Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

Méregettem néhányat az általam már korábban említett T480s "TDP-bug"-ról. A gép i5-8250U processzorral szerelt.
    A méréshez HWiNFO-t [link] használtam, másodpercenként monitorozva, a terhelést a Cinebench R20 [link] CPU benchmark futása szolgáltatta, az energiatakarékossági mód a gyári kiegyensúlyozott profil volt.
    A mérés reprodukálásához először kell egy "friss" rendszerindítás, pl. egy újraindítás után megmérhető a "gyári", 15W-os, specifikációknak megfelelő működés. Utána a gépet altatva, majd felébresztve mérhető a "TDP-bug"-os, 44W-os TDP-s működés. Mindkét esetben egy HWiNFO reset után 2 perc, 30 másodpercig futott együtt a benchmark és a HWiNFO. A diagramokon láthatóak a releváns hőfokok, fogyasztások, jobb oldalon pedig a mért értékek.

Ezt mértem 15W limittel:

Ilyen "bugosan", 44W-al:

Jól látható, hogy míg a gyári 15W-os limittel (PL1 Power Limit) esetén bár 40W-al indítja a tesztet (rövid időre 44W is engedélyezett, PL2 Power Limit), így egy pillanatra a 97 fokot is eléri, de néhány másodperc után a fogyasztást 15W-on stabilizálja, és a CPU hőfokok is 70 fok magasságában maradnak végig a teszt futása alatt, valamint a ventilátor a még bőven elfogadható zajjal járó 4000rpm-en pörög.

Ezzel szemben a tesztet pl. alvás után indítva, már a HWiNFO megfelelő sorában is látszik, hogy a "PL1 Power Limit" a korábbi 15W-ról 44W-ra ugrott, így indítva a tesztet a CPU hőmérséklete átlagosan 95 fok, a ventilátor a maximális, 5000rpm-en üvölt, miközben a folyamatos throttling fokozatosan próbálja a fogyasztást olyan szintre csökkenteni, hogy a rendszer valahogy túlélje a mutatványt. :W
    Ugyan így "bugosan" némileg magasabb sebesség érhető el (látható a képeken, kb. 2200Mhz helyett 2600Mhz környékén járt a teszt végén, ez arányban volt az elért pontokkal, 1085, szemben 1322-vel) ugyanakkor nekem ez nem tűnik a gépre nézve egészségesnek, a felhasználó számára kellemes működésnek. :N

A rendszer az Enterprise Vantage szoftverrel naprakészen tartott, BIOS a legfrissebb 1.42-es. Ami számomra nagyon furcsa, hogy nem lett javítva a dolog, pedig pl. gyorsindítás mellett vagy hibernálva használva szinte állandóan ez a 44W-os bugos módban működik, és pl. a Notebookcheck review alapján már az elején is volt, amikor 44W-on üzemelt a gép 15 helyett. :F

Jelenleg úgy tudom ezt a problémát kordában tartani, hogy az Intel XTU alkalmazással minden altatás után csinálok egy mentett profil váltást, majd alkalmazom a 15W-os profilt, amit készítettem, így ismét specifikáción belül tudom működtetni a CPU-t, ugyanakkor ez nem a legkényelmesebb módja a gép használatának, ráadásul csak windows alatt működik. :(

Leírtam a jelenséget, hátha másokat is érint, esetleg nem értették, néha miért forró, és üvölt a gép, máskor meg miért nem. :) Illetve azért is, hátha esetleg valakit ez (rajtam kívül is) zavar, és esetleg több rutinja van a gyártó terméktámogatásával, így talán elindulhatna a procedúra a hiba javítása felé. :D

Új hozzászólás Aktív témák