Új hozzászólás Aktív témák
-
fdisk
őstag
Tegnap újrahúztam az os-t.(nem a lenti ok miatt)
Az egyik vinyómon volt 6 gyenge szektor.(96% kondícióval)
Újrahúzás után ugyanez a vinyó 0 gyenge szektor,100% kondíció.
Ez lehetséges?( hds 4.1-el nézve)
-
Karesz2300
csendes tag
Sziasztok olyan problémám lenne hogy van egy sata2-es 7200as merevlemezem de ha egyszerre két dolgot csinál a gép belassul nagyon pl töltök le és mondjuk tömörítek ki valamit jampert kéne állítani vagy mi lehet a gond drasztikus lassulásról beszélek mert ha a letöltés megy 10mb/s-al akkor a kitömörítés lassul be nagyon.
Gép adatai 4magos proci 3.6ghz ddr3 4gb ram 7870idkártya -
djculture
félisten
válasz
MaRTiNuS #29894 üzenetére
Sajnos másik ilyen vinyóval semmit se érsz mivel mechnikai hibát okoz egy ekkora esés azt meg házi körülmények között megoldani lehetetlen. Ezt ha mákod van és nem hasitotta fel a benne lévő adathordozó lemezt a fej akkor úgy tudnák lementeni hogy a lemez/eket átrakják egy működő mechnikába. Ezt viszont csak is speciális pormentes körülmények között szabad végezni..
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Frissen telepítettem win7-et gépemre viszont kicsinek hagytam a partíciót. Úgy át tudom méretezni ha másik gépbe átrakom a winchestert és ott méretezem át? Ebben a gépben nem engedi mivel folyamatosan használja a rendszer. Vagy milyen megoldást tudtok ajánlani? Esetleg valami ingyenes program is jó lenne ha azt tudtok mondani.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
MaRTiNuS
csendes tag
Sziasztok,
A notebookumat egy kedves beszállítónk lerántotta az asztalról erőteljes 1 méteres zuhanást kapott. A winchester sajnos ezt már nem viselte el, mentés volt, de azért van pár olyan dolog amiről nem.
Ez egy WD3200BEVT 320GB 8MB cache lemez. Sentinel kondició leromlott 11%-ra. El is kezdtem menteni róla az adatokat, de sikerült bealudnom közbe... Azt vettem észre se kép se hang. Mintha rajta se lenne a táp, másik winchesterrel jó az usb panel.
Tudom ez egy durva manőver, de esetleg egy ugyanilyen winchester lemez cseréivel van lehetőség még némi adatmentésre?
Vagy miért nem csinál semmit hírtelen, letiltott?
Köszönöm a segítséget előre is!
-
prannk
őstag
Milyen progival tudok egy hdd-t leformázni csupaszra? Windowst is. Olyan ami 0 áz mindent. És nem kell neki 2-3 ora.
-
sgteam
aktív tag
Üdv!!
Srácok miért van az, hogy a vinyóm egyszer csak elkezd dolgozni és a D meghajtómon lévő 15GB szabad helyből 5 perc alatt 100mb lesz? Win7 64bit op rendszerem van ( NEM VÍRUS )
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok!
Van egy külső winyó, ami nem működött, ezértk kicsomagoltam a házból. Gépre rádugva már látja rendszer, viszont inicializálni kellene a lemezt, hogy felismerje. (sentinel szerint egyébként 100/100 as). Elvileg vannak (voltak?) rajta adatok... Mit lehet ezzel kezdeni?
-
djculture
félisten
válasz
Johnnyp #29880 üzenetére
Hát talán meg kelle nézni egy hd tune progiban hogy az error scan futtatására mutat e piros hibás szektort ha igen akkor az a vinyó levél nehezék kategória.
Esetleg hozzáértőbbek a hibás részt körbehatárolhatják és a hibátlan részre készithetnek csak particiót. De már igy is csak is adattárolásra lehet jó folyamatos figyelés mellett hogy romlik e a kondíció. -
Johnnyp
csendes tag
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy a letöltött tömörített fájlok mind hibások kicsomagolásnál, de nem a fájlok hibásak hanem a gépemmel van valami. A vinyóm 15%-os a HDD sentinel szerint, tehát igencsak haldoklik. Okozhat e ilyen hibajelenséget a rossz vinyó?
A másik gépen (laptopon) is kipróbáltam ugyanazokat letölteni és ott kicsomagolja rendesen.
Köszi -
djculture
félisten
válasz
dobobazsy #29878 üzenetére
Oprendszer futtatásához nem a szekvenciális átvitel számít hanem a 4k blokkok írása olvasása, azért is ég és föld ebben egy ssd... Az ilyen nagyobb méretű vinyónál meg a fejnek rengeteget kell mozognia mire rátalál egy dll-re pl ami épp kell, ergó minél nagyobb egy vinyó és minél töredezettebb a rajta lévő adat annál nagyobb a késleltetése a folyamatnak.Ezt is csökkentik az adatsűrűség nővelésével, de an fejnek akkor is jóval többet kell mozogni mint a régi vinyóknál. Gyorsitótár mérete csak a nagyobb méretű file-nál írás/olvasásánál számit. Az oprendszernél nem sok vizet zavar.
Oprendszerre én ssd-t ajánlok vagy raid0, végső esetben egyedi vinyó de akkor más arra a vinyóra ne kerüljön.
Érdemes az elejére tenni egy particiót az oprendszernek kellő méretben de ne is túl nagyot mert akkor a töredezettség megnőhet, a többit meg partició nélkül hagyni, ez a móka is renegeteget segíthet.
Ez van még egy xp elvolt ilyen trükkök nélkül de a win7 óta rengeteg írás olvasás történik az oprendszer működése közben. Nem hiába lett divat az ssd se, mert az erre van tervezve igaz korlátozott működési idővel. -
dobobazsy
őstag
válasz
djculture #29871 üzenetére
miért rosszabb egy ilyen "batár" vinyó oprendszer futtatására?
azt írtam, hogy a vinyóm gondolkodik 100%-on, nem a cpu. és ezt random eljátssza, kb 1-2 percig dolgozik, közben szinte használhatatlanul lassú a gép..pedig azt hittem gyorsabb lesz vele a gép, mivel még ottvan a 64 mega gyorsítótár is benne, a régiben csak 16 mega van.. vagy ez nem számít?
egyáltalán mi a gond? tényleg nemjó erre a célra a vinyó? -
swoody
senior tag
Igen ez egy jó ötlet lenne csak a probléma, hogy 2 napja a vinyóm 91%-os kondiciója leesett 35-37%-ra és ssak egy OS-t hagytam rajta és így nem tudok előállítani egy rendes használatot.
xcds: a teljesítménynél 255 ezer mb van kiírva ami igen hihetetlennek tünik 4 hónap alatt.
-
talpas
aktív tag
válasz
swoody #29868 üzenetére
Elég tömör kérdés.
Van itt minden. Ráadás, hogy szinte minden infót megkapsz ami az SSD re vonatkozik. -
djculture
félisten
válasz
dobobazsy #29870 üzenetére
A legjobb vinyók is épp hogy átlépik a sata1 elméleti sebességét így hogy sata3 a vinyó az csak jól multat, de értelme nincsen. Ezek a batár vinyók meg bárki bármit mond alakalmatlanok oprendszer futtatására ha éppen az adatot is olvasunk róla akkor halálra képesek beterhelődni.
Valakinek ez feltünik valakinek nem. Nekem mivel raid0-at használok a saját gépembe nagyon feltünő dolog ha épp egy ilyen gépet kell összeraknom, javitanom.
Viszont ezt a cpu leterhelési dolgot dolgot szerintem nem a hdd okozza hanem az hogy újonnan telepitettél rendszert és ilyenkor ezer féle frissités jön lefele és telepitődik.
Google update meg a többi hülyeség tud ilyet okozni. Process explolerrel megkell nézni pontosan melyik.
Érdemes azért a vinyóra is ránézni hogy a legújabb firmware van e rajta mert volt ebből a típusból régi hibás firmeware-l árult is. -
dobobazsy
őstag
sziasztok. vettem egy seagate sv35-ös 2 terás vinyót.
erre telepítettem windows 8-at, szóval rendszervinyó és adattároló is egyszerre.
a problémám a következő: amióta az új vinyóról fut a windows fogja magát és elkezd 100%-on járni a vinyó kihasználtsága, és ha jól láttam a windows folyamatok között lévő System nevű éri el ezt a hatást.
nagy csalódás ez így, pedig a sebessége is fontos lenne, azért is vettem sata3-mas vinyót, amíg nincs ssd-m legalább az megdobja a sebességet..valaki esetleg tudna segíteni, hogy miért áll fent ez a probléma?
köszi!
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Nem kapcsolódik a kérdésem szorosan a topik témájához, ezért off-ba teszem.
Budapesten szeretnék vásárolni SATA3-as kábelt, és SATA táphosszabítót (jó lenne Y elosztó is) a holnapi napon.
Ma voltam pár üzletben, de sehol sem volt raktáron, csak rendelésre tudnának hozni jövő hét második felére.
Ha valaki tudna ajánlani privátban egy üzletet, ahol biztosan van és be is tudnám szerezni ezeket a holnapi nap folyamán, nagyon megköszönném.
Neten nézelődtem, de sehol sem találtam megfelelőt, vagy olyan üzletet, ahol lenne raktáron.
A SATA3 kábellel annyi kritérium lenne, hogy fekete legyen és az egyik vége 90 fokban legyen hajlítva.
Ezer hála és köszönet előre is a segítségért! -
swoody
senior tag
Sziasztok
Merre tudom megnézni, hogy mennyi írás és olvasás volt összesen a vinyón?
-
Merlini
tag
Ez a 183 alkalommal előforduló adatkapcsolati probléma már garanciális ok?
A Seagate milyen diagnosztizáló programot használ, fogad el?
Kb. már fél éves korában megvolt ez az egy áthelyezett szektor.
A winyó még augusztus közepéig garanciális.Ha ez nem garanciális ok, akkor eladáskor mennyi kedvezményt szokás ilyenre adni?
Ezt a adatkapcsolati hibát esetleg lehet javítani?
-
vond
MODERÁTOR
válasz
djculture #29856 üzenetére
Köszi!
Én eddig úgy tudtam, hogy ennél a 3 tányérosnak is gyorsabbnak kellene lennie... Az azért elég durva, hogy a két éves, agyon írt, most is 80%-ig tele lévő, 5400-as HD204UI-m hoz majdnem ilyen sebességet, mint ez üresen és újonnan...
Főleg az zavar, hogy feltolok rá 1-1,2 TB céges cumót, ami bármikor kellhet a melóhoz (videó és grafikai munkák), és máris csak 80-90 MB/s körül tud... Nem tudom monjduk, hogy ez zavarna-e egyáltalán engem, mondjuk 1080p videóvágásnál, úgy hogy mellette akár több szálon is konvertálok, másolok, stb... Mert ha azt mondjátok, hogy nem, illetve ezzel a fix. 37-38°C-kal sincs gond, akkor megtartom...
(#29855) liksoft: Köszi Neked is! De ez a HDD a munkahelyi gépemben van, egy B75-ös lapra kötve, i7-3770, 16GB RAM, 128-as SSD, és egy dGPU társaságában, úgyhogy az iGP-memóra kérdés nem áll fenn...
Az is érdekes, hogy az otthoni, valóban integrált VGA-s lapra kötött, félig tele írt, 5400-as WD20EFRX fele annyi memória mellett is elveri a 7200-as DT01ACA200-at... Hmm...
Azt nem szeretném igazából, hogy ez a halványabb sebesség akadályozzon a munkában, valamint ez nehogy valami rejtett hibára utaljon, ami miatt a közeljövőben esetleg megadja magát a merevlemez...
-
-
demagóg
aktív tag
válasz
spiritex #29852 üzenetére
Nagyon szerencsés vagy, de azért erre ne számíts minden alkalommal. Ha a HDD 40 cm-ről leesett (bár volt amikor 30-at írtál, ez nagyon nem mindegy, na meg a felület és a landolás pillanatában a pozició is erősen befolyásolja az esélyeket és a hiba tipusát is) és ezután a rendszer nem mountolta fel akkor ott biztosan történt valamilyen mechanikai elváltozás.
-Lehet, hogy "csak" a lemezcsomag mozdult el (és/vagy a tengely elferdült vagy S alakot vett fel). Néhány ujraindítás után az elektronika már ujrakalibrálja magát a megváltozott viszonyokhoz. Ettől még nem áll vissza a lemezköteg, csak a sávok szervo infóit tartalmazó táblázat új paraméterekkel töltődik fel. A HDD kicsit lassul, de legalább megy, külső eszköznél nem számít. De a csapágy igénybevétele megnő, ez jól érzékelhető ha a vibráció nagyobb lett.
-Lehet, hogy a fej kicsit belekapott a sarkával vagy az élével a felületbe. Néhány próbálkozás után a fejre rakódott illetve a felületen felgyűrt maszat szét tud kenődni annyira, hogy a FW fontos szektorai (FW modulok a felület szerviz területén) ujra olvashatóvá váltak. Ugyanez igaz a felhasználói adatterületre is. Továbbá itt is besegít az automatikus fej ujrakalibrálás amivel az elektronika még ki tudta kompenzálni a megváltozott elektromos és/vagy mechanikus paramétereket. De már ez sem az eredeti gyári optimális állapot.
-Lehetséges, hogy a berezonált lemezek széle belekapott a parkoló villába (ez a leggyakoribb ha üzem közben esik le a HDD). Ekkor a műanyag test anyaga felkenődik a lemez szélére amit aztán a fej széthord a felületen. Itt is jelentkezhet átmeneti javulás többszöri próbálkozással.Ha egy szektor többszöri próbálkozás után egyszer végre beolvasható lesz akár ECC javítással is, akkor a HDD pánikszerűen automatikusan reallokálja a sérült szektort. Ekkor látszólag begyógyult a fizikai hiba. Valójában nem, csak használaton kívül lett helyezve, de a fej akkor is ott fog elhaladni felette több millió alkalommal.
Nálad a fentiek közül történhetett valamelyik. Ettől még ne számíts arra, hogy az eszköz hosszú életű lesz, ez egyáltalán nem biztos. Az előrejelző progikra sem lehet ilyenkor már számítani, mert ha a felület meg lett bontva akkor sajnos bármikor beindulhat egy olyan lavina hatás amely miatt pillanatok alatt leamortizálódhat a HDD felülete (persze a fejekkel együtt). A GDB nem gyógyította meg a HDD-t, csak eleget macerálta ahhoz, hogy a HDD saját javító mechanizmusai pillanatnyi javulást eredményezzenek. Ez a HDD hurcolászásra még jó, de adattárolásra már nem alkalmas. Ezt figyelembe véve addig kell használni ezt az eszközt ameddig lehet, amíg nincs helyette megbízható másik. A te esetedben minden igaz amit írtál, de ebből nem lehet általánosítani, de ezt liksoft is leírta és meg is indokolta.
Hosszú voltam (pedig nem, oldalakakt lehetne írni csak a te esetedről), de látom, hogy téged mélyebben érdekel a téma és próbálsz másoknak is segíteni. -
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
Beírom ide is, hátha lesz itt valaki, aki tapasztalt hasonlót és/vagy tudna tanácsot adni...
Futtattam egy teljes HD Sentinel írás-olvasás felület tesztet egy elvileg teljesen új Toshiba DT01ACA200-on (ami valójában egy 2TB-os, 7200-as Hitachi), és a sebességnél ez jött ki:
Teszteket néztem a neten, és azért 160-180 MB/s-ot illene hoznia, és a közepe/vége felé is gyorsabbnak kéne lennie szerintem, hisz' ez egy fél éve gyártott, 7200-as vinyó...
Már előtte is furcsálltam, hogy a CDM és a HDT sem nagyon ment 120 MB/s fölé szekvenciálisan, és az 512K, 4K eredmények is kicsit érdekesek...
Ezt hozza CDM-ben:
Ezt meg HDT-ben:
Driverek elvileg frissek, BIOS, UDMA mód, alignálás rendben van, a Sentinel is rendben talál mindent, de a sebesség csak nem az igazi... Szerintetek ez mitől lehet?
Amúgy 1-1,2 TB körüli adat szinte biztosan mindig lenne rajta a jövőben... Ha az itteni ~80-90 MB/s elfogadható, akkor nem is igazán izgatom magam miatta... De szerintem ha nem lenne baja, akkor félig tele írva is jóval gyorsabb lenne a mostaninál...
Ami még fura, hogy a 10 órás felület teszt alatt végig 37-38°C-on volt a HDD... Igazából a gép bekapcsolása után 5-10 perc alatt felmegy ide (mindegy, hogy csinálok-e valamit rajta,vagy sem), és innen nem tágít, pedig közvetlenül hűtöm egy 800rpm-es 120mm-es ventivel... Kézrátétellel is érződik, hogy 40 fok környékén van üresjáratban is... Ez normális?
Próbáljam meg gariztatni (lehet, hogy meg tudják oldani), vagy hagyjam a francba, jó ez így?
Előre is köszi szépen, bármit is tudnátok segíteni!
-
Atlantisz48
őstag
Hogyan tudnék hűteni egy zártházas fém racket ?? maxtor 120 gb 3.5 sata
-
liksoft
nagyúr
válasz
spiritex #29850 üzenetére
Ha egy drive ütést kap, akkor az mechanikailag sérült. Én nem mondtam, mennyire. Azért gondolkozz el azon, ha a légpárna annyira kicsi, hogy 1mm-be 70-80 ezer is elfér (nem véletlenül halad a technológia a hélium felé), akkor ütés esetén a drive mechanikailag sérült. Ez alaphelyzet. Az is, hogy ez a sérülés exponenciálisan romló folyamatot (felületet, fejeket, működést) eredményez. Így ha ez a folyamat lassan indul, akár több GDB is belefér, akár egy hónapig is használható (egyre gyorsuló dadogás mellett). Ha viszont a gyors szakaszához ért, akkor van mikor 1-2 perc működés is jó eredmény.
Valamint a Te drive-od egy eset. Abból jó dolog általánosítani. Én több mint 20 éves gyakorlat után csak feltételezést merek mondani.
Ez a drive nem volt menthető, mert a felület olyan mértékben sérült. Holott a fej (egy a tízből) "csak" megégett a súrlódástól.
Ez viszont esés után is a felület 99%-át hajlandó volt visszaadni.
Mindkettő kapott cserealkatrészt. Egyiknek sem volt 5%-nál nagyobb esélye induláskor. És mégis a látványosan sérültebb lett a befutó. (A képek éppen most folyamatban, illetve lezárás alatt lévő mentéseknél készültek.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest