Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- 3D nyomtatás
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz metrion #50497 üzenetére
A harmadik vezeték (fordulatjeladó) kihagyása nem probléma, de a ventilátor valamiért (eltérő paraméterek / más belső áramkör) nem jól reagál a tápegység szabályzó áramkörére, ami a hőfok függvényében változtatja a feszültséget / áramot.
Van egy szaktopik, ami már sok éve fut (az ember nem is hinné, hogy állandó igény van rá), de ott talán tudnak ajánlani valamilyen megoldást:
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #50495 üzenetére
A bemenettel nem is lehet közös a kimenet, csak hídvégfok szokásos sajátossága okoz gondot, amiről régebben volt szó, így ezt a részét nem ismétlem.
DC-leválasztó kondenzátor értéke függ a fülhallgató impedanciájától, lehet 470-1000 μF körül. Kisebb értéken romlik a mélyátvitel, tehát fülre addig lehet csökkenteni, amíg nem kezdenek fogyni a basszusok. Túl nagy kapacitás sem jó, mert akkor nagyobb a DC-koppanás bekapcsoláskor, ez nem tesz jót a fülhallgatónak sem.
Ellenállást a kívánt hangerő függvényében lehetne kikísérletezni, de mivel a hídvégfoknak csak a felét használod, az 5V tápból így legfeljebb 2,5 V amplitúdójú HF-jelet tud előállítani egy végfok, ami csökkentés nélkül is jó elvileg a fejhallgatónak.
A hídkonstrukció lényege, hogy egyébként ellenütemben, 5 V tápból, két végfok, 5 V amplitúdót állítana elő a terhelésen. (Vagyis csúcstól-csúcsig mérve 10V.)
Ezek persze csak elméleti értékek, a torzítás valamivel hamarabb beleszól a dologba.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #50491 üzenetére
Egyik a hőérzékelő termisztor, másik valószínűleg egyvezetékes adatbusz (bár mondhatnánk, hogy "enable" jelentést hordoz, de én legalábbis nem hinném, vagy nem olyan értelemben, hogy az akkut kapcsolná):
http://batteryuniversity.com/learn/article/inner_workings_of_a_smart_battery
A link néha működik, néha nem, ez ilyen szokott lenni.
Ha a töltő bemeneti negatív és kimeneti negatív galvanikusan közös, akkor mehet.
(#50490) sanzi89
Úgy néz ki, hogy talán belemegy, 2x2 mm stimmel, vezetéket pedig lehet rá forrasztani, zsugorcsövezni. Akár egy megfelelő kis panelt is lehetne forrasztani a két sor közé, ami letörés ellen megvédené az érintkezőket.
Nút nincs, így két irányban is bedugható, amiből gond is lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz JoolsNOS #50486 üzenetére
Eszerint nem úgy néz ki, de én sem tudom, mi van benne, azért írtam, hogy állítólag nincs semmi védelem, az ilyen és hasonló kinézetű töltőkben. Ezt más témában írták.
Ha bele tudsz nézni kiderül, hogy látszik-e valami elektronika.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz JoolsNOS #50481 üzenetére
Ilyen töltőt nem is merték rajta hagyni felügyelet nélkül, vagy csak a működés vizsgálata után.
Ezekben állítólag csak diódás egyenirányító van, egyéb elektronika nélkül, végfeszültséget nem érzékel. A töltés végén csak azért csökken az áram, mert a trafó feszültsége úgy van kiszámítva, hogy ne nagyon tudja túltölteni.
Ezt azonban befolyásolja a hálózati feszültség ingadozása is. Pláne gond lehet, ha még 220V-ra gyártott, régi típus.
Éjszakai töltésre a szivargyújtón keresztül szoktam beadni párszáz mA-t, ami ártani nem tud, viszont meglepően jól képes szintre húzni az akkut.
-
Kernel
nagyúr
válasz schawo #50469 üzenetére
Nézd meg az eredeti felvetést:
Nem túl aprólékos dolgokra kell, arra jó lenne az is ha előtúrnám apám ezerével forrasztópisztolyát?
Egyrészt mire kell, másrészt én sem szóltam volna, ha nem írja, hogy mi van. Ami már megvan, azt 2000 forintba sem kerül kipróbálni, utána majd elválik.
Csak megszokás kérdése egyébként. Katonaságnál hírműhelyes voltam (híradós szerviz lényegében), ott Wellert használtunk, először fura volt, de hamar ráállt a kezem arra is.
Utána viszont otthon volt fura a pillanatpáka. De nem sokáig.
Ezek olyan hitviták, mint valaki a Linuxra esküszik (ahhoz van szokva), más meg a Windowsra (ahhoz van szokva). Kétségtelen, a szakértelem is szerepet játszhat, de az, hogy óriási szívás, nagyon nagy gyakorlat, számomra mégis értelmezhetetlen.
Iskolás koromban még Weller sem volt, a Minifor nevű kis pákához voltam szokva, de amikor megvettem az első pillanatpákát, nekem sokkal jobban bejött. Nem nagyon kellett szokni.
Magam sem hittem volna, de LCD T-Con panelokon az AS15 IC cseréjét is jobb (nekem) pillanatpákával végezni, ennek persze megvan a trükkje is:
0,5 mm huzalból készült pákahegy (telefonkábel belső ere), valamit egy testelővezeték / darab drót, ami a pákát és a GND-t összeköti, nehogy valami impulzus kárt tegyen.
Fotó a netről származik, de teljesen esztétikus, korrekt végeredményt kell elképzelni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz tvse1995 #50462 üzenetére
Ne tudd meg, hogy 20-30 éves pillanatpákákkal mit megcsinálok, szakszerűen, hibátlanul.
Csak sokan ott követik el a hibát, hogy nyomják, mint süket a csengőt, de ez téves hozzáállás. A kapcsoló hőfokszabályzó is egyben, tehát úgy kell nyomogatni, hogy jó legyen. Akinek ez nem megy, természetesen más eszközt kell használnia.
Másik dolog a pákahegy, aminek a méretezésével is lehet befolyásolni a teljesítményt.
-
Kernel
nagyúr
válasz SAJ-NOS #50459 üzenetére
Kizárt dolog, hogy színjelzés alapján be mernék kötni USB akármit, ahol egy bekötési hiba miatt tönkremehetnek dolgok.
Fórumokon előfordul, hogy a színjelzést kérdezi valaki, akkor is csak néztem, hogy mi van? Elhiszem, hogy vannak standard színjelzések, de itt a példa, hogy az önmagában nem jelent semmit.
Műszerrel ellenőrizni kell minden esetben. Én inkább ezt nevezem óvatosságnak.
-
Kernel
nagyúr
válasz JoolsNOS #50441 üzenetére
A multiméter – 10 MΩ ellenállásával – felszedhet olyan "kóbor áramokat", ami miatt félrevezető lehet a mérés.
Az izzólámpa ellenállása kicsi, csak akkor fog világítani, ha galvanikusan rendben van a bekötés.
Noha a villanyszerelők két izzót kötnek sorba, amivel háromfázisú rendszereken 400 V vonali feszültséget is lehet vizsgálni, jelen esetben ez felesleges, elég egy izzó is.
-
Kernel
nagyúr
válasz szoke12 #50416 üzenetére
Trafó menetzárlata nem jellemző a PWM-tápegységeknél, utoljára Orion, Videoton TV-kben találkoztam trafóhibákkal, a régi, modulos szériáknál.
A FET vagy zárlatos (D-S között), vagy hibátlan, általában.
G-S közötti mérés beforrasztva semmit nem jelent, mert meghajtás, tekercs zárlatot imitálhat, pedig nem az.
Ha zárlat van a szekunder oldalon (dióda például), a primer oldali áramkör azt érzékeli és leáll, de egyéb oka is lehet a vezérlés megállásának.
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #50413 üzenetére
A ponthegesztés nem okoz akkora hőhatást, hogy ártana, legalábbis ha jól csinálják:
https://www.youtube.com/watch?v=RcRFrYVdaaE
Vagy további videók: [link]
(#50412) IstvánLászló
18650 méretű = 18 mm átmérő, 65 mm hosszú, de meg kell nézni a kapacitást is, be kell határolni a problémát is.
-
Kernel
nagyúr
válasz IstvánLászló #50408 üzenetére
Jellemzően 18650 méretű Li-ion cellák szoktak lenni, vegyes kapcsolásban, de problémát jelenthet a beépített elektronika, ha esetleg programozni, resetelni kell, vagy nem tudom, mit csinálnak vele, a felújítással foglalkozó cégek.
Aki nincs otthon a témában, annak nem érdemes belevágni ilyenbe.
-
Kernel
nagyúr
válasz IstvánLászló #50405 üzenetére
Pontos típus alapján kellene rákeresni, PDF manualt, vagy egyéb leírást, információt, én legalábbis nem ismerem személyesen.
-
Kernel
nagyúr
válasz dominating #50402 üzenetére
SC, vagyis Sub C méretű akkucellákat lehet kapni külön is, csak azt ponthegesztővel illene összerakni.
Meg kellene vizsgálni, mert az is lehet, hogy csak egy cella rossz. De ha nem vagy járatos ilyenben, célszerűbb keresni egy szerszámgépakkuk felújításával foglalkozó vállalkozást.
Ez is hasonló:
http://akkuplus.de/Akkupack-9W1300Cs-Z-108-Volt-zum-Selbsteinbau
Ez meg az eredeti, ha jól látom:
-
Kernel
nagyúr
válasz otto14 #50356 üzenetére
Régen csináltam, nem emlékeztem pontosan, de akkor helyesbítenék. Közben eszembe jutott, hogy egy réteg vászont is tettem rá, ez segít a nyomás és hő egyenletesebb eloszlásában.
Tehát a vászon enyhén megpirul, akkor jó.
-
Kernel
nagyúr
válasz otto14 #50354 üzenetére
Ilyenkor jó a multiméterhez való tartozék hőmérő, de én ennek sem látom értelmét, az adott esetben.
Úgy kell vasalni, hogy enyhén megpiruljon a papír, ennyi az egész.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz j.bravo #50348 üzenetére
Megszakítón fázisonként tüntetik fel az áramot és feszültséget, trafónál a három fázis összteljesítménye van megadva.
Egyfázisú fogyasztókat úgy kötik be, hogy a három fázisra elosztják a helyiségeket, vagy emeleteket, vagy ahogy jónak látja a tervező, az adott helyen.
Így persze nem lehet pontosan tudni, hogy hol, milyen berendezések fognak üzemelni.
-
Kernel
nagyúr
Ha hálózati táp, akkor 20W IR LED driver. De a találati listában természetesen nem az elsőre gondoltam, hanem a 15-20 V / 700 mA driverre.
Van egy másik fajta is, 600 mA és 17-38 V, ami a fehér LED-ekhez való, míg az IR LED-nél 16-17 V nyitófeszültséget írnak. Gyakorlatban nem zárom ki, hogy működne az áramgenerátor kisebb feszültségen is, de láthatóan nem ezt ajánlják hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz j.bravo #50341 üzenetére
Hacsak nem a nullavezető áramára gondoltál, ami a három fázis egyenlő terhelése esetén nulla, illetve delta-kapcsolású terhelésnél be sincs kötve.
Aszimmetrikus fázisterhelésnél jön képbe az a vektoros eredő, ami a nullavezetéken folyik.
-
Kernel
nagyúr
válasz j.bravo #50341 üzenetére
Az áramok nem összegződnek sehol, például azért sem, mert abból zárlat lenne.
Ez nem olyan, mint a csomóponti törvény, ahol van értelme az összegzésnek. Nem látom életszerű okát, hogy mit akarsz ebből kihozni.
Átlagolni lehet az áramokat, de azt is minek?
Ki kell számolni fázisonként a teljesítményt, összeadni, ennyi.
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyula84 #50338 üzenetére
Régebben a 220 V-ra gyártott TV-kben még láttam 350 V-os puffert, ha jól emlékszem, de a későbbiekben már 400-450 V a szokásos érték.
Illetve van itt a lomtárban 385 V-os is (Videoton Precision alaplap).
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #50324 üzenetére
Autós töltőknek van egy topikja, talán ott jobban ismeri valaki. Kicsit visszább olvasva ez az akció is szóba kerül.
-
Kernel
nagyúr
válasz otto14 #50326 üzenetére
Szerintem az elem merülése függvényében még annál is pontatlanabb lehet, én inkább a Wheatstone-híd komparátoros változatát alkalmaznám:
Bemenetnél a négy ellenállás közül egyik lehet a mérendő ellenállás, tetszés szerint. A komparálási pontot féltáp környékére célszerű belőni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Chrys_ #50307 üzenetére
Ennek a magyar szakmai nyelvben relé a normális neve, egyszerűbb is leírni. Vagy angolban relay.
Erősítőkben szokott lenni a hangszóróleválasztó relé, azok sem nagyobbak annál.
-
Kernel
nagyúr
Nagyobb ellenállástól csökkenne a felvett áram, de a gyakorlatban nincs észrevehető különbség, a szokványos háztartási fogyasztók esetében.
Hőtárolós kályhát, nagyobb teljesítményű bojlert, villanytűzhelyt, alumíniumból kellően vastagabb vezetékkel kötötték be, amikor még az volt szokásban, tehát azt is megoldották.
Egyébként nincs különösebb jelentősége, csak emiatt én nem cserélnék vezetéket.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #50302 üzenetére
Az is egy lehetőség, de a nagyáramú kisütés problémáját sípolós / LED-es vészjelzővel szokták megoldani:
https://www.youtube.com/watch?v=dD9UbOzqZLA
Így nem szükséges FET-kapcsoló, használat közben mégis jelez, hogy gond van, így elkerülhető az akku kinyírása.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #50300 üzenetére
A szimpla balanszer csak a cellák közötti feszültségkülönbséget figyeli, töltés, kisütés, vagy üresjárás lényegtelen ilyen szempontból. Áramot nem mér, így nem is tudja, hogy mi történik, csak feszültséget figyel, komparál. Bizonyos eltérésnél a nagyobbra ellenállást kapcsol. Ha kiegyenlítődik, a kisütést leállítja. Leválasztó FET nincs rajta, így a főáramkört nem is tudná megszakítani.
Amelyiken további védelmi alkatrészek is vannak, az tudja a szokásos PCB funkciókat is. Mint például a másik panel, csak tegnap este elnéztem, ezen is ellenállások fűtik el a különbséget, a négy FET nem azért van, hanem párhuzamosan biztosítja a 20A terhelhetőséget. A bekötésen is látszik, hogy ez már képes megszakítani is az áramkört:
Nyíllal jelöltem a söntöt, ami az áramméréshez kell:
Azt gondolom nem kell mondani, régebben a topikban is felmerült, hogy a töltést is a PCB két végpontjára kell kötni (nem a cellákra közvetlenül):
Olyan is van, hogy feltüntetik a balance vagy BMS / Battery Management System kifejezéseket, de csak kereskedői tudatlanságból (tegyük fel, hogy nem szándékos megtévesztés).
Itt is például egy kommentben teszi helyre a vásárló, hogy ez csak védőpanel, nem balanszer (ez háromcellás, csak a példa kedvéért):
Also keep in mind that the board does not balance the cells. It just protects the battery with the cut-off MOSFETs if one of the cells is out of range.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #50298 üzenetére
Nem, de ez olyan dolog, hogy én legalábbis laptopakkuban sem láttam balanszert.
Amit balanszerként árusítanak, annál fel is tüntetik, illetve látszik rajta teljesítmény disszipálására alkalmas ellenállás vagy félvezető, illetve láttam már hűtőbordás változatot is.
Balanszer nélkül valószínűleg azon alapul a dolog, hogy amíg jók az akkuk, egyformán töltődnek, így elég a biztonsági védelem is, de az mindenképpen kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #50291 üzenetére
A korrekt megoldás elvileg egy 4S PCB beszerzése (4 serial) és egy 16,8V-os Li-ion töltővel tölteni, vagy egy ilyen panellel, amit pontosan be kell állítani.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
Nem szerencse kérdése, ott van hozzá a letölthető doksi:
De egy csatlakozó nem lehet probléma: [link]
A linken átalakító is szerepel a listában.
Univerzális adapternél egyébként veszélyes lehet, amit kétféle polaritással lehet rádugni.
-
Kernel
nagyúr
Az önindítóban is van egy belső mágneskapcsoló, azt egy szokványos autósrelé elbírja szerintem. Úgy látom a Lada rajzon még relé sincs, direktben húzta meg a gyújtáskapcsoló.
-
Kernel
nagyúr
válasz Khelben #50266 üzenetére
Valószínűleg jó lenne, ha a fűtőszál hidegellenállását le tudja küzdeni (meg kell mérni), üzem közben már bírni kellene.
Van a másik fajta elektronikus trafó, ami halogénizzókhoz készült és pulzáló feszültséget ad le (izzónak és fűtőszálnak mindegy).
Amit te linkeltél, annyiban különbözik a szokványos PWM tápoktól, hogy szintén nagyobb hullámosságot enged meg, ha jól tudom, de nem olyan durva mértékben, mint a halogénhez való áramkör. Itt például 120 mV-ot ír, valamint 110-150% túlterhelésvédelmet, ami szintén jól jöhet, a hidegellenállás miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Khelben #50263 üzenetére
Autónál nem biztos, hogy a névlegesen feltüntetett 12V-ra van méretezve, inkább 14,4V-ra szokás, a fali szivargyújtónál is kérdéses, hogy pontosan mennyit ad le, meg kellene mérni. De nem érdemes ennyire kicentizni, 1A kevés még a kisebbik fokozathoz is, és még nem beszéltem a hidegellenállásról, ami miatt felfűtéskor több áramot vesz fel. Ha túlterheled a tápot, tönkremehet.
Úgyhogy nem túlzás egy DC 12V / 5A, vagyis 60W-os tápegységgel járatni.
Vagy AC-trafót is lehetne használni, a fűtőszálnak mindegy.
-
Kernel
nagyúr
válasz DarkByte #50254 üzenetére
A másik is csak akkor tekinthető megbízhatóbbnak, ha a primer és szekunder egymás mellett, elválasztva helyezkedne el.
Ha egymásra van tekerve, akkor ugyanott vagy azzal is. Láttam Youtube-on, ilyen trafókat tekert ezerszámra a kínai munkás. Sárga szigetelőfóliát berakta a két tekercs közé is, a többi már bizalom kérdése.
Ha egy trafó nem teljesíti a kettős szigetelésű készülékekre vonatkozó feltételeket, akkor védőföldes rendszerben lehet használni, ami alacsonyabb biztonsági szintnek felel meg.
Ekkor a hálózati dugó védőföldjét össze kell kötni a tápegység kimenetével. Általában a negatívval, bár ez nem feltétel. De nyilván azzal, ami a hozzávaló készülék GND pontja, fémváza.
Egyébként nem szabad egy kettős szigetelésű készüléket védőföldelni, csak úgy passzióból, mert ezzel lerontunk egy jobb védelmet rosszabbra. A védőföld ugyanis csak addig biztonságos, míg nem érkezik rá valahonnan külső feszültség.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #50250 üzenetére
A sokszor említett DC-átalakítóval, jó hatásfok, igény szerint szabályozható fordulat. Ilyen kis terhelésnél nem kell hűteni.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz SAJ-NOS #50231 üzenetére
Lehet, hogy az a feszültség valamilyen bekötési hiba miatt el sem jutott a LED-hez, vagy csak fordítva. Műszerrel le kellett volna követni.
Power bank kimenete zárlat ellen védett, a step up konverter normális esetben nem engedi tönkrevágni magát, de plusz védelemként be lehet iktatni a vezetékbe 1A-os olvadóbiztosítékot is:
-
Kernel
nagyúr
válasz surgyi #50223 üzenetére
Analóg képet és hangot egyaránt ki szokott adni, konkrétan én egyszerre két TV-t is kötöttem már egy DVB-T boxra. Azért is csinálják ilyenre, mert elképzelhető olyan szituáció, hogy a digitális kimenet rosszul van beállítva, így nem lehet hozzáférni a box beállításaihoz egyáltalán.
Ilyenkor csak rá kell dugni SCART-on és visszaállítani, resetelni, vagy amit kell.
TV-nél pedig a PC / DVI-bemenethez társul egy audio jack vagy RCA bemenet, amire a hangkártya kimenetét lehet kötni, tehát ez szükségszerűen adott.
-
Kernel
nagyúr
válasz PitLee #50218 üzenetére
Ez nem egészen így működik, ha frekvenciaváltó lenne, akkor is irreális elképzelés. Ha csak azt nézzük, hogy egy PWM-frekvencia számos egyéb alkatrésszel összhangban van megválasztva, vagy ahhoz vannak méretezve más alkatrészek, kapacitások, induktivitások, motorparaméterek stb. Ez nem barkácstuning-kategória.
De itt nem is erről van szó, többit leírtam a másik hozzászólásomban.
B&D fúrógépemnek is hasonló szénkefezaja van, és ez független a fázishasítós szabályzástól is. Ha felpörgetem teljesen, majd kikapcsolom, olyankor már nem kap semmi áramot. De ahogy lassul, közben jól hallható ugyanaz a jellegzetes szénkefezaj.
Ez a mosógépnél is megfigyelhető, hogy lassuláskor is "sípol", holott áramot csak gyorsuláskor kell betáplálni. Tisztán mechanikus zaj, itt is jól hallható:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #50216 üzenetére
Nem fektetnek bele annyit, hogy frekvenciaváltó, ahhoz a 230V-ot egyenirányítani kellene, pufferelni, három fázist előállítani, aszinkron motort használni.
Ezzel szemben a vezérlőpanelokon csak egy triac szokott lenni, a motor pedig szénkefés. Csak baromi nagy fordulatú, mint egy porszívómotor. Egyrészt a magas fordulat, valamint a szénkefék zaja adja a hangot.
Itt látszik / hallatszik a motor önmagában:
https://www.youtube.com/watch?v=WlNdz1RG7K8
https://youtu.be/Hgf0apXNwSA?t=254
https://youtu.be/u9XelvynJlw?t=110Nem saját kép, de ilyen Indesit panel van nekem is a lomtárban:
A hűtőbordán van a triac, a segédtáphoz van egy puffer, a kis trafó, amit a 8 lábú PWM IC működtet.
Ennél vasmagos trafó adja a segédtápot:
-
Kernel
nagyúr
válasz Zhewarr #50202 üzenetére
Termisztor, vagyis hőfokfüggő ellenállás, de így azt sem lehet tudni, hogy NTC vagy PTC. Áramkört lekövetve lehet esetleg kitalálni valamit, vagy a színkód alapján nyomozni utána.
Szerk: illetve most kapcsolok, hogy nincs is leégve, látszólag semmi baja, így csak mérni kell, ellenállást.
(#50203) rostiron
Kisebb kondik is okozhatnak ilyet, mérni kell, kapacitást is, feszültségeket is, de ez így fórumon keresztül nem fog menni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #50183 üzenetére
Van egy négyzetes összefüggés a teljesítménnyel, amikor például a feszültség változik (mivel vele változik az áram is), tudom mire gondolsz.
De ezt úgy tanultuk, ha jól emlékszem, hogy a teljesítmény mindig a hullám (vagy bármilyen jelalak) által lefedett mértani területtel arányos. Ha ez feleződik, adja magát a megfejtés.
-
Kernel
nagyúr
válasz somasz #50178 üzenetére
Szerintem 240V csak azért van feltüntetve, mert ezzel jelzik a határértéket, de attól függetlenül 230V névleges feszültségű hálózatra lett tervezve, erre értendő a névleges teljesítmény is.
Akkor már 24 A-nél tartunk, de lehet ennél több is, amikor 230V fölé szalad a hálózat, ráadásul ez csak az üzemi áram, tehát melegen. A hidegellenállás miatt ennél nagyobb a bekapcsolási áramlökés.
A dióda is egy lehetőség, szerencsére az SSR gondoskodik a nullátmenetes kapcsolásról, ami lassabb felfutású áramot eredményez, bár attól még lenyomhat egy érzékenyebb automatát. A szinusz aszimmetrikus terhelése is meggondolandó, elvileg nem illene ilyen nagy árammal féloldalasan terhelni a hálózatot.
Mechanikus relével, kapcsolóval, ha pont a szinusz csúcsán kapcsolsz rá véletlenül, durvább impulzus áll elő, ezért ilyen szempontból jobb az SSR, ami ezt nem engedi meg.
Fázishasítós dimmerrel pedig megoldható, hogy kíméletesen szabályzod fel.
Létezik olyan megoldás is, hogy két betét először soros kapcsolásban fűt fel, utána párhuzamosan kapcsolódik. Vagy az egyik soros betétet rövidzárral átkötni, de akkor az nincs kihasználva.
-
Kernel
nagyúr
válasz F_Gergely #50172 üzenetére
Kaptam egyszer valakitől egy hibás DT9205A-t, az is néha össze-vissza mért. Évekig nem foglalkoztam vele, amúgy is elég gagyi benyomást keltett.
De egyszer előszedtem és kiderült, csak egy ellenállás forrasztása volt hibás, azóta is jól működik, másodlagos műszerként szoktam használni. Szemre nem látszott a hiba, mozgatásra reagált a panel.
-
Kernel
nagyúr
válasz SAJ-NOS #50167 üzenetére
Ha a power Bank"in"-t USB töltőbe dugom, akkor ami kijön a csövön alapon töltődik a PB.
Attól függ, itt is lehet 1A, 2A, amit a power bank szintén azonosít.
- Ha a feltüntetett input 1A, akkor többet nem fog felvenni, 2A-os töltőből sem.
- Ha a feltüntetett input 2A, de a tápforrás 1A terhelhetőségű, akkor csak 1A-t szabad felvenni.Azonban a PB. out-ba teszek terhelést valamilyen fogyasztót (kicsi pl. 200mA vagy túlárammal), akkor nulla kimenő áramot ad ki. Miközben feszmérővel 5V létezik a 2 szélső madzagon.
Ezt nem nagyon tudom értelmezni az én fogalmaim szerint, 200 mA nem túláram, nem is nulla áram. Ha meg nulla áram, akkor nem lehet feszültség (terhelés alatt).
És nem szedem szét, ha nincs tudásom miféle kémia van benne a szurok alatt!
Pedig egyszerű, egy műanyag lapka volt az akkun, ha jól emlékszem, amit szikével kipattintottam, alatta volt két kis kupak. Ha azt is leveszem, a cellák belsejébe látni.
Ilyen felépítéssel, 5 V töltőfeszültséggel, nyilván nem lehet Li-ion, csak ólomsavas (de ez nem folyik ki, mert felitatott). A kupak pedig biztonsági szelep lényegében, robbanás ellen.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz SAJ-NOS #50163 üzenetére
Láttam már olyan fejlámpát, aminek a töltőjén 5V körül váltott színt a LED, de abban egy kétcellás ólomsavas (zselés) akku volt.
Véletlenül nem így nézett ki?
-
Kernel
nagyúr
válasz millerur #50158 üzenetére
eBay linkek:
Philips shaver power supply 15V
500 mA-est ugyan nem láttam, csak 360 mA-est, de úgy tűnik, ilyen való ezekhez a borotvákhoz.
-
Kernel
nagyúr
A végfok DC-csatolt belső körébe avatkozva szünteti meg a működést, vagy engedélyezi.
Ahol piros nyíllal jelöltem, normál üzemi állapotban -4,7V áll elő. Némításkor GND-re húz a 10k ellenállás. Ez a kapcsolójel működtet két JFET-et, ami a bal-jobb bemeneteket testre zárja, ez eddig szokványos eljárás.
De amellett a Q418-on keresztül a Q420 gyakorlatilag megszakítja a Q 414-416 közötti áramot, ami végül oda vezet, hogy a végtranzisztorok lezárt*, a kimenetek lebegő állapotba kerülnek.
Kimenetnél a Q10 a 0,22 ohm emitterellenállásokon eső feszültséget érzékelve aktiválja a védelmet zárlat, túlterhelés esetén. Ez persze nem védi meg a hangszórót a leégéstől, ha valamelyik tranzisztor zárlata miatt DC-táp kerül a kimenetre. Relés áramkörök erre is fel vannak készítve.
*Félvezetőnél azt mondjuk zártnak, ami nem vezet (elzárja az elektronok útját), kapcsolónál pont fordítva, zavarkeltő egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz SAJ-NOS #50137 üzenetére
ha a 2 középső adatvezeték összezárt, akkor adja ki a Power Bank a kivehető maximálisra bekorlátozott áramot.
Ez nem így működik, a power bank ellenőrzi a tápforrás (PC vagy dugasztáp) bekötését:
PC USB port: nincs rövidzár --> A power bank 500 mA-re korlátozza a felvett áramot.
Dugasztáp, 1A: van rövidzár --> mehet a nagyobb terhelés.
Ettől független, amikor a power bankon látsz kétféle terhelhetőségű kimeneti aljzatot: 1A és 2A.
A két kimenet eltérően van bekötve, a példa kedvéért:
1A kimenet: adatvezeték rövidzár.
2A kimenet: 4 db ellenállásból álló osztó.A kimenetre csatlakoztatott készülék ezt a bekötést detektálja, attól függően veszi fel az áramot.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #50141 üzenetére
A 103 a lényeg. Az utolsó számjegy mindig a nullák száma:
10 + 3 db nulla = 10 000 ohm.
SMD-kódolás, illetve egyéb kisméretű alkatrészek miatt elterjed kódolás (kis helyet igényel).
Természetesen attól még lehet műszerrel is ellenőrizni, kétség esetén, de ez például egyértelmű, illetve magam is találkoztam ilyenekkel.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #50106 üzenetére
Valószínűleg 1 A inputra (ami ebben a kategóriában gyakori érték) vonatkozik az 5-6 óra töltés, csak ezt elfelejtették megemlíteni. Így talán reálisabb, a 8800 mAh pedig csak "vevőcsalogató".
Az sem biztos, hogy szándékos, sok esetben csak a kereskedő tájékozatlansága. Másol, fogalma sincs az egészről (meg az általános iskolai fizikáról).
500 mA-es portot nem teszi tönkre, mert valószínűleg csak akkor vesz fel 1 A áramot, ha az USB-csatlakozóban rövidre zárt adatvonalakat érzékel. Bővebben:
Overview of USB Battery Charging Revision 1.2
Itt is mutatja, hogy egy normális power bank PC-ről csak 500 mA-t vesz fel:
-
Kernel
nagyúr
válasz F_Gergely #50110 üzenetére
Az aljzat bekötésén múlik az azonosítás, tehát a 2A-os töltő belsejében van elkötve az adatvezeték, feszültségosztóra, tápra stb. gyártóspecifikus módon.
A PC USB-aljzata pedig csak normál bekötésű aljzat.
Az USB-kábel csak közvetít.
-
Kernel
nagyúr
válasz F_Gergely #50104 üzenetére
Pontosabban ez úgy néz ki, hogy a gép USB portjára nyugodtan rá lehet dugni olyan töltendő eszközt, ami 500 mA feletti áramot is fel tud venni.
Ugyanis nem fogja felvenni, mert ez úgy van kitalálva, hogy előbb azonosítja a portot, az adatvezetékek egyedi bekötése alapján.
A PC-port adatvezetéke sehová nincs "elkötve", ezért az eszköz 500 mA-nél jobban nem terheli.
Ha egy 2 A-es töltőt teszel alá, azt is előbb azonosítja, utána terhel rá.
Ettől teljesen független, hogy PC-port is védve van egy 500 mA-es PTC-biztosítékkal, a 2A-os töltő is védve van, a vezetékzárlat és egyebek ellen. De ez csak egy biztonsági védelem, amit nem illik feszegetni.
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #50101 üzenetére
De ezért is fejtettem ki a kapacitás (töltés) fogalmát, mert sejtettem, hogy itt némi zavar lehet.
Eleve ott kezdődik, a teljesítménynek nincs olyan mértékegysége, hogy mAh.
Az áramnak sem ez a mértékegysége, csak sokan keverik ezeket a dolgokat, kereskedők is, vásárlók is.
Utána ott folytatódik, hogy a felvett áramot a fogyasztó határozza meg. Ezzel kapcsolatban kitalálták terhelhetőséget azonosító trükköket, amire épp azért volt szükség, hogy ne tudja túlterhelni a portot egy eszköz.
Nem lehet azt megtenni, hogy valami 2 A áramot kér, ezért önkényesen ráterhel az 500 mA-es portra, hogy bírja vagy nem bírja, majd csak lesz valami... De ha előbb az adatvezetékek bekötéséből azonosítja a nagyobb terhelhetőséget, utána már mehet, ennek ez a kulturált módja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #50095 üzenetére
8800 mAh a kapacitás, vagyis az áram és idő szorzata lenne (ha igaz lenne).
Pl. 500 mA áramot le tudna adni 17,6 órán keresztül. Vagy 1 A áramot 8,8 órán keresztül stb.
Más kérdés, hogy mekkora valós kapacitású akku van benne, amiből persze még lejön az átalakítás vesztesége is.
De lehet kapni USB-tesztert, ami Ah kapacitásmérést is tud, tehát ez ellenőrizhető (nyilván enélkül is).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #50078 üzenetére
Mindkettő járható, sőt van közös tokba integrált dual FET, például ebben a listában is.
Célszerű használni ezt kis ikont, korábban nekem sem tűnt fel:
Hogy melyik megoldás jobb, ahhoz az adatlapokat kellene böngészni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Triac van benne, kapcsolóüzem, jó hatásfok, de azért ez is melegszik, főleg nagy áramon. Amikor rákerestem a típusra, írtak tönkrement példányokról is.
A hullámzó indulás lehet az áramkör sajátossága vagy a betáp gyengesége, instabil hálózat, túl hosszú, nagy ellenállású vezeték is okozhatja például.
(#50072) darvinya
Arra írtam, hogy a felirat lehet téves is, vagyis nem igaz. Kereskedők kitalálnak néha érdekes dolgokat.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #50068 üzenetére
Nekem úgy tűnik, egy sztereó leválasztó csatlakozó van rajta, valami ilyesmi:
Így meg tudják oldani, hogy bedugáskor lekapcsolja a BT felől érkező jelet és átvált vonalbemenetre. A felirat lehet téves is.
Az első és harmadik linken van végfok, ezek D-osztályú hídvégfokok.
-
Kernel
nagyúr
válasz hzsolee #50069 üzenetére
Fizikai méret a teljesítmény szempontjából számít, kb. egyformának kell lennie, jó helyette más típus is.
Sok képcsöves TV-ben csak ellenállást használtak helyette, 50-100 W-os tápegységekben 2,2-6,8 ohm és 4-6 W környékén szokott lenni.
Próbára be lehet tenni egy PC-tápból bontott NTC-t is.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #50062 üzenetére
A harmadikról is lehet találni bekötést, csak más eladónál:
Ilyen hídba kötött, szimmetrikus kimenetekre nem tudsz fejhallgatót kötni 1:1-ben, legfeljebb kondenzátorral leválasztva a fejhallgató bal-jobb vezetékét, így a harmadik mehetne a GND-re.
A hídkapcsolás viszont az alacsony tápfeszültség miatt szükséges, anélkül csak kisebb teljesítményt lehetne elérni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Csodálkoztam is, hogy a zavarszűrőnek nem láttam a harmadik (test) kivezetését, holott a felirata szerint nem egy szimpla kondenzátor. A piros folt is gyanús volt, de így már érthető.
Zavarszűrő marad változatlanul, és a motor kék vezetéke is, ami a test, tehát arra semmiképp sem szabad kötni fázist vagy nullát. 2 db sárga vezeték a motor tápja.
Elvileg így, vagyis a nyomógomb után kell beiktatni:
Vagy pontosabban így, hogy ne legyen két párhuzamos motor is a képen:
A felső kép szemléletesebb, de nyilván összesen csak egy motor van az áramkörben.
-
Kernel
nagyúr
Van rá esély, hogy működjön, de nem látom a motorból kijövő kék vezetéket, hogy hová megy, eltűnik a többi alatt.
Így úgy néz ki, hogy a két sárga a motor betápja. Fehér kondenzátor a zavarszűrő.
Ez lenne elvileg a lágyindító belseje:
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #50050 üzenetére
Ha egy kézzel fogod meg az erősítőt, az nem tud rázni, amennyiben a talpad szigetelt a föld felé, és a másik kezeddel sem fogsz meg semmit.
De ez egyébként sem az erősítőn múlik, már a laptoptápból kimenő vezeték, csatlakozó is rázna, ha gond lenne.
Célszerű tartani otthon egy fázisceruzát, valamint egy multiméterrel vagy szakadásvizsgálóval ellenőrizni kellene a védőföldek érintkezését. Lehet, hogy hibás valamelyik hosszabbító, amiből még komolyabb károd is lehet.
Például kihúzod a hosszabbító betápját, ellenállást mérsz a PC-ház és a végfok fémháza között (audio összeköttetés nélkül).
Mivel mindkettő védőföldelt, közös hosszabbítóba dugtad őket, normális esetben vezetnie kellene egymáshoz. Így az említett szikrázás is kizárt lenne. Ellenkező esetben ott valami hiba van.
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #50047 üzenetére
Ezért ajánlottam múltkor a másik topikban, hogy először a jelkábeleket kell összedugni, utána a hálózati csatlakozást.
De nálad lehet más gond is, a földelési rendszerrel. A laptoptáp gondolom védőföldelt. A számítógép is bizonyára védőföldelt. (Elvileg épp azért volt gondod a földhurokkal is.)
Ha mindkettőnek rendben van a védőföldje (pláne egy közös hosszabbítóba vannak dugva), akkor normális esetben nem is szikrázhatna, mert galvanikusan közösítve van a GND / táp negatív.
Földhurokból adódó zúgás lehetne így is, de az nem kártékony, csak kellemetlen. Vagy csak nagyobb szintkülönbség esetén kártékony (ld. központi antenna lentebb).
Tehát a fentieket kellene tisztázni, hogy nálad mi a helyzet pontosan.
Az erősítőt megpróbálhatod bedugni, múltkor is szikrázott, égett szag is volt, utána mégis működött. Hátha most is jó még. Az is elképzelhető, hogy csak a szikra keltette ózonillatot érzed, más nem égett le.
Így a tünetek arra utalnak, mintha a PC nem kapna védőföldet, vagy más szintre kapcsolódik (pl. központi antennára), miközben a laptoptápon keresztül záródik az áramkör a védőföld felé.
Másképp fogalmazva, a laptoptápon, erősítőn, majd az audiokábel árnyékolásán keresztül kap védőföldet a PC, a saját hálózati csatlakozója helyett. Nyilván ez csak egy feltételezés látatlanban, de ez a felállás járhat kisebb szikrázással, pl. a PC-tápban lévő zavarszűrő kondenzátorok hatása miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Béta áramerősítési tényező, de ez változó, multiméterrel is lehet mérni, válogatni:
Végfok működésében fülre észre sem veszed egyébként a különbséget. A nyílthurkú (visszacsatolás nélküli) erősítést befolyásolja, de ez nem a tényleges erősítés, mert azt a negatív visszacsatolás állítja be.
Csak elvileg minél nagyobb a nyílthurkú erősítés (amit a negatív visszacsatolás lényegében visszakorlátoz), annál kisebb lesz a harmonikus torzítás, tehát ez egyfajta "belső tartalék" a körben.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
2SC2603 általános NPN tranzisztor 50V / 200mA, valami hasonló BC-t lehet találni.
Fejből most a BC637, BC639 jut eszembe, ennél egyezik a bekötés is (középen a kollektor), de áramban többet bír, bétában viszont kevesebb.
Vagy például a BC337 bétára több, de ennél középen van a bázis, tekergetni kell a lábait.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #50029 üzenetére
Ahhoz képest, amikor egy végfokot közvetlenül rákötnek valamilyen bemenetre, a szintcsökkentést pedig csak a végfok előtti hangerőszabályzóval oldják meg. A bemenet így direktben kapja a végfok zaját, ami tartalmazhat tápzajokat és a félvezetők saját zaját.
Hasonlóval lehet találkozni, pl. T-Home IPTV boxok típushibája, idővel növekszik a SCART-kimeneten a zaj.
Ilyenkor van két hangerőszabályzó (távszabályzó):
- Set top box
- TV1. Ha a TV hangerejét feltolják maximumra, STB-n veszik le a hangot, zavaró zúgás hallatszik, mert a TV felerősíti a zajos kimenetet.
2. Ha a TV-n a szintet lejjebb veszem, 50 % vagy kevesebbre, a zaj csökken. Nyilván a hangerő is, de azt feljebb tolom a boxon. Így több lesz a hasznos jel, kevesebb a zaj.
Más kérdés, hogy ilyenkor a set top box cseréltetését is szoktam javasolni az ügyfeleknek, vagy a HDMI-kimenet használatát, ahol nem zúg egyáltalán. De laikusoknál előfordul, hogy nem jól kezelik ezeket a szabályzókat.
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #50026 üzenetére
Lehet valószínűleg azt is, amellett, hogy igénytelen, kétes minőségű megoldás. Egy másik D-osztályú erősítőnél magam is teszteltem, amikor ment a vita a topikban, hogy állítólag nem lehet, nekem simán működött:
Ezt a képet már akkor is azért csináltam, mert jól szemlélteti, hogy itt oldalanként 2 db végfok van hídba kötve.
Mivel ez így földfüggetlen kimenetet képez, ha tovább akarjuk erősíteni, csak az egyik végfok kimenetére kell rácsatlakozni, azt kondenzátorral leválasztani:
Szükség szerint osztóval, illetve potméterrel csökkenteni a szintet, hogy ne vezérelje túl a bemenetet, illetve az osztás ilyenkor jótékony hatású, mert a végfokzajokat is leosztja. Hasznos jel pedig van bőven, így javul a jel/zaj viszony.
Másik pont értelemszerűen a GND. Mivel a két kimenet ellenfázisban dolgozik, bal-jobb oldalon ugyanazt a fázist kell választani továbberősítésre.
Elvileg okozhatna problémát a kimeneten lévő maradék kapcsolófrekvencia, ami aluláteresztő RC-szűrővel is kezelhető, vagy leszűrődik egyébként is, a további alkatrészeken, kábelkapacitáson. A fenti végfoknál zavart nem tapasztaltam.
Szükség esetén még némi műterhelés is szóba jöhet, de nem fontos 4-8 ohmmal leterhelni, lehet nagyobb érték is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz junhum #50021 üzenetére
Itt is látszik egyébként, hogy a spanyol gyártó miért nevezi COOL-nak a kapcsoló paramétereit, az rejtély:
http://www.pro-therm.co.uk/akod14123.html
De az kiderül a rajzokból, hogy a 3. (COOL) pontot a hálózati hidegpontra, vagyis nullára köti. C pedig lehet a contact rövidítése.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz junhum #50021 üzenetére
Az nem arra vonatkozik. Kapcsolókra is ráírják, hogy 250V, de attól még nem ad 250V-ot.
Csak annyit jelent, hogy 250V AC kapcsolására alkalmas.
Ott van a bekötési rajz, magáért beszél. Az egy kapcsoló, nem tápforrás.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #50007 üzenetére
PWM ventilátor normális esetben, ha nem kap PWM-jelet a vezérlőbemeneten, de tápot igen, akkor max fordulaton forog.
Ilyenkor a tápfeszültséget is lehet csökkenteni a hagyományos módon, akár jól méretezett huzalpotméterrel is, de az nem jó megoldás, főleg nagy áramon.
PWM DC-konvertert is lehet használni, ami nem ugyanaz, mint a ventilátor PWM-vezérlése. Utóbbi esetben a táp fix 12V, csak egy szabályzójelet kap a ventilátor, ami szó szerint csak jel (nem terhelhető). A ventilátor lényegében önmagát szabályozza, a PWM-jel alapján.
A 12V táp csökkentése PWM-szabályzóval egészen más eset.
A linkelt szerkezet is megfelel (itt egyébként olcsóbb), de ebben a kategóriában (30W / 2,8A) nem ellenállással szokás megoldani. Itt például csatornánként 2A terhelhetőség, áteresztranzisztorral fűti el a különbözeti teljesítményt:
http://www.ebay.com/itm/171904985525
Ha PWM DC-konvertert építenének be, akkor nem lenne ekkora hűtőborda. Vagy itt van például potméteres megoldás, 120 mA terhelhetőség:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #50016 üzenetére
Mindenképp az impulzusok átlagárama számít, ráadásul ezek jó nagy frekvencián üzemelnek, a PL9823-nál 800 kHz belső frekvenciát ír. Ha ez azonos a kapcsolófrekvenciával, "rángatásról" sem lehet beszélni.
Áramokat nem nagyon közölnek az adatlapok, de a WS2812B-nél tokonként 50 mA áramigényről beszélnek, teljes fényerőn.
Gondolom, a szokványos 20mA-es LED-ek vannak ebben is, háromszor.
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #49984 üzenetére
Ha sokat van áramtalanított állapotban (ami feltételezhető), 3 V-os lítiumelemet hamar leszívhatja, bár létezik belőle nagyobb fajta is.
Meg kellene mérni az áramfelvételt, kikapcsolt állapotban. Leválasztásnak betenni 1N4148 diódát, amin esik pár tized volt, egyúttal ezt is megfigyelni, hogy elég neki, vagyis elveszti-e a beállításokat.
Elem negatív a GND-re, pozitívra a dióda anódja, katód az alaplapra. Így visszafelé nem tud áram folyni, töltés kizárva.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #49981 üzenetére
A LED-szalagok szabályzója PWM, de sima egyenfeszültséget igényel a bemenetén.
A diszkólámpában nincs simítás (pufferkondi), így nem fog menni elvileg.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #49979 üzenetére
Az alaplap USB-csatlakozói is az 5V-ról mennek, csak be van iktatva mindegyiknél egy PTC biztosíték, ami 500 mA felett korlátoz.
De barkácsolt szerkezetnél megfelel az olvadóbiztosíték is, ami megvéd az esetleges zárlatok ellen.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #49951 üzenetére
Szokványos diódát hiába teszel be, hatástalan lesz szerintem.
Először azt akartam írni, hogy az áramkört kell megnézni, vagy legalább a környezetet (ami pont nem látszik a fotón), abból kiderül, hogy lassú vagy gyors diódát igényel.
De utána nem tudtam nem észrevenni a dióda feletti jelzést:
TVS = Transient Voltage Suppression
Ha hálózati oldalon van, akkor a hálózati túlfeszültség, villámlás ellen véd, nélküle is működnie kell a szerkezetnek. Barnulást okozhatja egy kis alulméretezés, határértékre méretezés is. De váltakozófeszültségre kétirányú TVS-dióda kellene, vagy két külön darab.
Ha valamilyen tápkimenetet véd, akkor előfordulhat, hogy csak a dolgát végezte, felszaladt a tápfeszültség. Ebben az esetben tilos kihagyni, de eredetivel pótolni is felesleges, amíg a táphiba oka nincs elhárítva, különben komoly bajok lehetnek, tápegység is elszállhat, táplált áramkörök is károsodhatnak.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #49947 üzenetére
Ha jelenleg nincs az áramkörben puffer, akkor a PWM-panel rákötése azzal egyenlő, mintha egy pufferkondit kötnél az egyenirányítóra.
Nem látom innen, hogy miből áll a LED-es kör, de ha puffer nélkül kapja az egyenirányított feszültséget, akkor az ilyen:
100 Hz-en vibrál a LED. Fényereje a hullám átlagának felel meg. Ilyen hullámzó feszültséggel a PWM-szabályzó sem tudna normálisan működni, de megoldja magának, mert van rajta kondenzátor, ami elvileg a bemenetre kapcsolódik.
De ahogy rákötöd, a puffer feltolja csúcsra LED-ek tápját is, ami túláramot okozhat. Vibrálás, stroboszkóphatás is megszűnik, ami egy diszkólámpánál nem feltétlen előny.
Vagy be kell tenni egy másik hidat is, ami függetleníti a két részt. De ha fix fordulatot akarsz, legegyszerűbb soros diódákkal lassítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz PitLee #49945 üzenetére
Maga az LCD nem sok meghajtóteljesítményt igényel egyébként, azt is fekete állapotban veszi fel elvileg, vagyis amikor elzárja a fény útját.
De a kapcsolódó alkatrészek, illetve T-Con panel együtt már fordítva viselkedik, ha jól emlékszem, fehérnél vesz fel valamivel több áramot.
Mindamellett a leírtak másra utalnak, hasonló jellegű gond lehet, mint amit a Thomson baklövéséről írtam. Mellékes ilyen szempontból, hogy az képcsöves volt, ez nem a kijelzővel függ össze.
Szintén más a te eseted, önmagában a tápegység is okozhat olyan zavart, de a kijelzőnek is van némi zavarsugárzása.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #49930 üzenetére
Sorba kötött diódákkal is lehetne csökkenteni a fordulatát. Potméter nem a legjobb, mert nagyobb teljesítményű huzalpotméter kellene, melegedne. Értékét és teljesítményét méréssel (motor áramfelvétele) és ellenálláspróbákkal lehetne megállapítani.
PWM-szabályzót lehet használni, de azzal is kalkulálni kell, hogy az áramkör bemenetén lévő puffer felnyomja az egyenirányított feszültséget csúcsértékre. Ez lehet akár 20V körül is, terheletlenül.
Nem látok a képen egyéb puffert, így viszont a LED-ek is több feszültséget kapnának.
Vagy kellene egy külön Graetz-híd, ami csak a PWM-áramkört táplálja, így elválasztódna egymástól a két áramkör.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyulank #49927 üzenetére
Amikor én bekapcsolódtam a témába, földhurokról volt szó, Jack-csatlakozóról. Már említettem, hogy én a monitor-PC audio kapcsolatra gondoltam. Ki hitte volna, hogy egy High End témájú, 75 000 forintos USB-kábelről szóló topikban ultragagyi kínlódásról, vagyis egy végfokkimenetre kötött SCART-ról beszélünk? Ezt már csak itt árultad el.
Az egyértelmű, hogy egy ilyen készülék végfokkimenetének nem kell biztosítania olyan alacsony zajszintet, ami továbberősítésre alkalmassá tenné. Önmagában mennyire zavaró, azt meg így nem tudhatjuk, de ha új korában már feltűnt, akkor garanciában kellett volna intézkedni.
Egy képcsöves Thomson szériánál volt hasonló jelenség, amikor a tuner nem kapott jelet (fehérzaj a képernyőn, szinkronizálatlan állapot), miközben SCART-ról használják a készüléket, a hangban zavarok, zúgás jelentkezett.
De ez szériahiba volt, a videoprocesszornál elcsesztek valamit (ez nem csak a videojelet intézi, egyben van a KF-erősítés, demodulátorok, színdekóder, hang, szintszabályzások stb.)
Egy trükk volt rá, TV állásban a BG / DK / Fr beállításoknál a francia rendszert választani, memorizálni, utána SCART-on használni, így lenémult a zajforrás. Talán a francia gyártó elfelejtette más rendszeren tesztelni ilyen szempontból, ami elég nagy bakinak tűnik.
Vagyis arra próbálok utalni, az nem csak úgy megy, hogy kitalálunk dolgokat, PWM-zaj, háttérvilágítás és hasonlók, sokféle oka lehet egy problémának.
A lapos villásdugó terhelhetősége korlátozott, komplett a vezetékkel együtt.
1600 W-os hajszárítón vezeték megtört, szintén kerek dugó, vastag érintkező, de földeletlen, vagyis kettős szigetelésű rendszer. TV-kről bontott laposdugós kábelem van rengeteg, gondoltam ráteszem, legalább hajlékonyabb is, nem olyan merev. Rövid próba során kiderült, hogy melegszik a vezeték is, dugó is, úgyhogy sürgősen raktam vissza az eredetit. Csak levágtam a végéből a hibás részt.
(Sajáton kísérleteztem egyébként, ügyfelek részére nincs gányolás, mindent eredeti állapotba kell csinálni.)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz gyulank #49923 üzenetére
Nem tudom, miből olvastad ki, hogy véletlenről lenne szó, amikor világosan odaírtam, hogy a T-Con panel áramfelvétele változik, miután a kijelző áramfelvétele is változik, ez pedig az LCD működéséből következik.
Hülyeségek kitalálása helyett inkább arra kellett volna őszintén reagálni, hogy hangszórón mennyire zavaró a zaj (fül rátapasztása nem ér), valamint új korától ilyen, vagy később romlott az állapota, de még az sem mindegy, hogy hirtelen, vagy folyamatosan.
A hozzászólásomból ki kellett volna olvasnod a dinamikus háttérvilágítás kérdését is, hogyan van beállítva a készüléked, tud-e ilyet egyáltalán?
De nem csak a háttérvilágításról, "pólusokról" is butaságot írtál a másik topikban, arra már válaszoltam.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyulank #49921 üzenetére
Saját hangszórón attól függ, hogy mennyire észrevehető, nem arra lett tervezve, hogy közelről füleljék. Az sem mérvadó, hogy az egyik szerkezet fejhallgatókimenete csendes, másiké nem. Ez egy TV / monitor, aminél előfordulhatnak kisebb zajok, közelről hallgatva.
Ha normál nézési távolságból is zavaró, és új korában nem ilyen volt, akkor javításra szorul.
Téves nyom egyébként a másik topikban emlegetett háttérvilágítás hatása, mert a háttérvilágítás általában független a képtartalomtól. Kivéve a dinamikus szabályzást is tudó készülékeknél. A kijelzőt meghajtó T-Con panel áramfelvétele szokott némileg változni a képtartalom függvényében.
Képtartalom és háttérvilágítás külön dolog. A másik topikban "világos képről" volt szó.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz gyulank #49917 üzenetére
Sehol nincs előírva, hogy egy készülék fejhallgatókimenete arra való, hogy továbberősítsd, egy vonalszintű bemenetre kötve. Végfokkimenetet amúgy nem is illik ilyenre használni.
Ezzel felerősíted a végfok saját (nem kis) zaját, ami normális esetben a passzív alkatrészen (hangszóró) nem is feltűnő, de a használt bemenet túl érzékeny hozzá.
Az nem megoldás ilyenkor, hogy lehalkítjuk a hangerőszabályzóval a kimenőjelet, mert az a végfok előtt szabályoz. A végfok zaja szinten marad, de a hasznos jel csökken, így a jel/zaj viszonynak pont alávágtál.
Ezt inkább úgy lehetne, hogy a kimenőjelet leosztani a bemenet szintjére, akkor egyformán csökken a végfokzaj és a hasznos jel is, utóbbit viszont kicsit feljebb tolni, persze nem annyira, hogy torzítson.
De még így sem számít kulturált megoldásnak, a végfok maradék torzítása miatt.
Tehát ez nem egy jogos észrevétel, az eredeti kontextusban, ahogyan a másik topikban szóba került. Nem a készülék minőségi problémája, nem tervezési hiba, hanem csak szakszerűtlen használat.
-
Kernel
nagyúr
Ha jól látom, létezik E10 / 3,7V / 300mA izzó, de ez már 2,6W teljesítmény, ami azt jelenti, hogy ennek többszörösét kellene elfűteni egy soros ellenálláson, feszültségarányosan, ha azt a módszert választanád.
Ezért ilyenkor már legjobb beiktatni egy 1 dolláros DC-átalakítót, ami gyakorlatilag veszteségmentesen oldja meg ezt a feladatot. Izzóhoz megfelel azért is, mert ez feszültséggenerátor, míg a LED áramgenerátoros táplálást igényel.
Bár az izzószál kímélhető, élettartama növelhető lágyabb indítással, áramkorlátozással, a hidegellenállás problémájának kivédésére, itt pár ohmos ellenállással például, vagy más áramköri megoldással. Vagy legalább 3,7V alá szabályozni.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49892 üzenetére
Lemezelt vasmagnál az átlapolást egyébként is alkalmazzák, hálózati trafók esetén, a légrés elkerülésére, illetve minimalizálására. Tulajdonképpen így is maradnak légrések a vasban, de még mindig kisebb a kör mágneses ellenállása, mintha teljesen elválasztott lenne, mert az átmenetnél erővonalak átlépnek a szomszédos lemezekbe is, még ha csak részben is, az egyébként szigetelt lemez miatt.
A keresztmetszet ettől nem változik, felület fogalmát nem tudni, hogy mire gondoltál.
A mágneskör kisebb mágneses ellenállása nagyobb fluxust tesz lehetővé, azonos gerjesztéssel.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Philips LCD és LED TV-k
- Politika
- 2024 - Már elérhető a Steam év végi összesítője mindenki számára
- Facebook és Messenger
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest