- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Raspberry Pi
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
Nagyon dicséretes, hogy ilyen alaposan utánanézel az elméleti alapoknak .....
csak sokszor nem taníjtuk, hogy a gyakorlatban a dolgok nem ilyen sterilek, pl a digitális elektronikák zavarai, RF interferencia, egy két fejlesztés során sokat szívunk ezzel. A hallgatóim meg szoktak rökönyödni, amikor meglátják, hogy a jelek egy alaplapon a valóságban nem úgy néznek ki mint egy katalógusban....
Sok dolgot olvasol majd itt a fórumon, ami "nem illeszkedik egészen" az órán hallottakba, de legyél nyitott, ha teheted próbáld ki, engem is ért sok meglepetés a tápkábelek és SPDIF ügyben..... de magamnak már csak hiszek.... az más tészta, hogy az okok is érdekelnek... de van hogy nem találok ésszerű magyarázatot tapasztalataimra.....
Például mint híradástechnikus mérnök, aki műszaki akusztikát is tanult, most az olajos unikumos üvegeim hatását elemezem, ami már itt is a woodo kategória határait súrolja, pedig ez egy 100 éve ismert jelenség veszteséges helmholtz rezonátorként befolyásolja a hangképet.....
-
gorbep
senior tag
"1Vpp feszültséget ha 8 biten kvantálsz ott max 0,002 V lehet a kvantálási hiba, nemhiszem h azt bárki meghallaná ha pl analóg jel lenne"
A leckét szépen felmondtad, de ez csak az elmélet.... a 8-bit felbontás hibáját még te is hallanád, ha vennéd a fáradtságot kipróbálni......
Az optikai vs koax eltérés meg szintén már a belépő rendszereken is hallható..... elméletből 5-ös ( be is írnám) de buzdítalak a tanultak gyakorlatban történő kipróbálására....
-
törölt tag
Nem keverem, és a koaxiális digitális átvitelre gondoltam,nem az antenna és más hiradástechnikai koax átvitelre gondoltam, ez is S/PDIF protokol narancssárga vagy ritkán fekete RCA csatlakozó a készülékeken.
Bizony nagy előny a galvanikus leválasztás, pl. hurokzárlat sem tud kialakulni. -
Tamoo
nagyúr
Nem tudom, én ehhez a témában nem tudok érdemben hozzászólni.
HDMI kábel hibákról azért lehetet olvasni 5-10m-es hosszon, ezért rászántam azt a 16e-t az 5m-esre. Ennyi belefért. Zenét is "ezen keresztül" hallgatok. Vehetnék egy olcsóbbat is párezerért', hogy aztán majd jól kivaktesztelem, de rohadtul nincs se kedvem se időm ezzel foglalkozni. A 1.5m-es ami az erősítő-tv közt van 2000Ft alatt volt. -
Tamoo
nagyúr
Én nem értek annyira hozzá, nem is akarok "vitákba" belemenni a témában. Nekem az jött le, hogy a konverzió utáni analóg oldalra vihet torzításokat.
(#57256) Cseneles: Írtam, hogy nincs viszonyítási alapom. Azért vettem meg a Furu-t az 5m-re, hogy biztos ne legyen átviteli hibám a távolságból fakadóan. Filóztam, hogy ez legyen vagy a "többet tudó" kácsás ugyanennyiért, de elcsábított a Furu neve, illetve az akció felirat. 1.5m-esre már nem szántam ennyit. Beraktam egy filléres thatcable-eset.
Vetted ezt a FAH5 5m-eset. Pontosan milyeneket vettél még? Furu-ból csak ez az 5m-es akciós nem?
-
törölt tag
Léteznek ilyen lejátszók, melyek átmásolják a lejátszandó lemezt/fájlt, pl. itt az Embla van sokat emlegetve de a Kaleidascape is úgy müködik..
értem, amit a tdms-ről irtál...
Optika valóban zavarmentesebb ott csak a vékonyabb hoszabb noname kábelek okoznak zavart, viszont az eredmény gyengébb a koaxnál a kétszeri konverzió (elektron-fény ... fény-elektron) miatt. -
Tamoo
nagyúr
-
törölt tag
De mi van ha interferál a jel megfelelő szigetelés hiánya vagy pedig egy állandó jelegü de lüktetően oszcilláló feszültség miatt(pl átmágneseződnek az érintkezők, vagy oxidszennyezés rontja a folyamatos jeláramlást) és az okoz zavart? Ismerem és értem az 1.5 GHZ jelet.De ha már akkora jitterrel és eltéréssel mennek/érnek oda az 5-10. méter végén, hogy nem tudja kompenzálni (attól még bithelyes lesz, de a DAC emiat zajt is termel hiába az általad emlitett 44100 mintavételezés 96 kHz-n), bizony ebben rengeteg felharmonikus jel fog megjelenni és ez legyen szó kép-hang, ez már bizony észlelhető lesz, hiába lesz minden érték megfelelően kvantált.
-
törölt tag
olyan különbség hogy az egyik kábellel mélyebb a tenger kékje, működésből adódóan egyszerűen lehetetlen
Ilyent nem állitottam.. hangban se fognak, pl új hangok megjelenni de minőségi változás lesz. és az kihallható. Képben se 32-es tévén hanem 50-nél nagyob tévén vagy projektoron lesz észlelhető a különbség. és az nem fog uj szint generálni. viszont természetesebbb lez és a mozgások se fognak elmosódni..
Ja 1 méterre senki se ajánlot 100 ezres kábelt.
Mindig azt mondjuk. ki kell próbálni és ha nem lát különbséget akkor a legolcsób mehet. De nemegyszer volt bizony különbség. Ezt mivel magyarázod? Többet akar költeni, placebo? Mikor már amúgy is kiköltekezte magát, akkor akarna ujabb összeget kiadni??
Bajnokpityu: én is abban reménykedtem, de hát a remény hal meg utoljára... ezért is próbáltam meg felvázolni neki a különbségeket dehát... még a hullámok szintjéig se jutott el.. (de ez nem baj, csakhát ez nem hiten alapul nálunk sem) -
Tamoo
nagyúr
[link] [link] [link]
[link] [link] [link]Digit kábel témában beollózok ide pár hozzászólást másik topikokból. Szerintem érdemes elolvasni. Remélhetőleg nem haragszanak meg a szerzők, hogy ide linkeltem. Én nem mondom, hogy igazuk van, de nem is biztos hogy butaságokat írnak.
(#57176) Cseneles: Én is ezt az 5m-es Furu HDMI-t vettem meg magamnak, már régóta akcióban van (másikat nem próbáltam, erősítő-tv közt pedig egy fapados van). Eddig nem volt vele gondom. Máshol olvastam anno, hogy elmegy rajta a 3D, de én nem próbáltam, erősítőm is 1.3-as.
-
törölt tag
Miért ne lenne?
Ha nem lenne különbség akkor nem lennének kategorizálva a kábelek High speed,Category 1-2 és hasonló, Oké, tudom más az átvitel és ha teljesiti akkor mindegyiknek kábelnek mindenhová jónak kell lennie.. ezaz hogy nem mind teljesiti ezért is vannak bekategóriázva.. Ja és ha lehet ne 1-2 méterben gondolkodj hanem 5-10 méterben és itt már az eredetileg kis hatások (pl jitter, interferenciás eltérések) kumulálódnak. -
törölt tag
Képben sem (vagy nagyon ritkán) szinhiba hanem élesség és gyors mozgások átvitelében jelentkezik a különbség. 1 méteren valóban nincs vagy észlelhetetlen különbségek vannak, 5-10 méteren és vetitett képen valamint nagy felbontásu hangon és megfelelő hangeszközökön (tehát nem otthoni hifin) jelentkezik a difi. Jelenlegi ismereteim szerint belejátszik az érintkezés, valamint az érintkezők magnetizálhatósága, vezető hullámimpedanciájában bekövetkező változások,és egyéb fizikai/elektromágneses tehát nem-vagy nagyon kevés- bithiba/elektronikai változás okozza a különbségeket annál is inkáb mert ha a bit feszültsége elér egy szintet ami kb az eredeti jel 80%-a akkor a DRC ugyis 1-nek kezeli. Tehát ilyen hiba csak valóban rossz vezetékben fordulhat elő ténylegesen.
-
bajnokpityu
félisten
jitter az nem azt jelenti,hogy szomszéd byte-ba kerül a bit. csak annyit,hogy nem időben kerül a helyére. ezt elméletben egy jókora buffer, és CRC megoldaná.
USB,spdig esetén viszont tapasztalaotm az,hogy mégsem oldja meg... 1-2-3-4 ezer dolláros dacok tapasztalatom alapján jobban függnek a kábeltől,mint a filléres vackok. kábelre érzéketlen spdif/usb megoldásról nem hallottam még. pedig proci jó nagy bufferrel, meg kutyafüle is van pl a mostaniban, előző dacban (Mytek192) még két proci is volt...
és elhiheted, nagyon szeretném, hogy olcsóbb kábel ugyanúgy szóljon. Ezért is adtam el a sokadjára emlegetett Mytekemet, féláron találtam jobb dacot. ahogy, ha találok olcsóbban megfelelő kábelt, mindig el is adtam őket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Hosszabb bemutatót kapott a RoboCop Rogue City - Unfinished Business
- Windows 11
- Hobby elektronika
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
- Így lehet neked Teljes Magyar Logitech Craft Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest