nyomon. Csak ráengedek minden frissítést, amit jónak látok
A T420-ra kb egy éve tettem fel a Win11-et, ahogy legutóbb néztem 2H22 verzió a jelnlegi a Build ugyanaz, ami a fentebbi képernyőmentésen az M4800-asnak, 2023 március 24-i. Ez az egész W11 támogatás egy katyvasz szerintem, ismerősömnél is van, akinél nem frissít, és van, akinél igen... Majd a T420-ast váltja a nyár folyamán egy X230-as, majd azon is kísérletezekUpo:
Az M4800-as újra lett telepítve barátnőmnek, ő használgatja, majd szól, ha van valami gondja. De egyelőre semmi, pedig játszik a gépen, LightRoom-ot használ. Nekem az M6800-as Precision-hoz van egy másik mSATA SSD-m, azon van tesztnek egy Windows 11, de egyelőre belakott Win10-esemet nem piszkálom -
Upo
addikt
válasz
Francia91 #118935 üzenetére
Nem tudom, én amíg lehet, kerülöm. Csak olvas az ember ezt-azt. Az insider buildekben vannak ilyen dolgok, aztán majd kiderül, hogy a véglegesbe mi és mikor kerül bele, ha belekerül.
Tehát egyezzünk meg szerintem abban, hogy nem lehet tudni, hogy a jövőben, idővel a microsoft mit fog majd produkálni a not supported hardveren. De kb. ezt is írtam, a jövő kérdéses, de ha valaki bevállalja, akkor nincs gond. -
Tim82
félisten
válasz
Francia91 #118937 üzenetére
Átfogalmazom. Olyan frissítés, mint a 21H2 -> 22H2 verziók közötti, tapasztalataim szerint nem jön nem supported gépekre. Mondjuk ez is egyszerűen megoldható manuálisan (a Rufusszal kiírod az aktuális legfrissebb ISO-t, megint TPM stb. opciókkal és arról kézzel frissítesz)
-
Francia91
veterán
Engem a T420-ason abszolut nem zaklat, barátnőmet sem a Precision M4800-asán... De hogy mondjak valamit, az LGA771-es Xeon konfigomon sem zaklat a Windows 11 semmi miatt, és pöpecül használható rajta
(és igen, mindháromra jönnek a frissítések folyamatosan)
Rufus-szal készítek telepítőt, és felkínálja, hogy a TPM 2.0 és a hülyeség követelmény felett nézzen el -
Upo
addikt
válasz
Oldman2 #118933 üzenetére
A w11 azon nem hivatalos, mert minimum 8gen intel kell hozzá. Amúgy simán futna, mert kb. csak egy átskinezett elcseszett win10, de a nem támogatott hardver miatt mindig zaklatni fog. Nem tudni hogy a jövőben még miket talál ki a microsoft a figyelmeztetésre, ha nem zavar az esetleges kiírás, vízjel, felugró ablakok, stb. akkor esetleg. De sok értelmét nem látom.
-
Oldman2
nagyúr
Üdv,
Ismerősnek beszerzett jó állapotú, használt T470 beüzemelésével kapcsolatban mire kell, pontosabban kell-e valamire kiemelten figyelni?
Win11 mehet-e rá, vagy inkább maradjunk a 10-nél?
-
válasz
Saskakas18 #118914 üzenetére
T14 gen1 a céges gépem (i5-10310U, 8gb ram), irodai munkára használom, az elején folyamatosan süvített a ventije, az energiagazdálkodási móddal kellett játszani, hogy csendesebb legyen. Egy nagyobb Excel tábla megizzasztja. 40Aj dokkolóm van hozzá, van hogy működik vele, van hogy nem. (egy monitor, egér van rákötve). Az utolsó frissítés óta a 90w-os töltőt 27w-nak látja, és ott a sárga háromszög a töltésnél, állítólag a régi gyári töltőkkel ezt csinálja.
Saját, otthoni két darabT430s-t cseréltem 2 hónapja, T480-a lett volna, de végül Dell lett helyette (5491 és 7490). Itthon is normál felhasználásra vannak, nem játszunk rajta. -
Scalpel
senior tag
válasz
Saskakas18 #118929 üzenetére
Nekem most egy t14g2 a céges lapos. Felhasználói oldalról vállalhatónak tűnő gép, de komoly nyúzópróbát még nem kapott, szóval sokat nem tudok róla még elmondani.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Saskakas18 #118929 üzenetére
nekem van, nem megy rá a coreboot, nem szimpi.
-
Saskakas18
tag
válasz
Esetleg valaki?
-
zpkasa
csendes tag
válasz
donjohnson #118927 üzenetére
köszi
-
zpkasa
csendes tag
Sziasztok,
T14s Gen1 AMD egyszerre 2 helyen megadta magát: Innolux FHD kijelző meghibásodott (fekete paca/csíkozódás, gondolom fizikai sérülés) + jobboldali USB port kuka (benne volt stick és leesett az asztalról)
Tudtok megbízható szervízt Budapesten, akár nem hivatalosat?
Köszi -
sbazsi
veterán
válasz
sbazsi #118858 üzenetére
Nos, a dokkolós, a monitoros-tv-s probléma megoldódott. (P50 noti, 40A5 dokkoló)
A megoldás az volt, hogy a napi használatban lévő monitort a bank1-be kellett dugni, a ritkán használt tv-t a bank2-be. hdmi->dvi átalakító -> monitor ; dvi->hdmi átalakító -> tv.Viszont a touchpaddal továbbra is gondok vannak. A touchpad gombjai meg vannak cserélve. De csak az. A trackpoint jó, a külső egér jó. Ha az egér menüben a gombok cseréréjére kattintok, akkor a trackpoint/egér lesz a rossz.
Bármi ötlet?A másik, hogy a dokkolóban a trackpoint továbbra is vacakol, bár ez kevésbé zavar.
A harmadik:
Szeretném a mostani 256 GB (SAMSUNG MZNTY256HDHP-000L7) ssd-t lecserélni/bővíteni.
Tehát vagy vennék egy másik vinyót, és klónoznám, ezt pedig elraknám/külső házba tenném, vagy csak simán vennék a gépbe még egy (m2) ssd-t.
Az egyik kérdés, az ssd caddy.
Van ilyen meg ilyen. Utóbbi hűtőbordával.
Na most a kérdések: Ha csak klónozom a meglévőt, akkor kell-e egyáltalán ilyen?
Ha kell, akkor milyen kell? Elég a sima/kell a hűtőbordás?
(Az eddigi átlaghőmérséklet jelenleg 34 fok)Na es az ssd!
Milyet vegyek? (1/2tb)
Mellé vegyek, vagy cseréljem? -
Reggie0
félisten
Igen, pl. EVGA X58 mobo, csak channel interleavingnek hivjak. Itt megtalalod az 58. oldalon: https://www.evga.com/support/manuals/files/132-BL-E758.pdf
A datum hasonlo. -
-
McJoker
tag
válasz
Saskakas18 #118912 üzenetére
Nekem T470 van 6. genes i5-el, DDR4. Hobbi autódiagnosztikára, néha egy kis word, excel, netezésre használom, de csak másodlagos laptopként, nem napi rendszerességgel. Még egy CAD-et is raktam rá, ha nagyon muszáj lenne megnyitnom rajta 1-2 kisebb rajzot amikor csak ez van nálam (üzemidő és méret miatt ezt szoktam vinni magammal, ha kell).
Játékot még nem próbáltam rajta, de szerintem még pár évig kiszolgálja az embert egy ilyen. A billentyűzetét nagyon szeretem.
A gyenge pont szerintem a kijelző, amikor vettem úgy válogattam a lecserélt flotta modelljei között, hogy a legkevésbé foltos kijelzőt tudjam kiválasztani... -
HSM
félisten
válasz
-
Reggie0
félisten
válasz
Saskakas18 #118912 üzenetére
Cs 1.6-al lehet meg jatszani valahol ugy, hogy nincs teli csiterekkel?
En a 80-assal elegedett vagyok 90%-ban, de nem jatszom rajta.
-
Saskakas18
tag
Sziasztok.
Melyik szériát szabad megvenni a T450, 60, 70, 70s, 80? Irodai felhasználásra kellene 80%-ban, a többi netezés, film, 1.6 cs
-
HSM
félisten
válasz
vicze #118908 üzenetére
Más Mhz-en a lassabbikhoz kénytelen alkalmazkodni, ami tovább rontja a páratlanul maradt terület sebességét.
Érdekes a tapasztalatod. Én azt vettem észre a Ryzen 4650U-val, hogy remekül kimérhető, éppen melyik memóriaterületen kapott ramot a mérő-szoftver.
Pl. Aida olvasási tempóm 32GB/s, amíg nem töltöttem meg a DC-részt, ha viszont megtöltöttem, akkor már csak 18GB/s-et mérek.
"mert megvan az oka, hogy épp miért megyek túl 16 vagy 32GB-n"
Nálam ez általában valami terhelőbb virtuális gép szokott lenni. Az tényleg nálam is behúzza a féket. Mondjuk CCX-enként 4MB L3-al ezen túlzottan nem csodálkozom, hogy könnyen szűk keresztmetszetté válik a memória sebesség, főleg, ha még némi single channel sebességű résszel is büntetem. Sajnos ezt nem mértem ki, hogyan viselkedne szimetrikus DC-vel, és sajnos nagyobb L3-ú Ryzennel sem tudok mérni.#118909 Reggie0: Gondolom ez annak is köszönhető, hogy az Intel nem igazán alkalmazta a technológiát az utóbbi évek kivételével.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82 #118892 üzenetére
Annyit hozzátennék, hogy a nem egyforma méretű moduloknak van némi teljesítmény csökkentő hatása. Intelnél, nem olyan vészes, de AMD-nél elég durva tud lenni, főleg ha a Mhz is más.
Illetve van egy totál érzett dolog és nem tudom az ég világon semmi méréssel alátámasztani. Mikor túlmegyek a forrasztott modul dupla méreténél memória használatban(16 vagy 32), akkor nagyon sokszor úgy érzem, mintha többet gondolkodna a gép és az egész belassulna.
Ezt elég nehéz lenne mérni, mert megvan az oka, hogy épp miért megyek túl 16 vagy 32GB-n, így ez tényleg csak egy érzés részemről. Az az lassabb mint, amilyen kéne legyen. -
Reggie0
félisten
De, amikor interleavel a csatornak kozott ott szinkron tortenik a muvelet vegrehajtasa, a tobbi eseten nem. A te kifejezeseddel nem is lehet leirni azt az uzemmodot, amikor a ket csatornaban ugyanakkora memoria van, de megsem interleave hasznalja, hanem egymas utani cimtartomanyokba helyezi az egy csatornanyi memoriablokkot, azaz az egy muveletvegrehajtasi egyseg igy egy csatorna szelessegu lesz, es nem ketto, mint a dual interleavednel, ahol a paros-paratlan cimeket osszefuzi(az also cimbiteket ejti ki).
-
Tikakukac
titán
Nem tudom, hogy kinek, azt teljesen biztosra veheted, hogy ezt nem a kisujjából sz0pta ki ennyi ember és, hogy ezt biztosan hívta/hívja így az ipar. Hogy ki volt az első, passz, vissza lehetne keresni a teszteket 10+ évvel ezelőttről és megkeresni az első forrást. Erre aztán sok kedvem nincs
Ez ilyen krova vs dugókulcs vita, nyilván egyetemen is volt olyan, hogy lyuk vs furat és néztek rám morcos tekintettel, hogy kolléga, az furat, a lyuk a khm. szóval ott van. Ezen pörögni annyira felesleges.
-
HSM
félisten
válasz
Tikakukac #118898 üzenetére
Tehát az MSI-nek köszönhetjük ezt a gyönyörűséget?
#118899 Tim82: Szerencsére még sosem találkoztam ezzel az elnevezéssel.
Jobb lett volna, ha most sem.
#118900 Tikakukac: "Ne freki oldalról nézd, hogy szinkron, hanem méret oldalról."
Tehát "asynchronous" méret?Ezt a szót nem erre használják... Ami hasonló és értelme is van az "asymmetric" kifejezés, amire az általam linkelt régi Intel dokumentum is hivatkozik, de az nem ez a Flex dolog.
"ráteszek egy 10-est, hogy ezt gyártói adatokban is megtalálod majd"
~10 évvel ezelőtt, amikor ez még valamennyire újdonság volt, még Flex Memory néven futott, az Intel doksijaiban legalábbis egészen biztosan. Lásd pl. amit linkeltem 2008-ból: [link] . Sajnos az ennyire régi dokumentációk már egyre nehezebben fellelhetőek.Btw, a 12. generáció adatlapján is konzisztensen Flex Memory Mode néven fut... [link]
"Memory is divided into a symmetric and asymmetric zone." Úgy tűnik, méret oldalról is úgy van csak értelme, ahogy írtam.#118901 Reggie0: "Addig a legnagyobb cimig, ami mind a ket csatornan letezik, addig szinkronban megy, afolott lesz aszinkron."
Látom, próbálod fokozni...Lásd, amit az előző bekezdésben írtam, nem szinkron/aszinkron, hanem szimetrikus/aszimetrikus dual channel mód.
"a teljesen aszinkron"
Azt sem így hívják, hanem AMD-nél: "unganged", Intelnél pedig a "Single channel (Asymmetric) mode".#118891 vargas0502: A forrasztott ramos T480s egyébként szvsz igen jól szerelhető. 5 csavar kiszed, már nyílik a fém "motorháztető", pillanatok alatt ki lehet takarítani a hűtést, pasztát, akkut, SSD-t ram-ot vagy WiFi kártyát cserélni... Nincsen millió pattogtatós/letörős műanyagfül, ragasztás meg egyéb rémségek.
Egy álom szerelni, pedig modern, vékony, könnyű gép. Persze, az olcsóbb modellek már nem ilyen jók ilyen téren, pl. sima T14-et nagyon nem szeretek szerelni a sok pattintós fül miatt.
-
vargas0502
tag
válasz
FoxiestFox #118902 üzenetére
Igazad lehet, gyaníthatóan én fejeztem ki magam rosszul.
Azt nem írtam bele, hogy a T20 a mai T-szériához képest... -
válasz
vargas0502 #118891 üzenetére
A T2x mondjuk pont nem a minőségéről volt híres
A régi moduláris uzsidobozok a 90-es évek első harmadából annál inkább, kár, hogy ott is műanyagba álmodták őket, így mára elég ritka, ami strukturálisan egyben van. -
Reggie0
félisten
Nem a dram aszinkron, hanem a csatornakezeles.
A flex pedig a ketto kevereke ezert flex. Addig a legnagyobb cimig, ami mind a ket csatornan letezik, addig szinkronban megy, afolott lesz aszinkron.
Ellenben a teljesen aszinkron dual(vagy tobb) channel eseten barmilyen cimzes eseten egymastol aszinkron mukodnek a csatornak, azaz egyszerre csak egyen hajt vegre muveletet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- HP Elitebook 820 G3 laptop (13/i5-G6/8GB/128SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged