Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• magyarzoltan

tag

válasz Tuto #5946 üzenetére

szerk: ohh b+ véletlen a válaszra nyomtam, természetesen ez egy önálló bejegyzés akart lenni :))

Sziasztok

Ma hirtelen fel indulásból vettem egy N40L-t. Egy Acer H341-et fogok lecserélni vele amit szerettem, kedveltem de végleg kinőttem (kv@ 2gb RAM limit)

Namost, kérdésem az volna honnan tudom megállapítani hogy milyen BIOS van a cuccon? Ugye ODD nem kell, oda menne egy msata ssd megfelelő át alakítóval ( mivel a 64-128-asok hegyekben állnak itthon)

HDD-k:

2x4tb és 2x2tb menne bele -> ez van itthon, RAID ,meg ilyenek nem kellenek. Stablebit Drive Pool-t használok, szenzitív mappák duplikálva többi meg nem érdekel, OS meg ugye külön meghajtón. Ez mennyire jelenthet neki gondot? Fandom Wiki-n azt írják megy röhögve 4tb-os hdd-kel

Amit bukok a RAID hiányán azt visszahozom egy PCI-e kártyával amire e-satán fel van fűzve ~ 200gb SSD cache-nek, a többit pedig a Drive Pool intézi :) (SSD élet tartam nem érdekel, elfogadtam hogy használódik cserélni kell és van kb 70-80db <60%-os msata SSD-m az erre pont jó)

RAM:

A konkrét megvásárolt típusban 6GB non-ecc van ez mennyire jelenthet "gondot"?

Net:

500/300-as Digi fogja hajtani a cuccot, rengeteg torrentel ( igen a torrent is használja az SSD cache-t, mint mondtam nem érdekel az élettartam) ez mennyire fekteti meg? Jellemzően éjszaka megy 100-200db torrent fel le irányban ami a csövön kifér elv alapján, Acer bírta a D510-el 600mb memory cache-el, igaz 99-100% CPU terhelésen, de ugye éjjel pont nem érdekelt. Ide még annyi hogy a letöltési hely az úgy néz ki hogy Individual RAID rack 2x2TB RAID0-ban e-satán a szerverre kötve kb 100gb SSD cache-el megtámogatva valamint uTorrentnek is adnék azért 3.5-4 gb memóriát hiszen éjjel minek álljon üresen :D

Általános használat:

File szerver:

Ipari mennyiségű doksi duplikálva -> cca. 70k db -> remote acces ftp-n meg persze smb otthon
    Ipari mennyiségű fotó -> cca. 200k+ db
    Még több doksi meg egyéb apró szar 1TB onedrive-al szinkronizálva -> cca. kurva sok és a felfoghatatlan darabszám közt
    Folyamatos google photos feltöltés -> 2001 óta ami digitális tartalmat készítettem fényképező géppel
    VNC távoli elérés
    Utorrent remote acces-el torrent
    Kliens gépek BackUp-ja
    Média szerver TV fele ( 720 és 1080p)

Tudom ez soknak hangzik, de nincsenek nagy elvárásaim, ha a harmatos Acerrel meg tudtam csinálni akkor ezzel is, ott megtanultam hogy gyenge cél hw-n fontos az ütemezés, tehát minden ütemezve volt, nagy file műveleteket csináljon pl akkor amikor én tudom hogy nem akarom használni stb, szóval ezt túlélem, nyilván miközben full hd-t streamelek nem fog nyélen menni a torrent és hasonlók.

A fentiek tükrében nagyjából látható hogy Microsoft párti vagyok (onedrive weheheh) jelenleg server 2012 R2 liszenszem és Windows home server 2011 liszenszem van(valszeg ezt oda adom az Acerhez ha elmegy a háztól meg amúgy is kissé phased out már) az N40l gondolom én azért 2012R2-vel el fog döcögni de javítsatok ki ha tévedek! Viszont mivel ugye a 2012 napjai is meg vannak számlálva ( 2022-2023) ezért fel kell tennem a kérdést, próbálta már valaki 2016 standardal? Nekem 100Euro-t megérne az upgrade amennyiben nem szakad össze alatta a vas.

Köszi előre is a válaszokat és minden hasznos tanácsot elfogadok, a hülye vagy ez felejtsd ellel bezárólag mindent :)

Új hozzászólás Aktív témák